T.C.
Resmî Gazete

Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

Kuruluşu: 7 Ekim 1920

 21 Kasım  2000     SALI

Sayı : 24237

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Yönetmelikler

— Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

 

Tebliğ

— Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2000/12)

 

DÜZELTME (Bankaların Kuruluşu ve Hisse Devirleri İçin Yapılacak İzin Başvurularının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile İlgili)

 

İLAN BÖLÜMÜ

İlanları Görmek İçin Tıklayınız

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Yönetmelikler

 

Turizm Bakanlığından :

 

Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliğinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

MADDE 1 — 2/7/1986 tarihli ve 19152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliğinin değişik 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Vize Mecburiyeti

Madde 39 — Turist rehberleri her yıl 1 Ocak - 30 Nisan tarihleri arasında rehberlik belgelerini bağlı oldukları İl Müdürlüklerine vize ettirmek mecburiyetindedirler. Vize için yapılan başvurularda vize talebinde bulunan rehberler, savcılıktan alınmış o yılın tarihini taşıyan sabıka kaydı belgesini İl Müdürlüklerine ibraz etmek mecburiyetindedirler. İl Müdürlükleri her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar vize işlemleri yapılan rehberlerin isim, adres, bildiği yabancı dil veya diller, sicil numarası, bitirdiği kursun dönemini kapsayan listeleri Bakanlığa gönderirler. Ayrıca vize işlemleri yapılan rehberlerin isim ve adreslerini gösterir listeler İl Müdürlüklerince, ilgili kuruluşlara gönderilir.”

Yürürlük

MADDE 2 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Turizm Bakanı yürütür.

—— • ——

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden :

 

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve

Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik

Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

 

MADDE 1 — 18/9/1996 tarih ve 22761 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"nin 4/8/1999 tarih ve 23776 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle değişik 13 üncü maddesinin (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“h) Lisansüstü eğitime başvuran adaylardan istenen KPDS sonucu yerine, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) veya uluslararası düzeyde kabul gören (TOEFL, IELTS vb.) sınavlarda başarılı olduğuna, LES sonucu yerine uluslararası düzeyde kabul gören (GRE, GMAT vb.) sınavlarda başarılı olduğuna Enstitü Yönetim Kurulu’nca karar verilenler bu sınavlardan muaf tutulabilirler.”

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Yeterlik sınavının amacı öğrencinin temel konular ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgiye sahip olup olmadığının sınanmasıdır. Yeterlik sınavları Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) tarihleri dikkate alınarak Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihlerde ve yılda iki kez yapılır.”

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 24/6/2000 tarih ve 24089 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle değişik 33 üncü maddesinin (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d) Doktora yeterlik sınavına girebilmek için Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinde başarılı olmak gerekir. Yabancı uyruklular kendi anadili dışındaki diğer yabancı dillerden veya Türkçe’den sınava tabi tutulurlar. Yabancı uyruklu öğrencilerin yabancı dil sınavlarının nasıl yapılacağı Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenir. Belirlenen yabancı dil sınavlarında başarısız olan doktora adayları, esasları Senato tarafından belirlenen en çok bir takvim yılı süreli yabancı dil hazırlık programına öğrenci olarak kaydedilebilirler. İsteyen adaylara, kendi olanaklarıyla yabancı dilini geliştirmek üzere, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile hazırlık programı süresi kadar süre verilebilir. Program süresi sonunda belirtilen sınavlarda başarılı olamayan adayların Enstitü ile ilişikleri kesilir. Bu programda geçirilen süre öğrenim süresine dahil edilmez."

MADDE 4 —Bu Yönetmelik 25/9/2000 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 —Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

Tebliğ

 

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

 

Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar

Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

(İhracat: 2000/12)

 

MADDE 1 —11/3/1997 tarihli ve 22930 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracat 97/5 sayılı Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar Hakkında Tebliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 1- 1/3/1997 tarihli ve 22920 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 61 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği uyarınca Maliye Bakanlığı’ndan "Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Döviz Karşılığı Satışlarda Katma Değer Vergisi İhracat İstisnası İzin Belgesi" alanların, özel fatura düzenlemek suretiyle yapacakları satışlar;

a) Özel fatura kapsamı eşyanın yurt dışı edildiğinin tespiti amacıyla özel faturanın ilgili çıkış gümrüğünde onaylatılması,

b) Mal bedeli dövizlerin, aracı banka veya özel finans kurumlarına satılarak Döviz Alım Belgesi düzenletilmesi,

c) Bu Tebliğin 2 nci maddesine istinaden belgeli ve belgesiz ihracat kredileri, Dahilde İşleme İzin Belgeleri ve Vergi Resim Harç İstisnası Belgeleri ihracat taahhüdüne saydırılmak istenen özel faturaların, ilgili çıkış gümrüğüne ibrazından önce veya gümrüğe onaylatılmasını müteakip en geç 10 (on) işgünü içerisinde ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine onaylatılması,

kaydıyla, mer’i İhracat Yönetmeliği’nin 4 üncü maddesinin (e) bendi çerçevesinde ihracat olarak kabul edilir."

MADDE 2 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 — Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Devlet Bakanı yürütür.

—— • ——