T.C.
Resmî Gazete

Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

Kuruluşu: 7 Ekim 1920

 24 Kasım  2000     CUMA

Sayı : 24240

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Atama Kararları

— Turizm ve Orman Bakanlığına Ait 2 Adet Atama Kararı

 

Yönetmelikler

— Çevre Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

— Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

— Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitimi, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

— Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksekokulunun Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 41 inci Maddesinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

 

Tebliğler

— SGM/109-110 Sayılı Sanayi Sicil Tebliğinin 2 nci Maddesinin Değiştirilmesine Dair Tebliğ (SGM/75)

— Elazığ Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı (Karar No: 10)

 

İLAN BÖLÜMÜ

İlanları Görmek İçin Tıklayınız

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Atama Kararları

 

Turizm Bakanlığından :

Karar Sayısı : 2000/1113

1 — Açık bulunan 1 inci derece kadrolu ve + 3600 ek göstergeli Bakanlık Müşavirliğine I. Hukuk Müşaviri Faika SARP’ın atanması, 657 sayılı Kanunun değişik 59 uncu ve 76 ncı maddeleri ile 2451 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ve bu Kanuna 4158 sayılı Kanunla eklenen ek madde gereğince uygun görülmüştür.

2— Bu Kararı Turizm Bakanı yürütür.

22 Kasım 2000

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI 

lent ECEVİT

Dr. Devlet BAHÇELİ

E. MUMCU

Başbakan

Devlet Bakanı ve Başbakan Yrd.

Turizm Bakanı

 

—— • ——

Orman Bakanlığından :

Karar Sayısı : 2000/1116

1 — Açık bulunan 1 inci derece kadrolu + 3600 ek göstergeli Orman ve Köy İlişkileri Genel Müdür Yardımcılığına, Orman Genel Müdürlüğü Müfettişi Sami Yaşar ÖLÇER’in atanması,

657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi ile 2451 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ve bu Kanuna 4158 sayılı Kanunla eklenen ek madde gereğince uygun görülmüştür.

2— Bu Kararı Orman Bakanı yürütür.

22 Kasım 2000

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Bülent ECEVİT

Dr. Devlet BAHÇELİ

Prof. Dr. N. ÇAĞAN

Başbakan

Devlet Bakanı ve Başbakan Yrd.

Orman Bakanı

—— • ——

Yönetmelikler

Çevre Bakanlığından :

 

Çevre Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde

Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

 

MADDE 1 — 26/2/2000 tarihli ve 23976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin (E) bendinin (c)alt bendi yürürlükten kaldırılmış ve (F) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“F) İdari Personel Grubu;

Memur, Ambar Memuru, Santral Memuru, Sekreter, Daktilograf, Veznedar,Bilgisayar İşletmeni,Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Şoför.”

MADDE 2 —Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (c)bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Son sicil notlarının olumlu ve son üç yıllık sicil notu ortalamasının iyi derecede olması”

MADDE 3 —Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Görevde yükselme eğitiminde başarılı olanların bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere atanabilmeleri için Bakanlıkça Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılacak sınavda başarılı olmaları şarttır. Ayrıca, görevin özellikleri dikkate alınarak, Bakanlıkta oluşturulacak sınav kurulunca gerekli görülmesi halinde sözlü veya uygulamalı sınav yapılabilir.

Görevde yükselme sınavları kadro ihtiyaç durumuna göre Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda en fazla iki kez yapılır.”

MADDE 4 —Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 26 — Diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki personelden bu Yönetmelikte belirtilen ünvanları kazanmış olanlar aynı ünvanlara veya sözkonusu ünvanın bulunduğu aynı alt hizmet grubundaki diğer ünvanlara ya da görevde yükselme niteliğinde bir atama olmayacak şekilde başka ünvanlara bu Yönetmelikteki hükümlere tabi olmaksızın genel hükümlere göre naklen atanabilirler.”

Yürürlük

MADDE 5 —Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 —Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre Bakanı yürütür.

—— • ——

Atatürk Üniversitesinden :

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim programları ve sınavlarda uygulanacak ilkeleri belirlemektir. Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile bu kanunu değiştiren kanunların ilgili maddeleri ve Yükseköğretim Kurulunca çıkartılan ilkeler esas alınır.

Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu ve Danışmanlık

Madde 2 — Veteriner Fakültesi eğitim ve öğretiminin sağlıklı yürütülmesi amacıyla bir "Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu" kurulur. Öğrencilere idari işler, eğitim-öğretim ve diğer konularda yardımcı olmak amacıyla Dekanlık tarafından danışman görevlendirilir. Eğitim-öğretim koordinasyon kurulu ve danışmanların çalışma ilkeleri ve görevleri Fakülte Kurulunca belirlenen bir yönerge ile düzenlenir.

Eğitim-Öğretim Dönemleri

Madde 3 — Fakültede her eğitim-öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl, eğitim-öğretimin başladığı günden yarıyıl bütünleme sınavlarının sona erdiği güne kadar geçen süreyi ifade eder. Bir yarıyılda eğitim-öğretim süresi 70 iş gününden az olamaz.

Her eğitim-öğretim yılının takvimi, eğitim-öğretim yılının başlangıcından önce Fakülte Kurulunca tespit edilir ve Senatonun onayına sunulur.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt ve Kayıt Yenileme

 

Fakülteye Giriş ve Kesin Kayıt

Madde 4 — Fakülteye alınacak öğrenci sayısı ve giriş koşulları Fakülte Kurulunun önerisi, Üniversite Senatosunun kararı ve Yükseköğretim Kurulu’nun onayı ile belirlenir. Fakülteye kayıtlar, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen esaslara uygun olarak Rektörlükçe ve belirlenen tarihlerde yapılır. Kayıt için öğrencinin bizzat kendisinin müracaatı zorunludur. Ancak 21 inci maddede gösterilen mazeretleri olan adaylar resmi vekaletname ile yetki verdikleri vekilleri veya kanuni mümessilleri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.

Süresi içinde kaydını yaptırmayan öğrenci Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılır.

Kesin kaydını yaptıran öğrencilerin sundukları belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olurlarsa olsunlar, saptandığı andan itibaren Fakülte ile ilişkileri kesilir. Söz konusu öğrenciler Fakülteden ayrılmışlarsa, kendilerine verilen tüm belgeler (Diploma dahil) iptal edilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

Kayıt Yenileme

Madde 5 — Ders kayıtları yarıyıl başlangıcından üç iş günü önce başlar ve yarıyılın ikinci iş günü çalışma saati bitiminde sona erer. Öğrenci bu süre içerisinde katkı payını (harç) ödeyerek ve danışmanının gözetiminde ders kayıt formunu doldurarak; gerek ilk olarak alacakları, gerekse daha önceden devamını almış olup, sınavlarda başarısız oldukları dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Belirtilen sürede kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıla devam etme hakkını kaybetmiş olur. Kaybedilen yarıyıl öğrenim süresinden sayılır.

Ancak, süresi içerisinde ders kaydını yaptıramayanlardan haklı ve geçerli mazereti olan öğrencinin, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartıyla ders kaydının yapılmasına Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

Öğrenciler, ders kayıtlarını izleyen ilk iki hafta içinde ders kayıt belgelerini ilgili öğretim elemanlarından geri alarak istedikleri dersleri bırakabilirler. Ancak bırakılan derslerin yerine yeni dersler alamazlar. Tekrar edilen dersler bırakılamaz. Bırakılan derslerin ders kayıt belgeleri danışmanına iade edilir.

Önceki dönemlerden öğrenim harç borcu olan öğrencilerin ders kayıtları yenilenemez.

Birbirini izleyen iki yarıyıl üst üste ders kaydı yaptırmayan öğrencilerin kayıtları silinir.

Harçlar

Madde 6 — Öğrencilerin ödeyecekleri her türlü öğrenim ücretleri ve harçlar, Yüksek-öğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar dahilinde, Bakanlar Kurulunun her yıl belirleyeceği miktarlar üzerinden alınır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretim Süresi

 

Eğitim-Öğretim Süresi, Diploma ve Ünvan

Madde 7 — Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim-öğretim süresi 10 yarıyıl (5 yıl)’dır. Son sınıfın bahar yarıyılı (10 uncu yarıyıl) "Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi"ne ayrılmıştır.

Fakülte mezunlarına "Yüksek Lisans" Diploması ve "Veteriner Hekim" ünvanı verilir.

İlk dört yarıyılın bütün derslerinden başarılı olup da, daha sonraki yıllarda her ne sebeple olursa olsun Fakülte öğreniminden ayrılanlara "Ön Lisans Diploması" verilir.

Ek Süreler

Madde 8 — Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim-öğretim süresi en az 10 yarıyıl (5 yıl)’dır. Son sınıf bahar yarıyılındaki (10 uncu yarıyıl) Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitim Programının tümü tek ders olarak kabul edilir. Bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilere 6 yarıyıl (3 yıl) ek süre tanınır. Ancak bu süreler sonunda Fakülteden mezun olabilmek için sınav şartlarını yerine getirmiş olmak kaydıyla, son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir.

Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız, başarısız oldukları derslerden dönemlerinde açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Ek sınav ve sınırsız sınav hakkı kullanan öğrencilerden uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Devam alınmayan derslere, belirtilen süreler içerisinde olmak şartı ile kayıt yaptırarak devam almaları sağlanır. Mezuniyete tek dersi kalan öğrenciye, bir defaya mahsus olmak üzere tek derse kaldığı sınav dönemi sonunda ek bir sınav hakkı tanınır. Tek dersten başarısız kalan öğrenci sınav hakkını her sınav döneminde kullanır.

Bu maddede belirtilen sürelerin hesaplanmasında, öğrencilerin bu Yönetmeliğin 21’inci maddesinde değinilen mazeretleri sebebi ile geçen süreler dikkate alınmaz.

Haklı ve geçerli bir neden olmaksızın bu sürelerde öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamayacakları Yönetim Kurulunca saptanan öğrencilerin Fakülte ile ilişikleri kesilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ders Programları ve Ders Yükü

 

Ders Programları, Uygulama ve Staj

Madde 9 — Veteriner Fakültesinde eğitim-öğretim 10 yarıyılı kapsayan; zorunlu dersler dışında 229 kredi saatlik ders programlarına göre yürütülür.

Bir sonraki yılın güz ve bahar yarıyılında derslerin hangi öğretim elemanlarınca verileceğini gösteren program, öğretim yılı başlamadan önce ilgili anabilim dalı kurullarında görüşüldükten sonra ait olduğu öğretim yılı veya yarıyılın başlama tarihinden en geç 15 gün önce Dekanlığa bildirilir.

Eğitim-öğretim programında yer alan ders ve uygulamalar, çalışma günlerinde yapılır. Ancak, Türk Dili, Yabancı Dil dersleri Cumartesi günü de yapılabilir.

Staj öğrencilerin uygulama alışkanlığı edinme amacına yönelik eğitim-öğretim faaliyetidir. Staj esasları ayrı bir yönerge ile düzenlenir.

Ders Yükü

Madde 10 — Bir yarıyılda haftalık ders yükü, zorunlu dersler dışında en çok 29 kredi saattir. Sadece dersin sınavına girilmesi veya dinleyici olarak alınması halinde bu dersler alınan azami krediye dahil edilmez. Bir yarıyıl boyunca haftada bir saatlik teorik ders bir kredi saattir. Uygulama, klinik ve laboratuvar çalışmalarının iki saati ise bir kredi saattir.

Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitiminde yer alan eğitim programlarındaki her dersin en çok % 50’si teorik derslere ayrılır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

 

Sınav Programları

Madde 11 — Sınav programları Yönetim Kurulunca belirlenir ve sınavlardan en az 1 hafta önce Dekanlık tarafından ilan edilir. Dini ve milli bayramlar dışında Cumartesi günleri de sınav programlanabilir.

Sınavlar

Madde 12 — Sınavlar; ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları, bütünleme sınavları ve Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi dersi sınavlarıdır. Fakülte Yönetim Kurulunun kararıyla ayrıca mazeret sınavları açılabilir. Sınavlar yazılı, sözlü veya yazılı-sözlü yapılabilir.

a) Ara sınavlar : Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. 10 uncu yarıyıl Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi döneminde ara sınav yapılmaz. Bir günde en çok iki ara sınav programlanabilir. Ara sınav süresi bir saattir.

Ara sınav not ortalaması öğrencinin bu sınavlarda almış olduğu not toplamının ara sınav sayısına bölünmesi ile belirlenir. Ara sınavlara girmeyen öğrenciler sıfır almış sayılır.

b) Yarıyıl Sonu Sınavı : Bir dersin yarıyıl sonu sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır.

Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o dersin programlandığı sınıfa kayıtlı olmak, teorik derslerin ve uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, uygulamalarda başarılı olmak zorunludur. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girip giremeyeceği yarıyıl sonu sınavından önce Dekanlıkça duyurulur.

Uygulaması olan derslerin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları, yazılı, sözlü veya yazılı-sözlü ve uygulamalı olarak yapılır. Yarıyıl sonu sınav süresi iki saattir.

Öğrencinin bir dersin yarıyıl sonu sınavında başarılı olması için 100 tam not üzerinden en az 60 not alması zorunludur.

c) Bütünleme Sınavı : Yarıyıl sonu sınavına girme hakkı kazanıp da sınava giremeyen ya da başarısız olan öğrenciler için bütünleme sınavı açılır.

d) Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi Dersi Sınavı : Son sınıfın bahar yarıyılındaki (10 uncu yarıyıl) Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi dersinin sınavına girebilmek için, her eğitim grubuna ait dersin % 80’ine katılmak zorunludur. Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi dersi yarıyıl sonu sınavı her eğitim grubunda her öğrenci grubunun dersinin bitiminden önce sorumlu öğretim üyesi veya üyeleri tarafından müştereken yapılır. Bu sınavlarda öğrencinin her eğitim grubundaki dersten en az 50 not alması ve eğitim grupları derslerinin not ortalamasının 60’dan az olmaması gerekir.

Bu sınava ait bütünleme sınavında, öğrenciler 50’den az not aldıkları bütün eğitim gruplarının sınavına yeniden girmek zorundadırlar. Ağırlıklı not ortalamasını 60’a yükseltmek amacıyla 50-60 arası not aldıkları eğitim gruplarındaki derslerden dilediklerinin sınavına, bütünleme sınav döneminde katılabilirler. Öğrencinin en son sınavda aldığı not geçerlidir.

e) Mazeret Sınavı : Ara sınavına ve bütünleme sınavına giremeyen öğrencilere mazeretinin yönetim kurulunca kabulü halinde bir mazeret sınavı açılır. Yarıyıl sonu sınavlarında mazeret sınavı yoktur.

Öğrencinin devamsızlığının hesaplanmasında mazereti (sağlık raporu dahil) dikkate alınmaz.

Sınavların Değerlendirilmesi

Madde 13 — Sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Ders başarı notu; ara sınav notu veya ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınav notunun % 70’inin toplanması ile elde edilir. Bir dersten başarılı olmak için, bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 60 olması gerekir. Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi dersinin başarı notu eğitim grupları derslerinin not ortalamasıdır.

Sınav sonuçları, yarıyıl sonu veya bütünleme sınavı tarihini izleyen en geç on gün içerisinde Dekanlığa bildirilir ve Dekanlıkça ilan edilir. Sınav evrakları iki yıl süre ile Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından muhafaza edilir.

Sınav Sonucuna İtiraz

Madde 14 — Öğrenciler notların ilanından itibaren en geç 5 iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak başvurarak sınav evrakının yeniden incelenmesini isteyebilirler. İtiraz üzerine Dekanlıkça inceleme yaptırılır ve sonuç öğrenciye bildirilir.

Sınavlarda Kopya

Madde 15 — Sınavlarda kopya yapanlar, kopyaya teşebbüs edenler veya kopyaya yardım edenler ile sınav kağıtlarının incelenmesi sırasında kopya yaptığı veya yardım ettiği öğretim elemanının beyanı ile anlaşılanlar o sınavdan sıfır (0) almış sayılırlar ve haklarında Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca disiplin kovuşturması açılır.

Mezuniyet ve Başarı Derecesi

Madde 16 — Mezuniyet derecesi öğrencinin öğretim programında aldığı bütün derslerin başarı notlarının katılmasıyla elde edilir. Mezuniyet ve başarı derecesinin hesaplanmasında ağırlıklı aritmetik ortalama uygulanır. Bu ortalamalarda:

60-69 Orta

70-84 İyi

85-100 Pekiyi sayılır.

Notların verilmesinde ve ortalamaların hesabındaki kesir sayılar 0.5 veya daha yukarı ise tam nota tamamlanır.

Devam ve Ders Tekrarı

Madde 17 — Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde ders geçme esası uygulanır. Zorunlu dersler dışında, birinci sınıf derslerinin tümünü iki eğitim-öğretim yılı sonunda başaramayan öğrenciler üçüncü sınıf derslerini alamazlar. Ancak bu süre içinde başarısız oldukları ders sayısını bire indiren öğrenciler için Ekim ayında müstakil bir sınav açılır. Bu sınava girebilmek için o dersin devamının alınmış olunması gereklidir. Bu sınavda alınan not başarı notudur. Ara sınav sonucu başarı notunun hesaplanmasında dikkate alınmaz. Bu sınavı başaran öğrenciler üçüncü sınıf derslerine kayıt yaptırabilirler.

Teorik derslere, klinik, uygulama, laboratuvar çalışmalarına devam zorunludur. Devam durumu dersin öğretim elemanınca kontrol edilir. Bir öğrenci yarıyılda almış olduğu bir dersin (teorik ders, klinik, uygulama ve laboratuvar çalışmaları) ders saatinin % 20’sinden fazlasına katılmadığı taktirde, o dersten devam etmemiş sayılır. Sınavlara alınmaz ve o dersten başarısız olur.

Öğrenciler, devamını aldıkları bir dersten başarısız olurlarsa, o dersi izleyen ilgili dönemlerde de ara sınavlarına girmeksizin yarıyıl ve bütünleme sınavlarına girerek eğitimlerini devam ettirirler. Bu durumda geçme notunun hesaplanmasında öğrencinin daha önce almış olduğu ara sınav notları dikkate alınır.

Öğrenci bir dersi alıp devam sağlayamadığı taktirde, o dersi izleyen ilgili dönemlerde devamını sağlayıncaya kadar kanuni süresi içerisinde tekrar eder ve sınav şartlarını yerine getirir. Devamını almamış öğrenci sınava giremez. Girmiş olsa dahi notu iptal edilir.

Bir öğrenci bir dersten devam aldığı halde sınavlarda başarısız olduğu için dersi tekrar etmek isterse Dekanlığa müracaat edip, ders kaydı yaptırarak o dersi, sınav şartlarını yerine getirmek kaydı ile tekrar edebilir. Daha önce devam aldığı halde başarısız olmuş öğrenci isterse başarısız olduğu derslere sadece dinleyici olarak katılabilir.

İçinde bulundukları yarıyılda alacakları ders saatlerinin, tekrarlanacak ders saatleri ile çakışması durumunda, öğrenciler öncelikle tekrara kaldıkları dersleri almak zorundadırlar. Çakışmalar sebebi ile derslere kayıt yaptıramama, eğitim-öğretim sürelerindeki üst sınırların işlemesini engellemez.

Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi (10 uncu Yarıyıl) gruplarından devam alamayan öğrenciler bu programları bir yıl sonra almak zorundadırlar. Ancak, en çok 4 eğitim grubundan devamsızlıkları nedeniyle başarısız olan öğrenciler için Fakülte Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihlerde, Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi telafi programları düzenlenebilir.

 

ALTINCI BÖLÜM

Kayıt Dondurma, Kayıt Silme, Mazeretler ve Yatay Geçiş

 

Kayıt Dondurma

Madde 18 — Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular yarıyılın ilk on beş günü içerisinde yapılır. Sağlık nedeni ile yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir ve bu haklardan ders kaydı yaptıranlar yararlanabilirler. Fakülte Yönetim Kurulunca raporu geçerli sayılan öğrencilerin kayıt veya eğitimlerini dondurma istekleri rapor süresince uygulanır. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıldan az olamaz.

İzin

Madde 19 — a) Öğrencinin eğitim öğretimine katkıda bulunacak üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkanların doğması halinde öğrenciye Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilebilir.

b) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adına katılacaklar ile 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 29 uncu maddesi gereğince Milletlerarası seviyede yurtiçi ve yurtdışında müsabakalara ve bunun hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler, görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılırlar.

Kayıt Silme

Madde 20 — Aşağıdaki hallerde öğrencinin kaydı silinir.

a) Başka bir Yükseköğretim Kurumunda kayıtlı olmak,

b) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği gereğince Üniversiteden çıkarma cezası almak,

c) Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilecek haklı ve geçerli bir özürü olmaksızın öğrenimine üst üste iki yarıyıl ara vermiş olmak,

d) Kanunla verilen sınırsız sınav hakkına üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmemiş olmak,

e) Eğitim-öğretim programının gerektirdiği azami süre içerisinde öğrenimini tamamlayamamak veya tamamlayamayacağı anlaşılmak (10 uncu madde hükümlerinden yararlananlar hariç).

Mazeretler

Madde 21 — Mazeretlerde haklı ve geçerli sebepler aşağıda gösterilmiştir:

a) Öğrencilerin usulüne uygun olarak Üniversite hastahaneleri ve Devlet hastahaneleri sağlık kurulu raporları ile belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,

b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin (d) bendinin 2 numaralı alt bendinin 3 üncü paragrafı uyarınca öğrenim aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime YÖK kararı ile ara verilmesi,

c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeni ile öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

d) Birinci derecede kan ve sıhri hısımlarının ölümü ya da ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeni ile öğrencinin, öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi ve Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmesi,

e) Ekonomik nedenlerle ilgili yönetim kurulunca izinli olarak öğrencinin eğitim-öğretimine ara verilmiş olması,

f) Öğrencinin tutukluluk hali veya gözlem altında olması,

g) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu Disiplin Yönetmeliği maddeleri itibarı ile öğrencinin, öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya ihracını gerektirmeyen mahkumiyet hali,

h) Tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması nedeni ile askere alınması,

ı) Fakülte Yönetim Kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer haller.

Yukarıdaki sebeplerle ara sınavına girememiş öğrencilere, mazeretlerinin Yönetim Kurulunca kabulü halinde mazeret sınavı açılır. Mazeretlerle ilgili belgeler, mazeretin bitimi tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Dekanlığa verilir. Bütünleme sınavına girmeyen ve mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler, izleyen yarıyılların ilk iki haftası içerisinde mazeret sınavına alınırlar.

Bütünleme sınavına mazeretsiz olarak girmeyen veya mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilmeyen öğrenciler mazeret sınavı hakkından yararlanamazlar. Yarıyıl sonu sınavları için mazeret sınavı yoktur.

Öğrenciler raporlu oldukları süre içinde sınavlara giremez, girenlerin sınavı geçersiz sayılır.

Yeniden Kayıt ve İntibak

Madde 22 — Atatürk Üniversitesi de dahil olmak üzere, herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan daha önce ilişkisi kesilmiş veya mezun olmuş öğrencilerden, muafiyet isteğinde bulunanlar daha önce başarılı olduklarını belgelemek kaydı ile ilgili derslerden muafiyet sınavına alınırlar. Başarılı oldukları taktirde o dersten muaf olurlar. Zorunlu dersler için sınav yapılmadan muafiyet verilebilir. Öğrenciler muafiyet isteklerini, üniversiteye kayıtlarını izleyen 30 gün içinde yapmak zorundadırlar. Bu tarihten sonra yapılacak müracaatlar dikkate alınmaz.

Yatay ve Dikey Geçişler

Madde 23 — Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesine yapılacak yatay ve dikey geçişler, Yükseköğretim Kurulunun ilgili yönetmeliklerine göre yapılır.

Diplomalar

Madde 24 — Diplomalar Atatürk Üniversitesinin Diploma, Mezuniyet ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

 

Yürürlük

Madde 25 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 26 — Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı yürütür.

—— • ——

Atatürk Üniversitesinden :

 

Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim,

Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin

Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

 

MADDE 1 — 28/2/1997 tarih ve 22919 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim,Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 20 — c) Doktora yeterlik sınavına girebilmek için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tesbit Sınavından yüz üzerinden en az altmış puan almış olmak, ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen sınavlardan birinde başarılı olmak gerekir.Yabancı uyruklularda, ana dili girmesi gereken yabancı dille aynı olan adaylar diğer yabancı dillerden veya Türkçeden sınava tabi tutulurlar. Bunların sınavı üniversite yönetim kurulunca, en az biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere oluşturulacak üç kişilik bir jüri tarafından yapılır. Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tesbit Sınavında başarısız olan doktora adayları lisansüstü öğrenimleri boyunca herhangi bir dil hazırlık programına devam etmemişlerse bir yıl boyunca ingilizce hazırlık sınıfına öğrenci olarak kaydedilebilirler. Bu program süresi en çok bir takvim yılı olup, bu süre sonunda belirtilen merkezi dil yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrencilerin Enstitü ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre öğrenim süresine dahil edilmez.”

MADDE 2 — 30/7/1999 tarih ve 23771 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan aynı Yönetmeliğin değişik 2 nci maddesinin (b) bendinin üçüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 2 — b) Doktora programına başvurabilmek için adayların yüksek lisans diplomasına; hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık, Fen ve Fen-Edebiyat Fakülteleri (fen kesimi) mezunlarının ise yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık alanlarına sahip olmaları ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) sayısal sonucunun en az 45 puan alması gerekir. Ancak, yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra bir yarıyıldan az bir süre ara vererek doktora eğitimine müracaat edenlerin tekrar LES’e girmelerine gerek yoktur. Bu adaylar, yüksek lisans için girmiş oldukları LES sonuçlarını müracaat dilekçesine ekleyeceklerdir. Adayın başvurduğu programa yerleştirilebilmesi için LES sayısal puanının % 50’si ile lisans ve yüksek lisans derslerinin ağırlıklı not ortalamasının toplamının yarısının % 25’i, bilim sınavında alınan notun % 25’inin toplamı 60’dan az olmamalıdır. Bu toplama göre bir sıralandırma yapılır. En yüksek puandan başlamak üzere ilan edilen kontenjanlara adaylar yerleştirilir. Bilim sınavının süresi 2 saattir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin değişik 10 uncu maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 10 — c) Jüri öğrencinin tezini inceleyerek, tezde görülen hataları ve eksiklikleri bildiren raporunu (her jüri üyesi ayrı ayrı rapor vermek kaydıyla), en geç bir ay içerisinde Enstitüye iletir. Tezde görülen hata ve eksiklikler, öğrenci tarafından jüri üyelerinin öngördüğü en uzun süre ile en kısa süreyi aşmayacak şekilde (bu süre bir aydan fazla olamaz) Enstitü Müdürlüğünce belirlenecek bir sürede düzeltilerek, jüri üyelerinin isimlerinin bulunduğu ve sınav sonrasında imzalanacak bir sayfa ekleyerek ve jüri üyeleriyle hem fikir olunmayan noktalarda gerekçeli raporla birlikte tez ciltlenmiş ve son şekli verilmiş halde 6 nüsha (ortak yöneticisi olanlar 8 nüsha) halinde Enstitüye teslim edilir. Ancak jüri üyelerinin tezi teslim edilen haliyle çoğunlukla red etmesi halinde öğrencinin Estitü ile ilişiği kesilir.”

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin değişik 23 üncü maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 23 — c) Jüri öğrencinin tezini inceleyerek, tezde görülen hataları ve eksiklikleri bildiren raporunu (her jüri üyesi ayrı ayrı rapor vermek kaydıyla), en geç bir ay içerisinde Enstitü’ye iletir. Tezde görülen hata ve eksiklikler, öğrenci tarafından jüri üyelerinin öngördüğü en uzun süre ile en kısa süreyi aşmayacak şekilde (bu süre bir aydan fazla olamaz) Enstitü Müdürlüğünce belirlenecek bir sürede düzeltilerek, Jüri üyelerinin isimlerinin bulunduğu ve sınav sonrasında imzalanacak bir sayfa ekleyerek ve jüri üyeleriyle hem fikir olunmayan noktalarda gerekçeli raporla birlikte tez ciltlenmiş ve son şekli verilmiş halde 8 nüsha (ortak yöneticisi olanlar 10 nüsha) halinde Enstitü’ye teslim edilir. Ancak jüri üyelerinin tezi teslim edilen haliyle çoğunlukla red etmesi halinde öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.”

MADDE 5 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 — Bu Yönetmelik hükümlerini Enstitü Müdürü yürütür.

—— • ——

Atatürk Üniversitesinden :

 

Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksekokulunun Önlisans

Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 41 inci Maddesinin

Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

 

MADDE 1 — 3/4/2000 tarih ve 24009 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Oltu Meslek Yüksekokulu Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 41 — 26/5/1997 tarih ve 23000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 2 —Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 —Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek-okulu Müdürü yürütür.

—— • ——

Tebliğler

 

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından :

 

SGM/109-110 Sayılı Sanayi Sicil Tebliğinin 2 nci Maddesinin

Değiştirilmesine Dair Tebliğ

SGM/75

 

MADDE 1 — 26/12/1997 tarih ve 23212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM/109-110 sayılı Sanayi Sicil Tebliği’nin 2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 2 —

– Kapasite Raporu

İlgili Oda veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince onaylı nüshası istenecek olup evrakın fotokopisi ile işlem yürütülmeyecektir.

Yürürlük

MADDE 2 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

—— • ——

Elazığ Valiliğinden :

 

Mahalli Çevre Kurulu Kararı

 

Karar No : 10

Karar Tarihi : 13/10/2000

Mahalli Çevre Kurulu 13/10/2000 tarihinde Vali Osman AYDIN başkanlığında toplanarak 24/9/1999 tarih ve 9 No’lu alınan İl Mahalli Çevre Kurulu kararlarına ek olarak, aşağıdaki kararları almıştır.

1 —Hava kirliliği ve uygun özellikleri taşımayan, kalitesiz yakıtlarla ilgili; Elazığ Valiliği,Belediye Başkanlığı, İl Jandarma Komutanlığı,Defterdarlık, Emniyet Müdürlüğü,Sağlık Müdürlüğü ve Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’nün birlikte hareket edeceği denetim ekiplerinin oluşturularak, gerek şehir içi, gerekse şehir giriş-çıkışlarında 24 saat esasına göre gerekli kontrollerin yapılmasına,

2 — Kamu kurum ve kuruluşlarının kalitesiz yakıt konusunda uyarılarak, yakıt alımlarında Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü’nün 12/10/2000 tarih ve 1015 sayılı yazılarında belirtilen hususlara riayet etmelerine,

3 — İlimizde hizmet veren akaryakıt istasyonlarının ve yakıt alım-satımı yapanların bu kapsamda uyarılmasına, bayi ruhsatı olmayan kişi veya şirketler tarafından akaryakıt alım-satımının yapılmamasına,

4 — Çevre ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek olan SO2 ve CO2 değerlerinin standartlara uymaması halinde uygulanacak cezai müeyyidelerin, İlimiz Valiliği ve Belediye Başkanlığı tarafından uygulanmasına,

5 — Bütün bu uygulamalarla birlikte Valiliğimiz Çevre Koruma Vakfı tarafından yapılan egzoz emisyon ölçümleri ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan baca gazı ölçümleri ve denetimlerinin arttırılmasına,

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Tebliğ olunur.