T.C.
Resmî Gazete

Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

Kuruluşu: 7 Ekim 1920

 25 Kasım  2000  CUMARTESİ

Sayı : 24241

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

 

YASAMA BÖLÜMÜ

 

Kanun

4603 Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Türkiye Emlak Bankası A.Ş. Hakkında Kanun

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

— Devlet Bakanı Recep ÖNAL’a, Orman Bakanı Prof. Dr. Nami ÇAĞAN’ın Vekâlet Etmesine Dair Tezkere

 

Bakanlar Kurulu Kararı

2000/1464  Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar’ın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar

 

Sınır Tespit Kararı

— Bir Adet Sınır Tespit Kararı

 

 Yönetmelik

— Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

Genelge

— Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne Ait Dış Genelge (144)

 

Tebliğler

2000/467 Sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Esasları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2000/40)

Petrol Ürünlerine Uygulanacak Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu Payları Hakkında Tebliğ (PİGM/AFİF 2000-52)

Petrol Ürünlerine Uygulanacak Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu Payları Hakkında Tebliğ (PİGM/AFİF 2000-53)

— Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Tebliğ

— Pan-Avrupa Menşe Kümülasyonu Sisteminin Uygulanması Hakkında Gümrük Genel Tebliği (Avrupa Menşe Kümülasyonu) (Sıra No: 4)

Mevduat Munzam Karşılıkları Hakkında 96/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (Sayı: 2000/1)

Umumi Disponibilite Hakkında 96/1 Sıra No.lu Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (Sıra No: 2000/3)

— Özel Finans Kurumları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (Sıra No: 9)

— 12/5/1988 Tarih ve 88/12944 Sayılı Kararnameye İlişkin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Sıra No:29)

 

İLAN BÖLÜMÜ

İlanları Görmek İçin Tıklayınız

 

YASAMA BÖLÜMÜ

Kanun

 

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası

Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim

Şirketi Hakkında Kanun

 

Kanun No. 4603                                                                             Kabul Tarihi : 15.11.2000

MADDE 1. — 1. Bu Kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketinin (bankalar) çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerine göre çalışmalarını ve özelleştirmeye hazırlanmalarını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmaları ile hisse satışlarına ilişkin düzenlemelerin ve hisselerin tamamına kadarının özel hukuk hükümlerine tabî gerçek ve tüzel kişilere satışının gerçekleştirilmesidir.

2. Bankalar, anonim şirket statüsündedirler. Bu Kanunda yer alan hükümler dışında 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile genel hükümlere tabidirler.

3. Bankaların çalışma konuları ve amaçları, merkezleri, sermaye miktarları, hisseleri, genel kurulları, yönetim ve denetim organları, hesapları ve kârlarının dağıtımı ile faaliyetlerine, devir, birleşme, fesih ve tasfiyelerine ilişkin diğer esaslar, ana sözleşmelerinde gösterilir.

4. Bankaların yıllık faaliyetleri 4389 sayılı Bankalar Kanununun 13 üncü maddesinin 2 numaralı fıkrasında belirtilen bağımsız denetim kuruluşlarınca incelenerek rapora bağlanır. Bu raporlar bankaların genel kurullarına sunulur.

5. 233 sayılı Kamu İktisadî Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 399 sayılı Kamu İktisadî Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, 3346 sayılı Kamu İktisadî Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve 237 sayılı Taşıt Kanunu ile bunların ek ve değişikliklerine ilişkin hükümler ile 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 13 üncü maddesi ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 277 nci maddesi bankalar hakkında uygulanmaz.

MADDE 2. — 1. Bankaların (bağlı ortaklık ve iştiraklerindeki payları dahil) etkin, verimli ve özerk bir şekilde çalışmalarının sağlanması amacıyla yeniden yapılandırılmalarına ilişkin usul ve esaslar, 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin (b) fıkrası uyarınca ve mevcut yönetim düzenlemeleri dikkate alınarak, Bakanlar Kurulunca belirlenir.

2. Yeniden yapılandırma işlemlerinin tamamlanmasını müteakiben bankaların hisse satış işlemleri 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılır. Yeniden yapılandırma ve hisse satış işlemleri bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç yıl içinde tamamlanır. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere yarısı kadar uzatabilir.

3. Bankaların bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mevcut personeli hakkında aylık, özlük ve emeklilikleri yönünden tabi oldukları mevzuatın uygulanmasına devam olunur. Bunlardan uygun görülenler istekleri halinde, emeklilik statüleri devam etmek üzere özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılabilir. 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile ilgileri devam eden personelin özel hukuk hükümlerine göre çalışacakları süreler kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilir ve emeklilik işlemlerinde söz konusu Kanunun ek 48 inci maddesinin (b) fıkrası ile ek 68 inci maddesi hükümleri uygulanır. Bu kadro ve pozisyonlar emeklilik, istifa, ölüm ve sair nedenlerle boşaldıkları takdirde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. Özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak personelin kadro sayısı ve unvanları ile ücret ve sair malî hakları bankaların genel kurullarınca tespit olunur. Yeniden yapılandırma sürecinde bankalarca özel hukuk hükümlerine göre yeni istihdam edilecek personele ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir.

MADDE 3. — 1. Bankaların bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Hazineden olan birikmiş görev zararı alacakları yeniden yapılandırma programında belirtilen esas ve süreler dahilinde itfa olunur. Çeşitli kanun ve kararnamelerle bankalara verilmiş olan görevler program dönemi sonunda yürürlükten kalkar. Devlet yeniden yapılandırma döneminde bankalara bedelini önceden ödemeden görev veremez.

2. Bankaların bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan personeline en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 180’ ini geçmemek üzere görev ve unvanlarına göre yönetim kurullarınca belirlenecek miktarda bankacılık tazminatı ödenir. Bu personele bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar bankalarca kendi iç mevzuatına göre yol parası, geçici görevlendirme ve ikamet gideri olarak yapılmış olan ödemeler bu Kanuna göre yapılmış sayılır. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılmış olan bu tür ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve bundan sonra her ne ad altında olursa olsun, bu mahiyette ödeme yapılmaz.

3. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası teşkilâtı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte hiçbir hukukî merasime tabi olmaksızın anonim şirket olarak ticaret siciline re’sen tescil olunur. Bankanın mevcut sağlık yardım sandığı da bu Kanunla tüzel kişilik kazanır. Sandığın organları, kaynakları ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen ana statüsü Banka yönetim kurulunun onayı ile yürürlüğe girer.

4. Bu Kanun çerçevesinde yapılacak işlemler ve bu işlemlere ilişkin olarak düzenlenecek kağıtlar, her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadır. Ticaret siciline tescil ve Sermaye Piyasası Kurulu kayıt işlemlerinden ücret alınmaz. Bankalar hakkında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 29 uncu maddesi, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun 3 üncü maddesi ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 81 inci maddesi hükümleri uygulanmaz.

GEÇİCİ MADDE 1. — 1. Bankaların ana sözleşmeleri bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yapılacak ilk genel kurullarının onayı ile yürürlüğe girer. Mevcut yönetim kurulu üyelerinin görevleri genel kurullarca yenileri seçilinceye kadar devam eder. Bankaların tüm diğer personeli bu Kanunla bulundukları kadro ve pozisyonlara atanmış sayılır.

2. Bankaların bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte çalışan personelinden 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa göre emeklilik hakkını kazanmış olanlara Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay, bu hakkı 2002 yılı sonuna kadar kazanacak olanlara da kazandıkları tarihten itibaren üç ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde emekli ikramiyeleri % 30 fazlasıyla ödenir. Ancak, bu kapsamda emekli olan personel, emekli oldukları tarihten itibaren üç yıl içinde bu bankalarda yeniden istihdam edilemez.

3. Bankaların mevcut personeli, yeniden yapılandırma süresince istekleri halinde 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilir. Bu halde söz konusu Kanuna göre yapılması gereken ödemeler ilgili bankalarca karşılanır.

MADDE 4. — Bu Kanun, bankalar hakkında sermayelerindeki kamu payı % 50’nin altına düşünceye kadar uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5. — Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

24/11/2000

—— • ——

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

 

T.C.

 

BAŞBAKANLIK

 

Personel ve Prensipler

24 Kasım 2000

Genel Müdürlüğü

 

B.02.0.PPG.0.12-305-21411

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜCE KATINA

 

Türk-Japon İş Konseyi’nin 12. Ortak Toplantısı’na katılmak üzere, 25 Kasım 2000 tarihinde Japonya’ya gidecek olan DevletBakanı Recep ÖNAL’ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Orman Bakanı Prof. Dr. Nami ÇAĞAN’ın vekâlet etmesini yüksek tasviplerine saygıyla arz ederim.

Bülent ECEVİT

Başbakan   

—————

TÜRKİYE

 

CUMHURBAŞKANLIĞI

24 Kasım 2000

39-06-309-2000-923

 

BAŞBAKANLIĞA

 

İLGİ : 24 Kasım 2000 gün ve B.02.0.PPG.0.12-305-21411 sayılı yazınız.

Türk-Japon İş Konseyi’nin 12. Ortak Toplantısı’na katılmak üzere, 25 Kasım 2000 tarihinde Japonya’ya gidecek olan Devlet Bakanı Recep ÖNAL’ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Orman Bakanı Prof. Dr. Nami ÇAĞAN’ın vekâlet etmesi uygundur.

Bilgilerini rica ederim.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

—— • ——

Bakanlar Kurulu Kararı

Karar Sayısı : 2000/1464

Ekli “Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 11/10/2000 tarihli ve 3325 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 16/10/2000 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI 

Bülent ECEVİT

     

Başbakan

     

D. BAHÇELİ

H. H. ÖZKAN

M. YILMAZ

R.ÖNAL

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

Prof. Dr. H.Y. GÖKALP

M. KEÇECİLER

Prof. Dr. Ş. S. GÜREL

F. BAL

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

M. C. ERSÜMER

M. YILMAZ

S. ÇAKMAKOĞLU

R. K. YÜCELEN

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

H. GEMİCİ

Prof. Dr. Ş. ÜŞENMEZ

R. K. YÜCELEN

F. ÜNLÜ

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

F. BAL

Prof. Dr. H. S. TÜRK

S. ÇAKMAKOĞLU

S. TANTAN

Devlet Bakanı V.

Adalet Bakanı

Millî Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

İ. CEM

S. ORAL

F. ÜNLÜ

K. AYDIN

Dışişleri Bakanı

Maliye Bakanı

Millî Eğitim Bakanı V.

Bayındırlık ve İskân Bakanı

Doç. Dr. O. DURMUŞ

Prof. Dr. Ş. ÜŞENMEZ

Prof. Dr. H.Y. GÖKALP

Y. OKUYAN

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı V.

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

A. K. TANRIKULU

M. C. ERSÜMER

M. İ. TALAY

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı

Enerji ve Tabii Kay. Bakanı

Kültür Bakanı

 

E. MUMCU

Prof. Dr. N. ÇAĞAN

F. AYTEKİN

 

Turizm Bakanı

Orman Bakanı

Çevre Bakanı

 

 

 

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik

Yapılmasına İlişkin Karar

Madde 1 — 23/3/2000 tarihli ve 2000/467 sayılı Kararnamenin eki Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karara aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçici Madde 1 — Bu Karar kapsamında 2000 mali yılı içerisinde uygulanmak üzere yılı bütçesinden ayrılan ödenekten harcanamayan kısmın sadece 2000 yılına mahsus olmak üzere; sığır besiciliği yapan yetiştiricilere erkek hayvan başına miktar ve kriterleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak tebliğ ile belirlenecek kaba yem karşılığı doğrudan destek yapılır.”

Madde 2 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3 — Bu Kararı Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı birlikte yürütür.

—— • ——

Sınır Tespit Kararı

 

İçişleri Bakanlığından:

Karar Sayısı : 2000/1137

1 — Antalya İli Kumluca İlçesi Merkez Bucağına bağlı Çayiçi Köyü ile Finike İlçesi Merkez Bucağına bağlı Sahilkent Belediyesi, aynı bucağa bağlı Akçaalan Köyü arasında bulunan ihtilaflı sahadaki iki ilçe arası sınırın, özel krokisinde de gösterildiği üzere,

"Batıda Alakır Çayı kenarındaki, Şeytan Deresi yanındaki MTA tesisinden başlayarak, buradan batıda bulunan 677 rakımlı Gökkaya Tepesine çekilen düz hat, buradan kuzeyde mahallen Çatal Katran Tepesi denilen 1376 rakımlı nirengi noktasına çekilen hat, buradan kuzeye doğru Dayılar Sırtında bulunan 1156 rakımlı nirengi noktasına çekilen düz hat, buradan kuzeydoğu istikametinde 995 rakımlı Gedicek Tepesinin güneyinden geçen ve mahallen Kalaycı Deresi denilen dere ile Besleme Deresinin birleşim noktasına çekilen düz hat, buradan mahallen Ağzıkara Deresi denilen derenin, Alakır Çayının kuzeye doğru uzantısı olan ve mahallen Koca Dere denilen dereyle birleştiği noktaya çekilen hat" olarak belirlenmesi,

5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesinin (B) ve (D) fıkralarına göre uygun görülmüştür.

2 —Tarafların karşı taraf sınırı içinde kalan genel ve özel hakları saklıdır.

3 —11/3/2000 tarihli ve 2000/ 274 sayılı kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

4 —Bu kararı İçişleri Bakanı yürütür.

23 Kasım 2000

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI 

Bülent ECEVİT S  

S. TANTAN

Başbakan  

 İçişleri Bakanı

—— • ——

Yönetmelik

 

Devlet Bakanlığından :

 

Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı

Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

MADDE 1 — 21/2/1999 tarihli ve 23618 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesine aşağıdaki (c) bendi eklenmiştir.

“c) 1 inci maddede belirtilen Anlaşmalar kapsamında, bu ülkelerde düzenlenmiş EUR.1 Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanı eşliğinde, Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki gümrük birliği kapsamında olan Avrupa Topluluğu menşeli eşyanın Türkiye’ye ithalinde, 12 Eylül 1963 tarihli Ankara Anlaşması ve 23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokol çerçevesinde yapılan düzenlemeler ile öngörülen tercihli tarife uygulanır.”

Yürürlük

MADDE 2 — Bu Yönetmelik 25/7/2000 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

—— • ——

Genelge

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden :

 

Dış Genelge

(144)

 

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 39. maddesinin (b) bendi uyarınca istekle emekliye ayrılacak olanların işlemlerinde kullanılmak üzere Sandığımızca hazırlanan Emeklilik Belgesi Türk Standartları Enstitüsünce incelenerek (mecburi standart 92/10183) Tebliğ numarası ile kabul edilmiş 19.12.1992 tarihli ve 21440 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Uygulama ile ilgili olarak gerekli açıklamalar ise (134), (136) ve (141) sayılı Dış Genelgelerimiz ile duyurulmuştur.

Kurum ve kuruluşlarca düzenlenerek Sandığımıza gönderilen emeklilik belgesi ile birlikte "Sağlık Karnesi" ve "Emeklilik Tanıtım Kartı" düzenlenmesi için ilgililerin üçer adet vesikalık fotoğrafı gönderilmektedir.

Ancak emeklilik belgesine fotoğraf yapıştırılmadığından gönderilen belge ile fotoğrafın aynı kişiye ait olup olmadığının tespiti yapılamamakta, zaman zaman da kurum ve kuruluşlarca sehven başka şahıslara ait fotoğrafların gönderilmesi üzerine de sağlık karneleri ile emeklilik tanıtım kartlarına emekli olan kişinin fotoğrafı yerine başka bir şahsın fotoğrafı yapıştırılmaktadır.

Bu nedenle olabilecek bir yanlışlığı önlemek ve kişilerin mağduriyetlerine meydan vermemek için;

Emekliye sevk edilen iştirakçilerin resimlerinin, tek emeklilik belgesinin (asıl nüshasının) veya emeklilik sevk onayının sağ üst köşesine yapıştırılarak mühürlenmesi,

Hususu ile (134), (136) ve (141) sayılı Dış Genelgelerimizde belirtilen hususların da dikkate alınarak emeklilik belgelerinin gönderilmesi, aksi halde işlem yapılamayacağı nedeniyle evrakı iade edilecektir.

—— • ——

Tebliğler

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

 

2000/467 Sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar

Kurulu Kararı Uygulama Esasları Tebliğinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Tebliğ

(Tebliğ No: 2000/40)

 

Madde 1 — 2000/467 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2000/22)’ne 11 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 12 nci madde ile geçici 1 inci madde eklenmiş, müteakip maddeler buna göre teselsül ettirilmiştir.

"Madde 12 — Sığır besiciliğinin teşviki aşağıdaki esaslara göre belirlenir.

a) 1/11/2000 - 31/12/2000 tarihleri arasında besi işletmelerinde erkek besi materyali bulunan işletmelere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca belirlenecek miktar üzerinden kaba yem karşılığı doğrudan destekleme ödemesi yapılır.

b) Beside bulunan hayvanların tamamı erkek olmak üzere; en az 150 kg. canlı ağırlıkta olacaktır.

c) İl tarım müdürlüğünce uygun görülen işletmelerdeki en az 5 baş, en fazla 50 başa kadar olan besi materyalleri bu destekten yararlanır.

d) Desteklemeden yararlanan işletmeler, il ve ilçe tarım müdürlüklerinden besi sonu uygunluk raporuna istinaden, satış için uygunluk belgesi alacaklardır. Sevk ve sağlık raporlarında bu belge aranacaktır.

e) Her işletme bu desteklemeden bir defa yararlanır.

f) İl ve ilçe tarım müdürlüklerince mükerrer ödemelerin önlenmesi için, besi hayvanlarına küpe takılır veya damgalanarak tutanağa bağlanır.

g) Desteklemeden istifade edecek besi materyali sayısı, aktarılan ödeneğin miktarıyla sınırlıdır.

h) Destekleme ödemeleri, il ve ilçe tarım müdürlüklerince besi hayvanlarına küpe takılıp veya damgalanarak tutanağa bağlandıktan sonra düzenlenecek "Hayvan Besiciliği Kaba Yem Hakediş Belgesi" ne istinaden T.C.Ziraat Bankası’nca doğrudan işletmelere ödenir.

Geçici Madde 1 — 12 nci maddede sözü edilen sığır besiciliği ile ilgili desteklemeler, 31/12/2000 tarihinde sona erer."

Madde 2 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3 —Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

—— • ——

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından :

 

Petrol Ürünlerine Uygulanacak Akaryakıt

Fiyat İstikrar Fonu Payları

Hakkında Tebliğ

(PİGM/AFİF 2000-52)

 

Madde 1 — 23/2/1998 tarihli ve 98/10745 sayılı “Ham Petrol ve Petrol Ürünlerinin Alım, Satım, Fiyatlandırma Esasları ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu’nun İşleyişi Hakkında Karar”ın 13 üncü maddesine istinaden, petrol ürünlerinin tüketiciye arzında fiyat istikrarını temin etmek amacıyla 22/11/2000 tarihinden itibaren;

Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu payı alınır.

Madde 2 — 1 inci maddede yer alan Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu payları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanacak müteakip tebliğe kadar yürürlükte kalır.

Tebliğ olunur.

—— • ——

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından :

 

Petrol Ürünlerine Uygulanacak Akaryakıt

Fiyat İstikrar Fonu Payları

Hakkında Tebliğ

(PİGM/AFİF 2000-53)

 

Madde 1 — 23/2/1998 tarihli ve 98/10745 sayılı “Ham Petrol ve Petrol Ürünlerinin Alım, Satım, Fiyatlandırma Esasları ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu’nun İşleyişi Hakkında Karar”ın 13 üncü maddesine istinaden, petrol ürünlerinin tüketiciye arzında fiyat istikrarını temin etmek amacıyla 25/11/2000 tarihinden itibaren;

Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu payı alınır.

Madde 2 —1 inci maddede yer alan Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu payları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanacak müteakip tebliğe kadar yürürlükte kalır.

Tebliğ olunur.

—— • ——

 

 

—— • ——

Gümrük Müsteşarlığından :

 

Pan-Avrupa Menşe Kümülasyonu Sisteminin Uygulanması

Hakkında Gümrük Genel Tebliği

(Avrupa Menşe Kümülasyonu)

Sıra No: 4

 

Bilindiği üzere, 1/95 sayılı Avrupa Topluluğu - Türkiye Ortaklık Konseyi Kararı ile, Avrupa Topluluğu (AT) ile Türkiye arasında gümrük birliği tesis edilmiş olup, AT ile Türkiye arasında sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımı kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda AT ile Türkiye arasındaki ticaretin, A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde yapılması ise 1/96 sayılı AT-Türkiye Gümrük İşbirliği Komitesi Kararı ile düzenlenmiş, buna ilişkin A.TR Dolaşım Belgeleri Yönetmeliği 24/8/1996 tarihli ve 22737 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Türkiye, Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu (PAMK) Sistemi içinde yer alan ülkeler (Türkiye, Avrupa Topluluğu ülkeleri, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Romanya, Estonya, Litvanya, EFTA ülkeleri, Bulgaristan, Letonya) ile serbest ticaret anlaşmaları imzalamış bulunmaktadır. Bu anlaşmalar kapsamı eşyanın tercihli ticareti, EUR.1 Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanı eşliğinde yapılmakta olup, PAMK sistemi çerçevesinde menşe kurallarının uygulanması, 21/2/1999 tarihli ve 23618 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir.

AT menşeli sanayi veya işlenmiş tarım ürünleri, "Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin" 1 inci maddesi kapsamındaki ülkelerden birine AT’den ihraç edildikten sonra, hiç bir işçilik veya işleme tabi tutulmaz ya da yalnızca asgari işlem veya işçiliğe tabi tutulursa AT menşeini korur. Bu eşyanın söz konusu ülkelerden Türkiye’ye ihracında, eşyanın bulunduğu ülkede EUR.1 Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanı düzenlenir. Söz konusu menşe ispat belgesinde eşyanın menşei "AT menşeli" olarak belirtilir ve bu menşe ispat belgeleri eşliğinde Türkiye’ye ithal edilen "AT menşeli" sanayi veya işlenmiş tarım ürünlerine, doğrudan AT’den (A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde) gelmesi halinde tabi olacağı tercihli tarife uygulanır.

Aynı şekilde, Türk menşeli sanayi veya işlenmiş tarım ürünleri, "Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin" 1 inci maddesi kapsamındaki ülkelerden birine Türkiye’den ihraç edildikten sonra, hiç bir işçilik veya işleme tabi tutulmaz ya da yalnızca asgari işlem veya işçiliğe tabi tutulursa Türk menşeini korur. Bu eşyanın söz konusu ülkelerden AT’ye ihracında, eşyanın bulunduğu ülkede EUR.1 Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanı düzenlenir. Söz konusu menşe ispat belgesinde eşyanın menşei "Türk menşeli" olarak belirtilir ve bu menşe ispat belgeleri eşliğinde AT’ye ithal edilen "Türk menşeli" sanayi veya işlenmiş tarım ürünlerine, doğrudan Türkiye’den (A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde) gitmesi halinde tabi olacağı tercihli tarife uygulanır.

Bu yöndeki düzenleme, Türkiye veya AT menşeli eşya için Türkiye veya AT’nin tercihli anlaşma imzaladığı ülkelerce düzenlenen EUR.1 Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanlarının kabulüne ilişkin 1/2000 sayılı Türkiye-AT Gümrük İşbirliği Komitesi Kararı ile yapılmıştır.

Tebliğ olunur.

—— • ——

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından :

 

Mevduat Munzam Karşılıkları Hakkında 96/1 Sayılı Tebliğde

Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ

 

Sayı:2000/1

 

Madde 1 — 22.7.1996 tarihli ve 22704 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat Munzam Karşılıkları Hakkında 96/1 sayılı Tebliğ’in değişik 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Türk Lirası Mevduatta                                                     % 4"

Geçici Madde — Bu Tebliğin uygulanması sonucu mevduat munzam karşılık alacağı doğan bankaların bu alacakları 12.1.2001 tarihinde ödenir.

Madde 2 — Bu Tebliğ 26.12.2000 tarihli cetvelden başlamak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

—— • ——

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

 

Umumi Disponibilite Hakkında 96/1 Sıra No.lu Tebliğde

Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ

 

Sıra No: 2000/3

Madde 1 — 22/7/1996 tarihli ve 22704 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Umumi Disponibilite Hakkında 96/1 Sıra No.lu Tebliğ’in 3 üncü maddesinin (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d) Bankaların mevduat dışı Türk Lirası pasif hesapları için bulunduracakları disponibilite oranı, %6’sı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde Türk Lirası vadesiz serbest tevdiat, kalanın asgari %4 ‘ü senet, azami %2’ si kasalarda bulundurulan nakit olmak üzere toplam %12’dir."

Madde 2 — Bu Tebliğ 30.11.2000 tarihli bilançonun 2 nci ölçümleme dönemi olan 13-19 Ocak 2001 tarihlerini içerir haftadan başlamak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

—— • ——

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

 

Özel Finans Kurumları Hakkında Tebliğde Değişiklik

Yapılması Hakkında Tebliğ

 

(Sıra No:9)

Madde 1 — Özel Finans Kurumları Kurulması Hakkında Bakanlar Kurulu’nun 16.12.1983 Tarih ve 83/7506 Sayılı Kararı ve buna ilişkin olarak 25.2.1984 Tarihli ve

18323 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan T.C.Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Tebliği’ne istinaden 21.3.1984 Tarihli ve 18348 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 No.lu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tebliği’nin 6.11.1998 Tarihli ve 23515 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7 Sıra No.lu Tebliğle değişik 11 inci maddesinin 1 inci fıkrasının blokaj oranlarına ilişkin "I-Türk Lirası" bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"I-Türk Lirası

Cari ve Katılma Hesaplarında                                                     % 6"

Geçici Madde — Bu Tebliğin uygulanması sonucu blokaj alacağı doğan kurumların bu alacakları 12.1.2001 tarihinde ödenir.

Madde 2 — Bu Tebliğ 5.1.2001 tarihli cetvelden başlamak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

—— • ——

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

 

12/5/1988 Tarih ve 88/12944 Sayılı Kararnameye İlişkin Kaynak

Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Tebliğde

Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ

 

(Sıra No:29)

 

Madde 1 — 26/8/1989 Tarihli ve 20264 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6 Sıra

No.lu 12.5.1988 Tarih ve 88/12944 Sayılı Kararnameye İlişkin Kaynak Kullanımını

Destekleme Fonu Hakkında Tebliğin değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (A), (C) ve

(D) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"A) Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan

a) Tüketici kredilerinde (Gerçek kişilere ticari

amaçla kullanılmamak kaydıyla kullandırılan

krediler),                                                                                             % 10

b) Diğer kredilerde                                                                             % 5

C) Bankalar ve finansman şirketleri dışında

Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından

sağladıkları kredilerde                                                                         % 6

D) Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal

mukabili ödeme şekillerine göre yapılan

ithalatta                                                                                                 % 6"

Geçici Madde — Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış ithalat işlemleri ile kullanılan kredilere temdit edilmemek kaydıyla vadeleri sonuna kadar, bu Tebliğden önceki mevzuat hükümleri uygulanır.

Başlamış işlem, vadeli akreditif (kabul kredili akreditif dahil) ödeme şekline göre yapılan ithalatta, akreditifin açılmış olmasını, diğer ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta, ithal edilecek malların gümrüğe gelmiş olmasını veya çıkış ülkesinde ihracat işlemlerinin tamamlanmış olmasını ifade eder.

Vadeli akreditif (kabul kredili akreditif dahil) ödeme şekline göre başlamış işlemlerde, akreditif tutarının artırılması veya akreditif ödeme vadesinin temdidi halinde, artırılan veya temdit edilen tutarlar bu Tebliğin 1 inci maddesinde belirtilen oranda fon kesintisine tabi tutulur.

Madde 2 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.