T.C.
Resmî Gazete

Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

Kuruluşu: 7 Ekim 1920

 27 Kasım  2000  PAZARTESİ

Sayı : 24243

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Yönetmelikler

— Gemi Adamlarının Eğitim Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kütüklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Türk Silâhlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Plânının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Yapılacak Harcamalar İçin Verilen Avans ve Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 9 uncu Maddesine Bir Fıkra Eklenmesine Dair Yönetmelik

 

Tebliğler

— Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 576)

— Doğal Çiçek Soğanlarının 2001 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ (No: 2000/46)

— Denizli Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı (No: 7)

 

İLAN BÖLÜMÜ

İlanları Görmek İçin Tıklayınız

 

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Yönetmelikler

Devlet Bakanlığından :

 

Gemi Adamlarının Eğitim Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma,

Kütüklenme ve Donatılma Esasları Hakkında

Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair

Yönetmelik

 

MADDE 1 — 30/1/1997 tarihli ve 22893 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma,Kütüklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1. Türk vatandaşı olmak veya gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde gerekse Türkiye’de denizcilik alanında eğitim veren eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim gören ve/veya mezun olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya 2527 sayılı “Türk Soylu Yabancıların Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun” kapsamındaki Türk Soylu yabancılardan olmak,”

Yürürlük

MADDE 2 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Denizcilik Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

—— • ——

Milli Savunma Bakanlığından:

 

Türk Silâhlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Plânının Gerçekleştirilmesi

Maksadıyla Yapılacak Harcamalar İçin Verilen Avans ve Kredi

İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 9 uncu Maddesine Bir

Fıkra Eklenmesine Dair Yönetmelik

 

MADDE 1 — 11/4/1993 tarihli ve 21549 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Silâhlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Plânının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Yapılacak Harcamalar İçin Verilen Avans ve Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 9 uncu maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu şekilde mahsubu yapılan ve inşa veya imalâtı iki yıldan fazla süren projeler içinse, projenin tamamı bitirilmeden, muayenesi yapılarak teslim alınan her işe ilişkin avans teminatı, kısmî mahsup işlemi yapılarak bu oranda serbest bırakılır. Kesin teminat ise, projenin tamamlanmasını müteakip iade edilir.”

Yürürlük

MADDE 2 — Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma, İçişleri ve Maliye Bakanları yürütür.

—— • ——

Tebliğler

 

Maliye Bakanlığından :

 

Muhasebat Genel Müdürlüğü

Genel Tebliği (Sıra No:576)

 

Bakanlığımıza yapılan başvurulardan, Katma Bütçeli İdareler 1998, 1999 ve 2000 Mali Yılı Bütçe Kanunlarının 9/f maddelerine istinaden, üniversiteler bünyesindeki döner sermayeli işletmelerin birleştirilerek tek döner sermaye işletmesine dönüştürülmesi sonucunda, özellikle bünyesinde sağlık hizmeti veren birimler bulunan üniversite döner sermaye saymanlıklarında ödeme ve tahsilat işlemlerinde tüm yetkinin saymanda toplanmasının iş hacmini artırdığı ve birimlerin bulundukları mahallerin birbirlerinden uzak olması nedeniyle saymanlık hizmeti alan vatandaşların mağdur olduğu tespit edilmiştir.

Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen ek 19’uncu maddenin son fıkrasında "Saymanlık müdürleri sayman sıfatı ile Sayıştay’a hesap verirler. Saymanlık yetkisi ve sorumluluğu Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde müdür yardımcılarına devredilebilir. Bu durumda da saymanlık müdürleri sayman sıfatı ile saymanlığın hesabını bir bütün olarak Sayıştay’a vermeye devam ederler." ve 2000 Mali Yılı Bütçe Kanununun 60’ıncı maddesinde "1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu ve diğer mevzuatla saymanlara verilen görev ve yetkilerin bir kısmını gerekli görülen hallerde yardımcılarına devrettirmeye, devirle ilgili esasları belirlemeye Maliye Bakanı yetkilidir. Saymanlar hakkındaki sorumluluk, devredilen işlerle ilgili olarak görev ve yetki verilenler hakkında da uygulanır." hükümleri yer almıştır.

Buna göre; üniversite döner sermaye saymanlıklarında saymanlık yetkisi ve sorumluluğunun, Muhasebat Genel Müdürlüğünün 567 Sıra No.lu Genel Tebliği ile 573 Sıra Nolu Genel Tebliğinin (B) bölümlerinde belirtilen esaslar çerçevesinde saymanlık müdür yardımcılarına devredilebilmesi uygun görülmüştür.

Tebliğ olunur.

—— • ——

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından :

 

Doğal Çiçek Soğanlarının 2001 Yılı İhracat

Listesi Hakkında Tebliğ

Tebliğ No: 2000/46

 

Madde 1 — 11/8/1995 tarih ve 22371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve İhracatına Ait Yönetmelik"in 6 ncı maddesi gereğince, ihracat amacıyla gerek doğadan sökülerek gerekse büyütme ve/veya üretim yoluyla elde edilerek 2001 yılında ihraç edilecek çiçek soğanlarının cins, tür, çevre genişliği ve ihracat kontenjanları ile ihracatı yasak olan doğal çiçek soğanı türleri ekteki Tablo’da gösterilmiştir.

a) Ekteki Tablonun 1 numaralı sütununda yer alan türlerin ihracatı yasaktır. 19/7/1998 tarih ve 23407 sayılı Resmî Gazete’de Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yayımlanan 96/31 Sayılı İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 98/16 sayılı İhracat Tebliği gereğince; Gümrük Tarife ve İstatistik Pozisyon (GTİP) Numarası 0714.90.11.00.12, 0714.90.19.00.12 ve 1106.20.90.00.11 olan Orchidaceae (Salep) türlerinin yumru ve droglarının da (toz, tablet ve her türlü formda) ihracatı yasaktır.

b) Ekteki Tablonun II numaralı sütununda yer alan türlerin firmalar bazında ihracat kontenjanı, Teknik Komite tarafından tespit edilecek, Bakanlıkça uygun görüldüğü takdirde yürürlüğe konulacaktır. Tespit edilen ihracat kontenjanları Bakanlık tarafından firmalara bildirilecektir. Bu Tebliğ kapsamındaki tüm türlerin firmalar arasında kontenjan devri yapılamaz.

c) Firmalar, ekteki Tablonun II numaralı sütununda yer alan türlere ait doğa kontenjanlarını, Orman Bölge Müdürlükleri veya Bakanlık İl Müdürlüklerince düzenlenecek olan Menşe Belgesi karşılığında doğadan, büyütme ve üretim kontenjanlarını ise Bakanlık İl Müdürlüklerince verilen Hasat Belgesi karşılığında, ya kendilerine kayıtlı tarlalardan veya kendi adlarına sözleşme yapılmış çiftçilere ait tarlalardan temin edeceklerdir.

d) Ekteki Tablonun III numaralı sütunundaki kültüre alınan türlere, Bakanlık İl Müdürlüklerinden alınan Hasat Belgesine istinaden, Sternbergia lutea türü için Bakanlık (Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü) tarafından, Lilium candidum, Iris tuberosum, Calla aethiopica, Polyanthus tuberosa türleri için Bakanlık İl Müdürlüklerince ihraç izni verilecektir.

e) Ekteki Tablonun her 3 sütununda yer alan türlerin aksamlarının (yaprak, tohum, çiçek, yumru vs.) ihraç edilebilmesi için Bakanlıktan ihraç müsaadesi alınması şarttır.

f) İhracatı yasak olan Cyclamen mirabile ile kontenjana bağlı Cyclamen türlerinin birlikte yetiştiği Isparta-Muğla çevrelerinden Cyclamen toplanması yasaktır.

g) Leucojum aestivum (göl soğanı) bitkisinin soğanları ve yeşil aksamı; karayolu açılan, yeni baraj gölü tesis edilecek olan, yeni iskana açılan alanlar ile tapulu arazilerden, sökülebilir veya biçilebilir. Bunun için sahanın bu kabil bir alan olduğunun ilgili devlet kuruluşlarınca kanıtlanması, sökülecek veya biçilecek miktar ile saha tayininin ise Bakanlık İl Müdürlüklerince yapılması ve bunların resmi belgelerle tespit edilmesi gerekir. İl Müdürlükleri tarafından belgelenen bu soğanlar yurt içinde üretim materyali olarak kullanılabilir.

h) Colchicum (acı çiğdem) tohumu ihracatı; Bakanlığın iznine tabidir.

Madde 2 — Doğal çiçek soğanlarının GTİP Numarası 0601.10.90.10.00 dır.

Madde 3 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4 — Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

—— • ——

Denizli Valiliğinden :

 

Mahalli Çevre Kurulu Kararı

 

Karar No      : 07

Karar Tarihi : 31/10/2000

İlimiz Mahalli Çevre Kurulu, 31/10/2000 tarihinde Vali Yusuf Ziya GÖKSU Başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

Hava Kalitesinin Korunmasına Yönelik Olarak; İlimizde zaman zaman ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği ile mücadele etmek, hava kalitesini daha da iyileştirmek amacıyla, İlimiz Mahalli Çevre Kurulu’nca daha önce alınan kararlar yeniden değerlendirilerek; Çevre Bakanlığı’nın 24/5/1993 gün ve 3401 sayılı 1993/1, 9/11/1993 gün ve 7703 sayılı 1993/2, 18/1/2000 gün ve 2000/3 Genelgesi’nde belirtildiği üzere kalıcı tedbir olarak Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrası gereğince, ısınmada ve sanayide kullanılacak yakıtlar için bir program tespiti yapılmıştır. Bu kapsamda, Denizli İl merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan konutlarda ısınma, sanayide üretim amaçlı kullanılacak yakıtlar için diğer bir kurul kararına kadar geçerli olmak üzere, kullanılacak yakıtların kalite standartları ve özellikleri ile satış usulleri hususunda aşağıdaki kararlar alınmıştır.

1) Denizli İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde yer alan tüm katı yakıtlı kaloriferli binalarda, sobalarda ve sanayi tesislerinde aşağıdaki standartları ve özellikleri sağlayan linyit kömürlerinin kullanılmasına,

a) Yerli Linyit Kömür Özellikleri:

Alt Isıl Değeri (Orijinalde)

: En az 4000 Kcal/Kg

Yanar Kükürt Oranı (Orijinalde)

: En fazla %1,25

Ebat

: 18-200 mm ± % l0 Tolerans

 

b) İthal Linyit Kömür Özellikleri:

Alt Isıl Değeri (Orijinalde)

: En az 6000 Kcal/Kg (-500 Kcal/Kg)

Uçucu Madde (Kuru Bazda)

: % 12-22 arası (+1)

Toplam Kükürt (Kuru Bazda)

: En fazla % 1,15

Toplam Nem (Orijinalde)

: En fazla % 10 (+1)

 

c) Yerli Linyit Briket Kömür Özellikleri:

Alt Isıl Değeri (Orijinalde)

: En az 4000 Kcal/Kg

Yanar Kükürt Oranı (Orijinalde)

: En fazla %1,25

Bağlayıcı

: Melas, Nişasta

 

d) İthal Linyit Briket Özellikleri:

Alt Isıl Değeri (Orijinalde)

: En az 6000 Kcal/Kg (-500 Kcal/Kg)

Toplam Kükürt (Kuru Bazda)

: En fazla % 1,15

Bağlayıcı

: Melas, Nişasta

 

e) Stokerli kazanlarda kullanılan Linyit toz veya prinç Kömür Özellikleri:

Alt Isıl Değeri (Orijinalde)

: En az 4000 Kcal/Kg

Yanar Kükürt Oranı (Orijinalde)

: En fazla %1,25

Ebat

: 3-18 mm

 

2) Kömür satışı yapacak firmalar; Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi alabilmek için Denizli Valiliği’ne (İl Çevre Müdürlüğü) müracaat ederek, Denizli Belediye Başkanlığı, İl Çevre Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü elemanlarından oluşan "Hava Kirliliğini Önleme ve Kömür Denetim Kontrol Mobil Ekibi" marifetiyle kömür ocağında, torbalama tesisinde veya kömür satış deposunda mühürlü olarak numunelerini örnekleme metodu ile aldırmalarına, maddi yükümlülükleri başvuru sahibine ait olmak üzere analizlerini TSE Denizli Bölge Müdürlüğü’nde veya Valiliğin uygun göreceği resmi bir kurumda yaptırmalarına,

3) Analiz rapor sonuçları bu Kararın 1 inci maddesindeki;

- Özellikleri sağlaması halinde, ilgili firmaya numunenin alındığı kömür için, Valilik (İl Çevre Müdürlüğü) tarafından Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi verilmesine,

- Özellikleri sağlamaması halinde ise müracaatın red edilmesine; ancak, ilgili firma yeniden başvuruda bulunursa en fazla bir defaya mahsus olmak üzere tekrar numune alınıp değerlendirilmesine bu sonucunda olumsuz çıkması halinde diğer müracaatların kabul edilmemesine,

4) Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi alan bütün kömürlerin eleme ve yıkama işleminden geçirilerek tozsuz, taşsız bir şekilde torbalanarak satışa sunulmasına, ayrıca açıkta ve dökme kömür satılmasının ve satın alınmasının yasaklanmasına,

5) Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi bulunmayan firmaların kömürlerinin niteliği uygun olsa dahi Denizli İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde satılmasının ve satın alınmasının yasaklanmasına,

6) Denizli İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisindeki sanayi tesislerinde, yerleşim birimlerinde, kömür taşıyan araçlarda, kömür satışı yapan bayi depolarında, kaloriferli binalarda, kömür torbalama tesislerinde ve kömür ocaklarında denetim yapılırken;

- Örnekleme metodu ile numune alma,

- Kömür torbalarının tartı kontrolleri,

- Kömür torbalarının beyana uygunluğu,

- Fatura ve irsaliye kontrolleri,

- Kömür torbalarının içinin taşlı, tozlu, nemli olup olmadıklarının kontrolü,

- Gerekli ruhsat ve belgelerin uygunluğunun dikkate alınmasına,

7) Denizli İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisindeki yerleşim birimlerinde, şehir girişlerinde, şehir içinde kömür taşıyan araçlarda, kömür satışı yapan depoların, kaloriferli binalar ve sanayi tesislerinin denetimi; Denizli Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Çevre Müdürlüğü elemanlarından oluşan "Hava Kirliliğini Önleme ve Kömür Denetim Kontrol Mobil Ekibi" tarafından yapılmasına, Denizli Belediye Başkanlığı tarafından denetimler için sürekli bir araç temin edilmesine, ayrıca ihtiyaç duyulması halinde diğer kamu kurumlarından personel ve araç temin edilmesine,

8) Denizli Belediye Başkanlığının, telsiz donanımına sahip zabıta elemanını, İl Çevre Müdürlüğü Koordinatörlüğündeki "Hava Kirliliğini Önleme ve Kömür Denetim Kontrol Mobil Ekibi"nde çalışmak üzere görevlendirmesine,

9) Fatura ve irsaliyesiz kömür satan, nakleden ve alan kişi, kuruluş ve firmalar hakkında Defterdarlıkça gerekli yasal işlemin uygulanmasına,

10) Denizli Belediye Başkanlığı kendi bünyesinde kömür denetimleri için en az üç zabıta elemanından oluşan bir ekip kurmasına, ayrıca bu ekibin, ALO ZABITA 153 telefonuna İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisindeki yerleşim yerlerinden gelen tüm kömür ihbarlarına mesai saatleri içinde ve dışında derhal müdahale etmesine, gerekli hallerde tutanak tutularak İl Çevre Müdürlüğüne bildirilmesine,

11) Mesai saatleri haricinde, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde kaçak, kalitesiz, açıkta kömür satışlarını önlemek için denetimlerin; başta Denizli Belediyesi zabıta ekipleri olmak üzere İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisindeki diğer belediyelerce yapılmasına,

l2) Denizli Belediyesine ait olan ALO ZABITA 153 telefonuna vatandaşlar tarafından kömürlerle ilgili her türlü şikayetlerin yapılabileceğini, ayrıca merkeze bağlı belediyeler tarafından bu tür şikayetlerin yapılacağı telefon numaralarının basın yoluyla vatandaşlara duyurulmasına,

13) Defterdarlık, Emniyet Müdürlüğü ve ilgili Belediye Zabıta ekipleri tarafından İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde mesai saatleri içinde ve dışında faturasız, irsaliyesiz, kaçak ve açıkta kömür satan nakliye araçları tespit edildiğinde tutanak tutularak İl Çevre Müdürlüğüne bildirilmesine,

l4) Sıvı yakıtlı konutlar, binalar ve sanayi sektöründen gelen kirliliğin azaltılması için İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde 5-6 Nolu Fuel-Oil’in yasaklanmasına; sıvı yakıtlı kazanlarda Kükürt oranı en fazla (%1.5) olan özel kalorifer yakıtı veya LPG kullanılmasına, özel kalorifer yakıtı satıcılarının Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’nce denetlenmesine, sonuçların periyodik olarak Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) bildirilmesine,

15) Torbalama tesisi olan Kömür İthalatçılarının;

a) Müracaat dilekçelerine, Çevre Bakanlığı’nca düzenlenmiş Kontrol Belgesini, analiz sertifikasını, analiz raporunu, ithalat bağlantısı ve gümrük giriş beyannamelerinin noterce onaylanmış örneğini eklemelerine, ayrıca yapılan her ithalata ilişkin bu belgelerin bir hafta içerisinde tekrar Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) vermelerine,

b) İthal edilen kömürlerle ilgili olarak, 7/2/1999 tarih ve 23604 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 99/3 sayılı "Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği" hükümlerinin uygulanmasına,

16) Briket kömür üreticilerinin kullandıkları kömür tozunun cinsini, menşeini, özelliklerini, ilgili resmi kurumlarca hazırlanan bağlayıcının melas veya nişasta olduğunu belirtilen raporu ve bağlayıcı için yapılan sözleşmenin onaylı örneğini dilekçelerine eklemelerine,

17) Denizli İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde satılan tüm kömürler için Mahalli Çevre Kurulu Kararında belirtilen standartlara ve özelliklere uygun olup olmadığından denetimin yapıldığı ve numunenin alındığı kişi, kuruluş ve firmaların sorumlu olmasına,

18) Yeni kurulacak torbalama tesislerinin Denizli İl Merkezi ve meskun mahal dışında kurulmasına, kurulacak torbalama tesislerinin çevreye gürültü ve toz emisyonu rahatsızlığı vermeyecek şekilde çalıştırılmasına, tesisler kurulmadan önce tüm yasal izin ve ruhsatları almış olmalarına,

19) Kömür satışının bayiler tarafından sabit satış yerlerinde yapılmasına, ara sokaklarda, apartman altında bulunan dükkanlarda ve benzeri yerlerde kömür satış ruhsatı verilmemesine; kömür satıcılarının uygun bir yerde toplanması hususunda Denizli Belediye Başkanlığının en kısa sürede çalışma başlatmasına,

20) Kömür İrtibat Bürosu ruhsatı olan yerde sergilenmek üzere her cinsten en fazla birer adet kömür torbasının bulundurulmasına, aksi durum tespitinde işyerine ilgili belediyesince verilen Kömür İrtibat Bürosu ruhsatının iptal edilmesine,

21) Uygunluk Belgesi olmayan veya iptal edilen kişi, kuruluş firmaların belediyesince verilen kömür satış ve depo ruhsatının iptal edilmesine,

22) Uygunluk Belgesi olan ve satılan kömür torbaları üzerinde TSE 4331’e uygun ve kömürün cinsi, üretici ve torbalayan firmanın adı veya tescilli markası, adresi, ağırlığı, kükürt ve kalori değerleri, briket kömür için bağlayıcı cinsinin yazılı olmasına,

23) Denizli İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde sevk edilecek her parti kömür için bayi veya tüketiciye iletilmek üzere kantar fişi, sevk irsaliyesi, fatura gibi belgelerin nakliye aracına verilmesine ve yapılan denetimlerde bu belgelerin mutlaka yetkililere ibraz edilmesine,

24) Tüm kömür satış yerleri ve depolarında usulüne uygun kontrolü yapılmış kantar bulunmasına ve bu kantarların ölçü-ayar kontrolleri ilgili belediyesince veya Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünce yapılmasına,

25) Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi bulunan firmalarca, sözleşmeli bayilerinin noterden tasdikli listesini ve yeni sözleşme yapılan veya sözleşmesi iptal edilen bayilerin noterden tasdikli yeni isim listesini sözleşme tarihini takip eden en geç bir hafta içinde, Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) bildirilmesine, bildirilmeyen bayilerde bulunan kömürlerin Denizli İl sınırları dışına çıkarılmasına ve kaçak kömür işlemi yapılmasına,

26) Denizli İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde yapılan denetimlerde kömür standartları ve satış usulleri ile ilgili Mahalli Çevre Kurulu kararlarına uygun olmayan ve kaçak kömür satan ve alan kişi, kurum, kuruluş ve firmalara;

a) 1 inci olumsuzluk tespitinde, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8/2 maddesi gereğince aynı Kanunun 20 nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesine,

b) 2 nci olumsuzluk tespitinde, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8/2 maddesi gereğince aynı Kanunun 20 nci maddesi ve 23 üncü maddesi uyarınca idari para cezasının bir kat artırılarak verilmesine, 3 üncü olumsuzlukta Uygunluk Belgesinin iptal edilmesine,

27) Kömür satışı yapan ve yapacak tüm torbalayıcı firmalar ile kömür satış bayileri; Valilikçe hazırlanan Ek-I ve Ek-II taahhütnamelerini noterden onaylatarak Denizli Valiliğine (İl Çevre Müdürlüğü) vermelerine, önceden verilen taahhütnamelerin yenilenmesine, aksi taktirde Uygunluk Belgesinin iptal edilerek kömür satışının yasaklanmasına,

28) Torbalama tesisleri, kömür ocakları ve bayilerin denetimlerinde alınan kömür numuneleri analiz ücretlerinin; ilgili kişi, kuruluş, işletme ve firma tarafından analizi yapan kuruma peşin veya bir hafta içerisinde ödenmesine, aksi taktirde Uygunluk Belgesinin iptal edilerek kömür satışının yasaklanmasına,

29) Kömür denetim ekiplerince şikayet hariç olmak üzere; gerekli görüldüğü takdirde tüm kömür satıcılarından ayda en fazla üç adet her ayrı kömür cinsinden numune alınabilmesine,

30) Bu Karar ile kömür satıcılarından istenen yeni belgelerin Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) verilmesine, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde vermeyenlerin Uygunluk Belgesinin iptal edilerek kömür satışının yasaklanmasına,

31) 28/10/1997 tarih ve 7 nolu Mahalli Çevre Kurulu Kararının 1 inci Maddesinin; (J) bendinde yer alan; Kömür torbalaması yapanlardan ve (S) bendinde yer alan kömür satış bayilerinden alınan ve 31/3/2000 tarih ve 3 sayılı Karar ile değişiklik yapılan Teminat Mektuplarının alınması işleminin Denizli İdare Mahkemesi’nde görülen dava sonuçlanıncaya kadar devam etmesine ve daha sonra mahkeme kararı sonucuna göre işlem yapılmasına,

32) Kömür analiz ücretlerinin ödenmemesi, Karara uygun olmayan kömürlerin bertaraf edilmesi ve önceden bilinemeyen oluşacak diğer olumsuzluklar için gerekli her türlü harcamanın ilgililerce karşılanmaması durumunda masrafların firmanın vermiş olduğu Teminat Mektubundan mahsup edilmesine,

33) Kömür torbalayıp satan kişi, kuruluş ve firmalar ile ilgili olarak;

a) Denizli Valiliği’nden (İl Çevre Müdürlüğü) Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi almakla yükümlüdürler.

b) Satış izin başvurusu, firma adı ve adresi, kömürün temin edildiği ocağın ve tesisin adresinin de yer aldığı dilekçe ile Denizli Valiliği’ne (İl Çevre Müdürlüğü) yapılacaktır.

Dilekçe Ek’inde yer alacak aşağıdaki belgelerin tarihlerinin müracaatın yapıldığı tarihten bir ay öncesini geçmeyecek şekilde düzenlenmesine,

- Torbalama tesisinin kendine ait olduğunu belirten belge

- İlgili meslek kuruluşundan alınan Ticaret Sicil Kaydına havi faaliyet belgesi

- Ticaret Sicil Gazetesi’nin noter tasdikli örneği

- Belgeleri imzalamaya yetkili olanların noter tasdikli imza sirküleri

- Noterden tasdikli sözleşmeli bayilerin adı, adresi, sözleşme tarihini belirten bayiler listesi, değişiklikler bir hafta içinde tekrar bildirilecektir.

- Tesisle ilgili tanıtıcı bilgiler (Tesisin özellikleri, kapasitesi, akış şeması vb.)

- Her yılın ikinci ayının sonunda İl Çevre Müdürlüğü’ne tekrar verilmek üzere Vergi Dairesinden alınan vergilendirilme şeklini belirten belge

- Torba örneği

- Noterden tasdikli Kömür Torbalama Tesisi ve Satış Ruhsatı örneği

- 7.500.000.000.TL. (Yedimilyarbeşyüzmilyon) tutarında kesin ve süresiz Banka Teminat Mektubu

- Ek-I’deki Kömür Torbalama ve Satış Taahhütnamesinin noterden tasdik ettirilerek verilmesine,

34) Kömür satış bayiliği yapan kişi, kuruluş ve firmalarla ilgili olarak;

a) Denizli Valiliği’nden (İl Çevre Müdürlüğü) Kömür Satış Bayi Uygunluk Belgesi almakla yükümlüdürler.

b) İzin başvurusu, firma adı ve adresini içeren bilgilerin yer aldığı dilekçe ile Denizli Valiliği’ne (İl Çevre Müdürlüğü) yapılacaktır.

Dilekçe ekinde yer alacak aşağıdaki belgelerin tarihlerinin müracaatın yapıldığı tarihten bir ay öncesini geçmeyecek şekilde düzenlenmesine,

- Noterden tasdikli Kömür Satış Ruhsatı örneği,

- İlgili meslek kuruluşundan alınan Ticaret Sicil Kaydına havi faaliyet belgesi,

- Belgeleri imzalamaya yetkili olanların noter tasdikli imza sirküleri,

- Her yılın ikinci ayının sonunda İl Çevre Müdürlüğü’ne tekrar verilmek üzere Vergi Dairesinden alınan vergilendirilme şeklini belirten belge,

- Bayiliğini yaptıkları Torbalayıcı firmanın noterden tasdikli Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi örneği, değişiklikler bir hafta içerisinde tekrar bildirilecektir.

- 2.500.000.000 TL. (İkimilyarbeşyüzmilyon) tutarında kesin ve süresiz Banka Teminat Mektubu,

- Ek-II’deki Kömür Satış Bayi Taahhütnamesinin noterden tasdik ettirilerek verilmesine,

35) Tüketicilerle İlgili Olarak:

a) Tüketiciler kömürlerini Uygunluk Belgesi olan yerlerden almak ve satıcıdan fatura, satış fişi, sevk irsaliyesi ve kantar fişi alarak denetleme sırasında bunları ibraz etmekle yükümlüdürler,

b) İşyeri ve konutlarda kalorifer kazanı Ateşçi Belgesi olmayan kişi çalıştırılmamasına, aksi halde işyeri sahibi ve yöneticiler hakkında yasal işlem yapılmasına,

c) Yapılacak denetimlerde istenen belgeleri ibraz etmeyen, Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen özelliklere sahip olmayan kömür kullanan tüketicilere; Çevre Kanunu’nun kirletme yasağına ilişkin 8 inci maddesine göre idari para cezası uygulanmasına ve kömürlerin Denizli İl Merkezi dışına çıkarılmasına,

36) İlimiz merkezinde kış aylarında sis ve inversiyonun, daha çok sabahları 06 - 09, akşamları 16 - 19 saatlerinde ileri boyutlarda olmasından, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere ait binalarda kaloriferlerin sürekli yanmasının sağlanması, ayrıca sönen kaloriferlerin sabahları 06 - 09, akşamları 16 - 19 saatleri arasında yakılmamasına ve kömür ilave edilmemesine, kontrollerin ilgili belediye zabıta ekiplerince yapılmasına, uymayanlar için tutanak tutulmasına ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre yasal işlem yapılmasına,

37) Bertaraf etme standardı dışında hiçbir yerde yanık yağ, plastik, kauçuk, naylon, lastik ve toksik içerikli artık maddelerin yakılmamasına, kontrollerin ilgili Belediye zabıta ekiplerince yapılmasına, uymayanlar için tutanak tutulmasına ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre yasal işlem yapılmasına,

38) Bu kararlar İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde uygulanacaktır.

39) Kanuni Dayanak: 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9/Ç ve 11/C maddeleri uyarınca alınan bu tedbirlere uymayanlar hakkında aynı kanunun 66 ncı maddesi delaletiyle 756 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 526 ncı maddesi ve 3301 sayılı Kanunla değişik 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8, 20, 21 ve 23 üncü maddeleri ile Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 62 nci maddesi uyarınca, 3030 sayılı Kanun, 1580 sayılı Belediye Kanunu ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre işlem yapılmasına,

Oy birliği ile karar verildi.

Tebliğ olunur.

 

Ek-I

KÖMÜR TORBALAMA VE SATIŞ TAAHHÜTNAMESİ

 

1 - Sözleşmeli bayiler aracılığıyla pazarlayacağım kömürlerin ve satış şeklinin; 31/10/2000 tarih ve 7 Nolu Denizli İli Mahalli Çevre Kurulu Kararında belirlenen özelliklere ve şartlara uygun olacağını,

2 - Kömürleri Torbalama Tesisimde torbalayacağımı,

3 - Denizli il merkezi ve mücavir alan sınırları içerisindeki yerleşim birimlerinde kömür taşıyan araçlar, kömür satışı yapan depolar, kaloriferli binalar ve sanayi tesislerinin denetimi sırasında torbaladığım ve/veya sattığım kömürlerden üretim yerinden, taşıma aracından, depodan, satış yerlerinden, bayilerden ve tüketicilerden analiz yaptırmak üzere kömür numunesi alındığında, analiz ücretini peşin olarak veya bir hafta içinde ilgili kuruma ödemeyi kabul edeceğimi, aksi halde Uygunluk Belgemin iptal edilmesine itiraz etmeyeceğimi,

4 - Denizli Valiliği’nden (İl Çevre Müdürlüğü) alacağım Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi’nden sonra, eğer yoksa ruhsatım ve benzeri belgeleri ilgili mevzuatlar gereği tamamlayacağımı, firmamız ile ilgili başvuru dilekçemde belirttiğim adres, imza sirküleri, maliye kaydı, firma değişikliği, şirket tüzüğü değişikliği gibi herhangi bir değişikliği en geç bir hafta içerisinde Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) bildireceğimi,

5 - Sözleşmeli bayiler listesini ve değişiklikleri sözleşme tarihini takip eden en geç bir hafta içinde noterden tasdikli yeni sözleşme listesini Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) bildireceğimi, bildirilmeyen bayilerde bulunan kömürlere kaçak kömür işlemi yapılmasını kabul edeceğimi,

6 - Sevk edeceğim her parti kömür için bayi ve tüketiciye iletilmek üzere kantar fişi, sevk irsaliyesini nakliye aracına vereceğimi, yapılan denetimlerde bu belgeleri yetkililere ibraz edeceğimi,

7 - Kömürleri yıkama ve eleme işleminden sonra torbalayacağımı ayrıca, Denizli il merkezi ve meskun mahal dışında kömür torbalama işlemi yapacağımı,

8 - Kömür torbalarının yakılmasının önlenmesi amacıyla geri toplanması konularında her türlü girişimde bulunacağımı,

9 - Hiçbir satış yerine dökme şeklinde torbasız ve açıkta kömür satmayacağımı,

10 - Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen özelliklere sahip olmayan kömürlerden tüketiciye intikal etmiş olduğunda kömürleri Denizli il dışına çıkaracağımı ve tüketicinin zararını kabul edeceğimi,

11 - Kömürlerin doldurulduğu torbalar üzerinde TSE 4331’e uygun olarak kömürün cinsi, üretici ve torbalayan firmanın adı veya tescilli markası, ağırlığı, kükürt ve kalori değerleri, briket kömür için bağlayıcı cinsinin yazılı olacağını, torbaladığım kömürlerin bu şartları sağlayacağını,

12 - Satacağım ve sevk edeceğim kömürlere ait düzenlenen her türlü belgede kömür menşeini açıkça belirteceğimi,

13 - “Hava Kirliliğini Önleme ve Kömür Denetim Kontrol Mobil Ekibi"nin denetimlerine her zaman açık olduğumu, denetimlerde numune almalarına ve analiz sonuçlarını kabul edeceğimi,

14 - Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesinin verilmesinden sonra üretim yerinde, depomda, taşıma aracında, satış yerimde, bayide veya kullanım yerinde yapılacak denetimlerde alınan kömür numunesi analiz sonucunun olumsuz çıkması halinde veya yukarıda taahhüt ettiğim hususlara uygun olamayan durum tespit edildiğinde,

a) 1 inci olumsuzlukta 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8/2 maddesi gereğince aynı Kanunun 20 nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesini kabul edeceğimi,

b) 2 nci olumsuzlukta 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8/2 maddesi gereğince aynı Kanunun 20 nci maddesi ve 23 üncü maddesi uyarınca idari para cezasının bir kat artırılarak verilmesini, 3 üncü olumsuzlukta Uygunluk Belgemin iptalini kabul edeceğimi,

15 - Yukarıda belirtilen şartlarda, Valilik Olur’u alınmak ve tarafıma bildirilmek kaydıyla değişiklik yapılmasını kabul edeceğimi taahhüt ederim

— İş bu taahhütname 15 (Onbeş) Maddeden ibarettir.

 

Firma, Kişi, Kuruluş

İmza           

 

Ek-II

KÖMÜR SATIŞ BAYİ TAAHHÜTNAMESİ

 

1- Denizli ili mücavir alan sınırları içerisinde pazarlayacağım ve satacağım kömürlerin ve satış şeklinin; 31/10/2000 tarih ve 7 Nolu Denizli İli Mahalli Çevre Kurulu Kararı’nda belirlenen özelliklere ve şartlara uygun olacağını,

2 - Uygunluk Belgesi olmayan kömür satmayacağıma,

3 - Yıkama ve eleme işleminden geçirilerek torbalanmış kömür satacağımı ve torbalanmış kömürleri kapalı alanda muhafaza ederek, kapalı sevk zinciri ile tüketiciye ulaştıracağımı,

4 - Firmamız ile ilgili başvuru dilekçemde belirttiğim adres, imza sirküleri, maliye kaydı, firma değişikliği, şirket tüzüğü değişikliği gibi herhangi bir değişikliği en geç bir hafta içerisinde ve her yılın ikinci ayının sonuna kadar vergilendirme şeklini belirten belgeyi Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) vereceğimi,

5 - Denetim ekipleri tarafından hangi etiketli kömürden numune alınmışsa, derhal torbalayıcı firmaya bildireceğimi,

6 - Menşei belli olmayan veya Mahalli Çevre Kurulu’nun belirlediği özellikleri taşımayan kömürleri sattığım tespit edildiğinde, uygulanacak yasal işlemleri kabul edeceğimi,

7 - Analiz için alınan torbalanmış kömürlerin olumsuz analiz sonucundan sorumlu olacağıma,

8 - Satacağım ve sevk edeceğim kömürlerle düzenlenen her türlü belgede (fatura vb.) kömür menşeini açıkça belirteceğimi, her parti kömür için tüketiciye iletilmek üzere kantar fişi, sevk irsaliyesini nakil aracına vereceğime,

9 - Denizli il merkezi ve mücavir alan sınırları içerisindeki yerleşim birimlerinde kömür taşıyan araçlar, kömür satışı yaptığım depolar, kaloriferli binalar ve sanayi tesislerinin denetiminde; sattığım kömürlerden analiz yaptırmak üzere kömür numunesi alındığında, analiz ücretini peşin olarak veya bir hafta içerisinde ilgili kuruma ödemeyi kabul edeceğimi, aksi halde Uygunluk Belgemin iptal edilmesini kabul edeceğimi,

l0 - "Hava Kirliliğini Önleme ve Kömür Denetim Kontrol Mobil Ekibi"nin denetimlerine her zaman açık olduğumu ve istenilen sayıda numune almalarını ve analiz sonuçlarını kabul edeceğimi,

11 - Kömür satış yerimde dökme şeklinde açıkta torbasız kömür satmayacağıma,

12 - Kömür satış yeri veya depomda kantar bulunduracağımı ve bu kantarın ölçü-ayar kontrolleri usulüne uygun olarak ilgili belediyesine ve Sanayi Ticaret Müdürlüğüne yaptıracağımı,

13 - Bayiliğini yaptığım torbalayıcı firmalarda değişiklik olduğu zaman değişiklikleri bir hafta içinde noterden tasdikli Kömür Torbalama ve Satış Uygunluk Belgesi örneği ile birlikte Valiliğe (İl Çevre Müdürlüğüne) bildireceğimi, aksi takdirde depomda bildirmediğim kömürler için uygulanacak yasal işlemi kabul edeceğimi,

14 - Kömür Satış Bayi Uygunluk Belgesinin verilmesinden sonra depomda, taşıma aracında, satış yerimde veya kullanım yerinde yapılacak denetimlerde alınan kömür numunesi analiz sonucunun olumsuz çıkması halinde veya yukarıdaki maddelerde taahhüt ettiğim hususlara uygun olmayan durum tespit edildiğinde,

a) 1 inci olumsuzlukta 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8/2 maddesi gereğince aynı Kanunun 20 nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesini ve işyerimin 10 gün süreyle kapatılmasını kabul edeceğimi,

b) 2 nci olumsuzlukta 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8/2 maddesi gereğince aynı Kanunun 20 nci maddesi ve 23 üncü maddesi uyarınca idari para cezasının bir kat artırılarak verilmesini, 3 üncü olumsuzlukta Uygunluk Belgemin ve diğer izin belgelerinin (İlgili Belediyesince verilmiş olan kömür satış ruhsatının) süresiz iptal edilmesini kabul edeceğimi,

15 -Yukarıda belirtilen şartlarda, Valilik Olur’u alınmak ve tarafıma bildirmek kaydıyla değişiklik yapılmasını kabul edeceğimi taahhüt ederim.

— İş bu taahhütname 15 (Onbeş) Maddeden ibarettir.

Firma, Kişi, Kuruluş

İmza