Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

2 Eylül 2002

PAZARTESİ

Sayı : 24864

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

— Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığına, Orman Bakanı Prof. Dr. Nami ÇAĞAN’ın Vekâlet Etmesine Dair Tezkere

 

Yönetmelikler

Harp Akademileri Yönetmeliğinin 3 üncü ve 50 nci Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Işık Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği

— İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

 

Tebliğ

— Kars Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı (No: 4)

 

DÜZELTME (Esnaf ve Sanatkarların Mesleki Eğitimini Geliştirme ve Destekleme Fonu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile İlgili)


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

T.C.

 

BAŞBAKANLIK

29 Ağustos 2002

B.02.0.PPG.0.12-305-13979

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜCE KATINA

Görüşmelerde bulunmak üzere, 2 Eylül 2002 tarihinden itibaren Fransa ve Belçika’ya gidecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü S. GÜREL’in dönüşüne kadar; Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığına, Orman Bakanı Prof. Dr. Nami ÇAĞAN’ın vekâlet etmesini yüksek tasviplerine saygıyla arz ederim.

Bülent ECEVİT

Başbakan     

—————

T.C.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI

29 Ağustos 2002

B.01.0.KKB.01-06-228-2002-608

 

BAŞBAKANLIĞA

İLGİ : 29 Ağustos 2002 gün ve B.02.0.PPG.0.12-305-13979 sayılı yazınız.

Görüşmelerde bulunmak üzere, 2 Eylül 2002 tarihinden itibaren Fransa ve Belçika’ya gidecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü S. GÜREL’in dönüşüne kadar; Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığına, Orman Bakanı Prof. Dr. Nami ÇAĞAN’ın vekâlet etmesi uygundur.

Bilgilerini rica ederim.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Sayfa Başı


Yönetmelikler

—— • ——

Işık Üniversitesinden :

Işık Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği

Tanım

Madde 1 —Yaz öğretimi, "Işık Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" kapsamında, güz ve bahar dönemleri dışında kalan ve yaz aylarında uygulanan ve zorunlu olmayan bir eğitim-öğretim programıdır.

Amaç

Madde 2 —Yaz öğretiminin amaçları:

a) Üniversitenin sunduğu kamusal eğitim-öğretim hizmetlerinin sürekliliğini temin etmek,

b) Öğrencilerin akademik programlarında meydana gelen düzensizlikleri gidermek üzere, önceki yarıyıllarda başarısız oldukları ya da alamadıkları dersleri ve ayrıca takip eden iki yarıyılın bazı derslerini almalarını sağlamak,

c) Diğer üniversitelerin öğrencilerinin, Üniversitemiz eğitim ve öğretim imkânlarından yararlanmalarını sağlamak.

Yaz Öğretimi Açılması

Madde 3 —Yaz öğretimi, ilgili bölümün önerisi, Fakülte veya Enstitü Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile açılır.

Öğretim Süresi

Madde 4 —Yaz öğretiminin süresi en az yedi haftadır.

Açılacak Derslerin Tespiti ve Derslere Kayıt

Madde 5 —Yaz öğretiminin akademik takvimi, Üniversite Senatosu tarafından belirlenir.

Yaz öğretiminde açılacak dersler, dersi verecek öğretim elemanı ile ilgili bölümün (Enstitülerde Anabilim Dalı) olumlu görüşü alınarak, Fakülte veya Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir. Öğrenciler yaz öğretimi kayıt haftası içinde bu derslere kayıt yaptırırlar. Yaz öğretiminden önceki yarıyıl sonu itibariyle, ilişiği kesilme durumuna gelen öğrencilerin yaz öğretimine kaydı yapılamaz.

Yaz döneminde ders ekleme / bırakma süresi derslerin başlamasından itibaren bir haftadır. Ders ekleme / bırakma süresi içinde geç kayıt yapılabilir. Yaz öğretiminde dersten çekilme süresi, yaz öğretimi sınavlarının başlamasından iki hafta öncesine kadardır. Dersten çekilen öğrencilerin ödemiş oldukları ücretler geri verilmez. Geç kayıt ücreti olarak bahar yarıyılı için geçerli ücretler ödenir.

Ders Açılması İçin Gerekli Öğrenci Sayısı

Madde 6 —Yaz öğretimi programında bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı, lisansüstü programlarda 3 (üç), lisans programlarında 5 (beş)’ten az olamaz. Bu sayılar, zorunlu hallerde ilgili Fakülte veya Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile değiştirilebilir.

Kayıtlar sonunda öğrenci sayıları bu sayıların altında kalan dersler açılmaz.

Eğitim-Öğretim

Madde 7 —Yaz öğretiminde açılan derslerde devam, sınav ve değerlendirmeler konusunda "Işık Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"nin ilgili maddeleri uygulanır. Öğrenciler, daha önce aldıkları derste devam şartını sağlamış olsalar dahi, yaz öğretiminde aldıkları derslere devam etmek zorundadırlar. Devam şartını sağlamayan öğrenci, dönem sonu sınavına giremez.

Yaz öğretiminde alınabilecek dersler ve derslere kayıt konusunda normal dönem kuralları uygulanır. Normal dönemlerdeki gibi öncelikle F alınan derslerden açılanlar alınır. Çift Anadal ve Yandal Programlarını izleyen öğrenciler de dahil olmak üzere, öğrenciler yaz öğretiminde en fazla 3 ders alabilir.

Sınamalı ve tekrarlayan statüde olan öğrencilerin yaz öğretiminde ders almalarında Üniversitenin Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.

Yaz öğretiminde geçen süre, eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

Yaz öğretiminde alınan dersler, transkritpte yaz öğretimi adı altında yer alır ve ortalama hesaplamaları normal dönemlerdeki gibi yapılır.

Öğretim Ücreti

Madde 8 —Yaz öğretimine devam etmek isteyen öğrenciler kayıt esnasında, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenecek ücreti ödemek zorundadırlar. Burslu öğrencilerden, yaz öğretimi ücreti alınmaz.

Diğer Hükümler

Madde 9 —Diğer üniversitelerden, Işık Üniversitesi Yaz Öğretimine kayıt yaptıran öğrencilere, Yaz Öğretiminin süresini, alıp başardıkları derslerin adını, kredi değerini ve başarı notunu gösteren bir belge verilir.

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 10 —Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, "Işık Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği", 2547 sayılı Kanun ile yükseköğretime ilişkin mevzuatın ilgili hükümleri uygulanır.

Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik

Madde 11 —Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile 4.8.1999 tarih ve 23776 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Işık Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 12 —Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 13 —Bu Yönetmelik hükümlerini, Işık Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

İstanbul Üniversitesinden :

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 1/9/1999 tarihli ve 23803 sayılı Resmî Gazate’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10 — Derslere devam edebilmek için, öğrencinin derslerin başladığı yarıyıl başında ilgili formu doldurarak; en çok bir ay içinde derslere yazılma işlemini yaptırması ve öğrenim katkısının/ücretinin taksidinin ödendiğinin Öğrenci İşleri Bürosu tarafından tasdik edilmiş olması gereklidir.

Aynı adı taşıyan ve I-II şeklinde ifade edilen derslerin I. sinin devamını almadan II. sine kayıt olunamaz. Öğrencilerin eğitim-öğretim programının her aşamasında öncelikle başarısız oldukları derslere kayıt olmaları zorunludur. İlk dört yarıyılın sonunda ortak zorunlu dersler hariç, diğer zorunlu derslerden birden fazla dersten başarısız olan öğrenciler üst yarıyıllardaki derslere kayıt olamaz. Üst üste dört yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrencinin fakülte ile ilişiği kesilir. "

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 11 — Öğrenci ilk kez yazıldığı, devamsızlığı nedeniyle tekrarlayacağı ve başarısız olduğu teorik derslerin en az yüzde yetmişine, teorik ders dışındaki her türlü uygulama çalışmasının yüzde seksenine devam etmek zorundadır. Bir dersin okutulmasının tamamlanmasını izleyen iki gün içinde öğrencilerin devam durumunu gösteren bir liste, ilgili öğretim üyesi tarafından Dekanlığa iletilir. Dekanlık devam şartını yerine getirmiş öğrencilerin sınav protokollerini hazırlar ve ilgili Anabilim Dalı Başkanlığına gönderir."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 16 — Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için (a) o derse kaydolmak için (b) dersin teorik saatlerinin en az yüzde yetmişine ve uygulamalarının en az yüzde seksenine katılmak zorunludur.

Öğrenciler, ara sınav sonuçlarının ve başarı notunun ilan edilmesinden itibaren üç gün içinde fakülte öğrenci bürosuna bir dilekçe ile başvurarak ilgili sınav kağıdının ve başarı notunun, maddi hata yönünden, yeniden incelenmesini isteyebilirler. Dekanlık ilgili öğretim üyeleri arasında üç kişilik bir komisyon kurar ve bu komisyon sınav kağıtlarını inceler, başarı notunun, Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtilen kriterlere uygun hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol eder ve kesin kararını verir. Sınavın ilgili olduğu birimde tek öğretim üyesi varsa, bu komisyon, ilgili sınavı yapan öğretim üyesi veya öğretim görevlisi ve sınava girilen dersin yakın olduğu derslerin öğretim üyeleri arasından Dekan tarafından seçilen iki öğretim üyesi veya görevlisi olmak üzere, üç kişiden oluşur. İnceleme sonucu, başvuru tarihinden itibaren en çok on beş gün içinde öğrenciye bildirir."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin (a) bendinin ikinci fıkrası ile (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2. Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin "koşullu" olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısı (DD) veya (G) düzeyine erişemeyen öğrencilere verilir. Bu notu alan öğrenciler bu dersi tekrar almak, Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesi hükümlerine göre derse devam zorunluluğunu yerine getirmek ve bu dersin sınavına girerek başarılı olmak zorundadırlar.”

“b) Başarılı ve Başarısız Öğrencilerin Tanımı

Başarı baraj notu en az 2.00’dir. Herhangi bir yarıyıl sonunda Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler, "sınamalı öğrenci" sayılırlar. Sınamalı öğrencilere fazla ders yükü verilemez. Bu öğrenciler Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpler ve spor kollarına yönetici ve yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemezler.

AGNO’ sı üst üste iki yarıyıl başarı baraj notunun altında olan öğrenciler "başarısız" duruma girerler. Başarısız öğrenciler bir üst yarıyıldan yeni ders alamaz ancak daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra (DD) ve (DC) aldıkları dersleri tekrarlarlar. Öğrencilerin ders alımında, öğretim elemanları arasından Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre "sınamalı" veya "başarısız" öğrencilerin kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. Ders tekrarı ile AGNO’larını, başarı baraj notunun üzerine çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam ederler.

Başarısız statüde geçen süreler, toplam öğretim süresinden sayılır."

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Fakülte öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamış, AGNO’ sunu en az 2.00 düzeyine çıkarmış ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün çalışmaları tamamlamış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine ilgili Yüksek Lisans Diploması ve Veteriner Hekim unvanı verilir. Bu diploma sahipleri beş yıllık yüksek öğrenim yapmış sayılırlar."

Yürürlük

MADDE 6 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğ

Kars Valiliğinden :

Mahalli Çevre Kurulu Kararı

Karar No : 4

Karar Tarihi : 11/7/2002

Mahalli Çevre Kurulu 11/7/2002 günü Vali Yardımcısı Faruk BEKARLAR Başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararı almıştır.

Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğünün 2001/10 sayılı genelgeleri doğrultusunda;

2002 yılı hububat hasadı sonucu ekolojik dengenin ve hava emisyonlarının bozulmasına neden olan anız yakılmasının yasaklanmasına,

a) Biçerdöverlerle hububat hasadının, toprak yüzeyine yakın yapılmasına, (Hububat başağın hemen altından biçildiğinde anız çok yüksek kalmakta, mikroorganizmalar tarafından parçalanması ve çürüyerek organik maddeye dönüşmesi zorlaşmaktadır.)

b) Yasaklama kararının Kaymakamlıklar, Tarım İl Müdürlüğü İl ve İlçe teşkilatları ve İl Çevre Müdürlüğünce muhtarlıklara iletilmesine,

c) Anız yakılmasının yasaklanması ile ilgili kararların muhtarlıklarca köy konaklarına ve kahvelere asılarak tüm köy halkına duyurulmasına,

d) Tarladaki anızını yakanların tespitlerinin İl Jandarma Komutanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, İl Çevre Müdürlüğü ve muhtarlıklarca yapılmasına,

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Tebliğ olunur.

Sayfa Başı


DÜZELTME

18/8/2002 tarihli ve 24850 sayılı Resmî Gazete’nin 16 ncı sayfasında aslına uygun olarak yayımlanan, Esnaf ve Sanatkarların Mesleki Eğitimini Geliştirme ve Destekleme Fonu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’in 1 inci maddesi ile değiştirilen “Fon Yönetim Kurulu” başlıklı 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü satırında “.... yedi ....” şeklinde yer alan kelime, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun 21/8/2002 tarihli ve EĞT.PLN.ME-5.03.02/290-3610 sayılı yazısı üzerine, “.... dokuz ....” olarak düzeltilmiştir.

Sayfa Başı