Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

5 Eylül 2002

PERŞEMBE

Sayı : 24867

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

— Devlet Bakanı Prof. Dr. Tunca TOSKAY’a, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan TANRIKULU’nun Vekâlet Etmesine Dair Tezkere

 

Yönetmelik

— Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği

 

Tebliğ

— Bartın Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı (No: 42)

YARGI BÖLÜMÜ

Anayasa Mahkemesi Kararı

— Anayasa Mahkemesinin E: 2001/5 (2464 Sayılı Kanun ile İlgili), K: 2002/42 Sayılı Kararı

Yüksek Seçim Kurulu Kararları

— Yüksek Seçim Kurulunun 478 Sayılı Kararı

— Yüksek Seçim Kurulunun 491 Sayılı Kararı


 YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

T.C.

 

BAŞBAKANLIK

4 Eylül 2002

B.02.0.PPG.0.12-305-14250

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜCE KATINA

Ruscam Tesisi’nin açılışına katılmak ve görüşmelerde bulunmak üzere, 5 Eylül 2002 tarihinde Rusya Federasyonu’na gidecek olan Devlet Bakanı Prof. Dr. Tunca TOSKAY’ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan TANRIKULU’nun vekâlet etmesini yüksek tasviplerine saygıyla arz ederim.

Bülent ECEVİT

Başbakan     

—————

T.C.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI

4 Eylül 2002

B.01.0.KKB.01-06-230-2002-621

 

 

BAŞBAKANLIĞA

İLGİ : 4 Eylül 2002 gün ve B.02.0.PPG.0.12-305-14250 sayılı yazınız.

Ruscam Tesisi’nin açılışına katılmak ve görüşmelerde bulunmak üzere, 5 Eylül 2002 tarihinde Rusya Federasyonu’na gidecek olan Devlet Bakanı Prof. Dr. Tunca TOSKAY’ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan TANRIKULU’nun vekâlet etmesi uygundur.

Bilgilerini rica ederim.

ÖmerİZGİ            

CUMHURBAŞKANI V.

Sayfa Başı


 Yönetmelik

Anadolu Üniversitesinden :

Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama

Merkezi Yönetmeliği

Kapsam

Madde 1 — Bu Yönetmelik, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezinin örgütlenmesine, çalışmalarına ve görevlilerin yetki ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri kapsar.

Amaçlar

Madde 2 — Merkezin amaçları, karikatür sanatıyla ilgili;

a) Kuramsal ve uygulamalı çalışmaları araştırmak,

b) Yayın ve dokümanların toplanmasını sağlamak, konuyla ilgili yayınlar yapmak,

c) Bilimsel araştırmalar yapmak ve bu alanda çalışanları desteklemek,

d) Uygulama çalışmaları yapmak, özgün çalışmaları desteklemek,

e) Bir müze kurmak,

f) Bilimsel toplantılar, yarışma ve sergiler düzenlemek,

g) Diğer kuruluşlarla işbirliği yapmaktır.

Organlar

Madde 3 —- Merkezin organları şunlardır:

a) Müdür

b) Yönetim Kurulu

Müdür

Madde 4 — Müdür, Merkezin çalışma alanı ile ilgili öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdür, kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere bir Müdür Yardımcısı seçer. Müdür Yardımcısı, Müdürün bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekalet eder. Vekalet süresi altı ayı aştığı takdirde yeni bir Müdür görevlendirilir.

Madde 5 — Müdürün görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarından Rektöre karşı sorumludur.

b) Yönetim Kurulunun gündemini hazırlar, toplantıya çağırır, başkanlık eder ve kararlarının uygulanmasını sağlar.

c) Merkezin tüm çalışmalarını düzenler.

d) Merkezin yıllık çalışma raporunu Rektöre sunar.

Yönetim Kurulu

Madde 6 — Yönetim Kurulu, Müdürün önerisi üzerine, Merkezin çalışma alanı ile ilgili öğretim üyeleri arasından üç yıl süre ile Rektör tarafından görevlendirilen iki kişi ve Merkez Müdüründen oluşur. Süresi dolan üyeler tekrar görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılanların yerine, süreyi doldurmak üzere yenileri görevlendirilir.

Yönetim Kurulunda oylamalar açık yapılır ve kararlar toplantıya katılanların çoğunluğuyla alınır.

Madde 7 —netim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili konularda karar alır.

b) Merkezin çalışma alanıyla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği esaslarını belirler.

c) Yıl sonu çalışma raporunu hazırlar.

Yürürlük

Madde 8 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 9 — Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.

Sayfa Başı


 Tebliğ

Bartın Valiliğinden:

Mahalli Çevre Kurulu Kararı

Karar No      : 42

Karar Tarihi : 8/8/2002

İlimiz Mahalli Çevre Kurulu Vali Yardımcısı Orhan ÖZTÜRK Başkanlığında 8/8/2002 tarihinde toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

YAKIT PROGRAMI

A. Gerekçe

Bu yakıt programı; Bartın ilinde, özellikle kış aylarında yaşanan hava kirliliğinin önlenmesi, toplum ve çevre sağlığının korunması için, 2872 sayılı Çevre Kanununa bağlı olarak yürürlüğe giren “Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği”nin 53 üncü maddesi ile valiliklere verilen yetkiye dayanılarak, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 17/5/1999 tarihli ve B.02.0.PPG.0.12.320-6260 sayılı emirleri ile Çevre Bakanlığının 7/12/2001 tarihli ve 4174-16483 sayılı 2001/22 nolu Genelgesinde belirtilen hususlar dikkate alınarak düzenlenmiştir.

Bartın ilinde bugüne dek hava kalitesi ölçümleri yapılmadığı, kirlilik derecesi belirlenemediği için il, 3 üncü derecede kirli iller arasında değerlendirilmiştir.

B. Genel Kurallar

1) İlimiz sınırları içerisinde köy yerleşimleri dışındaki tüm yerleşim birimlerinde ısınma amaçlı olarak kullanılacak yerli kömürler iyileştirme (eleme) işlemine tabi tutulduktan, ithal kömürler ise iyileştirme ve paketleme işlemine tabi tutulduktan sonra halkın tüketimine sunulacaktır.

2) İlimiz sınırları dahilinde 17/5/1999 tarihli ve B.02.0.PPG.0.12.320-6260 sayılı Başbakanlık Genelgesinde 3 üncü derece kirli iller için belirlenen özellikleri sağlayan kömürler konut ve işyerlerinin ısıtılmasında kullanılacaktır.

3) İlimiz sınırları içerisinde ısınma ve sanayi amaçlı olarak kullanılacak ithal kömürler Başbakanlık Genelgesinde öngörülen kömür özelliklerini sağlayacak olup ithal edilen kömürlerde Çevre Bakanlığınca hazırlanan ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayınlanan “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Madde ve Atıklara İlişkin Tebliğ (Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği)” hükümleri titizlikle uygulanacaktır.

4) İlimiz sınırları içerisindeki tüm yerleşim birimlerinde ısınma amaçlı olarak yerli ve ithal toz kömürlerin kullanılması yasaklanmıştır.

5) İlimiz merkez Bartın Belediye sınırları içerisinde 1/9/2002 tarihinden itibaren ısınma amaçlı kömür getiren, satan, depolayan (odun ve kömür satıcıları), üretici/satıcı firma, taşıyıcı ve tüketicilere gerekli belgeleri (Sevk irsaliyesi, kantar fişi, fatura, satış fişi, kömür menşei belgesi vb.) ibraz edememeleri durumunda “Kaçak Yakıt” muamelesi yapılacaktır.

6) 1/9/2002 tarihinden önce kömür için bağlantı, anlaşma ve ihale yapan ve/veya satın alan kömür depo ve satıcıları ile tüketicilerin, satın aldıkları kömürlerin tespiti ve menşeinin belirlenmesi için İl Çevre Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları ve kömürlerinin menşeini belirlemeleri gerekmektedir.

7) İlimiz merkezinde bulunan ve konutlar arasında kalan ve bu nedenle ruhsatlandırılmayan kömür satış ve depo işyerleri 17/1/2002 tarihli 1 nolu Mahalli Çevre Kurulu oturumun 14 üncü kararına göre 1/10/2002 tarihine kadar belediyece ruhsatlandırılacakları alana taşınacaklardır.

8) Bartın ili sınırları içerisinde ısınma amaçlı petrokok briketleri ve kok kömürleri kullanılamaz. Ancak; sanayi amaçlı petrokok ve petrokok briketleri Bartın Kireç ve Bartın Çimento Fabrikalarında Çevre Bakanlığı iznine tabii olarak kullanılabilir.

9) İlimiz Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ısınma amaçlı sıvı yakıt olarak TÜPRAŞ tarafından üretilen %1.55 kükürt içeren TÜPRAŞ 615 nolu kalorifer yakıtı kullanılacaktır.

10) İlimiz Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde sanayi amaçlı kullanılmak üzere getirilen yerli ve ithal kömürlerin, ısınma amacıyla kömür satışı yapan mahrukatçıların depolarına boşaltılması ve satılması kesinlikle yasaktır.

11) Tüketiciler ısınma amaçlı olarak bu yakıt programında belirtilen vasıflara haiz kaliteli kömür almakla ve kullanmakla yükümlüdürler. Isınma amaçlı olarak kullanılacak kömürler hiçbir şekilde sanayi kurumlarından satın alınmayacaktır.

12) Tüketiciler, satıcı firmalardan son tarihli fatura, satış fişi, sevk irsaliyesi, menşei belgesi almak ve denetleme sırasında bunları ilgililere ibraz etmekle yükümlüdürler. Kantar fişinde kömür tonajı yazdırılacaktır.

13) Apartman ve işyerleri ateşçi belgesi olmayan, ehliyetsiz kaloriferci çalıştırmayacaktır.

C. İlimizde Isınma Amaçlı Kullanılacak Yakıt Özellikleri

1) Isınmada Kullanılacak Yerli Kömürler

a) Bartın ilinin de içinde bulunduğu TTK Taş Kömürü havzasında gerek TTK gerekse rödevans karşılığı üretim yapılan sahalarda üretilen ve satışa sunulan aşağıdaki özellikleri taşıyan taş kömürlerinin kullanılmasına,

 

Yanar Kükürt

: %1

 

Alt Isıl Değer

: 5800 Kcal/Kg

 

Boyut

: 18-200 mm (en fazla %10 Tolerans)

 Satışa sunulan kömürlerde elenmiş olma zorunluluğu bulunmaktadır.

b)Ülkemizin çeşitli kömür üretim sahalarında üretilip satışa sunulan aşağıdaki özellikleri taşıyan yerli kömürlerin kullanılmasına,

 

Yanar Kükürt

: % 1.65 max (satışa sunulan)

 

Alt IsılDeğer

: 3000 Kcal/Kg en az (satışa sunulan)

 

Boyut

: 18-200 mm 18 mm altında max % 10 tolerans

   

                            200 mm üstü % 10 tolerans

 c) Briket kömürlerde TS 12055 “Kömür Briketi-Isınmada Kullanılan Standardına uyulması gerekmektedir.

 

Yanar Kükürt

: % 1 (+ 0.1) Satışa Sunulan

 

Alt Isıl Değer

: 4000 Kcal/Kg (-200 Kcal/Kg)

 

Yumurta Biçimli Briketlerde

: 80 Kgf/cm2 (min) (Satışa sunulan)

 

Tabanı Düz Biçimli Briketlerde

: 130 Kgf/cm2 (min) (Satışa sunulan)

Bağlayıcı Madde: Petrol ve petrol türevlerinden herhangi bir bağlayıcı madde kullanılmayacaktır. Akademik kuruluşlarda bağlayıcı olarak kullanılabilirliği kabul edilmiş ve belgelenmiş, insan ve çevre sağlığı açısından zararlı olmayan maddeler kullanılacaktır. Bağlayıcı madde olarak petrol koku kesinlikle kullanılmayacaktır. Tespiti halinde bir uyarıya gerek kalmaksızın yasal işlem yapılacak olup, hem Çevre Kanununun ilgili maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak, hem de ilgili firmanın kömür satış izin belgesi iptal edilecektir. Ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır.

2) Isınmada kullanılacak ithal kömür aşağıdaki özellikleri taşımalıdır.

 

Toplam Kükürt

: % 1 (Kuru bazda) (% 0.1 Tolerans)

 

Alt Isıl Değeri

: 6000 Kcal/Kg (Satışa sunulan) (-500 Kcal/Kg Tolerans)

 

Uçucu Madde

: % 12-22 (Kuru bazda) (+%1 Tolerans)

 

Toplam Nem

: % 10 Satışa sunulan (+%1 Tolerans)

 

Boyut

: 18-200 mm 18 mm altında max %10 Tolerans

   

                                  200 mm üstü %10 Tolerans

 3) Sanayide kullanılacak ithal kömür aşağıdaki özellikleri taşımalıdır.

 

Toplam Kükürt

: %1 (Kuru bazda) (% 0.1 Tolerans)

 

Alt Isıl Değeri

: 6000 Kcal/Kg (Satışa sunulan) (-500 Kcal/Kg Tolerans)

 

Uçucu Madde

: %36 (Kuru bazda) (+%1 Tolerans)

 

Toplam Nem

: % 10 Satışa sunulan (+% 1 Tolerans)

 

Boyut

: 0-50 mm

 - İthal edilen kömürlerle ilgili olarak 7/2/1999 tarihli ve 23604 sayılı mükerrer Resmî Gazetede yayımlanan 99/3 sayılı “Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği” titizlikle uygulanacaktır.

- Çevre Bakanlığınca 13/1/1995 tarihli ve 1995/1 sayılı Genelge ile ısınma amaçlı petrokok kullanımı yasaklanmıştır. İlimizde sadece Bartın Çimento ve Bartın Öztüre Kireç Fabrikalarında petrokok kullanımına izin verilmiştir.

4) Isınma ve sanayide kullanılacak sıvı yakıt aşağıdaki özellikleri taşımalıdır.

a) İlimiz sınırları içerisinde ısınmada maksimum % 1.55 kükürt içeren ve en az 10.000 Kcal/Kg ısıl değerde olan özel kalorifer yakıtı (KALYAK) sıvı yakıt olarak kullanılacaktır. Bunun dışında ilimizde, ısınma amaçlı olarak hiçbir surette 5 ve 6 nolu fuel-oil, atık yağ, atık çamur, değişik ve menşei belli olmayan petrol ürünlerinin kullanılması, satılması, depolanması ve yakılması yasaktır.

b) İlimiz sınırları içinde ancak yerleşim birimleri dışındaki sanayi kuruluşları Valilikten (İl Çevre Müdürlüğü) izin almaları kaydıyla sadece 31/12/2002 tarihine kadar 5-6 nolu fuel-oil kullanabilecektir. Bunun için söz konusu kuruluş yerinin şehir imar planında, meskun mahal dışında olup/olmadığı hususunda Belediyelerden görüş alınacaktır.

Yerleşim birimleri -belediye sınırları ve mücavir alan içerisinde kalan sanayi kuruluşlarında özel kalorifer yakıtı “Kalyak” kullanılacaktır.

c) Akaryakıt olarak adlandırılan benzin, gazyağı, motorin, fuel-oil gibi petrol ürünlerinin akaryakıt dağıtım şirketleri ve bunlara bayilik sistemi ile bağlı bayiler vasıtasıyla pazarlanması esastır.Bu nedenle, ilimize sıvı yakıt satışı yapan bayilerin mutlaka bir dağıtım şirketine bağlı ve onun gözetiminde çalışması esastır.

d) İlimizde sıvı yakıt adı altında satışa sunulan gazyağı da kükürt ve su miktarı TS 3355’e motorinde kükürt ve su miktarı TS 3082’ye uygun olacaktır.

D) İzin ve Taahhüt

İlimizde her türlü katı yakıt (kömür) ve sıvı yakıt satışı Bartın Valiliği (İl Çevre Müdürlüğü) iznine tabidir.

İlimizde kömür ve sıvı yakıt pazarlaması yapacak olan ithalatçı firmalar ve üreticilerle, kömür depo sahipleri ve sıvı yakıt bayileri aşağıdaki kurallara uyacaklardır.

Kömür ve sıvı yakıt depolayan ve satanlar Bartın Valiliği’nden “Kömür/Sıvı Yakıt Uygunluk Belgesi” almak zorundadırlar.

1) Kömür satış uygunluk belgesi almak için Bartın Valiliğine dilekçe ile başvurarak dilekçe ekinde;

1.1) Firmanın Sanayi ve Ticaret Odası’na kayıtlı olduğunu gösterir belge

1.2) İmza sirküleri

1.3) Vergi levhası

1.4) Varsa bayilerinin adı, adresi

1.5) Depo yerini ve kapasitesini gösterir belge

1.6) Çevre Bakanlığı’ndan alınmış ithal izin belgesi (kömür ithalatçıları için)

1.7) Kömürün menşeini belirtir yazı, analiz raporu

1.8) Belediyeden alınmış açılış ruhsatı

1.9) Noter tasdikli taahhütname

İbraz edilmelidir.

Taahhütname;

a) Doğrudan veya sözleşmeli olarak bayiler aracılığıyla pazarlayacakları kömürlerle ve briket kömürlerin Mahalli Çevre Kurulunun belirlenen özelliklere sahip olacağını,

b) Valilikçe görevlendirilmiş personelin ve kurulun tesiste üretimi ve laboratuvar çalışmalarını denetleyebileceğini, istenilen bilgi ve belgelerle, satılan kömürlerin listesini vereceğini,

c) Üretim yerinden, taşınma aracından, depodan, satış yerlerinden bayilerden ve tüketicilerden alınacak numunelerin analizleri için yapılacak giderleri karşılayacağını,

d) Satış ve pazarlamasını yaptığı kömürlerin nakliyesini mutlaka üzeri branda örtülü araçlarla yapacağını,

e) Sevk edecekleri her parti kömür için bayii ve tüketiciye iletilmek üzere kantar fişi, sevk irsaliyesi, kömürün tesis/depo çıkış belgesi, kömürün menşeini belirtir yazıyı nakil aracına vereceğini,

f)Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özelliklere sahip olmayan kömürlere her aşamada el konulmasını kabul ettiğini, tüketiciye intikal etmiş olup da el konulan kömür olduğunda tüketicinin zararını karşılamayı kabul edeceğini,

g) Yapılacak denetimlerde 1 ay içerisinde 3 (üç) kez menşei belgesiz, kantar fişsiz, faturasız ve kömür satış uygunluk belgesi örneği olmadan kömür sevki yapıldığı tespit edildiği taktirde kömür satış uygunluk belgesinin iptalini kabul edeceğini,

h)Briket kömür üretiminde bağlayıcı olarak petrol ve petrol türevlerinden türetilmiş herhangi bir bağlayıcı kullanmayıp bağlayıcı olarak melas-nişasta ve/veya akademik kuruluşlarca bağlayıcı olarak kullanılabilirliği belgelenmiş insan ve çevre sağlığına zararı olmayan benzer maddeleri kullanacağı hususlarını,

içermelidir.

2)Sıvı yakıt satanlar bayilik belgesi, aylık sevk programı, tesis ile ilgili kapasite, iş akım ve işletme şeması, tesis kuruluş izni, noter tasdikli imza sirküleri, meslek kuruluşlarından alınan ticaret sicil kaydı, pazarladıkları yakıta ilişkin spesifikasyonları gösterir analiz raporu ve taahhütname ile Bartın Valiliğine başvuracaklardır.

İlimizin de içinde bulunduğu TTK kömürlerinin satılmasında, TTK ve TTK’ya bağlı müesseselerden taahhütname istenmeyecektir.

E) Denetleme ve Analize Ait Kurallar

İlimizde yakıt satış ve pazarlaması yapılan iş yerleri, yakma sistemleri; hem satışa sunulan yakıtların incelenmesi hem de yakma sistemlerinde yakma verimi ve yakma kusurlarının belirlenmesi amacıyla İl Çevre Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, ilgili Belediye, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü elemanlarından oluşturulacak “Hava Kirliliği Denetim Ekibi” marifetiyle denetleneceklerdir.

Yapılacak denetimlerde;

1)Belediyelerce idari sınırları içindeki yakma sistemlerinin bacalarının temizletilip/temizletilmediği, binalarda ısı yalıtımına dikkat edilip/edilmediğine,

2) Yakma sistemlerinin ekipmanlarının tam olup/olmadığına, yanmanın verimli olup/olmadığına, yakma sistemlerinin yıllık bakım ve onarımlarının yapılıp/yapılmadığına,

3) Yakma sistemlerinin ehliyetli usta ateşçiler tarafından yakılıp/yakılmadığına,

4) Yakma saatlerine ve yakmanın dış ortam sıcaklığına bakılarak yapılıp/yapılmadığına,

bakılacaktır.

F) Cezai Yaptırımlar

İlimiz sınırları içerisinde yapılan denetimlerde Mahalli Çevre Kurulumuzca kabul edilen yakıt programında belirtilen konulara uymayanlar hakkında;

1) 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9/ç ve 11/c ile 66 ncı maddelerine göre,

2) Kirlenmenin tespiti halinde 2872 sayılı Çevre Kanununun 8 inci maddesinin (a) bendi ile 20 nci maddesinin (a) bendine göre,

3) Kirlenme ihtimalinin bulunduğu ve ilgililerin kirlenme ihtimalini önlememesi durumunda 2872 sayılı Çevre Kanununun 8 inci maddesinin (b) bendi ile 20 nci maddenin (b) bendine göre,

4) Gerek “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu” gerekse 2872 sayılı Çevre Kanununda belirtilmemiş eylemleri işleyenler hakkında;

Kamu sağlığını tehdit etmek, Valilik emirlerine uymamak nedeniyle 765 sayılı TCK’nın 526 ncı maddesince, idari, adli işlemler uygulanacaktır.

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Tebliğ olunur.

Sayfa Başı


YARGI BÖLÜMÜ

 

Sayfa Başı


Yüksek Seçim Kurulu Kararları

 

—— • —— 

 Sayfa Başı