Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

25  Kasım 2002

PAZARTESİ

Sayı : 24947

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Yönetmelik

— Osmangazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim,Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 12 nci Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

Tebliğ

— Hatay Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı (No: 89)


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Yönetmelik

Osmangazi Üniversitesinden :

Osmangazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim,Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 12 nci Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 21/5/1997 tarihli ve 22995 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Osmangazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim,Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 2 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4 — Bu Yönetmelik hükümlerini Osmangazi Üniversitesi Rektörü yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğ

Hatay Valiliğinden :

Mahalli Çevre Kurulu Kararı

Karar No : 89

Karar Tarihi : 11/10/2002

Mahalli Çevre Kurulu 11/10/2002 tarihinde, Vali Zeki ŞANAL Başkanlığında toplanarak, aşağıdaki kararları almıştır.

2002 – 2003 KIŞ DÖNEMİ YAKIT PROGRAMI

A) KATI YAKITLARLA İLGİLİ ESASLAR:

2002-2003 kış döneminde, ilimizde, sanayi ve ısınma amaçlı tüketilecek yerli ve ithal kömürlerde bulunması gereken özellikler ve sınır değerler aşağıda belirtildiği gibidir.

Yerli Üretim Linyit ve Taş Kömürlerinin Özellikleri:

Yanabilir Kükürt (satışa sunulan)

: %1.65 (max)

Alt Isıl Değeri (satışa sunulan)

: 3000 ( – 200 Tolerans)Kcal/kg (min)

Boyut (satışa sunulan )

: 18 mm – 200 mm 18 mm altı max %10

Tolerans 200 mm üstü max %10 Tolerans

İthal Linyit ve Taş Kömürü Özellikleri :

Toplam Nem (satışa sunulan)

: %10 (+ %1 Tolerans) (max)

Uçucu Madde Miktarı (kuru bazda)

: %12-22

Toplam Kükürt (kuru bazda)

: %1 (max)

Alt Isıl Değeri (satışa sunulan)

: 6000 Kcal/kg (min)

Boyut (satışa sunulan)

: 18 mm – 200 mm 18 mm altı max %10 Tolerans

 

200 mm üstü max %10 Tolerans

Sanayi Amaçlı İthal Edilen Kömürlerin Özellikleri :

Toplam Nem (satışa sunulan)

: %10 (+ %1 Tolerans) (max)

Uçucu Madde Miktarı (kuru bazda)

: %36 (+ %1 Tolerans) (max)

Toplam Kükürt (kuru bazda)

: %1 (max)

Alt Isıl Değeri (satışa sunulan)

: 6000 Kcal/kg (min)

Boyut (satışa sunulan)

: 0-50 mm

İthal Kömür Tozundan Üretilen, Kömür Briketlerinin Özellikleri :

Toplam Nem (satışa sunulan)

: % 10 (+ %1 Tolerans) (max)

Kül (kuru bazda)

: %18 (max)

Uçucu Madde Miktarı (kuru bazda)

: %12-22 (+ %1 Tolerans) (max)

Toplam Kükürt (kuru bazda)

: %1 (max)

Alt Isıl Değeri (satışa sunulan)

: 5500 Kcal/kg (min)

Bağlayıcı

: Melas, Nişasta (*)

Kırılma Mukavemeti

 

Yumurta Biçimli Briketlerde

: 80 Kgf/cm2 (min)

Tabanı Düz Biçimli Briketlerde

: 130 Kgf/cm2 (min)

Yerli Kömür Tozundan Üretilen, Kömür Briketlerinin Özellikleri :

1. Sınıf Kömür Briketi

 

Yanabilir Kükürt (satışa sunulan)

: % 0.8 (max)

Alt Isıl Değeri (satışa sunulan)

: 5000 Kcal/kg (min)

Bağlayıcı

: Melas, Nişasta (*)

Kırılma Mukavemeti

 

Yumurta Biçimli Briketlerde

: 80 Kgf/cm2 (min)

Tabanı Düz Biçimli Briketlerde

: 130 Kgf/cm2 (min)

2. Sınıf Kömür Briketi

 

Yanabilir Kükürt (satışa sunulan)

: % 1.0 (max)

Alt Isıl Değeri (satışa sunulan)

: 4000 Kcal/kg (min)

Bağlayıcı

: Melas, Nişasta (*)

Kırılma Mukavemeti

 

Yumurta Biçimli Briketlerde

: 60 Kgf/cm2 (min)

Tabanı Düz Biçimli Briketlerde

: 100 Kgf/cm2 (min)

(*) Not : Petrol türevi olmayan ve bilimsel araştırmalara dayalı olarak insan ve çevre sağlığına zararlı olmadığı belirlenen, bağlayıcı olarak kullanılabilirliği bilimsel olarak kabul edilen diğer maddeler de bağlayıcı olarak kullanılabilecektir.

Katı ve Sıvı Yakıtların Tüketimi ile İlgili Esaslar

1 - Entegre Demir Çelik tesislerinde uçucu ve ebat serbest bırakılmıştır.

2 - İthal edilen kömürlerle ilgili olarak 7 Şubat 1999 tarih ve 23604 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan 99/3 sayılı Dış Standardizasyon Tebliği titizlikle uygulanacaktır.

3 - İl Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özelliklere haiz olmayan yerli ve ithal kömürlerle, kömür briketlerinin Hatay ili sınırları içinde ısınma, sanayi ve enerji üretimi amaçlı olarak pazarlanması ve tüketilmesi yasaklanmıştır.

4 - İlimiz sınırı içerisinde faaliyet gösteren kömür iyileştirme, zenginleştirme, zenginleştirme ve presleme tesislerine; üretim, pazarlama ve tüketim aşamalarında, Mahalli Çevre Kurulunda alınan kararlara uygunluğunun sağlanması ve denetlenmesi için, İl Çevre Müdürlüğünden Kömür Presleme ve Satış Belgesi verilecektir. Bu tesislerden zaman zaman numune alınmak suretiyle kömürler analize tabi tutulacak ve analiz sonuçlarının olumsuz çıkması durumunda, Kömür Presleme ve Satış Belgesi iptal edilecektir.

5 - Çevre Bakanlığı’nın 13 Ocak 1995 tarih ve 1995/1 sayılı Genelgesi ile, Petrol Kokunun briket kömür imalinde, sanayide (Çimento fabrikaları ve modern teknoloji ile çalışan (reküperasyonlu) Kireç fabrikaları hariç) ve konutlarda ısınma amaçlı olarak; satılması, depolanması ve kullanılması, yasaklanmıştır. Bu nedenle; yasağa uymayanlar, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, İdari Para Cezası ile cezalandırılacaklardır.

6 - Petrol koku, Linyit, Taşkömürü ve diğer yakıtların, Mahalli Çevre Kurulunda alınan karara uygunluğunun sağlanması için; 11 İlçede, Kaymakamlıkça, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sağlık Grup Başkanlığı personellerinden oluşan denetim ekipleri kurulacak ve bu denetim ekipleri toplanarak aylık denetimleri ilçelerinde yapacaklardır. Bu denetimler ve denetimler sonucu yapılan işlemlerle (uyarı, ceza v.b.) ilgili bilgiler her ay sonunda, İl Çevre Müdürlüğüne gönderilecektir.

7 - Isınma amaçlı, konut ve binalar ile yerleşim bölgeleri içinde yer alan sanayi tesislerinde, sıvı yakıt olarak, TÜPRAŞ tarafından üretilen % 1.5 kükürt içeren, TÜPRAŞ 615 Kalorifer Yakıtı kullanılacaktır.

8 - Yakma kazanlarında ve sobalarda; Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özellikleri taşıyan yakıtların dışında, kömür torbalarının ve uygun olmayan yanıcı diğer maddelerin (deri, lastik, yanık yağ, pamuk yağı, çöp v.b.) yakıt olarak kullanılması yasaktır.

9 - Fırın ve hamamlarda; ayakkabı yapımında kullanılan malzemelerin artıklarının (deri, lastik v.b. artıkları) yakıt olarak kullanılması yasaktır.

B) YAKMA SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ ESASLAR:

1 - Yakıtı en büyük verimle yakabilen soba veya kalorifer kazanlarının kullanılması için, piyasada pazarlanan soba ve kalorifer kazanlarında TSE standartlarına uygunluk aranarak, gerekli denetimler yapılacaktır.

2 - Mahalli Çevre Kurulunca karara bağlanan yakıt programı çerçevesinde kullanılacak kömürlerin, daha verimli yakılarak enerji tasarrufu sağlanması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığının soba ve kalorifer kazanı verim yönetmelikleri ve tebliğlerine uyulması sağlanarak soba ve kalorifer kazanlarının usulüne uygun yakılması, kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kazan dairelerinin yeterince havalandırılması ve işletme talimatlarına uygun olarak işletilmesi sağlanacaktır.

3 - Merkezi ısıtma sistemi olan tüm binaların bacalarında yakma sistemine uygun filtre kullanılacaktır. Antakya Merkez ilçede; baca ve filtrelerin periyodik temizliğinin yapılıp yapılmadığı ve Kurul kararlarına uygun yakıt kullanılıp kullanılmadığı, İl Çevre Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı elemanlarından oluşan bir ekiple, rutin olarak haftada iki gün denetlenerek tespit edilecek ve Kurul kararlarına uymaları sağlanacaktır.

C) SICAKLIK ŞARTLARI VE YAKMA SAATLERİ İLE İLGİLİ ESASLAR:

1 - Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz +15°C nin üzerinde olduğu günlerde, kalorifer ve sobalar yakılmayacaktır.

2 - Kalorifer ve Sobalar; işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı +18°C, konutlarda ise 20°C den yukarı olmayacak şekilde yakılacaktır.

3 - Hastaneler, yatılı ve gündüz okulları, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binaları, kalorifer ve sobalarını, iç ortam sıcaklığı +20 °C den yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakacaklardır.

D) ISI YALITIMI İLE İLGİLİ ESASLAR:

Isı yalıtımı ile ilgili olarak; 14 Haziran 1999 tarih ve 23725 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "TSE 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları" standardı, 14 Haziran 2000 tarihinde mecburi olarak yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle, hava kirliliği açısından büyük önem arz eden bu standart ile 8 Mayıs 2000 tarihinde yayımlanan "Isı Yalıtım Yönetmeliği" ve mevcut binalarda ısı yalıtımı ile yakıt tasarrufu sağlanması açısından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, 19/11/1984 tarih ve 18580 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mevcut Binalarda Isı Yalıtımı ile Yakıt Tasarrufu Sağlanması ve Hava Kirliliğinin Azaltılmasına Dair Yönetmeliği"n uygulanması yönünde ilimizde bulunan Belediye Başkanlıkları tarafından, ilçelerinde yapılmakta veya yapılacak olan yeni binalarda, göz önünde bulundurulması ve gerekli tedbirlerin alınması, sağlanacaktır.

E) SANAYİ TESİSLERİ İLE İLGİLİ ESASLAR:

1 - 2 Kasım 1986 tarih ve 19269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği"nin 10 uncu maddesine göre izne tabii tesisler emisyon izni almakla yükümlü olup, ilimiz sınırları içerisinde bulunan, izin almamış olan işletmelerin, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kaymakamlıklarca; tespit edilip, yetkili merciye (İl Sağlık Müd.’ne) emisyon izin müracaatları için başvuruları sağlanacaktır.

2 - Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 37 nci maddesine göre deşarj izni almamış veya almış olupta süresi dolan deşarj iznine tabi tesislerin, Kaymakamlıklar tarafından, İl Çevre Müdürlüğüne başvuruları sağlanacaktır.

3 - 25 Aralık 1997 tarih ve 23211 sayılı ve 13 Temmuz 1999 tarih ve 23754 sayılı Resmî Gazete’lerde yayımlanan “Elektrik Tarifeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin, Yönetmelik" ve "Arıtma Tesisleri Belgelendirme" konulu 12 Mart 1998 tarih ve 1806 sayılı Çevre Bakanlığı yazısına göre, elektrik indiriminden faydalanmak isteyen sanayicilerin, müracaatlarının kabul edilebilmesi için, baca gazı ve atık su arıtma tesisleri için, ayrı ayrı dosya hazırlamaları gerekmektedir. Ayrıca, müteaddit defalar dosya incelemelerine meydan vermemek ve dolayısıyla zaman kaybını önlemek için, Baca Gazı Arıtma Tesisi Belgelendirme başvuru dosyasında, 12 Mart 1998 tarih ve 1806 sayılı ve 17 Mart 1999 tarih ve 804-2061 sayılı Çevre Bakanlığı yazılarında belirtilen tüm bilgi, belge ve teknik verilerin bulunması zorunludur.

E) MOTORLU TAŞITLARLA İLGİLİ ESASLAR:

Çevre Bakanlığınca 27 Kasım 2001 gün ve 24596 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Motorlu Kara Taşıtlarının Egzoz Gazlarının Ölçüm ve Denetlenmesine İlişkin Tebliğ"de belirtilen esaslar göz önüne alınarak;

1 – Motorlu Kara Taşıtlarının, kirletici emisyonları açısından yıllık muayenelerinin yapılmasının sağlanması ve Egzoz Emisyon Pullarının alınması hususunda; İl Çevre Müdürlüğü, Hatay Çevre Koruma Vakfı Başkanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, Karayolları 5.Bölge Müdürlüğü (53. Şube Şefliği) ve İl Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, gerekli tedbirler alınacaktır.

2 – Yağ yakan, egzozundan siyah duman çıkaran, ilgili mevzuata uymayan motorlu taşıtların kullanıcıları, İl Emniyet Müdürlüğünce uyarılacak ve durumlarının düzeltilmesi sağlanacaktır.

F) HAVA KİRLİLİĞİNİN ARTARAK, UYARI KADEMELERİNE ULAŞMASI DURUMUNDA, ALINACAK ACİL TEDBİRLERLE İLGİLİ ESASLAR:

Hava kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 53 üncü maddesi gereğince uyarı kademelerinde alınacak acil tedbirler şunlardır.

1 – İl Çevre Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Zabıtası elemanlarından oluşan ekipler kurularak, denetimler yoğunlaştırılacaktır.

2 – Sağlık kurum ve kuruluşlarının, hazır ve tedbirli olması sağlanacaktır.

3 – Gayrı Sıhhi Müesseselerden; kapasitelerini düşürmeleri, ileri uyarı kademelerinde ise faaliyetlerini durdurmaları istenecektir.

4 – Kalorifer ve sobaların yakılma süreleri kısıtlanacak ve gerek duyulursa okullar tatil edilecektir.

5 – Trafiğe çıkan araçların, belirli zaman aralıklarında çıkmaları sağlanacaktır.

Tebliğ olunur.

Sayfa Başı