Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

3 Aralık 2002

SALI

Sayı : 24955

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Cezanın Kaldırılması Kararları

— Hükümlü Şaduman KABACI (MUTLU)’nun Cezasının Kaldırılması Hakkında Karar (No : 2002/100)

— Hükümlü Haydar ÖZBİLGİN’in Cezasının Kaldırılması Hakkında Karar (No : 2002/101)

— Hükümlü Leyla ALP’in Cezasının Kaldırılması Hakkında Karar (No : 2002/102)

— Hükümlü Muharrem KURŞUN’un Cezasının Kaldırılması Hakkında Karar (No : 2002/103)

— Hükümlü Sedat FELEK’in Cezasının Kaldırılması Hakkında Karar (No : 2002/104)

— Hükümlü Ali Haydar GEÇGİN’in Cezasının Kaldırılması Hakkında Karar (No : 2002/105)

Yönetmelikler

— Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Elmadağ Barut Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Satış Yönetmeliği

— Millî Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATOPOL Tesisleri İşletme Başkanlığı Demirbaş Eşya Kayıt Silme Yönetmeliğinin 6 ncı Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

—— • ——

—— • ——

—— • ——

—— • ——

—— • ——

Sayfa Başı


 Yönetmelik

Milli Savunma Bakanlığından :

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Elmadağ

Barut Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Satış Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Esaslar

Amaç

Madde 1 —Bu Yönetmeliğin amacı, Şirketin satış ve kalite politikalarına, işlemlerine ve tespit edilen amaçlarına uygun olarak rekabet edebilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için değişken ve rekabetçi pazar yapısına cevap verebilecek ve tüketici tercihlerindeki değişimleri, istekleri hızla karşılayabilecek bir esneklikte Şirketin satış işlemlerini düzenlemek ve organize etmektir.

Kapsam

Madde 2 —Bu Yönetmelik hükümleri; Şirketin satış işlemleri hakkında uygulanır. Şirketin bünyesi içindeki yardımcı siparişler ve irsalat bu yönetmeliğin kapsamına girmez.

Dayanak

Madde 3 —Bu Yönetmelik, 18/6/1984 tarihli ve 18435 sayılı Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Ana Statüsü ve Şirket Ana Sözleşmesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 —Bu Yönetmelikte geçen;

a) Teşekkül: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğünü,

b) Şirket: Barutsan-MKE Elmadağ Barut Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Tüzel Kişiliğini,

c) Yönetim Kurulu: Barutsan-MKE Elmadağ Barut Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulunu,

d) Genel Müdür: Barutsan-MKE Elmadağ Barut Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürünü,

e) Birim: Belirli hizmetleri bünyesinde toplayıp yürüten ve/veya uygulayan teknik ve idari birimi,

f) Bağlı Ortaklık: Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası Teşekküle ait olan işletme veya işletmeler topluluğundan oluşan Anonim Şirketleri,

g) Piyasa Ürünleri: Müşterisi tam olarak belli olmayan üretimi,

h) Sipariş Üretimi: Şirket dışından gerçek veya tüzel kişiler ve Devlet Kuruluşları tarafından belirli sipariş şartları altında Şirkette yaptırılan üretimi,

i) Mal Stoku: Gerek piyasa ürünü olarak, gerekse sipariş üretimi olarak yapılmış olan ürünlerin Şirket ambarlarında bulunan miktarlarını,

j) Konsinye Satış: Özel sözleşme koşulları içerisinde bir menfaat karşılığında, gerçek veya tüzel kişiye emaneten teslim olunan ve bedeli sözleşme gereğince tahsil edilen mamullerin satışını,

k) Müşteri: Şirket ürünlerini, ister bir anlaşmaya dayanarak ve isterse bedelini ödemek suretiyle satın alan gerçek veya tüzel kişileri,

l) Anlaşmalı Satıcı: Şirket Yönetim Kurulunca tespit edilen esaslar dahilinde yapılacak özel bir anlaşmaya istinaden Şirket mamulünü herhangi bir bölgeye münhasır olmadan satmak yetkisine haiz gerçek veya tüzel kişiyi,

m) Teminat: Alacağın garantisi için borçlunun Şirkete tevdi ettiği muteber değerleri,

ifade eder.

İlkeler

Madde 5 —Şirketin Ana Sözleşmesinde yer alan amaç ve faaliyetler doğrultusunda imalat ve satış içi her türlü emtia ve maddeleri satmak, ihracat yapmak, ihracat amacıyla veya yurt içi yurt dışı satış için ithalat yapmak, patlatma mühendisliği kapsamında hizmet ihalesine girerek hizmet satmak eğitim ve uygulama, danışmanlık hizmetleri vererek Şirkete gelir sağlamak, Teşekkül tarafından bildirilen protokoller konusu üretimlerin satışını yapmak, Bağlı Ortaklıklar tarafından istenen üretimlerin irsalat satışlarını yapmak ve bu faaliyetler kapsamındaki temel projelerde rekabetçi piyasa koşullarının getirdiği fiyat hareketlerinde istikrar sağlamak.

Sorumluluk, Kontrol ve Rapor Verme Esasları

Madde 6 —Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından Pazarlama Müdürlüğü, uygulamanın izlenmesinden Mali İşler Müdürlüğü sorumludur. Yönetmelik hükümlerinin gereğince uygulanıp uygulanmadığı Teşekkül Teftiş Kurulu Başkanlığınca denetlenir, gerektiğinde Teşekkül Genel Müdürüne sunulmak üzere rapor düzenlenir.

Değişiklik Esasları

Madde 7 —Bu Yönetmeliğe ilişkin olarak, uygulamalar, teknik gelişmeler ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak, Teşekkül Teftiş Kurulu Başkanlığı ile uygulamadan ve uygulamanın izlenmesinden sorumlu birim amirlerinin teklifleri üzerine Pazarlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan değişiklik teklifleri, Teşekkül Genel Müdürlüğünün uygun görüşü de alınarak Şirket Yönetim Kurulunun tasvibi ile yürürlüğe konulur.

Dağıtım ve Kullanma Esasları

Madde 8 —Bu Yönetmelik gizli olmayıp, Şirket birimlerine dağıtılır. Birer nüshası Teşekkül Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Personel ve Organizasyon Dairesi Başkanlığına gönderilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Özel Hükümler

Satış Organları

Madde 9 —Şirketin sipariş alım ve satış işlemlerini Pazarlama Müdürlüğü yürütür. Satış işlemleri İl Emniyet Müdürlüğünün yol belgesi vermesi ile tamamlandığından Şirket, Teşekkül Genel Müdürlüğü içerisinde Ankara Satış İrtibat Bürosu ile ilk satış işlemlerini başlatır ve Elmadağ Genel Müdürlüğündeki satış şefliğinden diğer işlemleri yaparak satış işlemini tamamlar.

Satış Planlarının Düzenlenmesi

Madde 10 — Satış Planları, İşletme Bütçesi Yönetmeliği Esasları ve Teşekkül Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda, Pazarlama Müdürlüğünce düzenlenir.

Satış Planlarının İşletme Bütçesine İntikal Ettirilmesi

Madde 11 — Şirketin satış planı Genel Müdür, genel müdür yardımcıları ve ilgili birim müdürlerinin katılımı ile yapılacak toplantıda incelenir ve mutabakata varıldıktan sonra İşletme Bütçesine intikal ettirilir.

Satış Planının Uygulanması

Madde 12 — Şirket Yönetim Kurulunca kabul edilen İşletme Bütçesi Satış Planları Pazarlama Müdürlüğünce uygulanır. Pazarlama Müdürlüğü İşletme Bütçesinde kabul edilen satış miktarlarına göre Mühendislik Hizmetleri Müdürlüğüne stok siparişi açar.

Üretim Programı Dışı Müşteri Siparişleri

Madde 13 — a) Şirket İşletme Bütçelerinde cins ve/veya miktar olarak yer almayan ürünlere ilişkin müşteri siparişlerinin kabul veya reddi konusunda, Pazarlama Müdürü, Üretim Müdürü, Mühendislik Hizmetleri Müdürü ve Kalite Müdürünün iştirak edeceği toplantıda sağlanacak mutabakat doğrultusunda Şirket Genel Müdürü yetkilidir.

b) Teşekkül ve Bağlı Ortaklıklarınca verilen program dışı siparişlerin karşılanmasına öncelik verilir.

c) Sipariş kabul edilmeden önce Pazarlama Müdürlüğünce ilgili birimlerle işbirliği içinde, müşteriye verilecek teklif hazırlanıp Genel Müdürün onayını müteakip müşteriye gönderilir. Gönderilen teklifte sipariş konusu malın;

1- Nitelikleri

2- Ambalajı

3- Teslim süresi, tarih ve şartları

4- Fiyat ve ödeme şartları

5- Tesellüm yeri ve şartı

6- Genel satış şartları

7- Müşterinin öne sürdüğü şartların kabul edilip edilmeyeceği

8- Özel şartlar

9- Mucbir sebepler

10- Opsiyon

11- Alınacak avans miktarı

gibi hususlar noksansız olarak belirtilir.

Siparişlerin İntikali

Madde 14 —Satış programında veya ürün listesinde olmayan ürünler için alınacak siparişler en kısa sürede, Pazarlama Müdürlüğünce, Mühendislik Hizmetleri Müdürlüğüne

"Sipariş Mektubu" ile intikal ettirilir. Alınan siparişlerde her hangi bir fevkaledelik veya mucbir sebep olmadıkça müşterilerle mutabakata varılan hususlara riayet edilmemesinden ilgililer sorumludur.

Satış Planlarının Değiştirilmesi

Madde 15 —Satış planlarında yer almış bulunan miktarların değiştirilmesi istendiğinde durum Şirket Yönetim Kurulunun onayına sunulur.

Mamul Geliştirme ve Etüd İşleri

Madde 16 —Pazarlama Müdürlüğünce yapılan piyasa analizlerinde varılacak sonuca göre veya müşteri müracaatları sonucu herhangi bir mamulün geliştirilmesi veya yeniden üretimi mümkün olan hallerde, konu Mühendislik Hizmetleri Müdürlüğüne Şirket Genel Müdürünün onayı neticesi intikal ettirilir.

Satış Fiyatlarının Tespiti

Madde 17 —Şirket mamullerinin satış fiyatlarının tespiti Şirket Yönetim Kurulu tarafından ve Yönetim Kurulu’nun vereceği yetki çerçevesinde Genel Müdür tarafından tespit olunur.

Satış Şartları

Madde 18 —Satışlar, bu Yönetmelik hükümleri dairesinde ticari teamüle uygun hareket edilerek Pazarlama Müdürlüğünce yapılır. Bu satışlarda uygulanacak genel ve özel satış şartları, Yönetim Kurulu tarafından ve Yönetim Kurulunun vereceği yetki çerçevesinde Genel Müdür tarafından tespit olunur.

Satış Esas ve Şekilleri

Madde 19 —a) Peşin Satışlar: Ödemenin teslimden evvel yapılması şarttır. Ancak Resmi Daireler ile Kamu İktisadi Teşebbüslerine yapılacak satışlarda bu kuruluşların mevzuatı da dikkate alınmak suretiyle satış sözleşmesi yapılabilir.

b) Kredili Satışlar: Piyasa rekabet koşulları gereği ve sürüm durumuna göre herhangi bir zaruret ve talep karşısında Resmi Dairelere, İktisadi Devlet Teşekküllerine, Katma Bütçeli Teşekküllere, Belediyelere ve bunlara iştiraki olan Şirketlere sair hakiki ve hükmü şahıslara Şirket satış politikası göz önünde bulundurularak Pazarlama Müdürlüğünce kredili satış yapılabilir.

Yapılacak kredili satışların sipariş teyit mektubuna bağlanması şarttır. Sipariş teyit mektubunda ödemeye ait hükümler yer alır. Bu durumda özel sektör hakiki ve hükmü şahıslardan Şirket alacağının garanti tahsilinin temini için kanunen muteber ve yeterli bir teminat alınması şarttır. Bu satışlar için Pazarlama Müdürlüğünün lüzum gördüğü veya dilediği takdirde teminatın limiti dahilinde kalmak şartıyla mal bedelini borç senedine bağlayabilir. Borç senedi en fazla 181 gün vadeli olarak tanzim edilir.

Kredili satışlarda aylık kredi faizi Bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi esaslarına göre tespit edilir. Faiz tahakkuk ettirilecek kredili satışlarda Devlet alacaklarının Tahsiline ait resmi faiz oranı uygulanır. Kredili satışlarda alınacak masraf karşılıkları faturalarda gösterilmez. Bu fark için ayrı bir makbuz verilir. Bunun haricinde hususiyet arz eden kredili satışlarda uygulanacak şartlar, Pazarlama Müdürünün teklifi ile Şirket Yönetim Kurulunun onayına sunulur.

c) Kademeli Satışlar: Şirket Genel Müdürlüğünce lüzum görüldüğü hallerde Şirketten muayyen bir miktar veya bedel tutarın üstünde alımda bulunan müşterilere Pazarlama Müdürlüğünün teklifi ve Yönetim Kurulu onayı ile kademeli fiyatla satışlar yapılabilir.

d) Konsinye Satışlar: Pazarlama Müdürlüğünün teklifi ve Şirket Yönetim Kurulunun onayı üzerine Şirket ürünleri resmi ve özel sektöre konsinye olarak satılabilir.

e) Anlaşmalı Satıcılara Yapılacak Satışlar: Yönetim Kurulu Kararı ile saptanan Sözleşme esasları içerisinde yapılır.

f) İhaleye İştirak Suretiyle Satışlar: İhtiyaçlarını ihale suretiyle temin eden müşterilerin yapacakları eksiltmelere iştirakte piyasa durumu, rekabet koşulları ve sair sebeplerle Şirket için fayda görülürse Pazarlama Müdürlüğü bu Yönetmelik esasları dahilinde eksiltmeye iştirak edebilir. Pazarlama Müdürlüğü ihalenin icabı olan teminatı Mali İşler Müdürlüğü kanalı ile yatırmaya ve ilgili masrafları yapmaya yetkilidir.

g) İhale Suretiyle Satışlar: Pazarlama Müdürlüğünün lüzum göreceği mamullerin satışı, ihale yoluyla satış komisyonunca yapılır.

Satış Komisyonu;

Başkan: Genel Müdür Yardımcısı (Mali, İdari, Ticari),

Üye: Pazarlama Müdürü,

Üye: Mali İşler Müdürü,

Üye: Ticaret Müdürü,

Üye: Mühendislik Hizmetleri Müdürü’nden oluşur.

Komisyonun raportörlüğünü Pazarlama Müdürü yapar.

h) Kullanma Yeri Bulunmayan Kıymetlerin Satışı: Hurda, patlayıcı madde niteliğinde olmayan arayiş ve elden çıkarılacak stoklar MKE Hurda Sanayi İşletmeleri ve Ticaret A.Ş.’ne satılır. Hurdasan’a satış imkanı olmayan cüruf gibi atık maddelerin satışı Pazarlama Müdürlüğü’nün teklifi ve Genel Müdür onayı ile Satış Komisyonunca saptanan esas ve şartlar içerisinde yapılır. Patlayıcı madde olarak sipariş üzerine herhangi bir nedenle üretilen veya yurt dışından ithal edilen patlayıcıların uzun süre satılamaması nedeniyle niteliklerini bozmadan piyasaya satılabilmesi veya AR-GE faaliyetlerinde kullanılmak üzere üniversiteler, TÜBİTAK gibi kamu araştırma kurumlarına Stok maliyeti üzerinden verilebilmesi Yönetim Kurulunun vereceği yetki çerçevesinde Genel Müdürün onayı ile mümkün olur.

Satış ile İlgili İşlemler

Madde 20 —a) Tahsilat: Satılan malın teslime hazır hale gelmesini müteakip satış organları mal bedelinin Barutsan’ın Banka Hesap Numaralarına veya muhasebe servisine yatırılmasını ve alacağı makbuzu ibraz ederek malın teslim alınmasını müşteriye bildirir. Peşin olmayan veya kısmen peşin olan veya tamamı kredili olan satışlarda alacakların takibi Mali İşler ve Pazarlama Müdürlüğünce müştereken yapılır. Tahsilatta güçlükle karşılaşıldığı takdirde müşteriden alınan teminat mektupları Şirket alacağı oranında tahsil edilir, alacağın bu yolla da tahsili mümkün olmaz ise durum Teşekkül Hukuk Müşavirliğine intikal ettirilir.

b) Mahsup: Müşteri, borçlarının şirketteki alacaklarından mahsubu talebinde bulunabilir. Bu takdirde, Pazarlama Müdürlüğü, Mali İşler Müdürlüğünden bilgi alarak mevcudiyetini tespit ettikten sonra, müşterinin yazılı muvafakatını talep ederek, alınacak muvafakat yazısını Mali İşler Müdürlüğüne gönderir.

Dış Satışlar

Madde 21 —Dış satışlar, Teşekkül tarafından yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Anlaşmalı Satıcılık Sözleşmesi Yapamayacak Olanlar

Madde 22 —29/9/1987 tarihli ve 19589 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 87/12028 sayılı "Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle, Av Malzemesi ve Benzerlerinin Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük"ün ilgili hükümlerine göre Patlayıcı Madde Satın Alma, Taşıma, Depolama, Kullanma ve Satış izin belgesi olmayanlar anlaşmalı satıcılık sözleşmesi yapamazlar.

Anlaşmalı Satıcılık Sözleşmesinin Sona Ereceği Hususlar

Madde 23 —a) Anlaşmalı Satıcının sözleşme hükümlerine aykırı hareket ettiğinin tespit edilmesi halinde Anlaşmalı Satıcılık Sözleşmesinin, sözleşme süresinin dolması beklenmeksizin iptal edilerek sözleşme teminatının irat kaydedilip edilmemesinde Barutsan tek taraflı olarak yetkili olacaktır.

b) Bu hükümler gereğince sözleşmesi iptal edilen Anlaşmalı Satıcı ile Barutsan arasında yeniden sözleşme yapılması hususunda Barutsan tek taraflı yetkilidir. Ancak Satıcı Resmi makamlarca onaylanmış geçerli satış izin belgesini Barutsan’a ibraz ettiği sürece peşin satış olarak diğer Anlaşmalı Satıcılara tanınan avantajlardan yararlandırılmaksızın patlayıcı madde satın alabilir. Barutsan bu durumda patlayıcı verip vermemekte de tek taraflı yetkilidir.

c) Anlaşmalı Satıcının Sözleşmesi,

- İflası, etkinliklerini durdurması, borçlarının ödeyemez durumda bulunması,

- Ölümü ya da tüzel kişiliğinin sona ermesi, (Anlaşmalı Satıcının ölümü durumunda, yasal varislerinin Anlaşmalı Satıcılığının sürmesi istemlerini kabul edip etmemekte Barutsan serbesttir.)

- Konkordato isteminde bulunup, isteğin kesinleşmesi,

- Satış izin belgesinin ilgili makamlarca iptali ve geçersiz sayılması,

- 87/12028 sayılı Tüzük ile; 25/9/1991 tarihli ve 21002 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulunun 91/2253 sayılı "Tehlikeli Maddeler ve Tüpgaz Sorumluluk Sigortaları Hakkında" kararına aykırı hareket ettiğinin ilgili Resmi Makamlar ve Barutsanca tespiti

hallerinde sözleşme süresinin bitiminden önce sona erer.

d) Anlaşmalı Satıcının Anlaşmalı Satıcılık Sözleşmesi hükümlerine Barutsan’ın ilke ve temel politikalarına aykırı uygulamalarda bulunması, Barutsan’ın ürettiği veya pazarladığı ürünlerin nitelikleri hakkında gerçeğe aykırı açıklamalarda bulunması, Barutsan’a maddi ve manevi zararına yol açacak hal ve davranışlarının tespiti halinde sözleşme süresinden önce iptal edilir.

e) Anlaşmalı Satıcılık Sözleşmenin süresi bir (1) yıldır. Sözleşmeyi yenilemek veya uzatmakta Barutsan tek taraflı yetkilidir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

Madde 24 —Bu Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 25 —Bu Yönetmelik hükümlerini Barutsan–MKE Elmadağ Barut Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü yürütür.

—— • ——

Millî Savunma Bakanlığından :

Millî Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATOPOL

Tesisleri İşletme Başkanlığı Demirbaş Eşya Kayıt

Silme Yönetmeliğinin 6 ncı Maddesinde

Değişiklik Yapılmasına

Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 5 Nisan 2002 tarihli ve 24717 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATOPOL Tesisleri İşletme Başkanlığı Demirbaş Eşya Kayıt Silme Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin onüçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Trafiğe çıkan motorlu araçlar ile silâhların kayıtlarının silinmesi işlemi, bu Yönetmelik ve ilgili mevzuata göre yapılır.”

Yürürlük

MADDE 2 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATOPOL Tesisleri İşletme Başkanı yürütür.

—— • ——

Sayfa Başı