Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

12 Aralık 2002

PERŞEMBE

Sayı : 24961

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Yönetmelikler

— Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim,Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

— Erciyes Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği

— İstanbul Bilgi Üniversitesi Deniz Hukuku Araştırma Merkezi Yönetmeliği

— Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans,Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 8 inci Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

 

Tebliğler

— Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar

— Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatında Değişiklik Yapılmasına Dair Tarife ve Talimat

— Gümrük Vergisi Askıya Alınması Planlanan Ürünlere İlişkin Tebliğ (İthalat: 2002/21)

— Kamu İhale Genel Tebliği (No: 2002/5)

— Kamu İhale Genel Tebliği (No: 2002/6)

— Kilis Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı (No: 4)

 

YARGI BÖLÜMÜ

 

Yüksek Seçim Kurulu Kararı

— Yüksek Seçim Kurulunun 989 Sayılı Kararı


11.12.2002 tarihli ve 24960 Mükerrer sayılı Resmî Gazete'de,  Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılması Hakkında Karar yayımlanmıştır.


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Yönetmelikler

Atatürk Üniversitesinden :

Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 28 Şubat 1997 tarihli ve 22919 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin değişik 2 nci maddesinin (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin değişik 6 ncı maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Yönetici, Enstitü Kurulu kararı ile açılması kararlaştırılmış bulunan dersler arasından, öğrencinin alacağı dersleri belirler ve Enstitüye bildirir.

Enstitü Yönetim Kurulunca lisansüstü öğrencilere yönetici olarak atanan öğretim üyeleri, atandığı tarihten itibaren Uzmanlık Alan dersini açar. Uzmanlık Alan dersi haftalık 5 kredi saati olup, Enstitü Yönetim Kurulunun öğrencinin mezuniyetine karar verdiği tarihe kadar devam eder. Uzmanlık Alan dersi yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam eder.”

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin değişik 9 uncu maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenci, yöneticinin gözetiminde, birbirini izleyen, en çok iki yarıyıl içinde, en azından sınama ve inceleme niteliği taşıyan bir tezi hazırlamak zorundadır.”

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Enstitü Yönetim Kurulu, doktora öğrenimi yapacak her öğrenciye, anabilim dalı başkanlığının görüşünü de alarak bir yönetici tayin eder. Yönetici doktora programında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentler; bunlar bulunmadığı veya sayıca yeterli olmadığı takdirde en yakın anabilim dalındaki öğretim üyelerinden seçilir. Bu yönetici, öğrencinin ders ve tez yöneticiliği görevini yürütür. Yönetici, Enstitü Kurulu kararı ile açılması kararlaştırılmış bulunan dersler arasından, öğrencinin alacağı dersleri belirler ve Enstitüye bildirir.

Enstitü Yönetim Kurulunca lisansüstü öğrencilere yönetici olarak atanan öğretim üyeleri, atandığı tarihten itibaren Uzmanlık Alan dersini açar. Uzmanlık Alan dersi haftalık 5 kredi saati olup, Enstitü Yönetim Kurulunun öğrencinin mezuniyetine karar verdiği tarihe kadar devam eder. Uzmanlık Alan dersi yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam eder.”

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin değişik 22 nci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Doktora yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini, Tez İzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu, sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine dağıtır.”

Yürürlük

MADDE 7 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 — Bu Yönetmelik hükümlerini Enstitü Müdürü yürütür.

—— • ——

Erciyes Üniversitesinden :

Erciyes Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği

Yasal Dayanak

Madde 1 — Bu Yönetmelik, 9/7/2002 tarihli ve 24810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Erciyes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" nin 4/a maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Amaç ve Kapsam

Madde 2 — Bu Yönetmeliğin amacı, Erciyes Üniversitesinin Tıp, Veteriner ve Diş Hekimliği Fakülteleri hariç diğer fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında:

a) Öğrencilerin eğitim-öğretim olanaklarından yaz aylarında da yararlanmalarını sağlayarak üniversitede eğitim-öğretimin verimliliğini artırmak,

b) Öğrencilere güz ve bahar yarıyıllarında başarısız oldukları dersler ile alamadıkları dersler için yeni bir olanak sağlayarak derslerdeki yığılmaları önlemek,

c) Yurtiçi ve yurtdışındaki yükseköğretim ve araştırma kurumlarında çalışan ve ancak yaz aylarında uygun zamanları olan öğretim elemanlarından ders, seminer, kurs vb. etkinlikler yoluyla yararlanmak,

d) Diğer yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin Üniversitemiz eğitim-öğretim olanaklarından yararlanmalarını sağlamak,

e) Başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerini sağlamak,

f) Öğrencilere düşük notla geçtikleri derslerde notlarını yükseltme imkanı sağlamaktır.

Yaz Okulunun Açılması

Madde 3 — Yaz Okulu, dersi veren öğretim elemanının isteği, ilgili birim kurullarının teklifi ve Senatonun onayı ile açılır. Yaz Okulu, Erciyes Üniversitesi öğrencileri için ücretsizdir, başka yükseköğretim kurumlarının öğrencileri için ise ücretlidir.

Yaz Okulunda görev alan öğretim elemanlarına, 2914 sayılı Yükseköğretim Kurumu Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri uygulanır.

Öğrenim Süresi

Madde 4 — Yaz Okulunda eğitim-öğretim süresi 7 (yedi) haftadır. Bu süreyi izleyen hafta içinde yaz okulu final sınavları yapılır. Yaz okulunda açılan her ders için güz veya bahar yarıyıllarında yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır.

Yaz Okulunda geçen süre normal eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Bahar yarıyılı sonunda yasal öğrenim süresini tamamlayan ve ek süre hakkı bulunmayan öğrenciler Yaz Okulundan yararlanamazlar.

Açılacak Dersler

Madde 5 — Normal eğitim-öğretim yarıyıllarında açılması gereken dersler, hiçbir şekilde Yaz Okuluna ertelenemez.

a) Yaz Okulu eğitim-öğretim planları, ilgili birimin teklifi ile en geç bahar yarıyılı ders bitiminden bir ay önce Senato tarafından onaylanır.

b) Yaz Okulu, bahar yarıyılı sonu sınavlarının tamamlanmasından en erken iki hafta sonra başlar.

c) Yaz Okulunda ders almak öğrencinin isteğine bağlıdır ve en fazla 10 (on) kredilik ders alabilir.

d) Öğrenci aynı anda hem staj yapıp hem de yaz okulunda ders alamaz.

e) Yaz Okulunda açılan derslere kayıt işlemi, ön kayıt ve kesin kayıt olarak iki aşamalıdır. Ön kayıt ve kesin kayıt işlemleri yaz okulu dersleri başlamadan önce, ilgili birim yönetim kurulunca belirlenen tarihler arasında yapılır.

f) Yaz okulunda kesin kayıttan sonra ders ekleme, değiştirme veya bırakma işlemi yapılamaz.

g) Öğrenciler 10 (on) kredi sınırını aşmamak koşuluyla, Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediği diğer üniversitelerde Yaz Okulunda veya yaz döneminde açılan dersleri de alabilirler. Diğer üniversitelerden alınan derslerin öğrenci transkriptlerine işlenmesi ile ilgili işlemler Erciyes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

h) Yaz Okulunda bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı en az 20 (yirmi) dir.

i) Her ders için en az bir ara sınavı yapılır. Haklı ve geçerli bir nedenle ara sınava katılamayan öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilir.

Öğretim Elemanları

Madde 6 —Yaz okulunda ders vermek isteğe bağlıdır. Öğretim elemanlarına ilgili mevzuat çerçevesinde ödeme yapılır.

Derslere Devam

Madde 7 — Öğrenciler, daha önce aldıkları derste devam şartını sağlamış olsalar bile, Yaz Okulunda aldıkları derslere devam etmek zorundadırlar. Devam şartını sağlamayan öğrenci final sınavına giremez. Yaz okulunda elde edilen derslere devam hakkı, normal eğitim-öğretim dönemleri için geçerli değildir.

Başarı ve Mezuniyet

Madde 8 — Öğrencilerin yaz okulunda başarılı oldukları derslerin notları dersin ait olduğu yarıyılda gösterilir. Yaz Okulunda başarılı oldukları derslerle mezun olma hakkı kazanan öğrenciler ilgili öğretim yılının bahar yarıyılı sonunda mezun olmuş sayılırlar; diploma ile çıkış belgeleri buna göre düzenlenir.

Diğer Hükümler

Madde 9 —Yaz Okulunda eğitim-öğretim, sınav, ölçme ve değerlendirme işlemleri ile bu Yönetmelikte yer almayan diğer hususlarda "Erciyes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" ve ilgili birimlerin yönergelerine uyulur.

Yürürlük

Madde 10 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 11 — Bu Yönetmelik hükümlerini Erciyes Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

İstanbul Bilgi Üniversitesinden :

İstanbul Bilgi Üniversitesi Deniz Hukuku Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Amaç

Madde 1 — Merkezin amacı, deniz hukuku konuları ile ilgili olarak, ulusal ve uluslararası, özel ve kamu hukuku alanlarında bilimsel araştırma, uygulama, eğitim ve dokümantasyon çalışmaları yapmak, ilgili resmi ve özel kuruluşlara, talep etmeleri halinde yardımcı olmaktır.

Hukuki Dayanak

Madde 2 — Bu Yönetmelik, 2547 sayılı "Yükseköğretim Kanunu" ve "Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği"nin 7 nci maddesinin değişik ikinci fıkrası uyarınca hazırlanmıştır.

Merkezin Faaliyetleri

Madde 3 — Merkez belirtilen bu amaçlar doğrultusunda aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirir:

a) Ulusal ve uluslararası deniz hukuku konularında araştırmalar gerçekleştirmek, bu alanlarda ortaya çıkan sorunlara ilişkin raporlar hazırlamak ve yayımlamak,

b) Deniz hukuku konusunda tanınmış yabancı akademik kuruluşlar ve araştırma kurumlarıyla ortak uluslararası eğitim programları kurmak,

c) Deniz hukukunun ulusal ve uluslararası sorunları ile ilgili olarak konferanslar, seminerler ve eğitim programları düzenlemek,

d) Amacının gerçekleşmesine hizmet edecek Türkçe ve yabancı dilde yayınlar yapmak,

e) Yurtdışında ve yurtiçinde aynı konularda çalışan üniversite, enstitü ve merkezler ile ilişkiler geliştirmek, ortak faaliyetler tasarlamak ve yürütmek,

f) Üniversite kütüphanesinde deniz hukuku ile ilgili bir dokümantasyon merkezi kurmak,

g) Bu çalışma alanlarında ilgili fakülte öğrencilerini araştırmalara yöneltmek ve bu konuda araştırma yapmalarını sağlamak,

h) Yüksek öğretim mevzuatı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi yönetmelikleri çerçevesinde kamu kuruluşlarına ve özel kuruluşlara ücretli ya da ücretsiz danışmanlık ve bilirkişilik hizmeti vermek,

i) Bu konuda yapılacak araştırma, inceleme ve eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesinde yerli ve yabancı uzmanlardan yararlanmak.

Merkezin Organları

Madde 4 — Merkezin organları Merkez Müdürü, Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruludur.

Müdürün Atanması

Madde 5 — Merkez Müdürü, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyeleri arasından, iki yıl için Rektör’ün önerisi üzerine Mütevelli Heyetince görevlendirilir. Müdür çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere yönetim kurulu üyeleri arasından bir yardımcı seçebilir. Müdürün görev süresi bitince yardımcısının da görevi kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten müdür yeniden görevlendirilebilir.

Müdürün Görevleri

Madde 6 — Müdürün görevleri şunlardır;

a) Merkez’i temsil etmek ve Yönetim Kurulu’na başkanlık etmek,

b) Merkez’in idari işlerini yürütmek,

c) Merkez’in yıllık çalışma programını Merkez Yönetim Kurulu’nun görüşünü aldıktan sonra Rektör’ün onayına sunmak,

d) Merkez’in faaliyetleriyle ilgili yurtiçi ve yurtdışı kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek amaca uygun proje ve karşılıklı yardımları gerçekleştirmek.

Yönetim Kurulunun Oluşması

Madde 7 — Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür Yardımcısı ve Üniversite’nin Akademik Kurulu tarafından, Merkez’in faaliyet konuları ile ilgili veya buna yakın alanlarda çalışan tam zamanlı Üniversite öğretim elemanları arasından iki yıl için seçilecek üç kişi ile birlikte beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulu, yarıdan bir fazlası ile toplanır ve karar alır.

Yönetim Kurulunun Görevleri

Madde 8 — Yönetim Kurulu, üç ayda birden az olmamak kaydıyla ve Merkez Müdürü’nün çağrısı üzerine toplanarak aşağıdaki görevleri yürütür;

a) Merkezin yönetimi ve faaliyetleri ile ilgili kararlar almak,

b) Her faaliyet yılına ait çalışma raporu ile bir sonraki yıla ait çalışma programını hazırlamak.

Danışma Kurulu

Madde 9 — Yönetim Kurulu, Merkez’in faaliyet konularına giren konularla ilgilenen, bu konularda tecrübesi olan ve gerektiğinde bilgisine başvurabilecek kişilerden oluşan bir Danışma Kurulu seçebilir.

Danışma Kurulu üyeleri, Yönetim Kurulu’nca üç yıllık bir süre için seçilir; üyelik süresi sona erenler yeniden seçilebilir.

Müdür, uygun görürse, Danışma Kurulu üyelerini düşünce ve deneyimlerinden yararlanmak, görüşlerini almak ve merkez faaliyetleri hakkında bilgi vermek üzere toplantıya çağırabilir.

Diğer Konular

Madde 10 — Bu Yönetmelikte düzenlenmeyen hususlar bakımından İstanbul Bilgi Üniversitesi yönetmeliklerinin ve yüksek öğretim mevzuatının ilgili hükümleri uygulanır.

Yürürlük

Madde 11 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 12 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

Yüzüncü Yıl Üniversitesinden :

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 8 inci Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

MADDE 1 — 11/8/1997 tarihli ve 23077 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 8 inci maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

“Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen programlarda 26 kredi sınırı aranmaz”

Yürürlük

MADDE 2 —Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğler

—— • ——

—— • ——

—— • ——

—— • ——

—— • ——

Kilis Valiliğinden :

Mahalli Çevre Kurulu Kararı

Karar No : 4

Karar Tarihi : 30/9/2002

İl Mahalli Çevre Kurulu,Vali Yardımcısı Fatih GENEL Başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

İlimiz sınırları dahilinde 2002-2003 yılı kış sezonunda aşağıda belirtilen standartlardaki kömürlerin kullanılmasına,

a) İthal kömürler (Elenmiş ve yıkanmış, Linyit ve Taşkömürü)

Alt Isıl Değeri

:

(Orijinal kömürde)

6.000 Kcal/Kg

(-500 Kcal/kg)

Toplam Kükürt

:

(Kuru Bazda)

% 1

(+ 0.1 Max)

Uçucu Madde

:

(Kuru Bazda)

% 12-22

(+1 Max)

Toplam Nem

:

(Orijinalde)

% 10

(+1 Max)

Boyut

:

18-200 mm 18 mm altı max

% 10 tolerans

 

 

 

200 mm üstü max

% 10 tolerans

 

b) Yerli kömürler (Elenmiş ve yıkanmış,Linyit kömürü)

Alt Isıl değeri

:

(satışa sunulan)

3.000 Kcal/Kg

(-200)

Yanabilir Kükürt

:

(satışa sunulan)

% 1.65

(Max)

Boyut

:

18-200 mm

18 mm Alt sınır + %10 tolerans

 

 

 

200 mm Üst sınır + %10 tolerans

 

c) Kömür Briketi

 

 

 

 

Briket Kömürler de TS 12055 “Kömür Briketi - ısınmada kullanılan” standardına uyulması gerekmektedir.

 

 

 

Sınıf 1

Sınıf 2

Alt Isıl Değeri (Kcal/kg)

:

en az 5000

4000

 

 

 

 

 

 

Baca gazından geçen

 

 

 

 

Kükürt oranı (%)

:

en fazla

0,8

1,0

 

 

 

 

 

Kırılma sağlamlığı

:

 

 

 

Yumurta şeklinde (kg/f)

:

en az

80

100

Tabanı düzgün

 

 

 

 

Geometrik şekilli (kg/cm2)

:

en az

130

100

d)Çöp, yanık yağı, lastik ve diğer atıkların bahçe, sokak ve caddeler vb. yerlerde ve bu gibi atıkların uygun donanıma haiz yakma tesisleri dışında yakılmasının yasaklanmasına, aksi durumun tespiti halinde yasağı ihlal edenlere 2872 sayılı Çevre Kanununun 8 inci maddesi ve 20 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine,

e)İlimiz sınırlarında petrokok kullanımı ve satışının yasaklanmasına,

f) Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan işletmeler ve ısınma amacı ile yerleşim bölgelerinde bulunan tüm sanayi tesislerinde, konutlarda, otellerde ve iş yerlerinde % 1.5 kükürt (S) içeren özel kalorifer yakıtı kullanılmasına, kalorifer yakıtı adı altında 5 ve 6 nolu fuel-oil satılmasının yasaklanmasına,

g)Yukarıda açıklanan limitlere uyulup uyulmadığının kontrolü için İl Çevre Müdürlüğü, Kilis Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü elemanlarından komisyon oluşturulmasına,

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Tebliğ olunur.

Sayfa Başı


Sayfa Başı