Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

15 Aralık 2002

PAZAR

Sayı : 24964

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Yönetmelik

— İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu  Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

 

Tebliğler

— Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Konusunda Eğitim Verecek Merkezlerin Nitelikleri, Tespiti, Çalışma Usul ve Esasları ile Eğitim Programı ve Sertifika Verilmesine Dair Tebliğ

— Sivas İlinde Bulunan Jeotermal Kaynakların Araştırılması, Kuyu Açılması ve İşletilmesi ile Ruhsatlandırılmasına İlişkin Esas ve Usullerin Uygulanmasına Dair Karar (No: 2002/1)


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Yönetmelik

İstanbul Üniversitesinden :

İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Öğretim Dili ve Süresi

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Yönetmelik, İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun tüm bölümlerinde ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi ile sınavların yapılmasına ilişkin esasları kapsar.

Madde 2 — İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda eğitim-öğretim "Beden Eğitimi Öğretmenliği", "Antrenörlük Eğitimi" ve "Spor Yöneticiliği" bölümleri olmak üzere üç ayrı disiplinde verilir.

Tanımlar

Madde 3 — Bu Yönetmelikte adı geçen:

Üniversite: İstanbul Üniversitesini,

Senato: İstanbul Üniversitesi Senatosunu,

Yüksekokul: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunu,

Müdür: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürünü,

Müdürlük: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlük Makamını,

Yüksekokul Kurulu: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yüksekokul Kurulunu,

Yönetim Kurulu: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

Bölüm: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi veya Spor Yöneticiliği bölümlerinden birini,

Öğrenci: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerini,

Öğrenci bürosu: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin kayıt yenileme, derse yazılma, transkript işlemleri ve benzeri diğer idari işlerini takip eden ve yürüten büroyu,

Öğretim Planı: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okutulan derslerin, bu derslerin yarıyıllara dağılımının, haftalık ders saatlerinin, kredilerinin ve benzeri diğer özelliklerinin belirtildiği planı,

Ders: İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okutulan derslerden her birini,

ifade eder.

Madde 4 — Öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan ön lisans ve/veya lisans diploması alabilmeleri için bu Yönetmelikte öngörülen ilkelere uygun olarak öğrenimlerini tamamlamaları ve sınavlarını başarmaları gerekir.

Öğretim Dili

Madde 5 — İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda eğitim-öğretim dili Türkçedir.

Öğretim Süresi

Madde 6 — Yüksekokulun tüm bölümlerinde eğitim-öğretimin normal süresi sekiz (8) yarıyıldır. İlk dört yarıyıl ön lisans eğitimi olup bütün bölümlerde ortak ders programı izlenir. Ayrıca, öğrenciler isteğe bağlı olmak üzere iki (2) yarıyıl İngilizce hazırlık eğitimi görürler.

Öğrenci İşleri

Madde 7 — Öğrencilerin kayıt, kayıt yenileme, ilişik kesme, nakil yolu ile kabul edilme, intibak, bölüm değiştirme, derse yazılma, yatay ve dikey geçiş, sınav ve not işleri ile benzeri her türlü işlemler Yüksekokul tarafından yapılır. Bunlardan gerek görülenler İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünce merkezi olarak yürütülebilir.

Öğrenci Disiplin İşleri

Madde 8 — Öğrenci disiplin işleri Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yürütülür.

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt

 Yüksekokula Kayıt ve Kimlik Kartı

Madde 9 — a) Yüksekokulun herhangi bir bölümüne girebilmek için:

1) Lisans eğitim ve öğretimi yapmaya engel durumu olmamak,

2) Lisans eğitim-öğretimi ile ilgili merkezi seçme ve yerleştirme sınavında kazanılan puanın, başvurulan bölüm için Yüksekokul Kurulunca belirlenerek Senatoda kabul edilen puana eşit veya daha üstünde olması,

3) Yüksekokulun ilgili bölüm için yapacağı özel yetenek sınavını başarmak,

4) Başka bir yükseköğretim programında kayıtlı olmamak,

şarttır.

b) Özel Yetenek Sınavı; Yüksekokul Kurulu tarafından düzenlenen, "İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Giriş Sınavı Yönergesi" hükümlerince Müdürün görevlendirdiği kişiler tarafından yapılır. Söz konusu yetenek sınavını başaran öğrenciler kesin kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.

c) Kesin kayıt tarihi, gerekli belgeler ve uyulacak ilkeler ilgili yasa ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir. Kayıt işlemlerini tamamlayan her öğrenciye İstanbul Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından bir kimlik kartı verilir ve öğrenci dosyası açılır. Öğrenci dosyasına, öğrencinin devam edeceği dersler ve öğrenimi ile ilgili diğer çalışmalar kaydedilir.

d) Süresi içinde Yüksekokula kaydını yaptırmayan öğrenci adayları İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılırlar ve herhangi bir hak iddia edemezler.

e) Yüksekokuldan ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerden geri alınan kimlik kartları bu öğrencinin dosyasında saklanır. Kimlik kartının kaybı halinde yenisinin verilebilmesi için kaybın yerel bir gazete ile ilan edilmesi ve bu ilanla birlikte emniyet makamlarından alınacak yazının öğrenci bürosuna getirilmesi gerekir. Yeniden alınan bu belgeye gerekli bilgiler idarece yazılır ve onaylanır.

Öğrenci Katkı Payı/Öğrenim Ücreti

Madde 10 — Her eğitim-öğretim yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslar uyarınca, öğrencilerden katkı payı/öğrenim ücreti alınır. Bu katkı payı/öğrenim ücreti dışında öğrencilerden başka harç talep edilmez.

Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit birinci yarıyıl başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarıyıl başında kayıt yenilerken ödenir. Taksitlerin ödenme süresi bir aydır.

Öğrenci katkı payı/öğrenim ücretinin taksitini yatırmış oldukları yarıyılın eğitim-öğretimi başladıktan sonra Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin o yarıyılla ilgili katkı payı/öğrenim ücretleri iade edilmez. Öğrenci katkı payı taksitini yatırdıktan sonra, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan katkı kredisi çıkan öğrencilerin hakları saklıdır.

Kayıt Yenileme

Madde 11 — a) Öğrenciler her yarıyıl başında Müdürlük tarafından ilan edilen tarihler arasında kaydını yenilemek zorundadır. Kayıt yenileme için öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini bu süre içinde ödediğini, yatırdığını kanıtlamayan ve gerekli evrakı süresinde tamamlamayan öğrencilerin kaydı yenilenmez. Bu öğrenciler derslere ve sınavlara giremezler, kimlik kartları ve toplu taşıma kartları onaylanmaz.

b) İlan edilen tarihler arasında kaydını yenilemeyen öğrenciler mazeretlerini bildiren bir dilekçe ile Müdürlüğe başvurabilirler. Bu durumda olanlardan mazeretleri Yönetim Kurulunca kabul edilerek eğitim-öğretime devam etmesinde fayda görülenler, Yönetim Kurulu kararını takip eden ilk iki hafta içinde kayıt yenileme ve derse yazılma işlemlerini gerçekleştirmek zorundadırlar.

c) Mazeretleri kabul edilmeyen veya kabul edildiği halde ilk iki hafta içinde herhangi bir nedenle kaydını yenilemeyen öğrenciler, bir sonraki döneme kadar hiçbir derse devam edemezler. Kayıt yaptırmadıkları yarıyıl öğrenim süresine sayılır. Bu öğrenciler yine de öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini yatırmak zorundadır.

d) Üst üste dört yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrencilerin Yüksekokul ile ilişkisi kesilir.

Derslere Yazılma

Madde 12 — Öğrenciler her yarıyıl başında Müdürlük tarafından ilan edilen tarihler arasında kayıt yenilemeyi takiben öğrenim planında o yarıyıl için belirlenmiş olan zorunlu ve seçimlik derslerin adlarını Öğrenci Bürosuna yazılı olarak bildirerek derslere yazılmak zorundadırlar. Bu işlemi zamanında yerine getirmeyen öğrenciler, o yarıyıl içinde derslere yazılma ve sınavlara girme hakkını kaybederler.

Öğrenciler derslere yazılırken daha önceki yarıyıllardan tekrarlamak zorunda oldukları derslere yarıyıl sırasına göre öncelik vermek zorundadırlar. Bir eğitim-öğretim yılında güz yarıyılı derslerine yazılabilmek için, bir önceki eğitim-öğretim yılından tekrarlanması gereken güz yarıyıl derslerine; bahar yarıyılı derslerine yazılabilmek için, bir önceki eğitim-öğretim yılından tekrarlanması gereken bahar yarıyılı derslerine ve her durumda alt yarıyıllarda başarısız oldukları ("F" aldıkları) derslere öncelikle yazılmak zorundadır.

Yatay ve Dikey Geçişler

Madde 13 — Eşdeğer Yüksek Öğretim kurumlarından yatay geçişler, "Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yapılır. Genel hükümlere aykırı olmamak üzere yatay geçişlere ait diğer koşullar ve kontenjan Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Madde 14 — Herhangi bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı iken bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesindeki şartları yerine getirerek Yüksekokula kaydını yaptıran öğrencilerin öğrenimlerine devam etmelerinde ve ders intibaklarının yapılmasında aşağıdaki hususlara uyulur;

a) Yüksekokulun birinci sınıfına kaydolan öğrencinin herhangi bir muafiyet talebinde bulunmayarak, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öngörülen süre içerisinde normal eğitim-öğretim programına devam etmesi mümkündür.

b) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde; Yönetim Kurulu, eskiden okuduğu dersleri değerlendirerek, hangilerinden geçmiş kabul edilebileceğini karara bağlar ve bunlardan her yarıyılda ortalama 17 kredilik ders geçileceği varsayılarak, geçilmiş derslerin tekabül ettiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun tanımış olduğu azami süreden düşülür. Programın kalan dersleri, kalan yarıyıl süresi içerisinde başarı ile bitirilmelidir.

Yukarıda belirtilen durumlardaki öğrenciler hakkında (a) ve (b) bentlerindeki esasların hangisinin uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim – Öğretim

Eğitim – Öğretim Yılı

Madde 15 — Eğitim – Öğretim yılı, iki yarıyıldan (güz ve bahar) oluşur. Güz yarıyılı bitimindeki sınavlardan sonra eğitime iki hafta ara verilir.

Güz ve bahar yarıyıllarında öğrenime başlama ve bitirme tarihleri ile yarıyıl sonu sınavlarının başlama ve bitirme tarihleri, Senato kararlarına uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından saptanır.

Madde 16 — Gerekli görüldüğü durumlarda, Yönetim Kurulunun teklifi ve Senatonun kararıyla yaz öğretimi (Yaz Okulu) yapılabilir. Yaz öğretimi açılma ve uygulama ilkeleri "İ.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yaz Öğretim Yönetmeliği" esaslarına göre belirlenir.

Yarıyıl Süresi

Madde 17 — Her yarıyıl ara sınavlar ve mazeret sınavlarının yapıldığı günler dahil, en az yetmiş eğitim-öğretim günüdür. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri eğitim-öğretim günü sayılmaz. Yarıyıl sonu sınav günleri bu sürenin dışındadır. Türk Dili, Yabancı Dil, Güzel Sanatlar, Öğretmenlik Formasyonu dersleri ve sınavları Cumartesi günleri de yapılabilir.

Dersler

Madde 18 — Yüksekokul eğitim-öğretiminde dersler; teorik dersler ile uygulamalar, seminerler, stajlar, bitirme çalışmaları ve benzeri gibi pratik derslerden oluşur. Gerekli görülen hallerde, anılan bu derslerin yürütülmesine ilişkin esaslar Müdür tarafından hazırlanarak Yönetim Kurulunun onayı ile yürürlüğe konulacak yönerge(ler) ile belirlenir.

Eğitim ve öğretim, her yarıyıldaki derslerin adlarının ve haftalık kredi saatlerinin gösterildiği öğretim planlarına göre yapılır. Öğretim planlarında belirtilen tüm çalışmalar bu Yönetmelik hükümlerine tabi ders sayılır.

Kredinin hesaplanmasında teorik derslerde haftalık ders saati sayısı kadar kredi verilir. Teorik derslerin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü pratik çalışmalar için ise haftalık ders saatinin yarısı kadar kredi verilir. Bir dersin kredisi, o dersin haftalık teorik saati ile pratik saatlerinin yarısının toplamından oluşur.

Derslerin tümü bir yarıyıl sürelidir. Bir yarıyıldaki ders ve uygulamaların toplamı haftada onaltı saatten az olamaz.

Yüksekokulun Senato tarafından kabul edilen ders programları eğitim-öğretim yılı başında öğrencilere duyurulur.

Zorunlu ve Seçimlik Dersler

Madde 19 — Dersler "zorunlu" ve "seçimlik" dersler olmak üzere iki türlüdür. "Zorunlu dersler", öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir. "Seçimlik dersler", öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir.

Seçimlik dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok yüzde kırkını oluşturacak biçimde düzenlenir. Seçimlik dersler meslekle ilgili alanlardaki derslerden olabileceği gibi, genel kültür ya da değişik ilgi alanlarındaki derslerden de olabilir.

Öğrenciler, kendi bölüm ve öğrenim dalı ile ilgili öğretim planının öngördüğü zorunlu ve seçimlik derslerin yanı sıra danışmanın da olurunu alarak, İstanbul Üniversitesine bağlı başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim planında yer alan bir dersi de alabilirler.

Madde 20 — 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendinde yazılı ortak derslerden:

a) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi; zorunlu ve kredili ders olarak, 60 ders saati olmak üzere, ilk 2 yarıyılda,

b) Türk Dili dersi; zorunlu ve kredili olarak, 60 ders saati olmak üzere ilk 2 yarıyılda,

c) Yabancı Dil dersi; zorunlu ve kredili olarak 60 ders saati olmak üzere ilgili yönetmelik çerçevesinde ilk 2 yarıyılda,

d) Güzel Sanatları dersi; 56 ders saati olmak üzere, ilk 4 yarıyılda okutulur.

Güzel sanatlar dersinde yarıyıl sonunda dersi okutan öğretim elemanı, her öğrencinin durumunu;

1) Toplu ve ferdi çalışmalardaki başarısına,

2) Derse devamına,

3) Derse karşı gösterdiği ilgiye,

4) Yarıyıl içersindeki ilerlemesine,

bakarak ve takdir hakkını da kullanarak "Geçer" veya "Başarısız" şeklinde değerlendirir ve hazırlayacağı listeyi Müdürlüğe teslim eder. Bu değerlendirme o öğrencinin yarıyıl sonu sınavı yerine geçer. "Geçer" olarak değerlendirilmiş olan öğrenciler, o dersi başarmış sayılacaklarından, yarıyıl sonu sınavına girmezler.

Ön Koşullu Dersler

Madde 21 — Zorunlu ve seçimlik derslerden bazıları ön koşulludur.

a) Öğretim planında belirtilen bazı dersleri alabilmek için önceki dönemlere ait belirli derslerden başarılı olmak ön koşuldur.

b) Antrenörlük Eğitimi bölümünde ana dal programına, Spor Yöneticiliği ve Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümlerinde lisans eğitimine devam edebilmek için öğretim planında belirtilen bazı derslerin başarı notlarının aritmetik ortalaması harfle "CC" veya daha yüksek olmalıdır.

Bu ortalamayı tutturamayan öğrenciler başka bir engelleri olmadığı takdirde diğer derslere kayıtlarını yaptırarak üst sınıflarda eğitim ve öğretime devam edebilirler. Bu sırada ortalamaya ön koşul olarak dahil edilmiş derslerden geçme notu "CC"nin altında kalanları mecburen, diğerlerini ise isteğe bağlı olmak üzere tekrar alarak notlarını yükseltmeleri gerekir.

Tekrarlanan bu dersler için ilk tekrarda devam zorunluluğu yoktur. İlk tekrardan sonra da ortalamaları "CC" tutmayan öğrenciler bir sonraki tekrarlarında bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinde belirtilen "sınamalı öğrenci" gibi değerlendirilerek ders yükleri hafif tutulur ve yalnızca bu dersleri alabilirler. Bu ve daha sonraki tekrarlarda devam zorunluluğu vardır ve başarısız statüde geçen süreler toplam öğrenim süresinden sayılır.

c) (a) bendinde belirtilen kendileri ön koşul olan dersler ile ön koşullu dersleri, (b) bendinde belirtilen Antrenörlük Eğitimi Bölümünde ana dal programına, Spor Yöneticiliği Bölümü ve Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümlerinde lisans eğitimine devam edebilmek için gerekli olan "CC" not ortalamasının hesaplanmasında aritmetik ortalamaya dahil edilecek dersleri belirlemek, yenilerini eklemek, kaldırmak, değiştirmek Yüksekokul Yönetim Kurulunun yetkisindedir.

Yönetim Kurulunun yaptığı değişiklikler en geç ilgili eğitim-öğretim yılının güz yarıyılından önce karara bağlanarak güz yarıyılı kayıtları başlamadan önce ilan edilir.

Derse Devam Zorunluluğu

Madde 22 — Öğrenciler ilk kez yazıldıkları veya devamsızlığı, başarısızlığı nedeniyle tekrarlayacakları kuramsal derslerin en az % 70’ine, uygulamaların % 80’ine devam etmek zorundadır. Bu koşulu yerine getirmeyen öğrenciler o derse ait yarıyıl sonu sınavlarına giremezler.

Öğretim Planları

Madde 23 — İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda eğitim-öğretim, her yarıyıldaki zorunlu ve seçimlik derslerin ve haftalık kredi saatleri öğretim planlarına göre yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Başarının Ölçülmesi

Başarı Notu

Madde 24 — Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı başarı ile yarıyıl sonu sınavlarında sağladığı başarı dikkate alınır.

Yarıyıl içinde yapılan teorik ve pratik ara sınavların başarı notuna katkısı % 40’dır. Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı da % 60’dır. Yönetim Kurulu yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısını Üniversite Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine aykırı olmamak üzere değiştirebilir.

Başarı Notunun Hesaplanması

Madde 25 — Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında "bağıl değerlendirme sistemi" kullanılır. Bu değerlendirmede dersin öğretim üyesi, her öğrencinin başarı notunu 24 üncü maddede belirtilen kriterlere bağlı olarak ve o dersi alan tüm öğrencilerin başarı düzeyleri ile bağlantılı olarak belirler.

Bağıl değerlendirmede o dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları başarı notlarının aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınır.

Dersten sorumlu öğretim üyesi, bağıl değerlendirme sonunda yarıyıl sonu sınav tarihini izleyen 10 gün içinde başarı derecesini belirten ve harfle ifade edilen bir başarı notu belirler ve bu notları gösteren listeyi Müdürlüğe sunar. Yarıyıl sonu başarı notları Müdürlük tarafından ilan edilir. Yönetim Kurulu gerektiğinde bir dersin başarı durumunun, dersin öğretim üyesince yeniden incelenmesine karar verebilir veya bunun uygulanmadığı hallerde ham notların standart dağılıma tabi tutularak değerlendirebilir.

 

Harfle ilan edilen başarı notlarının anlamları şöyledir:

Sözel

Harfle

Ağırlık Katsayısı

Pekiyi

AA

4.00

-Pekiyi

BA

3.50

İyi

BB

3.00

-İyi

CB

2.50

Orta

CC

2.00

-Orta

DC

1.50

Başarısızlık Sınırında

DD

1.00

Başarısız

F

0.00

Geçer (Değerlendirme dışı)

G

----

Muaf (Derecelendirme dışı)

M

----

1) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

2) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersi "Koşullu" olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısı (DD) ve (G) düzeyine erişemeyen öğrencilere verilir. Bu notu alan öğrenciler bu dersi ilk kez alırcasına tekrarlamak zorundadırlar. Ancak Yönetim Kurulu kararı ile söz konusu dersin ilerideki bir yarıyılda alınmasına izin verilebilir.

3) (G) notu, Güzel Sanatlar dersi için kullanılır.

Ağırlıklı Not Ortalaması (ANO) ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)

Madde 26 — Ağırlıklı Not Ortalaması (ANO) ve Ağırlıklı Genel Not ortalamasının hesaplanması ve ortalama yükseltilmesi; Ağırlıklı Not Ortalaması (ANO) hesabında öğrencinin her yarıyıl aldığı derslerin başarı notu ağırlık katsayıları, bu derslere ait kredi saatleriyle çarpılarak elde edilen çarpımlar toplanır ve kredi saatleri toplamına bölünür. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) hesabında ise, ilk yarıyıldan itibaren öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu ağırlık katsayıları, bu derse ait kredi saatleriyle çarpılarak elde edilen çarpımlar toplanır ve toplam, kredi saatleri toplamına bölünür. Bölme sonucu virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir. Başarı notu (G) ile takdir edilen Güzel Sanatlar dersi ağırlıklı genel not ortalaması hesabına katılmaz.

Öğrenci alt yarıyıllardan (F) not aldığı dersleri almakla yükümlü olup ayrıca alt yarıyıllarından (DD) ve (DC) aldığı dersleri tekrar alabilir. ANO ve AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en yüksek not geçerlidir.

Başarısızlık Durumu

Madde 27 — Başarılı ve Başarısız Öğrencilerin Tanımı:

Herhangi bir yarıyıl sonunda Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) "Başarı Baraj Notu" olarak belirlenen 1.80’in altında kalan öğrenciler "Sınamalı Öğrenci" sayılırlar. Sınamalı öğrencilere fazla ders yükü verilmez. Bu öğrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemez.

AGNO’su üst üste iki yarıyıl 1.80’in altında kalan öğrenciler "Başarısız" duruma girerler. Başarısız öğrenciler bir üst yarıyıldan yeni ders alamaz. Ancak daha önce başarısız yada koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra (DD) ve (DC) aldıkları dersleri tekrarlarlar. Öğrencilerin ders alımında. Öğretim elemanları arasında Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenen danışmanlar, kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre "Sınamalı" veya "Başarısız" öğrencilerin kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidir. Ders tekrarı ile AGNO’larını 1.80 veya üzerine çıkaran öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

Sınavlar

Madde 28 — Yüksekokuldaki tüm sınavlar (yarıyıl sonu, ara ve mazeret sınavları), Müdürlük tarafından hazırlanan sınav programına göre yapılır. Öğrenciler sınavlara girmek için kimlik kartlarını ve/veya öğrenci karnelerini beraberlerinde getirmek zorundadırlar. Hangi sebep ve/veya mazeretle olursa olsun bu zorunluluklara uymayan öğrenciler o sınava alınmazlar.

Üniversite binaları dışında sınav yapılamaz. Ancak; Yönetim Kurulunun kararıyla Üniversite binalarının dışında yapılan ders ve uygulamaların sınavları da Üniversite dışında da yapılabilir.

Madde 29 — Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda sınavlar dersin gereklerine göre sorumlu öğretim elemanının kararı ile yazılı ve/veya sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılır.

Her türlü ölçme değerlendirme belgeleri, ara sınav, mazeret sınavı ve yarıyıl sonu sınav kağıtları, varsa sınavın türüne bağlı diğer sınav evrakları, sınav tarihinden itibaren iki yıl süre ile saklanır. Bu süre sonunda anılan sınav kağıtları bir tutanakla imha edilir.

Ara Sınavlar ve Mazeret Sınavları

Madde 30 — Bir dersin o eğitim-öğretim yılında en az bir ara sınavı yapılır. Ara sınavların hangi tarihlerde ve nerede yapılacağı Yönetim Kurulu tarafından tespit ve ilan edilir.

Bir günde, ilgili eğitim-öğretim programının aynı yarıyıl içinde öngördüğü derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir.

Ara sınavlarda haklı ve geçerli bir nedenle katılamayanlar için, mazeretlerini sınavı izleyen yedi eğitim-öğretim günü içinde bildirmek ve Yönetim Kurulunca kabul edilmek kaydıyla mazeret sınavı açılır. Mazeret sınavının kaç defa ve hangi tarihlerde açılacağını, Yönetim Kurulu tespit ve ilan eder.

Mazeretsiz olarak girilmeyen ara sınav notu "sıfır" sayılır ve ara sınav not ortalaması buna göre hesaplanır. Yönetim Kurulunca mazereti kabul edilmeyerek mazeret ara sınavlarına alınmayan, ara sınavlara ve mazeret ara sınavlarına girmeyen öğrenciler yarıyıl sonu sınavlarına girebilirler.

Bir dersin ara sınav not ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu notların toplamının yapılmış olan sınav sayısına bölünmesiyle belirlenir. Bu suretle bulunacak sayının tam olmaması halinde bulunan sayı ondalık hanesine göre yukarı veya aşağı yuvarlanır.

Öğretim elemanları ara sınav sonuçlarını sınav tarihini izleyen on gün içinde Müdürlüğe bildirirler.

Yarıyıl Sonu Sınavları

Madde 31 — Her dersin yarıyıl sonu sınavı, okutulduğu yarıyılın sonunda yapılır. Öğrenciler bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için:

a) Teorik derslerin yüzde yetmişine (%70) katılmak,

b) Uygulamalı derslerde, uygulamaların yüzde seksenine (%80) katılmak,

c) Uygulamalarda başarılı olmak,

zorundadırlar.

Ders ve uygulamaları ayrı mütalaa edildiğinde, yukarıdaki başarı, uygulama için de aynen geçerlidir.

Sınavlarda Uyulması Gerekli Kurallar

Madde 32 — a) Sınavlar dersi veren (ilgili) öğretim elemanının gözetiminde yapılır. Gerektiği taktirde Müdür tarafından ilgili öğretim elemanının yanı sıra yardımcı görevliler tayin edilebilir.

b) Sınav süresi ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınav süresi bitiminde yanıtların tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın tüm öğrencilerin sınav kağıtları alınır.

c) Sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakikadan sonra sınav salonuna öğrenci alınmaz. Öğrenciler sınav salonunda yalnızca ilgili öğretim elemanının kabul edeceği ders malzemelerini bulundurabilirler.

d) Cevaplar Yüksekokul mühürü ile mühürlenmiş sınav kağıtlarına ya da ilgili öğretim üyesi/görevlisince hazırlanmış soru kağıtlarına yazılır. Soru ve yanıtların içeriği, adedi, soru ve yanıt sayfalarının miktarı ve benzeri diğer konular ilgili elemanı tarafından belirlenir.

e) Sınav öncesi ve/veya sırasında kopya eyleminde ve/veya girişiminde bulunan; veya kopya yaptığı sonradan anlaşılan, veya sınavın ve değerlendirmenin sağlıklı, dürüstçe yapılmasına herhangi bir şekilde zarar verici eylemlerde bulunan veya bulunduğu sonradan tespit edilen öğrenci(ler) ile; bu sayılan durum ve eylemlere dolaylı olarak karışan öğrenci(ler) o sınavdan (F) notu (0.00) almış sayılırlar.

İlgili öğretim elemanı ve/veya sınav görevlileri tespit anından hemen sonra bu durumu bir tutanakla belgeleyerek Müdürlüğe yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür(ler).

f) (e) bendinde anılan öğrencilere Yönetim Kurulu tarafından disiplin cezası verilir.

Ayrıca öğrenci olmadığı halde (e) bendinde anılan kopya olayına karıştığı tespit edilen kişiler ilgili öğretim elemanı ve/veya sınav görevlileri tarafından Müdürlüğe yazılı olarak bildirilir. Müdürlük bu kişilerin durumlarına uygun şekilde kendisi veya diğer yetkili mercilerce cezai işlemlerin yapılması için gereğini yapar.

Sınavlara ve Başarı Notuna İtiraz

Madde 33 — Öğrenciler, yarıyıl içinde yapılan ara sınav sonuçlarına ve yarıyıl sonunda ilan edilen başarı notlarına, ilan tarihinden itibaren üç gün içinde Öğrenci Bürosuna bir dilekçe ile başvurmak suretiyle itiraz ederek maddi hata yönünden, yeniden incelenmesini isteyebilirler.

Müdür yüksekokul öğretim üyeleri arasından üç kişilik bir komisyon kurar ve bu komisyon sınav kağıtlarını inceler, başarı notunun bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen kriterlere uygun olarak hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol eder ve kesin kararını verir. Sınavın ilgili olduğu birimde üçten az öğretim üyesinin olması durumunda müdür, sınava girilen derse en yakın olan derslerin öğretim üyeleri söz konusu komisyonu oluşturabilir. İnceleme sonucu başvuru tarihinden itibaren en çok 15 gün içerisinde öğrenciye müdürlükçe bildirilir.

Öğrenim Süresi ve Ek Sınav Hakkı

Madde 34 — Yüksekokul öğrencileri iki yıllık ön lisans öğrenimlerini dört, dört yıllık lisans öğrenimlerini yedi yılda bitirmek zorundadır. İsteğe bağlı hazırlık öğretimi süresi bu sürelere dahil değildir.

Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yarıyıl içi veya yarıyıl sonu sınav yükümlülüklerini bu Yönetmelikteki esas, usul ve süreler içinde yerine getirmedikleri için Yüksekokuldan kaydı silinenlerden, ilişiği kesilenlerden, hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler yarıyıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın, başvurmaları halinde, Yüksekokulca her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumdaki öğrencilerin sınavlara girdikleri süre azami öğrenim süresinden sayılmaz. Bu öğrenciler, öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.

Azami öğrenim süresini doldurduğu halde mezun olamayan son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız oldukları ders sayısını beşe indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl, açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.

Ek sınavları almadan önce dört veya beş dersten başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara sınırsız girme hakkı tanınır. Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve Yüksekokuldan kaydı silinir. Sınırsız sınav hakkı olan öğrenciler öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Bu öğrenciler sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

Yüksekokul Yönetim Kurulu karar verdiği taktirde, mezun olması için tek dersten başarısız olan öğrenciler, o yıla ait olan sınav haklarını daha önce açılacak tek ders sınavlarında kullanabilirler.

Durumları yukarıdaki fıkralara uyan öğrencilerin başarı notu, ara sınav not ortalaması dikkate alınmaksızın, sadece yarıyıl sonu sınavı notuna göre belirlenir.

Kayıt Dondurma

Madde 35 — Öğrenci kayıtları aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde, öğrencilerin Yüksekokula girişte verdiği belgelerin geri verilmemesi kaydı ile öğrenim süre ve ek süresi işlememek üzere, Yönetim Kurulu kararıyla belirtilecek süre kadar dondurulabilir. Bunun için öğrencilerin bu nedeni açıklayan ve kayıt dondurma isteklerini bildiren bir dilekçe ile Yönetim Kuruluna başvurmaları gerekir.

Kayıt dondurma süresi içinde öğrenciler izinli sayılırlar; ancak "basit şizofreni, paranoid şizofreni, disassosiyatif sendrom, borderline vakalar" gibi ruhsal bozukluklar nedeniyle devamsızlık durumlarında, tüm öğrenim süresi içinde en fazla iki yıl süreyle kayıt dondurulabilir. İki yılı aşan öğrencilerden yeniden sağlık kurulu raporu alınmak ve incelenmek suretiyle, öğrenimine devam edemeyeceklerine Yönetim Kurulunca karar verilenlerin kayıtları silinir.

Haklı ve geçerli nedenler:

a) Öğrencinin, üniversite hastanelerinin ilgili uzmanlık alanlarındaki hekimlerden alınan ve sağlık kurulunca onaylanmış raporla belgelenmiş sağlıkla ilgili mazereti,

b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin 3 üncü paragrafı uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenimine Yükseköğrenim Kurulu kararınca ara verilmesi,

c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

d) Öğrencinin yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına gittiğini belgelemesi,

e) Bir ceza mahkemesi tarafından verilen ve kesinleşen hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu disiplin yönetmeliği maddeleri itibariyle, bir fiilden dolayı öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya ihracını gerektirmeyen mahkumiyet hali,

f) Öğrencinin hangi sıfatla bulunursa bulunsun tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

g) Öğrencinin tutukluluk hali,

h) Öğrencinin yerli veya yabancı ulusal liglerde sportif faaliyet göstermek amacıyla çalışmasını, müsabakalarını yürütmek için il dışında yaşaması gerektiğini belgelemesi,

Ancak bu süreler zarfında öğrenciye, giremediği uygulama ve yarıyıl sonu sınavları için tekrarlama hakkı verilmez. Ayrı bir yarıyıl sonu ve mazeret sınavları açılmaz, giremediği bu sınav hakları sadece saklı tutulabilir. Öğrenci izin süresinin sonunda mazereti sebebiyle ayrıldığı noktadan öğrenciliğine devam eder.

Yüksekokuldan Ayrılma

Madde 36 — Yüksekokuldan ayrılmak isteyen öğrencinin bir dilekçe ile Müdürlüğe başvurması gerekir. İsterse kendisine durumunu gösteren bir belge verilir. Yüksekokula girişte alınan belgelerden sadece diploması geri verilir. Diplomanın bir fotokopisi dosyasında saklanır.

Bu şekilde Yüksekokuldan ayrılan öğrenci, ancak bu Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca veya Türkiye Büyük Millet Meclisince bu konuda çıkarılacak bir af kanunuyla Yüksekokula dönebilir.

Lisans Diploması ve Mezuniyet Derecesi

Madde 37 — Yüksekokulun öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamış, AGNO’sunu en az 1.80 düzeyine çıkarmış ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün çalışmaları tamamlamış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu lisans diploması verilir. Bu diploma sahipleri dört yıllık yükseköğrenim yapmış sayılırlar.

Yüksekokulu bu şekilde bitirenlere ayrıca öğrenimlerindeki mezuniyet derecesini, AGNO’yu, devam ettikleri bölüm, program ve benzeri ile aldıkları ders, proje, laboratuvar, bitirme projesini başarı notlarıyla birlikte gösteren bir öğrenim belgesi verilir.

Diploma hazırlanana kadar bir defaya mahsus çıkış belgesi verilir.

Ön Lisans Diploması

Madde 38 — Lisans öğrenimlerini tamamlayan veya tamamlamayan öğrencilere, "Lisans Öğrenimlerini Tamamlayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik" uyarınca ön lisans diploması verilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Özel Öğrenci Statüsü

Madde 39 — Yüksekokulun Yönetim Kurulu kararıyla yabancı eğitim-öğretim kurumlarıyla yaptıkları ikili anlaşmalar kapsamındaki değişim programları çerçevesinde, bu değişim programlarından yararlanan öğrenciler gittikleri yükseköğretim kurumlarından almış oldukları derslerden başarılı oldukları taktirde, Yüksekokul programında bulunan aynı içerikli derslerden Yönetim Kurulu onayı ile başarılı olmuş sayılırlar ve not ortalaması hesabında bu kurumlarda alınan notlar esas alınır. Değişim programından öğrenciler en fazla iki yarıyıl yararlanabilirler. Değişim programına katılan öğrencilerin Yüksekokulumuz programında yer alan aynı yarıyılın diğer derslerine devam ve ara sınav zorunluluğu aranmaz, yarıyıl sonu sınav sonuçları başarı notu olarak kabul edilir.

Yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerden Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna gelen öğrencilere ise seçtikleri dersler ve başarı durumları ile ilgili bir özel öğrenci durum belgesi (special student transcript) verilir.

Değişim programı çerçevesinde, üniversiteler arasındaki katkı paylarının nasıl ödeneceği ikili anlaşmalar kapsamında yürütülür.

Sporcu Öğrenciler

Madde 40 — a) Üniversite veya Yüksekokul tarafından düzenlenen sportif, kültürel etkinliklerde veya Milli Takım ya da üniversitelerarası spor karşılaşmalarında, kültürel etkinliklerde Üniversite veya Yüksekokul yönetimi tarafından görevlendirilen sporcu ve öğrencilerin, bu etkinliklerde ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmak zorunda olmaları nedeniyle öğrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabında dikkate alınmaz. Bu öğrenciler söz konusu süreler içinde giremedikleri sınavlara Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek tarihlerde girerler.

b) Öğrenciler (a) bendinde belirtilen faaliyetlere ilişkin programları yürütücü yetkililerden (ilgili federasyon, İ.Ü. Spor Birliği yetkilisi, sorumlu öğretim üye/görevlisi v.b.) alacakları belgeler ile Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdürler. Faaliyetin (a) bendinde anılan kapsam dahilinde olup olmadığına dair kararı Yönetim Kurulu verir.

Kılık Kıyafet

Madde 41 — Öğrenciler üniversite kampüsü içinde, dershane, laboratuvar, kütüphane, sosyal tesisler, spor sahaları, uygulama alanları, klinik, poliklinik ve koridorlarda başları açık, çağdaş giysiler içinde ve görünümünde bulunmak zorundadırlar.

Hüküm BulunmayanHaller

Madde 42 — Bu Yönetmelik kapsamında belirtilmemiş konularda İstanbul Üniversitesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği geçerlidir. Bu Yönetmeliğin yayım tarihinden sonra Yükseköğretim Üst Kuruluşlarınca yapılacak değişiklikler, bu Yönetmelikte herhangi bir değişikliğe gerek kalmadan aynen uygulanır.

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

Madde 43 — Bu Yönetmelikle 31/8/1999 tarihli ve 23802 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1 — a) Bu Yönetmeliğin yayım tarihinden sonra ve Beden Eğitimi Öğretmenliği ve/veya Spor Yöneticiliği Bölümüne öğrenci kayıtları başladığı sırada halenYüksekokulun herhangi bir bölümünde ön lisans öğrencisi statüsünde bulunan (V. yarıyıldan ders almamış) öğrencilerden bir kısmı kendi isteklerine bağlı olarak öğrenci kaydına yeni başlanan bölüme yatay geçiş yapabilirler.

b) Bu öğrenciler için yatay geçiş kriterleri ve kontenjan bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen şartlara uygun olmak koşulu ile Yüksekokul Kurulunca belirlenir.

c) Öğrenci kaydına yeni başlanan bölüme öğrenci kayıtları başladıktan sonra Yüksek-okulun diğer bir bölümüne kayıt yaptıran öğrenciler bu haktan yararlanamaz.

d) (a) bendinde anılan haktan yararlanacak öğrenci kalmadığında bu geçici madde yürürlükten kalkar.

Yürürlük

Madde 44 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 45 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü yürütür.

Sayfa Başı


—— • ——

Sivas Valiliğinden :

Sivas İlinde Bulunan Jeotermal Kaynakların Araştırılması, Kuyu Açılması ve İşletilmesi ile Ruhsatlandırılmasına İlişkin Esas ve Usullerin Uygulanmasına Dair Karar

Karar Sayısı : 2002/1

Karar Tarihi : 26/11/2002

Sivas İlinin yer altı zenginlikleri arasında önemli bir yeri olan jeotermal kaynaklarının son zamanlarda denetimsiz olarak açılan ve kullanılan kuyular nedeniyle tahrip edilmekte olduğu ve mevcut rezervlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı anlaşılmaktadır.

Jeotermal kaynaklarımızı korumak, kuyuların tekniğine uygun olarak açılmasını, kullanılmasını ve işletilmesini sağlamak ve de çevre kirlenmesini önlemek amacıyla Sivas İli mülki hudutları dahilinde aşağıda belirlenen usul ve esaslara uyulması gerekli görülmektedir.

Buna göre;

Madde 1 —Sivas İli mülki hudutları dahilinde yer alan halen keşfedilmiş (bulunmuş) veya henüz keşfedilmemiş (bulunacak) jeotermal kaynakların araştırılması ve kuyu açılması, ekonomik olarak kullanılması ve işletilmesi ile ruhsatlandırılmasıyla benzeri iş ve işlemler 927 sayılı Sıcak ve Soğuk Maden Sularının İstismarı ile Kaplıcalar Tesisatı Hakkında Kanun hükümleri gereğince Sivas İl Özel İdaresi tarafından yürütülecektir.

Madde 2 —İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlar-izinler verilmedikçe, her türlü jeotermal kaynak araştırması yapılması ve kuyu açılması ile işletilmesi veya kullanılması yasaktır.

Madde 3 Kuyu açma-sondaj işi ile iştigal eden gerçek veya tüzel kişiler, işe başlamadan önce Sivas İl Özel İdaresinden gerekli ruhsatların alınıp alınmadığını araştıracaklar ve ruhsatı bulunmayan kuyuları da kesinlikle açmayacaklardır.

Madde 4 —Jeotermal alanlar dışında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından açılacak soğuksu kuyularına ilişkin işlemler mevzuatına göre yürütülecektir. Jeotermal alanlar içinde yapılacak soğuksu arama başvuruları için ise İl Özel İdaresinin uygun görüşü alındıktan sonra izin verilebilecektir.

Madde 5 —2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve Turizm Alan ve Merkezlerinde Yer Alan Termal Suların Kullanım Hakkı, İşletilmesi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamına giren jeotermal kaynaklar ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 3213 sayılı Maden Kanunu ile getirilen hükümler saklıdır.

Madde 6 —2804 sayılı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kanununa istinaden ve tarafından açılacak kuyular ruhsata tabi değildir. Ancak MTA tarafından diğer kişi ve kuruluşlara ücret karşılığı veya her ne şekilde olursa olsun açılacak jeotermal kuyular için önceden ruhsat alınması zorunludur.

Madde 7 —927 sayılı Sıcak ve Soğuk Maden Sularının İstismarı ve Kaplıcalar ve Tesisatı Hakkında Kanun hükümleri uyarınca hazırlanan iş bu Karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C ve 66 ncı maddelerine istinaden ittihaz edilen ve yukarıda belirtilen karar ve tedbirlerin icrasına muhalefet eden ve müşkülat gösteren veya riayet etmeyenler hakkında, hareketi ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesi uygulanacaktır.

Yürürlük

Madde 8 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 9 — Bu Kararı Sivas Valisi yürütür.

Sayfa Başı