Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

4 Ağustos 2003

PAZARTESİ

Sayı : 25189

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlar Kurulu Kararı

2003/5872 İthalat Rejimi Kararına Ek Karar

 Yönetmelikler

  Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği

  Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

  Atatürk Üniversitesi Bayburt Eğitim Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

  Adnan Menderes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü ve 21 inci Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

  Dumlupınar Üniversitesi Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlar Kurulu Kararı

Karar Sayısı : 2003/5872

20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Kararnameye ektir.

Ekli “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığı’nın 26/6/2003 tarihli ve 33519 sayılı yazısı üzerine, 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Kanunun değişik 1 inci, 14/5/1964 tarihli ve 474 sayılı Kanunun değişik 2 nci, 6/5/1986 tarihli ve 3283 sayılı Kanunun 2 nci, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Kanunun 55 inci maddeleri ile 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Kanun hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 30/6/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

     

Başbakan

     

A.GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

M. H.GÜLER

K.TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

M. V.GÖNÜL

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı V.

Maliye Bakanı

H. ÇELİK

Z.ERGEZEN

R. AKDAĞ

K. UNAKITAN

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı V.

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

 

H.ÇELİK

O. PEPE

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı V.

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

Sayfa Başı


Yönetmelikler

 

 

—— • ——

Atatürk Üniversitesinden:

Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi

Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesinin kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarında uyulacak esasları düzenlemektir. Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi öğrencilerinin lisans diploması alabilmeleri, öğrenimlerini bu Yönetmelikte öngörülen hükümlere uygun bir biçimde tamamlamalarına bağlıdır.

Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi öğrencilerinin disiplin kurallarına aykırı davranışları "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği"ne tabidir.

Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Yükseköğretim Kanunu ile Atatürk Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Tanımlar

Madde 2 — Bu Yönetmelikte kullanılan terimler aşağıda tanımlanmıştır.

a) İlgili Kurul: Fakülte Kuruludur.

b) İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte Yönetim Kuruludur.

c) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere Dekanlık tarafından görevlendirilen öğretim elemanıdır. Bunların belirlenmesi ve görevleri ile ilgili esaslar bir yönerge ile düzenlenir.

d) Ders Kredisi: Bir dersin kredisi haftalık ders saatine eşittir. Haftada bir saatlik teorik ders, bir kredi saatini, uygulama, laboratuvar, bitirme çalışması, seminer ve benzeri çalışmaların iki saati, bir kredi saatini ifade eder.

e) Ön Şartlı Ders: Alınabilmesi için önceki yarıyıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranan derstir. Ön şartlı dersler ve ön şartlar, Bölüm veya Anabilim Dalı Kurullarının teklifi, Fakülte Kurulu Kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

f) Zorunlu Dersler: Fakültenin eğitim-öğretim programı gereğince öğrencinin alması zorunlu olan derslerdir.

g) Ortak Zorunlu Dersler: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleridir.

h) Seçmeli Ders: Öğrencinin, danışmanının da görüşünü alarak, Fakülte Kurulunca önerilen dersler arasından seçerek alabileceği derslerdir.

i) Lisans: Ortaöğretimden sonra en az 8 yarıyıllık veya 4 yıllık bir programı kapsayan yüksek öğretimdir.

j) Ara Sınav: Fakültenin eğitim ve öğretim programında öngörülen derslerden yarıyıl içinde yapılan sınavlardır.

k) Yarıyıl Sonu Sınavı: Dersin okutulduğu yarıyıl sonunda yapılan sınavlardır.

l) Mazeret Sınavı: Ara sınavlara ve yarıyıl sonu sınavlarına Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı katılamayan öğrenciler için açılan sınavlardır.

m) Ek Sınav: Kanunlarla verilmiş azami süreler sonunda mezun olamayan öğrencilere, sınav şartlarını yerine getirmiş olmak kaydıyla verilen iki sınav hakkıdır.

n) Ek Tek Ders Sınavı: Mezuniyetleri için sınav koşulunu yerine getirmiş ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrenciye, bir defaya mahsus olarak, tek derse kaldığı sınav dönemi sonunda kullanılmak üzere verilen sınav hakkıdır.

o) Muafiyet Sınavı: Fakülteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerden, daha önce herhangi bir Yüksek Öğretim Kurumundan ilişiği kesilmiş veya mezun olmuş bulunanlara zorunlu, seçmeli ve ortak zorunlu dersler için yarıyıl başında açılan sınavlardır.

p) Kısa Süreli Sınav: Yarıyıl içinde haberli veya habersiz olarak ders saatinde yapılan kısa süreli sınavlardır.

r) AGNO: Ağırlıklı Genel Not Ortalamasıdır.

s) Mezuniyet AGNO Baraj Sınavı: Son yarıyılda (F) notu almadıkları halde, AGNO’ları 2.00’ın altına düşen öğrencilere son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen birer sınav hakkıdır.

Öğrenci İşleri

Madde 3 — Fakülte öğrencilerinin kayıt yenileme ve kayıt silme işlemleri, yatay ve dikey geçişler ve bunların intibaklarının yapılması, öğretim ve sınavlarla ilgili işlemler konusunda Fakülte Yönetim Kurulu yetkilidir.

Fakültede okumaya hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, kimlik kartlarının tanzimi ve tasdiki, askerliklerinin tecili, öğrenci belgelerinin verilmesi ve dosyalarının tutulması ile diplomalarının düzenlenmesi işlemleri Dekanlık tarafından yürütülür.

Eğitim-Öğretim Yılı ve Akademik Takvim

Madde 4 — Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim dönemleri, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her yarıyıl, ara sınavlar ve mazeret sınavlarının yapıldığı günler de dahil olmak üzere en az yetmiş (70) eğitim-öğretim günüdür. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri eğitim-öğretim günü olarak kabul edilmez. Bir yarıyıl ara sınavlar ve mazeret sınavlarının yapıldığı günler de dahil olmak üzere 14 haftadır.

Eğitim-öğretim yılı, Atatürk Üniversitesi Senatosunca aksine bir karar alınmadıkça, her yıl Ekim ayının ilk haftası başlar. Güz yarıyılının bitiminde öğretime iki hafta ara verilir.

Fakültenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, en geç Nisan ayı sonunda Üniversite Senatosuna sunulur.

Fakülte Kurulunun teklifi ve Üniversite Senatosunun kararıyla yaz okulu açılabilir. Yaz okulu, Atatürk Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt İşlemlerine İlişkin Hükümler

Genel Esaslar

Madde 5 — Adayın Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesine kayıt işlemlerini yaptırabilmesi için, lisans eğitim-öğretimiyle ilgili Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)’nı kazanmış olması, başka bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmaması ve öğrenci katkı payını ödemiş bulunması şarttır.

Harçlar

Madde 6 — Öğrencilerin ödeyecekleri her türlü öğrenim ücretleri ve harçlar, Yük-

seköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar dahilinde Bakanlar Kurulunun her yıl belirleyeceği miktarlar üzerinden alınır.

Bir eğitim-öğretim yılına ilişkin öğrenci katkı payı iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit birinci yarıyıl başında kayıt olma ya da kayıt yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarıyıl başında kayıt yenileme sırasında ödenir. Kesin kayıt ve kayıt yenileme sırasında, öğrenci katkı payının ilgili taksidinin yatırıldığına ilişkin belgenin aslı ibraz edilmelidir.

Öğrenci katkı payını süresi içinde ödemeyen adayların kesin kayıtları yapılmaz ve öğrencilerin kayıtları yenilenmez. Katkı payını yatırmayan öğrenci derslere ve sınavlara katılamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz.

Eğitim-öğretim yılının başlamasından sonra Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesinden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen ya da mezun olan öğrencilerin ödemiş oldukları katkı payları iade edilmez.

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan katkı kredisine hak kazanan öğrencilerin katkı payının iadesine ilişkin hakları saklıdır.

Kesin Kayıt İşlemleri

Madde 7 — Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesinde kesin kayıt işlemleri ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.

Kesin kayıt işlemlerini yaptırmak isteyen adayların, aşağıda yazılı belgeler ile ilan edilen süre içinde Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi kayıt bürosuna bizzat başvurmaları şarttır. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar, noter vekaletnamesini haiz vekilleri veya kanuni temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.

Kesin kayıt işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli belgeler şunlardır:

a) ÖSS sınav sonuç belgesi.

b) Lise diploması veya diploma hazırlanmamış ise resmi onaylı ve yeni tarihli mezuniyet belgesi (Başarı belgesi mezuniyet belgesi olarak kabul edilemez. Liseyi yurtdışında bitiren adayların "T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Belgesi" ibraz etmeleri şarttır).

c) Onaylı nüfus cüzdan örneği.

d) Askerlik çağındaki erkek adaylardan, ilgili askerlik şubesinden alınacak "bir yükseköğretim kurumuna kaydolmasına askerlikçe bir sakınca olmadığına dair"; askerlik görevini yapmış erkek adaylardan ise "askerlik görevlerini tamamladıklarına dair" resmi belge.

e) Mahalle muhtarlığından onaylı, resimli ve son bir ay içinde alınmış yerleşim yeri belgesi.

f) Adayların kolayca tanınmalarına imkan sağlayacak nitelikte çektirilmiş 4,5x6 cm ebadında renkli 12 adet fotoğraf.

g) Bakanlar Kurulunca belirlenen öğrenci katkı payının ilk taksidinin yatırıldığına dair makbuz.

Yabancı uyruklu adaylardan (a), (b) ve (e) bentlerinde sayılan belgeler istenmez. Yabancı uyruklu adayların (a) bendindeki belge yerine, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) sınav sonuç belgesinin ibraz etmeleri yeterlidir.

Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin sunduğu (a) ve (b) bentlerinde belirtilen belgelerin gerçeğe uygun olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olursa olsunlar, Fakülte ile ilişikleri kesilir. Söz konusu öğrenciler Fakülteden ayrılmışlarsa kendilerine verilen tüm belgeler (diploma dahil) iptal edilir ve haklarında kanuni işlem yapılır.

Danışmanlık

Madde 8 — Kaydını yaptıran her öğrenci için Dekanlık tarafından, öğretim elemanları arasından "bir akademik danışman" belirlenir. Danışman, öğrenim süresi boyunca, eğitim-öğretim, sınavlar ve disiplinle ilgili konularda öğrencilere yol gösterir ve yardımcı olur. Gerektiğinde öğrencilerin diğer sorunlarıyla ilgilenir ve bu sorunların çözümü için ailesi ve ilgililerle işbirliği yapar.

Öğrenciler, danışmanlarının da görüşünü alarak her yarıyıl başında alacakları derslere kayıt yaptırırlar.

Dekanlık gerektiğinde danışmanlardan danışmanı olduğu öğrencilerle ilgili faaliyetler ve öğrencilerin başarı durumları hakkında rapor isteyebilir.

Ders Kayıtları

Madde 9 — Ders kayıtları, eğitim-öğretimin başlamasından önceki beş (5) iş günü içinde yapılır. Öğrenci, bu süre içerisinde katkı payını ödeyerek ve danışmanının gözetiminde ders kayıt formunu doldurarak kaydını o yarıyılda alacağı bütün dersler için bizzat yaptırmak zorundadır.

Belirtilen sürelerde katkı payını yatırmayan ve ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, kanunda belirtilen öğretim süresinden sayılır. Ancak süresi içinde ders kaydını yaptırmayanlardan haklı ve geçerli mazereti olan öğrencinin, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartıyla ders kaydının yapılmasına Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Ders kayıt işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

Fakülteye kayıt yaptırdıktan sonra haklı ve geçerli bir sebep olmaksızın birbirini izleyen iki yarıyıl içinde kaydını yeniletmeyen öğrencinin Fakülte ile ilişiği kesilir.

Kimlik Kartı ve Öğrenci Karnesi

Madde 10 — Kesin kayıt yaptıran öğrenciye "Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı" tarafından bir "kimlik kartı" verilir. Öğrenci kimlik kartı her eğitim-öğretim yılında yenilenir. Kimlik kartının kaybedilmesi halinde yenisinin verilebilmesi için kaybın bir gazete ile ilan edilmesi ve bunun Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi öğrenci işleri bürosuna ibraz edilmesi şarttır. Yeni kimlik kartı veya öğrenci karnesine gerekli bilgiler idarece yazılır ve onaylanır.

Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesinden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin geri alınan kimlik kartları öğrencilerin dosyalarında saklanır.

Kayıt Dondurma

Madde 11 — Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular ders kaydı yaptırmış olmak koşulu ile yarıyılın ilk on (10) iş günü içinde yapılır. Sağlık nedenine dayanan kayıt dondurma istemleri bu sürenin dışındadır. Öğrencinin kayıt dondurma isteği bir yarıyıldan az olamaz. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporuna dayalı kayıt dondurma işlemlerinde bu süre geçerli değildir.

Öğrencilerin kayıtları, 33 üncü maddede belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile dondurulabilir.

Öğrenci, kayıt dondurduğu yarıyılda öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azami kanuni öğrenim süresi kayıt dondurma süresi kadar arttırılır.

Yatay ve Dikey Geçişler

Madde 12 — Fakülteye yapılacak yatay ve dikey geçişler Yükseköğretim Kurulunun ilgili yönetmeliklerine tabidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Derslere İlişkin Hükümler

Dersler ve Kredileri

Madde 13 — Dersler ve müfredatları ile dersleri verecek öğretim elemanları öğretim yarıyılı başlamadan önce Anabilim Dalı Kurullarınca belirlenir, Bölüm Kurullarında karara bağlanır ve ait olduğu yarıyılın başlama tarihinden en geç üç (3) hafta önce Dekanlığa bildirilir ve Fakülte Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.

Fakülte Kurulu gerekli gördüğü takdirde derslerde, derslerin haftalık kredi saatlerinde ve müfredat programlarında değişiklik yapabilir.

Fakülte ders programındaki toplam kredi miktarı 185±20 olabilir. Öğretim programı, teorik dersler, uygulamalar ve seminer çalışmasından oluşur. Her dersin kredisi haftalık ders programında belirtilir. Kredinin hesaplanmasında teorik derslerde haftalık ders sayısı kadar kredi verilir. Teorik ders saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve seminer çalışmaları için haftalık ders saatinin yarısı kadar kredi verilir.

Zorunlu ve Seçmeli Dersler

Madde 14 — Bir ders saatinin süresi elli (50) dakikadır.

Dersler, zorunlu ve seçmeli olarak iki türlüdür.

Öğretim programında seçmeli dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin %8’inden az ve %40’ından fazla olmayacak biçimde düzenlenir.

Seçmeli dersler, meslek ile ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında diğer Bölüm ve Fakültelerde açılmış olan genel kültür ya da değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçilmiş dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin %10’unu aşamaz.

Öğrenciler kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının öngördüğü zorunlu ve seçmeli dersleri, ilk defa almak kaydıyla, danışmanının ve Bölüm Kurulunun teklifi, Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile başka bir yükseköğretim kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilir.

Ortak Zorunlu Dersler

Madde 15 — 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendinde yazılı ortak zorunlu derslerden; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

Ders Alma ve Ders Bırakma

Madde 16 — Öğrenci, yarıyıl başında, öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak zorunda olduğu dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Öğrenci, kaldığı ders veya derslerin ön şart durumunda olduğu ön şartlı ders veya dersleri alamaz. Tekrarı olmayan, ağırlıklı genel ortalaması en az 2.50 olan ara sınıf öğrencileri, ön şartlı olmayan üst yarıyıl programına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Bu şekilde alınan derslerin (ortak zorunlu dersler hariç) kredi toplamı Fakülte Kurulunca belirlenir.

Ağırlıklı Genel Not Ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardan (DD) ve (DC) aldığı derslerden en çok ikisini tekrar alabilir. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

Öğrenciler ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde almış oldukları dersleri danışman nezaretinde bırakabilirler. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartıyla yeni dersler alabilirler. İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin ilgili müteakip dönemde açılmaması halinde başka bir ders seçilir.

Bir yarıyılda teorik ders ve uygulamaların toplamı Yaz Okulu hariç 10 kredi saatten az olamaz.

Derslerin Yürütülmesi

Madde 17 — Dersler yürütülürken hukuk biliminin ve programda yer verilen diğer bilimlerin teorik ve sistematik açıklamalarının yapılması amaçlanır.

Dersin kapsam ve içeriğine göre derslerde ilgili alanın hukuk kaynakları ve mahkeme kararlarına yer verilir ve bunlara ilave olarak, öğrencilerin ilgili alanda muhakeme, sözlü ve yazılı anlatım yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanır. Bu amaçla gerektiği ölçüde öğrencinin tartışmalara aktif olarak katılabileceği bir ortam oluşturulur.

Derslere Devam Zorunluluğu

Madde 18 — Öğrenci toplam saatleri itibariyle bir yarıyıl içinde almış olduğu bütün zorunlu ve seçimlik derslerin her birine en az % 80 oranında devam etmek zorundadır. Öğrencinin mazeretli olduğu günler devamdan sayılmaz. Teorik derslerin % 20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci başarısız sayılır. Devamsızlıkları nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin listesi, ilgili öğretim elemanı tarafından yarıyılın son haftası içinde Dekanlığa bildirilir ve bu öğrencilerin isimleri Dekanlıkça ilan edilir.

Öğrenci her ne sebeple olursa olsun başarısız olduğu dersleri tekrar eder. Öğrencinin, başarısızlık nedeniyle almak zorunda olduğu önceki yarıyıllara ait derslerin saatlerinin, içinde bulunduğu yarıyılda almak istediği ders saatleri ile çakışmaması gerekir. Önceki yıllardan ders alınmasının zorunlu olduğu hallerde öğrenci bunlarla saatleri çakışan dersleri alamaz.

İntibak ve Muafiyet

Madde 19 — Atatürk Üniversitesi de dahil olmak üzere herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan daha önce ilişiği kesilmiş veya mezun olmuş öğrencilerden, daha önce başarmış oldukları derslerden muafiyet isteğinde bulunanlar, gerekli belgelerle birlikte birinci sınıf birinci yarıyılın derslerinin başladığı tarihten itibaren en geç on (10) iş günü içinde Fakülte Dekanlığına müracaat etmeleri gerekir. Muafiyet isteği, Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlara İlişkin Hükümler

Sınavlar

Madde 20 — Sınavlar kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, ek tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı ve muafiyet sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir. Bütünleme sınavı yapılmaz.

Öğrenciler yarıyıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka, yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bu taktirde bir dersten yarıyıl içi çalışmalarının birbirlerine göre ağırlıklarının nasıl değerlendirileceği yetkili kurulca karara bağlanır. Ara sınavların ve varsa laboratuvar ve benzeri çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının ders notuna etkisi %50, yarıyıl sonu sınavının etkisi ise % 50’dir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ile Yabancı Dil derslerinden en az birer ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Bu derslerin sınavlarının katkı oranları eşit olarak alınır.

Herhangi bir sınava girmeyen öğrenci, o sınav hakkını kullanmış ve o sınavdan sıfır (0) puan almış sayılır. Ayrıca, öğrencilerin, puanlamaya tabi tutulan ödev, seminer gibi yarıyıl içi etkinliklerinden yapmadıkları veya katılmadıkları da aynı şekilde değerlendirilir.

Yarıyıl sınavları ve derse bağlı diğer çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavları yüz (100) puan üzerinden değerlendirilir.

a) Ara Sınavı: Her ders için yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Puanlamaya yönelik her türlü yarıyıl içi etkinliğin ölçüm sonuçları yapılma tarihinden itibaren en geç on (10) gün içinde ilan edilir. Yarıyıl içi etkinliklerinin puanlarının ortalaması yarıyıl sonu sınavı döneminden önce ilan edilir.

b)Yarıyıl Sonu Sınavı: Yarıyıl sonu sınavları, derslerin bitiminden bir hafta sonra başlar. Ders kaydı yaptırarak devam şartlarını yerine getiren öğrenciler bu sınavlara girebilir.

c) Ek Tek Ders Sınavı: Mezuniyetleri için, sınav koşulunu yerine getirmiş ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrenciler, dilekçe ile başvurmaları halinde Dekanlık kararı ile bu tek dersin ek tek ders sınavına bu dersten başarısız oldukları yarıyıl sınav dönemi sonunda girerler. Ek tek ders sınav hakkını her öğrenci bir kez kullanabilir. Ek tek ders sınavına giren öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınmaksızın sadece ek tek ders sınavında aldığı puana göre belirlenir.

d) Ek Sınav: Kanunlarla verilmiş azami süreler sonunda mezun olamayan öğrencilere sınav şartlarını yerine getirmiş olmak koşuluyla, dilekçe ile başvurmaları halinde Dekanlık kararı ile, bu Yönetmeliğin 31 inci maddesi kapsam ve koşullarında iki ek sınav hakkı verilir.

Öğrenciler, ek sınav haklarını kanunlarla verilmiş azami öğrenim sürelerini tamamladıkları yarıyılı izleyen sınav dönemleri sonunda, bir sonraki yarıyıl başlamadan önce uygun görülen tarihlerde kullanırlar.

e) Mazeret Sınavı: Ara sınavlara ve yarıyıl sonu sınavlarına Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı katılamayan öğrenciler için açılan sınavlardır. Öğrencinin mazeret sınavı hakkından yararlanabilmesi için mazereti ile ilgili belgeleri mazeretinin bitimi tarihinden itibaren en geç beş (5) iş günü içinde Dekanlığa sunması gerekir. Bu süre içinde yapılmayan müracaatlar işleme konulmaz.

Mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler, sınav haklarını yönetim kurulu kararında belirlenen tarihler arasında kullanırlar. Açılan bir mazeret sınavı için tekrar bir mazeret sınavı açılamaz.

f) Muafiyet Sınavı: Fakülteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerden daha önce herhangi bir Yüksek Öğretim Kurumundan ilişiği kesilmiş veya mezun olmuş bulunanlara zorunlu, seçmeli ve ortak zorunlu yabancı dil dersi için yarıyıl başında bir sınav açılır. Bu sınavın esasları bir yönerge ile belirlenir.

g) Mezuniyet AGNO Baraj Sınavı: Son yarıyılda (F) notu almadıkları halde, AGNO’ları 2.00’ın altına düşen öğrencilere son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen bir sınav hakkıdır.

Sınav Programları

Madde 21 — Sınav programları (kısa süreli sınavlar hariç) Dekanlıkça hazırlanır ve sınavlardan en az 15 gün önce ilan edilir. Sınavların gün ve saatleri ile yerleri Dekanlığın izni olmadan değiştirilemez. Milli ve Dini Bayramlar dışında hafta sonu tatillerinde de sınav yapılabilir.

Öğrenciler sınavlara bu programa göre hazırlanan listelerdeki gün ve saatlerde girmek ve kimlik belgelerini beraberinde getirmek zorundadırlar.

Sınavların Şekli

Madde 22 — Sınavlar kural olarak yazılı şekilde yapılır. Ancak ilgili Anabilim Dalı Başkanı ve Bölüm Başkanının önerisi, Fakülte Kurulu kararı ile sınavlar sözlü olarak da yapılabilir. Özürlü öğrencilerin sınavı, ilgili öğretim elemanının önerisi ve Bölüm Başkanının onayı ile sözlü yapılabilir.

Sınav süresi, ara sınavlarda bir, yarıyıl sonu sınavlarında üç ders saatini geçmemek üzere sınavı yapan öğretim elemanınca belirlenir.

Sınavlarda Kopya

Madde 23 — Sınavlarda kopya yapan, kopya girişiminde bulunan, kopya veren, kopya yapılmasına yardım eden ile sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya yaptığı veya yardım ettiği anlaşılan öğrenci o sınavdan sıfır almış sayılır ve hakkında Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre disiplin kovuşturması açılır.

Sınav Sonuçları ve Başarı Durumlarının İlanı

Madde 24 — Sınavlar ilgili Anabilim Dalına mensup öğretim elemanları tarafından yapılır ve sonuçları en geç on (10) iş günü içinde öğrenci işlerine verilir. Sınav sonuçları Dekanlıkça ilan edilir.

Bulundukları yarıyıl sonu itibariyle bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, AGNO’su 3.00-3.49 arasında olanlar yarıyıl "Onur Öğrencisi"; 3.50-4.00 arasında olanlar yarıyıl "Yüksek Onur Öğrencisi" sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi yarıyıl sonunda Dekanlık tarafından ilan edilir.

Sınav Sonucuna İtiraz

Madde 25 — Öğrenciler sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç beş (5) iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak başvurarak sınav evrakının maddi hata yönünden yeniden incelenmesini isteyebilirler. İtiraz üzerine Dekanlık, ilgili öğretim elemanına inceleme yaptırır; inceleme neticesinde maddi bir hata tespit edilirse, bu hata Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile düzeltilir ve ilan edilir.

Sınav Evrakının Saklanması

Madde 26 — İlgili öğretim elemanı yürüttüğü derse ait başarı notlarının listesi ile beraber sınav evrakını da öğrenci işleri bürosuna teslim eder. Dekanlık ayrı bir arşivde bu evrakı en az iki yıl saklamak zorundadır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Başarının Ölçülmesi

Başarı Notu

Madde 27 — Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarından aldığı puanlar ile yarıyıl sonu sınavında aldığı puanlar dikkate alınır. Yarıyıl içi çalışmaları, öğrencinin derslere devam durumunu, kısa süreli sınavlarını, hazırladığı ödev ve seminer ile derslere aktif katılımını ifade eder.

Yarıyıl içi çalışmalarının ve yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkı oranları 20 nci maddede belirlenmiştir.

Başarı Notunun Hesaplanması

Madde 28 — Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında "Bağıl Değerlendirme Sistemi" kullanılır. Bu değerlendirmede dersin öğretim elemanı yarıyıl sonu sınavlarına giren öğrencilerin, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu değerlendirmeleri sonunda aldıkları puanların aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımını dikkate alır. İstatistiksel dağılımın nasıl yapılacağı bir yönerge ile belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken "Değerlendirmeye Katma Limiti" (DKL) altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL yüz üzerinden 25’i geçemez. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının % 30’unu aşamaz.

Ayrıca, kesin kalma-koşullu geçme sınırı (F-DD Sınırı) için belirlenmiş Alt Limit (AL) de göz önüne alınır. Ham başarı puanları AL altında kalan öğrenciler (F) olarak değerlendirilerek başarısız sayılırlar. Ancak puanları AL ve DKL arasında kalan öğrencilerin puanları diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. AL’nin değeri 35’dir.

Dersin sorumlu öğretim elemanı, bağıl değerlendirme sonunda yarıyıl sonu sınav tarihini izleyen on (10) iş günü içinde, frekans dağılımını, DKL’i ve AL’de gösteren başarı notlarının listesini ve sınavlara ait kağıtları (sorular dahil) Bölüm/Anabilim Dalı Başkanlığına sunar. Yarıyıl sonu başarı notları Dekanlık tarafından ilan edilir. Fakülte Yönetim Kurulu gerekli gördüğünde gerekçesi ile birlikte bir dersin başarı durumunun, dersin öğretim elemanınca yeniden değerlendirilmesine karar verebilir.

Başarı notları ilan edildikten sonra, itiraz veya başka bir nedenle yapılan değişiklikler o dersin daha önce yapılmış olan istatistiksel dağılımına yansıtılmaz.

Harfle ilan edilen başarı notlarının anlamları şöyledir:

 

Sözel

Harfle

Ağırlık Katsayısı

 

Pekiyi

AA

4.00

 

-Pekiyi

BA

3.50

 

İyi

BB

3.00

 

-İyi

CB

2.50

 

Orta

CC

2.00

 

-Orta

DC

1.50

 

Başarısızlık Sınırında

DD

1.00

 

Başarısız

F

0.00

 

Muaf

M

-

 

Geçer

G

-

 

Devamsızlık

D

-

a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin "koşullu" olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısız öğrencilere verilir. (F) notu alan öğrenciler bu dersi verildiği ilk yarıyılda tekrarlar.

c) (M), bir yükseköğretim Kurumundan yatay geçişle kabul veya Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri yükseköğretim programında almış oldukları ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kullanılır.

Dikey geçişle gelen öğrencilerin intibak eğitiminde aldıkları derslerin geçer notları (M) notu ile değerlendirilir.

Diğer Yükseköğretim Kurumlarında alınan derslere ait geçer notlara da (M) notu verilir.

d) (G), Ortak zorunlu dersler için kullanılır.

Başarı notu (M) ve (G) ile takdir edilen dersler, ağırlıklı genel not ortalamasının hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.

e) (D) notu, AGNO hesabında (F) notu işlemi görür. (D) ile değerlendirilen ders, verildiği ilk yarıyılda tekrar alınır.

Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)

Madde 29 — Ağırlıklı Genel Not Ortalaması, öğrencinin Fakültede öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dahil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile 27 nci maddede belirtildiği gibi çarpılarak hepsinin toplanmasından elde edilen sayının toplam kredi saatine bölünmesi ile hesaplanır. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır.

Başarısızlık Durumu

Madde 30 — Başarısız öğrencilerin tanımı:

Başarı baraj notu en az 2.00’dir. AGNO’su üst üste iki yarıyıl başarı baraj notunun altında olan öğrenciler başarısız duruma düşerler. Başarısız öğrenciler üst yarıyıllardan yeni ders alamazlar . Ancak, daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldıkları dersleri AGNO’su 2.00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlarlar. Danışmanlar öğrencilerin ders alımında, kayıtlarına yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre kurallara uygun bir biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. Ders tekrarı ile AGNO’larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

Öğrenciler, (F) aldıkları dersleri tekrar ederler. Herhangi bir yarıyıl sonunda o zamana kadar ki AGNO’su başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamazlar, yurtdışı staj ve öğrencilerin yararlanabilecekleri burslara aday gösterilemez.

Eğitim-Öğretim Süresi ve Ek Süreler

Madde 31 — Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesinde öğrenim gören öğrencilere, bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınacak azami süre, yedi (7) yıldır.

Ancak, bu süreler sonunda; Fakülteden mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, sınav şartlarını yerine getirmiş olmak koşulu ile başarısız oldukları bütün dersler için iki (2) ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş (5) derse indirenlere bu beş (5) ders için üç (3) yarıyıl, ek sınavları almadan beş (5) derse kadar başarısız olan öğrencilere dört (4) yarıyıl, üç (3) veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Fakülteden mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde Yönetmeliğe göre başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son yarıyıl öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere son iki sınıfın diledikleri derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç (3) eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için öğretim kurumları ile ilişiği kesilen ve birinci sınıfta en fazla bir (1) dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç (3) dersten başarısız olan öğrencilere, üç (3) yıl içinde kullanacakları üç (3) sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç (3) dersten bir (1) sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları halinde her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.

Ek süre kullanan veya ara sınıflarda Fakülte ile ilişiği kesilen öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi etkinliklerden alınan puanlar dikkate alınmaksızın, sadece bu sınavın notuna göre belirlenir. Bu öğrencilerin başarı notlarının istatistiksel dağılım içerisinde nasıl değerlendirileceği bir yönerge ile belirlenir.

Öğrencilerin mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. (Bu Yönetmeliğin kayıt dondurmaya ilişkin hükümleri saklıdır). Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesindeki haklı ve geçerli bir neden olmaksızın, bu Yönetmelikte yazılı şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlamayacakları anlaşılan öğrencilerin kaydı silinir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

İzin

Madde 32 — a) Öğrenciye eğitim ve öğretimine katkıda bulunacak üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkanların doğması halinde Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilebilir. İzinli olduğu süre normal öğrenim süresinden sayılmaz.

b) Kültürel ve sportif faaliyetlere üniversite adına katılacaklar ile 3289 sayılı Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 29 uncu maddesi gereğince yurtiçi ve yurtdışında müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler görevlendirme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılırlar.

Mazeretlerde Haklı ve Geçerli Nedenler

Madde 33 — Aşağıda belirtilen haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç beş (5) iş günü içinde Dekanlığa başvurmak zorundadırlar. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.

Mazeretlerde haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

a) Öğrencinin, üniversite veya devlet hastanelerinin ilgili uzmanlık alanındaki hekimlerden alınan ve sağlık kurulunca onaylanmış raporlarla belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretleri,

b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararınca ara verilmesi,

c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olmak kaydı ile öğrencinin öğrenimine ara vermesini zorunlu kılan tabii afetler,

d) Bir ceza mahkemesi tarafından verilen ve kesinleşen hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu disiplin yönetmeliği maddeleri itibariyle, bir fiilden dolayı öğrencilik sıfatını kaldırmayan ve ihracını gerektirmeyen mahkumiyet hali,

e) Öğrencinin hangi sıfatla bulunursa bulunsun tecil hakkını kaybetmesi ve tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması,

f) Öğrencinin tutuklu, gözaltında veya gözlem altında olması,

g) Birinci derecede hısımlarının ölümü veya ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeni ile öğrencinin, öğrenimine ara vermek zorunda olduğunun belgelemesi,

h) Öğrencinin öğrenimine devam etmesini engelleyen ciddi ekonomik nedenlerin varlığı,

i) Fakülte Yönetim Kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer haller.

Kayıt Silme ve Sildirme

Madde 34 — Öğrencilerin yazılı olarak kayıtlarının silinmesini istemeleri dışında, aşağıda belirtilen hallerde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kayıtları silinir.

a) Kanunun öngördüğü süreler içerisinde başarı sağlayamamak veya başarı sağlayamayacağı anlaşılmış olmak,

b) İlgili mevzuat hükümlerine göre üniversiteden çıkarılma cezası almış olmak,

c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki yarıyıl üst üste ders kaydını yaptırmamış olmak,

d) Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olmak,

e) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda belirtilen diğer haller.

Tebligat ve Adres Bildirme

Madde 35 — Her türlü tebligat; öğrencinin Fakülteye kayıt sırasında bildirdiği adrese taahhütlü olarak yapılmak ve tebliğ varakası Fakültede ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

Fakülteye kayıt yaptırırken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde, bunu Fakültenin ilgili birimlerine bildirmemiş olan veya yanlış ve eksik adres vermiş bulunan öğrencilerin yükseköğretim kurumundaki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde tebligat kendilerine yapılmış sayılır.

Öğrenciler, Fakülte yönetimi tarafından yapılan yazılı duyuruları izlemekle yükümlüdürler. Öğrenciler usulüne uygun olarak yapılmış olan duyuruları görmediklerini ileri süremezler. Bu duyurular tebligat yerine geçer.

Mezuniyet Tarihi

Madde 36 — Öğrencinin mezuniyet tarihi başarılı olduğu son sınavının yapıldığı gündür. Mezuniyetleri müteakip akademik yıla taşan öğrenciler, o yarıyılın katkı payını öderler.

Diplomalar ve Verilme Koşulları

Madde 37 — Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesinin eğitim-öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri başarıyla tamamlayan ve AGNO’su en az 2.00 olan öğrencilere bu programın lisans diploması verilir. AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenciler istedikleri ve önceden başarmış oldukları son iki yılın dersleri için öğrencilik haklarından yararlanmamak ve öğrenim harcını yatırmak koşuluyla açılacak dersleri tekrarlarlar.

Son yarıyılda (F) notu almadıkları halde, AGNO’ları 2.00’ın altına düşen öğrenciler, son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten mezuniyet AGNO baraj sınavına girerler. Bu sınav haklarını, takip eden yarıyıl başlangıcındaki ders kayıt haftasında kullanırlar. Bu sınava girmeyenler için mazeret sınavı açılmaz.

Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere "Geçici Mezuniyet Belgesi" verilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler ilgili yönetmelikle belirlenir.

Diplomanın kaybı halinde bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek, diplomanın kaybından dolayı düzenlendiği belirtilen ve diploma bilgileri bulunan bir belge verilir.

Lisans programının en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere, istemeleri halinde önlisans diploması verilir. Önlisans diploması almak için yapılacak başvurular herhangi bir süreyle sınırlı değildir. Önlisans diploması alanların üniversiteyle ilişiği kesilmiş sayılır.

Fakülteden Ayrılma

Madde 38 — Kendi isteği ile öğrencilikten ayrılacak olanlar, Dekanlığa bir dilekçe ile başvururlar. Kaydı silinen öğrenciye kesin kayıt evrakı içinde verdiği diploma, isteği üzerine geri verilir. Bu yolla Fakülteden ayrılan öğrencinin yeniden kaydı yapılmaz.

Yürürlükten Kaldırma

Madde 39 — 20/10/2002 tarihli ve 24912 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1 — Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesine 2002-2003 eğitim-öğretim yılında kayıt yaptırmış öğrenciler bu Yönetmelik hükümlerine tabi olacaklardır. 2002-2003 eğitim-öğretim yılından önce Fakülteye kayıt yaptırmış öğrenciler ise, 2/3/1994 tarihli ve 21865 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine tabi olacaklardır

Yürürlük

Madde 40 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 41 — Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dekanı yürütür.

—— • ——

Atatürk Üniversitesinden:

Atatürk Üniversitesi Bayburt Eğitim Fakültesi

Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca Atatürk Üniversitesi Bayburt Eğitim Fakültesinin kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarında uyulacak esasları düzenlemektir.

Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Fakülte kurulu yetkilidir.

Tanımlar

Madde 2 — Bu Yönetmelikte kullanılan terimler aşağıda tanımlanmıştır:

a) Ara Sınav : İlgili eğitim ve öğretim programının öngördüğü derslerden yarıyıl içinde yapılan sınavlardır.

b) AGNO : Ağırlıklı genel not ortalamasıdır.

c) Danışman : Öğrencilerin eğitim, öğrenim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere Dekan, ilgili Bölüm Başkanı veya Ana Bilim Dalı Başkanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanıdır. Danışmanların belirlenmesi ve görevleri ile ilgili esaslar bir yönerge ile düzenlenir.

d) Ders Kredisi : Haftada bir saat teorik ders, bir kredi saati; uygulama, lâboratuar, bitirme çalışması, seminer, atölye vb. çalışmaların iki saati, bir kredi saatini ifade eder.

e) Ders Öğretim Programı : Dersin tanımını, amaç ve hedef davranışlarını, gerçekleştirilecek etkinliklerini, değerlendirme sistemini ve kaynaklarını gösteren çizelge.

f) Ek Sınav : Kanunlarla verilmiş azamî süreler sonunda mezun olamayan ancak, sınav koşullarını yerine getirmiş olan öğrencilere verilen iki sınav hakkıdır.

g) Ek Tek Ders Sınavı : Mezuniyetleri için sınav koşulunu yerine getirmiş, tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere tek derse kaldığı sınav dönemi sonunda kullanılmak üzere verilen sınav hakkıdır.

h) Kısa Süreli Sınav : Yarıyıl içinde haberli veya habersiz olarak ders saatinde yapılan kısa süreli sınavlardır.

ı) Lisans : Ortaöğretimden sonra, en az 8 yarıyıllık bir programı kapsayan yüksek öğretimdir.

i) Mazeret Sınavı : Ara sınavlara ve yarıyıl sonu sınavlarına Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı katılamayan öğrenciler için açılan sınavlardır.

j) Mezuniyet AGNO Baraj Sınavı : Son yarıyılda (F) notu almadıkları hâlde AGNO’ları 2.00’ın altına düşen öğrencilere son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen birer sınav hakkıdır.

k) Okul Uygulamaları ve Staj : Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II, Öğretmenlik Uygulaması ve bölümlere özgü diğer uygulamalar.

l) Ortak Ders : Farklı bölüm / ana bilim dalı veya aynı bölüm / ana bilim dalının farklı şube veya gruplarına verilen aynı isim ve içerikli ders.

m) Ortak Zorunlu Ders : 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 5 inci maddesinde belirtilen "Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi (Sınıf Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Programları hariç)" dersidir.

n) Ön Şartlı Ders : Alınabilmesi için önceki yarıyılda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranılan derstir. Ön şartlı dersler ve ön şart olan dersler, Ana Bilim Dalı Kurulunun teklifi, bölüm kurulunun görüşü, Fakülte Kurulunun kararı, Üniversite Senatosunun onayı ile belirlenir.

o) Seçmeli Ders : Öğrencinin isteği, danışmanın rehberliği ve Fakülte Kurulunca onaylanan dersler arasından öğrencinin seçerek alabileceği derslerdir. Seçmeli derslerle ilgili esaslar ayrı bir yönergeyle belirlenir.

p) Yarıyıl Sonu Sınavı : Dersin okutulduğu yarıyıl sonunda yapılan sınavlardır.

r) Zorunlu Dersler: Öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir.

Öğrenci İşleri

Madde 3 — Bayburt Eğitim Fakültesi öğrencilerinin kayıt yenileme, kayıt silme ve yatay geçiş işlemleri ile diğer Yükseköğretim Kurumlarından gelenlerin kabulü, intibaklarının yapılması, öğretim ve sınavlara ilişkin işlemler konusunda Fakülte Yönetim Kurulu yetkilidir.

Bayburt Eğitim Fakültesinde okumaya hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, kimlik kartlarının tanzimi ve tasdiki, askerliklerinin tecili, öğrenci belgelerinin verilmesi ve dosyalarının tutulması ile diplomalarının düzenlenmesi işlemleri Fakülte Dekanlığı tarafından yürütülür.

Eğitim-Öğretim Dönemleri ve Akademik Takvim

Madde 4 — Bayburt Eğitim Fakültesinde eğitim – öğretim, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç yarıyıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim dönemleri, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl 14 haftadan az olamaz. Yarıyıl sonu sınavları bu sürenin dışındadır.

Fakültenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvim, Fakülte Kurulunun kararı, Üniversite Senatosunun onayı ile en geç Mayıs ayı içinde belirlenir.

Gerekli görüldüğü durumlarda ilgili Bölümün görüşü, Fakülte Kurulunun teklifi ve Senatonun kararı ile yaz okulu açılabilir. Yaz okulu Atatürk Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

Fakülteye Kayıt Koşulları

Madde 5 — Bayburt Eğitim Fakültesine kayıt için aşağıdaki koşullar aranır:

a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak. Yabancı ülke liselerinden mezun olanlar için diploma denklikleri Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak.

b) Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) veya yabancı uyruklu öğrenci sınavı sonucunda, o öğretim yılında Bayburt Eğitim Fakültesine merkezi yerleştirme sistemiyle kayıt hakkı kazanmış olmak veya özel yetenek sınavıyla öğrenci alınacak programlarda, o öğretim yılı için geçerli olan puana ve koşullara sahip olmak.

c) Kayıt için ÖSYM tarafından hazırlanan sınav kılavuzunda belirtilen belgeleri sağlamak. Fakülteye kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt için başvurularını bizzat yaparlar. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar, noter vekâletnamesini haiz vekilleri veya kanunî temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.

d) Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin sunduğu belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olurlarsa olsunlar, Fakülte ile ilişkileri kesilir. Söz konusu öğrenciler Fakülteden ayrılmışlarsa kendilerine verilen tüm belgeler (diploma dâhil) iptal edilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

Harçlar

Madde 6 — Öğrencilerin ödeyecekleri her türlü öğrenim ücretleri ve harçlar Yüksek-

öğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar dâhilinde Bakanlar Kurulunun her yıl belirleyeceği miktarlar üzerinden alınır.

Ders Kayıtları

Madde 7 — Ders kayıtları, eğitim-öğretimin başlamasından önceki 5 iş günü içinde yapılır. Öğrenci, kaydını bu süre içerisinde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini ödeyerek, danışmanın gözetiminde veya internet üzerinden ders kayıt formunu doldurarak o yarıyıl alacağı bütün dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır.

Belirtilen sürelerde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini yatırmayan ve ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, kanunda belirtilen öğretim süresinden sayılır. Ancak süresi içinde ders kaydını yaptırmayanlardan haklı ve geçerli mazereti olan öğrencilerin, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması koşuluyla ders kayıtlarının yapılmasına Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Ders kaydı ile ilgili bütün işlemlerden öğrenci sorumludur.

Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı

Madde 8 — Bayburt Eğitim Fakültesinde Fakülte Kurulunun önerisi, Üniversite Senatosunun kararı ve Yüksek Öğretim Kurulunun onayı ile yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Uygulama esasları ayrı bir yönerge ile düzenlenir.

Öğretim Programları, Okul Uygulamaları ve Stajlar

Madde 9 — Dersler, dersleri verecek öğretim elemanları, ders öğretim programları ve ders yükleri, yarıyıl başlamadan önce, Ana Bilim Dalı kurullarınca belirlenir; Bölüm Kurullarında karara bağlanır ve ait olduğu yarıyılın başlama tarihinden dört hafta önce Dekanlığa bildirilir; Fakülte Kurulunda görüşülerek karara bağlanır ve ders öğretim programları öğrencilere ilân edilir.

Her programdaki toplam kredi miktarı, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen paket programları dahilinde uygulanır.

Okul Deneyimi, Öğretmenlik Uygulaması gibi formasyon dersleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Okullarda yapılır ve Yükseköğretim Kurulunca yayımlanan Fakülte-Okul İşbirliği ve Aday Öğretmen Kılavuzu adlı kitapçıklardaki ilkelere göre yürütülür.

Zorunlu ve Seçmeli Dersler

Madde 10 — Bir ders saatinin süresi 50 (elli) dakikadır.

Dersler "zorunlu" ve "seçmeli" olarak iki türlüdür.

Seçmeli dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında diğer bölüm ve fakültelerde açılmış olan genel kültür ya da değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçmeli dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin %10’unu aşamaz. Öğrenciler, kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının ön gördüğü zorunlu ve seçmeli dersleri, ilk defa almak kaydıyla, danışmanının ve bölüm kurulunun teklifi, Yönetim Kurulunun onayı ile başka bir Yükseköğretim Kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilirler.

Ortak Zorunlu Dersler

Madde 11 — a) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendinde yazılı ortak zorunlu derslerden; "Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi" dersi Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

b) Sınıf Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programlarındaki "Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi " dersi ile paket programlardaki tüm Yabancı Dil ve Türkçe dersleri, ortak zorunlu ders kapsamı dışında olup kredili ve zorunlu ders (alan dersi) niteliğindedir.

Ders Alma ve Ders Bırakma

Madde 12 — Öğrenci, yarıyıl başında, öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak zorunda olduğu dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Öğrenci bir ders için ön şart olarak kabul edilen ders/derslerden başarısız ise sonraki dönem/dönemlerde o ön şartlı dersi/dersleri alamaz. Tekrarı olmayan ağırlıklı genel ortalaması en az 2.50 olan ara sınıf öğrencileri, ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Bu şekilde alınan derslerin (ortak zorunlu dersler hariç) kredi toplamı ilgili ana bilim dalının teklifi ve Bölüm Kurulunun görüşü Fakülte Kurulunun onayı ile belirlenir.

AGNO’ sunu yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardan (DD) ve (DC) aldığı derslerden en çok iki dersi tekrar alabilir. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

Öğrenciler ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde almış oldukları dersleri danışman nezaretinde bırakabilirler. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartı ile, yeni dersler alınabilir. İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin müteakip dönemde açılmaması hâlinde başka bir ders seçilir.

Diğer Üniversitelere Kayıtlı Öğrencilerin Bayburt Eğitim Fakültesinde Ders Almaları

Madde 13 — Yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler, ders almak istedikleri ilgili bölümün görüşü ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile, gerekli koşulları yerine getirerek, Bayburt Eğitim Fakültesinde ders alabilirler. Bu öğrenciler Bayburt Eğitim Fakültesinin öğretim ve sınav yönetmeliği ile diğer kurallarına uymakla yükümlüdürler. Bu statüdeki öğrencilere kayıt yaptırdıkları dersler için sadece not durum belgesi verilir.

Diğer Yükseköğretim Programlarında Alınan Dersi Transfer Etme

Madde 14 — Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, daha önce devam ettikleri yükseköğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olabilmeleri ve diğer yükseköğretim kurumlarından ve/veya uzaktan eğitim kurumlarından alınan derslerin geçer notlarının bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre muaf (M) ile değerlendirilebilmesi için, ders kayıtları sırasında dekanlığa muafiyet istediği dersleri içeren bir dilekçe ve ekinde onaylı not döküm belgesinin aslıyla başvurması gerekir. Başvurular öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

Dışardan Ders İzleme

Madde 15 — Fakültedeki dersleri izlemesi uygun görülen kişilerin, belirli konularda bilgilerini arttırmak amacıyla, Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği esaslar çerçevesinde, açılan dersleri izlemelerine Fakülte Yönetim Kurulunca izin verilebilir. Bu kişiler kayıt yaptırdıkları dersler için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadırlar. Bu statüdeki öğrencilere diploma verilmez. Ancak istemeleri hâlinde kendilerine derse "Katılım Belgesi" düzenlenebilir.

Devam Zorunluluğu

Madde 16 — Teorik derslerin, uygulamalar, lâboratuvar ve benzeri çalışmaların %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci başarısız sayılır. Devamsızlıkları nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin listesi, yarıyılın son haftası içinde ilân edilir; bu durumda olan öğrenciler yarıyıl sonu sınavına giremez.

Öğrenci, kaydını yaptırdığı derslere devam etmek zorundadır.

İçinde bulundukları yarıyılda alınacak ders saatlerinin, tekrarlanacak ders saatleriyle çakışması hâlinde, öğrenciler öncelikle tekrara kaldığı dersleri almak zorundadır. Çakışmalar sebebiyle derslere kayıt yaptıramama, eğitim-öğretim sürelerindeki azamî kanunî öğretim süresinin işlemesini engellemez.

Sınavlar

Madde 17 — Sınavlar, kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, ek tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet ve mezuniyet AGNO baraj sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Bütünleme sınavı yapılmaz.

Öğrenciler yarıyıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka, yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bu durumda bir dersten yarıyıl içi çalışmalarının birbirlerine göre ağırlıklarının nasıl değerlendirileceği bir yönerge ile karara bağlanır. Ara sınavların ve varsa lâboratuvar ve benzeri derse bağlı çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının ders notuna etkisi %60, yarıyıl sonu sınavının etkisi ise %40’tır. Ortak zorunlu dersler için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Bu derslerin sınavlarının katkı oranları eşit olarak alınır.

Herhangi bir sınava girmeyen öğrenci o sınav hakkını kullanmış ve o sınavdan sıfır puan almış sayılır. Ayrıca, öğrencilerin puanlamaya tabi tutulan ödev, seminer, panel gibi yarıyıl içi etkinliklerinden yapmadıkları veya katılmadıkları da aynı şekilde değerlendirilir.

Yarıyıl içi sınavları ve derse bağlı diğer çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavı puanları 100 puan üzerinden verilir.

a) Ara Sınavı: Her ders için yarıyılda en az iki ara sınav yapılır. Ancak bir ders içindeki projeler, ödevler, kısa süreli sınavlar, lâboratuvar, okul uygulamaları ve benzeri çalışmaların yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınavı yerine geçebilir. Ara sınav süresi uygulamalı sınavlar hariç en çok bir ders saatidir. Ayrı ders niteliğindeki proje dersi, bitirme çalışması ve seminer için ara sınav yapılmaz. Puanlamaya yönelik her türlü etkinliğin ölçüm sonuçları etkinliğin yapılma tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde ilân edilir. Yarıyıl içi etkinliklerin puanlarının ortalaması yarıyıl sonu sınavı döneminden önce ilân edilir.

b) Yarıyıl Sonu Sınavı: Yarıyıl sonu sınavları, derslerin bitiminden sonra başlar. Ders kaydı yaptırarak devam koşullarını yerine getiren ve uygulamalarda başarılı olan öğrenciler bu sınavlara girer. Yarıyıl sonu sınav süresi (uygulamalı derslerin sınavı hariç-)en çok iki ders saatidir.

c) Mezuniyet AGNO Baraj Sınavı: Son yarıyılda (F) notu almadıkları hâlde AGNO’ları 2.00’ın altına düşen öğrencilere son iki yarıyılda (DD), ( DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen birer sınav hakkıdır.

d) Ek Tek Ders Sınavı: Mezuniyetleri için sınav koşulunu yerine getirmiş ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrenciler, yarıyılına bakılmaksızın dilekçe ile başvurmaları hâlinde Dekanlığın kararı ile bu tek dersin ek tek ders sınavına, sınav sonuçlarının ilanından sonra Dekanlıkça belirlenen tarihte girerler. Ek tek ders sınavı hakkını her öğrenci bir kez kullanabilir. Ek tek ders sınavına giren öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınmaksızın sadece ek tek ders sınavında aldığı puana göre belirlenir.

e) Ek Sınav: Kanunlarla verilmiş azamî süreler sonunda mezun olamayan ancak sınav koşullarını yerine getirmiş olan öğrencilerin dilekçe ile başvurmaları hâlinde, Dekanlığın kararı ile bu Yönetmeliğin 27 nci madde kapsam ve koşullarında iki ek sınav hakkı verilir.

Öğrenciler ek sınav haklarını, kanunlarla verilmiş azamî sürelerini tamamladıkları yarıyılı izleyen sınav dönemleri sonunda bir sonraki yarıyıl başlamadan önce uygun görülen tarihlerde kullanırlar.

Uygulamalı ve Uygulaması olan derslerle ilgili ek sınav koşullarının nasıl yerine getirileceği Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir.

f) Mazeret Sınavı: Ara sınavlara ve yarıyıl sonu sınavlarına Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple katılamayanlar için açılan sınavlardır. Mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilenler sınav haklarını Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen tarihler arasında kullanırlar.

Sınav Programları

Madde 18 — Sınav programları (kısa süreli sınavlar hariç), ilgili Ana Bilim Dalı/Bölümlerce hazırlanır ve sınavlardan en az 15 gün önce ilân edilir. Sınav günleri, yerleri ve saatleri Dekanlığın bilgisi olmadan değiştirilemez. Millî ve dinî bayramlar dışındaki cumartesi ve pazar günlerinde de sınav yapılabilir.

Başarı Durumlarının İlânı

Madde 19 — Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavı sonuçlarına göre öğrencilerin başarı durumları, yarıyıl sonu sınavının yapıldığı tarihi izleyen 10 gün içinde, ilgili Ana Bilim Dalı/Bölüm Başkanlığınca Dekanlığa bildirilir.

Bulundukları yarıyıl itibarıyla bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, AGNO’su 3.00 – 3.49 arasında olanlar yarıyıl "Onur Öğrencisi"; 3.50 – 4.00 arasında olanlar yarıyıl "Yüksek Onur Öğrencisi" sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi yarıyıl sonunda Dekanlıkça ilân edilir.

Sınav Evrakının Saklanması

Madde 20 — İlgili öğretim elemanı, yürüttüğü derse ait başarı notlarının listesi ile beraber sınav evrakını da bölüm-Ana Bilim dalı başkanlığına teslim eder. Dekanlık ayrı bir arşivde bu evrakı en az iki yıl tutmak zorundadır. Bu sistemin işleyişi ayrı bir yönerge ile belirlenir.

Sınav Sonucuna İtiraz

Madde 21 — Bir sınavın veya yarıyıl içi çalışmasının sonucuna, sonucun ilânı tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde, maddî hata yönünden itiraz edilebilir. İtiraz, Fakülte Dekanlığına verilen bir dilekçe ile yapılır. Sınav kâğıtlarında, ilgili öğretim elemanınca bir maddi hata tespit edilirse, bu hata Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile düzeltilir ve ilân edilir.

Sınavlarda Kopya

Madde 22 — Sınavlarda kopya yapan, kopya girişiminde bulunan, kopya veren, kopya yapılmasına yardım eden ve sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya yaptığı veya kopyaya yardım ettiği anlaşılan öğrenci, o sınavdan sıfır almış sayılır ve hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre disiplin kovuşturması açılır.

Başarı Notu

Madde 23 — Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde o derse ait yarıyıl içi çalışmalarından aldığı puanlar ile yarıyıl sonu sınavında aldığı puanlar dikkate alınır.

Yarıyıl içi çalışmalarının türleri (yarıyıl içi sınavları, derslere devam durumu, arazi çalışmaları, uygulama, ödev, proje, staj, okul uygulamaları, atölye, seminer, lâboratuvar ve benzeri) ve yarıyıl içi çalışmalarıyla yarıyıl sonu sınavlarının başarı notuna katkı oranı Madde 17’deki sınırlar içinde Fakülte Kurulunca belirlenir.

Başarı Notunun Hesaplanması

Madde 24 — Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında "bağıl değerlendirme sistemi" uygulanır. Dersi veren öğretim elemanı, bu değerlendirmede, yarıyıl sonu sınavlarına giren öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu değerlendirmeleri sonunda aldıkları puanların aritmetik ortalamasını ve istatistiksel dağılımını dikkate alır. İstatistiksel dağılımın nasıl yapılacağı bir yönerge ile belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken kendisinin belirleyeceği Değerlendirmeye Katma Limiti (DKL) altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL, 100 üzerinden 25’i geçemez. Ortak derslerin DKL’si, bu dersleri veren öğretim elemanları tarafından birlikte belirlenir. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının % 30’unu aşamaz.

Ayrıca, kesin kalma-koşullu geçme sınırı (F-DD sınırı) için belirlenmiş Alt Limit (AL) de göz önüne alınır. Ham başarı puanları AL altında kalan öğrenciler (F) olarak değerlendirilir ve başarısız sayılırlar. Ancak puanları AL ve DKL arasında kalan öğrencilerin puanları diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. AL’nin değeri 30’dur.

Dersin sorumlu öğretim elemanı, bağıl değerlendirme sonunda yarıyıl sonu sınav tarihini izleyen 10 gün içinde, frekans dağılımını, DKL’yi ve AL’yi de gösteren başarı notlarının listesini ve sınavlara ait kâğıtları (sorular, cevap anahtarı ve puantaj sistemi dâhil) Ana Bilim Dalı / Bölüm Başkanlığına sunar. Yarıyıl sonu başarı notları Dekanlık tarafından ilân edilir. Fakülte Yönetim Kurulu gerekli gördüğünde, gerekçesini göstererek bir dersin başarı durumunun, yeniden değerlendirilmesine karar verebilir.

Başarı notları ilân edildikten sonra itiraz veya başka bir nedenle yapılan değişiklikler, o dersin daha önce yapılmış olan istatistiksel dağılımına yansıtılmaz.

Harfle ilân edilen başarı notlarının karşılıkları şöyledir:

 

Sözel

Harfle

Ağırlık Katsayısı

 

Pekiyi

AA

4.00

 

-Pekiyi

BA

3.50

 

İyi

BB

3.00

 

-İyi

CB

2.50

 

Orta

CC

2.00

 

-Orta

DC

1.50

 

Başarısızlık Sınırında

DD

1.00

 

Başarısız

F

0.00

 

Muaf

M

-

 

Geçer

G

-

 

Devamsızlık

D

-

 a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin "koşullu" olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısız öğrencilere verilir. (F) notu alan öğrenciler bu dersi, verildiği ilk yarıyıl tekrarlarlar.

c) (M): Bir yükseköğretim kurumundan yatay geçişle kabul edilen veya Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri Yükseköğretim Programında almış oldukları ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kullanılır.

Dikey geçişle gelen öğrencilerin intibak eğitiminde aldıkları derslerin geçer notları (M) notu ile değerlendirilir.

Diğer Yükseköğretim kurumlarında alınan derslere ait geçer notlara da (M) notu verilir.

d) (G) : Ortak zorunlu dersler için kullanılır.

Başarı notu (M) ve (G) ile takdir edilen dersler, ağırlıklı genel not ortalaması hesabında dikkate alınmaz.

e) (D) notu, Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının hesabında (F) notu işlemi görür. (D) ile değerlendirilen ders, verildiği ilk yarıyılda tekrar alınır.

Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)

Madde 25 — Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO), öğrencinin Fakültede öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile (24 üncü maddede belirtildiği gibi) çarpılarak hepsinin toplanmasından elde edilen sayının toplam kredi saatine bölünmesiyle hesaplanır. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yürütülür.

Başarısızlık Durumu

Madde 26 — Başarısız öğrencilerin tanımı:

Başarı baraj notu en az 2.00’dır. AGNO’su birbirini takip eden iki yarıyıl başarı baraj notunun altında olan öğrenciler başarısız duruma düşerler. Başarısız öğrenciler üst yarıyıldan yeni ders alamazlar. Ancak, daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılan derslerden öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldıkları dersleri AGNO’su 2.00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlarlar. Danışmanlar öğrencilerin ders alımında, kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. Ders tekrarı ile AGNO’larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

Öğrenciler, (F) aldıkları dersleri tekrar ederler. Herhangi bir yarıyıl sonunda o zamana kadarki AGNO’su başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler Fakültede veya Üniversitenin diğer birimlerinde faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurtdışı staj ve öğrencilerin yararlanabilecekleri burslara aday gösterilemezler.

Eğitim-Öğretim Süresi ve Ek Süreler

Madde 27 — Fakültemizde öğrenim gören öğrencilere, bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınacak azamî süre : Dört yıllık lisans için 7 yıldır.

Bu süreler sonunda mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız olarak, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.

İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde yönetmelikte başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebi ile ilişikleri kesilme durumuna gelen son yarıyıl öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere son iki sınıfın diledikleri derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş Sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

Derslere devamlılık yükümlülüklerini yerine getirdikleri hâlde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için öğretim kurumları ile ilişiği kesilen ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız öğrencilere, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için hazırlık sınıfı dâhil ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın, başvurmaları hâlinde, her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.

Ek süre içerisinde sınav haklarını kullanan ve ara sınıflarda Fakülte ile ilişikleri kesilen öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi etkinliklerden alınan puanlar dikkate alınmaksızın, sadece bu sınavın notuna göre belirlenir, bu öğrencilerin başarı notlarının, istatistiksel dağılım içerisinde nasıl değerlendirileceği bir yönerge ile belirlenir.

Öğrencinin mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi; 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. (Bu Yönetmeliğin kayıt dondurmaya ilişkin hükümleri saklıdır). Bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde yazılı haklı ve geçerli bir neden olmaksızın, bu Yönetmelikte yazılı şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamayacakları anlaşılan öğrencilerin kaydı silinir.

Kayıt Silme ve Sildirme

Madde 28 — Öğrencilerin yazılı olarak kayıtlarının silinmesini istemeleri dışında aşağıda belirtilen hâllerde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile de kayıtları silinir:

a) Kanunun öngördüğü süreler içerisinde başarı sağlayamamak veya başarı sağlayamayacağı anlaşılmış olmak,

b) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarılma cezası almış olmak,

c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki defa üst üste ders kaydını yaptırmamış olmak,

d) Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olmak,

e) İkinci öğretim öğrencileri için öğrenci katkı payını, yükseköğretim kurumlarında ikili öğretim yapılması hakkında 3843 sayılı Kanunda belirtilen yasal süre içinde yatırmamış olmak,

f) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda belirtilen diğer haller.

Mazeretlerde Haklı ve Geçerli Nedenler

Madde 29 — Aşağıda belirtilen haklı ve geçerli bir mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içinde Dekanlığa başvurmak zorundadırlar. Bu süre içerisinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.

a) Öğrencinin üniversite hastaneleri veya (Üniversite Hastanelerince tasdik edilmiş) Devlet Hastanesi raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,

b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin (d) bendinin 2 numaralı alt bendinin 3 üncü paragrafı uyarınca öğrenimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,

c) Mahallî en büyük mülki amirce verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

d) Birinci derecede hısımlarının ölümü veya ağır hastalığı hâlinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeni ile öğrencinin, öğrenimine ara vermek zorunda olduğunun belgelenmesi ve Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmesi,

e) Öğrencinin, ekonomik nedenlerden dolayı Fakülte Yönetim Kurulunun da izniyle eğitim-öğretimine ara vermiş olması,

f) Öğrencinin tutuklu veya gözlem altında olması,

g) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu disiplin yönetmeliği maddelerine göre öğrencilik sıfatını kaldırmayan ve ihracını gerektirmeyen mahkumiyet hâlinin bulunması,

h) Tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması nedeniyle askere alınması,

ı) Fakülte Yönetim Kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer hâller.

Madde 30 — Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilecek geçerli mazeretler ile ilgili olarak, aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

a) Haklı ve geçerli nedenlerle mazereti kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile dondurulur,

b) Bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen durumlar hariç öğrencilerin devamsızlığının hesaplanmasında sağlık raporu dâhil hiçbir mazeret kabul edilmez,

c) Öğrenciler, mazeretleri kabul edildikleri süre içerisinde sınavlara giremez, girenlerin sınavları geçersiz sayılır,

d) Mazeretleri kabul edilen öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilir.

Kayıt Dondurma

Madde 31 — Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular, ders kaydı yaptırmış olmak koşuluyla yarıyılın ilk on iş günü içerisinde yapılır. Sağlık nedeniyle yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporuna dayalı kayıt dondurma işlemlerinde bu sınır geçerli değildir. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu süre içerisinde öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azamî kanunî öğrenim süresi kayıt dondurma süresi kadar arttırılır.

İzin

Madde 32 — a) Öğrenciye eğitim-öğretimine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkanların doğması hâlinde Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilebilir. İzinli olduğu süre normal öğrenim süresinden sayılmaz.

b) Kültürel ve sportif faaliyetlere üniversite adına katılacaklar ile 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilât ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 29 uncu maddesi gereğince yurtiçi ve yurtdışında müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılırlar.

Tebligat ve Adres Bildirme

Madde 33 — Her türlü tebligat; öğrencinin üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese taahhütlü olarak yapılmak ve tebliğ varakası bağlı olduğu Fakülte veya Üniversitede ilân edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

Üniversiteye kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri hâlde bunu Fakültenin ilgili birimlerine bildirmeyen veya yanlış ve eksik adres vermiş olan öğrencilerin Fakültedeki mevcut adreslerine tebliğ edilmesi hâlinde tebligat kendilerine yapılmış sayılır.

Öğrenciler, Fakülte Yönetimi tarafından yapılan yazılı duyuruları ilgi ve özenle izlemekle yükümlüdürler. Öğrenciler, usulüne göre yapılmış olan duyuruyu görmediklerini ileri süremezler. Bu duyurular tebligat yerine geçer.

Yatay ve Dikey Geçişler

Madde 34 — Fakülteye yapılacak yatay ve dikey geçişler Yükseköğretim Kurulunun ilgili yönetmeliklerine göre yapılır.

Üniversite İçi Bölüm ve Birim Değiştirme

Madde 35 — Öğrenciler Üniversite içinde benzer bölümler ve birimler arası geçiş yapabilirler. Geçişlerle ilgili kurallar, ayrı bir yönergeyle belirlenir.

Çift Ana Dal Lisans Programı ve Yan Dal Programı

Madde 36 — Bir bölümün/programın öğrencileri lisans öğrenimleri boyunca, aynı Fakülte içinde veya dışında esas bölümüne/programına konu bakımından yakın olan başka bir bölümün/programın lisans öğrenimini, aynı zamanda takip edebilirler. Bu eğitim-öğretim programına "Çift Ana Dal Lisans Programı" denir.

Kayıtlı oldukları lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlamak amacıyla takip edecekleri program "Yan Dal Programı" olarak isimlendirilir.

Çift Ana Dal Programları ve Yan Dal Programı ile ilgili kurallar Çift Ana Dal Yönergesi ve Yan Dal Programı Yönergesi ile belirlenir.

Mezuniyet Tarihi

Madde 37 — Öğrencinin mezuniyet tarihi başarılı olduğu son sınavının yapıldığı gündür. Ancak, bu tarihe kadar staj, okul uygulamaları, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, diploma çalışması, arazi çalışması ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar. Mezuniyetleri, bir sonraki akademik yıla taşan öğrenciler ise o yarıyılın da katkı payını veya ikinci öğretim ücretini öderler.

Diplomalar ve Verilme Koşulları

Madde 38 — Fakültenin bir eğitim-öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, staj, okul uygulamaları ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlayan ve AGNO’su en az 2.00 olan öğrencilere bu programın lisans veya ön lisans diploması verilir. AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenciler istedikleri ve önceden başarmış oldukları son iki yılın dersleri için- öğrencilik haklarından yararlanmamak ve öğrenim harcını yatırmak koşuluyla - açılacak dersleri tekrarlarlar.

Son yarıyılda (F) notu almadıkları hâlde, AGNO’ları 2.00’ın altına düşen öğrenciler, son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten mezuniyet AGNO baraj sınavına girerler. Bu sınav haklarını, takip eden yarıyıl başlangıcındaki ders kayıt haftasında kullanırlar. Bu sınava girmeyenler için mazeret sınavı açılmaz.

Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere "Geçici Mezuniyet Belgesi" verilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler ilgili yönetmelikle belirlenir.

Diplomanın kaybı hâlinde bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek, diplomanın kaybından dolayı düzenlendiği belirtilen ve diploma bilgileri bulunan bir belge verilir.

Bir lisans programının en az ilk 4 yarıyıl veya 2 yılının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere, istemeleri hâlinde ön lisans diploması verilir. Ön lisans diploması almak için yapılacak başvurular herhangi bir süre ile sınırlı değildir. Ön lisans diploması alanların Fakülteyle ilişiği kesilmiş sayılır.

Fakülteden Ayrılma

Madde 39 — Kendi isteğiyle öğrencilikten ayrılacak olanlar Dekanlığa bir dilekçe ile başvururlar. Kaydı silinen öğrenciye, Fakülteye kayıt esnasında verdiği diploma, isteği üzerine geri verilir. Bu yolla ayrılan öğrencilerin yeniden kaydı yapılmaz.

Yürürlük

Madde 40 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 41 — Bu Yönetmelik hükümlerini Bayburt Eğitim Fakültesi Dekanı yürütür.

—— • ——

Adnan Menderes Üniversitesinden:

Adnan Menderes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve

Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü ve 21 inci Maddelerinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 30.7.2001 tarih ve 24478 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Adnan Menderes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"e) Üniversitemiz birimlerinde, önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan öğrenimlerini sekiz yılda, altı yıl olan öğrenimlerini ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar. Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan öğrenciler hakkında aşağıdaki işlemler yürütülür:

1) Bu süreler sonunda sınava girme koşulunun yerine getirilmediği ders sayısı altı ve daha fazla olan öğrencinin ilişiği kesilir.

2) Mezun olabilmeleri amacıyla son sınıf öğrencilerine, sınava girme koşullarını elde ettikleri ve başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken ders sayısını, programına hiç almadığı ve devam koşulunu yerine getirmediği dersler de dahil olmak üzere beşe indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir. İki ek sınav hakkı, azami öğrenim sürelerinin dolduğu yarıyıl/yıl sonu/yaz okulu sonu sınavlarının sona ermesini takip eden 30 gün içinde kullandırılır. Sınav gün, yer ve saati ilgili birim yönetim kurullarınca belirlenir. Bu sınavlarda 100 tam not üzerinden en az 60 alan öğrenciler ara sınav notuna bakılmaksızın başarılı sayılırlar.

3) Ek sınavlar sonunda mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısı hiç almadıkları veya devam koşulunu yerine getirmedikleri dersler de dahil dört veya beş olan öğrencilere üç yarıyıl ek süre verilir.

4) Ek sınavları almadan mezun olması için başarması gereken ders sayısını programına hiç almadığı ve devam koşulunu yerine getirmediği dersler de dahil olmak üzere beş veya daha aza indiren öğrencilere dört yarıyıl ek süre verilir.

5) Ek sınavlar sonunda üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere ise sınırsız, açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

6) Yukarda 3, 4 ve 5 inci altbentlerde belirtilen durumlardaki öğrenciler, ilk kez aldıkları veya devam koşulunu yerine getirmedikleri derslerin sınavlarına girebilmek için sınava girme koşullarını yerine getirmek zorundadırlar."

MADDE2 — Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Ders kurulu uygulaması olan birim/birimler dışındakilerde başarı notu; uygulama notunun başarı notunu etkilediği durumlar saklı kalmak kaydıyla, ara sınavları not ortalamasının %40’ı ile yarıyıl sonu/yıl sonu/yaz okulu sonu sınav notunun %60’ı toplanarak hesaplanır. Ancak yarıyıl sonu/yıl sonu/yaz okulu sonu sınavlarında, 100 tam not üzerinden en az 50 almak zorunludur. Devam ve uygulama koşullarını yerine getiren öğrencinin ara sınavları not ortalaması 100 (yüz) tam not üzerinden 75 ve üzeri ise yarıyıl sonu/yıl sonu/yaz okulu sınavına girmeyebilir. Bu durumda öğrencinin ara sınavları not ortalaması başarı notu olarak kabul edilir. Ara sınavları not ortalaması 75 ve yukarı olan öğrenciler yarıyıl sonu/yıl sonu/yaz okulu sonu sınavına girerek %50’den az not aldıkları takdirde o dersten başarısız sayılırlar."

Yürürlük

MADDE 3 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4 — Bu Yönetmelik hükümlerini Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

Dumlupınar Üniversitesinden :

 

Dumlupınar Üniversitesi Önlisans Eğitim-Öğretim

ve Sınav Yönetmeliği

 

BİRİNCİBÖLÜM

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Dumlupınar Üniversitesinde önlisans düzeyindeki her türlü eğitim öğretim faaliyetleri ile sınavlarda uygulanacak ortak esasları düzenlemektir.

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıtlar

Kesin Kayıt

Madde 2 — Dumlupınar Üniversitesinin önlisans programlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yerleştirilen ve kesin kayıt hakkı kazanmış olan adayların, doğrudan başvuruları ile kesin kayıtları yapılır.

Kesin kayıt tarihleri, istenilecek belgeler ve uygulanacak esaslar, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir.

Danışmanlık

Madde 3 — Kayıt yaptıran her öğrenci için öğretim yılı başında, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünce öncelikle öğretim üyeleri arasından veya yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmayan Meslek Yüksekokullarında, diğer öğretim elemanlarından bir danışman belirlenir.

Danışman, öğrenciyi izler ve yardımcı olur. Öğrenci, alacağı dersleri her yarıyılın başında belirler. Alacağı dersleri danışmanına onaylatan öğrenci, derslere kayıt yaptırabilir. Müdürlük, danışmandan öğrenci ile ilgili bilgi isteyebilir.

Kayıt Yenileme

Madde 4 — Öğrenci, öğrenim süresince, Güz ve Bahar yarıyılları başında, Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği süre ve yönteme göre kayıt yenilemek zorundadır. Kayıt yenilemeyen öğrencinin, üniversite ile ilişiği kesilir.

Yatay Geçişler

Madde 5 — Dumlupınar Üniversitesi önlisans programlarına yapılacak öğrenci yatay geçişleri, Yükseköğretim Kurulunun ilgili yönetmeliği doğrultusunda ve ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunun belirleyeceği kontenjanlarla sınırlı olarak Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından yapılır.

Öğrenci Katkı Payı/Öğrenim Ücreti

Madde 6 — Öğrenci, her öğretim yılında Bakanlar Kurulunca belirlenen miktar ve düzenlemelere göre katkı payı veya öğrenim ücretini öder. Katkı payı veya öğrenim ücretini süresi içerisinde ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz veya yenilenmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğretim

Öğretim Yılı

Madde 7 — Öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl, en az 70 öğretim günüdür. Yarıyıl sonu sınavları, bu süreye dahil değildir. Öğretim yılının başlama, bitiş ve sınav tarihleri Üniversite Senatosu tarafından her yıl belirlenir ve ilan edilir. Gerektiğinde bu süre, Senato tarafından uzatılabilir.

İlgili yönetim kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile öğretim yılı dışında, yaz okulu açılabilir. Yaz okulu ilkeleri, ayrı bir yönetmelik ile düzenlenir.

Öğretim Süresi

Madde 8 — Dumlupınar Üniversitesinde, önlisans öğretiminin normal süresi iki akademik yıldır (Yaz okulları hariç 4 yarıyıl).

Önlisans programlarını tamamlamak için tanınan azami öğretim süresi, dört akademik yıldır (Yaz okulu hariç 8 yarıyıl).

Dersler ve Öğretim Planı

Madde 9 — Öğretim; belirlenen dersler, uygulamalar, laboratuar, atölye çalışmaları, proje ve benzeri çalışmaları kapsar. Dersler, zorunlu ve seçmeli olarak iki gruptur. Öğrencinin almak zorunda olduğu zorunlu dersler ile, seçerek almak zorunda olduğu seçmeli dersler, kredili veya kredisiz derslerdir.

Derslerin öğretim süresince yarıyıllara dağılımı, haftalık teorik, laboratuar, her türlü uygulama çalışmalarının saati ve kredi değeri, ilgili Meslek Yüksekokulu Kurul Kararı ve Senato onayı ile kesinleşir.

Öğrenci, programında yer alan tüm zorunlu dersler ile öngörülen seçmeli dersleri almak ve başarmakla yükümlüdür.

Kredi Yükü ve Ders Kaydı

Madde 10 — Öğrenciler, programlarının ilk iki yarıyılında açılan bütün dersleri almak zorundadır. Bir öğrencinin, III. yarıyılından itibaren her dönemde alacağı normal ders yükü, öğrencinin ait olduğu programında belirtilen yüktür. Ancak bu yük, öğrencinin genel not ortalaması 1.75 ile 1.99 arasında ise 4 kredi, 2.00 ve üzerinde ise 6 kredi artırılabilir.

Yukarıdaki esaslara göre kayıt yaptıracak öğrencilerin; kayıt yaptırmak istedikleri derslerin çakışması durumunda, öncelikle alt dönemdeki dersleri seçerek, kayıt yaptırması zorunludur. Kayıt yaptırmak istediği derslerin çakışması durumunda öğrenci, Normal Öğretim ise İkinci Öğretimde, İkinci Öğretim ise Normal Öğretimde ders kaydı yaptırabilir.

Ders Değiştirme, Ekleme ve Silme

Madde 11 — Bir öğrenci, danışmanının onayı ile yarıyıl derslerinin başlangıcını izleyen ilk iki hafta içinde, kaydolduğu derslerde değiştirme, ekleme ve silme işlemlerini 10 uncu maddede belirlenen kredi sınırları içinde yapabilir.

Ancak, öğrenciler ilk kez aldıkları ilk iki yarıyıl derslerinden, ders değiştirme ve silme yapamazlar.

Derslere Devam Zorunluluğu

Madde 12 — Öğrenciler teorik derslerin % 70’ine, uygulama, laboratuar, atölye ve stüdyo çalışmalarının % 80’ine katılmak zorundadır. Öğrencilerin derslere devamları, dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir.

Ders kaydı yaptırdıktan sonra akademik izinli (yarıyıl izinli) olan öğrencilerin kayıtlı oldukları derslere, İZ notu verilir. Devam koşulu yerine getirilmeyen ders için, DZ notu verilir. İZ veya DZ notu alan öğrenci, o dersin yarıyıl sonu sınavına giremez ve dersi tekrar etmek zorundadır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme

Derslerin Kredi Değerleri

Madde 13 — Bir dersin kredi değeri; haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık laboratuar ve uygulama saatinin yarısının toplamından oluşur. Küsuratlı krediler, bir üst tam sayıya tamamlanır.

Bazı ders ve uygulamalarda, ilgili Meslek Yüksekokul Kurul Kararı ve Senato onayıyla özel kredilendirme yapılabilir. Kredilendirilmeyen dersler not ortalamasına katılmaz.

Sınavlar

Madde 14 — Öğrencinin başarısı; yarıyıl içi sınavları ile yarıyıl içinde yapılan çalışmalardaki (ödev, uygulama, laboratuar ve benzeri) başarı düzeyi ve yarıyıl sonu sınavı sonuçları değerlendirilerek belirlenir.

Bir dersin yarıyıl içi değerlendirmelerinin toplam ağırlığı, ilgili Meslek Yüksekokul Kurulu tarafından % 30’dan az ve % 60’dan çok olmayacak şekilde, yarıyılın ilk iki haftası içinde belirlenir. Proje, laboratuar ve uygulama esasına dayanan derslerde, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu değerlendirme sınırlarına uyulma zorunluluğu yoktur. Bu çerçevede bir dersin değerlendirilmesi; yarıyıl içi çalışmaları, yarıyıl içi sınavları ve yarıyıl sonu sınavının başarı tespitindeki ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından, Meslek Yüksekokulu müdürlüğüne bildirilir ve müdürün onayı ile yarıyılın ilk iki haftası içinde, öğrencilere müdürlükçe duyurulur.

Yarıyıl içi sınavları ve yarıyıl sonu sınavlarının tarihleri, ilgili Müdürlükçe belirlenir ve yarıyılın ilk dört haftası içinde Müdürlükçe ilan edilir.

Sınav Sonuçlarına İtiraz

Madde 15 — Öğrenci, sınav sonuçlarının ilan edilmesini izleyen ilk beş iş günü içinde, Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerine vereceği dilekçeyle, sınav sonuçlarına itiraz edebilir. İtiraz, dersi veren öğretim elemanı tarafından değerlendirilir ve maddi hata saptanması halinde not düzeltilmesi, ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu onayıyla yapılır.

Mazeret Sınavları

Madde 16 — Derse devam zorunluluğunu yerine getiren öğrencilerin, ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından "DPÜ Haklı ve Geçerli Nedenler" çerçevesinde mazeretlerinin kabul edilmesi durumunda, giremedikleri yarıyıl içi sınavlarının mazeret sınavları, ilgili yarıyıl derslerinin son haftası içinde yapılır.

Derse devam zorunluluğunu yerine getiren öğrencilerin, ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından "DPÜ Haklı ve Geçerli Nedenler" çerçevesinde mazeretlerinin kabul edilmesi durumunda, giremedikleri yarıyıl sonu sınavlarının mazeret sınavları, yarıyıl sonu sınavlarının bitimini izleyen altıncı, yedinci, sekizinci ve dokuzuncu iş günlerinde yapılır. Ancak, öğrencinin mazeretinin zorunlu nedenlerle uzaması ve mazeretinin ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi durumunda, yönetim kurulunun belirleyeceği tarihte yarıyıl sonu mazeret sınavı yapılır.

Derse devam zorunluluğunu yerine getiren ancak Üniversite tarafından görevlendirildiği için sınavlara giremeyen öğrenci, giremediği tüm sınavlar için mazeret sınavına girebilir. Bu öğrencilerin mazeret sınavlarının ne zaman yapılacağı, ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.

Mazeret ile ilgili başvuru, mazeret süresinin başlangıcından itibaren beş iş günü içinde bizzat veya faks ile yazılı olarak ilgili Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne yapılır. Bu süre dışında yapılan başvurular geçersizdir.

Mazereti ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenci, mazeret süresi içinde derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Aksine hareket eden öğrenci hakkında, disiplin soruşturması açılır.

Değerlendirme ve Notlar

Madde 17 — Öğrencinin bir dersteki başarı notu, "Bağıl Değerlendirme Yöntemi" ile belirlenir. Bu yönteme göre; bir öğrencinin başarısı, dersin öğretim elemanı tarafından öncelikle 14 üncü maddedeki esaslar çerçevesinde sayısal olarak belirlendikten sonra, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılımı ve sınıf ortalaması dikkate alınarak, Senato Kararı ile hazırlanan "Bağıl Değerlendirme Esasları Yönergesi" çerçevesinde, aşağıdaki başarı notlarından birisine dönüştürülür.

Başarı Notu

Katsayısı

Başarı Derecesi

AA

4.0

Pekiyi

BA

3.5

İyi-Pekiyi

BB

3.0

İyi

CB

2.5

Orta-İyi

CC

2.0

Orta

DC

1.5

Zayıf-Orta

DD

1.0

Zayıf

FF

0.0

Başarısız

Diğer değerlendirmelerde aşağıdaki notlar kullanılır:

DZ notu: Derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. Not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. Öğrenci, DZ notu aldığı dersi tekrar eder.

İZ notu: Akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir ve not ortalamasına katılmaz. Öğrenci, İZ notu aldığı dersi tekrar eder.

YT notu: Not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir.

YZ notu: Not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.

TN notu: Öğretim elemanının kabul edeceği mazeretler nedeniyle; proje, uygulama, bitirme ödevi ve bunun gibi derslerde gerekli çalışmalarını zamanında tamamlamayan öğrenciye verilir. Bu notu alan öğrenci, yarıyıl sonu sınavlarının bitimini izleyen iki hafta içinde eksiklerini tamamlamak zorundadır. Eksiklerini verilen süre sonunda tamamlamayan öğrencinin TN notu kredili derslerde FF, kredisiz derslerde ise YZ notuna dönüşür.

GM notu: Öğrencinin girmediği sınavlara verilir. Yarıyıl içi sınavlarda GM notu alan öğrenci, yarıyıl içi mazeret sınavına girerse, GM notu sayısal nota dönüştürülür. Yarıyıl içi mazeret sınavına girmezse, GM notu 0 (sıfır)’a dönüştürülür.

EK notu: Girmediği yarıyıl sonu sınavı sebebi ile, GM notu bulunan öğrencinin, devamsız veya akademik izinli olmadığı durumda başarı notu değerlendirmesi için verilir. Yarıyıl sonu mazeret sınavı sonunda aldığı not, yarıyıl sonu sınav notu olarak yarıyıl içi notları ile birlikte değerlendirilerek, öğrencinin sınıftaki başarı notu sıralamasındaki yerine göre başarı notuna dönüştürülür. Yarıyıl sonu mazeret sınavına katılmayan öğrencilerin GM notu, sıfır kabul edilerek EK notu, öğrencinin sınıftaki başarı notu sıralamasındaki yerine göre başarı notuna dönüştürülür.

Ancak, 16 ncı maddede belirtilen öğrenci mazeretinin zorunlu sebeplerle uzaması durumunda, ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından belirlenen mazeret sınavı yapılmadan, EK notunda değişiklik yapılmaz.

Başarı Notu Dönüşümleri

Madde 18 — a) Dumlupınar Üniversitesi Meslek Yüksekokullarında kullanılan ve bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirlenen başarı notları, gerektiğinde "Mutlak Sistem"e aşağıdaki gibi dönüştürülür:

 

Başarı Notu

Mutlak Sistem Karşılığı

AA....................................

90-100

BA.....................................

85-89

BB.....................................

80-84

CB.....................................

75-79

CC.....................................

70-74

DC.....................................

60-69

DD.....................................

50-59

FF.......................................

00-49

b) Başka bir üniversiteden alınan dersler ile yatay geçişlerde 22 nci maddedeki esaslara göre eşdeğerliliği kabul edilen derslerin başarı notu dönüşümleri, aşağıdaki esaslara göre yapılır:

Daha önce alınan not, sayısal ve 100 lük sistemde ise; 49 ve altı FF olarak, 50 ve üstü ise 25’e bölünerek, 17 nci maddedeki en yakın katsayı karşılığında başarı notuna dönüştürülür.

Daha önce alınan not, sayısal ve 5 lik sistemde ise; 2.49 ve altı FF olarak, 2.50 ve üstü ise 0.8 katsayısıyla çarpılarak, 17 nci maddedeki en yakın katsayı karşılığında başarı notuna dönüştürülür.

Daha önce alınan not, harf notu ise; yine 17 nci maddedeki en yakın katsayı karşılığı başarı notuna dönüştürülür.

Not Ortalamaları

Madde 19 — Not ortalaması; öğrencinin kaydolduğu ve not ortalaması hesabına giren her dersten aldığı başarı notunun katsayısı ile o dersin kredi değeri çarpımları toplamının, derslerin kredi değerlerinin toplamına bölünmesiyle bulunur. Bu işlem bir yarıyılda alınan dersler için yapıldığında "yarıyıl not ortalaması", üniversiteye girişten itibaren alınan tüm dersleri kapsayacak şekilde yapıldığında ise "genel not ortalaması" elde edilir. Üniversiteye devam ederken program değiştiren öğrencilerin genel not ortalamasına, devam etmekte oldukları programda almış oldukları bütün dersler ile önceden almış oldukları derslerden sadece ilgili yönetim kurulu kararıyla yeni programlarına uygun bulunan dersler katılır. Seçmeli bir ders yerine başka bir ders tekrarlandığında sadece en son alınan dersin notu genel not ortalamasına katılır. Not ortalamaları virgülden sonra, iki basamaklı olarak gösterilir.

Başarılı ve Başarısız Öğrenciler

Madde 20 — Öğrencilerin başarılı olabilmesi için genel not ortalamasının ilk öğretim yılı sonunda en az 1.75 olması zorunludur. Belirtilen zorunlu genel not ortalamasını sağlayamayan öğrenciler başarısız kabul edilir ve "Sınamalı Öğrenci" sayılırlar.

İlk öğretim yılında bir yarıyıl akademik izinli olan öğrencilerin başarı tespiti, öğrenim gördükleri yarıyıl veya açılması halinde yaz okulu sonundaki genel not ortalamasına göre yapılır.

İlk öğretim yılı sonunda sınamalı duruma düşen öğrencilerin, yaz okulu sonunda veya izleyen yarıyılların sonunda 1.75 genel not ortalamasını sağlayamamaları halinde, "sınamalı öğrenci" durumları devam eder.

Sınamalı öğrenciler, FF, YZ ve DZ notu aldıkları derslerle birlikte, danışmanın onayı ile DC ve DD notu aldıkları dersleri de açılması halinde takip eden ilk öğretim yılında tekrar ederler. Bu öğrenciler, açılması halinde yaz okulu sonunda da gerekli genel not ortalamasını sağlayamadıklarında, daha önce almadıkları üst sınıf derslerine kayıt yaptıramazlar.

Güz yarıyılı, Bahar yarıyılı veya açılması halinde yaz okulu sonunda, yukarıda belirtilen genel not ortalamasını sağlayan öğrencinin sınamalı durumu kaldırılır.

Sınamalı öğrenciler, Dumlupınar Üniversitesi öğrenci temsilciliğinde, öğrenci kulüplerinde, spor kurulunda başkan, başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olamazlar ve üniversite burslarından yararlanamazlar.

Onur ve Yüksek Onur Öğrencileri

Madde 21 — Herhangi bir yarıyıl sonunda genel not ortalaması 3.00 - 3.49 arasında olanlar "Yarıyıl Onur Öğrencisi", 3.50 ve daha yüksek olanlar "Yarıyıl Yüksek Onur Öğrencisi" sayılır.

Ancak, bu öğrencilerin öğrenim süresince herhangi bir yarıyılda disiplin cezası, FF, YZ ve DZ notlarından herhangi birini almamış olması gerekir. Yatay geçiş yolu ile Üniversitemize kayıt yaptırmış olan öğrenciler, geldikleri Yükseköğretim kurumunda başarmış oldukları derslerden, daha önce hiçbir dönemde başarısız not almadıklarını belgeledikleri takdirde; yukarıdaki not ortalamalarını sağlamaları şartıyla "Yarıyıl Onur" ve "Yarıyıl Yüksek Onur" öğrencisi olmaya hak kazanırlar. Yarıyıl Onur ve Yarıyıl Yüksek Onur öğrencileri ilgili Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünce ilan edilir.

Derslerden Muafiyet

Madde 22 — a) Dumlupınar Üniversitesine ilk defa kayıt yaptıran öğrencilere uygulanan İngilizce Seviye Tespit Sınavında, en az 70 puan alan öğrenciler, ilk iki yarıyılda okutulan İngilizce I ve İngilizce II derslerinden muaf olurlar. Bu durumdaki öğrencilere 17 nci maddede belirtilen CC, CB, BB, BA, AA başarı notlarından birisi verilir.

b) Daha önce bir yüksek öğretim programında tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olan ve ÖSYM tarafından yapılan üniversite giriş sınavı ile Dumlupınar Üniversitesine kayıt yaptıran öğrenciler, almış oldukları derslerden muafiyet isteğinde bulunabilirler. Bunun için, öğrencilerin Üniversiteye ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren 15 gün içinde, transkriptleri, ders içerikleri ve bir dilekçe ile ilgili Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne başvurmaları gerekir. Öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumunda başarmış oldukları eşdeğerliliği ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen derslerden daha önce almış oldukları notlar, 18 inci maddedeki esaslar çerçevesinde başarı notuna dönüştürülür.

Bu şekilde eşdeğerliliği kabul edilen ders sayısına göre, azami öğrenim süresinden kaç yarıyıl düşüleceği de yürürlükteki mevzuat çerçevesinde ilgili yönetim kurulu kararında belirtilir.

c) Dumlupınar Üniversitesine yatay geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrencilerin, önceki yükseköğretim kurumunda başarmış oldukları ve eşdeğerliliği ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen derslerden, daha önce almış oldukları notlar, 18 inci maddedeki esaslar çerçevesinde başarı notuna dönüştürülür.

Ders Tekrarı

Madde 23 — Bir dersin tekrarı aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılabilir.

a) Bir dersten FF, DZ veya YZ notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda tekrar almak zorundadır.

b) DD ve DC notu alınan derslerin tekrarı, öncelikle bulunulan yarıyıldan geriye doğru gidilerek yapılır.

c) Tekrar edilmesi gereken dersler çakışırsa, öncelikle alt sınıfın dersi alınır.

d) Sınamalı durumunda olmayan bir öğrenci, genel not ortalamasını yükseltmek amacı ile öğretim süresi boyunca, daha önce başarmış olduğu derslerden en çok 6 tanesini tekrar edebilir ve alınan en son not, hesaba katılır. Ancak, "Sınamalı Öğrenci" olunması halinde alınmak zorunda kalınan dersler bu sayının dışındadır.

e) Programdan çıkarılan zorunlu derslerin yerine tekrarlanacak dersler, ilgili Meslek Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir.

Seçmeli bir dersten FF, DZ veya YZ notu alan bir öğrenci, o ders yerine programdaki başka bir seçmeli dersi, danışmanının onayıyla alabilir.

Yukarıda belirtilen ders tekrarı esaslarında, 10 uncu maddedeki kredi sınırlarına uyulması zorunludur.

Ders tekrarı yapılan yarıyıllar öğretim süresine dahildir.

Ek Sınavlar ve Ek Süreler

Madde 24 — Öğrencilere, önlisans öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan azami süreler, açılması halinde yaz okulu hariç dört akademik yıldır (8 yarıyıl).

Bu azami süre sonunda başarısız oldukları ve hiç almadıkları ders sayısı dört veya beş olanlara, dört yarıyıl ek süre ve bu yarıyıllardaki sınavlara girme hakkı tanınır.

Yukarıda belirlenen azami süre sonunda son sınıf öğrencilerine, yarıyıl sonu sınavına girme hakkı elde etmiş olmaları şartı ile, FF ve YZ notu aldıkları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir ve bu sınavlar için mazeret sınavı açılmaz. Bu iki ek sınavın değerlendirilmesinde 49 ve altı FF olarak, 50 ve üstü ise 25’e bölünerek, 17 nci maddedeki en yakın katsayı karşılığında başarı notuna dönüştürülür. Bu iki ek sınav sonunda, başarısız oldukları ve hiç almadıkları ders sayısını beş veya daha az derse indiren öğrencilere, bu dersler için üç yarıyıl ek süre ve bu yarıyıllardaki sınavlara girme hakkı tanınır.

Ek sınavlara girmeden veya girdikten sonra, yukarıda belirtilen yarıyıl sınavlarına girme haklarını kullanırken veya kullandıktan sonra başarısız oldukları ve hiç almadıkları ders sayısını üç veya daha aza indirenlere, sınırsız olarak bu derslerden açılacak yarıyıl sınavlarına girme hakkı tanınır.

İzlediği programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden başarılı olduğu halde en az 2.00 genel not ortalamasını sağlayamayarak ilişiği kesilme durumuna gelen son yarıyıl öğrencisine, not ortalamasını yükseltmek için son iki yarıyılın dilediği derslerinden sınırsız sınav hakkı verilir.

Ek süre veya sınırsız sınav hakkının kullanımında, uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış veya devam şartı yerine getirilmemiş dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Ancak öğrenci, öğretim elemanının yarıyıl başında dersle ilgili belirleyeceği koşullara uymak zorundadır.

Sınırsız sınav hakkını kullanan öğrenci, sürekli olarak öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti ödemeye devam eder. Ancak, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz.

Tek Dersten Başarısız Öğrenciler

Madde 25 — Güz Yarıyılı, Bahar Yarıyılı veya açılması halinde Yaz Okulu sonunda, tüm derslerin devam şartını yerine getirdiği halde her hangi bir dönemde, FF veya YZ notu aldığı tek dersten veya bütün derslerden geçer not aldığı halde gerekli not ortalamasını sağlayamadığı için mezun olamayan öğrencilere, sadece bir dersten eksikliklerini tamamlamak veya yeni bir sınava hazırlanmak üzere, izleyen yarıyılın yarıyıl içi sınavına kadar bir ek süre ve bir ek sınav hakkı tanınır. Bu ek sınav, yarıyıl içi sınavları ile birlikte yapılır ve bu sınav için mazeret sınavı açılmaz. Yukarıdaki şartlar, öğrencinin 7 nci yarıyıl sonuna kadar geçerlidir.

Bu haktan yararlanmak isteyen öğrenciler, izleyen dönemin kaydını yaptırmak zorundadırlar. Öğrencinin yarıyıl içi sınav notu dikkate alınmaksızın, bu ek sınavın değerlendirilmesinde 49 ve altı FF olarak, 50 ve üstü ise 25’e bölünerek, 17 nci maddedeki en yakın katsayı karşılığında başarı notuna dönüştürülür.

Durumları bu maddeye uyan öğrenciler, Güz, Bahar yarıyıl sonu sınav sonuçlarının ve Yaz Okulu sonu sınavlarının ilanını izleyen on beş gün içerisinde, öğrenim gördükleri birimler aracılığı ile Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yazılı olarak müracaat ederler. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, öğrencilerin durumunu inceledikten sonra hangi derse ek süre ve ek sınav hakkı tanındığını, öğrencilerin Meslek Yüksekokullarına bildirir. Bu maddede öngörülen ek sınav hakkı bir öğrenciye bir kez tanınır.

İlişik Kesme

Madde 26 — Öğrencilerin azami öğrenim süresini tamamladıktan sonra, aşağıda belirtilen şartlarda Üniversite ile ilişikleri kesilir:

a) Mezun olmak için hiç almadığı veya alıp da devamsız olduğu beşten fazla dersi kalan,

b) 24 üncü maddede belirtilen ek sınav haklarını kullandıktan sonra mezun olmak için beşten fazla dersi kalan,

c) 24 üncü madde çerçevesinde tanınan ek süreler sonunda başarısız ders sayısını üç veya daha aza indiremeyen,

d) Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır, bu haktan yararlanamaz ve üniversite ile ilişiği kesilir.

Diploma Şartları

Madde 27 — Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programı bitirebilmesi ve diploma alabilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 olması yanında, tüm derslerden en az DD veya YT notu alması ve zorunlu stajları başarması gereklidir.

Başarı Belgeleri

Madde 28 — Öğrenim gördüğü en çok dört yarıyılda herhangi bir disiplin cezası, FF, YZ ve DZ notu almamış öğrencilerden, programın sonunda genel not ortalaması 3.00 - 3.49 olanlar "Onur Öğrencisi", 3.50 - 4.00 olanlar "Yüksek Onur Öğrencisi" olarak mezun edilirler. Bu öğrencilere, diplomaları ile birlikte başarılarını gösteren bir belge verilir.

Öğrenciye, istediği takdirde üniversitede aldığı bütün ders, kredi, not ve dereceleri gösteren ders başarı belgesi (Transkript) verilir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Diğer Hükümler

Akademik İzin

Madde 29 — Öğrencinin akademik izin talebi, gerekçeli bir dilekçe ve belgeleriyle birlikte, ilgili Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne yapılır. Akademik izin talepleri, Dumlupınar Üniversitesi Senatosunca kabul edilen "Haklı ve Geçerli Nedenler" çerçevesinde ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve alınan karar, Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ve ilgili öğrenciye yazılı olarak bildirilir.

Akademik izin isteklerinin yarıyıl başında ilk dört hafta içinde yapılması esastır. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konulmaz.

Sağlık sebebiyle akademik izin başvurusunda bulunacak öğrencilerin Resmi Onaylı heyet raporunun, en az 22 öğretim gününü kapsaması gerekir.

Öğrencilere, her defasında en fazla iki yarıyıl olmak üzere, toplam dört yarıyıla kadar akademik izin verilebilir.

Ancak, sürekli sağlık sorunlarını herhangi bir resmi yataklı sağlık kuruluşundan heyet raporu ile belgeleyenler, bu süre kısıtlaması dışındadır. Akademik izinli olan öğrenciler, derslere devam edemez ve akademik izinli oldukları süreler, öğretim süresinden sayılmaz.

Sağlık nedenleriyle bir yarıyıldan fazla akademik izinli sayılan öğrenci, akademik izni sona ermeden takip eden yarıyıla kayıt yaptırmak istediğinde, öğrenimine devam edebileceğini herhangi bir resmi yataklı sağlık kuruluşundan heyet raporu ile belgelendirmesi durumunda, ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararıyla kaydını yaptırabilir.

Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik

Madde 30 — 24/5/1995 tarihli ve 22292 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dumlupınar Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1 — Bu Yönetmelik yürürlüğe girdiğinde kayıtlı olan öğrencilerin başarmış oldukları kredili dersler için almış oldukları notlar 25’e bölünerek 17 nci maddedeki en yakın katsayı karşılığında başarı notuna dönüştürülür ve kredi değerleri aynen korunur. Kredisiz derslerde başarılı öğrencilerin notu YT notuna dönüştürülür. Başarısız oldukları kredili derslerin notları FF, kredisiz derslerin notu YZ, devamsızlıktan kalınan derslerin notu, DZ notuna dönüştürülür.

Yarıyıl ve genel not ortalamaları yukarıda dönüştürülen notlar dikkate alınarak 19 uncu maddeye göre hesaplanır.

Geçici Madde 2 — Üniversiteye devam etmekte olan öğrenciler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden alıp, başarısız oldukları dersleri, bu Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra ilk verildiği yarıyılda tekrar almak zorundadırlar. Seçmeli derslerin ve sonradan programdan çıkarılan derslerin tekrarında 23 üncü maddedeki esaslar uygulanır. Bu öğrencilerden 24 üncü maddede belirtilen süreler içinde, programlarındaki bütün dersleri başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olanlara, kayıtlı oldukları programa göre önlisans diploması verilir.

Geçici Madde 3 — 2003 - 2004 Akademik yılından önce kayıtlı olan öğrencilerin ders kayıtlarında bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesindeki esaslar uygulanmaz. Bu öğrenciler bir yarıyılda başarısız oldukları dersler dahil olmak üzere danışmanın önerisi ile haftada en çok 36 saatlik ders alabilir. Başarı ve başarısızlığın belirlenmesinde 20 nci maddede yer alan; "zorunlu genel not ortalamalarını sağlayamayan öğrenciler başarısız kabul edilir ve Sınamalı öğrenci sayılır" hükmü uygulanmaz.

2003 - 2004 Akademik yılından önce kayıtlı olan öğrencilerin bütünleme sınav hakları bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce alınan dersler için kullandırılır. Ayrıca bu öğrenciler, ilgili dersler için açılması halinde yaz okulundan da yararlanabilir. Bütünleme hakkı kullanılan derslerin final ve bütünleme sınavları için mazeret hakkı kullanılmaz.

Geçici Madde 4 — 2003 - 2004 Akademik yılından önce kayıtlı olan 1995 - 2002 girişli öğrencilerden, mezuniyet döneminde tüm derslerin devam şartını yerine getirdiği halde, en çok iki dersten geçmez not aldığı için mezun olamayanlara, eksikliklerini tamamlamak veya yeni bir sınava hazırlanmak üzere izleyen yarıyılın ara sınav dönemine kadar bir ek süre ve bu ek süre sonunda bir ek sınav hakkı tanınır. Bu sınav hakları bir öğrenciye bir kez tanınır ve mazeret sınav hakkı açılmaz.

Geçici Madde 5 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, Dumlupınar Üniversitesine kayıtlı olan öğrencilere, yönetmeliğin uygulanmasıyla ilgili diğer hususlarda karar almaya, Üniversite Yönetim Kurulu yetkilidir.

 

ALTINCI BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

 

Yürürlük

Madde 31 — Bu Yönetmelik, 2003 - 2004 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 32 — Bu Yönetmelik hükümlerini Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.

Sayfa Başı