Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

10 Ağustos 2003

PAZAR

Sayı : 25195

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Tüzük

2003/5960 Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük

Yönetmelikler

Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Devrilmeye Karşı Koruma Çerçevesi ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (77/536/AT)

— İstanbul Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Geçici 1 inci Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik

Tebliğ

— İşkolu Tespit Kararı (No: 2003/13)


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Tüzük

Karar Sayısı : 2003/5960

Ekli “Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük”ün yürürlüğe konulması; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 593, 609 ve 620 nci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 21/7/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

     

Başbakan

     

A.GÜL

K. UNAKITAN

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd. V.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

DevletBakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

G. AKŞİT

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

B. YILDIRIM

E. MUMCU

S. GÜÇLÜ

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı V.

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı V.

 

 

 

Sayfa Başı


Yönetmelikler

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Devrilmeye

Karşı Koruma Çerçevesi ile İlgili Tip Onayı

Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına

Dair Yönetmelik

(77/536/AT)

MADDE 1 — 16/8/2000 tarihli ve 24142 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Devrilmeye Karşı Koruma Çerçevesi ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin (77/536/AT) 4 üncü maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"c) Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörleri Tip Onayı Yönetmeliği: Avrupa Topluluğunun 74/150/AT sayılı Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörleri Tip Onayı Yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanan şekliyle son seviyesini,"

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 7 — Onay Kuruluşu olarak Bakanlık bu Yönetmeliğin uygulanmasından sorumludur. Deneyleri yapmaya veya yaptırmaya Teknik Hizmetler Kuruluşu olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı Ankara Tarım Alet ve Makinaları Test Merkezi yetkilidir."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"e) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan traktöre, bu Yönetmeliğin Ek I, Ek II, Ek III ve Ek IV' ünde belirtilen şartları sağlayan veya aynı traktörün Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Devrilmeye Karşı Koruma Çerçevesi İle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinin (Statik Deney) (79/622/AT) 2 nci maddesinde tanımlanan kapsama da girmesi durumunda, 79/622/AT Yönetmeliğinin Ek I, Ek II, Ek III ve Ek IV' ünde belirtilen şartları sağlayan devrilmeye karşı koruma çerçevesi takılması zorunludur."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin Ek VI’sının ilk fıkrasından sonra yer alan ülkeler ve kod numaraları listesinin sonuna "Türkiye için 37" ibaresi ilave edilmiştir.

Yürürlük

MADDE 6 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7 — Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

—— • ——

İstanbul Üniversitesinden:

İstanbul Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu

Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 13/3/2001 tarihli, 24341 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 3 — Yüksekokula kayıt olabilmek için T.C. Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınavsız kayıt hakkı kazandığı belgelenmiş olmak ve başka bir yükseköğretim programında kayıtlı olmamak şarttır."

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (b) bendinin birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Herhangi bir Yükseköğretim Kurumuna kayıtlı iken Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınavsız kayıt hakkı kazandığı belgelenmiş ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Meslek Yüksekokuluna kaydını yaptırmış öğrencilerin öğrenimlerine devam etmeleri ve ders intibaklarının yapılmasında aşağıdaki hususlara uyulur:"

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenerek, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Ders planlarında geçen "Günlük Uygulama" dersi zorunlu ve kredili ders olup, okutulduğu ders yarıyılı için içeriği Program Akademik Kurulunda belirlenir. Bunun için öğretim elemanlarının gerekli gördükleri uygulama teklifleri görüşülerek karara bağlanır. Karar Yüksekokul Kurulunda görüşülerek onaylanır. Günlük uygulama dersinin yürütülmesinden program başkanı sorumludur.

Öğrenci günlük uygulamaların % 80’ine katılmak zorundadır. Günlük uygulama;

Toplu ve bireysel çalışmalardaki başarısına,

Derse devama,

Gösterdiği ilgiye,

Verilen ödevdeki başarısına,

göre uygulama yaptıran her bir öğretim elemanı tarafından takdir hakkını kullanarak "Geçer" veya "Başarısız" olarak değerlendirilir. Öğretim elemanları değerlendirme sonuçlarını liste halinde program başkanına gönderir.

Program başkanı öğretim elemanlarının verdiği notları inceler. Verilen notların % 80’i "geçer" olan öğrenciler dersi başarmış sayılır. (örneğin 4 öğretim elemanından "başarılı" 1 öğretim elemanından "başarısız" olan öğrenci "başarılı" sayılır)

Başarılı öğrencilerin listesi Yüksekokul Müdürlüğüne gönderilir. "Başarısız" öğrenciler dersi tekrar ederler."

“"Seçimlik dersler" öğrencinin formasyonunu tamamlayan derslerden olabileceği gibi, genel kültür veya değişik ilgi alanlarındaki derslerden de oluşabilir. Seçimlik dersler kendi programından seçilebileceği gibi diğer programlardan da seçilebilir. Öğretim planlarında seçimlik dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok yüzde onbeşini oluşturacak biçimde düzenlenir. Yabancı Dil dersini başarıyla geçen öğrenciler isteğe bağlı olarak üçüncü ve dördüncü yarıyıllarda haftada altı saat kredisiz, sertifikalı Yabancı Dil dersini alabilir.”

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bir dersten alınan DC ve DD notları, bu dersin "koşullu" olarak başarıldığını belirtir. F notu ise, başarısı DD veya G düzeyine erişemeyen öğrencilere verilir. Bu notu alan öğrenciler, bu derse devam ederek ara ve yarıyıl sonu sınavına girip başarılı olmak zorundadır. Ancak Yüksekokul Yönetim Kurulu Kararı ile söz konusu dersin sonraki bir yarıyılda alınmasına izin verilebilir."

"Ağırlıklı Genel Not Ortalaması üst üste iki yarıyıl "Başarı Baraj Notu"nun altında olan öğrenciler "Başarısız Öğrenci" durumuna girer. Başarısız öğrenciler bir üst yarıyıldan yeni ders alamaz ancak önceki yıllardan başarısız ya da koşullu olarak başarılı sayıldıkları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra (DD) ve (DC) aldıkları dersleri tekrarlar. Ders tekrarında öğrenci derse devam ederek ara sınavlara ve yarıyıl sonu sınavına girer. Ders tekrarı ile (AGNO)’larını "Başarı Baraj Notu"nun üzerine çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam eder. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır."

Yürürlük

MADDE 5 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.

—— • ——

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden:

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans-Lisans

Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Geçici

1 inci Maddesinin Değiştirilmesi

Hakkında Yönetmelik

MADDE 1 — 12/7/1998 tarihli ve 23400 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 31/5/2002 tarihli ve 24771 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle değişik Geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 1 — Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılı başından itibaren yeni kayıt olan öğrencilerden başlatılmak üzere yaz yarıyılı sistemi uygulamasına geçilmiştir. Bu öğrencilerden itibaren ek sınav uygulaması kaldırılmış olup,1998-2002 yılı girişli öğrencilerin ise ek sınav hakları saklıdır."

Yürürlük

MADDE 2 — Bu Yönetmelik 2003-2004 öğretim yılı başından itibaren yeni kayıt olan öğrencilerden başlatılmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

İŞKOLU TESPİT KARARI

Karar Tarihi : 1/8/2003

Karar No      : 2003/13

İşyeri                   : B.P.O. B Plas Plastic Omnium Otomotiv Plastik Yan San.A.Ş.

                                1-DemirtaşOrganize Sanayi Bölgesi Orkide Sk.

                                   Osmangazi-BURSA

                                2-Yeni Yalova Yolu 8. Km. Panayır Mevkii

                                   Osmangazi-BURSA

B.M. Dosya No  : 94411.16-65323.16

Tespiti İsteyen  : Petrol-İş Sendikası

İnceleme            : B.P.O. B Plas Plastic Omnium Otomotiv Plastik Yan Sanayi A.Ş.’ne ait işyerlerinde Bakanlığımızca yapılan incelemede: Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde Şirketin amaç ve konusunun “Şirket esas itibariyle, plastik oto parçalarının en son teknolojiyle imalatı, boyanması, plastik çöp konteynerleri ile atıklar ve çöpler için kullanılabilecek her tipte kaplar imalatı, dağıtımı ve satışından ibarettir...” olarak belirtildiği, Şirketin Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Orkide Sk.Osmangazi-BURSA adresinde faaliyet gösteren işyerinde Plastik ve Metal departmanlarının bulunduğu, Plastik Bölümünde; plastik granürden plastik oto yakıt tankı üretimi yapıldığı, Metal Bölümünde ise; işyerinde üretilen plastik oto yakıt tanklarının taşınmasında ve stoklanmasında kullanılan metal kasaların yapıldığı, yapılan işlerin asıl işe yardımcı işlerden olduğu, Yeni Yalova Yolu 8. Km. Panayır Mevkii Osmangazi-BURSAadresindeki işyerinin Enjeksiyon Bölümünde; plastik granürden plastik otomotiv parçalarının üretiminin yapıldığı, Metal Bölümünde dışarıdan satın alınan sacın delinmesi ve şekil verilmesi ile küçük metal parçalarının üretildiği, sözkonusu mamüllerin bir bölümünün üretilen plastik oto parçalarının montaj işlerinde kullanıldığı, Boya Bölümünde de; işyerinde üretilen mamüllerin boyanması işlerinin yapıldığı, Metal ve Boya Bölümünde yapılan işlerin ise asıl işe yardımcı işlerden olduğu, bu nedenle işyerlerinde yapılan işlerin niteliği itibariyle İşkolları Tüzüğü’nün 03 sıra numaralı “Petrol, Kimya ve Lastik” işkolunda yeraldığı tespit edilmiştir.

Karar                  : B.P.O. B Plas Plastic Omnium Otomotiv Plastik Yan Sanayi A.Ş.’ne ait işyerlerinde yapılan işlerin niteliği itibariyle İşkolları Tüzüğü’nün 03 sıra numaralı “Petrol, Kimya ve Lastik” işkoluna girdiğine ve yapılan bu tespitin Resmî Gazete’de yayımlanmasına 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 4. maddesi gereğince karar verilmiştir.

Sayfa Başı