Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

12 Nisan 2004

PAZARTESİ

Sayı : 25431

 

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Milletlerarası Andlaşma

2004/7003 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İmzalanan, Sahil Güvenlik İşbirliği Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar

 

Yönetmelik

— Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

Tebliğ

— Mersin İl Sınırları İçerisinde, Orman Yangınlarının Önlenmesi Amacıyla Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Karar (No: 2004/1)


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Milletlerarası Andlaşma

Karar Sayısı : 2004/7003

18 Nisan 2002 tarihinde Ankara’da imzalanan ve 14/1/2004 tarihli ve 5061 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sahil Güvenlik İşbirliği Anlaşması”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığı’nın 2/3/2004 tarihli ve DHGY/81213 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 8/3/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

 

 

 

Başbakan

 

 

 

A. GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

G. AKŞİT

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V. GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

B.ATALAY

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı V.

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

M.H.GÜLER

E. MUMCU

O. PEPE

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı

 

Sayfa Başı


Yönetmelik

İçişleri Bakanlığından:

Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 19/2/1982 tarihli ve 17610 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliğinin 10 uncu maddesine aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

"Yönetim Kuruluna aday olmaması veya seçimin yapılamaması hallerinde; Merkezde Emniyet Genel Müdürü, İllerde İl Emniyet Müdürü, eğitim öğretim kurumlarında kurum başkanı veya müdürünün ve Polis Moral Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde, Polis Moral Eğitim Merkezi Müdürünün onayı ile mevcut yönetim kurulu veya Kantin Yönetim Kurulu üye sayısı kadar personel atama yoluyla görevlendirilir."

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesine aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiştir.

"Yönetim Kuruluna aday olmaması veya seçimin yapılamaması durumunda; atama yoluyla oluşturulan Kantin Yönetim Kurulunun görev süresi bir yıldır."

Yürürlük

MADDE 3 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4 — Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğ

Mersin Valiliğinden:

Orman Yangınlarının Önlenmesi Amacıyla Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Karar

Karar Tarihi : 24/3/2004

Karar No : 2004/1

Mersin ili orman yangınları ile mücadele komisyonu 24/3/2004 tarihinde Vali Yardımcısı Reşat ÖZDEMİR başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

1 – Valilik Makamınca giriş ve çıkışa yasaklanan yangınlara hassas ormanlarda, 1/6/2004 tarihinden 31/10/2004 tarihine kadar Orman Muhafaza Memurları ile Jandarmadan oluşan ekipler, günün 24 saatinde devriye gezecekler ve gözetleme yapacaklardır. 6831 sayılı Orman Kanununun 74 üncü maddesi gereğince yangın mevsimi süresince giriş ve çıkışlara görevliler dışında Valilik Makamınca yasak edilen ormanlar, 15 gün süre ile ilgili Orman İşletme Müdürlüklerince mahallinde ilan edilecek ve ilan tutanakları dosyasında muhafaza edilecektir. Valilik Makamı yangınlara hassas ormanlık alanlara giriş ve çıkışlara yasak süresini 31/10/2004 tarihinden sonra da uzatabilecektir.

2 – Halkın piknik yaptığı yerlerde orman yangınlarına duyarlı olmaları ve yaktıkları ateşi söndürmeleri hususunda muhtelif yayın vasıtaları ve yerel gönüllü çevre kuruluşları ile işbirliği yapılarak halkın uyarılmasına çalışılacaktır. Yörede bulunan Sivil Savunma Ekipleri ve yangın söndürme çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen diğer Sivil Toplum Örgütlerine, gerektiğinde yararlanmak amacıyla eğitim ve malzeme yardımı sağlanacaktır.

3 – Karayolları Bölge Müdürlüğü ile Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü yangınlara hassas olan ormanlık alanlardan geçen yolların kenarındaki otların temizliğini en geç 1/6/2004 tarihine kadar bitireceklerdir.

4 – TEDAŞ Müessese Müdürlüğü ve TEİAŞ Müdürlüğü, yangınlara hassas olan ormanlık alanlardan geçen enerji nakil hatlarının tamir ve bakımlarını en geç 1/6/2004 tarihine kadar mutlaka tamamlayacaklardır.

5 – İlçe Merkezince Kaymakamlıklarca, ilgili Kurum Müdürleri ve Köy Muhtarlarının katıldığı toplantılarda, Orman yangınları ile mücadele için yapılacak çalışmalar yangın mevsimi boyunca anlatılacak ve bu konuda sürekli bilgilendirme yapılacaktır.

6 – İl Jandarma Komutanlığı ile Çamlıyayla Jandarma askerlerinden orman yangınları ile mücadelede istifade edilecektir.

Bu askerlere, Orman Bölge Müdürlüğü gerekli eğitimi verecek ve kendilerine lüzumlu olan, yangın söndürme malzemeleri verilecektir.

Yangın mevsimi süresince, her Orman İşletme Müdürlüğü, kendi hudutları dahilinde görev yapan Jandarma Karakol Komutanlıkları ile yangına hassas ormanlık alanlarla, piknik yerlerinin denetimini önceden yazılı olarak hazırlayacakları aylık çalışma programları dahilinde birlikte yürüteceklerdir.

Her Orman İşletme Müdürlüğü, kendi hudutları dahilindeki Jandarma Karakol Komutanlıklarındaki erlerin orman yangınları ile mücadele için gerekli eğitimlerini önceden yaptıracaklardır.

7 – Mersin İli dahilinde çıkan orman yangınlarını gören ve haber alan tüm Resmi ve Özel Kuruluşlar, yangın haberini en kısa sürede, en yakın orman teşkilatına veya tahsis edilen "177" No’lu ORMAN YANGIN İHBAR telefonuna bildireceklerdir. Orman Bölge Müdürlüğü merkezindeki yangın nöbetçi amirliğinin telefonu 238 33 99/390 dır. Bu telefon günün 24 saatinde açık bulundurulacaktır.

8 – Tüm Belediyeler, çöplükler etrafında etkili yangın önlemlerini alacaklar, orman içerisine çöp dökmeyeceklerdir. Aksine hareket eden belediyeler sorumlu olacaklardır.

9 – Orman yangını vukuunda, Trafik Ekipleri seyir halindeki Orman Teşkilatının her türlü araçlarına geçiş üstünlüğü tanıyacaktır.

10 – 6831 sayılı Orman Kanununun 76 ncı maddesi 4 üncü fıkrasında bahsedildiği üzere, ormanlara 4 Km. mesafede veya bu Kanunun 31 ve 32 nci maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde, anız ve benzeri bitki örtüsü yakmak yasaktır.

Devriye ve gözetleme işleri ile görevlendirilen ekipler, bu hususların uygulanmasını da titizlikle takip edeceklerdir. Sorumlulara rastlanıldığında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Anız yakılmasının zararlı olduğu, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından konferanslar verilmek suretiyle vatandaşlara anlatılacaktır.

11 – Milli Eğitim Müdürlüğünce eğitim ve öğretim sırasında, tüm öğrencilere orman sevgisini aşılamak, ormanı korumak ve orman yangınlarının büyük afet olduğunu izah etmek doğrultusunda eğitici ve öğretici bilgiler verilecektir.

12 – Orman mıntıkalarından geçen her türlü demiryolu vasıtalarının ve güzergahta görevli personelin yangına sebebiyet vermemeleri için, Devlet Demiryolu Müdürlüğü ilgili birimleri gerekli önlemleri alacaklardır. Uzun inişli şevdeki rayların etrafındaki otlar ve süceyrat Devlet Demir Yolları tarafından temizlenecektir.

13 – Orman içi ve bitişiğinde kurulmuş, ya da kurulacak olan turistik tesisler ve konaklama yerlerinin ilgilileri mahalli Orman İşletme Müdürlükleri ile temasa geçerek, orman yangınları ile mücadele tedbirlerini önceden almak mecburiyetindedirler.

Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66 ncı maddesi delaleti ile 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526, 2872 sayılı Çevre Kanununun, 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılmasına;

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Tebliğ olunur.

Sayfa Başı