Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

13 Haziran 2004

PAZAR

Sayı : 25491

 

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

— İçişleri Bakanlığına, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi GÖNÜL’ün Vekâlet Etmesine Dair Tezkere

Yönetmelikler

— Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Giriş Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

— Fatih Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Tebliğler

— 2003/9 sayılı 2004 Yılı Fuar Takvimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: İTG-2004/3)

— Revize Edilen TS 101 Sofralık Üzüm Standardının Dış Ticarette Zorunlu Uygulamaya Konulmasına İlişkin Tebliğ (No: 2004/33)


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

T.C.

 

BAŞBAKANLIK

11 Haziran 2004

B.02.0.PPG.0.12-305-8374

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜCE KATINA

Görüşmelerde bulunmak üzere, 13 Haziran 2004 tarihinde Makedonya’ya gidecek olan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun dönüşüne kadar; İçişleri Bakanlığına, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül’ün vekâlet etmesini yüksek tasviplerine saygıyla arz ederim.

Abdullah GÜL         

Başbakan V.           

—————

T.C.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI

11 Haziran 2004

B.01.0.KKB.01-06-176-2004-664

 

 

BAŞBAKANLIĞA

İLGİ : 11 Haziran 2004 gün ve B.02.0.PPG.0.12-305-8374 sayılı yazınız.

Görüşmelerde bulunmak üzere, 13 Haziran 2004 tarihinde Makedonya’ya gidecek olan İçişleri Bakanı Abdülkadir AKSU’nun dönüşüne kadar; İçişleri Bakanlığına, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi GÖNÜL’ün vekâlet etmesi uygundur.

Bilgilerini rica ederim.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Sayfa Başı


Yönetmelikler

Boğaziçi Üniversitesinden:

Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Giriş Eğitim ve

Öğretim Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Lisansüstü Giriş ile İlgili Hususlar

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı Boğaziçi Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim-öğretim süreçlerini düzenlemektir. Lisansüstü eğitim-öğretim, lisans temeline dayalı yüksek lisans ve doktora programlarını kapsar.

Giriş ile İlgili Hususlar

Madde 2 — Anabilim dalları, her yarıyıl sonunda, bir sonraki yarıyılda açacakları lisansüstü programlarını, bu programlara kabul edebilecekleri öğrenci sayılarını, her programın gerektirdiği başvuru ve kabul koşullarını (yabancı dil dahil) bağlı bulundukları Enstitü'ye önerirler. Öneriler, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır ve süresi içinde Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü'ne bildirilir. Enstitülerin kararları Üniversitece ilan edilir.

Boğaziçi Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim-öğretime giriş başvuruları, Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü'ne yapılır. Başvuru için istenen belgeleri belirtilen süre içinde eksik veren adayların başvuruları, işleme konmaz. Herhangi bir lisansüstü programa kabul edilebilecek öğrenci sayısı 5 veya daha az ise, ilgili Enstitü, o yarıyıl için, söz konusu lisansüstü programı açmayabilir.

Yüksek Lisans Programına Başvuru ve Kabul

Madde 3 — a) Lisans öğrenimini tamamlamış ve başvuru koşullarını sağlamış olanlar, yüksek lisans programlarına başvurabilirler.

b) Lisans öğrenimlerinin son yarıyılında olan öğrenciler yüksek lisans programına koşullu ön kabul için başvurabilirler.

Herhangi bir adayın yüksek lisans programına kabul edilebilmesi için:

1) Lisans öğrenimini başarıyla tamamlaması,

2) Daha önce disiplinsizlik suçu veya başvurduğu programdan başarısızlık nedeni ile ilişiğinin kesilmemiş olması,

3) Yabancı Diller Yüksekokulu'nca kabul edilen bir İngilizce Dil Sınavında başarılı olması ya da bu Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre bu sınavdan muaf sayılması,

4) Bilim konularında yapılacak değerlendirmede başarılı olması gerekir.

c) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (LES) başvurduğu programın puan türünde 45 standart puandan az olmamak koşuluyla LES puanına sahip olmaları gerekir.

Yabancı uyruklu adaylarla yurtdışında ikamet eden Türk adaylarda LES sınavına girme şartı aranmaz, ancak adayların GRE veya GMAT sonuçları getirmeleri zorunludur.

Üniversitemiz lisansüstü programlarına öğrenci kabulünde GMAT ve GRE puanlarının geçerlilik süresi beş yıldan fazla olmamak üzere ilgili anabilim dallarının takdirindedir.

Lisansüstü Eğitim sınavı (LES) sonuçlarının geçerlilik süresi yasal olarak 24 ay olduğundan, bu sürenin Üniversitemize Lisansüstü eğitime kabul için başvurduğu tarihte 24 aylık sürenin dolmamış olması halinde, sınav sonucu geçerli sayılır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Doktora Programına Başvuru ve Kabul

Lisans veya Yüksek Lisans Diploması ile Başvuru

Madde 4 — a) Yüksek lisans öğrenimini tamamlamış ve başvuru koşullarını sağlamış olanlar doktora programlarına başvurabilir. Başvuru koşulları her dönem ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenir ve ilan edilir.

Lisans diploması ile doktora programına başvuru kabul etmek isteyen Anabilim Dalları koşullarını ayrıca ilanda belirtir.

Yüksek Lisans Programından Doktora Programına Doğrudan Geçiş

1) Tezli Yüksek Lisans Programında ilgili Enstitünün belirleyeceği şartlarda GNO’su en az 3.60 ve üzeri olan öğrenciler doktora programına doğrudan geçiş için derslerini tümüyle tamamladıkları zaman başvurabilirler ve Lisansüstü Giriş Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (b) bendi aynen uygulanır.

2) Tezsiz yüksek lisans programlarına devam eden öğrencilerden (Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü öğrencileri hariç), zorunlu ve alan seçmeli derslerinin %75'ini tamamlayan ve Genel Not Ortalaması 3.75'in üzerinde olanlar kontenjanı açılmış doktora programına doğrudan geçiş için başvurabilirler.

b)Yüksek lisans öğrenimlerinin son yarıyılında olan öğrenciler, doktora programına koşullu ön kabul için başvurabilirler.

Herhangi bir adayın doktora programına kabul edilebilmesi için:

1) Daha önce disiplinsizlik suçu veya başvurduğu programdan başarısızlık nedeni ile ilişiğinin kesilmemiş olması,

2) Yabancı Diller Yüksekokulunca kabul edilen bir İngilizce Dil Sınavında başarılı olması, ya da bu Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre bu sınavdan muaf sayılması,

3) Bilim konularında yapılacak değerlendirmede başarılı olması gerekir. Lisans diploması ile doğrudan doktora programına başvuranlar için ve Yüksek Lisans diploması ile doktora programına başvuranlar için bilimsel değerlendirme koşulları, ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenir.

c) Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES): Doktora Programına başvuran yüksek lisans mezunlarının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (LES) başvurduğu programın puan türünde 45 standart puandan az olmamak koşuluyla LES puanına sahip olmaları gerekir. Doktora programına başvuran lisans mezunlarında ise en az 55 LES puanı aranır.

Yabancı uyruklu adaylarla, yurt dışında ikamet eden Türk adaylarda, LES sınavına girme şartı aranmaz, ancak adayların GRE veya GMAT sonuçları getirmeleri zorunludur.

Üniversitemiz lisansüstü programlarına öğrenci kabulünde GMAT ve GRE puanlarının geçerlilik süresi, beş yıldan fazla olmamak üzere ilgili anabilim dallarının takdirindedir.

Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) sonuçlarının geçerlilik süresi yasal olarak 24 ay olduğundan, bu sürenin Üniversitemize Lisansüstü eğitime kabul için başvurduğu tarihte 24 aylık sürenin dolmamış olması halinde, sınav sonucu geçerli sayılır.

Boğaziçi Üniversitesinde veya başka bir Yükseköğretim Kurumunda yüksek lisans eğitimine başlayanlardan eğitimini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek Boğaziçi Üniversitesine doktora eğitimi için başvuranların, yeniden Lisansüstü Eğitimi Giriş (LES) sınavına girmelerine gerek yoktur.

İngilizce Sınavından Muafiyet

Madde 5 — Lisansüstü programlara başvuran adaylardan

a) Herhangi bir lisansüstü programına Boğaziçi Üniversitesindeki bir lisans programından mezun olduktan sonra en çok iki akademik yıl içinde başvurmuş olanlar,

b) Boğaziçi Üniversitesindeki bir yüksek lisans programından, ilgili Anabilim Dalı tarafından doktora programına doğrudan başvurması önerilenler,

c) Boğaziçi Üniversitesindeki bir yüksek lisans programında mezun olduktan sonra, iki akademik yıl içinde bir doktora programına başvuranlar, İngilizce sınavından muaf tutulurlar.

Türkçe eğitim yapan üniversitelerden, Üniversitemize gelip ders almak isteyen master ve doktora öğrencilerinin İngilizce yeterlilikleri, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yazılı veya sözlü sınav yapılarak tespit edilir.

Lisansüstü Programlar İçin Dil Hazırlığı

Madde 6 — Lisansüstü düzeyindeki her türlü eğitim-öğretim faaliyeti İngilizce yapılır. İngilizce dil sınavında başarı düzeyi Üniversite Senatosu tarafından belirlenir. Dil Sınavında başarılı bulunamayan adaylar, Yabancı Diller Yüksekokulu kontenjanının elvermesi koşulu ile, bir yıl süre ile yabancı dil eğitim programına alınabilirler. Bu programa ancak "intermediate" seviyesinde olanlar alınırlar ve bu öğrenciler hazırlık sınıfında okudukları süre içinde kayıt yaptıracakları bölümlerde (bölüm uygun gördüğü takdirde) bazı derslere (seminer v.b.) katılırlar. İngilizce Seviye Tespit Sınavında "intermediate" seviyesinin altında kalarak başarısız olanlar, başvurdukları programlara kabul edilmezler.

Bu öğrenciler, yabancı dil eğitim programını izledikleri sürece Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine uymakla yükümlüdürler.

Adayların Bilim Konularında Değerlendirilmesi

Madde 7 — Lisansüstü programlara başvuran adayların ilgili bilim konularındaki başarı düzeylerinin değerlendirilmesi, ilgili lisansüstü programını yürüten Anabilim Dalı tarafından yapılan bir sınav ya da eşdeğerliliği ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilen uluslararası bir sınav sonucuna göre yapılır.

Öğrencilerin kabulü, ilgili Anabilim Dalının önerisi üzerine Enstitü Kurulu tarafından karara bağlanır.

Özel Öğrenciler

Madde 8 — Özel öğrenciler, Enstitülerce belirlenen koşullarla bazı dersleri izlemelerine izin verilen öğrencilerdir. Özel öğrencilere diploma ya da ünvan verilemez. Ancak, Kayıt İşleri Şube Müdürlüğünce izledikleri programlarda aldıkları dersleri ve notlarını gösterir bir belge verilebilir. Özel öğrenci statüsünde iken alınan notlar ve krediler, Boğaziçi Üniversitesi lisansüstü programlarında geçerli değildir.

Özel öğrencilik başvuruları, akademik takvimde belirtilen süreler içinde Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne yapılır. Yapılan bir başvurunun işleme konulabilmesi için adayın

a) Başvurduğu Enstitü ve Anabilim Dalının imkanlarının elverişli olması,

b) Yabancı Diller Yüksekokulunca kabul edilen bir İngilizce Dil sınavında başarılı olması,

c) Bir yükseköğretim programıyla ilişiğinin başarısızlık ya da disiplin suçu nedeniyle kesilmemiş olması koşulları aranır.

Özel öğrencilik başvuruları, ilgili Anabilim dalının görüşü alınarak Enstitü Yönetim Kurulunca incelenir ve karara bağlanır.

Lisansüstü öğrencilerden özel öğrenci statüsünde ders alan öğrencilerin kayıtlarının Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü tarafından tutularak;

(1) İlgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından özel öğrenci olarak ders alacak öğrenciler Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne bildirilir ve kendilerine bir öğrenci numarası verilir,

(2) Devlet Üniversitelerinden gelecek öğrencilerden ücret talep edilmez,

(3) Vakıf Üniversitelerinden gelen öğrencilerden, ilgili Üniversite ile yapılacak protokol çerçevesinde ücret alınır, Protokol yoksa, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından saptanan ücret alınır,

(4) Öğrencilerin akademik durumları ile ilgili (not, ve benzeri) tüm yazışmalar Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülür,

(5) Bugüne kadar kabul edilmiş tüm öğrenciler için de aynı işlemler uygulanır.

Kayıt İşlemleri

Madde 9 — Lisansüstü programlarına kabul edilenlerin kayıt işlemleri, Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun belirlediği esaslara göre yapılır. Tüm öğrenciler kayıtlarını, Akademik Takvimde belirlenen günlerde başlatmak ve tamamlamak zorundadırlar. Ancak mazeretleri nedeni ile, bu süre içinde kayıt yaptıramayacak durumda olanlar, ilgili Enstitü Müdürlüğüne başvururlar. İlgili Enstitü Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilenler, ders ekleme ve bırakma süresi bitimine kadar kayıt yaptırabilirler. Her ne şekilde olursa olsun hiç bir öğrencinin kaydı, ders ekleme ve bırakma süresinin bitiminden sonra yapılamaz. Mazeretleri kabul edildiği halde, ilgili yarıyılda derslerin başlangıcından itibaren ders ekleme ve bırakma süresinin sonuna kadar, mazeretlerinin sürmesi nedeniyle kayıt yaptırmayanlar, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile, o yarıyıl için süreden sayılmaksızın izinli sayılabilirler. Herhangi bir yarıyılda izinsiz ve mazeretsiz olarak süresi içinde kayıt yaptırmayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Üniversiteye kayıt yaptıran bir öğrencinin sunduğu belgelerin veya verdiği bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olursa olsun Üniversite ile ilişiği kesilir. Söz konusu öğrenciler Üniversiteden ayrılmışsa, kendilerine verilen tüm belgeler (diploma dahil) iptal edilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

*Akademik kaydını yaptıran, fakat mali onayı olmayan öğrencilerin geç kayıt süresi sonuna kadar, öğrenci katkı payını yatırmaları halinde akademik kayıtları geçerli sayılır.

**Sözkonusu öğrenciler, geç kayıt tarihinden sonra öğrenci katkı payını faizi ile yatırırlarsa, akademik kayıt yapılır; fakat ilgili Yönetim Kurulu kararı ile mazeretine göre süresine sayılmaksızın veya sayılarak izinli olurlar.

***Sözkonusu öğrenciler öğrenci katkı payını dönem sonuna kadar faizi ile yatırmadığı takdirde; kaydı yapılmaz ve yönetmeliğin ilgili maddelerine göre işlem görür.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğretim ile İlgili Hususlar

Eğitim-Öğretim Yılı ve Sınavlar

Madde 10 — Dersler yarıyıl olarak düzenlenir. Öğrenciler derslere, uygulamalara, seminerlere, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarına ve diğer bütün çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.

Madde 11 — Lisansüstü öğretim süresinde izlenecek eğitim ve öğretim programları, mezuniyet için gerekli koşullar, ilgili Anabilim Dalı tarafından hazırlanan programlar, Enstitü Kurulunun olumlu görüşü ile Üniversite Senatosunun onayı ile kesinleşir.

Programların uygulanması ile ilgili hususlarda, Anabilim Dalları öngörecekleri özel düzenlemeleri, Enstitü Yönetim Kurulunun onayını almak koşuluyla bir iç genelgeyle belirleyebilirler.

Notlar, İşaretler ve Ortalamalar

Madde 12 — Öğrencilere lisansüstü programı çerçevesinde aldıkları her lisansüstü ders için öğretim elemanları tarafından aşağıdaki not veya işaretlerden biri verilir.

   

Not

Ağırlık

 

AA

Pekiyi

4.00

 

BA

Çok iyi

3.50

 

BB

İyi

3.00

 

CB

Yeterli

2.50

 

CC

Orta

2.00

 

F

Başarısız

0.00

 

P

Geçer

 
 

I

Eksik

 

NP

Yarıyıl sonu sınavına girmedi

 

R

Tekrar

 

NC

Kredisiz

 

L

İzinli

 

TP

Tez çalışması devam ediyor

 

W

Dersten çekildi

 

Q

Yeterliğe hazırlanıyor

 

RM

Tamamlayıcı önkoşul dersi

 

RJ

Doktora tezi jüri tarafından reddedildi

AA-CC notları, öğrencinin bir lisansüstü dersinde gösterdiği başarı düzeyini belirtmek için o dersin öğretim üyesi tarafından verilir.

F notu:

a) Lisansüstü öğrencilerinin devam ettiği tüm lisansüstü derslere yarıyıl sonu notu CC den aşağı olan derslerde öğretim üyesi tarafından,

b) Tanımına göre P veya F notu verilen bir dersin tamamlanmadığını göstermek üzere dersin öğretim üyesi tarafından,

c) Tez çalışmalarının yetersiz görüldüğü yarıyılın sonunda tez danışmanı tarafından,

d) Jürinin başarısız bulduğu teze, tez danışmanı tarafından verilir.

e) Tanınan süre sonunda tamamlanamayan teze verilir.

Bir öğrenci, F notu aldığı dersleri -süre kısıtlarına bağlı kalmak koşulu ile ve sadece bir kere tekrarlayarak- tamamlamak zorundadır. F alınan ders seçmeli ise, öğrenci aynı dersi tekrarlayabileceği gibi, danışmanın uygun göreceği başka bir dersi de alabilir.

P notu:

a) Öğrencinin Boğaziçi Üniversitesindeki izlediği lisansüstü programına kabul edilmeden önce başarılı olduğu dersler arasından nakil kredisi takdir edilmiş Enstitü Yönetim Kurulu tarafından,

b) Tanımına göre P veya F notu verilen bir dersin tamamlandığını göstermek üzere dersin öğretim üyesi tarafından,

c) Kayıtlı olduğu lisansüstü programındaki öğrenimi sırasında Boğaziçi Üniversitesi dışındaki kurumlardan alınmış ve başarı ile tamamlanmış lisansüstü derslerde Enstitü Yönetim Kurulu tarafından,

Tez jürisinin onayladığı teze tez danışmanı tarafından verilir.

I işareti:

a) Proje, bitirme ödevi, laboratuvar deneyleri ve benzeri çalışmalara dayalı derslerde geçerli mazeretlerden dolayı eksik kalmış çalışmaların tamamlanabilmesi için öğretim üyesi tarafından verilir.

Bu işareti alan öğrenci, sınav döneminin bitiminden sonra en çok iki hafta içinde eksiklerini tamamlamak zorundadır. Eksiklerini tamamlamayan öğrencilerin I işaretleri F notuna dönüşür. Ancak süre bitmeden öğretim elemanı tarafından başvurulmak koşulu ile, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından öğrenciye en fazla iki haftalık ek süre verilebilir.

b) Tezlerde, jürinin belirteceği düzeltmelerin yapılması ve eksiklerin tamamlanabilmesi için tez danışmanı tarafından verilir.

Yüksek lisans tezinde I işareti alan bir öğrenci, yarıyıl sınavlarının bitiminden sonraki üç ay içerisinde eksiklerini tamamlamakla yükümlüdür. Ancak I işareti, bir doktora tezi çalışmasındaki düzeltmelerin yapılması ve eksikliklerin tamamlanması için verilmişse bu süre 6 ay olabilir. Kendisine tanınan ek süre içinde tezdeki eksikliklerini tamamlayamayan öğrencinin I işareti Kayıt İşleri Müdürlüğünce F notuna çevrilir. NP işareti öğrencinin yarıyıl sonu sınavına giremediği derslerde dersin öğretim üyesi tarafından verilir. Öğrenci, bu Yönetmeliğin 21 inci maddesine göre mazeretli sayılmadığı ve dersin öğretim üyesi, süresi içinde geçerli bir başka not ile değiştirmediği takdirde NP işareti Kayıt İşleri Müdürlüğü tarafından F notuna çevrilir.

R işareti, öğrencinin tekrar etmekte olduğu zorunlu derse ya da öğrencinin başarısız olduğu seçmeli ders yerine aldığı başka bir dersi belirlemek için program danışmanı tarafından, kayıt sırasında verilir.

NC işareti, kredisiz olarak alınan dersleri belirtmek üzere kayıt sırasında program danışmanı tarafından verilir. NC işareti, dersin bitiminde alınan notun yanında dersin kredisiz alındığını belirtmek üzere tutulur. Kredisiz alınan dersler, ders ekleme bırakma süresinin bitiminden sonra krediliye çevrilemez.

L işareti, öğrencilerin Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile izinli sayıldıkları yarıyıllarda kayıt olmuş bulundukları derslerde izinli durumlarını belirtmek üzere Kayıt İşleri Şube Müdürlüğünce verilir.

TP işareti, lisansüstü teze kayıtlı olan öğrenciye, yarıyıl sonunda yasal süresi dolmuyorsa ve tez çalışmalarını başarı ile yürütüyorsa, çalışmalarını izleyen yarıyılda da sürdürebilmesi için tez danışmanı tarafından verilir.

W işareti, sürelerle ilgili maddeleri ihlal etmemek ve süresinin uzamasına yol açmamak koşuluyla tez ve önkoşul dersleri dışında, Akademik Takvimde belirlenen süreler içinde, program danışmanının onayı ile dersten çekilen öğrencilere, Kayıt İşleri Şube Müdürlüğünce verilir. Ancak dileyen Enstitüler kendi iç düzenlemeleriyle Enstitü Yönetim Kurulu onayı isteyebilirler.

Q işareti, derslerini başarı ile tamamlayıp yeterlik sınavına girmeye hak kazanan doktora öğrencilerine, kayıt olmaları halinde kayıt sırasında program danışmanları tarafından verilir.

RM işareti, yüksek lisans öğrencilerine önkoşul olarak verilen dersleri belirtmek için program danışmanları tarafından kayıt sırasında kullanılır.

RJ işareti, doktora tez jürisince tezi reddedilen öğrenciye, tez danışmanı tarafından verilir.

Yarıyılsonu notları öğretim üyesi tarafından gönderilmeyen öğrencilerin, karne ve transkriptlerinde "No Grade Reported NGR" (not bildirilmemiştir) şeklinde bir ibare yazılır.

Lisansüstü eğitimde alınan 579, 690, 790, 699 kodlu seminer/tez derslerinin notları, Bölüm Başkanlıkları (Anabilim Dalı Başkanlıkları) Enstitü Müdürlükleri kanalıyla Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne gönderilir.

Yüksek Lisans Programı

Madde 13 — Enstitü Yönetim Kurulu, ilgili anabilim dalının görüşünü alarak, yüksek lisans öğrenimine kabul edilen öğrenciler için, o anabilim dalının bir öğretim üyesini program danışmanı olarak belirler. Program danışmanı öğrencinin her yarıyılda alacağı dersleri, bu Yönetmeliğe ve öğrencinin kabul edildiği yüksek lisans programına uygun olarak belirler. Bir yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşulu ile en az 7 adet kredili ders, bir adet kredisiz, haftada bir saat, notu Pass-Fail olan seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Öğrencinin alacağı derslerden en çok iki tanesi, öğrencinin daha önce Anabilim Dalından almadığı ileri düzeydeki lisans derslerinden seçilebilir.

Bir yüksek lisans öğrencisi, programında öngörülen kredi tutarının en çok yarısını danışmanının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile:

a) Boğaziçi Üniversitesinin dışındaki yüksek öğretim kurumlarının lisansüstü programlarından ders alarak ya da önce bu programlarda en az bir yarıyıl başarı ile tamamlamış olmak koşulu ile, almış olduğu ve bir diploma için kullanılmamış derslerini nakil dersi olarak geçerli saydırarak,

b) Bir diploma için kullanılmamış olmak koşulu ile Boğaziçi Üniversitesinin başka programlarından daha önce almış olduğu lisansüstü dersleri geçerli saydırarak tamamlayabilir. Boğaziçi Üniversitesi dışında alınmış olan derslerin Enstitü Yönetim Kurulu tarafından geçerli sayılan notları öğrenci kaydına P notu olarak geçer. Sözkonusu derslerin kredi toplamı, program toplam kredisinin 1/4 ünü aşarsa öğrencinin derslerini tamamlaması gereken azami yasal süreden bir yarıyıl düşülür.

Lisans derecesi, kabul edildiği yüksek lisans programından farklı bir bilim dalında olan ya da aynı bilim dalında, ancak farklı bir yüksek öğretim kurumundan olan öğrenciye, lisans derslerindeki eksikliklerini tamamlayabilmesi için ilgili anabilim dalının önerisi üzerine, Enstitü Yönetim Kurulunca en çok iki yarıyıllık bilimsel hazırlık süresi tanınabilir. Bu önerinin, öğrencinin kabulü sırasında yapılması ve alacağı "önkoşul" derslerinin belirlenmesi zorunludur. "Önkoşul" dersleri öncelikle ve kredili olarak alınır. Ancak bu derslerin kredi ve notları yüksek lisans mezuniyet GNO'suna katılmaz. Önkoşul derslerinin herhangi birinden F notu alınması veya herhangi bir yarıyıl sonunda önkoşul derslerinin ortalamasının 2.50 nin altında olması halinde, öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. İlgili anabilim dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile, önkoşul derslerinin yanısıra lisansüstü programa yönelik dersler de alınabilir.

Yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlık süresi hariç dört yarıyıldır. Bu süre içerisinde bütün derslerini en az 3.00 GNO ile tamamlamış, ancak tez çalışmasını tamamlayamamış öğrenciye ilgili anabilim dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıllık ek süre verilebilir.

Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Giriş Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde, tezli yüksek lisansa devam edenler için en çok 3 dönem sonunda, tezsiz yüksek lisansa devam edenler için en çok beşinci dönem sonunda tüm derslerini tamamladıkları halde GNO'ları 3.00'ın altında kalan öğrencilerin tezli yüksek lisansta dördüncü ve tezsiz yüksek lisansta altıncı dönem sonunda üniversite ile ilişiklerinin kesilmesi nedeniyle bu durumda olan öğrenciler;

(1) GNO'larını 3.00'e çıkarma ve ders tekrarı hakkı verilmesi halinde eski yönetmeliklerde olduğu gibi, CC ve/veya CB alınan dersleri tekrar edebilirler.

(2) Seçmeli derslerin tekrarında danışmanların uygun gördüğü durumlarda, dersi başka bir seçmeli ders ile de tekrar edebilirler.

Yüksek Lisans Tezi

Madde 14 — İlgili Anabilim Dalının görüşü alınarak bir doktoralı öğretim elemanı, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından, en geç öğrencinin ikinci yarıyılı sonuna kadar, o öğrencinin tez danışmanı olarak görevlendirilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumda ikinci bir tez danışmanı atanabilir. Görevlendirme sırasında anabilim dalınca onaylanan tez önerisi doğrultusunda tez konusu da belirlenir. Öğrenci en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl teze kayıt yaptırmak zorundadır.

Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenen ve Akademik Takvimle ilan edilen tez sunuş tarihinde tezini tamamlayan öğrenciye, Enstitü Yönetim Kurulu, ilgili anabilim dalının görüşünü alarak, içinde öğrencinin tez danışmanı ve başka yakın bir anabilim dalında bir öğretim üyesinin de bulunduğu en az 3, en çok 5 kişiden oluşan bir tez jürisi görevlendirir. Jüride ikinci tez danışmanın da bulunması durumunda jüri 5 kişiden oluşur. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur.

Tez sınavı herkese açıktır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri salt çoğunlukla "kabul", "red" veya "düzeltme" kararı verir ve durumu bir tutanakla en geç üç gün içerisinde Enstitü'ye iletir. Tez Sınavında başarılı olan öğrenci, Yüksek Lisans derecesine hak kazanmak için tezinin ciltlenmiş 3 kopyasını bir ay içinde ilgili Enstitüye teslim etmek zorundadır. Tezi reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında "düzeltme" kararı verilen öğrenci, en geç 3 ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

a) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına kabul şartları aynıdır.

b) Her iki programa kabul edilen öğrenciler arasında başlangıçta bir farklılık olmaz, ancak öğrenciler öğrenime ilk başladıkları akademik yıl sonunda ve bir defaya mahsus olmak üzere, bir seçim yaparak tezli veya tezsiz programa devam edebilirler.

Yüksek Lisans Programlarında İlişik Kesme

Madde 15 — Bir Yüksek Lisans Programı Öğrencisi ,

a) Herhangi bir yarıyıl sonunda bir önkoşul dersinden F almış ise veya önkoşul derslerinin ortalaması 2.50 nin altında ise,

b) Tekrarladığı veya tekrarlanması gereken bir ders yerine aldığı dersten F notu almış ise,

c) Programındaki tüm dersleri en çok dört yarıyıl içerisinde, en az 3.00 GNO ile tamamlayamamış ise,

d) Tez notu olarak üstüste iki yarıyıl ya da aralıklı olarak üç yarıyıl F notu almış ise,

e) Bu Yönetmelikle kendisine tanınan süre içerisinde Enstitüye jüri tarafından onaylanmış bir tez sunamamış ise, Üniversite ile ilişiği kesilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Doktora Programı

Doktora Programı

Madde 16 — Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans mezunları için sekiz yarıyıl, lisans mezunları için on yarıyıldır.

Yüksek lisans mezunları için Doktora programı toplam 21 krediden az olmamak koşulu ile en az yedi adet lisansüstü ders, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Lisans mezunları için Doktora programı ise 42 krediden az olmamak üzere en az ondört adet lisansüstü ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.

Enstitü Yönetim Kurulu doktora yapacak öğrenciye ilgili anabilim dalının önereceği bir öğretim üyesini, program danışmanı olarak görevlendirir.

Program danışmanı, öğrencinin her yarıyılda alacağı dersleri, bu Yönetmeliğe ve öğrencinin kabul edildiği doktora programına uygun olarak belirler.

Yüksek lisans veya lisans derecesi, kabul edildiği doktora programından farklı bir bilim dalında olan ya da aynı bilim dalında ancak farklı bir Yükseköğretim kurumundan olan öğrenciye, derslerindeki eksikleri tamamlayabilmesi için ilgili anabilim dalının önerisi üzerine, Enstitü Yönetim Kurulunca en çok iki yarıyıllık bilimsel hazırlık süresi tanınabilir. Bu önerinin öğrencinin kabulu sırasında yapılması ve alacağı önkoşul derslerinin belirlenmesi zorunludur. Ön koşul dersleri öncelikle ve kredili olarak alınır. Ancak bu derslerin kredi ve notları doktora mezuniyet GNO'suna katılmaz.

Önkoşul derslerinden herhangi birinden F notu alınması veya herhangi bir yarıyıl sonunda önkoşul derslerinin ortalamasının 2.50'nin altında olması halinde, öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Yüksek lisans mezunu bir doktora öğrencisi, programda öngörülen dersleri, bilimsel hazırlık süresi hariç en çok dört yarıyıl içinde, lisans mezunu bir doktora öğrencisi ise, yine bilimsel hazırlık süresi hariç en çok altı yarıyıl içinde tamamlamak zorundadır.

Bir doktora öğrencisi, programında öngörülen kredi tutarının en çok yarısını, danışmanın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile Boğaziçi Üniversitesindeki diğer lisansüstü programlardan ya da Boğaziçi Üniversitesi dışındaki yüksek öğretim kurumlarının lisansüstü programlarından ders alarak veya daha önce bu nitelikte almış olduğu dersleri (başka bir diploma alanı için kullanılmamış olmak koşulu ile) nakil dersi olarak geçerli saydırarak tamamlayabilir. Boğaziçi Üniversitesi dışında alınmış olan derslerin geçer notları öğrencinin kaydına P notu olarak geçer. Sözkonusu nakil kredileri toplamı, program toplamı kredisinin 1/4 ünü aşar ise, öğrencinin ders gereklerini tamamlaması için öngörülen azami yasal süreden bir yarıyıl düşülür.

Doktora Programlarında Başarı Koşulları

Madde 17 — Yüksek lisans mezunu doktora öğrencileri, programda öngörülen derslerini en çok dört yarıyıl içinde ve en az 3.00 GNO ile, Lisans mezunu doktora öğrencileri ise, derslerini en çok altı yarıyıl içinde ve en az 3.00 GNO ile tamamlamak zorundadırlar. Ancak doğrudan Doktora programına kabul edilmiş lisans mezunları ikinci yarıyılın sonunda en az 15 kredilik dersi en az 3.00 Genel Not Ortalaması ile tamamlayamadıkları takdirde Üniversite ile ilişikleri kesilir. Dört yarıyıl sonunda 30 krediyi 3.00 Genel Not Ortalaması ile tamamlayamayanlar ise ilgili Anabilim Dalının gerekli gördüğü en az yedi dersi en az 3.00 not ortalaması ile tamamlamaları halinde aynı yüksek lisans programına geçebilirler. Aksi takdirde Üniversite ile ilişikleri kesilir.

Herhangi bir dersten yarıyıl sonu notu CC'den aşağı ise öğrenciye o dersten F notu verilir. Herhangi bir dersten F notu alındığı takdirde, yüksek lisans mezunları için 4 veya lisans mezunları için 6 yarıyıllık süre dolmamışsa ya o ders, ya da o dersin yerine başka bir ders alınarak, bir defaya mahsus olmak üzere tekrarlanır.

Öğrenci:

a) F notu aldığı dersi tekrar edebileceği ek süre haklarını bitirmiş ise,

b) Tekrarladığı dersten yine F notu alırsa,

c) Dönem not ortalaması ne olursa olsun GNO’su birbirini izleyen iki yarıyıl üstüste 3.00’dan düşükse, Üniversite ile ilişiği kesilir.

Doktora Yeterlilik Sınavı ve Tez Önerisi Savunması

Madde 18 — a) İlk iki yarıyılını tamamlayan yüksek lisans mezunu doktora öğrencisine en geç üçüncü yarıyılı başına kadar, ilk dört yarıyılını tamamlayan lisans mezunu doktora öğrencisine en geç beşinci yarıyılı başına kadar ilgili Anabilim Dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu'nun onayı ile bir öğretim üyesi "tez danışmanı" olarak seçilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. İkinci tez danışmanın doktora derecesine sahip olması gerekir.

b) Derslerini en az 3.00 GNO ile tamamlayan yüksek lisans mezunu doktora öğrencisi, en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş doktora öğrencisi ise, en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar doktora yeterlilik sınavına girer. Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için, Üniversitelerarası Dil Sınavından (ÜDS) veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Sınavı’ndan (KPDS) yüz üzerinden en az 50 puan almak gerekir.

Üniversitelerarası Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) sonuçlarının geçerlilik süresi 2 yıldır.

Yeterlilik sınavları, ilgili Anabilim Dalı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ve sürekli görev yapan 5 kişilik Doktora Yeterlilik Komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacı ile biri tez danışmanı, diğeri Boğaziçi Üniversitesi dışından bir öğretim üyesi ve kalanı komite üyeleri arasından seçilen en az 3, en çok 5 kişilik sınav jürileri kurar. Doktora Yeterlilik Sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Doktora Yeterlilik Komitesi, sınav jürisinin önerisini ve öğrenci sınav başarı durumunu değerlendirerek, öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Komite bu kararını sınavı izleyen üç gün içinde ilgili Enstitüye bir tutanakla bildirir. Yeterlilik Sınavında başarısız olan öğrenci, izleyen yarıyıl içinde tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

Doktora Yeterlik Komitesi, Yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığınca hazırlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 19/b maddesinde öngörülen duruma düşmemek koşuluyla, dördüncü yarıyılından sonra da fazladan ders(ler) almasını isteyebilir. Fazladan alınacak ders(ler)i altıncı yarıyılın sonuna kadar başarıyla tamamlayamayan öğrencinin, yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Yeterlilik Sınavında başarılı olan öğrenci için, sınavı izleyen bir ay içerisinde, ilgili Anabilim Dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile bir Tez İzleme Komitesi oluşturulur. Üç öğretim üyesinden oluşan komitede, tez danışmanından başka, ilgili Anabilim Dalı içinden ve dışından birer üye bulunur. Sonraki dönemlerde ilgili Anabilim Dalı'nın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile Tez İzleme Komitesi üyeliklerinde değişiklik yapılabilir.

c) Doktora Yeterlilik Sınavını başaran öğrenci, engeç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yönetimini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini, Tez İzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu, sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine dağıtır. Tez İzleme Komitesi, öğrencinin tez önerisinin kabul veya reddine salt çoğunlukla karar verir ve bu kararını engeç üç gün içinde bir tutanakla, Enstitüye bildirir. Tez önerisi reddedilen öğrenci, aynı tez konusu ve danışman ile devam ettiği takdirde üç ay, tez konusu veya danışmanı değiştiği takdirde altı ay içinde tekrar tez önerisini savunur. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin, yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Danışman veya tez konusu değişen öğrenciye yeni bir Tez İzleme Komitesi atanabilir.

Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenci, yeterlilik sınavını başardıktan sonra doktora tezine kayıt yaptırır.

Doktora Tezi

Madde 19 — Yeterlilik sınavını başaran yüksek lisans mezunu doktora öğrencisi tez danışmanı yönetiminde teze kaydolarak doktora tezini, doktora programını tamamlama süresi olan 8 yarıyıl içinde, lisans mezunu doktora öğrencisi ise doktora programını tamamlama süresi olan 10 yarıyıl içerisinde başarıyla savunmak zorundadır. Bu süre doktora programına ilk kayıt olduğu yarıyıl başlar. Bu sürelere bilimsel hazırlık süresi dahil değildir.

Ders programını, yeterlilik sınavını ve tez önerisi savunmasını başarmış fakat yukarıda belirtilen süre içerisinde tezini hazırlıyarak tez sınavına giremeyen öğrenciye, ilgili Anabilim Dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile tezini jüri önünde savunması için, en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

Tez önerisi kabul edilen öğrenci için, Tez İzleme Komitesi, her yarıyılda bir kere olmak üzere, yılda iki kez toplanır. Öğrenci toplantı tarihinden en az bir ay önce, o ana kadar yapılan çalışmaların özetini ve bir sonraki dönemin çalışma planını içeren bir yazılı raporu komite üyelerine sunar.

Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından "başarılı" veya "başarısız" olarak belirlenir ve danışmanı tarafından yarıyıl sonunda TP veya F notu olarak Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne bildirilir. Tez çalışmasından üstüste iki kez ya da aralıklı olarak üç kez F notu alan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Madde 20 — Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, elde ettiği sonuçları Senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Doktora Tez Jürisi, biri başka bir yüksek öğretim kurumunun üyesi olmak üzere, beş kişiden oluşur ve ilgili Anabilim Dalı'nın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Tez İzleme Komitesi üyeleri, Doktora Tez Jürisi'nin de üyeleridirler. Tez danışmanı, bu jürinin başkanıdır. Jüri, sözkonusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten, en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur.

Doktora tezinde adayın:

a) Araştırma yaptığı konuda bilime yenilik getirmesi,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirmesi,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulaması koşullarından en az birisini yerine getirmiş olması zorunludur.

Aday, jüri önünde tezini savunur. Tez sınavı herkese açıktır. Tez sınavı sonunda jüri, doktora tezi hakkında salt çoğunlukla "kabul", "red" veya "düzeltme" kararı verir ve bu kararını, en geç üç gün içinde bir tutanakla Enstitü'ye bildirir. Tezi reddedilen adayın, Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen aday, en geç altı ay içerisinde gereğini yaparak tezini, aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Tez sınavında başarılı olmak ve Yönetmeliğin ve Anabilim Dalı’nın öngördüğü ek koşulları da sağlamak kaydıyla, doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını, sınava giriş tarihinden bir ay içinde Enstitü'ye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci, doktora derecesi almaya hak kazanır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Diğer Hususlar

 Sınavlara Katılmama

Madde 21 — Yarıyıl sonu sınavlarına katılmayacak durumda olan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, durumlarını en kısa zamanda, mümkünse sınavdan önce, Üniversitenin Mediko Sosyal Şube Müdürlüğüne haber vermek ve verilecek yönergeye uymak zorundadırlar.

Öğrenciler, gerek hastalıklarını, gerekse diğer mazeretlerini belgeleri ile birlikte yazılı olarak Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.

Mazeretler akademik takvimde belirtilen tarihlerde, "Üniversite Mazeret Komisyonu"nda incelenir ve karara bağlanır. Bu maddede belirtilen kısıt ve koşullara uymadıkları saptanan veya belgelenmeyen mazeretler kabul edilmez. Ara sınavlara ya da benzeri çalışmalara katılamayan öğrenciye uygulanacak işlem, ilgili öğretim elemanınca belirlenir.

İzinli Ayrılma

Madde 22 — Kabul edilebilir bir mazereti olan öğrenciler, askerlik hizmetlerini tecil edilmeye elverişli olması koşulu ile Üniversiteye tekrar dönmek üzere, ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca en fazla 2 yarıyıllık bir süre için izinli ayrılmış sayılabilir. Zorunlu hallerde bu süre, izni veren yönetim kurulunca uzatılabilir veya kısaltılabilir. İzinli geçirilen sürenin, azami yasal süreye sayılıp sayılmayacağı Yönetim Kurulu kararında belirtilir. Yarıyıl derslerinin bitiminde önceki son üç hafta içinde yapılan izin başvuruları, işleme konmaz.

İzin almış öğrencilerin, Üniversiteye dönüşlerinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

a) Öğrenciler izin süreleri sonunda ve normal kayıt döneminde kayıtlarını yaptırmak suretiyle öğrenimlerine devam ederler. Hastalık nedeniyle izin almış olan öğrenciler, öğrencinin derslere devam etmesinde sağlık bakımından sakınca olmadığını belirten Üniversite Mediko Sosyal Şube Müdürlüğünce onaylanmış tıbbi raporu Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne getirmek zorundadırlar. Kendilerine 2 yarıyıl izin verilmiş öğrencilerden, izinlerinin 1 inci yarıyıl sonunda Üniversiteye dönmek isteyenler, bir dilekçe ile ilgili Enstitü Yönetim Kuruluna başvururlar.

b) Belirli bir süre için yurt dışında öğrenim amacı ile izin almış öğrencilerin durumları, dönüşlerinde danışmanlarınca değerlendirilir. Danışmanın önerisi, Enstitü Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Yurt dışında geçirilen sürenin, öğrencinin öğrenim süresinden düşülüp düşülmeyeceğine ilgili Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.

Mezuniyet

Madde 23 — Kayıtlı olduğu program çerçevesinde aldığı lisansüstü dersleri en az 3.00 GNO ile tamamlayan ve tezini başarı ile tamamlayan Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri mezuniyete hak kazanırlar.

Mezuniyet ortalamaları hesaplanırken programlara önkoşul olarak alınan derslere ait notlar hesaba katılmaz.

Diplomalar

Madde 24 — Lisansüstü programını başarı ile tamamlayan bir öğrencinin diploması, gerekli çalışmaların tamamladığı akademik yılın sonunda verilir.

a) Yüksek lisans programını başarıyla tamamlayan bir öğrenciye, Anabilim Dalının özelliğine göre verilecek ünvanı belirleyecek ve ilgili Enstitü Müdürü ile Üniversite Rektörü'nün imzasını taşıyan bir Yüksek Lisans diploması verilir. Lisans diploması Mühendislik dalında olan adaylar, bir Mühendislik dalında yüksek lisans diploması aldıkları takdirde bu diploma "Yüksek Mühendis" ünvanı karşılığıdır.

Yüksek Lisans programı kapsamındaki derslerini en az 3.75 ortalama ile tamamladıkları için, yüksek lisans derecesinin gerektirdiği tezi tamamlamadan doğrudan doğruya doktora programına alınan öğrencilere, Doktora diploması ile birlikte Yüksek Lisans diploması da verilir. Bunlardan herhangi bir nedenle doktora programını tamamlayamayanlar, Yüksek Lisans diploması alabilmek için Yüksek Lisans tezlerini tamamlamak zorundadırlar.

b) Derslerini başarıyla tamamlayan ve doktora tezi kabul edilen öğrenciye, Anabilim Dalının özelliğine göre, verilecek ünvanı belirleyen ve ilgili Enstitü Müdürü ile Üniversite Rektörünün imzasını taşıyan bir Doktora diploması verilir.

 

ALTINCI BÖLÜM

Geçici Maddeler

 

Geçici Maddeler

Geçici Madde 1 — Lisansüstü Programlarına, bu Yönetmeliğin geçerli olduğu tarihten sonra kabul edilen öğrenciler ile, daha önce kabul edildikleri lisansüstü programlarına YADYOK'daki yabancı dil hazırlık Programını bitirdikten sonra yeni başlayan öğrencilere bu yönetmelik uygulanır.

Geçici Madde 2 — Bu Yönetmeliğin geçerli olduğu tarihten önce lisansüstü programlarına başlamış öğrenciler, başvurmaları halinde, bu Yönetmeliğin kendilerine uygun olan hükümlerinden yararlanabilirler.

YEDİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde 25 — 29/6/1997 tarihli ve 23034 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Giriş Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 26 — Bu Yönetmelik 2004-2005 eğitim-öğretim yılının birinci yarıyıl başlangıcından geçerli olmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 27 — Bu Yönetmelik hükümlerini, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

Fatih Üniversitesinden:

Fatih Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin

Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına

Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 21/11/2001 tarihli ve 24590 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Fatih Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin (b) ve (e) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın en az dört yıllık bir fakülte veya eşdeğer yükseköğretim kurumu diploması ile LES’den minimum 45 standart puan almış olması gerekir. Üniversitelerarası Kurulun belirledikleri dışında, bir yüksek lisans programına hangi lisans programlarından mezun olanların başvurabileceğini ilgili Enstitünün önerisi üzerine Üniversite Senatosu belirler."

"e) Bir adayın genel başarı notu sıralamasında yer alabilmesi genel başarı notunun en az 60 olmasına bağlıdır. Genel başarı notu eşit olanlarda lisans not ortalaması yüksek olana öncelik tanınır."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 4 — a) Kendi öğrenim dilinde eğitim veren programlar hariç, lisansüstü düzeyindeki her türlü eğitim ve öğretim faaliyeti İngilizce yapılır.

b) Lisansüstü programına başvuran adaylardan aşağıda sınavların herhangi birinden istenen başarıyı belgeleyemeyenler, Fatih Üniversitesi Hazırlık Sınıfı tarafından yapılan yabancı dil yeterlilik sınavına girmek zorundadırlar.

1) Kamu Personeli Dil Sınavından (KPDS) en az 60,

2) TOEFL sınavından en az 213 (eski sınav sistemine göre en az 550),

3) Akademik IELTS sınavından en az 6.00.

c) İlgili Enstitünün yüksek lisans programına girmeye hak kazanan adaylardan Fatih Üniversitesi Hazırlık Sınıfı tarafından yapılan Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından muaf olmayıp, bu sınavdan 100 üzerinden en az 70 puan alamayanlara bir yıl süreyle İngilizce Hazırlık Programına devam etmeleri önerilir."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Genel başarı notlarına göre başvurdukları lisansüstü programa girme hakkını kazanan öğrenciler, ilgili Enstitü tarafından ilan edilir. Lisansüstü öğrencilik hakkı kazanan adayın kayıt işlemleri, ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir."

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin değişik 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 9 — a) Bir lisansüstü dersin kredi değeri, bir yarıyıl devam eden bir dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır.

b) Lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler teorik derslerin yüzde yetmişine, seminer ve uygulamalı derslerin yüzde seksenine devam etmek zorundadır. Bir yarıyıl içinde en az iki başarı ölçümü yapılır. İlgili öğretim üyesinin takdirine göre, bunlardan biri veya her ikisi; sınav, ödev, proje, laboratuvar raporu veya benzeri uygulama çalışması biçiminde yapılır. Yarıyıl sonunda bir yarıyıl sonu (final) sınavı yapılır.

c) Öğrenciye aldığı her ders için yapılan hesaplama sonunda başarı derecesini belirten ve bir harfle ifade edilen "başarı notu" verilir. Harfle ifade edilen başarı notlarının "yüzdesel" ve "sayısal" anlamları şöyledir:

 

Başarı Notu

Kat Sayı

* Yüzdesel

 

AA

4,00

90-100

 

BA

3,50

85-89

 

BB

3,00

80-84

 

CB

2,50

75-79

 

CC

2,00

70-74

 

DC

1,50

65-69

 

DD

1,00

60-64

 

FD

0,50

50-59

 

FF

0,00

0-49

* 100 üzerinden transkriptte gösterilen eş değer.

Ortalamalara Katılmayan Notlar:

I – Eksik, S – Yeterli, U – Yetersiz, P – Gelişmekte olan, T – Transfer, EX – Muaf, NI – Katılmamıştır, NA – Devamsız.

"I" notu, hastalık veya geçerli başka bir nedenle dönem içinde başarılı olduğu halde ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci, herhangi bir dersten "I" notu aldığı takdirde, notların Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. "I" notu yerine verilen not enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Aksi halde "I" notu kendiliğinden "FF" haline gelir. Ancak, uzayan bir hastalık ve benzeri hallerde, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla "I" notunun süresi bir sonraki kayıt döneminin başlangıcına kadar uzatılabilir.

"S" notu, kredisiz derslerde, tez çalışmalarında ve dönem projesinde başarılı öğrencilere verilir.

"U" notu, kredisiz derslerde, tez çalışmalarında ve dönem projesinde başarısız olan öğrencilere verilir.

"P" notu, tez çalışmalarını başarı ile sürdüren öğrencilere verilir.

"T" notu, yatay geçiş yoluyla kabul edilen öğrencilere, daha önce başarmış oldukları ve eşdeğerliği anabilim dalı başkanlığının önerisi üzerine, ilgili enstitü tarafından kabul edilmiş dersler için verilir. "T" notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.

"EX" notu, Senatoca belirlenen derslerden ilgili anabilim dalınca uygulanan muafiyet sınavı sonucunda, kredisiz olarak muaf tutulan öğrencilere verilir. "EX" notu ortalamaya katılmaz, ancak not belgelerinde gösterilir.

"NI" notu, öğrencinin kayıtlı olduğu program veya programların "Not ortalamasına katılmamak koşuluyla" aldığı dersleri tanımlamak üzere verilir. Bu not, öğrencinin ilgili dersten aldığı harf notu ile birlikte öğrencinin not belgesinde gösterilir. Bu statüdeki dersler de yönetmelikte tanımlanan ders yükü kapsamında alınır ve öğrencinin kayıtlı olduğu program veya programlarla ilgili ders saydırma işlemlerinde kullanılamaz. "NI" notu alınan dersler tekrarlanamaz.

"NA" notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için başarısız olan öğrencilere öğretim elemanınca verilir. "NA" notu, not ortalaması hesabında "FF" notu işlemi görür.

Bir dersten başarılı sayılmak için başarı notunun en az CC (2.00) olması gerekir.

d) Ağırlıklı genel not ortalaması, her dersten alınan başarı notunun sayısal değerinin o dersin kredisi ile çarpımından elde edilen değerlerin toplamının bu derslerin kredilerinin toplamına bölünmesi ile bulunan değerdir. Sonuç, virgülden sonra iki hane üzerinden yuvarlatılarak verilir.

e) Dersleri başarı ile tamamlamış sayılmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir. Ağırlıklı genel not ortalamaları bu değerlerin altında olan öğrenciler, öğrenim süresi içinde olmak koşuluyla, başarı notu en düşük olandan başlayarak yeteri kadar dersi tekrarlar veya aynı nitelikteki başka dersleri alırlar. Bu dersler için en son alınan notlar geçerlidir.

f) Tezli yüksek lisans programlarında 4, tezsiz yüksek lisans programlarında 6 yarıyıl sonunda ağırlıklı genel not ortalamasını 2.50’ye çıkaramayan öğrencinin kayıtlı olduğu programla ilişkisi kesilir.”

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin başlığı ile (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yüksek Lisans Programları

Madde 10 — a) Yüksek Lisans programları "tezli" ve "tezsiz" olarak iki şekilde yürütülür."

MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"c) Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı ve lisans diplomasını aldığı dalda yüksek lisans programını tamamlayan öğrencinin diplomasına, var ise meslek ünvanı da yazılır."

MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı ve lisans diplomasını aldığı dalda yüksek lisans programını tamamlayan öğrencinin diplomasına, var ise meslek ünvanı da yazılır."

MADDE 10 — Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinden sonra gelmek üzere 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde eklenerek diğer maddeler teselsül ettirilmiştir.

"Madde 20 — Bu Yönetmelikte bulunmayan genel hususlar için "Fatih Üniversitesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" hükümleri uygulanır."

Yürürlük

MADDE 11 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12 — Bu Yönetmelik hükümlerini Fatih Üniversitesi Rektörü yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğler

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

 

2003/9 sayılı 2004 Yılı Fuar Takvimi Tebliğinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Tebliğ

(Tebliğ No.:İTG-2004/3)

27/06/2000 tarih ve 24092 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yurt İçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Yönetmelik”in 16 ncı maddesinin 3 üncü fıkrası  uyarınca, 14/11/2003 tarih ve 25289 sayılı Resmî  Gazete’de yayımlanan 2004 yılı Fuar Takvimi Tebliği aynı Yönetmelik maddesinin son fıkrasına göre Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Tebliğ olunur.

 

2004 YILI FUAR TAKVİMİNE İLAVE EDİLEN FUARLAR 

(Tebliğ No.İTG-2004/3 )

SIRA NO

FİRMA ADI

FUARIN ADI

KONUSU

TARİHİ

FUAR AYI

FUARIN TÜRÜ

DÜZENLENECEK YER ADRESİ

1

KLAS FUARCILIK ORG.REK.YAY.LTD.ŞTİ.

MODEKO'2004

Mobilya ve Dekorasyon

14.06.2004 20.06.2004

HAZİRAN

İHTİSAS

FUAR ALANI ESKİŞEHİR

2

ADG ULUSLAR ARASI FUARCILIK LTD.ŞTİ.

İPEKYOLU SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

23.06.2004 27.06.2004

HAZİRAN

GENEL

DÜNYA TİCARET MERKEZİ TRABZON

3

İHLAS FUAR HİZMETLERİ A.Ş.

TÜKETİCİ ZİRVESİ VE SERGİSİ

Tüketici Zirvesi ve Sergisi

27.06.2004 29.06.2004

HAZİRAN

İHTİSAS

GRAND CEVAHİR OTEL ŞİŞLİ/İSTANBUL

4

ART FUAR ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

GÜZELLİK VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ'2004

Bay Bayan Güzelliği Estetik Saç ve Cilt Bakımı Sağlık Spor

01.07.2004 05.07.2004

TEMMUZ

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

5

TUREKS FUARCILIK LTD.ŞTİ.

ÇORUM '2004 SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

02.07.2004 07.07.2004

TEMMUZ

GENEL

FUAR VE SERGİ MERKEZİ ÇORUM

6

İPEKYOLU FUARCILIK VE ORG.A.Ş.

MODEHA ANADOLU'04

Mobilya Halı Dekorasyon ve Ev Tekstili

07.07.2004 11.07.2004

TEMMUZ

İHTİSAS

KONFAŞ FUAR VE KONGRE MERKEZİ KONYA

7

ARES FUARCILIK LTD.ŞTİ.

İSTANBUL FUTBOL'2004

Spor ve Futbol

08.07.2004 14.07.2004

TEMMUZ

İHTİSAS

TÜYAP FUAR VE KONGRE MERKEZİ BEYLİKDÜZÜ/İSTANBUL

8

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

BAFRA HEDİYELİK EŞYA VE EL SANATLARI

Hediyelik Eşya ve El Sanatları

16.07.2004 04.08.2004

TEMMUZ-AĞUSTOS

TÜKETİCİ

ALPASLAN TÜRKEŞ PARKI BAFRA/SAMSUN

9

ÖNCÜ FUARCILIK TİC.LTD.ŞTİ.

YAPI DEKORASYON

Yapı Doğalgaz Sanayi

17.07.2004 23.07.2004

TEMMUZ

İHTİSAS

LİMAN SAHASI GİRESUN

10

ÖNCÜ FUARCILIK TİC.LTD.ŞTİ.

GİRESUN SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

17.07.2004 23.07.2004

TEMMUZ

GENEL

LİMAN SAHASI GİRESUN

11

KAHRAMANMARAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI

TARIM SANAYİ VE EL SANATLARI

Tarım Sanayi ve El Sanatları

01.08.2004 20.08.2004

AĞUSTOS

GENEL

FUAR ALANI KAHRAMANMARAŞ

12

MERCAN FUARCILIK VE TANITIM HİZ.LTD.ŞTİ.

HEDİYELİK EŞYA, EL SANATLARI VE TEKSTİL

Hediyelik Eşya ve El Sanatları ve Tekstil

03.08.2004 22.08.2004

AĞUSTOS

GENEL

ERZİNCAN

13

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

ŞEREFLİKOÇHİSAR GENEL

Genel

07.08.2004 22.08.2004

AĞUSTOS

GENEL

ŞEREFLİKOÇHİSAR/ANKARA

14

TUREKS FUARCILIK LTD.ŞTİ.

ÇORUM YAPI DOĞALGAZ SANAYİ

Yapı Doğalgaz Sanayi

11.08.2004 15.08.2004

AĞUSTOS

İHTİSAS

FUAR VE SERGİ MERKEZİ ÇORUM

15

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

BAFRE SANAYİ MAMÜLLERİ

Sanayi Mamülleri

18.08.2004 22.08.2004

AĞUSTOS

İHTİSAS

ALPARSLAN TÜRKEŞ PARKI BAFRA/SAMSUN

16

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

KARADENİZ BAFRA TARIM

Tarım

18.08.2004 22.08.2004

AĞUSTOS

İHTİSAS

ALPARSLAN TÜRKEŞ PARKI BAFRA/SAMSUN

17

İHLAS FUAR HİZMETLERİ A.Ş.

ÇOCUK GİYİM, AYAKKABI VE AKSESUARLARI

Çocuk Giyim,Ayakkabı ve Aksesuarları

27.08.2004 29.08.2004

AĞUSTOS

İHTİSAS

HİLTON EXHIBITION CENTER HARBİYE/İSTANBUL

18

IRF FUARCILIK TAN.VE ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

MOTHER&KID WORLD'2004

Anne ve Çocuk İhtiyaçları

01.09.2004 05.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

CAM PİRAMİT SABANCI KONGRE VE FUAR MERKEZİ ANTALYA

19

PARANTEZ ULUSLAR ARASI FUAR YAPIM TİC.LTD.ŞTİ.

WOOD TECH'2004

Ağaç İşleme Mak.,Ahşap Teknolojileri,Döşeme Malz.,Yan San. ve Aksesuarları

02.09.2004 05.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

20

YEFAŞ YESEMEK FUARCILIK A.Ş.

ATMA'2004

Tekstil ve Konfeksiyon Makinaları

02.09.2004 05.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

SEAP FUAR MERKEZİ GAZİANTEP

21

MERCAN FUARCILIK VE TANITIM HİZ.LTD.ŞTİ.

HEDİYELİK EŞYA, EL SANATLARI VE TEKSTİL

Hediyelik Eşya ve El Sanatları ve Teksit

07.09.2004 26.09.2004

EYLÜL

TÜKETİCİ

İPEKYOLU FUAR ALANI TRABZON

22

YEFAŞ YESEMEK FUARCILIK A.Ş.

AUTO TECH'2004

Otomobil Ticari Araçlar ve Yan Sanayi

09.09.2004 12.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

SEAP FUAR MERKEZİ GAZİANTEP

23

REM FUAR SERGİ PANAYIR TAN.TİC.LTD.ŞTİ.

DOĞALGAZ ISITMA SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE YAPI ÜRÜNLERİ

Doğalgaz Tesisat İnşaat Klima,Yer Döşeme.PWC Sistemleri vb.

09.09.2004 12.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

KIRIKKALE

24

DEMOS FUARCILIK VE ORG.LTD.ŞTİ.

FURNITURE TÜRKİYE

Mobilya

09.09.2004 14.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

25

DEMOS FUARCILIK VE ORG.LTD.ŞTİ.

OFFİCE TÜRKİYE

Ofis Mobilyaları

09.09.2004 14.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

26

DEMOS FUARCILIK VE ORG.LTD.ŞTİ.

ACESSORIES TÜRKİYE

Mobilya Aksesuarları ve Masa/Sandalye

09.09.2004 14.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

27

DEMOS FUARCILIK VE ORG.LTD.ŞTİ.

TEXTILE TÜRKİYE

Yatak Baza ve Ev Tekstili

09.09.2004 14.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

28

DEMOS FUARCILIK VE ORG.LTD.ŞTİ.

KITCHEN TÜRKİYE

Mutfak Banyo

09.09.2004 14.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

29

ADG ULUSLAR ARASI FUARCILIK LTD.ŞTİ.

SAMSUN OTOMOTİV

Otomobil Ticari Araç ve Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi Ürünleri

13.09.2004 19.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

YENİ SAHİL YOLU SAMSUN

30

ÖZNE FUARCILIK LTD.ŞTİ.

TARIM VE TARIM ALETLERİ

Tarım

13.09.2004 19.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

POLATLI/ANKARA

31

ÖZNE FUARCILIK LTD.ŞTİ.

SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

13.09.2004 19.09.2004

EYLÜL

GENEL

İ POLATLI/ANKARA

32

YEFAŞ YESEMEK FUARCILIK A.Ş.

ÇUKUROVA LIFT'2004

Materıal Handlıng ve Lojistik

16.09.2004 19.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

SEAP FUAR MERKEZİ ADANA

33

İNTERTEKS ULUSLAR ARASI FUARCILIK VE TİC.A.Ş.

OTO TUNİNG&OTO HI-FI&OTO AKSESUAR'2004

Oto Müzik Sistemleri, Oto Güvenlik Sistemleri,Modifiye Arabalar,Lastik ve Jant& Oto Aksesuarları

16.09.2004 19.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

LÜTFİ KIRDAR RUMELİ EXHIBITION CENTER HARBİYE/İSTANBUL

34

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

EROTEK 2004

Doğalgaz ve Isı Sistemleri

17.09.2004 22.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

AZİZİYE PARKI ERZURUM

35

EFM EKİN FUARCILIK ORG.LTD.ŞTİ.

VAN ASYA SANAYİ VE TİCARET

İmalat Sanayi ve Ticari Ürünler

18.09.2004 26.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

ALTAYLI SPOR TESİSLERİ VAN

36

MERCAN FUARCILIK VE TANITIM HİZ.LTD.ŞTİ.

SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

20.09.2004 26.09.2004

EYLÜL

GENEL

KARS

37

ORİON FUARCILIK VE TANITIM HİZ.LTD.ŞTİ.

EGE TARIM

Tarım Sektöründeki Gelişmelerin Tanıtımı

22.09.2004 26.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

EGS FUAR MERKEZİ DENİZLİ

38

YEFAŞ YESEMEK FUARCILIKM A.Ş.

ÇUKUROVA TARIM'2004

Tarım Makinaları ve Yan Sanayi

23.09.2004 26.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

SEAP FUAR MERKEZİ ADANA

39

ÜNYAP FUARCILIK ORG.VE TİC.LTD.ŞTİ.

BELMAK'2004

Belediye İş,İnşaat Mak.,Ekip.,Malzeme,İstif.,Sevek ve Nakil

23.09.2004 29.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

KOCAELİ BELEDİYESİ FUAR VE KONGRE MERKEZİ İZMİT/ KOCAELİ

40

ÜNYAP FUARCILIK ORG.VE TİC.LTD.ŞTİ.

BELMOB'2004

Belediye,Park.Bahçe.Kent Mobilyaları ve Malzeme

23.09.2004 29.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

KOCAELİ BELEDİYESİ FUAR VE KONGRE MERKEZİ İZMİT/KOCAELİ

41

TÜYAP TÜM FUARCILIK YAPIM A.Ş.

KONYA YAPI TEKNOLOJİLERİ

Yapı Teknolojileri ve İnşaat Malzemeleri

23.09.2004 26.09.2004

EYLÜL

İHTİSAS

KTO TÜYAP KONYA ULUSLAR ARASI FUAR MERKEZİ KONYA

42

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

ERZURUM KÜLTÜR-SANAT

Kültür Sanat

24.09.2004 10.10.2004

EYLÜL EKİM

GENEL

AZİZİYE PARKI ERZURUM

43

BO-TAN ULUSLAR ARASI FUARCILIK VE DIŞ.TİC.LTD.ŞTİ.

ORTADOĞU'2004

Ortadoğu Endüstri

27.09.2004 03.10.2004

EYLÜL EKİM

İHTİSAS

FUAR VE KONGRE MERKEZİ DİYARBAKIR

44

BİLEŞİM YAY.FUARCILIK VE TAN.HİZ.SAN.VE TİC.A.Ş.

HOME TECHONOLOGY'2004

Ev Elektroniği ve Kişisel Elektronik Ürünler

30.09.2004 03.10.2004

EYLÜL EKİM

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ YEŞİLKÖY/İSTANBUL

45

İHLAS FUAR HİZMETLERİ A.Ş.

MATBAA TEKNİK BÜYÜK ANADOLU MATBAA VE KAĞIT TEKNOLOJİLERİ

Matbaa ve Kağıt

01.10.2004 03.10.2004

EKİM

İHTİSAS

BÜYÜK ANADOLU HOTEL ANKARA

46

MERCAN FUARCILIK VE TANITIM HİZ.LTD.ŞTİ.

HEDİYELİK EŞYA. EL SANATLARI V TEKSTİL

Hediyelik Eşya ve El Sanatları

05.10.2004 24.11.2004

EKİM

TÜKETİCİ

STADYUM ÖNÜ TOKAT

47

YEFAŞ YESEMEK FUARCILIK A.Ş.

GAP DOĞALGAZ'2004

Isıtma Soğutma ve Doğalgaz

07.10.2004 09.10.2004

EKİM

İHTİSAS

SEAP FUAR MERKEZİ GAZİANTEP

48

VİP-OR ULUSLAR ARASI FUAR ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

AVEX-HFM TURKEY'2004

Balıkçılık,Atıcılık ve Kamp Malz.ve Aksesuarları

07.10.2004 10.10.2004

EKİM

İHTİSAS

İSTANBUL

49

VİP-OR ULUSLAR ARASI FUAR ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

SPORT'2004

Spor Malzemeleri ve Aksesuarları

07.10.2004 10.10.2004

EKİM

İHTİSAS

İSTANBUL

50

VİP-OR ULUSLAR ARASI FUAR ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

FITNESS SHOW TURKEY'2004

Fıtness Ekipmanları ve Aksesuarlarının Tanıtımı

07.10.2004 10.10.2004

EKİM

İHTİSAS

İSTANBUL

51

VİP-OR ULUSLAR ARASI FUAR ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

HELEX'2004

Sağlıklı Yaşam İçin Gerekli Ürünlerin Tanıtımı

07.10.2004 10.10.2004

EKİM

İHTİSAS

İSTANBUL

52

ART FUAR ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

BEAUTY'04

Bay,Bayan Güzelliği,Estetistik-Saç ve Cilt Bakımı Sağlık Spor

07.10.2004 10.10.2004

EKİM

İHTİSAS

MİLLİ FUAR ALANI SERGİ SALONU KONYA

53

REM FUAR S ERGİ PANAYIR TAN.TİC.LTD.ŞTİ.

DOĞALGAZ ISITMA SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE YAPI ÜRÜNLERİ

Doğalgaz Tesisat İnşaat Klima,Yer Döşeme.PWC Sistemleri vb.

07.10.2004 10.10.2004

EKİM

İHTİSAS

AYDIN

54

ART FUAR ORG.TİC.LTD.ŞTİ.

OTOMOBİL'04

Otomobil ve Yan Sanayi Ürünleri

07.10.2004 11.10.2004

EKİM

İHTİSAS

DÜNYA TİCARET MERKEZİ KAYSERİ

55

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

EIF 2004

Bölgesel Sanayi

13.10.2004 17.10.2004

EKİM

İHTİSAS

AZİZİYE PARKI ERZURUM

56

ZÜMRÜT FUARCILIK TAN.ORG.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

ERZURUM MOBİLYA DEKORASYON

Mobilya Dekorasyon

13.10.2004 17.10.2004

EKİM

İHTİSAS

AZİZİYE PARKI ERZURUM

57

İPEKYOLU FUARCILIK VE ORG.A.Ş.

DOĞALTEK ANADOLU'2004

Doğalgaz ve Teknolojileri

14.10.2004 17.10.2004

EKİM

İHTİSAS

KONFAŞ FUAR VE KONGRE MERKEZİ KONYA

58

REM FUAR S ERGİ PANAYIR TAN.TİC.LTD.ŞTİ.

SİNCAN HEDİYELİK EŞYA VE EL SANATLARI, GİYİM

Hediyelik Eşya,El Sanatları,Giyim

14.10.2004 02.11.2004

EKİM-KASIM

TÜKETİCİ

HARİKALAR DİYARI FATİH/SİNCAN/ANKARA

59

İSTANBUL EĞİTİM FUARLARI VE TAN.LTD.,ŞTİ.

YURTDIŞI EĞİTİM

Eğitim

20.10.2004

EKİM

İHTİSAS

SHERATON OTELİ ANKARA

60

İSTANBUL EĞİTİM FUARLARI VE TAN.LTD. ŞTİ.

YURTDIŞI EĞİTİM

Eğitim

21.10.2004

EKİM

İHTİSAS

HİLTON OTELİ İZMİR

61

İSTANBUL EĞİTİM FUARLARI VE TAN.LTD.ŞTİ.

YURTDIŞI EĞİTİM

Eğitim

23.10.2004 24.10.2004

EKİM

İHTİSAS

HİLTON EXHIBITION CENTER HARBİYE/İSTANBUL

62

TİFAŞ TÜYAP-İNTERPRO FUARCILIK A.Ş.

TEKNO OUTLET MÜZİK VE EV ELEKTRONİĞİ

Müzil Aletleri,Oem ürünleri Görüntü ve ses Sistemleri Bilgisayar ve Ürünleri Tüketici Ev Elektroniği Hediyelik Eşya

24.10.2004 30.10.2004

EKİM

İHTİSAS

TÜYAP FUAR VE KONGRE MERKEZİ BEYLİKDÜZÜ/İSTANBUL

63

ANFAŞ ANTALYA FUARCILIK İŞLT.VE YAT.A.Ş.

ANTALYA BOAT SHOW'2004

Yelkenli Tekneler,Motor Yatlar,Amatör Tekneler ve Ekipmanları

26.10.2004 31.10.2004

EKİM

İHTİSAS

FUAR VE KONGRE MERKEZİ AKSU/ANTALYA

64

MARMARİS FUARCILIK ORG.LTD.ŞTİ.

YADEX'2004

Yapı Dekorasyon-Yenileme-Tadilyat

28.10.2004 31.10.2004

EKİM

İHTİSAS

PİNETA HOTEL SALONLARI MARMARİS/MUĞLA

65

MERCAN FUARCILIK VE TANITIM HİZ.LTD.ŞTİ.

HEDİYELİK EŞYA. EL SANATLARI VE TEKSTİL

Hediyelik Eşya ve El Sanatları ve Tekstil

02.10.2004 21.10.2004

KASIM

TÜKETİCİ

İPEKYOLU FUAR ALANI TRABZON

65

MERCAN FUARCILIK VE TANITIM HİZ.LTD.ŞTİ.

HEDİYELİK EŞYA. EL SANATLARI VE TEKSTİL

Hediyelik Eşya ve El Sanatları ve Tekstil

02.10.2004 21.10.2004

KASIM

TÜKETİCİ

RİZE

66

VİLLA EKİP FUARCILIK PANA.SERGİ VE TAN.ORG.PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.

MAYTİD'2004

Yenileme Tadilat İnşaat Dekorasyon

03.11.2004 07.11.2004

KASIM

İHTİSAS

PİNETA HOTEL SALONLARI MARMARİS/MUĞLA

67

FORZA FUARCILIK VE ORG.HİZ.A.Ş.

ISHAG'2004

Isıtma,Soğutma Havalandırma ve Gaz Teknolojileri ve Ürünleri

04.11.2004 07.11.2004

KASIM

İHTİSAS

FUAR ALANI KÜLTÜRPARK/İZMİR

68

TİFAŞ TÜYAP-İNTERPRO FUARCILIK A.Ş.

MARKETİNG İSTANBUL REKLAM PROMOSYON VE PAZARLAMA HİZMETLERİ

Satış Ekipmanları Tanzim ve Teşhir Araçları Promosyon ve Organizasyon Araç ve Gereçleri Medya Matbaa ve Tasarım Araç ve Gereçleri

19.11.2004 21.11.2004

KASIM

İHTİSAS

TÜYAP FUAR VE KONGRE MERKEZİ BEYLİKDÜZÜ/İSTANBUL

69

RDF FUARCILIK LTD.ŞTİ.

İSTANTİK İSTANBUL ANTİKA VE SANAT

Antika ve Sanat Eserleri

23.11.2004 28.11.2004

KASIM

İHTİSAS

YILDIZ SARAYI SİLAHHANE SALONU BEŞİKTAŞ/İSTANBUL

70

MAKSİMUM FUARCILIK A.Ş.

YURTDIŞI EĞİTİM

Eğitim

27.11.2004 28.11.2004

KASIM

İHTİSAS

I TAKSİM/İSTANBUL

2004 YILI FUAR TAKVİMİNDEN ÇIKARILAN VEYA TARİHLERİ VE 

YERLERİ DEĞİŞTİRİLEN FUARLAR

(Tebliğ No: İTG-2004/ 3)

 

SIRA NO

FİRMA ADI

FUARIN ADI

KONUSU

DÜZENLEME TARİHİ ESKİ YENİ

DÜZENLENECEĞİ YER ADRESİ

1

REM FUAR SERGİ PANAYIR TAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AV SPOR, BALIK, DENİZ VE KAMP MALZEMELERİ

Av Spor Balık Deniz ve Kamp Malzemeleri

16-20 Haziran

08-12 Eylül

HİLTON EXHIBITION CENTER HARBİYE/İSTANBUL

2

ÖNCÜ FUARCILIK TİCARET LTD.ŞTİ.

GİRESUN SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

08-14 Temmuz

İPTAL

LİMAN SAHASI GİRESUN

3

KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI

KÜTAHYA DUMLUPINAR EL SANATLARI VE TİCARET

Çinicilik El Sanatları Sanayi ve Zirai Ürünlerin Tanıtımı

09-28 Temmuz

20 Ağustos-05 Eylül

FUAR ALANI KÜTAHYA

4

EGE FUARCILIK ORG.REK.VE YAY.LTD.ŞTİ.

YAPI DEKORASYON ÜRÜNLERİ

Yapı ve Dekorasyon Ürünleri

17-23 Temmuz

İPTAL

GİRESUN LİMANI GİRESUN

5

EGE FUARCILIK ORG.REK.VE YAY.LTD.ŞTİ.

GİTSOF'2004

Sanayi ve Ticaret

17-23 Temmuz

İPTAL

GİRESUN LİMANI GİRESUN

6

REM FUAR SERGİ PANAYIR TAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYMOF'04 ANKARA AYAKKABI SARACİYE VE YAN SANAYİ

Ayakkabı Saraciye ve Yan Sanayi

05-08 Ağustos

12-15 Ağustos

ANFA ALTINPARK EXPO CENTER AYDINLIKEVLER/ANKARA

7

İNTERTERTEKS ULUSLAR ARASI FUARCILIK TİC.A.Ş.

KIRTASİYE'2004

Kırtasiye ve Okul Ev Ofis Ürünleri

05-08 Ağustos

İPTAL

LÜTFİ KIRDAR-RUMELİ EXHIBITION CENTER HARBİYE/İSTANBUL

8

FORZA FUARCILIK VE ORG.HİZ.A.Ş.

EREĞLİ ENDÜSTRİ VE TARIM TEKNOLOJİLERİ

Sanayi ve Tarım Makinaları, Ürünleri

25 Ağustos- 02 Eylül

03-07 Temmuz

ATATÜRK PARKI EREĞLİ/KONYA

9

İNTERTERTEKS ULUSLAR ARASI FUARCILIK TİC.A.Ş.

FRANCHISE'2004

Franchısıng

16-19 Eylül

İPTAL

LÜTFİ KIRDAR-RUMELİ EXHIBITION CENTER HARBİYE/İSTANBUL

10

TÜYAP TÜM FUARCILIK YAPIM A.Ş.

KONYA SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

15-19 Eylül

23-26 Eylül

KTO TÜYAP KONYA ULUSLAR ARASI FUAR MERKEZİ KONYA

11

START FUARCILIK RE.ORG.LTD.ŞTİ.

ÇUKUROVA SANAYİ VE TİCARET

Sanayi ve Ticaret

04-10 Ekim

02-10 Ekim

FUAR ALANI ADANA

12

TÜYAP TÜM FUARCILIK YAPIM A.Ş.

KONYA MOTORSHOW'2004

Bisiklet, Motosiklet. Karavan ve Aksesuarları

05-10 Ekim

14-19 Eylül

KTO TÜYAP KONYA ULUSLAR ARASI FUAR MERKEZİ KONYA

13

İZFAŞ İZMİR FUARCILIK HİZMETLERİ KÜLTÜR VE SANAT İŞLERİ TİC. A.Ş.

73. İZMİR ENTERNASYONAL

Genel Ticaret

26 Ağustos- 10 Eylül

27 Ağustos- 05 Eylül

FUAR ALANI KÜLTÜRPARK/İZMİR

14

EKO FUARCILIK TİC.LTD.ŞTİ.

LOGİTRANS'04

Lojistik ve Kombine Taşımacılık

30 Eylül-02 Ekim

24-26 Eylül

DÜNYA TİCARET MERKEZİ YEŞİLKÖY/İSTANBUL adresi HILTON EXHIBITION CENTER HARBİYE/İSTANBUL olarak değiştirilmiştir.

15

EMO YAY.VE FUARCILIK TAN.HİZ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

ANKATEK'2004

Makine İmalatı ve Metal İşleme

04-07 Kasım

25-28 Kasım

SPOR TESİSLERİ OSTİM/ANKARA

16

REM FUAR SERGİ PANAYIR TAN.TİC.LTD.ŞTİ.

ÜLKELER

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ ULUS/ANKARA

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ ULUS/ANKARA

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ ULUS/ANKARA

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ ULUS/ANKARA

—— • ——

Dış Ticaret Müsteşarlığından :

Revize Edilen TS 101 Sofralık Üzüm Standardının Dış Ticarette Zorunlu

Uygulamaya Konulmasına İlişkin Tebliğ

Tebliğ No: (2004/32)

 

MADDE 1- Türk Standartları Enstitüsü tarafından revize edilen ve ilişikte yer alan TS 101 Sofralık Üzüm Standardı dış ticarette zorunlu uygulamaya konulmuştur.

MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

 

TS 101 SOFRALIK ÜZÜM STANDARDI.doc

Sayfa Başı