Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

13 Temmuz 2004

SALI

Sayı : 25521

 

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlar Kurulu Kararları

2004/7579 Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesine İlişkin Karar

2004/7582 Tarım Reformu Uygulama Alanı Toprak Normu Esaslarına Dair Karar

Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

— Adalet Bakanlığına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN’in Vekâlet Etmesine Dair Tezkere

Yönetmelikler

— Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Atatürk Üniversitesi Bayburt Eğitim Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Sağlık İşleri ve Sağlık Raporları Yönetmeliği

Tebliğler

— Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 20) Bütçeleştirilecek Borçlar Hesabı

— Asansör Teknik Komitesinin Oluşumu ve Görevlerine Dair Tebliğ (No: SGM/ 2004-6)


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Bakanlar Kurulu Kararları

Karar Sayısı : 2004/7579

Özel tüketim vergisi tutarlarının belirlenmesine ilişkin ekli Karar’ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı’nın 30/6/2004 tarihli ve 030969 sayılı yazısı üzerine, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 5/7/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

     

Başbakan

     

A.GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

A. AKSU

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H. ÇELİK

Z. ERGEZEN

R. AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S. GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

M. H. GÜLER

E. MUMCU

O. PEPE

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

—— • ——

Karar Sayısı : 2004/7582

Ekli “Tarım Reformu Uygulama Alanı Toprak Normu Esasları”nın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 18/6/2004 tarihli ve 2305 sayılı yazısı üzerine, 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 5/7/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

     

Başbakan

     

A.GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

A. AKSU

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A. AKSU

K. UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R. AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

M. H. GÜLER

E. MUMCU

O. PEPE

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

Sayfa Başı


Bakanlığa Vekâlet Etme İşlemi

T.C.

 

BAŞBAKANLIK

12 Temmuz 2004

B.02.0.PPG.0.12-305-9830

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜCE KATINA

Görüşmelerde bulunmak üzere, 13 Temmuz 2004 tarihinde İngiltere’ye gidecek olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in dönüşüne kadar; Adalet Bakanlığına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in vekâlet etmesini yüksek tasviplerine saygıyla arz ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan            

—————

T.C.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI

12 Temmuz 2004

B.01.0.KKB.01-06-206-2004-799

 

 

BAŞBAKANLIĞA

İLGİ : 12 Temmuz 2004 gün ve B.02.0.PPG.0.12-305-9830 sayılı yazınız.

Görüşmelerde bulunmak üzere, 13 Temmuz 2004 tarihinde İngiltere’ye gidecek olan Adalet Bakanı Cemil ÇİÇEK’in dönüşüne kadar; Adalet Bakanlığına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN’in vekâlet etmesi uygundur.

Bilgilerini rica ederim.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI 

Sayfa Başı


Yönetmelikler

Atatürk Üniversitesinden:

Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim

ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 24/7/2002 tarih ve 24825 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10 — Bir ders saatinin süresi 50 (elli) dakikadır.

Dersler "zorunlu" ve "seçmeli" derslerden oluşur.

Zorunlu dersler öğrencilerin eğitim-öğretim programı gereğince almak zorunda oldukları derslerdir.

Öğretim programında seçmeli dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok %25 ini geçmeyecek biçimde düzenlenir.

Seçmeli dersler meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında diğer bölüm ve fakültelerde açılmış olan genel kültür ya da değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçilmiş dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin % 10 unu aşamaz.

Birinci ve ikinci yarıyıldaki veya birinci yıldaki tüm derslerini başarı ile tamamlamış olan öğrenciler, kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının ön gördüğü zorunlu ve seçmeli dersleri, ilk defa almak kaydıyla danışmanının ve bölüm kurulunun teklifi, Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile başka bir Yükseköğretim Kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilir.

Yurt dışı üniversitelerle öğrenci mübadelesi ve ders alma ile ilgili olarak Atatürk Üniversitesi ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan anlaşmalar (Avrupa Birliği, Socrates - Erasmus vb.) uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, yurt dışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Atatürk Üniversitesi’nde devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, okuduğu üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılırlar. Bu derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak, ilgili bölümün teklifi ve Fakülte Yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, bu Yönetmeliğin 22 nci maddesine uygun olarak değerlendirilir. Aynı mübadele kapsamında, mübadil üniversiteden gelen öğrencilere de, Üniversitemizde okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine transkript verilir. "

MADDE 2 — Aynı Yönetmeğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12 — Öğrenci yarıyıl veya yıl başında, öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak zorunda olduğu dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Öğrenci, kaldığı ders veya derslerin ön şart durumunda olduğu ön şartlı ders veya dersleri alamaz. Tekrar dersi olmayan ve ağırlıklı genel not ortalaması en az 2.50 olan ara sınıf öğrencileri, ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Başarılı sayılmanın bu iki şartını yerine getirdiği sürece öğrenci kayıt yaptırdığı dönemin ders programındaki toplam kredisini üst yarıyıldan tamamlandıktan sonra ilave olarak ön şartlı olmayan üst yarıyıl/yıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Bu şekilde alınan derslerin (ortak zorunlu dersler hariç) kredi toplamı Fakülte tarafından belirlenir.

AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıl/yıllardan başarılı ve koşullu başarılı olduğu derslerden en çok ikisini tekrar alabilir. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

Öğrenciler, ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinden, almış oldukları dersleri danışman nezaretinde bırakabilirler. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartı ile, yeni dersler alınabilir. İlk iki hafta içerisinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin ilgili müteakip dönemde açılmaması halinde başka bir ders seçilir."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı: Yarıyıl veya yıl sonu sınavları, derslerin bitiminden sonra başlar. Ders kaydı yaptırarak devam şartlarını yerine getiren ve uygulamalarda başarılı olan öğrenciler bu sınavlara girebilir."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında "bağıl değerlendirme sistemi" kullanılır. Bu değerlendirmede, dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır. İstatistiksel işlemlerin nasıl yapılacağı bir yönerge ile belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken Değerlendirmeye katma limiti (DKL) altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL yüz üzerinden 25 i geçemez. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının %30’nu aşamaz."

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 23 — Ağırlıklı Genel Not Ortalaması, öğrencinin fakülte öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl/yıl da dahil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile- 22 nci maddede belirtildiği gibi- çarpılarak hepsinin toplanmasından elde edilen sayının toplam kredi saatine bölünmesi ile hesaplanır. Yaz okulu sonunda hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO), öğrencinin yaz okuluna başlamadan önceki AGNO sunun yerine geçer. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır."

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 24 — Başarısız öğrencilerin tanımı:

Başarı baraj notu en az 2,00’dır, en son hesaplanan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ile bir önceki Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) 2,00’ın altında olan öğrenci başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenciler üst yarıyıl/yıllardan yeni ders alamazlar. Ancak, daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldıkları dersleri AGNO’su 2,00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlarlar. Ayrıca öğrenciler istedikleri takdirde başarılı oldukları diğer dersleri de tekrarlayabilirler. Danışmanlar öğrencilerin ders alımında, kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre kullara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. Ders tekrarı ile AGNO larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

Öğrenciler, (F) aldıkları dersleri tekrar ederler. Herhangi bir yarıyıl/yılsonunda o zamana kadarki, AGNO’su başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve öğrencilerin yararlanabilecekleri burslara aday gösterilemez."

MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Öğrencinin resmi ve Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı özel sağlık kurumları raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,"

MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 29 — Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular ders kaydı yaptırmış olmak koşuluyla yarıyılın (yılın) ilk on iş günü içerisinde yapılır. Ancak bir yıl kayıt dondurmak isteğinde olan öğrenciler için ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. Bu öğrenciler başvurularını ders kayıt süresi içinde yaparlar. Sağlık nedeni ile yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl (yıl sisteminde bir yıl) süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporuna dayalı kayıt dondurma işlemlerinde bu sınır geçerli değildir. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıl/yıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu yarıyıl/yılda öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azami kanuni öğrenim süresi, kayıt dondurma süresi kadar artırılır."

MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 1 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce kayıt yaptırmış öğrencilerden herhangi bir sebeple eski yönetmeliğe göre bir önceki sınıftan aldığı derslerden %70’ini almak zorunda olanlar, yeni yönetmeliğe tabi olarak öğrenimlerini sürdürürler. Ancak %70’den daha az dersleri almak zorunda olan öğrenciler ise bu derslerin yeni programda bulunmaması halinde yönetim kurulunca belirlenen eş değer dersleri alırlar. Kayıt donduran öğrenciler ise eğitim ve öğretimlerine yeniden başladıklarında, bulundukları sınıfta uygulanan yönetmeliğe tabi olurlar."

Yürürlük

MADDE 10 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11 — Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı yürütür.

—— • ——

Atatürk Üniversitesinden:

Atatürk Üniversitesi Bayburt Eğitim Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim

ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 4/8/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Bayburt Eğitim Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10 — Bir ders saatinin süresi 50 (elli) dakikadır.

Dersler "zorunlu" ve "seçmeli" olarak iki türlüdür.

Seçmeli dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında diğer bölüm ve fakültelerde açılmış olan genel kültür yada değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçmeli dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin %10’unu aşamaz. Birinci ve ikinci yarıyıldaki veya birinci yıldaki tüm derslerini başarı ile tamamlamış olan öğrenciler, kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının ön gördüğü zorunlu ve seçmeli dersleri, ilk defa almak kaydıyla, danışmanının ve bölüm kurulunun teklifi, Yönetim Kurulunun onayı ile başka bir Yükseköğretim Kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilirler.

Yurt dışı üniversitelerle öğrenci mübadelesi ve ders alma ile ilgili olarak Atatürk Üniversitesi ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan anlaşmalar (Avrupa Birliği Sokrates - Erasmus ve benzeri) uyarınca öğrenci değişimi programı çerçevesinde, yurt dışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Atatürk Üniversitesinde devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, okuduğu üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılırlar. Bu derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak ilgili bölümün teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine uygun olarak değerlendirilir. Aynı mübadele kapsamında mübadil üniversiteden gelen öğrencilere de Üniversitemizde okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine transkript verilir."

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 12 — Öğrenci, yarıyıl başında, öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak zorunda olduğu dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Öğrenci bir ders için ön şart olarak kabul edilen ders/derslerden başarısız ise sonraki dönem/dönemlerde o ön şartlı dersi/dersleri alamaz. Tekrar dersi olmayan ve ağırlıklı genel not ortalaması en az 2,50 olan ara sınıf öğrencileri, ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Başarılı sayılmanın bu iki şartını yerine getirdiği sürece öğrenci kayıt yaptırdığı dönemin ders programındaki toplam kredisini üst yarıyıldan tamamladıktan sonra ilave olarak ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Bu şekilde alınan derslerin (ortak zorunlu dersler hariç) kredi toplamı ilgili ana bilim dalının teklifi ve Bölüm Kurulunun görüşü Fakülte Kurulunun onayı ile belirlenir.

AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardan başarılı ve koşullu başarılı olduğu derslerden en çok iki dersi tekrar alabilir. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

Öğrenciler ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde almış oldukları dersleri danışman nezaretinde bırakabilirler. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartı ile, yeni dersler alınabilir. İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin müteakip dönemde açılmaması hâlinde başka bir ders seçilir."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında "bağıl değerlendirme sistemi" uygulanır. Bu değerlendirmede dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır. İstatistiksel işlemler nasıl yapılacağı bir yönerge ile belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken kendisinin belirleyeceği Değerlendirmeye Katma Limiti (DKL) altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL, 100 üzerinden 25’i geçemez. Ortak derslerin DKL’si, bu dersleri veren öğretim elemanları tarafından birlikte belirlenir. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının % 30’unu aşamaz."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 25 — Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO), öğrencinin Fakültede öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile -24 üncü maddede belirtildiği gibi- çarpılarak hepsinin toplanmasından elde edilen sayının toplam kredi saatine bölünmesiyle hesaplanır. Yaz okulu sonunda hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO), öğrencinin yaz okuluna başlamadan önceki AGNO’sunun yerine geçer. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır."

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 26 — Başarısız öğrencilerin tanımı:

Başarı baraj notu en az 2.00’dir, en son hesaplanan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ile bir önceki Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) 2,00’ın altında olan öğrenci başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenciler üst yarıyıldan yeni ders alamazlar. Ancak, daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılan derslerden öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldıkları dersleri AGNO’su 2.00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlarlar. Ayrıca öğrenciler istedikleri taktirde başarılı oldukları diğer dersleri de tekrarlayabilirler. Danışmanlar öğrencilerin ders alımında, kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. Ders tekrarı ile AGNO’larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır. Öğrenciler, (F) aldıkları dersleri tekrar ederler. Herhangi bir yarıyıl sonunda o zamana kadarki AGNO’su başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler Fakültede veya Üniversitenin diğer birimlerinde faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve öğrencilerin yararlanabilecekleri burslara aday gösterilemezler."

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Öğrencinin resmi ve Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı özel sağlık kurumları raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri, "

MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 31 — Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular, ders kaydı yaptırmış olmak koşuluyla yarıyılın ilk on iş günü içerisinde yapılır. Ancak bir yıl kayıt dondurmak isteğinde olan öğrenciler için ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. Bu öğrenciler başvurularını ders kayıt süresi içinde yaparlar. Sağlık nedeniyle yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporuna dayalı kayıt dondurma işlemlerinde bu sınır geçerli değildir. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu süre içerisinde öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azamî kanunî öğrenim süresi kayıt dondurma süresi kadar artırılır."

Yürürlük

MADDE 8 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9 — Bu Yönetmelik hükümlerini Bayburt Eğitim Fakültesi Dekanı yürütür.

—— • ——

Atatürk Üniversitesinden:

Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim

ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 — 22/7/2002 tarihli ve 24823 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Atatürk Üniversitesi, Ağrı Eğitim Fakültesi Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10 — Bir ders saatinin süresi 50 (elli) dakikadır.

Dersler "zorunlu" ve "seçmeli" olarak iki türlüdür.

Seçmeli dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında diğer bölüm ve fakültelerde açılmış olan genel kültür ya da değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçmeli dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin %10’unu aşamaz.

Birinci ve ikinci yarıyıldaki tüm derslerini başarı ile tamamlamış olan öğrenciler, kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının ön gördüğü zorunlu ve seçmeli dersleri, ilk defa almak kaydıyla, danışmanının ve bölüm kurulunun teklifi, Yönetim Kurulunun onayı ile başka bir Yükseköğretim Kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilirler.

Yurt dışı üniversitelerle öğrenci mübadelesi ve ders alma ile ilgili olarak Atatürk Üniversitesi ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan anlaşmalar (Avrupa Birliği, Sokrates-Erasmus ve benzeri) uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, yurt dışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Atatürk Üniversitesinde devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, okuduğu üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılırlar. Bu derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak, ilgili bölümün teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine uygun olarak değerlendirilir. Aynı mübadele kapsamında mübadil üniversiteden gelen öğrencilere de üniversitemizde okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine transkript verilir."

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12 — Öğrenci, yarıyıl başında, öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak zorunda olduğu dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Öğrenci bir ders için ön şart olarak kabul edilen ders/derslerden başarısız ise sonraki dönem/dönemlerde o ön şartlı dersi/dersleri alamaz. Tekrar dersi olmayan ve ağırlıklı genel not ortalaması en az 2.50 olan ara sınıf öğrencileri, ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Başarılı sayılmanın bu iki şartını yerine getirdiği sürece öğrenci kayıt yaptırdığı dönemin ders programındaki toplam kredisini üst yarıyıldan tamamladıktan sonra ilave olarak ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Bu şekilde alınan derslerin (ortak zorunlu dersler hariç) kredi toplamı ilgili ana bilim dalının teklifi ve Bölüm Kurulunun görüşü Fakülte Kurulunun onayı ile belirlenir.

AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardan başarılı ve koşullu başarılı olduğu derslerden en çok ikisini tekrar alabilir. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

Öğrenciler ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde almış oldukları dersleri danışman nezaretinde bırakabilirler. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartı ile, yeni dersler alınabilir. İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin müteakip dönemde açılmaması hâlinde başka bir ders seçilir."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında "bağıl değerlendirme sistemi" uygulanır. Dersi veren öğretim elemanı, bu değerlendirmede, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır. İstatistiksel işlemlerin nasıl yapılacağı bir yönerge ile belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken kendisinin belirleyeceği Değerlendirmeye Katma Limiti (DKL) altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL, 100 üzerinden 25’i geçemez. Ortak derslerin DKL’si, bu dersleri veren öğretim elemanları tarafından birlikte belirlenir. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının % 30’unu aşamaz."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 25 — Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO), öğrencinin Fakültede öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile - 24 üncü maddede belirtildiği gibi - çarpılarak hepsinin toplanmasından elde edilen sayının toplam kredi saatine bölünmesiyle hesaplanır. Yaz okulu sonunda hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO), öğrencinin yaz okuluna başlamadan önceki AGNO’sunun yerine geçer. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yürütülür. "

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 26 — Başarısız öğrencilerin tanımı:

Başarı baraj notu en az 2.00’dır, en son hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) ile bir önceki ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) 2.00’ın altında olan öğrenci başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenciler üst yarıyıldan yeni ders alamazlar. Ancak, daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılan derslerden öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldıkları dersleri AGNO’su 2.00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlarlar. Ayrıca öğrenciler istedikleri takdirde başarılı oldukları diğer dersleri de tekrarlayabilirler. Danışmanlar öğrencilerin ders alımında, kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. Ders tekrarı ile AGNO’larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

Öğrenciler, (F) aldıkları dersleri tekrar ederler. Herhangi bir yarıyıl sonunda o zamana kadar ki AGNO’su başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler Fakültede veya Üniversitenin diğer birimlerinde faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve öğrencilerin yararlanabilecekleri burslara aday gösterilemezler. "

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Öğrencinin resmi ve Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı özel sağlık kurumları raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,"

MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 31 — Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular, ders kaydı yaptırmış olmak koşuluyla yarıyılın ilk on iş günü içerisinde yapılır. Ancak bir yıl kayıt dondurmak isteğinde olan öğrenciler için ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. Bu öğrenciler başvurularını ders kayıt süresi içinde yaparlar. Sağlık nedeniyle yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporuna dayalı kayıt dondurma işlemlerinde bu sınır geçerli değildir. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu süre içerisinde öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azamî kanunî öğrenim süresi kayıt dondurma süresi kadar arttırılır."

MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 1 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce kayıt yaptırmış öğrencilerden herhangi bir sebeple eski yönetmeliğe göre bir önceki sınıftan aldığı derslerden %70’ini almak zorunda olanlar yeni yönetmeliğe tabi olarak öğrenimlerini sürdürürler. Ancak %70’ten daha az dersleri almak zorunda olan öğrenciler ise bu derslerin yeni programda bulunmaması halinde ilgili yönetim kurullarınca belirlenen eşdeğer dersleri alırlar. Kayıt donduran öğrenciler ise eğitim ve öğretimlerine yeniden başladıklarında, bulundukları sınıfta uygulanan yönetmeliğe tabi olurlar."

Yürürlük

MADDE 9 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer

Yürütme

MADDE 10 — Bu Yönetmelik hükümlerini Ağrı Eğitim Fakültesi Dekanı yürütür.

—— • ——

Gaziantep Üniversitesinden:

Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Sağlık İşleri ve

Sağlık Raporları Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Kapsam Dışı Öğrenciler

Amaç

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, öğrencilerin beden ve ruh sağlığını korumak ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini vermek üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 47 nci maddesinin (c) bendi gereğince kurulan, Sağlık ve Rehberlik Merkezi ile, öğrencilerin ilişkilerini düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 — Gaziantep Üniversitesinin destek ve hazırlık sınıfları ile ön lisans, lisans programları ve Tıp Fakültesinde kayıtlı öğrenciler bu Yönetmeliğin kapsamı içindedir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Sağlık ve Rehberlik Merkezinde muayeneleri yapılır, ilaç giderleri karşılanır ve hastanelere şevki yapılır. Ancak hastanelerdeki muayene tetkik ve tedavi giderleri karşılanmaz.

Kapsam Dışı Öğrenciler

Madde 3 — Gaziantep Üniversitesinin lisansüstü programlarında kayıtlı öğrenciler ile özel öğrenciler ve sağlık nedeni dışında herhangi bir nedenle 2 dönem ve daha fazla dönem izin alan öğrenciler; bir veya iki dönem süre ile üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, kendisi veya ailesinde sosyal güvencesi (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) bulunan öğrenciler bu Yönetmeliğin mali hükümlerinin kapsamı dışındadır.

Bu öğrencilerin Sağlık ve Rehberlik Merkezinde muayeneleri yapılır, rapor ve reçeteleri yazılır, ancak hastanelere sevk edilmez, ilaç, gözlük ve hastane giderleri ile tıbbi malzeme giderleri ödenmez.

İKİNCİ BÖLÜM

Başvuru Usulleri

Başvuru Usulü

Madde 4 — a) Madde 2'deki kapsam içinde sayılmış Gaziantep Üniversitesi Merkez Kampus öğrencilerinin sağlık ve psikolojik sorunları ile ilgili olarak başvuracakları ilk yer, Üniversite Sağlık ve Rehberlik Merkezidir. Kendisinin, evli ise eşinin ya da anne, babasının sosyal güvencesi olmadığını belgeleyen öğrenciler, Sağlık ve Rehberlik Merkezine başvurarak sağlık karnesi edinirler. Üniversiteye ait sağlık karnesi olan öğrenciler, Sağlık ve Psikolojik Rehberlik Merkezine bölümlerinden alacakları sevk kağıdı, öğrenci kimlik belgesi ve her yıl vizelenmiş olması gereken Sağlık Karneleri ile başvururlar. Sağlık ve Rehberlik Merkezine başvuran öğrencilerin muayeneleri yapılır. Bir üst sağlık kuruluşuna sevk edilmesi gereken durumlarda; ailesi veya kendisi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan öğrenciler, Gaziantep Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine, ailesi veya kendisi herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olan öğrenciler ise, bağlı oldukları sosyal güvenceye göre resmi veya özel sağlık kurumlarına sevk edilirler.

b) Yabancı uyruklu öğrenciler ile madde 3'deki kapsam dışı öğrenciler, resmi ya da özel hastane giderlerini kendileri karşılamakla yükümlüdürler. Türkiye'de geçerliliği olan sosyal güvenceye sahip yabancı uyruklu öğrenciler, Türkçe çevirisi noter tasdikli yapılmış sosyal güvenlik belgelerini kullanırlar ve bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumunun içerdiği sağlık hizmetlerine göre hareket ederler.

Türkiye'de geçerli olan herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmadığını ülkelerinden belgeleterek noter tasdikli Türkçe çevirisini beyan eden yabancı uyruklu öğrencilere, sosyal güvencesi olmayan diğer öğrenciler gibi, üniversite Sağlık Karnesi verilir. Kendisi evli ise eşi, ya da anne, babası tarafından sosyal güvencesi mevcut öğrenciler, o yılki Bütçe Uygulama Talimatı Hükümlerine, Devlet Memurları Tedavi-Cenaze Yönetmeliğine ve bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumunun yasa ve yönetmeliklerine göre hareket ederler.

c) Gaziantep ili dışındaki bağlı fakülte veya yüksekokullarda, bu Yönetmelikte geçen Sağlık ve Rehberlik Merkezinin idari yönden yetki ve görevleri fakülte dekanlığı veya yüksekokul müdürlüğü tarafından yürütülür.

Gaziantep ili dışındaki bağlı fakülte veya yüksekokullarda okuyan ve ailesi herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan öğrenciler, varsa bu birimlerdeki Üniversite Sağlık ve Rehberlik Merkezine, böyle bir merkezin henüz kurulmadığı yerlerde ise, fakülte veya yüksekokullarından sevk kağıdı alarak, o il veya ilçedeki resmi sağlık kuruluşlarına başvururlar.

Gaziantep ili dışındaki bağlı fakülte veya yüksekokullarda okuyan ve ailesi sosyal güvenlik kuruluşlarından birine bağlı olan öğrenciler, ailesinin bağlı bulunduğu resmi kurum tabipliklerine doğrudan başvururlar.

Bu öğrenciler, başvurdukları resmi sağlık kurumunun sevki ile, özel sağlık kurumlarına gidebilirler. Özel sağlık kurumlarındaki sağlık giderleri Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 17/04/2003 tarihli değişik maddesine göre kurumlarınca karşılanır.

d) Öğrenciler başvurularını, Sağlık ve Rehberlik Merkezine kimlik kartıyla, diğer kurumlara ise, ilgili sosyal güvenlik kuruluşunca verilmiş sağlık karnesi ve öğrenci kimlik belgesiyle yaparlar.

Hastanelere Başvuru

Madde 5 — Öğrenciler, acil durumlarda ve tatil günlerinde Sağlık ve Rehberlik Merkezinden sevk işlemi yaptırmadan, doğrudan aşağıdaki hastanelere başvurabilirler:

Tıp Fakültesi Hastaneleri, Devlet Hastaneleri, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastaneleri ve diğer resmi ve özel sağlık kurumları.

Gaziantep Dışındaki Hastaneler

Madde 6 — Üniversite Merkez Kampusunda veya Gaziantep ili dışındaki bağlı fakülte veya yüksekokul öğrencileri, yarıyıl ve yaz tatillerinde bulundukları yere en yakın resmi sağlık kuruluşlarına başvurabilirler. Üniversitenin eğitim-öğretime açık olduğu süreler içinde (sınav süreleri buna dahildir), fakülte veya yüksekokulun bulunduğu il veya ilçe dışındaki hastanelerden alınan raporlar ve reçetelerin işleme konulabilmesi için, öğrencinin önceden kayıtlı olduğu fakülte veya yüksekokuldan izin almış olması gerekir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Raporlar

Raporların Geçerliliği

Madde 7— Sağlık ve Rehberlik Merkezi hekimlerinin düzenlediği raporlarla 5 ve 6 ncı madde hükümlerine uygun olarak başvurulan hastanelerden alınan raporlar geçerlidir. Tıp Fakültesi öğrencilerinin raporlarının geçerli sayılabilmesi için, Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunun olumlu kararı gereklidir. Öğrenciler 5 ve 6 ncı maddelerde zikredilen hastanelerden aldıkları raporları, raporun bitiminden sonra en geç 3 iş günü içinde Sağlık ve Rehberlik Merkezine teslim etmek zorundadırlar. Aksi halde rapor geçerliliğini kaybeder.

Gaziantep Üniversitesi Merkez Kampusu veya Gaziantep ili dışındaki bağlı fakülte veya yüksekokullarda okuyan öğrencilerin özel hekim ve kurumlar ile kamu iktisadi kuruluşlarına bağlı özel nitelikteki sağlık birimlerinden aldıkları sağlık raporları geçerli değildir.

Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan Özel Sağlık Kurumlarından getirilecek raporlar, ilgili sağlık kuruluşunun mesul müdürü veya başhekimi tarafından onaylanmış olmak kaydı ile, üniversitede işleme konulur.

Raporlar Üzerine Yapılacak İşlemler

Madde 8 — Sağlık ve Rehberlik Merkezince verilen raporlarla, hastaneler tarafından verilen ve Sağlık ve Rehberlik Merkezince bu Yönetmeliğin 5 ve 6 ncı maddelerince uygun görülerek onaylanan raporların bir kopyası, öğrencinin bağlı bulunduğu fakülte dekanlığı veya yüksekokul müdürlüğüne, bir kopyası Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına, bir kopyası da merkez kampus dışındaki bağlı fakülte dekanlıkları veya yüksekokul müdürlüklerinin öğrenci işleri birimlerine gönderilir.

Gaziantep ili dışındaki bağlı fakülte veya yüksekokullarda okuyan öğrencilerin sevk edildikleri hastaneler tarafından düzenlenen sağlık raporları, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde fakülte dekanlıkları veya yüksekokul müdürlükleri tarafından değerlendirilerek işleme konur.

Geçerli Raporlar

Madde 9 — Geçerli raporlara dayanılarak aşağıdaki işlemler yapılır:

Geçerli raporu olan öğrencinin, raporlu olduğu süreler içindeki devamsızlığı mazeret olarak kabul edilir. Durum ilgili bölüm başkanlığınca öğretim üyelerine duyurulur.

a) Geçerli raporu olan öğrencinin raporlu olduğu süre içinde yapılan ve bu nedenle giremediği sınavların yerine mazeret sınavına girme hakkı vardır.

b) Geçerli raporu olan öğrencinin, yarıyıl sonu ve/veya bütünleme sınavına girememesi halinde taktir edilen (I) "eksik" notuna ilişkin uygulamalar, ilgili yönetmeliklere uygun olarak yapılır. Bunun için öğrencinin ilgili dersten devam koşulunu yerine getirerek sınava girme hakkını kazınmış olması şarttır.

c) Sağlık Kurulu tarafından verilen ve uzun süreli geçerli raporu olan öğrencinin 1-4 yarıyıl süre ile izinli sayılmaları ilgili yönetmelikteki usuller çerçevesinde mümkündür.

d) Kendisinin yada birinci derecede yakınlarının; tabi afet, tutukluluk ve gözaltı yada resmi kurumlarca yurt içi ve yurt dışı görevlendirilmeleri ve benzeri sağlık nedeni dışındaki mazeretleri, ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurullarınca değerlendirilir.

Sağlık ve Rehberlik Merkezinden Görüş Alınması

Madde 10 — Raporlar verildiği tarih ve saatten itibaren geçerli olarak kabul edilir. Sağlık ve Rehberlik Merkezi tarafından gönderilen raporların niteliğinin tam olarak belli olmaması, istirahat sürelerinin kesin olarak belirlenmemesi halinde ilgili dekanlık, yüksekokul müdürlüğü ve Rektörlük, Sağlık ve Rehberlik Merkezi veya Üniversite Hastanesinden tıbbi görüş isteyebilir.

İlaç ve Hastane Giderleri

Madde 11 — Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesi kapsamındaki öğrencilerin sağlık giderleri, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde karşılanır.

Ailesi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olan öğrencilerin reçete giderleri, ilgili sosyal güvenlik kuruluşu tarafından karşılanır.

Bulaşıcı Hastalıklar

Madde 12 — Kampus toplum sağlığının korunması amacı ile, yurtlarda barınan öğrencilere bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli ilaçlar ücretsiz olarak dağıtılabilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlükten Kaldırma, Yürürlük ve Yürütme

 

Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik

Madde 13 — 13/10/2002 tarih ve 24905 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Sağlık İşleri ve Sağlık Raporları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 14 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 15 — Bu Yönetmelik hükümlerini Gaziantep Üniversitesi Rektörü yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğler

 

—— • ——

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından :

 

Asansör Teknik Komitesinin Oluşumu ve Görevlerine Dair Tebliğ

(Tebliğ No: SGM / 2004- 6)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

Amaç

Madde 1 – Bu Tebliğin amacı , asansör sanayini düzenleyen mevzuatın uygulanması amacıyla Asansör Teknik Komitesi oluşturulması ve bu komitenin çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Tebliğ, 4703 sayılı Kanuna dayanılarak 15/2/2003 tarihli ve 25021 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör Yönetmeliği kapsamında yer alan konularda ve asansörler ile ilgili olabilecek diğer teknik mevzuat ve uygulamalarda karşılaşılabilecek sorunların çözümlenmesi için ilgili kurum ve kuruluşların, temsilcilerinden oluşan Asansör Teknik Komitesinin görevlendirilmesi ile ilgili çalışma usul ve esaslarını kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Tebliğ, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve 15/2/2003 tarihli ve 25021 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Asansör Teknik Komitesinin Oluşumu, Görevleri , Çalışma Usul ve Esasları

 

Asansör Teknik Komitesinin Oluşumu

Madde 4- Asansör Teknik Komitesi aşağıdaki üyelerden oluşur:

a ) Sanayi ve Ticaret Bakanlığını temsilen iki üye,

b ) Dış Ticaret Müsteşarlığını temsilen bir üye,

c ) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını temsilen bir üye,

d ) Bayındırlık ve İskan Bakanlığını temsilen bir üye,

e ) Türk Standartları Enstitüsünü temsilen bir üye,

f ) “TMMOB ” Elektrik Mühendisleri Odasını temsilen bir üye,

g ) “TMMOB” Makine Mühendisleri Odasını temsilen bir üye,

h ) Belediyeler Birliğini temsilen bir üye,

ı ) Asansör Sanayici Derneklerini temsilen - müştereken görevlendirecekleri - üç üye .

Komite üyeleri, iki yıl için ilgili kuruluşlar tarafından belirlenir. Bir kuruluşu temsil eden üyenin ilgili kuruluşça değiştirilmesi halinde Bakanlığa bilgi verilir. Yeni üye kalan süreyi tamamlayana kadar görev yapar. Komite toplantılarına üyelerin sürekli olarak katılması esastır.

Asansör Teknik Komitesinin Görevleri

Madde 5- Asansör Teknik Komitesinin görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Mevzuat kapsamında yer alan -asansör ve ekipmanları imal, ithal ve/veya ihraç eden- sektörün uyum süreci ile ilgili mevcut durumunu tespit etmek.

b) Teknik mevzuat uyum sürecinde ve sonrasında ilgili yönetmelikler kapsamında yer alan sektörlerden bilgi akışını sağlamak.

c) Asansör sanayine hizmet verecek, ülkemizde yerleşik “ Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu ” ve “ Onaylanmış Kuruluş ” ile “Laboratuar “ ihtiyacını tespit etmek 

d) Avrupa Birliği Komisyonu ve diğer ilgili uluslararası kuruluşlar tarafından düzenlenecek toplantılara katılım sağlamak için ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilci belirlemek.

e) Gelişmelere bağlı olarak ilgili AB mevzuatında oluşacak değişiklikleri takip ederek yapılacak uyum çalışmalarında taslak yönetmelikler hakkında görüş ve önerilerde bulunmak.

f) Gerekli hallerde , teknik düzeydeki çalışmaları gerçekleştirmek üzere çalışma gruplarının kurulmasına karar vermek ve çalışma gruplarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek .

g) Asansör ile ilgili her türlü konuyu incelemek ve karşılaşılan sorunları tespit etmek, çözüm konusunda önerilerde bulunmak.

Asansör Teknik Komitesinin Çalışma Usul ve Esasları

Madde 6- Asansör Teknik Komitesinin Çalışma Usul ve Esasları aşağıda belirtilmiştir:

a) Komite, Komite başkanının toplantı gündemini içeren yazılı daveti ile en az üye tam sayısının 2 / 3’ü ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır.

b) Komite, her takvim yılı için ilk oturumda, üyeler arasından bir başkan ve bir başkan yardımcısı seçer.

c) Komite’nin sekreterlik hizmetleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

d) Toplantılar, komite tarafından belirlenen periyodik bir takvim uyarınca gerçekleştirilir.

e) Toplantıda alınan kararlar, karar defterine yazılır ve kararın bir örneği komite sekreterliği tarafından, bir sonraki toplantı daveti ile birlikte üyelere gönderilir.

f) Her toplantıda bir önceki toplantıda alınan kararların yer aldığı karar defteri sayfası üyelerce imzalanarak onaylanır, acil hallerde toplantı sonrası da imzalanabilir.

g) Komitece gerek görüldüğü hallerde, ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilciler gözlemci olarak davet edilebilir.

Asansör Teknik Komite Kararlarının Değerlendirilmesi

Madde 7- Komite tarafından alınan tavsiye niteliğindeki kararlar Bakanlık tarafından değerlendirilir.

Yürürlük

Madde 8- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 9- Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

Sayfa Başı