Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

14 Aralık 2004

SALI

Sayı : 25670

 

Å ÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YASAMA BÖLÜMÜ

TBMM Kararı

830  Patates Yetiştiriciliğinin ve Patates Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna Üye Seçimine İlişkin Karar

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Yönetmelik

  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği

YARGI BÖLÜ

Anayasa Mahkemesi Kararı

  Anayasa Mahkemesinin E: 2004/84 (5225 Sayılı Kanun ile İlgili) K: 2004/14 Sayılı Kararı


YASAMA BÖLÜMÜ

 

TBMM Kararı

 

Patates Yetiştiriciliğinin ve Patates Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi

Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna

Üye Seçimine İlişkin Karar

 

Karar No: 830

Karar Tarihi: 9.12.2004

Patates yetiştiriciliğinin ve patates üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca kurulan (10/152,216) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonunun üyeliklerine, Genel Kurulun 9.12.2004 tarihli 30 uncu Birleşiminde ve Komisyonun aynı tarihli toplantısında Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Katip üyelikler için yapılan seçimler sonucunda aşağıda adları ve seçim bölgeleri yazılı milletvekilleri seçilmişlerdir.

 

Başkan

Erdoğan ÖZEGEN

Niğde

AK Parti

Başkanvekili

Orhan ERASLAN

Niğde

CHP

Sözcü

Rıtvan KÖYBAŞI

Nevşehir

AK Parti

Katip

Mücahit DALOĞLU

Erzurum

AK Parti

Üye

Abdullah ÇALIŞKAN

Adana

AK Parti

Üye

Ahmet KOCA

Afyon

AK Parti

Üye

Ahmet YAŞAR

Aksaray

AK Parti

Üye

Muharrem CANDAN

Konya

AK Parti

Üye

Hasan Ali ÇELİK

Sakarya

AK Parti

Üye

Halil ÜNLÜTEPE

Afyon

CHP

Üye

Ali Rıza BODUR

İzmir

CHP

Üye

Necati UZDİL

Osmaniye

CHP

 Sayfa Başı


YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Yönetmelik

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinden:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme

Yönetmeliği

Amaç

Madde 1 —Bu Yönetmeliğin amacı, ülke ve toplum yararları doğrultusunda meslek alanları ile ilgili denetimin yapılabilmesi, yetkili üyelerin tanımlanması, üyelerin mesleki ve bilimsel çalışmalarına yaptıkları işlere ve tamamlayıcı eğitimlerine dayanan uzmanlıklarının Odalarca belirlenmesi, belgelendirilmesi ve gerektiğinde yetkili üyelerin kamuoyuna önerilmesinin sağlanmasıdır.

Kapsam

Madde 2 —Bu Yönetmelik, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı odalara kayıtlı mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek alanlarına yönelik, toplumun gereksinimlerini karşılamak doğrultusunda araştırma, inceleme, projelendirme, tasarım, raporlama, eğitim, uygulama ve teknik sorumluluğu üstlenme işlevleri kapsamında olan ve uzmanlık gerektiren hizmetler için yetkili üyelerin saptanması,  eğitimi ve belgelendirilmesi esaslarını kapsar.

Dayanak

Madde 3 —Bu Yönetmelik; 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 —Bu Yönetmelikte geçen;

a) TMMOB: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,

b) Oda: TMMOB'ne bağlı Odaları,

c) MİSEM: Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezini,

 ifade eder.

Uzmanlık Konuları ve Uzmanlık Konularının Belirlenmesi

Madde 5 —Oda, öğrenim programlarını, uygulama alanlarını, mesleki bilimsel gelişmeleri, ülkenin teknolojik durumunu, kamuoyunun ve üyelerinin istemlerini dikkate alarak ve gerektiğinde oluşturacağı mesleki-bilimsel kurullara danışarak, üretilen ürün ya da hizmetlerde kamu yararına mesleki denetimin sağlanması konusunda mesleğin uzmanlık konularını ve uzmanlığın hangi koşullara göre belgelendirileceğini belirler.

Oda Yönetim Kurulu, üyelerinin uzmanlık konuları ile belgelendirme esaslarını, TMMOB Yönetim Kurulu onayına sunmak zorundadır. TMMOB Birliği Yönetim Kurulu tarafından onaylanan uzmanlık konuları ve belgelendirme esasları üyeye Odaca duyurulur.

Uzmanlık Konuları ile İlgili Belgelendirme

Madde 6 —Uzmanlık konuları ile ilgili belge aşağıdaki esaslara göre verilir:

a) Oda tarafından belirlenen uzmanlık konuları ve belge alma koşullarını sağlayan ya da bu koşulları yerine getirecek üyelere ilgili uzmanlık konusunda belge verilir.

b) Belge alma koşulları her uzmanlık konusu için ayrı olmak üzere Oda tarafından belirlenir. Gerekli durumlarda Oda Yönetim Kurulu, belge alma koşullarını değiştirebilir. Bu durumda üyelerin kazanılmış hakları göz önünde bulundurulur.

c) Belge sahibi, belgenin kullanımında Oda'nın alacağı kararlara uymak zorundadır.

d) Belge ücretleri Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

e) Oda Yönetim  Kurulu hakkında herhangi bir nedenle  soruşturma açılan  belge  sahibinin  belgesini kullanmayı, soruşturma sonuçlanıncaya kadar geçici olarak durdurabilir.

f) Belgenin iptalinde Disiplin Kurulu Yönetmeliklerindeki esaslar geçerlidir.

g) Oda merkezinde her uzmanlık konusu için ayrı olmak üzere belge sicil dosyası açılarak mühendislerin/mimarların sicilleri tutulur, onaylar işlenir.

h) Oda'ca belirlenen ve TMMOB Yönetim Kurulunca onaylanan her uzmanlık konusu için Oda'ca belge alma koşulları belirlenir.

Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi

Madde 7 —Meslek içi eğitim, aşağıdaki esaslara göre düzenlenir:

a) Uzmanlık konuları ile ilgili verilecek meslek içi eğitimler ve sınavlar Odaca oluşturulacak Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) tarafından gerçekleştirilir.

b) MİSEM sorumlusu Oda Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilecek üyedir.

c) MİSEM tarafından her uzmanlık konusuna ayrı olmak üzere eğitim-sınav programı ve takvimi hazırlanır       ve Oda Yönetim Kurulunun onayına sunulur. MİSEM meslek içi eğitim programını ve takvimini ilgili Oda komisyonlarının görüş ve önerilerini alarak hazırlar.

d) Oda Yönetim  Kurulu  tarafından onaylanan  eğitim-sınav  programları ve  takvimleri Oda  süreli yayınlarında duyurulur.

e) Eğitim ve sınavların kimler tarafından gerçekleştirileceği, eğitmenler ile sınav komisyonlarına ödenecek ücretler ve eğitimlere katılım ücreti Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

f) Eğitimlerin ve sınavların yapılacağı yerler Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

g) Her eğitim ve sınav için; katılanların adı, soyadı, Oda sicil numarası, mesleği ve sınav sonuçlarını gösterir liste Oda arşivlerinde iki yıl süresince saklanır.

Geçici Madde 1 —Bu Yönetmeliğin yayımlanmasından sonra 90 gün içerisinde belgelendirme yapan Odalar uzmanlık konularını ve belgelendirme koşullarını TMMOB Yönetim Kurulu onayına sunmakla yükümlüdür.

Geçici Madde 2 —Bu Yönetmeliğin yayımlanmasından önce Oda’larca Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği onayına sunularak Resmî Gazete'de yayımlanmış benzer yönetmelikler, 90 gün içerisinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir.

Yürürlük

Madde 8 —Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 9 —Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu yürütür.

Sayfa Başı


YARGI BÖLÜMÜ

 

Anayasa Mahkemesi Kararı

 

Anayasa Mahkemesi Başkanlığından:

Esas Sayısı   : 2004/84

Karar Sayısı : 2004/14 (Yürürlüğü Durdurma)

Karar Günü  : 8.12.2004

YÜRÜRLÜĞÜN DURDURULMASI İSTEMİNDE BULUNAN : Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeleri Haluk KOÇ ve Orhan ERASLAN ile  116 milletvekili

YÜRÜRLÜĞÜN DURDURULMASI İSTEMİNİN KONUSU :  14.7.2004 günlü, 5225 sayılı "Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu"nun:

A- 11. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "... Bakanlık denetim elemanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları..." ibaresinin,

B- 12. maddesinin birinci fıkrasının;

1- İlk tümcesinde yer alan "... ve Kanunun uygulanmasına ilişkin düzenleyici işlemlere ..." ibaresinin,

2- (a) bendinin,

3- (b) bendinin (1) numaralı alt bendinin "Uyarma cezasına rağmen, gerekli düzeltmenin yapılmaması veya ilk cezanın tebliğinden itibaren bir yıl içerisinde yeni uyarma cezasını gerektiren fiil veya fiillerin tespiti ile ..." bölümünün,

4- (c) bendinin,

Anayasa'nın 2., 11., 38., 40. ve 128. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptalleri ile bu fıkra, bend, bölüm ve ibarelerin uygulanması sonucu doğabilecek sakıncaların önlenebilmesi için yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istenilmiştir.

I- YÜRÜRLÜĞÜN DURDURULMASI İSTEMİNİN GEREKÇESİ

14.7.2004 günlü, 5225 sayılı "Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu"nun dava konusu kuralarının Anayasa'ya aykırılığı ve uygulanmaları durumunda giderilmesi olanaksız zararların doğabileceği ileri sürülerek iptalleri ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istenilmiştir.

II- YÜRÜRLÜĞÜN DURDURULMASI İSTEMİNİN İNCELENMESİ

Yürürlüğün durdurulması istemini de içeren dava dilekçesi ve ekleri, esas inceleme    raporu, iptali istenilen fıkra, bend, bölüm  ve ibarelerle dayanılan Anayasa kuralları, bunların gerekçeleri ve öteki yasama belgeleri okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

14.7.2004 günlü, 5225 sayılı "Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu"nun:

11. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "... Bakanlık denetim elemanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları..." ibaresi, 8.12.2004 günlü, Esas: 2004/84, Karar: 2004/124 sayılı kararla iptal edildiğinden, bu ibarenin uygulanmasından doğacak sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi ve iptal kararının sonuçsuz kalmaması için kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi gerekmiştir.

12. maddesinin birinci fıkrasının; ilk tümcesinde yer alan "... ve Kanunun uygulanmasına ilişkin düzenleyici işlemlere ..." ibaresine,   (a) bendine,   (b) bendinin (1) numaralı alt bendinin "Uyarma cezasına rağmen, gerekli düzeltmenin yapılmaması veya ilk cezanın tebliğinden itibaren bir yıl içerisinde yeni uyarma cezasını gerektiren fiil veya fiillerin tespiti ile ..."  bölümüne ve (c) bendine yönelik iptal istemleri, 8.12.2004 günlü, Esas:  2004/84,  Karar:  2004/124  sayılı   kararla  reddedildiğinden  bu   kurallara  ilişkin yürürlüğün durdurulması isteminin reddine karar verilmesi gerekmiştir.

III- SONUÇ

14.7.2004 günlü, 5225 sayılı "Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu"nun:

A- 11. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "... Bakanlık denetim elemanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları ..." ibaresi, 8.12.2004 günlü, E. 2004/84, K. 2004/124 sayılı kararla iptal edildiğinden, bu ibarenin, uygulanmasından doğacak sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi ve iptal kararının sonuçsuz kalmaması için kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar YÜRÜRLÜĞÜNÜN DURDURULMASINA,

B- 12. maddesinin birinci fıkrasının;

1- İlk tümcesinde yer alan "... ve Kanunun uygulanmasına ilişkin düzenleyici işlemlere ..." ibaresine,

2- (a) bendine,

3-  (b) bendinin (1) numaralı alt bendinin "Uyarma cezasına rağmen, gerekli düzeltmenin yapılmaması veya ilk cezanın tebliğinden itibaren bir yıl içerisinde yeni uyarma
cezasını gerektiren fiil veya fiillerin tespiti ile ..." bölümüne,

4-  (c) bendine,

yönelik iptal istemleri, 8.12.2004 günlü, E. 2004/84, K. 2004/124 sayılı kararla reddedildiğinden, bu kurallara ilişkin YÜRÜRLÜĞÜN DURDURULMASI İSTEMİNİN REDDİNE, 8.12.2004 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

                        

Başkan

Başkanvekili

Üye

Mustafa BUMİN

Haşim KILIÇ

Sacit ADALI

 

Üye

 

Üye

 

Üye

Fulya KANTARCIOĞLU

Tülay TUĞCU

Ahmet AKYALÇIN

 

Üye

 

Üye

 

Üye

Mehmet ERTEN

Mustafa YILDIRIM

Fazıl SAĞLAM

 

Üye

 

 

Üye

A. Necmi ÖZLER

 

Serdar ÖZGÜLDÜR

 Sayfa Başı