27 Temmuz 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28366

YÖNETMELÝK

Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü)ndan:

TAÞINMAZA YÖNELÝK ARACILIK FAALÝYETLERÝNÝN DÜZENLENMESÝNE
ÝLÝÞKÝN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Tapu Müdürlüklerinde taþýnmaza yönelik aracýlýk faaliyetlerini düzenlemek, usul ve esaslarýný belirlemek, bu faaliyetleri yürütecek tapu iþlerine aracýlýk edenlere lisans vermek, görev, yetki, sorumluluk ve denetimleri ile lisans sýnavýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 25/11/2010 tarihli ve 6083 sayýlý Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 2 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendine göre taþýnmaza yönelik aracýlýk faaliyetlerinin tâbi olacaðý usul ve esaslarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 6083 sayýlý Kanunun 2 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendine ve 9 uncu maddesinin birinci fýkrasýna dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Aday: Tapu Müdürlüklerinde taþýnmaza yönelik aracýlýk faaliyetleri lisans sýnavýna baþvuran gerçek kiþileri,

b) Aracýlýk faaliyeti: Genel Müdürlük merkez ve taþra birimlerinin tapu sicilini ilgilendiren iþ ve iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetlerini,

c) Emlakçý: Taþýnmazlarla ilgili olarak pazarlama, danýþmanlýk, komisyonculuk ve kiralama iþlerini meslek edinen kiþi veya kuruluþu,

ç) Genel Müdürlük: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünü,

d) Ýþ sahibi: Bu Yönetmelikte belirtilen iþ ve iþlemlerinin yapýlmasý için lisans sahibi ile hizmet sözleþmesi düzenleyen gerçek veya tüzel kiþileri,

e) Lisans: Tapu iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetleri lisansý belgesini,

f) Lisans sahibi: Tapu iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetlerini yürüten lisanslý tapu iþ ve iþlemleri aracýsýný,

g) Lisans sýnavý: Tapu iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetleri lisans sýnavýný,

ð) Sicil: Genel Müdürlük tarafýndan tutulan lisanslý aracýlýk faaliyetleri sicilini,

h) Tapu Dairesi Baþkanlýðý: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Tapu Dairesi Baþkanlýðýný,

ý) Temsilci: Tapu iþlemine taraf olan gerçek ve tüzel kiþilerin kanunî veya iradî temsilcilerini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Görev, Yetki ve Sorumluluklar ile Hizmet Sözleþmesi

Lisans sahiplerinin görevi, yetkisi ve kapsamý

MADDE 5 (1) Lisans sahipleri, talep halinde gerçek ve tüzel kiþilere ait taþýnmazlara iliþkin olarak bu kiþiler veya temsilcileri ile yazýlý hizmet sözleþmesi düzenleyerek aþaðýdaki iþlemleri yapmaya yetkilidir.

a) Taþýnmazlar ile ilgili mülkiyeti devir borcu doðuran sözleþmelerin düzenlenmesi ve taþýnmazlar üzerinde sýnýrlý aynî ve þahsî haklarýn tesisi, terkini ve düzeltme iþlemlerinin hazýrlýk iþlerini yürütmek ve bu iþlemlere aracýlýk etmek.

b) Bu Yönetmelik hükümleri kapsamýnda tapu iþlemlerine aracýlýk edenler, kimlik belgesini ve hizmet sözleþmesini ibraz etmek ve harç, döner sermaye ücreti ve benzeri giderleri ödemek kaydý ile (a) bendi gereði yürüteceði iþler için gerekli olan bilgi ve belgeleri temin etmeye yetkilidir. Bu belgelerin temininde güvenli elektronik yöntemler de kullanýlabilir.

(2) Bu Yönetmelik hükümleri kapsamýnda tapu iþlemlerine aracýlýk edenler, Tapu Müdürlüklerine ibraz ettikleri her türlü belgenin gerçeðe uygun olmasýndan ve istemde bulunanlarýn hak sahibi olduðunun tespitinden sorumludurlar.

(3) Bu Yönetmelik hükümleri kapsamýnda tapu iþlemlerine aracýlýk edenler, Tapu Müdürlüklerinde aracýlýk ettiði iþlemlere yönelik düzenlenecek resmî senet veya tescil/terkin istem belgesini aracýlýk eden sýfatýyla imzalarlar.

Lisans sahibi için yasak iþler

MADDE 6 (1) Lisans sahibi, emlakçýlýk kapsamýna giren faaliyetleri yürütemez.

(2) Aracýlýk faaliyetleri münhasýran lisans sahibi tarafýndan gerçekleþtirilir.

(3) Lisans sahibi hariç, hak sahibi veya temsilcisi tarafýndan 18/1/1972 tarihli ve 1512 sayýlý Noterlik Kanununa göre düzenlenen vekâletnameyle verilmiþ yetki bulunmaksýzýn Tapu Müdürlüklerinde iþ takibi yapýlmasý veya aracýlýk faaliyetlerinde bulunulmasý yasaktýr.

(4) Tüzel kiþi lisans sahibinin veya bir gerçek kiþinin yanýnda sigortalý olarak çalýþan lisans sahipleri, üçüncü kiþilere karþý kendi nam ve hesaplarýna hizmet taahhüdünde bulunamazlar.

Hizmet sözleþmesi

MADDE 7 (1) Lisans sahibi ile iþ sahibi arasýnda, þekli ve içeriði Genel Müdürlükçe belirlenen standart hizmet sözleþmesi düzenlenir. Lisans sahibi, iþ sahibi ile hizmet sözleþmesi düzenlerken kaþesini kullanmak zorundadýr.

(2) Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapýlacak faaliyetlerde düzenlenecek hizmet sözleþmesinin aslý lisans sahibince ilgili birime verilir. Ýþlere aracýlýkta lisans kimlik belgesi ibraz edilmesi zorunludur.

(3) Sözleþme ile belirlenen sürenin sonunda lisans sahibi tarafýndan sözleþme konusu iþ ve iþlemin sonuçlandýrýlamamasý hâlinde, hizmet sözleþmesi iþ sahibi tarafýndan tek taraflý ve yazýlý olarak feshedilebilir. Kusuruyla sözleþmenin feshine sebep olan lisans sahibi, hizmet bedeli talebinde bulunamaz.

(4) Lisans sahibinin bir þirket adýna çalýþmasý halinde, hizmet sözleþmesi þirket adýna düzenlenir. Bu durumda, lisans sahibinin bu Yönetmelikten doðan sorumluluklarý ortadan kalkmaz.

Hizmet bedeli

MADDE 8 (1) Lisans sahibinin hizmeti karþýlýðýnda alacaðý ücreti gösteren asgarî ücret tarifesi, her yýl Ocak ayýnýn ilk haftasý içerisinde Genel Müdürlük tarafýndan belirlenir ve ilân edilir.

(2) Lisans sahibinin hizmetine karþýlýk olarak alacaðý hizmet bedeli, hizmet sözleþmesinde gösterilir.

(3) Lisans sahibi, yeni yýla ait asgarî ücret tarifesi ilân edilinceye kadar üstlendiði ve üstleneceði iþler için mevcut ücret tarifesini uygular ve fiyat farký talep edemez.

(4) 31 inci maddeye göre lisansýn iptal edilmesi hâlinde, lisans sahibinin üstlendiði iþlere ait sözleþmeler feshedilmiþ sayýlýr. Bu iþlerden dolayý, ücret hakký doðmaz.

Hukuki sorumluluk

MADDE 9 (1) Lisans sahibinin iþ ve iþlemlerinden dolayý herhangi bir zarar doðmasý halinde, bu zarar, kusuru bulunanlara genel hükümler çerçevesinde tazmin ettirilir.

Meslek unvan ve yetkilerinin haksýz kullanýlmasý

MADDE 10 (1) Bu Yönetmelik ile kendilerine yetki verilmeyen gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan, lisans sahibine tanýnan yetkilerin, meslek unvanýnýn veya ayný anlama gelen benzeri her türlü unvan veya rumuzun kullanýlmasý yasaktýr.

(2) Birinci fýkra hükmüne aykýrý davranýþta bulunanlar hakkýnda, Genel Müdürlük veya diðer ilgililer tarafýndan Cumhuriyet Baþsavcýlýklarýna suç duyurusunda bulunulur.

Mesleki yükümlülükler

MADDE 11 (1) Lisans sahibi ve yanýnda çalýþanlar, yaptýklarý hizmetlerden dolayý edindikleri bilgi ve belgeleri açýklayamazlar ve bunlarý amacý dýþýnda kullanamazlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Lisans Sahibi Olmanýn Þartlarý, Tüzel Kiþi Lisans Sahipleri, Lisans Sýnavýnýn

Usul ve Esaslarý ile Sýnav Komisyonu

Genel þartlar

MADDE 12 (1) Lisans sahibi olmanýn genel þartlarý þunlardýr:

a) Türk vatandaþý olmak; tüzel kiþiler için Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýna göre kurulmuþ olmak.

b) Medeni haklarý kullanma ehliyetine sahip olmak.

c) Kamu haklarýndan mahrum bulunmamak.

ç) Türkiye'de yerleþim yeri sahibi olmak.

Öðrenim ve sýnav þartý

MADDE 13 (1) Lisans sahibi olmak için;

a) En az iki yýllýk eðitim veren yükseköðretim kurumlarýndan mezun olmak,

b) Lisans sýnavýnda baþarýlý olmak,

gerekir.

Tüzel kiþilerce aracýlýk faaliyetlerinin yürütülmesi

MADDE 14 (1) 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanununa göre kurulan þirketler de tapu iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetlerinde bulunabilirler. Ancak, bu þirketlerin temsil ve ilzama yetkili ortaklarýndan en az birinin lisans sahibi olmasý ve þirket iþtigal konusunun, taþýnmaza yönelik aracýlýk veya danýþmanlýk faaliyetlerini de kapsamasý gerekir.

(2) Tapu iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan tüzel kiþilerin, bu Yönetmelik kapsamýnda yapacaklarý faaliyetlerinde gerçek kiþi lisans sahibi tarafýndan temsil edilmeleri zorunludur.

(3) Gerçek kiþi lisans sahibi, birden fazla þirketin ortaðý veya çalýþaný olsa dahi lisans yetkisini ancak bir þirkette kullanabilir. Þirket ortaðý veya çalýþaný olarak lisans yetkisini kullanan, kendi adýna aracýlýk faaliyetlerini yürütemez. Gerçek kiþi lisans sahibi, kiþisel cezai sorumluluðu saklý kalmak kaydýyla baðlý bulunduðu þirket ile birlikte iþ sahibine karþý ilgili mevzuat çerçevesinde sorumludur.

Lisans sýnavý

MADDE 15 (1) Lisans sýnavý, Genel Müdürlük tarafýndan yapýlýr veya düzenlenecek protokol esaslarýna göre, Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna, Millî Eðitim Bakanlýðýna veya yükseköðretim kurumlarýna yaptýrýlabilir.

Lisans sýnavýnýn þekli, konularý ve sýnav komisyonu

MADDE 16 (1) Sýnav, yazýlý olarak test þeklinde yapýlýr.

(2) Sýnav sorularý, meslek alanýnda yüzde yetmiþ oranýnda ve diðer konularda ise yüzde otuz oranýnda olmak üzere hazýrlanýr.

(3) Meslekî alan konularý;

a) Medenî hukukun temel kavramlarý, kiþiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku ve eþya hukuku.

b) Borçlar hukuku genel ve özel hükümler.

c) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayýlý Kat Mülkiyeti Kanunu.

ç) 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayýlý Kadastro Kanunu.

d) 22/12/1934 tarihli ve 2644 sayýlý Tapu Kanunu.

e) 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayýlý Ýmar Kanunu.

f) 25/11/2010 tarihli ve 6083 sayýlý Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun.

g) 18/5/1994 tarihli ve 94/5623 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Tapu Sicili Tüzüðü ve tapu uygulamalarý.

(4) Diðer konular;

a) Türkiye Cumhuriyeti Anayasasýnýn genel esaslarý, temel hak ve ödevler, Devletin temel organlarý.

b) Ýdare hukuku genel esaslarýný ve Devlet teþkilatý ile ilgili mevzuat.

c) Vergi, harç, döner sermaye ücreti ve ilgili diðer malî konular.

ç) Türkçe dil bilgisi ve yazýþma ile ilgili konular.

d)  Halkla iliþkiler, etik ve davranýþ kurallarý.

(5) Sýnav komisyonu, her sýnavdan önce Genel Müdür onayý ile bir Genel Müdür yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda, Teftiþ Kurulu Baþkaný, I. Hukuk Müþaviri, Tapu Dairesi Baþkaný ile Genel Müdür tarafýndan belirlenecek üç üyeden oluþur. Ayrýca her üyenin yerine bir yedek üye belirlenir. Sýnav komisyonu, tüm üyelerin katýlýmý ile toplanýr ve çoðunlukla karar verir. Oylamada çekimser oy kullanýlamaz. Oylama sonucu kararlar kesin olup, karara katýlmayanlar karþý oylarýný, gerekçeleri ile birlikte belirtmek zorundadýr.

(6) Sýnav komisyonunun görevleri þunlardýr:

a) Sýnav kýlavuzu hazýrlamak veya hazýrlatmak.

b) Sýnav sorularýný hazýrlamak veya hazýrlatmak.

c) Sýnavlarýn yapýlacaðý merkezleri belirlemek.

ç) Sýnavýn düzenli þekilde yürütülmesini saðlamak.

d) Sýnav sonuçlarýný deðerlendirmek ve buna göre bir baþarý listesi düzenlemek.

e) Sýnavla ilgili tutanaklarý düzenlemek ve imza etmek.

f) Ýtirazlarý inceleyip, sonuca baðlamak.

Lisans sýnavý duyurusu

MADDE 17 (1) Sýnav duyurusunda:

a) Baþvurunun baþlangýç ve bitiþ tarihleri,

b) Baþvuru þekli,

c) Sýnavýn yapýlacaðý yer,

ç) Sýnavýn tarihi ve saati,

d) Baþvuruda bulunacak adaylarda aranýlacak genel ve özel þartlar,

e) Sýnav ücreti ve yatýrýlacaðý banka ile hesap numarasý,

belirtilir.

(2) Sýnav duyurusu, sýnav tarihinden en az iki ay öncesinden baský sayýsý en yüksek ulusal beþ gazetenin ikisinde ve Genel Müdürlüðün elektronik sayfasýnda ilân edilir.

Lisans sýnavýna baþvuru

MADDE 18 (1) Sýnav baþvurusu esaslarý ve baþvuruda bulunacak adaylarda aranacak nitelikler Genel Müdürlüðün elektronik sayfasýnda bulunan sýnav kýlavuzunda açýklanýr. Sýnav baþvurularý bireysel olarak Ýnternet üzerinden yapýlýr.

(2) Adaylarýn baþvuru esnasýnda, bu Yönetmelikte belirtilen nitelikleri taþýmasý zorunludur.

(3) Adaylar, sýnav giriþ belgelerini Genel Müdürlüðün elektronik sayfasýndan renkli çýktý olarak alýrlar. Sýnav giriþ belgesi ayrýca adaylarýn adreslerine postalanmaz.

Lisans sýnavýnýn yapýlmasý

MADDE 19 (1) Sýnav listelerinde yer almayanlar ile yanýnda nüfus cüzdaný, sürücü belgesi veya pasaport bulunmayanlar ve sýnav giriþ belgesi olmayanlar sýnava giremezler.

(2) Sýnav, duyurulan saatte baþlar ve biter.

(3) Sýnav sorularý, adaylarýn huzurunda yetkililerce sýnav mahallinde mühürlü zarflardan çýkarýlýr ve adaylara daðýtýlýr. Durum bir "Sýnav Baþlama Tutanaðý" ile tespit edilir.

(4) Sýnavlarda kopya çekenler ve verenler hakkýnda tutanak düzenlenerek ilgilinin sýnavý geçersiz sayýlýr ve bu kiþiler sýnav mahallinden çýkarýlýr. Bunlar, lisans sýnavýna iki yýl süreyle baþvuramazlar.

(5) Sýnav bitiminde, bitiþ saatini, sýnava girenlerin sayýsýný, kaç adet cevap anahtarýnýn teslim alýndýðýný gösteren bir tutanak düzenlenir ve sýnav yetkilileri ile sýnavý son terk eden iki aday tarafýndan imzalanýr.

(6) Sýnavla ilgili belgeler, Tapu Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Devlet Arþiv Hizmetleri Hakkýnda Yönetmeliðe uygun olarak arþivlenir.

Sýnavda baþarýlý olma ve sýnav sonuçlarýnýn duyurulmasý

MADDE 20 (1) Sýnavda, yüz üzerinden en az yetmiþ puan alanlar baþarýlý olmuþ sayýlýr.

(2) Sýnav sonuçlarý,  sýnavý yapmak üzere Genel Müdürlüðün protokol yaptýðý kurum tarafýndan Genel Müdürlüðe bildirilir ve ayrýca sýnava giren adaylarýn adresine posta yolu ile gönderilmez. Genel Müdürlük, kendisine bildirilen sýnav sonuçlarýný elektronik sayfasýnda ilân eder. Sýnavýn Genel Müdürlük tarafýndan yapýlmasý halinde de, sýnav sonuçlarý ayný þekilde duyurulur.

Ýtiraz, itirazlarýn deðerlendirilmesi ve sýnav baþarý sonuçlarýnýn kesinleþtirilmesi

MADDE 21 (1) Sýnav baþarý sonuçlarýnýn ilân tarihi, Genel Müdürlüðün elektronik sayfasýnda yaptýðý duyuru tarihidir. Sýnav baþarý sonuçlarýna yapýlacak itirazlar bu tarihten itibaren yedi gün içinde yazýlý olarak Genel Müdürlüðe yapýlabilir.

(2) Sýnav baþarý sonuçlarýna yapýlan itirazlar sýnav komisyonu tarafýndan deðerlendirilerek  15 gün içerisinde kesinleþtirilir ve ilgilisine yazýlý olarak duyurulur. Ýtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.

(3) Sýnav baþarý sonuçlarý, itiraz olmamasý halinde itiraz süresinin bitiminde, itiraz olmasý halinde ise itirazlarýn kesinleþtirilme süresinin bitiminde, Genel Müdürlüðün elektronik sayfasýnda ilân edilerek kesinleþtirilir.

Sýnavlarýn geçersiz sayýlmasý

MADDE 22 (1) Sýnava katýlanlardan lisans sahibi olmak için gerekli olan þartlarý taþýmadýklarý sonradan anlaþýlanlarýn sýnavlarý geçersiz sayýlarak, haklarýnda sýnava dayalý olarak yapýlmýþ iþlemler iptal edilir. Bu durumda olanlar herhangi bir hak talebinde bulunamazlar.

(2) Gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenler hakkýnda ayrýca, Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna suç duyurusunda bulunulur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sicile Kayýt, Yemin, Lisans, Kimlik ve Kaþe Verilmesi, Çalýþmaya Baþlanmasý

Sicile kayýt

MADDE 23 (1) Lisans sýnavýnda baþarýlý olanlarýn, lisans sahibi olarak görev ve yetkilerini kullanabilmeleri için sicile kayýt olmalarý zorunludur.

(2) Sicile kayýt olmak için aþaðýda belirtilen belgeler ile birlikte Tapu Dairesi Baþkanlýðýna yazýlý baþvuru yapýlýr.

a) Nüfus cüzdaný, sürücü belgesi veya pasaport aslý.

b) Öðrenim belgesinin veya çýkýþ belgesinin aslý veya Genel Müdürlükçe onaylý örneði.

c) Son altý ay içerisinde çekilmiþ 4,5x6 cm boyutunda beþ adet vesikalýk fotoðraf.

ç) Türkiye'de yerleþim yeri bulunduðuna dair beyan.

d) Adli sicil kaydýna iliþkin beyan.

e) Tüzel kiþiler için, þirket iþtigal konusunun taþýnmaza yönelik aracýlýk veya danýþmanlýk faaliyetlerini de kapsadýðýný gösterir belgenin aslý veya Genel Müdürlükçe onaylý örneði.

f) Tüzel kiþiliði temsil eden lisans sahibinin, yetkili olduðunu gösterir yetkili organ kararýnýn aslý veya noter onaylý örneði.

g) Tüzel kiþiler için tüzel kiþiliðe ait noter onaylý imza sirküleri.

ð) Gerçek kiþi lisans sahibi için noter onaylý imza beyannamesi.

h) Tebligat adresine iliþkin yazýlý beyan.

(3) Sicil kaydýnýn baþlangýç tarihi, ikinci fýkrada belirtilen belgelerin Genel Müdürlüðe eksiksiz olarak verildiði tarihtir.

(4) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 4 üncü maddesinde sayýlan kamu görevlilerinin sicile kaydý yapýlmaz.

Yemin

MADDE 24 (1) Sicile kayýt yaptýranlar, sicil kaydýna istinaden Tapu Dairesi Baþkanlýðýnca ikinci fýkrada yer alan metne göre yemin ettirilir. Yemin tutanaðý lisans sahibinin sicil dosyasýnda saklanýr.

(2) Tapu iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetlerini yerine getirirken Türkiye Cumhuriyeti Anayasasýna, kanunlarýna ve ilgili mevzuat hükümlerine, kamu hizmeti gereklerine, hazine menfaatlerine aykýrý davranmayacaðýma, meslek etiði ve ahlak kurallarýna uyacaðýma, mesleðimi tam bir baðýmsýzlýk ve dürüstlükle yerine getireceðime, aldýðým iþleri dikkat ve özenle yapacaðýma namusum ve þerefim üzerine yemin ederim.

Lisans, kimlik belgesi ve kaþe verilmesi

MADDE 25 (1) Sicil kaydýný yaptýran adaya, þekli ve içeriði Genel Müdürlükçe belirlenen lisans belgesi, kimlik belgesi ve kaþe verilir. Lisans belgesi ve kimlik belgesinin birer örneði lisans sahibinin sicil dosyasýnda veya elektronik ortamda saklanýr.

(2) Lisans belgesi, kimlik belgesi, kaþe verilmesi ve diðer matbu evrak ile lisans sahiplerinin eðitimi için, Genel Müdürlük Döner Sermaye Ýþletmesi Müdürlüðü hesabýna Genel Müdürlükçe belirlenen ücretin yatýrýlmasý gerekir.

(3) Lisans belgesi ve kimlik belgesinin baþkasýna kullandýrýlmasý, lisans belgesinin devredilmesi veya kiraya verilmesi yasaktýr.

(4) Lisans alýnmýþ olmasý, diðer mevzuattan doðan lisans alma ve buna baðlý yükümlülükleri ortadan kaldýrmaz.

Ýþyeri açýlmasý ve deðiþikliði

MADDE 26 (1) Lisans sahibi, Tapu Dairesi Baþkanlýðýna bildireceði iþyeri adresinde faaliyetlerini sürdürmek ve lisans belgesini çalýþtýðý iþyerinin görülen bir yerine asmak zorundadýr. Lisans sahibi ayrýca, baðlý olunan vergi dairesinden alýnacak vergi mükellefiyet belgesinin aslý veya noter onaylý örneðini Tapu Dairesi Baþkanlýðýna gönderir.

(2) Ýþyerini deðiþtiren lisans sahibi, on beþ gün içerisinde yeni iþyerinin açýk adresini Tapu Dairesi Baþkanlýðýna bildirir. Ýþyeri adres deðiþikliði neticesinde lisans sahibinin baðlý bulunduðu vergi dairesi deðiþiyor ise bu vergi dairesinden alýnacak vergi mükellefiyet durumunu gösterir belgenin de Tapu Dairesi Baþkanlýðý’na verilmesi zorunludur.

(3) Lisans sahibi, faaliyetlerini yürütmek ve hizmetlerini gerçekleþtirmek üzere bir baðýmsýz bölüm ayýrmak zorundadýr. Bu baðýmsýz bölümde, taþýnmaza yönelik faaliyetlerin dýþýnda baþka bir iþ veya hizmet icra edilemez.

(4) Lisans sahibi, faaliyet alanýnda baþkaca þube açabilir. Kendi lisansý ile adýna iþyeri açan lisans sahibi, ayný zamanda ücretli veya ücretsiz olarak bu alanda faaliyet gösteren baþka bir iþveren yanýnda çalýþamaz. Ücret karþýlýðý çalýþan lisans sahibi, bu alanda faaliyet gösteren birden fazla iþyerinde görev alamaz.

Aracýlýk faaliyetlerinin yürütülmemesi ve bildirim

MADDE 27 (1) Tapu iþlemlerine yönelik aracýlýk faaliyetlerini yürütmeyecek olan lisans sahibi, durumu on beþ gün içinde Tapu Dairesi Baþkanlýðýna bildirmek; lisans belgesi, kimlik belgesi ve kaþesini Tapu Dairesi Baþkanlýðý’na iade etmekle yükümlüdür.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Denetim ve Disiplin

Denetim

MADDE 28 (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre lisans sahibinin yaptýðý iþ ve iþlemler, hukuka uygunluk yönünden Genel Müdürlükçe denetlenir.

(2) Bu Yönetmelik kapsamýnda denetime tabi olan lisans sahibi, denetim görevlilerince sorulan sözlü ve yazýlý sorularý yanýtlamakla yükümlüdür. Lisans sahibi, denetim görevlisinin isteklerine uygun olarak bütün belge, defter ve dosyalarý, evrak, senet ve makbuzlarý, her türlü mal ve eþyayý denetlenmesi amacýyla vermek, inceleme ve kontrollerini kolaylaþtýrmak zorundadýr.

(3) Denetime iliþkin raporlarýn düzenlenmesi, deðerlendirilmesi ve sonuçlandýrýlmasýnda Genel Müdürlükçe belirlenen usul ve esaslara uyulur.

Disiplin

MADDE 29 (1) Lisans sahibinin savunmasý alýnmadan bu Yönetmelikte belirtilen disiplin cezalarý verilemez. Lisans sahibinden, hakkýnda isnat edilen suçla ilgili teblið tarihinden itibaren en az yedi günlük süre içinde yazýlý olarak savunma yapmasý istenir. Süresinde savunma yapýlmamasý halinde, savunma hakkýndan vazgeçilmiþ sayýlýr.

(2) Savunma isteminde, isnat edilen disiplin suçu ayrýntýlý olarak açýklanýr. Savunmasý istenenler avukatý aracýlýðý ile savunma yapabilir. Aleyhine olan delilleri irdeleyip yanýtlamak ve lehine olan hususlarý ileri sürmek kapsamýnda soruþturma dosyasý içeriði ve muhafaza altýna alýnmýþ delilleri inceleyebilir, ilgili bütün tutanak ve belge örneklerini talep edebilir.

(3) Lisans sahibinin savunmasý, Genel Müdürün görevlendireceði bir Genel Müdür Yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda, Teftiþ Kurulu Baþkaný, I. Hukuk Müþaviri, Tapu Dairesi Baþkaný ve Strateji Geliþtirme Daire Baþkanýndan oluþan beþ kiþilik Komisyonca deðerlendirilir; disiplin cezalarýna Genel Müdür onayý ile karar verilir ve sonucu ilgilisine teblið edilir. Bu Yönetmelik hükümlerine göre verilen disiplin cezalarý kesindir.

Uyarma

MADDE 30 (1) Uyarma gerektiren fiil ve haller þunlardýr:

a) 6 ncý maddenin dördüncü fýkrasýnda belirtilen yasaðýn ihlal edildiðinin tespit edilmesi.

b) 7 nci maddeye uygun olarak hizmet sözleþmesi düzenlenmediðinin tespit edilmesi.

c) 8 inci maddenin ikinci fýkrasýna göre hizmet bedelinin hizmet sözleþmesinde gösterilmediðinin veya üçüncü ve dördüncü fýkralarda belirtilen yasaðýn ihlal edildiðinin tespit edilmesi.

ç) 14 üncü maddenin üçüncü fýkrasýnda belirtilen yasaðýn ihlal edildiðinin tespit edilmesi.

d) 26 ncý maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fýkralarýndaki yükümlülüðün yerine getirilmemesi, dördüncü fýkrasýnda belirtilen yasaðýn ihlal edildiðinin tespit edilmesi.

e) 32 nci maddeye göre sicil kaydýnýn süresinde yenilenmemesi.

Lisansýn iptali

MADDE 31 (1) Aþaðýdaki hallerde lisans belgesi iptal edilir.

a) 6 ncý maddenin birinci fýkrasýndaki yasak kapsamýna giren iþlerin lisans sahibi tarafýndan yapýldýðýnýn tespit edilmesi.

b) 11 inci maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen yasaðýn ihlal edildiðinin tespit edilmesi.

c) 25 inci maddenin üçüncü fýkrasýnda belirtilen yasaðýn ihlal edildiðinin tespit edilmesi.

ç) Lisans sahibinin beþ yýl içinde 30 uncu maddeye göre üç defa uyarýlmasý.

ALTINCI BÖLÜM

Sicil Kaydýnýn Yenilenmesi, Sicilden Silinme ve Yeniden Kayýt Hakký

Sicil kaydýnýn yenilenmesi

MADDE 32 (1) Sicil kaydýnýn, kayýt tarihinden baþlamak üzere her üç yýlda bir yenilenmesi zorunludur.

(2) Sicil kaydýnýn yenilenmesi için 23 üncü maddenin ikinci fýkrasýnýn (d), (e) ve (f) bentlerinde sayýlan yeni tarihli beyan ve belgeler ile 26 ncý maddedeki vergi mükellefiyeti belgesi ile birlikte Tapu Dairesi Baþkanlýðý’na yazýlý olarak baþvuru yapýlýr.

Sicilden silinme ve lisans iptali

MADDE 33 (1) Lisans sahibinin adý, aþaðýdaki hallerde sicilden silinir ve lisansý iptal edilir.

a) Lisans sahibinin talebi.

b) Lisans sahibinin 12 nci ve 13 üncü maddelerdeki þartlarý kaybetmesi veya bu þartlarý taþýmadýðýnýn sonradan anlaþýlmasý.

c) 31 inci madde gereðince lisansýn iptali.

ç) Lisans sahibinin ölümü.

(2) Sicilden silinme ve lisans iptali kararlarý, Genel Müdürlüðün elektronik sayfasýnda duyurulur.

Yeniden kayýt hakký

MADDE 34 (1) 33 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (a) bendi gereðince lisans sahibinin talebi ile sicilden silinip lisansý iptal edilenler, sicile yeniden kayýt edilebilirler. Ancak, lisans sahibine iki defadan fazla yeniden kayýt hakký verilemez.

(2) Sicile yeniden kaydolma talebinde bulunandan, ilk kayda esas olan þartlarýn hepsinin veya bir kýsmýnýn varlýðýnýn ispatýna iliþkin belgeler talep edilebilir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Bildirim

MADDE 35 (1) Genel Müdürlük tarafýndan, sýnava iliþkin olanlar hariç olmak üzere muhataba teblið edilecek bildirimler iadeli taahhütlü mektupla yapýlýr. Sýnav ile ilgili konular hariç herhangi bir nedenle yapýlamayan bildirim, Genel Müdürlüðün elektronik sayfasýnda ilan edilir. Söz konusu ilaný takip eden onbeþinci günün sonunda bildirimin gerçekleþtiði kabul edilir.

Lisans sahiplerinin eðitimi

MADDE 36 (1) Sicile kayýt edilen lisans sahiplerine, tapu ve kadastro mevzuatý ve uygulamalarýna iliþkin konularda en az iki hafta süreli olarak Genel Müdürlükçe belirlenecek usul ve esaslara göre zorunlu eðitim verilir.

(2) Genel Müdürlükçe ihtiyaç duyulmasý halinde eðitim düzenlenebilir. Düzenlenecek bu eðitimlere lisans sahibinin katýlýmý zorunludur.

Matbu evrak

MADDE 37 (1) Lisans sahiplerinin faaliyetleri sýrasýnda kullanacaklarý, hizmet sözleþmesi, belge ve basýlý kâðýtlarýn þekli ve içeriði Genel Müdürlük tarafýndan belirlenir.

Yürürlük

MADDE 38 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 39 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünün baðlý olduðu Bakan yürütür.