11 Ekim 2013  CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28792

KANUN

KÜLTÜR VE TABÝAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNUNDA
DE
ÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR KANUN

Kanun No. 6498                                                                                               Kabul Tarihi: 8/10/2013

MADDE 1 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayýlý Kültür ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Kanununun 7 nci maddesinin dördüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþ, maddeye beþinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkralar eklenmiþ ve maddenin son fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Tescil kararlarý, tescil olunan taþýnmazýn kadastral bilgileri ile birlikte, tapu siciline þerh düþülmek üzere ilgili tapu müdürlüðüne bildirilir.

Tek yapý ölçeðindeki kültür ve tabiat varlýklarý ile korunma alanlarýna iliþkin tescil kararlarý, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanunu uyarýnca maliklere teblið edilir.

Sit alanlarýnýn, tabiat varlýklarýnýn ve tek yapý ölçeðinde tescil edilen taþýnmazlar da dâhil olmak üzere malikleri idarece tespit edilemeyen taþýnmazlarýn tescil kararlarý, Resmî Gazetede yayýmlanýr ve Bakanlýðýn internet sayfasýnda bir ay süreyle duyurulur.

Tespit ve tescil ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

MADDE 2 2863 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin birinci fýkrasýna birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki cümle ve birinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Korunma alanlarýna dair koruma bölge kurulu kararlarý, 7201 sayýlý Kanun uyarýnca maliklere teblið edilir.

Malikleri idarece tespit edilemeyen kültür ve tabiat varlýklarýnýn korunma alanlarýnýn tesciline iliþkin kararlar, Resmî Gazetede ilan yoluyla duyurulur ve Bakanlýðýn internet sayfasýnda bir ay süreyle yayýmlanýr.

MADDE 3 2863 sayýlý Kanunun 65 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 65 Tescil edilen sit alanlarý ve korunmasý gerekli taþýnmaz kültür ve tabiat varlýklarý ile korunma alanlarýnýn bu Kanuna göre teblið veya ilan edilmiþ olmasýna raðmen yýkýlmasýna, bozulmasýna, tahribine, yok olmasýna veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarýndan izin alýnmaksýzýn inþaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptýranlar, iki yýldan beþ yýla kadar hapis ve beþ bin güne kadar adli para cezasýyla cezalandýrýlýr.

Bu Kanuna aykýrý olarak yýkma veya imar izni verenler, iki yýldan beþ yýla kadar hapis ve beþ bin güne kadar adli para cezasýyla cezalandýrýlýr.

Birinci ve ikinci fýkralarda belirtilen fiiller, korunmasý gerekli kültür ve tabiat varlýðýný yurt dýþýna kaçýrmak amacýyla iþlenmiþ ise verilecek cezalar bir kat artýrýlýr.

Bünyesinde koruma, uygulama ve denetim bürolarý kurulan idarelerden 57 nci maddenin yedinci fýkrasý uyarýnca izin almaksýzýn veya izne aykýrý olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inþaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptýranlar altý aydan üç yýla kadar hapis veya adli para cezasý ile cezalandýrýlýrlar.

MADDE 4 Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 5 Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

1010/2013