29 Ocak 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28897

YÖNETMELÝK

Balýkesir Üniversitesinden:

BALIKESÝR ÜNÝVERSÝTESÝ TIP FAKÜLTESÝ EÐÝTÝM ÖÐRETÝM

VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesinde yürütülen kayýt, eðitim-öðretim ve sýnavlarla ilgili esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesinde yürütülen öðrenci kayýtlarý, týp doktorluðu eðitim-öðretim programlarý, sýnavlar, diplomalarýn verilmesi, devamlý ve geçici ayrýlma iþlemleri, eðitim ile ilgili komisyonlarýn ve koordinatörlüklerin görevleri ve yetkileriyle ilgili hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Baþkoordinatör: Dekan tarafýndan görevlendirilen ve eðitim-öðretim programlarýnýn planlanmasý, yürütülmesi ve koordinasyonundan sorumlu öðretim üyesini,

b) Dekan: Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesi Dekanýný,

c) Dekan Yardýmcýsý: Mezuniyet öncesi eðitimden sorumlu dekan yardýmcýsýný,

ç) Ders Kurulu: Týp Fakültesi Dönem-I, II ve IIIte uygulanmakta olan entegre sistem içerisinde yer alan derslerden oluþan organ ve/veya sistem temelli her bir üniteyi,

d) Ders Kurulu Baþkaný: Ders kurulu içinde dersi olan anabilim dallarýndaki öðretim elemanlarý arasýndan görevlendirilen öðretim elemanýný,

e) Dönem: Ýki yarýyýldan oluþan her eðitim-öðretim yýlýný,

f) Dönem koordinatörü: Dekan tarafýndan ilgili dönemin eðitim-öðretim programýný ve iþleyiþini düzenlemek üzere görevlendirilen öðretim üyesini,

g) Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulu: Eðitim ve öðretimin plan ve program önerilerini hazýrlayan, düzenli yürümesini temin ve kontrol eden kurulu,

ð) Fakülte: Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesini,

h) Fakülte Kurulu: Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesi Kurulunu,

ý) Göreve dayalý öðretim: Öðrenme hedeflerinin ve görevin açýk biçimde tanýmlandýðý, göreve yönelik hedeflerin yaný sýra, genel becerilere ve profesyonellik ve bireysel geliþime yönelik hedefler de bulunan genellikle bireysel öðrenme ve becerilerin deðerlendirildiði aktif öðretim biçimini,

i) Ýntörnlük: Stajlarýný tamamlamýþ olan öðrencilerin hekimlik mesleðini öðretim üyesi rehberliðinde uygulamalarýna olanak veren son 12 aylýk eðitim dilimini,

j) Öðrenci danýþmaný: Sorumlu olduðu öðrencilerin akademik sorunlarýnýn çözümlenmesine rehberlik yapan öðretim elemanýný,

k) Probleme dayalý öðretim: Öðrencilerin küçük çalýþma gruplarý halinde bir problemden yola çýkýlýp, çözüm aþamasýnda ihtiyaç duyulan temel bilgilerin öðrenme hedefi yapýlarak, öðrenen tarafýndan aktif biçimde araþtýrýldýðý, sadece belirli bir konunun çözümlenmesi deðil, o problem aracýlýðý ile gündeme gelen yeni öðrenme hedeflerinin ortaya çýkarýldýðý ve problem çözme çabasý içinde sorgulama, araþtýrma, tartýþma ve benzeri becerilerin edinildiði aktif öðretim biçimini,

l) Rektör: Balýkesir Üniversitesi Rektörünü,

m) Senato: Balýkesir Üniversitesi Senatosunu,

n) Staj: Temel týp bilgilerini almýþ olan öðrencilere hekimlik mesleðinin uygulanmasýna yönelik, klinik bilim dallarýnca yürütülen eðitimi,

o) Staj sorumlusu: Staj yapýlan ilgili anabilim dalý baþkanýný,

ö) Üniversite: Balýkesir Üniversitesini,

p) Yönetim Kurulu: Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulu, Koordinatörler ve Ders Kurulu Baþkaný

Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulu, Koordinatörler ve Ders Kurulu Baþkaný

MADDE 5 (1) Fakültede tüm eðitim-öðretim faaliyetleri, Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulu, Baþkoordinatör, Dönem Koordinatörleri ve Ders Kurulu Baþkanlarý eliyle yürütülür. Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulunun, Baþkoordinatörün, Dönem Koordinatörlerinin ve Ders Kurulu Baþkanlarýnýn görev ve sorumluluklarý ile ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulu; Dekan Yardýmcýsý, Baþkoordinatör, Dönem-I, II, III, IV, V ve VI Koordinatörlerinden oluþur. Kurula, Dekan Yardýmcýsý baþkanlýk eder. Ýletiþim amacýyla Fakülte Sekreteri de Kurulda yer alýr. Kurul, her eðitim-öðretim yýlýnda, anabilim dallarýnýn görüþleri doðrultusunda, ilgili mevzuatta tanýmlanan týp eðitimi ve öðretimi amaçlarýna ulaþýlabilmesi için öðretimin, eðitimin ve sýnavlarýn genel planlamalarýný yapmakla ve konular arasýnda koordinasyonu saðlamakla yükümlüdür.

(3) Baþkoordinatör; eðitim-öðretim programlarýnýn yürütülmesi ve koordinasyonundan sorumludur.

(4) Dönem koordinatörü; ilgili olduðu dönemin eðitim-öðretim programýnýn iþleyiþini düzenlemek ve yürütülmesini koordine etmekten sorumludur.

(5) Ders Kurulu Baþkaný; ilgili olduðu ders çalýþmalarýnýn yürütülmesinden sorumludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ýlk Kayýt, Kayýt Yenileme, Yatay Geçiþ ve Ýntibak

Kayýt-kabul koþullarý

MADDE 6 (1) Fakülteye, Yükseköðretim Kurulu tarafýndan belirlenen esaslara göre öðrenci kabul edilir. Kayýt iþlemleri, Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süre içinde yapýlýr. Zamanýnda baþvurmayan aday kayýt hakkýný kaybeder. Ýstenilen belgelerin aslý veya aslýný görmek kaydýyla Üniversitece onaylý suretleri kabul edilir. Eksik belgeyle ve posta yoluyla kayýt yapýlmaz. Belgelerde tahrifat yaptýðý tespit edilenlerin kaydý yapýlmaz, yapýlmýþ olsa bile kayýt silinir.

Kayýt yenileme ve öðrenim katký payý

MADDE 7 (1) Öðrenciler öðrencilik haklarýndan ve muafiyetlerinden yararlanabilmek ve sýnavlara girebilmek için, her öðretim yýlýnda ilgili mevzuata uygun olarak yapýlacak düzenlemelerle belirlenen miktarda ve zamanýnda katký payýný ödemekle yükümlüdür.

(2) Öðrenci katký payýný süresi içinde ödemeyen öðrencilerin kaydý yapýlmaz ve yenilenmez.

Yatay geçiþ ve intibak

MADDE 8 (1) Baþka bir týp fakültesinden yatay geçiþ yapmak isteyen öðrencilerin Fakülteye kabul ve intibaký; Yükseköðretim Kurulu ile Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yatay geçiþ komisyonunun görüþü alýnarak öðrencinin almýþ olduðu eðitimin Fakülte eðitim programýna uyum ve denkliði hakkýndaki Yönetim Kurulu kararý ile yapýlýr. Yatay Geçiþ Komisyonu, Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulu üyelerinden oluþur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim-Öðretim Süresi, Dili ve Þekli

Eðitim-öðretim süresi ve ek süreler

MADDE 9 (1) Fakültede eðitim-öðretim süresi, her biri bir eðitim-öðretim yýlýný kapsayan altý dönemden ibarettir. Her dönem, en az otuz iki hafta sürelidir. Bu süreye, dönem sonu sýnavlarý dâhil deðildir.

Eðitim-öðretim dili

MADDE 10 (1) Fakültenin eðitim dili Türkçedir; ancak, Senato kararý ve Yükseköðretim Kurulunun onayý ile zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfý konulmasý durumunda, Fakülte Kurulunca belirlenecek bazý dersler yabancý dilde yapýlýr.

Eðitim-öðretim þekli

MADDE 11 (1) Fakültede eðitim-öðretim; zorunlu olan Türk dili, yabancý dil, Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi dersleri dýþýnda, temel olarak Dönem-I, II ve IIIte Ders Kurullarý ve ihtiyaca göre Probleme dayalý öðretim, Dönem-IV ve Vte Staj esasýna göre ve ihtiyaca göre Göreve dayalý öðretim sistemleri ile desteklenerek yapýlýr. Dönem-VI, eðitim-öðretimin Ýntörnlük dönemidir.

(2) Fakültede Dönem-I, II ve IIIte Sýnýf Geçme, Dönem-IV ve Vte Staj Geçme sistemleri uygulanýr. Ders Kurullarý ve stajlarýn ders planlarý Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun kararý ile uygulamaya konulur.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Devam Zorunluluðu, Mazeretler, Ýzinler, Hazýrlýk Eðitimi, Genel Zorunlu Dersler

Devam zorunluluðu

MADDE 12 (1) Laboratuar çalýþmasý, tartýþma, seminer, saha, klinik çalýþmalar ve benzeri pratik dersler ile teorik derslere devam zorunludur. Öðrencilerin devam durumu Ders Kurulu Baþkaný ve staj sorumlularý tarafýndan takip edilir.

(2) Dönem-I, II, IIIteki teorik derslerin % 30undan fazlasýna devam etmeyen öðrenci ilgili ders kurulunun sýnavýna alýnmaz. Devamsýz olan öðrenci (DZ) notunu alýr.

(3) Dönem-I, II, IIIteki uygulamalý derslerin % 20sinden fazlasýna devam etmeyen öðrenci, o dersin uygulama sýnavýna alýnmaz ve DZ notu alýr. Devamsýzlýðý % 20yi geçmeyen öðrenci, devam etmediði uygulama çalýþmalarýný, anabilim dalýnýn gösterdiði gün ve saatte telafi eder.

(4) Dönem-IV ve V stajlarýnda her bir staj süresinin % 20sinden fazlasýna devam etmeyen öðrenci, o staj sýnavýna ve o stajýn bütünleme sýnavýna alýnmaz ve DZ notu alýr.

(5) Dönem-VI Ýntörnlük dilimlerinde, her bir dilim süresinin % 20sinden fazlasýna devam etmeyen öðrenci, o stajdan DZ notu alýr.

Mazeretler ve izinler

MADDE 13 (1) Haklý ve geçerli nedenlerin varlýðý halinde, öðrencinin mazeretli sayýlmasýna Yönetim Kurulu karar verir. Mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilen öðrenci, mazereti süresince derslere devam edemez ve sýnavlara giremez.

(2) Mazeretlerle ilgili her türlü müracaat, mazeretin bitim tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde Dekanlýða yapýlýr. Süresi içinde yapýlmayan mazeret bildirimleri iþleme alýnmaz.

(3) Yurtiçi ve yurtdýþý diðer yükseköðretim kurumlarý arasýnda yapýlan anlaþmalar çerçevesinde öðrencilerin yurtiçi ve yurt dýþýndaki üniversitelere gitmek istemesi halinde Yönetim Kurulu kararý ile bir defaya mahsus olmak üzere bir yýla kadar izin verilebilir. Bu iznin akademik yýl baþlamadan önce istenmesi gerekir.

Hazýrlýk eðitimi ve yabancý dil muafiyet sýnavlarý

MADDE 14 (1) Zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfý açýlmasý durumunda, bu sýnýfa kayýt olan öðrenciler ilk yýl hazýrlýk sýnýfýnda öðrenim görür. Hazýrlýk sýnýfý süresi, bu Yönetmeliðin 9 uncu maddesinde belirtilen süreye dâhil deðildir.

(2) Ýsteyen öðrenciler yabancý dil muafiyet sýnavýna girer. Bu sýnavda baþarýlý olanlar, Hazýrlýk sýnýfýndan muaf tutulur. Bu sýnavýn yapýlýþý, deðerlendirmesi ve alýnan notun saðlayacaðý muafiyetler, ilgili mevzuat hükümleri ile Senato tarafýndan kabul edilen usul ve esaslara göre yürütülür.

Genel zorunlu dersler

MADDE 15 (1) Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi, yabancý dil, Türk dili dersleri, baðýmsýz ders olarak okutulur. Bu derslere % 70 devam zorunludur.

(2) Genel zorunlu dersler baþarýlmadan, staj dönemi olan Dönem IVe baþlanýlamaz. Bu derslerden alýnan notlar Yeterli/Yetersiz þeklinde deðerlendirilir, dönem sonu notu ve mezuniyet notu ortalamasýna dâhil edilmez.

ALTINCI BÖLÜM

Sýnavlar

Sýnavlar

MADDE 16 (1) Ders kurulu sýnavý; her ders kurulunun eðitim-öðretiminin sonunda ders kurulu sýnavý yapýlýr. Ders kurulu sýnavý, derslerin ders kurulunda yer aldýklarý sürelerle orantýlý olarak hazýrlanmýþ sorulardan oluþur.

(2) Dönem sonu ve bütünleme sýnavlarý: Dönem Sonu Sýnavlarý; Dönem-I, II ve IIIte eðitim-öðretim yýlý sonunda, dönem içinde yer alan ders kurullarýnýn müfredatlarýndan yapýlýr. Dönen sonu sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenciler akademik takvimde yer alan tarihte bütünleme sýnavýna alýnýr.

(3) Mazeret sýnavý: Mazeretleri nedeni ile sýnava giremeyen ve Yönetim Kurulu tarafýndan mazeretleri kabul edilen öðrenciler için mazeret sýnavý açýlýr.

(4) Staj sonu sýnavý: Dönem-IV ve Vte, her stajýn sonunda staj sonu sýnavý yapýlýr. Bu sýnav, yazýlý ve sözlü olmak üzere yapýlýr. Staj sonu sýnavýndan öðrencinin baþarýlý sayýlabilmesi için staj sonu sýnavý notunun en az 60 olmasý zorunludur.

(5) Staj bütünleme sýnavý ve stajlarýn tekrarý: Dönem-IV ve Vteki stajlarýn bir veya daha fazlasýndan baþarýlý olamayan öðrenci, bu stajlarýn bütünleme sýnavlarýna, o dönemin son stajýnýn bitiminden en erken yedi, en geç otuz gün sonra alýnýr. Staj bütünleme sýnavýndan öðrencinin baþarýlý sayýlabilmesi için, staj bütünleme sýnavý notunun en az 60 olmasý zorunludur. Bütünleme sýnavý veya sýnavlarýnda da baþarýlý olamayan öðrenciye, bu staj veya stajlarý bir sonraki eðitim-öðretim yýlýnda tekrarlama hakký verilir.

(6) Staj notu: Staj sonu sýnavýnda ya da staj bütünleme sýnavýnda alýnan nottur. Dönem-IV ve Vte sýnav sonuçlarý öðrenciye sadece puan olarak bildirilir.

(7) Sýnavlarda kopya çeken ve/veya yardýmcý olan öðrenci hakkýnda 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre iþlem yapýlýr ve kopya çeken öðrenci, o sýnavdan, sýfýr almýþ sayýlýr.

(8) Ýlan edilen sýnav tarihleri, zorunlu hallerde Yönetim Kurulu kararý ile deðiþtirilebilir.

Puan, not ve katsayýlar

MADDE 17 (1) Týp Fakültesi sýnavlarýnýn deðerlendirmesinde kullanýlan puanlar, harfler ve katsayýlarý aþaðýda gösterilmiþtir.

Puan                        Not            Katsayý Notu

90-100                     AA                    4.0

85-89                       BA                    3.5

75-84                       BB                    3.0

70-74                       CB                    2.5

60-69                       CC                    2.0

59 ve aþaðýsý            FF                     1.0

(2) Ortalamaya dâhil edilmeyen notlar þunlardýr:

a) YT (Yeterli) Notu: Genel zorunlu derslerden baþarýlý.

b) YZ (Yetersiz) Notu: Genel zorunlu derslerden baþarýsýz.

c) DZ Notu: Mazeretsiz devamsýz, genel ve bütünleme sýnavlarýna girme hakký yok.

ç) GM Notu: Sýnava girme hakký olduðu halde sýnava girmedi.

d) MG Notu: Mazeretli sýnava girmedi.

Sýnavlardaki baþarýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 18 (1) Öðrencinin bir üst döneme geçmesi için, ilgili dönemin dönem sonu sýnavý notu ve dönem sonu notunun her ikisinin de, en az CC olmasý gerekir.

(2) Dönem-I, II ve IIIte dönem sonu sýnavý notu ve/veya dönem sonu notu FF olan öðrenci, dönem sonu bütünleme sýnavýna alýnýr.

(3) Dönem sonu notu; Dönem-I, II ve IIIte ders kurulu sýnavlarýnda alýnan puanlarýn ortalamasýnýn 0,60’ý ile dönem sonu sýnavý veya bütünleme sýnavýndan alýnan puanýn 0,40’ý toplanarak elde edilen puandýr. Dönem-IV, V ve VIda, her staj veya dilim için ayrý ayrý puanlar verilir ve dönem sonu notu bunlarýn ortalamasý alýnarak belirlenir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Ýntörnlük

Ýntörnlük

MADDE 19 (1) Eðitiminin ilk beþ yýlýný tamamlamýþ, altýncý yýla geçtiði belgelenmiþ Fakülte öðrencisi, intörn doktor olarak isimlendirilir. Ýntörnlük programýnýn amacý, öðrenciye daha önceki yýllarda edindiði teorik ve pratik bilgilerin klinik uygulamalarýný yaptýrmak, hekimlik mesleðinin uygulamasýnda deneyim ve beceri kazandýrmak ve hekim adayýný, hekimlik mesleðini yalnýz baþýna en iyi þekilde uygulayabileceði düzeye getirmektir. Ýntörnlük döneminin baþlama tarihini, Eðitim-Öðretim Koordinasyon Kurulu belirler. Bu döneme baþlayan öðrenciler, eðitim-öðretim yýlý baþýnda belirlenmiþ olan Ýntörnlük Dilimlerini, belirlenen sürelerde, ilgili anabilim dallarýnda tamamlarlar. Ýntörn doktorlarýn çalýþtýklarý her birimde, eðitiminden, Anabilim Dalý Baþkaný sorumludur. Anabilim Dalý Baþkaný, baþka bir öðretim elemanýný intörnlerden sorumlu öðretim elemaný olarak görevlendirebilir ve bunu Dekanlýða ve Dönem-VI Koordinatörlüðüne bildirir. Çalýþýlan her birimde, intörn doktorun birlikte çalýþtýðý bir rehber öðretim elemaný olur. Ýntörn doktor çalýþmalarýnda bu öðretim elemanýna karþý sorumludur. Rehber öðretim elemaný, intörn doktorun aktivitelerini denetler ve belirlenen öðretim hedeflerine ulaþmasýný saðlar. Bir dilimden yeterlik alamayan öðrenci, bu dilimdeki eðitimini yýllýk program sonunda tekrarlar. Geçerli mazeretlerle kaybedilen süreler, Yönetim Kurulu kararý ile deðerlendirilir.

(2) Ýntörnlük uygulamasý, öncelikle Fakültedeki anabilim dallarýnda yapýlýr. Anabilim Dalý Baþkanlarýnýn uygun görüþü ve Yönetim Kurulunun onayý ile yurt içi ya da yurt dýþý saðlýk kuruluþlarýnda ve ilgili mevzuatta belirtilen öðrenim süresi içinde yapýlabilir. Yükseköðretim Kurulunun denklik verdiði yurt dýþý kurumlarýndan alýnan sertifikanýn geçerliliðine, ilgili anabilim dalýnýn görüþü ile Yönetim Kurulu karar verir. Yurt içi ya da yurt dýþýndaki Týp Fakültelerinin intörnlük dönemi öðrencileri, kendi Fakültelerinin izin vermesi durumunda; eðitim dilimlerinden bir ya da birkaçýný ilgili anabilim dallarýnýn görüþü ve Yönetim Kurulu kararý ile Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesinde yapabilir.

Ýntörn doktorlarýn çalýþma biçimi, görev, yetki ve sorumluluklarý

MADDE 20 (1) Ýntörn doktorun eðitimi için, ilgili anabilim dalý, kendi branþý ile ilgili olarak öðretim hedeflerini belirler, yazýlý olarak belgeler ve intörn doktorlara duyurur. Balýkesir Üniversitesi Saðlýk Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi dýþýnda çalýþmasý planlandýðýnda, görev yerinde de intörn doktorun sorumlu bulunduðu bir hekim belirlenmelidir. Ýntörn doktor çalýþmaya baþladýðýnda kliniðin/servisin iþleyiþi, eðitim programý ve intörn doktorlarýn nasýl deðerlendirilecekleri hakkýnda kendilerine bilgi verilir. Ýntörn doktor, rehber öðretim elemaný, diðer öðretim elemanlarý, klinik asistanlarý, hemþire ve personel ile bir ekip çalýþmasý içinde klinik fonksiyonlarýný yerine getirir. Ýntörn doktor, hastanýn hastaneye müracaatýndan çýkýþýna kadar tüm hazýrlýk, bakým ve yönetimine bizzat katýlýr. Ýntörn doktorlar bulunduklarý kliniðin çalýþma düzenine uygun olarak nöbet tutarlar. Nöbet çalýþmalarý, günlük çalýþmalara benzer þekilde yürütülür.

Ýntörn doktorlarýn çalýþmalarýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 21 (1) Her dilimde intörn deðerlendirme formu doldurulur. Her anabilim dalý formun doldurulabilmesi için gerekli deðerlendirme yöntemlerini kendisi belirler. Ýntörn doktorun baþarýlý sayýlabilmesi için, her anabilim dalýndaki çalýþmalarýndan en az 60 not almasý zorunludur. Yetersiz olarak deðerlendirilen intörn doktor, ilgili klinik çalýþmasýný tekrar eder.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Diðer Hükümler

Sýnav sonuçlarýna itiraz ve mazeret sýnavý

MADDE 22 (1) Öðrenciler sýnav sonuçlarý hakkýndaki itirazlarýný, sonuçlar ilan edildikten sonra en geç yedi gün içerisinde Dekanlýða yaparlar. Bu itirazlar, dönem koordinatörleri tarafýndan deðerlendirilerek Dekanlýk tarafýndan karara baðlanýr.

(2) Mazeretleri sebebi ile herhangi bir ders kurulu sýnavýna giremeyen ve Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilen öðrenciler için mazeret sýnavý açýlýr. Mazeret sýnavý, bir defa ve Yönetim Kurulunca belirlenen tarihte yapýlýr. Dönem sonu sýnavý ve bütünleme sýnavlarý ile staj genel ve staj bütünleme sýnavlarý için ayrýca mazeret sýnavý açýlmaz.

Ön þart ve dönem tekrarý

MADDE 23 (1) Týp Fakültesi eðitiminde, her dönem bir sonraki dönemin ön koþuludur. Bu nedenle, bir dönemi geçemeyen öðrenci, bir üst döneme devam edemez ve baþarýsýz olduðu dönemi veya stajý/dilimi tekrar eder.

Mezuniyet notu ve mezuniyet derecesi

MADDE 24 (1) Bütün dönemlerin dönem sonu notlarý toplamýnýn altýya bölünmesiyle mezuniyet notu hesaplanýr. Mezuniyet notunun puan deðerinin karþýlýðýndaki mezuniyet derecesi aþaðýdaki tabloda gösterilmiþtir:

MEZUNÝYET PUANI            DERECESÝ

              85-100                        Pekiyi

              70-84                          Ýyi

              60-69                          Orta

Diplomalar

MADDE 25 (1) Týp Fakültesinde aþaðýdaki diplomalar verilir:

a) Temel Týp Bilimleri Ön Lisans Diplomasý: Týp Fakültesi öðrencilerine; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diplomasý verilir.

b) Týp Doktoru Diplomasý: Týp doktorluðu için öngörülen altý dönemlik eðitim süresini baþarý ile tamamlayanlara Týp Doktoru Diplomasý verilir.

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 26 (1) Öðrenciye her türlü tebligat, öðrencinin öðrenci iþlerine bildirmiþ olduðu adrese, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapýlýr. Öðrenci, adres deðiþikliklerini öðrenci iþlerine bir dilekçe ile bildirmek zorundadýr. Yeni adres bildirimi yapýlmamasý nedeniyle eski adrese yapýlan tebligat geçerli sayýlýr.

(2) Yanlýþ veya eksik adres bildiren ya da adres deðiþikliðini bildirmeyen öðrencilerin mevcut adreslerine tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 27 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili mevzuat hükümleri ve ilgili mevzuat hükümlerine göre ilgili kurullar tarafýndan alýnan kararlarlar uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 28 (1) 10/8/2010 tarihli ve 27668 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Balýkesir Üniversitesi Týp Fakültesi Eðitim Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 29 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 30 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Balýkesir Üniversitesi Rektörü yürütür.