29 Ocak 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28897

YÖNETMELÝK

Boðaziçi Üniversitesinden:

BOÐAZÝÇÝ ÜNÝVERSÝTESÝ KURUMSAL YÖNETÝM VE FÝNANSAL DÜZENLEME
UYGULAMA VE ARA
ÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Boðaziçi Üniversitesi Rektörlüðüne baðlý olarak kurulan Boðaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim ve Finansal Düzenleme Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Boðaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim ve Finansal Düzenleme Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Boðaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim ve Finansal Düzenleme Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Boðaziçi Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Boðaziçi Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý þunlardýr:

a) Finansal düzenleme ve kurumsal yönetim konusunda finansal ve ekonomik temelli bilimsel araþtýrmalar yapmak.

b) Þirket yönetiminin ve finansal piyasalarýn güvenli, etkili ve verimli iþleyiþine bilimsel çalýþmalar yoluyla veri ve analizler ýþýðýnda katkýda bulunmak.

c) Saðlanan güvenli ve verimli iþleyiþ ile ülkemizdeki sýnýrlý sermayenin etkili kullanýmýnýn önünü açmak ve ülke ekonomisinin geliþimine katkýda bulunmak.

ç) Türkiyeye özgü þartlar, kültür ve kurumsal yapýlar göz önünde bulundurularak kurumsal yönetim ve finansal aktiviteler alanýnda bize en uygun yapý ve faaliyetler konusunda akademik çalýþmalarda bulunmak.

d) Ýstanbul Uluslararasý Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planý çerçevesinde uygulamaya konulan projeye fikirsel ve hukuksal altyapý saðlanmasýna araþtýrmalarla bilimsel katkýda bulunmak.

e) Akademisyenler, piyasa aktörleri ve ilgili kamu kuruluþlarý arasýnda finansal düzenleme ve kurumsal yönetim alanýnda etkili fikir alýþveriþi ve iþbirliðinin inþasý ve geliþimini saðlamak.

f) Üretilen araþtýrma sonuçlarý ýþýðýnda kanun yapýcýlar ve finansal piyasalarý düzenleyen kamu kuruluþlarýna politika tavsiyelerinde bulunmak.

g) Kanun ve düzenlemelerin hazýrlanýþ aþamasýndaki çalýþmalara finansal ve ekonomik gerçekleri gözetecek fikirsel altyapýyý veriler ve araþtýrma sonuçlarý ýþýðýnda saðlamak, böylece politikalarýn hukuki ve etik boyutuna ek olarak uzun vadeli ekonomik deðer yaratma konusunu göz önünde bulundurmak.

ð) Özel þirketlerin yönetim kademelerine kurumsal yönetim alanýndaki en iyi uygulamalar konusunda destek ve eðitim saðlamak; geleceðin etkili, verimli ve ahlaklý liderlerinin yetiþmesine katkýda bulunmak.

h) Þirketlerin hayatlarýnýn farklý evrelerinde ve farklý yasal yapýlar altýnda, ülkemize özgü þartlarý da dikkate alarak en uygun ve etkili yönetim biçimleri konusunda katkýda bulunmak.

ý) Þirketlerin halka açýlýmý, bono/tahvil ihracý, türev ürünleri kullanýmý konusunda ve bu piyasalarýn en etkin ve verimli iþleyiþi konusunda veri ve analizler ýþýðýnda tavsiyelerde bulunmak.

i) Bireylerin finansal okuryazarlýðýnýn geliþimine, finansal yatýrým ve risk yönetimi araçlarýna etkin ulaþýmýnýn saðlanmasýna katkýda bulunmak.

j) Dünya üniversitelerinde halihazýrda bulunan benzer merkezlerle iþbirliðine gitmek; araþtýrma ve eðitim alanýndaki çalýþmalarý ortak projelerle uluslararasý boyutta sürdürmek.

k) Türkiyede özel þirketler ve finansal piyasalarýn iþleyiþini saðlayan ve düzenleyen Sermaye Piyasasý Kurulu, Borsa Ýstanbul, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý gibi kurumlarla etkin iþbirliðine giderek, ortak araþtýrmalar, veri paylaþýmý ve elde edilen sonuçlarýn pratikte kullanýmýný saðlamak.

l) Lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öðrencilerin hem akademik hem de pratik yönlerinin geliþimini eðitim ve araþtýrmalar yoluyla saðlamak.

m) Bilimsel dergilerde ve yayýn organlarýnda uluslararasý standartlarda uygun yayýnlar yaparak alana katkýda bulunmak.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) 5 inci maddede sýralanan amaçlarý gerçekleþtirmek üzere aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Kurumsal yönetim ve finansal düzenleme alanýnda kuramsal ve uygulamalý araþtýrmalar yapmak.

b) Kurumsal yönetim ve finansal düzenleme alanýný ekonomi, hukuk, yönetim bilimleri, pazarlama gibi farklý disiplinler ile buluþturarak ortak çalýþmalar yapmak.

c) Kurumsal yönetim ve finansal düzenleme alanýnda yayýn ve çeviri çalýþmalarý yapmak.

ç) Ulusal ve uluslararasý kuruluþlar ile iþbirliði yapmak ve ortak çalýþmalar yürütmek.

d) Bilimsel toplantý, kongre, çalýþtay ve konferanslar düzenlemek.

e) Ýlgili kurum ve kuruluþlara danýþmanlýk desteðinde bulunmak.

f) Kurumsal yönetim ve finansal düzenleme alanýnda uygulama ve geliþtirme çalýþmalarý ve projeleri yapmak.

g) Üniversite tarafýndan verilecek diðer görevleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve  Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür; Üniversitenin kadrolu öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre için görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Göreve vekâlet dört aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdür, Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesi ve geliþtirilmesinden Rektöre karþý sorumludur.

(2) Müdürün, Yönetim Kurulunda bulunan Üniversitenin kadrolu öðretim üyeleri arasýndan önereceði, en çok iki kiþi müdür yardýmcýsý olarak Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Müdür yardýmcýlarý, Müdürün kendilerine vereceði görevleri yapar. Müdür, görevi baþýnda bulunmadýðý zaman yardýmcýlarýndan birisini vekil býrakýr.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli yürütülmesini ve geliþtirilmesini saðlamak.

c) Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrmak, bu toplantýlarýn gündemini hazýrlamak ve toplantýlara baþkanlýk etmek, Yönetim Kurulu kararlarýný uygulamak.

ç) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu ve bir sonraki yýla ait yýllýk çalýþma programýný hazýrlamak ve Yönetim Kurulunun onayý ile Rektörlüðe sunmak.

d) Danýþma Kurulunu olaðan ve olaðanüstü toplantýya çaðýrmak; toplantýlarýn gündemini hazýrlamak ve baþkanlýk etmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür ile en az üçü kadrolu Üniversite öðretim üyeleri arasýndan olmak üzere, Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilen beþ kiþi olmak üzere toplam altý kiþiden oluþur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu en az iki ayda bir toplanýr. Yönetim Kurulu, salt çoðunlukla toplanýr ve kararlarý oy çokluðuyla alýr.

(3) Yönetim Kurulu tutanaklarý Danýþma Kurulu üyelerinin incelemesine açýk tutulur, ayrýca bu tutanaklarýn birer nüshasý Rektörlüðe iletilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Amaçlarý doðrultusunda Merkezin çalýþma ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Danýþma Kurulu üyelerinin baþvurularýný görüþüp karar almak.

c) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu ve yýllýk çalýþma programýný görüþerek son þeklini vermek ve Rektörlüðe sunmak.

ç) Araþtýrma, yayým ve diðer çalýþma alanlarýna yardýmcý konularda karar almak.

d) Merkezin çalýþmalarý için gerekli çalýþma gruplarýný ve komisyonlarý kurmak.

e) Merkezin uzun vadeli bilimsel ve idari plan ve programýný hazýrlamak.

f) Araþtýrma, eðitim ve Merkez faaliyetlerini yürütmek ve düzenlemek için çalýþma gruplarý oluþturmak.

g) Bilimsel ve idari plan önerileri geliþtirmek.

ð) Yönetim Kurulu üyesi olan Üniversite öðretim üyeleri arasýndan Müdür adayýný seçmek ve Rektöre önermek.

h) Merkezin uzun vadeli bilimsel ve idari plan ve programýný Rektörlüðe sunmak üzere deðerlendirmek ve onaylamak.

ý) Yönetim Kurulu tutanaklarýndan bir nüshasýný Rektörlüðe göndermek.

Danýþma Kurulu

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenen, Merkezin faaliyet alanlarýndaki çalýþmalarýyla Merkeze katkýda bulunabilecek, Üniversite öðretim elemanlarý ve istekleri halinde diðer kurum ve kuruluþlarýn temsilcileriyle birlikte baðýmsýz araþtýrmacýlardan teþekkül toplam on beþ kiþiden oluþur. Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danýþma Kurulu yýlda bir kez olaðan olarak toplanýr. Müdür gerekli gördüðü takdirde Danýþma Kurulunu olaðanüstü toplantýya çaðýrabilir.

Danýþma Kurulunun görevleri

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Uzun vadeli bilimsel ve idari faaliyet planlarýný deðerlendirerek,Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak.

b) Merkez çalýþmalarýnda bilimsel ve idari açýdan önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 14 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, Müdürün önerisi üzerine 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca, Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Boðaziçi Üniversitesi Rektörü yürütür.