29 Ocak 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28897

YÖNETMELÝK

Canik Baþarý Üniversitesinden:

CANÝK BAÞARI ÜNÝVERSÝTESÝ BAL UYGULAMA VE ARAÞTIRMA

MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Canik Baþarý Üniversitesi Bal Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin  amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Canik Baþarý Üniversitesi Bal Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna ve yönetim organlarýnýn görevlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez (BALMER): Canik Baþarý Üniversitesi Bal Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ç) Rektör: Canik Baþarý Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Canik Baþarý Üniversitesini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý; Türkiye'nin farklý bölgelerinde üretilen ballarýn fiziksel, kimyasal ve biyolojik aktivite özelliklerini en son tekniklerle analiz etmek, bu konularda güncel araþtýrmalar yapmak, Ülkemizde satýþa sunulan ballarýn gýda güvenliði ve biyoaktivite kalite kriterlerinin seviyesini yükseltmektir.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez, amacýna ulaþabilmek için aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Türkiye Balý parmak izi karakterizasyonu için hasat mevsimlerinde farklý bölgelerden bal örneklerini bilgileri ile birlikte toplamak, toplanan numunelerin fiziksel ve kimyevi özelliklerini Üniversitedeki laboratuvarlarda analiz etmek.

b) Biyolojik aktivitesi yüksek olan ballarý tespit etmek için toplanan numunelerin antioksidan, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklerini Üniversitedeki laboratuvarlarda analiz etmek.

c) Merkez olarak ballarýn saflýk kriterleri ve biyoaktivitesini en doðru þekilde ölçebilmek; bu doðrultuda ulusal ve uluslararasý akreditasyon kurumlarýndan onay almak.

ç) Merkezin ilgi alanýna giren konularda faaliyette bulunan ulusal ve uluslararasý, resmi veya özel kurumlar ve bilim adamlarýyla Merkezin amacý doðrultusunda iþbirliðinde bulunmak, ortaklaþa araþtýrma ve uygulama projeleri gerçekleþtirmek, bu projelere kaynak yaratmak, projeleri uygulamak ve/veya uygulamanýn kontrolünü yapmak.

d) Merkezin ilgi alanlarýna giren konularda seminer, sempozyum, kongre, konferans, çalýþtay gibi bilimsel ve teknik toplantýlar düzenlemek.

e) Merkezin ilgi alanýna giren konularda kütüphane, yayýn, istatistik ve arþiv oluþturmak, ulusal ve uluslararasý bir elektronik iletiþim aðý kurmak, Merkezin faaliyetleri sonucu elde edilen ve üretilen bilgileri kitap, makale rapor halinde online ve/veya basýlý yayýnlamak, Merkeze ait süreli/süresiz yayýnlar hazýrlamak.

f) Merkezin ilgi alanýna giren konularda uzman, araþtýrmacý ve öðrenciler yetiþtirmek.

g) Üniversitenin ilgili akademik birimleri ile disiplinler arasý projeler geliþtirmek ve bu alanlarda yapýlacak çalýþmalarý özendirmek.

ð) Çalýþma alanlarý ile ilgili konularda kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel kuruluþlara danýþmanlýk hizmeti vermek.

h) Araþtýrma ve eðitim çalýþmalarýný yürütmek üzere Merkezin çalýþma alanlarýnda alt birimler ve proje gruplarý oluþturmak.

ý) Amacý ile ilgili diðer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür; Üniversitede çalýþan, ilgili bölümlerden mezun ve konu ile ilgili alanlarda bilgi ve deneyimi olan öðretim elemanlarý arasýndan, Rektör tarafýndan üç yýllýk süre için görevlendirilir.

(2) Müdürün önerisi ile Rektör, Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan iki kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirir. Müdür, gerekli gördüðü hâllerde yardýmcýlarýnýn deðiþtirilmesini teklif edebilir.

(3) Müdürün görev süresi sona erdiðinde yardýmcýlarýnýn görev süresi de sona erer. Müdür, görevi baþýnda olmadýðý zamanlarda, Müdürün uygun gördüðü bir müdür yardýmcýsý yerine vekalet eder. Vekaletin altý aydan fazla sürmesi halinde yeni bir Müdür görevlendirilir.

(4) Müdür ve müdür yardýmcýlarý, Yönetim Kurulunun doðal üyesidir. Müdür, bu Yönetmelikle belirlenen çalýþmalarýn düzenli bir þekilde yürütülmesinden, Merkezin bütün faaliyetlerinin gözetim ve denetiminden sorumlu olup, her öðretim yýlý sonunda ve istenildiðinde, Merkezin iþleyiþi ve faaliyetleri hakkýnda Rektöre rapor verir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil ve Yönetim Kuruluna baþkanlýk etmek.

b) Merkezin idarî iþlerini yürütmek.

c) Yönetim Kurulunun toplantý gündemini belirlemek ve toplantýya çaðýrmak.

ç) Yönetim Kurulu tarafýndan karar verilen konularda gerekli protokol ve anlaþma çalýþmalarýný yapmak.

d) Merkez bünyesinde oluþturulan çalýþma gruplarýnýn faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek, koordine etmek, denetlemek, bu hususta her türlü tedbiri almak, Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanan çalýþma raporlarýný Rektöre sunmak ve sonuçlandýrmak.

e) Yönetim Kurulu kararlarýný uygulamak.

f) Merkezin faaliyet ve dönem raporlarýný Rektöre sunmak.

g) Yýllýk faaliyet programýný ve bütçeyi hazýrlamak, bunlarý Yönetim Kurulunda görüþüldükten sonra Rektörlüðe sunmak ve  alýnan kararlarýn yürütülmesini saðlamak.

ð) Merkeze baðlý çalýþma gruplarýnýn ve birimlerinin baþkanlarýný seçmek ve bunlarý Rektörün onayýna sunmak.

h) Bu Yönetmelik hükümleriyle verilen diðer görevleri yerine getirmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardýmcýlarý da dâhil olmak üzere, Merkezin çalýþma alaný ile ilgili bilimsel faaliyetlerde bulunan Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan, Müdürün teklifi üzerine Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilen en az dört üye ile birlikte toplam yedi üyeden oluþur. Yönetim Kurulu baþkanlýðýný Müdür yapar. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi dolmadan ayrýlan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný yöntemle yeni üye görevlendirilir. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu en az iki ayda bir toplanýr. Müdür, gerekli gördüðü durumlarda veya üyelerin yarýdan bir fazlasýnýn yazýlý talebi üzerine Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrabilir. Üç defa üst üste Yönetim Kurulu toplantýsýna özürsüz katýlmayan üyenin üyeliði kendiliðinden düþer. Yönetim Kurulu, üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðuyla toplanýr ve kararlar oy çokluðuyla alýnýr.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþmalarý ile ilgili plan ve programlarýn hazýrlanmasýný ve uygulanmasýný saðlamak.

b) Merkezin idarî ve teknik kadro ihtiyacýný belirlemek.

c) Merkezin bütçe tasarýsýný, faaliyet raporunu ve çalýþma programýný görüþerek son þeklini vermek.

ç) Merkez bünyesinde yapýlacak araþtýrma, yayýn ve öðretime yardýmcý konularý belirlemek.

d) Merkez çalýþmalarý için gerekli çalýþma gruplarýný kurmak ve bunlara eleman seçmek.

e) Merkez uzun vadeli bilimsel plan ve programýný hazýrlamak.

f) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre verilen diðer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý; 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 13 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini uygun gördüðü ölçüde Müdüre devredebilir.

Ekipman ve demirbaþlar

MADDE 14 (1) Merkez tarafýndan yürütülen çalýþmalar kapsamýnda alýnan her türlü alet, ekipman ve demirbaþ malzemeler Merkez hizmetlerinin kullanýmýna tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Canik Baþarý Üniversitesi Rektörü yürütür.