29 Ocak 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28897

YÖNETMELÝK

Canik Baþarý Üniversitesinden:

CANÝK BAÞARI ÜNÝVERSÝTESÝ ÇOCUK EDEBÝYATI UYGULAMA

VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Canik Baþarý Üniversitesi Çocuk Edebiyatý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, bunlarýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Canik Baþarý Üniversitesi Çocuk Edebiyatý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyetlerine, yönetim organlarýna, bunlarýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez (ÇEDEM): Canik Baþarý Üniversitesi Çocuk Edebiyatý Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Canik Baþarý Üniversitesi Rektörünü,

ç) Üniversite: Canik Baþarý Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý; çocuk edebiyatýyla ilgili olarak yurt içinde ve yurt dýþýnda araþtýrmalar yapmak, görsel ve dilsel bir uyaran olarak çocuða göre olan kitaplarýn, çocuklarýn geliþim süreçlerine ve onlarýn okuma kültürü edinmelerine katkýlarý konusunda toplumu aydýnlatýcý bilimsel çalýþmalar yapmaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez amaçlarýna ulaþmak için aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Yurt içinde ve yurt dýþýnda çocuk edebiyatýyla ilgili her konuda araþtýrma, inceleme yapmak, yaptýrmak, bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenlemek, bu tür faaliyetlere katýlmak ve desteklemek.

b) Nitelikli çocuk edebiyatý eserlerinin, çocuk ve gençlerin duygu ve düþünce eðitimindeki önemi konusunda kamuoyunu bilgilendirmek.

c) Türkiyedeki çocuk ve gençlerin, okul öncesi dönemden baþlayarak nitelikli kitaplarla buluþabilmesi ve ilköðretim sürecinde okuma kültürü edinebilmeleri için aileye, okula ve kitle iletiþim araçlarýna düþen sorumluluklarý bilimsel bir yaklaþýmla belirlemek; elde edilen sonuçlarý kamuoyuna açýklamak.

ç) Amaçlarý doðrultusunda yayýnlar yapmak, yaptýrmak.

d) Çocuk edebiyatýyla ilgili kitaplýk ve arþiv oluþturmak.

e) Amaçlarý doðrultusunda, ilgili kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yapmak, bunlarýn çalýþmalarýna katýlmak, danýþmanlýk yapmak, bilgi alýþveriþinde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Üniversite öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür tekrar ayný usulle görevlendirilebilir.

(2) Müdür, bu Yönetmelikte tanýmlanan görevlerinde kendisine yardýmcý olmak üzere, Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan iki kiþiyi Rektör tarafýndan müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilmek üzere Rektörlüðe sunar. Müdür yardýmcýlarýnýn görev süresi üç yýldýr. Müdür yardýmcýlarý Müdürün verdiði iþleri yaparlar.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna baþkanlýk etmek ve toplantýya çaðýrmak.

c) Yönetim Kurulunun aldýðý kararlarý uygulamak.

ç) Her yýlýn sonunda Rektöre Merkezin çalýþmalarý ile ilgili rapor vermek.

d) Yönetim Kurulunca hazýrlanan bütçeyi Rektörlüðe sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardýmcýlarý ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan Üniversitedeki öðretim elemanlarý arasýndan seçilen ve Rektör tarafýndan görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi dolmadan ayrýlan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yenisi seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

(3) Yönetim Kurulu yýlda en az iki kez olmak üzere Müdürün daveti ile olaðan olarak toplanýr. Müdür gerekli gördüðü durumlarda ya da üyelerden üçünün yazýlý istemi üzerine Yönetim Kurulunu olaðanüstü toplantýya çaðýrabilir. Yönetim Kurulu üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðu ile toplanýr ve oy çokluðu ile karar alýr.

(4) Üst üste üç Yönetim Kurulu toplantýsýna özürsüz katýlmayan üyenin üyeliði kendiliðinden düþer.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin araþtýrma, uygulama ve eðitim programlarý ile çalýþma planýný hazýrlamak ve ilgili konularda kararlar almak.

b) Bir sonraki yýlýn bütçesini hazýrlamak.

c) 2547 sayýlý Kanun ile verilen diðer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarýnca, Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel ile karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 13 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Canik Baþarý Üniversitesi Rektörü yürütür.