29 Ocak 2014  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28897

YÖNETMELÝK

Erzurum Teknik Üniversitesinden:

ERZURUM TEKNÝK ÜNÝVERSÝTESÝ DÖNER SERMAYE

ÝÞLETMESÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Erzurum Teknik Üniversitesi Döner Sermaye Ýþletmesinin faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, sermaye limitine ve iþleyiþine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Erzurum Teknik Üniversitesinin eðitim, öðretim, araþtýrma ve uygulama birimlerinin döner sermaye faaliyetlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 58 inci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ýþletme: Erzurum Teknik Üniversitesi Döner Sermaye Ýþletmesini,

b) Rektör: Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörünü,

c) Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesini,

ç) Yönetim Kurulu: Ýþletme Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Ýþletmenin Faaliyet Alanlarý, Yönetim Organlarý ve Ýþleyiþine Ýliþkin Esaslar

Faaliyet alaný

MADDE 5 (1) Ýþletme, eðitim ve öðretim ile bunlara katkýda bulunan uygulamayý ön planda tutmak ve Üniversitenin temel faaliyetlerini aksatmamak kaydýyla aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Yükseköðretim kurumlarý dýþýndaki kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel sektör tarafýndan istenilecek bilimsel görüþ, proje, araþtýrma ve benzeri hizmetlerde bulunmak, bunlara iliþkin raporlarý düzenlemek, kurslar ve hizmet içi eðitim programlarý hazýrlamak ve uygulamak.

b) Her türlü danýþmanlýk, analiz, sentez, deney, model deneyleri, ölçme, muayene, teknik kontrol, kalite kontrol, standartlara uygunluk kontrolü,  bakým, onarým, iþ deðerlendirilmesi ve organizasyonu yapmak, deneysel ve kuramsal raporlar ve bunlarla ilgili görüþ ve öneriler sunmak, iþletme hesaplarý ve fizibilite raporlarý hazýrlamak.

c) Bölgenin sorunlarýna çözüm getirecek uygulamaya yönelik araþtýrmalar yapmak, elde edilen sonuçlarýn yaygýn ve etkin kullanýmýný saðlamak, bu yolla elde edilen ürünleri ilgili mevzuat hükümlerine göre pazarlamak.

ç) Faaliyet alanlarý ile sýnýrlý olmak üzere mal ve hizmet üretiminde bulunmak, elde edilen ürünlerin deðerlendirilmesi, tanýtýlmasý ve ilgili mevzuat hükümlerine göre pazarlamasýný yapmak.

d) Faaliyet alanlarý ve konularýnda her türlü bilgisayar ve bilgi iþlem hizmetleri ile yazýlým ve programlama hizmetlerini sunmak.

e) Faaliyet alaný ile ilgili her türlü basým ve yayým iþleri yapmak, teknik çeviri hizmeti sunmak.

f) Mevcut fiziki kapasiteyi deðerlendirerek hizmet birimlerinin faaliyet alaný ile sýnýrlý olmak üzere yukarýda sayýlanlar dýþýnda kalan her türlü iþ, hizmet ve mal üretiminde bulunmak ve Rektörlük izniyle üretilen iþ, hizmet ve mallarýn ilgili mevzuat hükümlerine göre satýþ ve pazarlamasýný yapmak.

g) Tarým ve sanayi kuruluþlarýnca üretilen çeþitli mal ve hizmetlerin standartlara uygunluðu konusunda ilgili mevzuat hükümlerine göre raporlar düzenlemek, analiz ve ölçümler yapmak, projeler hazýrlamak veya uygulamak.

ð) Pedagojik formasyon, yabancý dil, bilgi iþlem, yazýlým ve donaným konusunda eðitim hizmetleri faaliyetlerinde bulunmak.

h) Sportif alanda bireysel ve takým olarak performans deðerlendirmesi, psikolojik danýþmanlýk, diyet analiz ve kontrolü, antrenman planlamasý, sporcu saðlýðýný koruma ve geliþtirmeye yönelik hizmetlerde bulunmak.

Yönetim organlarý

MADDE 6 (1) Üniversitenin Yönetim Kurulu, Ýþletmenin de Yönetim Kuruludur.

(2) Üniversite Yönetim Kurulu, yetkilerini uygun gördüðü ölçüde kurulacak Yürütme Kuruluna devredebilir. Yürütme Kurulu, Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan seçilecek bir Rektör yardýmcýsý ile dekanlar, yüksekokul müdürleri ve diðer öðretim üyeleri arasýndan seçilecek üç üye ve bir muhasebe yetkilisi olmak üzere beþ kiþiden oluþur. Yürütme Kurulu, en az üç üyenin katýlýmý ile toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 7 (1) Ýþletmenin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör, bu yetkisini uygun gördüðü ölçüde yardýmcýlarýna, dekanlara veya enstitü, yüksekokul, araþtýrma ve uygulama merkezi müdürlerine devredebilir.

Sermaye limiti

MADDE 8 (1) Ýþletmenin sermaye limiti 100.000,00.- (Yüzbin) TL'dir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 9 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 5/7/1983 tarihli ve 18098 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 2547 Sayýlý Yükseköðretim Kanununun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye Ýþletmelerinin Kurulmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik ve 1/5/2007 tarihli ve 26509 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Döner Sermayeli Ýþletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliði ile ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 10 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 11 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.