3 Þubat 2014  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28902

YÖNETMELÝK

Gümüþhane Üniversitesinden:

GÜMÜÞHANE ÜNÝVERSÝTESÝ MERKEZÝ ARAÞTIRMA LABORATUVARI

UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gümüþhane Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin teþkilat, yönetim, faaliyet alanlarý, çalýþma usul ve esaslarýný düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Gümüþhane Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine, faaliyet alanlarýna ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Gümüþhane Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Gümüþhane Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Gümüþhane Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdürünü,

ç) Müdür yardýmcýlarý: Gümüþhane Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdür Yardýmcýlarýný,

d) Rektör: Gümüþhane Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Gümüþhane Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Gümüþhane Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý þunlardýr:

a) Üniversite bünyesinde araþtýrma laboratuvarý, araþtýrma-uygulama merkezi ve benzer birimlerin faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenleyerek eþgüdümü saðlamak, geliþtirmek, güçlendirmek, bunlarýn AR-GE olanaklarýnýn birimler arasý kullanýma açýlmasýný saðlamak.

b) Gümüþhane Üniversitesi Bilimsel Araþtýrma Projeleri (GÜBAP), üniversiteler, araþtýrma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluþlarý ve bunlarla yürütülen projeler ile üçüncü þahýslardan gelecek analiz isteklerini temel araþtýrmalara engel olmayacak þekilde merkezin olanaklarý ölçüsünde deðerlendirmek ve karþýlamak.

c) Teknolojik geliþmeleri sürekli izleyerek laboratuvardaki cihazlarýn ve aletlerin günün koþullarýna uygun olarak geliþtirilmesini ve yenilenmesini saðlamak ve Üniversitenin proje yürütme potansiyelini artýrmak.

ç) Üniversite birimlerinin ortak ihtiyacý olan ileri araþtýrma düzeneklerini temin ederek, Üniversite bünyesinde veya Merkeze baðlý olarak kurulan AR-GE birimlerinde ortak kullanýma sunmak.

d) Ulusal ve uluslararasý kamu ve özel araþtýrma kuruluþlarý ile iþbirliði yaparak ileri teknoloji projeleri üretmek ve sürdürmek için finansal kaynak teminine çalýþmak.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Projelerin üretimi, sürdürülmesi ve sonuçlandýrýlmasý için danýþmanlýk hizmetlerini koordine etmek.

b) Merkeze baðlý laboratuvarlarýn akredite olmalarý için çalýþmalar yapmak.

c) Merkezin çalýþma alanýna giren konularda kongre, konferans, sempozyum, seminer ve kurs gibi ulusal ve uluslararasý bilimsel toplantýlar düzenlemek.

ç) Merkezin yýllýk bilimsel faaliyetleri ile ilgili ayrýntýlý rapor hazýrlamak.

d) Merkezin olanaklarý ve iþlevleri ile ilgili tanýtýmýný gerçekleþtirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Müdür yardýmcýlarý.

c) Yönetim Kurulu.

ç) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan Rektörce üç yýl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin tüm faaliyetlerinden Rektöre karþý sorumludur. Altý aydan uzun süreli Üniversite dýþý görevlendirilmelerinde Müdürün yerine yenisi görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek, Merkezin amaçlarý doðrultusunda yönetim ve iþleyiþinden sorumlu olduðundan bu yöndeki gerekli tedbirleri alarak uygulamak.

b) Merkezde yürütülen çalýþmalarýn düzenli olarak yürütülmesini ve geliþtirilmesini saðlamak.

c) Merkezin, laboratuvar birimlerindeki araç ve gereçler ile personelinin düzenli ve etkin çalýþmasýný saðlamak.

ç) Yönetim ve Danýþma Kurullarýný toplantýya çaðýrmak, gündemi belirlemek, toplantýlara baþkanlýk etmek.

d) Yönetim ve Danýþma Kurullarýnca alýnan kararlarýn uygulanmasýný saðlamak.

e) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu, gelecek yýla ait çalýþma programýný ve bütçe önerisini önceki yýllarla kýyaslamalý olarak hazýrlamak ve Yönetim Kurulunun görüþlerini alarak Rektöre sunmak.

f) Merkezin finans kaynaklarýnýn geliþtirilmesi ve bunlarýn en uygun biçimde kullanýmý amacýyla giriþimlerde bulunmak.

g) Merkez araþtýrma laboratuvarýnýn akademik ve idari personel ihtiyaçlarýný gerekçeleriyle birlikte hazýrlamak, Yönetim Kurulunun görüþünü alarak Rektörün onayýna sunmak.

ð) Merkezin temel iþleyiþ ve esaslarýný belirlemek ve Yönetim Kurulunun onayýný aldýktan sonra Rektörlüðe sunmak.

Müdür yardýmcýlarý ve görevleri

MADDE 10 (1) Müdürün önerisiyle Rektör tarafýndan Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan iki müdür yardýmcýsý görevlendirilir. Müdürün görev süresinin dolmasý veya herhangi bir sebeple görevinden ayrýlmasý halinde müdür yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

(2) Müdür yardýmcýlarý, kendilerine baðlý birimlerin amacýna uygun olarak iþleyiþinden Müdüre karþý sorumludurlar. Müdür yardýmcýlarý ayrýca, Müdürün verdiði görevleri yerine getirmek, Müdürün olmadýðý zamanlarda Müdüre vekalet etmek ve laboratuvarlar arasýnda koordinasyonu saðlamakla görevlidirler.

(3) Altý aydan uzun süreli Üniversite dýþý görevlendirilmelerinde müdür yardýmcýlarýnýn görevi sona erer yerlerine ayný usulle yenileri görevlendirilir.

Yönetim Kurulu

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulu, Müdür ve müdür yardýmcýlarý ile birlikte en fazla yedi kiþiden oluþur. Müdür ve müdür yardýmcýlarý dýþýnda kalan üyeler, Merkezin çalýþma alaný ile ilgili Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan bilgi ve tecrübeleri esas alýnarak Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilir. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilirler. Süresi dolmadan boþalan bir üyelik için veya Üniversite dýþýnda altý aydan uzun süreli görevlendirilenlerin yerine kalan süre için yeni görevlendirme yapýlýr.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine ayda en az bir defa çoðunluk ile toplanýr. Müdür gerekli hallerde Yönetim Kurulunu belirlenen süre dýþýnda toplantýya çaðýrabilir. Kararlar toplananlarýn salt çoðunluðu ile alýnýr. Oylarýn eþitliði halinde, Müdürün oyu yönünde çoðunluk saðlanmýþ sayýlýr. Üst üste üç defa toplantýya mazeretsiz katýlmayan üyenin üyeliði Yönetim Kurulu kararý ile sona erdirilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 12 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Yönetmelikte belirtilen esaslar doðrultusunda Merkezin faaliyetlerini düzenlemek, Merkezin çalýþma ilkeleri, iþleyiþi, yönetimi, laboratuvarlarýn iþleyiþi ve sorumlularý ile ilgili konularda gerekli kararlarý almak.

b) Merkeze baðlý olarak çalýþacak AR-GE birimlerini ve bunlardan sorumlu olacak elemanlarý belirlemek.

c) Merkezin çalýþmalarý ile ilgili plan ve programlarý hazýrlamak, bunlarýn uygulanmasýný saðlamak ve gerekli durumlarda usul ve esaslarý hazýrlayarak Rektörlüðe sunmak.

ç) Araþtýrma projelerinin desteklenme esaslarýný belirlemek, bu esaslar doðrultusunda sunulan projelerin Merkezin amacýna uygun olup olmadýðýný kontrol etmek, öncelikli projeleri belirlemek ve bunlarýn araþtýrmacýlara duyurulmasýný ve yürütülmesini takip etmek.

d) Müdür tarafýndan faaliyet dönemi sonunda hazýrlanacak faaliyet raporunun düzenlenmesi ile ilgili esaslarý belirlemek, sunulan raporlarý, program ve bütçe önerilerini deðerlendirmek ve raporlar doðrultusunda bir sonraki döneme ait çalýþma programýný düzenlemek.

e) Danýþma Kurulunun da önerilerini dikkate alarak Merkez laboratuvarlarýnda ve AR-GE birimlerinde yapýlacak analizler ve danýþmanlýk hizmetleri için ücretleri belirlemek ve Üniversite Yönetim Kuruluna sunulmak üzere Rektörlüðe bildirmek.

f) Müdürün getireceði her türlü konuyu karara baðlamak.

g) Danýþma kurulunda belirtilen görüþ ve öneriler doðrultusunda kararlar almak.

Danýþma Kurulu

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulu, bilimsel ve teknolojik araþtýrma ve uygulamalarla doðrudan ilgisi olan ve sahip olduðu birikim ve deneyimlerinden yararlanýlabileceði düþünülen Üniversite içindeki ve dýþýndaki kiþilerden oluþmak üzere, Merkezden yararlanan akademik kuruluþlarýn eþit temsil edilmesine özen gösterilerek, Yönetim Kurulu tarafýndan önerilen ve Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilen en az on bir en çok on beþ kiþiden oluþur. Müdür ve müdür yardýmcýlarý, Danýþma Kurulunun doðal üyeleridir. Rektör gerekli gördüðü durumlarda Danýþma Kuruluna tek sayý olmak üzere beþ üyeye kadar ilave görevlendirme yapabilir. Danýþma Kurulu, yýlda en az iki kez toplanýr.

Danýþma Kurulunun görevleri

MADDE 14 (1) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik potansiyelinin artýrýlmasýnda yeni laboratuar ve AR-GE birimlerinin kurulmasýnda ve Merkezin iþlevleriyle ilgili olarak önerilerde bulunmak ve alýnacak tedbirler ve yapýlacak uygulamalar hakkýnda görüþ bildirmek.

b) Laboratuvar analizleri ve danýþmanlýk hizmetlerinin ücretlerinin tayininde görüþ bildirmek ve gerekli durumlarda Merkezin kendileri ile ilgili birimlerinde danýþmanlýk yapmak.

c) Bölgedeki sanayi kuruluþlarý ve diðer bilimsel ve teknolojik kuruluþlarla iþbirliði ortamýnýn oluþturulup geliþtirilmesine, alacaðý kararlarla katkýda bulunmak.

ç) Üniversite dýþý finans kaynaklarýnýn deðerlendirilmesi konusunda görüþ bildirmek ve bu yönde giriþimlerde bulunulmasý için öneriler geliþtirmek.

d) Merkezin amaç ve çalýþma konularý ile ilgili uzmanlarýn görüþ ve önerilerinin alýnmasýný saðlamak.

e) Müdürün talepleri doðrultusunda plan, program ve bütçe önerileri hakkýnda görüþ bildirmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Merkezin iþlevsel yapýsý

MADDE 15 (1) Merkez; Merkez laboratuvarlarý, AR-GE birimleri, bunlara baðlý araþtýrma laboratuvarlarý, pilot tesisler ile yapým, bakým ve onarým atölyelerinden oluþur.

(2) AR-GE birimlerinin baþýnda, birimdeki iþ akýþýný düzenleyip uygulayan ve Müdür ile iliþkileri saðlayan birer baþkan bulunur. AR-GE Biriminin Baþkaný, Müdürün görüþü alýnarak Rektör tarafýndan görevlendirilir.

(3) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Müdürün teklifi ile Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel ile karþýlanýr.

(4) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

(5) Merkeze Rektörlükçe alýnan ya da hibe edilen her türlü alet, ekipman ve demirbaþlar Merkez hizmetlerinde kullanýlýr.

Döner sermaye hizmetleri

MADDE 16 (1) Merkezin Döner Sermaye kapsamýnda verdiði hizmetlerde 19/2/2010 tarihli ve 27498 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gümüþhane Üniversitesi Döner Sermayesi Ýþletmesi Yönetmeliði ve ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yönetmelikte yer almayan hususlar

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümüþhane Üniversitesi Rektörü yürütür.