3 Þubat 2014  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28902

YÖNETMELÝK

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden:

MEHMET AKÝF ERSOY ÜNÝVERSÝTESÝ EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ ENSTÝTÜSÜ

LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 4/7/2012 tarihli ve 28343 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eðitim Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinin 6 ncý maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Ýlgili EABDAKnin önerisi ve EYKnin onayýyla Üniversitede görev yapmakta olan öðretim üyeleri, öðretim görevlileri, okutmanlar, araþtýrma görevlileri ve uzmanlar için de öngörülen sayýda yüksek lisans veya doktora kontenjaný ayrýlabilir. Bu adaylar baþvuru ve kabul koþullarýný yerine getirmek zorundadýr. Bu tür baþvurularda adaylar kendi aralarýnda baþarý puanlarýna göre sýralanýr, baþarý puanlarýnýn eþit olmasý halinde sýrasýyla ALES puaný, lisans veya yüksek lisans mezuniyet notu ve yabancý dil puaný yüksek olan adaya öncelik tanýnýr.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin yedinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(7) Tezsiz ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programlarýna öðrenci kabulünde yabancý dil ve ALES koþulu aranmaz. Bu programlara baþvuran adaylarýn baþarý notu; lisans mezuniyet notunun %90’ý ve yazýlý ve/veya sözlü mülakat notunun %10u alýnarak hesaplanýr. Adaylar, yüksek puandan düþük puana doðru sýrayla ilan edilen kontenjanlara yerleþtirilir. Baþarý notunun eþit olmasý durumunda sýrasýyla mezuniyet notuna ve mülakat notuna bakýlarak yerleþtirme yapýlýr.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri ile ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Doktora programýna baþvurabilmek için adaylarýn; bir lisans veya yüksek lisans diplomasýna sahip olmalarý gerekir. Ayrýca yabancý ülkelerde lisans ve yüksek lisans programlarýný bitirmiþ Türk uyruklu öðrencilerin YÖKten denklik belgesi almalarý da gerekir. Lisans diplomasý ile baþvuranlarýn not ortalamalarýnýn yüzlük sistemde en az 80 veya 4lük sistemde en az 3.00, yüksek lisans diplomasýna sahip olanlarýn yüksek lisans not ortalamasýnýn 4lük sistemde en az 2.50, yüzlük sistemde en az 75 olmasý gerekir. Lisans/yüksek lisans mezuniyet notunun yüzlük sistemdeki karþýlýðý olmayan adaylarýn notu için YÖK dönüþüm tablosu kullanýlýr.

b) Yüksek lisans diplomasý ile baþvuranlardan ALES puanýnýn baþvurduklarý program puan türlerinde en az 55, lisans diplomasý ile baþvuranlardan ALES puanýnýn baþvurduklarý program puan türlerinde en az 80 standart puan almýþ olmalarý veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen GRE veya GMAT sýnavlarýndan eþdeðer puan almasý gerekir.

(2) Doktora programlarýna öðrenci kabulünde; ALES puaný, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý, yabancý dil puaný ve yazýlý/sözlü veya mülakat sonucu esas alýnýr. Deðerlendirmede ALES puanýnýn %50si, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasýnýn %20si, yabancý dil puanýnýn %10u ve yazýlý/sözlü veya mülakat sonucunun %20si dikkate alýnarak hesaplanan puan deðeri toplamýnýn en az 65 olmasý gerekir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 41 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Tezsiz ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programý, kredili dersler ve dönem projesi olmak üzere toplamý en az 90-120 AKTS krediden oluþur.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 42 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 42 (1) Tezsiz yüksek lisans programýnda, ilgili EABD baþkanlýðý öðrencilerin kesin kayýtlarýný izleyen yedi iþ günü içinde, her öðrenci için ders seçimine yardýmcý olmak ve dönem projesinin yürütülmesinde danýþmanlýk yapmak üzere bir öðretim üyesi veya doktoralý öðretim görevlisini belirler ve EYKya gönderir. Danýþmanlar öncelikle EABDsinde görevli öðretim üyeleri veya doktoralý öðretim görevlileri arasýndan seçilirler. Ancak EABDAK tarafýndan uygun görüldüðü takdirde, Üniversite kadrosunda bulunan ve doktora veya doçentlik bilim alanlarý danýþmanlýk yapacaklarý bilim alaný ile ayný olmak þartý ile bir öðretim üyesi veya doktoralý öðretim görevlisi de danýþman olarak önerilebilir. Danýþman önerileri yarýyýl baþlangýcýndan itibaren en geç onbeþ iþ günü içerisinde EYK tarafýndan karara baðlanarak, danýþman atamalarý yapýlýr.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 43 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 43 (1) Tezsiz ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi birinci ve ikinci öðretimde en fazla altý yarýyýldýr.

(2) Tezsiz ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programýný azami üç yýl içinde baþarý ile tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlanmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

MADDE 7 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 8 Bu Yönetmelik hükümlerini Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

4/7/2012

28343

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

1-

31/8/2012

28397

2-

3/7/2013

28696