16 Şubat 2014  PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 28915

YÖNETMELİK

Mevlana Üniversitesinden:

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 13/11/2011 tarihli ve 28053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevlana Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (o) ve (cc) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (y) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“o) Lisansüstü eğitim-öğretim: Tezli veya tezsiz yüksek lisans ve doktora eğitimini,”

cc) Yeterlik sınavı: Doktora öğrencisinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığı ve bilimsel düşünme, bilimsel yöntemleri özümseme, bağımsız bir araştırmayı yürütebilme yeterliğini değerlendirmeye yönelik sınavını,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü lisansüstü uzaktan öğretim programları açılabilir. Uzaktan öğretim programlarının açılabileceği alanlar, uzaktan öğretim yoluyla verilecek dersler ve kredi miktarları, ders materyallerinin hazırlanması, sınavlarının yapılma şekli, yükseköğretim kurumları arasında bu amaçla yapılacak protokoller ile uzaktan öğretime ilişkin diğer hususlar, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Lisansüstü programlara başvuracak adaylardan;  ALES’ten başvurduğu  programın  puan  türüne  göre; tezli yüksek  lisans  programları  için  en  az  55,  doktora programları  için;  başvurduğu  alanda  yüksek  lisans  diplomasına  sahip  olanlardan;  en  az  60,  lisans  mezunu  olanlardan ise  en  az  80  puan  alma  koşulu  aranır. Tezli yüksek lisansı tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek  doktora programlarına  başvuran  adaylardan ise yeniden ALES’e girme şartı aranmaz ve bu adayların  değerlendirilmesinde daha  önce  aldıkları  ALES  puanı  kullanılır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ALES puanı istenip istenmeyeceğine, istenecekse en az kaç puan aranacağına Enstitü Yönetim Kurulu tavsiyesiyle Senato karar verir.”

“(3) Lisans diploması ile doktora programına başvuran adayların lisans ağırlıklı mezuniyet not ortalamasının yüzlük sistemde en az 80, dörtlük sistemde ise en az 3.00 olması gerekir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin başlığı ile birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yabancı dil yeterlik şartı”

“(1) Türkçe öğretim veren yüksek lisans programlarında, dil puanı başvuru için gerekli bir şart değildir. Ancak dil puanları genel başarı puanının (GBP) belirlenmesinde kullanılır. Dil puanı olmayan adaylar Üniversite tarafından düzenlenen ve iki yıl geçerliliği olan İngilizce Yeterlik sınavına girebilirler.”

“(4) ÜDS puanı olmayan adayların belgelendirmeleri durumunda YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı), KPDS, TOEFL, IELTS ve Üniversitelerarası Kurul tarafından ÜDS’ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınav sonuçları da kabul edilir. Ancak bu belgelerin sunulamaması durumunda adayların Mevlana Üniversitesi tarafından düzenlenen ve iki yıl geçerliliği olan İngilizce Yeterlik Sınavında başarılı olması gerekir. Başarı için alınması gereken asgari not Enstitü Yönetim Kurulu tarafından ilan edilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Program için öngörülen normal öğrenim süresi asgari iki yarıyıldır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Doktora programı; yüksek lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet lisansüstü ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.

(2) Doktora programı; lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en az 42 kredilik on dört adet lisansüstü ders, seminer çalışması, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.

(3) Lisans derecesiyle doktora programına kabul edilen öğrenciler, alacağı derslerin en çok ikisini, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçebilir. Yüksek lisans derecesiyle doktora programına kabul edilen öğrenciler için lisans dersleri programın gerektirdiği toplam ders yüküne ve kredisine sayılmaz. Yüksek lisans derecesiyle kabul edilen doktora öğrencileri, yüksek lisans öğrenimi sırasında almış olduğu derslere kayıt olamaz.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yeterlik sınavı doktora öğrencisinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığını sınamaya ve bilimsel düşünce ve yöntemleri özümseme ve bir araştırmayı yürütebilme yeterliğini değerlendirmeye yönelik olarak yapılan sınavdır ve bir eğitim-öğretim yılında iki kez yapılır. Sınav yazılı ve sözlü olarak iki bölümden oluşur. Sınavların tarihleri Enstitü Yönetim Kurulu tarafından ilan edilir.

(2) Öğrenciler derslerini başarı ile tamamladığında yeterlik sınavına girebilirler.

(3) Yeterlik sınavlarını düzenlemek ve yürütmek için Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan beş üyeli bir doktora yeterlik komitesi oluşturulur. Yeterlik sınavı doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürilerini kurabilir.

(4) Doktora yeterlik komitesi, kurulmuşsa sınav jürisinin önerileri doğrultusunda öğrencinin sözlü ve yazılı sınavlardaki başarılarını değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunluk ile karar verir. Alınan karar en geç üç iş günüde Enstitüye bildirilir.”

“(6) Doktora yeterlik komitesi yeterlik sınavından başarılı olmuş olan bir öğrencinin ders gereklerini yerine getirmiş olsa dahi ek olarak fazladan dersler almasını isteyebilir. Bu dönemde geçen zaman normal öğrenim süresine dahil edilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Doktora yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için, bir ay içerisinde ilgili anabilim dalı başkanlığı önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla üç kişilik bir tez izleme komitesi oluşturulur. Tez danışmanı tez izleme komitesinde bulunur. Kalan üyelerden birisi ilgili anabilim dalından, bir diğeri ise farklı bir anabilim dalından veya başka bir üniversiteden olmalıdır.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Lisansüstü öğrencilerinin disiplin iş ve işlemleri; 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 52 – (1) Eğitim-öğretim, sınavlar ve benzeri konularda Enstitü tarafından yapılan ilanlar öğrencinin şahsına yapılmış tebligat hükmündedir. Öğrenci hakkındaki diğer bireysel işlemler ilk kayıtta öğrenci tarafından yazılı olarak beyan edilen veya daha sonra yazılı bildirimle değiştirilen adresine yollanmak suretiyle veya öğrenciye üniversite tarafından sağlanan e-posta adresine gönderilerek tebliğ edilir.

(2) Öğrenci Üniversite tarafından sağlanan e-posta adresine gönderilen iletileri izlemekle yükümlüdür.”

MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Mevlana Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

13/11/2011

28053

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

12/1/2012

28171

2-

9/4/2013

28613