22 Þubat 2014  CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28921

YÖNETMELÝK

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan:

ÇALIÞMA VE SOSYAL GÜVENLÝK BAKANLIÐI HUKUK MÜÞAVÝRLÝÐÝ VE

AVUKATLIK SINAV VE ATAMA YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Bakanlýkta istihdam edilecek hukuk müþaviri ve avukatlarýn mesleðe alýnma ve atanmalarýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, Bakanlýkta istihdam edilecek hukuk müþaviri ve avukat kadrolarýna atanacaklarý kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayýlý Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 34 üncü maddesi ile 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Kamu Görevlerine Ýlk Defa Atanacaklar Ýçin Yapýlacak Sýnavlar Hakkýnda Genel Yönetmeliðin ek 6 ncý maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýný,

b) Bakanlýk: Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýný,

c) Giriþ sýnavý: Hukuk müþaviri ve avukat alýmý için yapýlacak yazýlý ve/veya sözlü sýnavý,

ç) Giriþ sýnavý komisyonu: Hukuk müþaviri ve avukatlýk giriþ sýnavý komisyonunu,

d) KPSS (B): B grubu kadrolar için yapýlan Kamu Personel Seçme Sýnavýný,

e) KPSSP3: Kamu Personel Seçme Sýnavý puan 3’ü,

f) PDB: Personel Dairesi Baþkanlýðýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Giriþ Sýnavýna Ýliþkin Esaslar

Giriþ sýnavý

MADDE 4 (1) Bakanlýða ilk defa atanacak hukuk müþaviri ve avukatlar, KPSSP3 puan türü sýralamasý esas alýnarak yapýlacak yazýlý ve/veya sözlü sýnav ile alýnýr.

Giriþ sýnavýnýn duyurulmasý

MADDE 5 (1) Giriþ sýnavýnýn þekli, katýlma þartlarý, ilk ve son baþvuru tarihi, istenecek belgeler, baþvuru evrakýnýn temin edileceði yerler, baþvuru yeri, sýnavýn yeri ve zamaný, KPSSP3 asgari puan, atama yapýlmasý planlanan kadro sayýsý ve kadro sayýsýnýn kaç katý adayýn sýnava çaðrýlacaðý, kadronun sýnýfý ve derecesi ile gerekli görülen diðer hususlar sýnav tarihinden en az otuz gün önce, Resmî Gazetede, yurt düzeyinde yayýmlanan tirajý en yüksek ilk beþ gazetenin en az birinde yayýmlanmak ve Bakanlýk internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.

Giriþ sýnavý baþvuru þartlarý

MADDE 6 (1) Giriþ sýnavýna katýlmak isteyenlerin aþaðýdaki þartlarý taþýmalarý gerekir:

a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel þartlarý taþýmak.

b) Son baþvuru tarihi itibariyle geçerlilik süresi dolmamýþ KPSSP3 puan türünden, giriþ sýnavý ilanýnda belirtilmiþ olan asgari puaný almýþ olmak.

c) Hukuk fakültelerinden ya da bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulunca kabul edilmiþ yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan mezun olmak.

ç) Avukat kadrosu için baþvuru tarihinin son günü itibariyle avukatlýk ruhsatnamesine sahip olmak.

Giriþ sýnavý baþvuru iþlemleri

MADDE 7 (1) Giriþ sýnavý baþvurusu, þahsen, elden veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiði takdirde internet üzerinden yapýlabilir.

(2) Giriþ sýnavýna katýlmak isteyen adaylar, Bakanlýktan veya Bakanlýk internet sitesinden temin edecekleri sýnav baþvuru formunu doldurarak aþaðýdaki belgeleri eklerler:

a) Diploma veya mezuniyet belgesinin aslý veya onaylý örneði (eðitimini yurt dýþýnda tamamlamýþ olanlarýn diploma denklik belgesinin aslý veya onaylý örneði).

b) Avukat kadrosu için avukatlýk ruhsatnamesinin aslý veya onaylý örneði.

c) Üç adet vesikalýk fotoðraf.

ç) KPSS (B) sonuç belgesinin bilgisayar çýktýsý.

d) Özgeçmiþ.

(3) Ýkinci fýkrada sayýlan belgelerin son baþvuru tarihi mesai bitimine kadar Bakanlýða teslim edilmesi þarttýr. Bu belgeler, aslý ibraz edilmek kaydýyla Bakanlýkça da onaylanabilir.

(4) Posta ile yapýlan baþvurularda, ikinci fýkradaki belgelerin giriþ sýnavý duyurusunda belirtilen son baþvuru tarihine kadar Bakanlýða ulaþmýþ olmasý gerekir. Postadaki gecikmeler dikkate alýnmaz.

Giriþ sýnavý ön hazýrlýk çalýþmalarý

MADDE 8 (1) Giriþ sýnavý ön hazýrlýk çalýþmalarý giriþ sýnavý komisyonu tarafýndan yürütülür.

(2) Giriþ sýnavý komisyonu, öngörülen süre içerisinde yapýlan baþvurularý inceleyerek adaylarda aranan þartlarýn mevcut olup olmadýðýný tespit eder. Aranýlan nitelikleri taþýyan adaylar, KPSSP3 puan türünden en yüksek puaný alan adaydan baþlamak üzere bir sýralamaya tabi tutulur. Atama yapýlacak kadro sayýsýnýn beþ katýný geçmemek üzere, ilanda belirtilen sayýda aday tutanakla belirlenir ve PDB tarafýndan Bakanlýk internet sitesinde ilan edilir. KPSSP3 puan türü itibariyle en son adayýn aldýðý puanla ayný puana sahip adaylar da giriþ sýnavýna çaðrýlýr.

Sýnav konularý

MADDE 9 (1) Yazýlý sýnav konularý þunlardýr:

a) Anayasa Hukuku.

b) Medeni Hukuk.

c) Borçlar Hukuku.

ç) Medeni Usul Hukuku.

d) Uluslararasý Hukuk.

e) Ýdare Hukuku.

f) Ýdari Yargýlama Hukuku.

g) Ceza Hukuku.

ð) Ceza Usul Hukuku.

h) Ýcra ve Ýflas Hukuku.

ý) Ýþ Hukuku.

i) Ýnsan Haklarý Hukuku.

j) Ticaret Hukuku.

(2) Bakanlýk gerek görmesi halinde, giriþ sýnavý duyurusunda yer vermek þartýyla ilave konular da belirleyebilir.

Giriþ sýnavý komisyonu

MADDE 10 (1) Komisyon; müsteþar veya belirleyeceði bir müsteþar yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda Personel Dairesi Baþkaný, 1. hukuk müþaviri ve hukuk müþaviri ile avukatlar arasýndan seçilecek iki kiþi olmak üzere toplam beþ kiþiden oluþur. Komisyona ayrýca üç yedek üye seçilir. Asil üyelerin herhangi bir nedenle komisyona katýlamamalarý halinde yedek üyeler tespit sýrasýna göre giriþ sýnavý komisyonuna katýlýrlar.

(2) Giriþ sýnavý komisyonu baþkan ve üyeleri; kendilerinin, boþanmýþ olsalar dahi eþlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavlarda görev alamazlar.

Giriþ sýnavý komisyonunun görevleri

MADDE 11 (1) Giriþ sýnavý komisyonu; giriþ sýnavý ön hazýrlýk çalýþmalarýnýn yürütülmesi, sýnavýn yapýlmasý, sonuçlarýn ilan edilmesi, itirazlarýn sonuçlandýrýlmasý ve sýnavla ilgili diðer iþlemlerin yürütülmesiyle görevli ve yetkilidir.

(2) Giriþ sýnavý komisyonu üye tam sayýsý ile toplanýr ve oy çokluðuyla karar alýr. Oylama sýrasýnda çekimser oy kullanýlamaz. Alýnan kararlar kesindir. Karara katýlmayanlar karþý oylarýný gerekçeleriyle birlikte belirtmek zorundadýr.

Giriþ sýnavý

MADDE 12 (1) Yazýlý sýnav ilanda belirtilen konulardan olmak üzere Bakanlýkça yapýlabileceði gibi Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðý, Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüðü, Milli Eðitim Bakanlýðý veya yükseköðretim kurumlarýndan birisine yaptýrýlabilir.

(2) Yazýlý sýnavda yüz puan üzerinden en az yetmiþ puan alanlar baþarýlý sayýlýr. Yazýlý sýnava KPSSP3 sonuçlarýna göre en yüksek puan alan adaydan baþlamak üzere ilan edilen kadro sayýsýnýn beþ katýna kadar aday çaðrýlýr. Son adayla ayný puana sahip olan adaylarýn tamamý yazýlý sýnava alýnýr. Baþarý sýralamasýna göre hazýrlanan liste, sýnav deðerlendirmesinin neticelendiði günü takip eden beþ iþ günü içinde Bakanlýðýn internet sitesinde yayýnlanmak suretiyle duyurulur.

(3) Yazýlý sýnavýn klasik yapýlmasý halinde, giriþ sýnavý komisyonu, ayrýca sýnav kâðýtlarýný deðerlendirmek üzere üye tam sayýsý ile toplanýr. Cevap kâðýtlarýnýn bulunduðu kapalý zarf açýlýr ve cevap kâðýtlarý numaralandýrýlýr. Cevap kâðýtlarýnýn deðerlendirme notu, kâðýtlarýn numaralarýnýn yer aldýðý cetvele her üye tarafýndan ayrý ayrý yazýlarak sýnav kâðýdý ile birlikte giriþ sýnavý komisyonu baþkanýna teslim edilir. Yazýlý sýnav puanlarýnýn aritmetik ortalamasý alýnarak yazýlý sýnav baþarý notu belirlenir.

(4) Yazýlý sýnav yapýlmasý halinde sözlü sýnava, son sýradaki aday ile eþit puan alan adaylar dâhil olmak üzere yazýlý sýnavdaki baþarý sýrasýna; sadece sözlü sýnav yapýlmasý halinde ise KPSSP3 puaný en yüksek adaydan baþlamak üzere yapýlan sýralamaya göre, atama yapýlacak kadro sayýsýnýn en fazla beþ katý kadar aday sýnava çaðrýlýr. KPSSP3 puaný en yüksek adaydan baþlamak üzere yapýlan sýralama sonucunda son sýradaki aday ile eþit puana sahip adaylar da sýnava çaðrýlýr.

(5) Sözlü sýnava katýlacak adaylara;

a) 9 uncu maddede belirtilen sýnav konularýna iliþkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayýp özetleme, ifade yeteneði ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik geliþmelere açýklýðý,

yönlerinden ayrý ayrý puan verilmek suretiyle deðerlendirilirler.

(6) Adaylar, giriþ sýnavý komisyonu tarafýndan beþinci fýkranýn (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentleri arasýnda yazýlý özelliklerin her biri için onar puan üzerinden deðerlendirilir ve verilen puanlar ayrý ayrý tutanaða geçirilir.

(7) Sözlü sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için, giriþ sýnavý komisyonu baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn en az yetmiþ olmasý þarttýr. Adaylarýn giriþ sýnavý puanlarýnýn eþit olmasý halinde, KPSSP3 puaný yüksek olan aday sýralamada üstte yer alýr. Ýlanda belirtilen kadro sayýsý dikkate alýnarak baþarý sýralamasýna göre hazýrlanan liste, sözlü sýnavýn neticelendiði günü takip eden beþ iþ günü içinde Bakanlýðýn internet sitesinde yayýnlanmak suretiyle duyurulur.

(8) Sýnav Komisyonu, giriþ sýnavýnýn yazýlý ve sözlü olarak yapýlmasý halinde yazýlý ve sözlü sýnav notlarý ortalamasý alýnarak, sýnavýn sadece sözlü olarak yapýlmasý halinde sözlü sýnavda en yüksek not alan adaydan baþlanarak baþarý puanýný tespit eder ve nihai baþarý sýralamasýný yapar.

Giriþ sýnav sonuçlarýnýn ilaný ve itiraz

MADDE 13 (1) Sýnav sonuçlarý, giriþ sýnavý komisyonu tarafýndan tutanaða baðlanýr. Baþarý sýralamasýna göre oluþturulan liste Bakanýn onayýna sunulur. Bakanýn onayladýðý baþarý listesi Bakanlýk internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur. Ayrýca, baþarýlý olan adaylara sonuç yazýlý olarak bildirilir.

(2) Adaylar; giriþ sýnavý puaný en yüksek adaydan baþlanmak suretiyle sýralamaya konulur ve atama yapýlacak kadro sayýsý kadar aday asil, giriþ sýnavýnda baþarýlý olmak þartýyla atama yapýlacak kadro sayýsýnýn yarýsýný geçmemek üzere, Komisyonca belirlenecek sayýda aday ise yedek olarak tespit edilir.

(3) Baþarý sýrasýna göre oluþturulacak yedek aday listesi, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren altý ay süre ile geçerlidir.

(4) Giriþ sýnavýnda yetmiþ ve üzerinde puan almýþ olmak asýl sýralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teþkil etmez.

(5) Sýnav sonuçlarýnýn ilan edilmesinden itibaren beþ iþ günü içinde yazýlý olarak giriþ sýnavý komisyonuna itiraz edilebilir. Ýtirazlar, itiraz süresinin bitiminden itibaren giriþ sýnavý komisyonunca en fazla yedi iþ günü içerisinde incelenerek karara baðlanýr. Ýtiraz sonucu, adaya yazýlý olarak bildirilir.

Gerçeðe aykýrý beyan

MADDE 14 (1) Giriþ sýnavýný kazananlardan sýnav baþvuru formunda gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu veya belge verdiði tespit edilenlerin sýnav sonuçlarý geçersiz sayýlýr ve atamalarý yapýlmaz. Atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez.

(2) Gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu veya belge verdiði tespit edilenler hakkýnda suç duyurusunda bulunulur.

Sýnav belgelerinin saklanmasý

MADDE 15 (1) Atamasý yapýlanlarýn sýnavla ilgili belgeleri, ilgililerin özlük dosyalarýnda; baþarýsýz olanlar ile baþarýlý olduðu halde herhangi bir nedenle atanamayanlarýn sýnav belgeleri ise dava açma süresinden az olmamak kaydýyla bir sonraki sýnava kadar PDB tarafýndan saklanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Atamadan önce istenecek belgeler

MADDE 16 (1) Hukuk müþaviri ve avukatlýk giriþ sýnavýnda baþarýlý olan adaylardan aþaðýdaki belgeler istenir:

a) Erkek adaylarýn askerlikle iliþiði olmadýðýna dair yazýlý beyaný.

b) Adli sicil kaydýna iliþkin yazýlý beyaný.

c) Saðlýk açýsýndan görevini devamlý olarak yapmaya engel bir durumu bulunmadýðýna dair yazýlý beyaný.

ç) Dört adet vesikalýk fotoðraf.

d) Mal bildirimi.

Atama

MADDE 17 (1) Giriþ sýnavýnda baþarýlý olan adaylardan, ilan edilen boþ kadro sayýsý kadar aday, baþarý sýralamasýna göre otuz gün içerisinde hukuk müþaviri veya avukat olarak atanýr. Asýl listeden hukuk müþavirliði veya avukatlýðý kazanan adaylardan çeþitli sebeplerle göreve baþlamayanlarýn veya atamasý yapýlýp herhangi bir sebeple görevden ayrýlanlarýn yerine, yedek aday listesinden baþarý sýrasýna göre 6 ay içerisinde atama yapýlabilir.

(2) Gerekli belgeleri süresinde ibraz etmeyenlerin atamalarý yapýlmaz.

(3) Atamalarý yapýlanlarýn görevlerine baþlamalarýnda 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 62 ve 63 üncü madde hükümleri uygulanýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ve Kamu Görevlerine Ýlk Defa Atanacaklar Ýçin Yapýlacak Sýnavlar Hakkýnda Genel Yönetmelik ile diðer ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

Sekretarya hizmetleri

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelikte yer alan sýnav ve giriþ sýnavý komisyonuna iliþkin sekretarya hizmetleri PDB tarafýndan yürütülür.

Yürürlük

MADDE 20 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 21 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný yürütür.