22 Þubat 2014  CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28921

YÖNETMELÝK

Bartýn Üniversitesinden:

BARTIN ÜNÝVERSÝTESÝ MERKEZÝ ARAÞTIRMA LABORATUVARI

UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Bartýn Üniversitesine baðlý olarak kurulan Bartýn Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Bartýn Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AR-GE: Araþtýrma-geliþtirmeyi,

b) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

c) Laboratuvar: Merkez bünyesinde oluþturulan laboratuvar birimlerini,

ç) Merkez (BÜMLAB): Bartýn Üniversitesi Merkezi Araþtýrma Laboratuvarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

d) Müdür: Merkezin Müdürünü,

e) Müdür yardýmcýsý: Merkezin Müdür yardýmcýlarýný,

f) Rektör: Bartýn Üniversitesi Rektörünü,

g) Üniversite: Bartýn Üniversitesini,

ð) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý þunlardýr:

a) Üniversite bünyesinde mevcut her türlü araç, gereç, cihaz ile birlikte araþtýrma laboratuvarý ile benzer birimler arasýndaki iliþkilerde eþgüdümü saðlamak, geliþtirmek, güçlendirmek ve bunlarýn AR-GE olanaklarýnýn birimler arasý kullanýma açýlmasýný saðlamak.

b) Üniversitenin ilgili birimlerindeki araþtýrmacýlarýn uygun bir ortamda çalýþmalarýný gerçekleþtirmelerine yardýmcý olmak ve Üniversitedeki bilimsel faaliyetlerin kalitesini artýrmak.

c) Teknolojik geliþmeleri sürekli izleyerek laboratuvardaki cihazlarýn günün koþullarýna uygun olarak geliþtirilmesini saðlamak ve Üniversitenin proje yürütme potansiyelini artýrmak.

ç) Kamu ve özel kiþi ve kuruluþlar ile disiplinler arasý ortak bilimsel ve teknolojik projeler üretilmesini saðlamak.

d) Yurt içi ve yurt dýþýndaki üniversiteler ve araþtýrma kurumlarý ile AR-GE konularýnda iþbirliði yaparak Avrupa Birliði, Türkiyedeki ilgili kamu kurum ve kuruluþlarý ve Üniversitenin bilimsel araþtýrma projeleri desteði ile yürütülen proje çalýþmalarýnýn Merkez bünyesinde de yürütülmesini saðlayacak bir çalýþma ortamý hazýrlamak.

e) Üniversite-sanayi iþbirliðini güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçlarýn sanayiye aktarýmýný hýzlandýrmak.

f) Patent, lisans anlaþmalarý, teknoloji transferi gibi konularda ilgililere danýþmanlýk hizmeti verilerek, ulusal ve uluslararasý alanda patent, faydalý model ve tasarým tescil belgelerinin artýþýna katkýda bulunmak.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Üniversiteler, araþtýrma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluþlarý ile üçüncü þahýslardan gelecek analiz taleplerini gerçekleþtirmek, deðerlendirmek ve sonuçlarýný yorumlamak.

b) Merkezin akreditasyon çalýþmalarýný gerçekleþtirmek için çalýþmalar yapmak.

c) Bilimsel görüþ, danýþmanlýk ve benzeri hizmetler yapmak ve bu hizmetlere iliþkin raporlar düzenlemek.

ç) Merkezin teknopark halinde faaliyet gösterebilmesi için gerekli bilimsel ve teknik alt yapýyý hazýrlamak.

d) Eðitim seminerleri, konferans ve bilimsel toplantýlar düzenlemek.

e) Merkezin amaçlarýna uygun diðer çalýþmalarý yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür; Merkezin çalýþma alaný ile ilgili Üniversite öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altý aydan daha fazla süreyle görevi baþýnda bulunmamasý durumunda görevi sona erer. Süresi dolmadan görevinden ayrýlan Müdürün yerine Rektör ayný yöntemle yeniden görevlendirme yapar. Müdür, Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesinden ve geliþtirilmesinden sorumludur.

(2) Müdür, çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere, Üniversite öðretim üyeleri arasýndan en fazla iki kiþiyi Müdür yardýmcýsý olarak görevlendirir. Müdürün katýlmadýðý toplantýlara, Müdür yardýmcýsý katýlýr ve Müdürlüðe altý aya kadar vekalet edebilir. Müdürün görevi sona erdiðinde Müdür yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek, Yönetim Kuruluna ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek.

b) Merkezin amaçlarý doðrultusunda yapýlacak çalýþmalarýn düzenli bir biçimde yürütülmesini saðlamak.

c) Merkezin faaliyet raporunu, bir sonraki yýla ait çalýþma programýný ve bütçe önerisini hazýrlamak ve Yönetim Kurulunda onaylandýktan sonra Rektöre sunmak.

ç) Merkezin finans kaynaklarýnýn geliþtirilmesi ve bunlarýn en uygun biçimde kullanýmý amacýyla giriþimlerde bulunmak.

d) Merkeze baðlý araþtýrma geliþtirme birimlerinde araç ve gereçlerin maksimum verimle kullanýmý ile saðlýklý iþleyiþ ve çalýþmasý yönünde her türlü tedbiri almak ve uygulamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve Müdür yardýmcýlarý ile birlikte toplam yedi üyeden oluþur. Müdür ve yardýmcýlarý dýþýndaki üyeler Müdürün teklifi üzerine, Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilirler. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yýlda en az iki kez salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr. Oylarýn eþitliði halinde baþkanýn oyu yönünde çoðunluk saðlanmýþ kabul edilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþmalarý ve yönetimi ile ilgili kararlar almak.

b) Müdür tarafýndan hazýrlanan yýllýk çalýþma raporunu, bir sonraki yýlýn çalýþma programýný ve bütçe önerisini Rektöre sunmak üzere onaylamak.

c) Merkez faaliyetlerinin etkin ve düzenli yürütülmesini saðlamak amacýyla, Müdürün önerisi üzerine laboratuvar birimleri oluþturmak, sorumlularýný belirlemek.

ç) Yurt içi ve yurt dýþý kuruluþlarla ortaklaþa yürütülecek çalýþmalarýn temel ilkelerini belirlemek ve süreçleri izlemek.

d) Merkez tarafýndan düzenlenecek eðitim programlarýna katýlanlara verilecek belgeler konusundaki ilkeleri belirlemek.

e) Merkezde yapýlacak analizlere iliþkin esaslarý tespit ederek Üniversite Yönetim Kuruluna sunmak.

f) Ýlgili mevzuat hükümleriyle verilen diðer görevleri yerine getirmek.

Danýþma Kurulu

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Müdür ve Müdür yardýmcýlarý ile Yönetim Kurulu tarafýndan önerilen ve Rektör tarafýndan görevlendirilen, Merkeze baðlý laboratuvarlarýn amaçlarý doðrultusunda çalýþmalarý, bilimsel ve teknolojik araþtýrma ve uygulamalarý olan kiþiler arasýndan belirlenen en az onbir, en çok onbeþ kiþiden oluþur.

(2) Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danýþma Kuruluna Müdür baþkanlýk eder ve yýlda en az bir kez Müdürün çaðrýsý ile toplanýr.

Danýþma Kurulunun görevleri

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik potansiyelinin arttýrýlmasýnda Merkezin iþlevleri ile ilgili olarak her türlü öneriyi dile getirmek ve alýnacak tedbirler ile yapýlacak uygulamalar hakkýnda Yönetim Kuruluna görüþ bildirmek.

b) Merkezin çalýþmalarý ile ilgili deðerlendirmeler yaparak önerilerde bulunmak.

c) Merkezin ulusal ve uluslararasý baðlantýlarýný kolaylaþtýrmak üzere diðer üniversitelere baðlý merkezler, sanayi ve ilgili kamu kurumlarý arasýnda iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak konularýnda görüþ ve önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Harcama yetkilisi

MADDE 14 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Personel ihtiyacý

MADDE 15 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Ekipman ve demirbaþlar

MADDE 16 (1) Merkezin çalýþma amacýna dayalý olarak yürütülecek tüm araþtýrmalar ve hizmetler kapsamýnda alýnan her türlü alet, ekipman ve demirbaþlar Merkez hizmetlerinde kullanýlýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bartýn Üniversitesi Rektörü yürütür.