23 Þubat 2014  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28922

YÖNETMELÝK

Ýstanbul Bilgi Üniversitesinden:

ÝSTANBUL BÝLGÝ ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM VE

ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Ýstanbul Bilgi Üniversitesine baðlý enstitüler tarafýndan yürütülen lisansüstü eðitim ve öðretimle ilgili esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, uzaktan eðitim-öðretim yapan lisansüstü programlar hariç olmak üzere, tezli ve tezsiz yüksek lisans ile doktora programlarýndan oluþan lisansüstü eðitim ve öðretim ile lisansüstü eðitim ve öðretim programlarý dahilinde düzenlenen sertifika programlarýna iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14, 44 ve 46 ncý maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik danýþman: Ders, tez danýþmaný ve tez konusu seçiminde öðrenciye yardýmcý olmak üzere atanan öðretim elemanýný,

b) Akademik Kurul: Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Akademik Kurulunu,

c) AKTS kredisi: Bir yarýyýlda asgari yirmibeþ azami otuz saat öðrenci iþ yükü esas alýnarak Akademik Kurul tarafýndan program esasýnda belirlenen krediyi,

ç) Doktora: Öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapma bilimsel olaylarý geniþ ve derin bir bakýþ açýsý ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmayý ve öðrencinin ilgili bilim alanýnda uzmanlaþýp yapacaðý araþtýrmanýn sonuçlarýný ortaya koymasýný amaçlayan lisansüstü eðitim-öðretimi,

d) Enstitü: Ýstanbul Bilgi Üniversitesinde lisansüstü eðitim-öðretim yürüten enstitüleri,

e) Enstitü kurulu: Ýstanbul Bilgi Üniversitesinin ilgili enstitüsünün enstitü kurulunu,

f) Enstitü müdürü: Ýstanbul Bilgi Üniversitesinin ilgili enstitüsünün müdürünü,

g) Enstitü yönetim kurulu: Ýstanbul Bilgi Üniversitesinin ilgili enstitüsünün yönetim kurulunu,

ð) GNO: Genel not ortalamasýný,

h) Rektör: Ýstanbul Bilgi Üniversitesi rektörünü,

ý) Lisansüstü eðitim-öðretim: Yüksek lisans eðitim ve öðretimi ile doktora eðitim ve öðretimini,

i) Mütevelli Heyet: Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

j) Öðrenci: Bir lisansüstü eðitim-öðretim programýna veya bir sertifika programýna kayýtlý olan öðrencileri,

k) Program: Lisansüstü eðitim-öðretim programlarýný,

l) Program direktörü: Bir programýn yönetimi veya koordinasyonunu üstlenen öðretim üyesini, doktora programlarýnda ise enstitünün ilgili anabilim dalýnýn baþkanýný,

m) Program kurulu: Her bir program için, o programda ders veren öðretim üyeleri ve görevlilerinden oluþan kurulu,

n) Proje danýþmaný: tezsiz yüksek lisans programlarýnda, projesini hazýrlamasýnda öðrenciye nezaret etmek üzere atanan öðretim üyesi veya öðretim görevlisini,

o) Sertifika programý: bir lisansüstü eðitim-öðretim programý dahilinde yer alan çeþitli derslerden oluþan, ilgili konu veya alanda bilgi artýrmayý amaçlayan ve herhangi bir akademik unvana hak kazandýrmayan eðitim-öðretimi,

ö) Standart kredi: Bir yarýyýl devam eden bir lisansüstü dersin haftalýk teorik ders saatinin tamamý ile haftalýk uygulama veya laboratuvar saatinin yarýsýnýn toplamýný ifade eden krediyi,

p) Tez danýþmaný: Tezini hazýrlamasýnda öðrenciye nezaret etmek üzere atanan öðretim üyesi veya öðretim görevlisini,

r) ÜAK Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði: Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan çýkarýlýp 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðini,

s) Üniversite: Ýstanbul Bilgi Üniversitesini,

þ) YNO: Yarýyýl not ortalamasýný,

t) Yüksek lisans: Öðrencinin ilgili bilim alanýnda bilgi kazanýp yapacaðý araþtýrmanýn sonuçlarýný ortaya koymasýný amaçlayan lisansüstü eðitim-öðretimi

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Genel Esaslar

Öðretim dili

MADDE 4 (1) Lisansüstü programlarýn öðretim dili program direktörlüðünün önerisi ve enstitü kurulunun kararý üzerine Akademik Kurul tarafýndan belirlenir. Sadece yabancý dille, sadece Türkçe veya Türkçe ve yabancý dillerde karma olarak yürütülmek üzere program açýlabilir.

(2) Program direktörlüðünün önerisi ve enstitü kurulunun kararý üzerine Akademik Kurul onayýyla belli yabancý dillerin zorunlu ders olarak okutulmasýna karar verilebilir.

(3) Programlarýn eðitim-öðretim dili, Üniversitenin duyurularýnda gösterilir.

Akademik takvim

MADDE 5 (1) Akademik takvimin lisansüstü eðitim-öðretime iliþkin hususlarý, program direktörlerinin görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan yapýlan öneri üzerine Akademik Kurul tarafýndan her akademik yýl için karara baðlanýr ve öðrenci el kitabýnda yayýnlanýr veya enstitüde ilan edilir.

(2) Öðrenciler akademik takvimde belirlenen tarih ve süreler ile Üniversite organlarý veya enstitü organlarý tarafýndan akademik takvim çerçevesinde belirlenen tarih ve sürelere uymak zorundadýr.

(3) Yeni bir programýn açýlmasý veya baþkaca haklý bir nedenle enstitünün veya ilgili programýn akademik takvimde öngörülen tarih ve sürelere uyamayacaðý hallerde, durum karara baðlanmak üzere Akademik Kurula sunulur.

(4) Lisansüstü eðitim-öðretim yarýyýl esasýyla yürütülür ve bir akademik yýl güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Ancak Akademik Kurul kararýyla belirli programlarda bir yýllýk sürede üç dönemi aþmamak üzere dönem esasýnda eðitim-öðretim yapýlabilir, bu hallerde öðretim süreleri bakýmýndan bir dönem bir yarýyýla denk sayýlýr. Bir yarýyýl veya dönem esasýyla eðitim-öðretim yapýlan programlarda bir öðretim dönemi, sýnav dönemi hariç en az ondört haftadan oluþur.

(5) Ýngilizce Dil Hazýrlýk Programý da dahil olmak üzere, lisansüstü eðitim-öðretim programlarýnda dersler pazartesi-cumartesi günleri arasýnda yapýlýr. Enstitü yönetim kurulunun önerisi ve Rektörün olumlu görüþü üzerine, Akademik Kurul belirli programlarda pazar günleri de ders yapýlmasýna karar verebilir. Yarýyýl ara sýnavlarý ile yarýyýl sonu sýnavlarý pazar günleri de yapýlabilir.

Öðrenim bedeli

MADDE 6 (1) Lisansüstü eðitim-öðretim bedellidir. Eðitim-öðretim bedelleri, ek hizmet bedelleri, muafiyetler, indirimler, ödeme tarihleri, kendi isteði üzerine veya ilgili mevzuat gereði iliþiði kesilenlerin öðrenciliðe devam hakkýný kazanmalarý halinde ödeyecekleri eðitim-öðretim bedelleri 28/11/2006 tarihli ve 26360 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Ana Yönetmeliðinde öngörülen esas ve usuller dahilinde belirlenir.

(2) Eðitim-öðretimle ilgili ödemeler ilan edilen tarihlerde yapýlmadýðý taktirde, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesine göre iþlem yapýlýr.

Anlaþma uyarýnca öðrenim görenler

MADDE 7 (1) Öðrenci deðiþimi konusunda yapýlan anlaþmalar veya üniversitelerarasý protokoller uyarýnca lisansüstü programlara kayýt yaptýran öðrenciler, söz konusu anlaþma ve protokollerin öngördüðü özel hükümler saklý olmak kaydýyla bu Yönetmelik hükümlerine tâbidirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öðrenci Kabulüne Ýliþkin Genel Esaslar

Lisansüstü programlara öðrenci kabulünde aranan koþullar

MADDE 8 (1) Lisansüstü programlara baþvuran adaylarýn bu maddede belirtilen koþullarý yerine getirmesi gereklidir.

(2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavý (ALES) Puaný koþulu:

a) Akademik Kurulca daha yüksek bir ALES puaný aranmamasý halinde, adayýn baþvurduðu programýn puan türündeki ALES standart puanýnýn, ÜAK Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinde belirlenen standart puandan az olmamasý gerekir. Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinde daha yüksek bir ALES puanýnýn öngörülmesi halinde bu puan esas alýnýr.

b) Akademik Kurul, baþvurularda daha yüksek bir ALES puanýnýn aranmasýna, tüm programlar için ortak veya her bir program için ayrý olmak üzere karar verebilir.

c) ALES puaný yerine, eþdeðerliliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilmiþ Graduate Record Examination (GRE) puaný, Graduate Management Admission Test (GMAT) sýnavý veya benzeri diðer sýnavlardan alýnan puanlar kabul edilebilir. Hangi sýnavýn, hangi puanla kabul edileceði Akademik Kurul tarafýndan belirlenir. ÜAK Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinde öngürülen asgari puan ile Akademik Kurul tarafýndan belirlenen asgari puanýn farklý olduðu hallerde yüksek olaný uygulanýr.

(3) Dil yeterliliði koþulu:

a) Kýsmen veya tamamen yabancý dilde yürütülen lisansüstü programlarýna baþvuran adaylarýn o yabancý dilde Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul gören yeterlilik belgesi sunmalarý veya Üniversitenin yapacaðý yabancý dil sýnavýný baþarmalarý gerekir.

b) Akademik Kurul Türkçe yürütülen yüksek lisans programlarýna baþvuran adaylar için yabancý dil yeterlilik belgesi sunma veya Üniversitenin yapacaðý yabancý dil sýnavýný baþarma koþulu getirilebilir.

c) Türkçe yürütülen doktora programlarýna baþvuran adaylarýn sunmalarý gereken yabancý dil yeterlik sýnavý belgeleri Akademik Kurul tarafýndan belirlenir.

ç) Akademik Kurul, belirli programlar için birden çok yabancý dilde yeterlik koþulunu getirebilir.

d) Kabul edilecek dil yeterlilik belgeleri ile seviyeleri ÜAK Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði hükümleri dikkate alýnarak Akademik Kurul tarafýndan belirlenir.

e) Yüksek lisans programlarýna kabul için aranan diðer koþullarý yerine getiren, ancak Ýngilizce dil yeterliliði aranan programlarda bu yeterliliði karþýlamayan adaylar baþvurmalarý halinde Üniversitenin Ýngilizce Dil Hazýrlýk Programýna kabul edilirler.

f) Akademik Kurul, doktora programlarýna baþvuruda ÜAK Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinde öngörülen puanýn üstünde Ýngilizce dil puaný koþulu getirdiði hallerde, anýlan yönetmelikte öngörülen puan koþulunu karþýlayan, ancak programa kabul için aranan puan koþulunu karþýlamayan öðrencilerin Ýngilizce Dil Hazýrlýk Programýna kabul edilip edilmeyeceðine de karar verir.

g) Ýngilizce dil hazýrlýk programýna devam eden öðrencilere, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

(4) Diploma koþulu:

a) Yüksek lisans programlarýna baþvurabilmek adayýn lisans diplomasýna, doktora programlarýna baþvurabilmek için ise lisans veya tezli yüksek lisans diplomasýna sahip olmasý gereklidir. Doktora programlarýna lisans diplomasýyla baþvuran adaylarýn lisans mezuniyet ortalamasýnýn ÜAK Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinde aranan asgari mezuniyet ortalamasý koþulunu karþýlamasý gerekir. Akademik Kurul, belirli doktora programlarýna sadece tezli yüksek lisans diplomasýyla öðrenci kabul edilmesine veya baþvurularda daha yüksek bir mezuniyet ortalamasýnýn aranmasýna karar verebilir.

b) Yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan diploma almýþ Türk vatandaþlarýnýn lisansüstü programlara kabulünde, programýn niteliðine göre Türkçe yeterlilik aranabilir. Program kurullarý, bu öðrenciler için ek kabul koþullarý getirebilir.

(5) Diðer koþullar þunlardýr:

a) Baþvuru sýrasýnda adaylardan, baþvuru formu ekinde lisans öðretimi sýrasýndaki not ortalamasý, referans mektubu, neden yüksek lisans veya doktora yapmak istediðini belirten yazýlý bir metin ve belli alanlardaki uluslararasý standart sýnavlarýn sonuçlarý veya baþarý deðerlendirmesinde kullanýlabilecek nitelikte baþkaca belgeler istenebilir.

b) Lisansüstü programlara kabul için yazýlý sýnav, mülakat veya her ikisi de öngörülebilir. Ancak, doktora programlarýna yüksek lisans derecesiyle baþvuran adaylar her halde mülakata çaðrýlýrlar. Sýnav ve mülakat, Türkçe, Ýngilizce veya programa kabul için yeterlilik aranan dilde yapýlabilir.

c) Kabul deðerlendirmesinde ALES sýnavý puanýna, dikkate alýnacaksa lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasýna, öngörülmüþse yazýlý giriþ sýnavýna ve mülakata tanýnanacak aðýrlýklar, doktora programlarýna yüksek lisans derecesiyle baþvuran adaylar için lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý ile mülakat sonucuna tanýnacak aðýrlýklar ayrýca belirlenmek üzere, Akademik Kurul tarafýndan karara baðlanýr. ALES puanýna tanýnacak aðýrlýk ÜAK Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinde öngörülenden aþaðý olamaz.

ç) Akademik Kurul, öðrenci kabulünde, bu bentte öngörülen koþullardan hangilerinin aranacaðýna tüm yüksek lisans ve/veya doktora programlarý için ortak veya her bir program için ayrý olmak üzere karar verir.

(6) Enstitü yönetim kurulu, adayýn lisans derecesinin baþvurduðu yüksek lisans programý dýþýnda olmasý, lisans veya yüksek lisans derecesinden birinin baþvurduðu doktora programý dýþýnda olmasý, lisans veya yüksek lisans derecesini Üniversite dýþýndaki baþka bir yükseköðretim kurumundan almýþ olmasý veya yüksek lisans ya da doktora programýnýn disiplinler arasý nitelikte olduðu hallerde bilimsel hazýrlýk programýna devam etme koþulunu getirebilir. Bilimsel hazýrlýk programlarýna kabul edilecek öðrencilerin, baþvurmuþ olduklarý lisansüstü programýn kabul koþullarýný yerine getirmeleri gerekir. Bilimsel hazýrlýk programlarý aþaðýdaki esaslarla yürütülür:

a) Bilimsel hazýrlýk programlarý, yüksek lisans programlarý için lisans ve yüksek lisans; doktora programlarý için ise lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyindeki derslerden oluþabilir.

b) Bilimsel hazýrlýk programlarý kapsamýnda alýnan dersler ve krediler, ilgili lisansüstü programýný tamamlamak için gerekli görülen ders ve kredilerin yerine geçmez. Ancak; bilimsel hazýrlýk programýndaki bir öðrenci, bilimsel hazýrlýk derslerinin yaný sýra, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

c) Enstitü yönetim kurulu kararýyla, lisansüstü programýn ders ve kredi yüküne sayýlmak üzere alýnan ders ve krediler hariç olmak üzere; bilimsel hazýrlýk programýnda alýnan baþarý notlarý genel not ortalamasýný etkilemez. Ancak bilimsel hazýrlýk programýnda baþarýlý olunmasý koþuluyla; ders, kredi, baþarý notlarý ve bilimsel hazýrlýk programý ortalamasý not dökümünde ayrýca gösterilir.

ç) Yüksek lisans programlarýna iliþkin bilimsel hazýrlýk programlarýnda yüksek lisans programlarý için aranan devam, sýnav ve baþarý koþullarý; doktora programlarýna iliþkin bilimsel hazýrlýk programlarýnda ise doktora programlarý için aranan devam, sýnav ve baþarý koþullarý uygulanýr.

d) Bilimsel hazýrlýk programýnýn en geç iki akademik yarýyýl içinde tamamlanmasý gerekir. Bu süre içinde bilimsel hazýrlýk programýný baþarýyla tamamlayamayanlarýn kaydý kendiliðinden silinir.

e) Bilimsel hazýrlýk programýnda geçirilen süre, lisansüstü programýn sürelerinden sayýlmaz.

f) Bilimsel hazýrlýk programlarý, enstitü yönetim kurulunun önerisi üzerine Akademik Kurul kararýyla açýlýr ve okutulacak zorunlu ve seçmeli dersler ile ders ve kredi yükü enstitü yönetim kurulunun önerisi üzerine Akademik Kurul tarafýndan belirlenir.

g) Ayný programda hem bilimsel hazýrlýk programý öðrencisi hem de özel öðrenci olunmaz. Ancak, Ýngilizce dil hazýrlýk programý öðrencilerinin bilimsel hazýrlýk programlarýna devam etmelerine, Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenen usul ve esaslara göre enstitü yönetim kurulu tarafýndan izin verilebilir.

Programlarýn duyurulmasý

MADDE 9 (1) Enstitüde açýlan lisansüstü programlar, bunlara iliþkin kabul koþullarý, baþvuru ve kayýt tarihleri, yazýlý sýnav yapýlacaksa sýnava iliþkin konular, sýnav ve mülakat tarihleri ve benzeri hususlar enstitü tarafýndan ilan yoluyla duyurulur.

Lisansüstü programlara öðrenci kabulü

MADDE 10 (1) Lisansüstü programlara öðrenci kabulü aþaðýdaki usul ve esaslarla yürütülür:

a) Adaylar, kabul baþvurularýný ilan edilen tarihlerde enstitüye veya ilanda öngörülen hallerde ilgili program direktörlerine yaparlar. Enstitü, öngörülenler dýþýndaki makam veya kiþilere iletilen baþvurular ile süresi geçtikten sonra yapýlan baþvurularý deðerlendirmeye almayabilir.

b) Baþvuru için, istenen belgelerin asýllarýnýn ibrazý ile istenen sayýda onaylý nüshasýnýn teslimi gerekir. Gerekli hallerde, nüshalar baþvuruyu kabule yetkili makam veya kiþi tarafýndan onaylanabilir. Baþvuru evraký, adaya iade edilmez ve enstitü veya belirleyeceði makam tarafýndan saklanýr.

c) Enstitü yönetim kurulu, baþvurularý deðerlendirmek ve öngörülmüþse mülakat ve/veya yazýlý sýnav yapmak üzere, her bir program için, program direktörünün veya belirleyeceði bir öðretim üyesinin de katýldýðý en az üç öðretim elemanýndan oluþan bir Deðerlendirme Komisyonu kurar.

ç) Deðerlendirme Komisyonu; adaylarýn baþvuru dosyalarýný, varsa sýnav ve mülakat sonuçlarýný, lisans notlarýný, varsa bilimsel çalýþmalarýný ve ALES, GMAT, GRE veya diðer deðerleme puanlarýný göz önünde tutarak baþvurularý karara baðlar ve sonuçlarý tüm belgelerle birlikte enstitü müdürlüðüne bildirir.

d) Sonuçlar, enstitü tarafýndan ilan edilir.

Özel öðrenci statüsü

MADDE 11 (1) Bir yükseköðretim kurumu mezunu veya öðrencisi olup bilgisini arttýrmak isteyenler, lisansüstü dersleri izlemek üzere enstitüye özel öðrenci olarak kabul edilebilir.

(2) Özel öðrenciliðe kabul kararýnda, öðrencinin kaç yarýyýl için kabul edildiði belirlenir. Bu sürenin enstitü yönetim kurulu tarafýndan uzatýlmamasý halinde özel öðrencilik statüsü kendiliðinden sona erer.

(3) Özel öðrenciler öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar. Özel öðrencilik koþullarý, özel öðrencilerden alýnacak bedel ve ücretler, özel öðrencilerin Üniversitenin tesis ve imkanlarýndan ne ölçüde ve hangi koþullarla yararlandýrýlacaklarý ve benzeri hususlar Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenir.

(4) Özel öðrenciler, herhangi bir unvan veya diplomaya hak kazanmazlar. Özel öðrencilere, sadece kayýtlý olduklarý dersleri ve baþarý notlarýný gösteren bir yazý verilir.

(5) Lisansüstü derslerini izleyen özel öðrencilerin, kabullerini izleyen iki (2) yarýyýl içinde, derslerini izledikleri lisansüstü programlarýndan birinin öðrenci kabul koþullarýný yerine getirerek lisansüstü öðrencisi olmalarý durumunda; özel öðrenci iken baþardýklarý yüksek lisans derslerinden kayýt yaptýrdýklarý programla ilgili olanlardan aldýklarý krediler, ilgili ders için lisansüstü öðrencilerinden aranan baþarý notunun saðlanmýþ olmasý koþuluyla, program direktörünün önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile öðrencinin devam etmekte olduðu lisansüstü programý için geçerli sayýlabilir. Özel öðrenciliðe kabulü izleyen ikinci yarýyýldan sonra alýnmýþ dersler ile özel öðrencilik statüsü sona erdiðinde alýnmýþ dersler tanýnmaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim ve Öðretime Ýliþkin Genel Esaslar

Akademik danýþmanlýk

MADDE 12 (1) Lisansüstü programlara kayýt yaptýran her öðrenci için, kayýtlý bulunduðu programýn direktörünün önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan bir akademik danýþman görevlendirilir. Akademik danýþman atanana kadar akademik danýþmanlýk görevi; program direktörü ve varsa yardýmcýsý tarafýndan yürütülür. Tez veya proje danýþmanýnýn atanmasýyla akademik danýþmanýn görevi sona erer ve bu görevler tez veya proje danýþmanýnca üstlenilir.

(2) Akademik danýþman, ders programýnýn oluþturulmasýnda, tez veya proje konusunun ve danýþmanýnýn seçiminde öðrenciye yardýmcý olur.

(3) Öðrencinin her yarýyýlda izleyeceði derslerden oluþan bireysel ders programý ile bireysel ders programýnda yapýlabilecek deðiþiklikler; baþarý durumu, ön koþullar ve bu Yönetmelik hükümleri göz önünde tutularak danýþmanýn onayýyla kesinleþir. Söz konusu kýstaslarýn uygulanmasýna raðmen, bireysel ders programýnýn kesinleþtirilemediði haller, enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

Derslerin kredi deðerleri

MADDE 13 (1) Derslerin standart kredileri ile AKTS kredileri, program direktörünün teklifi üzerine Akademik Kurul tarafýndan belirlenir.

Ders programlarý

MADDE 14 (1) Programlardaki dersler zorunlu ve seçimlik olmak üzere iki kategoriye ayrýlýr. Ders programlarý tümüyle zorunlu, tümüyle seçimlik veya kýsmen zorunlu, kýsmen seçimlik derslerden oluþabilir.

(2) Öðrenciler kayýtlý olduklarý program için öngörülen tüm zorunlu dersleri ve gerekli sayýdaki seçimlik dersi almakla yükümlüdürler.

(3) Öðrenciler, kayýt yaptýrýrken veya yenilerken, aldýklarý zorunlu ve seçimlik derslerden oluþan bireysel ders programlarýný akademik danýþmanlarýna onaylatýrlar.

(4) Öðrenciler, devam ettikleri lisansüstü programýn hangi aþamasýnda olduklarýna bakýlmaksýzýn her yarýyýl kayýt yenilemek zorundadýrlar. Kayýt, kayýt yenileme, ders kaydý ve ders ekleme-býrakma konusunda, lisans ve önlisans öðrencileri için geçerli olan ders kayýtlarý ve ders ekleme-býrakma konusundaki ilgili mevzuat hükümler uygulanýr.

(5) Tez ve proje hariç olmak üzere, öðrencilerin yarýyýllýk azami kredi yükü kýrk (40) AKTS kredisidir.

Devam ve sýnavlar

MADDE 15 (1) Öðrenciler, kayýtlý olduklarý her türlü ders, uygulama, laboratuvar çalýþmalarý ve bunlarýn gerektirdiði veya ilgili öðretim elemanýnýn gerekli gördüðü sýnav ve diðer akademik çalýþmalarýn hepsine katýlmakla yükümlüdürler. Öðrencilerin devam yükümlülükleri dersin öðretim elemaný tarafýndan belirlenir, takip edilir ve deðerlendirilir. Dersi veren öðretim elemaný devam yükümlülüðünü yerine getirmeyen öðrencileri sýnavlara kabul etmeyebileceði gibi sýnav, ödev, uygulama ve diðer çalýþmalarýný da deðerlendirmeye almayabilir.

(2) Her derste öðrencilerin sorumlu olduklarý ara sýnav, ödev, uygulama ve diðer çalýþmalarýn sayýsý, yarýyýl sonu sýnavý yapýlýp yapýlmayacaðý, yapýlacaksa yarýyýl sonu sýnavýna kabulün gerekleri ile her türlü sýnav, ödev ve çalýþmanýn yarýyýl sonu baþarý notuna katkýsý yarýyýl baþýnda öðretim elemaný tarafýndan belirlenir ve öðrencilere açýklanýr.

(3) Yarýyýl sonu sýnavlarý, Akademik Takvimde belirtilen sýnav döneminde ve tarihlerde yapýlýr.

Notlar

MADDE 16 (1) Aþaðýdaki esaslar tüm lisansüstü programlarda uygulanýr:

a) Öðrencilere aldýklarý her ders için, gerekli sýnav ve benzeri deðerlendirmelerin sonunda o dersin öðretim elemaný tarafýndan 0 (sýfýr) ile 100 (yüz) arasýnda bir not verilir; bu not ham not olarak adlandýrýlýr.

b) Hangi ham not aralýðýnýn hangi harf karþýlýðýna denk geleceði, ilgili öðretim elemaný tarafýndan belirlenir.

(2) Aþaðýdaki esaslar tüm yüksek lisans programlarýnda uygulanýr:

a) Yüksek lisans programlarýnda yarýyýl ve genel not ortalamalarýnýn hesaplanmasýnda, harf karþýlýklarýnýn aþaðýda gösterilen sayýsal deðerleri esas alýnýr:

                     Harf karþýlýðý           Sayýsal deðer                Taným

                              A                           4.00                       Pekiyi

                             A-                          3.70                       Pekiyi

                             B+                          3.30                          Ýyi

                              B                           3.00                          Ýyi

                             B-                          2.70                        Orta

                             C+                          2.30                 Koþullu geçer

                              F                             0                       Baþarýsýz

b) Ortalamalara katýlmayan, ancak kredisi, tamamlanan krediye dahil edilen dersler ile kredisiz olup ortalamalara katýlmayan derslerde baþarýlýlýk P, baþarýsýzlýk F harfiyle ifade edilir.

c) C+, dersin koþullu tamamlandýðýný belirtir. Koþullu geçilen dersler, öðrencinin bu Yönetmelikte aranan asgari genel not ortalamalarýný saðlamasý halinde herhangi bir yükümlülük doðurmaz; ancak, asgari genel not ortalamalarýnýn altýna düþüldüðü hallerde bu dersler tekrarlanabilir.

ç) F, baþarýsý C+ veya P düzeyine eriþmeyen öðrencilere verilir.

(3) Aþaðýdaki esaslar tüm doktora programlarýnda uygulanýr:

a) Doktora programlarýnda yarýyýl ve genel not ortalamalarýnýn hesaplanmasýnda, harf karþýlýklarýnýn aþaðýda gösterilen sayýsal deðerleri esas alýnýr:

                     Harf karþýlýðý           Sayýsal deðer                Taným

                              A                           4.00                       Pekiyi

                             A-                          3.70                       Pekiyi

                             B+                          3.30                          Ýyi

                              B                           3.00                        Orta

                             B-                          2.70                 Koþullu geçer

                              F                             0                       Baþarýsýz

b) Ortalamalara katýlmayan ancak kredisi, tamamlanan krediye dahil edilen dersler ile kredisiz olup ortalamalara katýlmayan derslerde baþarýlýlýk P, baþarýsýzlýk F harfiyle ifade edilir.

c) B-, dersin koþullu tamamlandýðýný belirtir. Koþullu geçilen dersler, öðrencinin bu Yönetmelikte aranan asgari genel not ortalamalarýný saðlamasý halinde herhangi bir yükümlülük doðurmaz; ancak, asgari genel not ortalamalarýnýn altýna düþüldüðü hallerde bu dersler tekrarlanabilir.

ç) F, baþarýsý B- veya P düzeyine eriþmeyen öðrencilere verilir.

Öðrencilerin derslerdeki durumlarý

MADDE 17 (1) Öðrencilerin derslerdeki durumlarý aþaðýdaki ibarelerden birisiyle gösterilir; bunlardan I, M, NP ve NA ibareleri öðretim elemaný tarafýndan, diðerleri Kayýt Ýþleri Müdürlüðü tarafýndan kullanýlýr:

a) DP (Notsuz tez veya proje dersi): Tez veya proje aþamasýndaki öðrenciler için kullanýlýr.

b) EC (Muafiyet verilmiþ ders): Tanýnan dersler karþýlýðýnda muafiyet verilen dersler için kullanýlýr. Muafiyet kararýnda muafiyet verilen dersin kredisine eþdeðer seçimlik ders alýnýp alýnmayacaðý da karara baðlanýr.

c) EE (Sýnavla muafiyet verilmiþ ders): Ýlgili program kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen derslerde yapýlan sýnav sonucunda muafiyet verilen dersler için kullanýlýr. Muafiyet verilen dersin kredisine eþdeðer seçimlik ders alýnýp enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

ç) I (Eksik): Proje, tez, bitirme ödevi ve benzeri çalýþmalara dayanan derslerde, öðretim elemanýnýn kabul edeceði mazeretlerden ötürü ders için gerekli çalýþmalarýný zamanýnda bitiremeyen öðrenciler için kullanýlýr. Bu öðrenciler ilgili sýnav döneminin bitiminden sonra en çok iki hafta içinde eksiklerini tamamlamak zorundadýrlar. Eksiklerini tamamlamayan öðrencilerin I iþaretleri F ye çevrilir. Ancak, ibareyi kullanan öðretim elemaný tarafýndan süre bitiminden önce baþvurulmasý koþuluyla, enstitü yönetim kurulu tarafýndan öðrenciye en fazla iki haftalýk ek süre verilebilir.

d) L (Kayýt dondurmuþ veya izinli): Bu Yönetmeliðin 45 inci maddesi uyarýnca kaydý dondurulan öðrenciler için kullanýlýr.

e) M (Bütünleme sýnavýna girecek): Yarýyýl sonu sýnavýnýn yapýldýðý ve yükseköðretim mevzuatý uyarýnca baþarýsýz dersler için öðrenciye bütünleme sýnav hakkýnýn verildiði hallerde kullanýlýr. Bütünleme sýnavýnda alýnan not, nihai notun hesaplanmasýnda final sýnavý notu yerine geçer.

f) NA (Yarýyýl sonu sýnavýna kabul koþullarýný yerine getirmemiþ): Yarýyýl sonu sýnavýna kabul koþullarýný yerine getirmemiþ öðrenciler için kullanýlýr. Bu ibare bütünleme sýnav sonuçlarýnýn ilanýnda F notuna çevrilir.

g) NC (Kredisiz): Program uyarýnca veya danýþman onayý ile kredisiz olarak alýnan dersler için verilir. Öðrenci bu dersin tüm gereklerini yerine getirmek zorundadýr. Bu derslerin kredisi kredi hesabýna, notlarý da ortalama hesaplarýna katýlmaz.

ð) NGR (Notu bildirilmemiþ): Yarýyýl sonu notlarý öðretim üyesi tarafýndan gönderilmeyen dersler için kullanýlýr.

h) NP (Yarýyýl sonu sýnavýna girmedi): Yarýyýl sonu sýnavlarýna katýlmayan öðrencilere verilir. Bu durumdaki öðrencilere bu Yönetmeliðin 44 üncü maddesi uygulanýr. Öðrenci, izleyen yarýyýlýn kayýt süresinin baþlangýcýndan önce yapýlacak mazeret sýnavýna girmezse notu F olur. Bu Yönetmeliðe uygun olarak kabul edilen uzun süreli mazeret ve kayýt dondurma halleri saklýdýr.

ý) R (Tekrar): Dersin herhangi bir nedenle tekrarlandýðýný gösterir.

i) RE (Tez veya proje sýnavý tekrarlanacak): Tez veya proje sýnavýna yeniden girileceðini gösterir.

j) S (Özel öðrenci olarak alýnmýþ ders): Özel öðrenci iken bir lisansüstü programa kayýt hakký kazanan öðrencinin, özel öðrenci iken aldýðý ve kredi ile notlarý bu Yönetmeliðin 11 inci maddesinin (d) bendi uyarýnca sayýlan dersleri için kullanýlýr; bu notlar ortalama hesaplarýnda dikkate alýnýr.

k) TE (Deðiþim programlarý kapsamýnda alýnýp tanýnmýþ ders): Ýstanbul Bilgi Üniversitesi öðrencisi iken deðiþim programlarý kapsamýnda baþka yükseköðretim kurumlarýndan alýnan ve tanýnan dersler için kullanýlýr. Tanýnan dersler için, öðrencinin tamamlamasý gereken derslerden muafiyet verilebilir. Tanýnan derslerin kredi ve notlarý not dökümlerinde ayrýca gösterilir, ancak bu kredi ve notlarýn ortalama hesaplarýna katýlýp katýlmayacaðý hususu ilgili program direktörlüðünün önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca karara baðlanýr.

l) TI (Ýstanbul Bilgi Üniversitesinde alýnýp tanýnmýþ ders): Ýstanbul Bilgi Üniversitesi öðrencisi iken, mezuniyet de dâhil olmak üzere, herhangi bir nedenle öðrencilik sýfatý sona erip sonradan Üniversitenin baþka bir programýna kaydolan öðrencilerin tanýnan dersleri için kullanýlýr. Tanýnan dersler için, öðrencinin tamamlamasý gereken derslerden muafiyet verilebilir. Tanýnan derslerin kredi ve notlarý not dökümlerinde ayrýca gösterilir, ancak bu kredi ve notlarýn ortalama hesaplarýna katýlýp katýlmayacaðý hususu ilgili program direktörlüðünün önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca karara baðlanýr.

m) TO (Baþka yükseköðretim kurumunda alýnýp tanýnmýþ ders): Baþka bir yükseköðretim kurumundan Ýstanbul Bilgi Üniversitesinin bir lisansüstü programýna yatay geçiþle kabul edilen öðrencilerin intibaklarýnda transfer edilen dersler ile deðiþim programlarý kapsamýnda alýnanlar hariç olmak üzere, Ýstanbul Bilgi Üniversitesi öðrencisi iken Enstitü Yönetim Kurulu kararýyla baþka yükseköðretim kurumlarýndan alýnan ve tanýnan dersler için kullanýlýr. Tanýnan dersler için, öðrencinin tamamlamasý gereken derslerden muafiyet verilebilir. Tanýnan derslerin kredi ve notlarý not dökümlerinde ayrýca gösterilir, ancak bu kredi ve notlarýn ortalama hesaplarýna katýlýp katýlmayacaðý hususu ilgili program direktörlüðünün önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca karara baðlanýr.

n) TT (Yatay geçiþ yapýlan baþka yükseköðretim kurumunda alýnýp tanýnmýþ ders): Baþka bir yükseköðretim kurumundan Ýstanbul Bilgi Üniversitesinin bir lisansüstü programýna yatay geçiþle kabul edilen öðrencilerin intibaklarýnda tanýnan ve karþýlýðýnda muafiyet verilen dersler için kullanýlýr. Tanýnan derslerin kredi ve notlarý not dökümlerinde ayrýca gösterilir, ancak bu kredi ve notlarýn ortalama hesaplarýna katýlýp katýlmayacaðý hususu ilgili program direktörlüðünün önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca karara baðlanýr.

o) W (Dersten çekilmiþ): Kayýtlý bulunduðu bir dersten akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi dolmadan, gerekli iþlemleri tamamlayarak çekilen öðrencilere verilir. Öðrenciler F aldýklarý için tekrarladýklarý derslerden çekilemezler. Derslerin bitimine dört hafta kaldýðý tarihten sonra dersten çekilmek için baþvuruda bulunulamaz.

Notlarýn açýklanmasý ve maddi hata itirazý

MADDE 18 (1) Notlarýn açýklanmasý ve maddi hata itirazý konusunda Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Lisans ve Önlisans Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinin notlarýn açýklanmasý ve maddi hata itirazýna iliþkin hükümleri uygulanýr. Ancak, anýlan yönetmelikle dekanlýklara verilen iþler enstitü müdürü, fakülte yönetim kurullarýna verilen iþler enstitü yönetim kurulu tarafýndan yapýlýr.

Baþarýsýzlýk nedeniyle ders tekrarlama

MADDE 19 (1) Zorunlu bir dersten F notu alan öðrenci, bu dersi ilk açýldýðýnda tekrarlamak zorundadýr. Ancak F alýnan yarýyýlý izleyen ikinci yarýyýlda da dersin açýlmamasý halinde, enstitü yönetim kurulu, öðrencinin danýþmanýnýn olumlu görüþünü alarak, zorunlu dersin kredi saatini karþýlayan baþka bir veya birkaç ders alýnmasýna izin verebilir.

(2) Seçimlik bir dersten F notu alan öðrenci, bu dersi ilk açýldýðýnda tekrarlar veya bu dersin yerine bir baþka dersi alýr. Bir baþka dersin alýndýðý hallerde de, öðrencinin ders durumu R (tekrar) ibaresiyle gösterilir.

(3) Tekrar edilen veya yeni dersten alýnan ders baþarý notu, F nin yerine geçer, ancak F notu akademik kayýtlarda ve not dökümünde gösterilir.

Not ortalamalarý

MADDE 20 (1) Öðrencilerin baþarý durumlarý, bitirdikleri yarýyýlda almýþ olduklarý derslere ait Yarýyýl Not Ortalamasý” (YNO) ve almýþ olduklarý tüm dersler için hesaplanan Genel Not Ortalamasý” (GNO) ile izlenir. Yarýyýl not ortalamalarý ile genel not ortalamalarýnýn hesaplanmasýnda AKTS kredileri kullanýlýr.

(2) Bu ortalamalar, ortalamaya katýlmayan derslerin kredileri hariç olmak üzere aþaðýdaki usulle hesaplanýr ve sonuçlarda, virgülden sonraki üçüncü hane 5ten küçükse sýfýra yuvarlanarak; 5 veya 5ten büyükse, ikinci haneyi 1 artýracak þekilde yuvarlanarak, virgülden sonraki iki hane esas alýnýr.

a) dersin ortalamaya katkýsý” (eþittir) ders baþarý notunun sayýsal deðeri (çarpý) dersin kredisi;

b) ortalama (eþittir) tüm derslerin ortalamaya katkýlarý toplamý” (bölü) tüm kredilerin toplamý”.

Diplomalarda bulunacak hususlar

MADDE 21 (1) Ýstanbul Bilgi Üniversitesinde bir lisansüstü programý bu Yönetmeliðin ilgili hükümlerine uygun olarak tamamlayan öðrencilere; öðrenim görmüþ olduklarý enstitü anabilim dalýnda, bitirdikleri programýn niteliðine göre yüksek lisans veya doktora diplomasý verilir. Diploma üzerinde Üniversitenin adý, öðrencinin adý ve soyadý, izlemiþ olduðu enstitü anabilim dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur. Diplomalarda bulunacak diðer hususlar ile diplomalarýn þekli Akademik Kurulun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programý

Tezli yüksek lisans programýnýn amacý ve kapsamý

MADDE 22 (1) Tezli yüksek lisans programýnýn amacý, öðrencinin bilimsel araþtýrma yaparak bilgilere eriþme, bilgiyi deðerlendirme ve yorumlama yeteneðini kazanmasýný saðlamaktýr.

(2) Tezli yüksek lisans programý ders, tez çalýþmasý ve tez savunmasý kýsýmlarýndan oluþur.

Tezli yüksek lisansta ders ve kredi yükü

MADDE 23 (1) Tezli yüksek lisans programýnýn ders kýsmý, standart kredi toplamý en az yirmibir (21), AKTS kredisi toplamý ise en az kýrkdokuz (49) olan en az yedi (7) ders ile standart kredisi sýfýr (0), AKTS kredisi ise en az bir (1) olan bir seminer dersinden oluþur. Tezin AKTS kredisi en az otuz (30) olarak belirlenir. Ancak ders ve tez kýsmýnýn toplam AKTS kredisi doksanýn (90) altýnda olamaz. Program açýlýrken veya ders programlarý karara baðlanýrken daha yüksek ders ve/veya kredi yükü öngörülebilir.

(2) Seminer dersi ile tez baþarýsýz F veya baþarýlý P olarak deðerlendirilir ve bu not, ortalamaya katýlmaz.

(3) Tezli yüksek lisans programýna kayýtlý öðrenciler, AKTS kredisi yirmidördü (24) aþmamak üzere en fazla üç (3) dersi, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla lisans derslerinden veya Üniversitenin diðer lisansüstü programlarýndan seçebilirler. Ancak alýnan lisans derslerinin sayýsý ikiyi (2), AKTS kredisi ise onaltýyý (16) aþamaz.

(4) Enstitü yönetim kurulu, gerekli olan hallerde, belirli bir öðrencinin lisans programlarýndan ders almasýný resen veya ilgili program direktörünün veya öðrencinin danýþmanýnýn baþvurusu üzerine zorunlu kýlabilir.

(5) Enstitü kurulu, gerekli olan hallerde, belirli nitelikteki öðrencilerin veya belirli bir programýn öðrencilerinin Akademik Kurulca karara baðlanan ders programý dýþýnda lisans programlarýndan ders almalarýný ilgili program direktörünün görüþünü alarak zorunlu kýlabilir.

(6) Lisans programýndan ders alýnmasýnýn zorunlu kýlýndýðý hallerde, lisans programlarýndan alýnacak ders sayýsý ikiyi (2), AKTS kredisi ise onaltýyý (16) aþamaz.

(7) Lisans programlarýndan alýnan derslerin kredi sayýlarý, yüksek lisans programý için de geçerlidir; ancak, bu derslerde devam, sýnav ve baþarý hususlarýnda bu Yönetmeliðin hükümleri uygulanýr.

(8) Öðrencinin gerekçeli baþvurusu ve atanmýþsa tez danýþmanýnýn, aksi halde program direktörünün olumlu görüþü üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan diðer yükseköðretim kurumlarýnýn yüksek lisans programlarýndan ders alýnmasýna ve bu derslerin ve kredilerinin ders ve kredi toplamýna dahil edilmesine karar verilebilir.

Tezli yüksek lisansta baþarý denetimi

MADDE 24 (1) Öðreniminin herhangi bir yarýyýlý sonunda GNOsu 2.80in altýnda olan öðrenciler, izleyen yarýyýl boyunca sýnamalý sayýlýr. Öðrencinin sýnamalý durumu kayýt sayfasýnda gösterilir. Sýnamalý öðrenciler programýn tez kýsmýna baþlayamazlar.

(2) Sýnamalý öðrenciler, izleyen yarýyýl veya yarýyýllarda, F aldýklarý dersler yanýnda C+ aldýklarý dersleri de notlarýný yükseltmek amacýyla tekrarlayabilirler. Tekrarlanan derslerde alýnan son ders baþarý notu geçerli olur.

(3) Not yükseltmek için alýnabilecek derslerin açýlmamasý nedeniyle öðrencinin ders tekrarý yapamadýðý hallerde, program direktörünün uygun görüþü üzerine Enstitü Yönetim Kurulu ders tekrarýnýn baþka derslerle yapýlmasýna izin verebilir.

Tezli yüksek lisansta ders ve tez çalýþmasý süreci

MADDE 25 (1) Tezli yüksek lisans programýnýn azami öðrenim süresi altý yarýyýldýr. Programýný bu süre içinde baþarý ile tamamlayamayanlar, ilgili yarýyýla iliþkin öðrenim bedelini ödemek koþuluyla kayýt yaptýrabilir ve öðrenimine devam edebilir. Bu þekilde kayýt yaptýranlarýn öðrencilik statüleri ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn devam eder.

(2) Ders ve kredi yükünü (2.80) GNO ile tamamlayan ve seminer dersinden baþarýlý olan öðrenci tezli yüksek lisans programýnýn ders kýsmýný tamamlamýþ ve tez kýsmýna baþlamýþ olur.

(3) Ýlgili program direktörü, öðrencinin öðreniminin en geç ikinci yarýyýlý sonunda ve ders kýsmýnýn tamamlanmýþ olup olmamasýna bakmaksýzýn, öðrencinin tez danýþmaný olarak bir öðretim üyesi veya yüksek lisans veya doktora derecesine sahip bir öðretim görevlisi ile tez danýþmanýnýn onayladýðý tez konusunu Enstitüye önerir. Öneri, Enstitü Yönetim Kurulu kararýyla kesinleþir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmanýný gerektirdiði hallerde, ayný usulle ikinci tez danýþmaný atanýr. Haklý gerekçelerin varlýðý halinde, öðrencinin veya tez danýþmanýnýn baþvurusu üzerine tez konusu veya tez danýþmaný ayný usulle deðiþtirilebilir.

(4) Öðrenci, öðreniminin üçüncü yarýyýlýnýn baþýndan itibaren tez çalýþmasýna kayýt yaptýrabilir.

(5) Tez çalýþmasýna kayýt yaptýrýlmasý, tez danýþmanýnýn atanmasý veya tez konusunun belirlenmesi öðrencinin ders kýsmýný bitirdiði anlamýna gelmez ve öðrenciye öðreniminin ders kýsmýný tamamlamadan tez sunma yolunda herhangi bir olanak saðlamaz.

(6) Tez çalýþmasý, enstitü tarafýndan onaylanan konuda ve tez danýþmanýnýn yönlendirme ve denetimi altýnda sürdürülür. Öðrenci programýn tez kýsmýna baþladýktan sonra her yarýyýl sonunda tez çalýþmalarýna iliþkin bir tez raporu hazýrlar ve danýþmanýnýn yazýlý görüþüyle birlikte enstitüye iletir. Tez raporunun eksik olduðu hallerde, öðrencinin kaydý yenilenemez.

(7) Öðrenci, programýn tez kýsmýna baþladýktan sonra her yarýyýl kaydýný yenilemek zorundadýr. Bu Yönetmelik uyarýnca veya Üniversite veya enstitü organlarýnca istenen belgeler tamamlanmadýkça kayýt yenilenemez.

(8) Programýn tez kýsmýna baþlamýþ ve tezini bu Yönetmeliðin 47 nci maddesinde öngörülen koþullara uygun biçimde hazýrlamýþ olan öðrenci anýlan maddede öngörülen esas ve usullerle tez sýnavýna girebilir.

Yüksek lisans tezinin teslimi ve tez jürisinin atanmasý

MADDE 26 (1) Öðrenci, tezini, tez danýþmanýndan alacaðý tezin tamamlanmýþ olduðuna dair bir yazýyla birlikte, ilgili yarýyýl için akademik takvimde belirlenen yarýyýl sonu tarihine kadar enstitüye teslim eder. Tez, enstitü yönetim kurulu tarafýndan en az bir nüsha olmak üzere belirlenen sayýda basýlý nüsha ve enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen þekildeki bir elektronik kopya halinde teslim edilir. Tezin, tez jürisi üyelerine daðýtýmý enstitü tarafýndan yapýlýr. Tezin tamamlandýðýna dair tez danýþmanýndan alýnan yazýnýn ve tezin enstitüye teslim edilmediði hallerde, hiç bir þekilde tez jürisi atanamaz.

(2) Enstitü müdürü, ilgili program direktörüne tezin teslim edildiðini bildirerek, tez jürisine iliþkin önerisini yapmasýný ister. Program direktörü, jüri üyelerine iliþkin birden çok öneride bulunabilir. Biri öðrencinin tez danýþmaný olmak üzere üç öðretim üyesi veya görevlisinden oluþan tez jürisi, ilgili program direktörünün önerisi dikkate alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanýr. Jüri üyelerinden en az biri, baþka bir enstitü anabilim dalýndan veya baþka bir yüksek lisans programýnýn öðretim üyesi veya görevlilerinden veya bir baþka yükseköðretim kurumundan atanýr.

(3) Enstitü yönetim kurulunun atama kararý, jüri üyelerine, öðrenciye ve program direktörüne bildirilir. Jüri üyelerine, atama kararýyla birlikte tez nüshasý da teslim edilir.

Yüksek lisans tez sýnavý

MADDE 27 (1) Tez jürisi, tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde tez sýnavý için toplanýr.

(2) Tez danýþmaný, tez danýþmanýnýn Üniversitenin kadrolu öðretim üyesi veya görevlisi olmadýðý hallerde program direktörü, jüri üyeleriyle baðlantý kurarak tez sýnavýnýn tarihini, saatini ve yerini belirler ve belirlenen tarihten en az on gün önce enstitüye bildirir. Sýnav tarihi, saati ve yerinde yapýlacak her türlü deðiþiklik gecikmeksizin enstitü müdürünün onayýna sunulur.

(3) Tez sýnavý tarihinin belirlenmediði veya jürinin belirlenen tarihte toplanmadýðý hallerde enstitü müdürü, sýnav tarihini, saatini ve yerini resen belirleyebileceði gibi, gerekli hallerde yeni jüri atanmasýný enstitü yönetim kurulundan isteyebilir.

(4) Sýnav tarihi, saati ve yeri, enstitü tarafýndan jüri üyelerine, öðrenciye ve program direktörüne duyurulur. Bu duyurunun yapýlmadýðý hallerde tez jürisi toplanamaz.

(5) Tez sýnavlarý, Üniversitenin binalarýnda yapýlýr. Ancak, haklý nedenlerin bulunduðu hallerde enstitü müdürü, Üniversite binalarý dýþýnda sýnav yapýlmasýna izin verebilir.

(6) Tez sýnavlarý; öðrencinin adý/soyadý, programý, tez konusu ile sýnav yeri, saati ve tarihi belirtilerek enstitü ilân tahtasýnda ilân edilir ve kamuya açýk olarak yapýlýr.

(7) Öðrencinin tez sýnavýna gelmemesi halinde, varsa haklý mazeret dikkate alýnarak yukarýdaki bentlerde belirlenen usulle yeniden sýnav tarihi, saati ve yeri belirlenir. Haklý mazereti olmaksýzýn sýnava ikinci kez gelmeyen öðrenci sýnavda baþarýsýz sayýlýr. Mazeret konusunda, bu Yönetmeliðin 44 üncü maddesi uygulanýr.

(8) Tez sýnavý, öðrencinin tez çalýþmasýný sunmasý ve bunu izleyen soru-cevap ve eleþtiri bölümünden oluþur.

(9) Tez sýnavý bitiminde öðrenci ve varsa dinleyiciler sýnav yerinden çýkarýlýr ve her bir jüri üyesi, tezi, sunumu ve sorulan sorulara verilen yanýtlarý deðerlendirerek kanaatini ve oyunu açýklar. Tez jürisi, salt çoðunlukla baþarýlý”, baþarýsýz veya düzeltme kararý verir ve kararýný öðrenciye sözlü olarak bildirir. Karar, jüri üyeleri tarafýndan imzalanan bir tutanakla tespit edilir ve tutanak tez danýþmaný tarafýndan tez sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye ulaþtýrýlýr. Tutanakta kararýn oybirliðiyle mi veya oy çokluðuyla mý olduðu belirtilir.

(10) Oyunu baþarýsýz veya düzeltme olarak kullanan jüri üyeleri, en geç sýnav tarihini izleyen üç gün içinde teze iliþkin deðerlendirmelerini yazýlý olarak enstitüye sunarlar.

(11) Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenciye durum ayrýca Enstitü tarafýndan bildirilir. Öðrencinin tez durumu kayýtlarda RE ibaresiyle gösterilir. Öðrenci, tez sýnavýndan itibaren en geç üç ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini bu Yönetmeliðin 26 ncý maddesinde öngörülen þekilde teslim etmek zorundadýr. Düzeltilmiþ tezini üç ay içinde teslim etmeyen öðrencinin tezi baþarýsýz kabul edilir. Ýkinci tez sýnavý bu maddedeki usul ve esaslarla yapýlýr; ancak bu halde jüri sadece baþarýlý” veya baþarýsýz kararý verebilir.

(12) Tezi baþarýsýz kabul edilen öðrenci ilgili yarýyýla iliþkin öðrenim bedelini ödemek koþuluyla kayýt yaptýrabilir ve öðrenimine tezli veya tezsiz yüksek lisans yapmak üzere devam edebilir. Tezli yüksek lisansa devam eden öðrenciye yeni bir tez konusu verilir ve öðrencilik statüsü tezle ilgili þartlarý yerine getirmek ve sýnavlara katýlmak hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn devam eder. Tezsiz yüksek lisansa devam eden öðrencinin öðrencilik statüsü ise ders ve sýnavlara katýlma ile dönem projesi hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn devam eder. Tezsiz yüksek lisansa devam eden öðrenciler ayný programda yeniden tezli yüksek lisans programýna baþlayamaz, kabul edilemez veya yatay geçiþ yapamazlar.

Diploma için gerekli iþlemler

MADDE 28 (1) Tüm koþullarý saðlayan ve tez sýnavýnda baþarýlý olan öðrenci, tezinin öngörülen þekil kurallarýna uygun, enstitü yönetim kurulu tarafýndan en az bir nüsha olmak üzere belirlenen sayýda nüshasý ile enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen þekildeki bir elektronik kopyasýný ve istenen diðer belgeleri, tez sýnavýný izleyen bir ay içinde enstitüye teslim eder. Diplomanýn hazýrlanmasý için istenecek belgeler Öðrenci Ýþleri Müdürlüðünün görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu kararýyla belirlenir.

(2) Tez nüshalarý ile gerekli diðer belgeleri teslim eden öðrencinin diplomasý, enstitü müdürünün talebi üzerine Kayýt Ýþleri Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanýr ve öðrenciye teslim edilir.

(3) Tez nüshalarý ile gerekli diðer belgeleri teslim eden öðrenciye bir çýkýþ belgesi verilir. Diploma verilirken çýkýþ belgesi iade edilir.

ALTINCI BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programý

Tezsiz yüksek lisans programýnýn amacý ve kapsamý

MADDE 29 (1) Tezsiz yüksek lisans programýnýn amacý, öðrenciye mesleki konuda bilgi kazandýrmak ve mevcut bilginin uygulamada nasýl kullanýlacaðýný göstermektir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programý ders ve bitirme projesinin hazýrlanacaðý dönem projesi dersi kýsýmlarýndan oluþur. Akademik Kurul, belirli bir programýn veya tüm programlarýn bitirilmesi için yazýlý ve/veya sözlü yeterlik sýnavý öngörebilir.

Tezsiz yüksek lisansta ders ve kredi yükü

MADDE 30 (1) Tezsiz yüksek lisans programýnýn ders kýsmý, standart kredi toplamý en az otuz (30), AKTS kredisi toplamý ise en az yetmiþ (70) olan en az on (10) dersten oluþur. Dönem projesinin standart kredisi sýfýrdýr (0), AKTS kredisi ise en az onbeþ (15) olacak þekilde belirlenir. Ancak ders ve tez kýsmýnýn toplam AKTS kredisi doksanýn (90) altýnda olamaz. Program açýlýrken veya ders programlarý karara baðlanýrken daha yüksek ders ve/veya kredi yükü öngörülebilir.

(2) Proje dersi baþarýsýz F ve baþarýlý P olarak deðerlendirilir ve bu not, ortalamaya katýlmaz.

(3) Tezsiz yüksek lisans programýna kayýtlý öðrenciler, AKTS kredisi yirmidördü (24) aþmamak üzere en fazla üç (3) dersi, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla lisans derslerinden veya Üniversitenin diðer lisansüstü programlarýndan seçebilirler.

(4) Enstitü yönetim kurulu, gerekli olan hallerde, belirli bir öðrencinin lisans programlarýndan ders almasýný ilgili program direktörünün veya öðrencinin danýþmanýnýn baþvurusu üzerine zorunlu kýlabilir.

(5) Enstitü kurulu, gerekli olan hallerde, belirli nitelikteki öðrencilerin veya belirli bir programýn öðrencilerinin Akademik Kurulca karara baðlanan ders programý dýþýnda lisans programlarýndan ders almalarýný ilgili program direktörünün görüþünü alarak zorunlu kýlabilir.

(6) Lisans programýndan ders alýnmasýnýn zorunlu kýlýndýðý hallerde, lisans programlarýndan alýnacak ders sayýsý üçü (3), AKTS kredisi ise yirmidördü (24) aþamaz.

(7) Lisans programlarýndan alýnan derslerin kredi sayýlarý, yüksek lisans programý için de geçerlidir; ancak, bu derslerde devam, sýnav ve baþarý hususlarýnda bu Yönetmeliðin hükümleri uygulanýr.

(8) Öðrencinin gerekçeli baþvurusu ve atanmýþsa proje danýþmanýnýn, aksi halde program direktörünün olumlu görüþü üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan diðer yükseköðretim kurumlarýnýn yüksek lisans programlarýndan ders alýnmasýna ve bu derslerin ve kredilerinin ders ve kredi toplamýna dahil edilmesine karar verebilir.

Tezsiz yüksek lisansta baþarý denetimi

MADDE 31 (1) Öðreniminin herhangi bir yarýyýlý sonunda GNOsu 2.80in altýnda olan öðrenciler izleyen yarýyýl boyunca öðrenci sayýlýr. Öðrencinin sýnamalý durumu kayýt sayfasýnda gösterilir. Sýnamalý öðrenci, takip eden yarýyýlda GNOsunu 2.80e yükseltmek zorundadýr.

(2) GNOsu 2.80in altýnda olan öðrenciler, izleyen yarýyýl veya yarýyýllarda, F aldýklarý dersler yanýnda C+ aldýklarý dersleri de notlarýný yükseltmek amacýyla tekrarlayabilirler. Tekrarlanan derslerde alýnan son ders baþarý notu geçerli olur.

(3) Not yükseltmek için alýnabilecek derslerin açýlmamasý nedeniyle öðrencinin ders tekrarý yapamadýðý hallerde, program direktörünün uygun görüþü üzerine enstitü yönetim kurulu ders tekrarýnýn baþka derslerle yapýlmasýna izin verebilir.

Tezsiz yüksek lisansta ders ve proje çalýþmasý süreci

MADDE 32 (1) Tezsiz yüksek lisans programýnýn azami öðrenim süresi altý yarýyýldýr. Programýný bu süre içinde baþarý ile tamamlayamayanlar, ilgili yarýyýla iliþkin öðrenim bedelini ödemek koþuluyla kayýt yaptýrabilir ve öðrenimine devam edebilir. Bu þekilde kayýt yaptýranlarýn öðrencilik statüleri ders ve sýnavlara katýlma ile proje hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn devam eder.

(2) Öðrenci öncelikle programýn ders kýsmýný tamamlamak zorundadýr, ancak azami kredi yükünün izin verdiði hallerde dersler yanýnda dönem projesine de kayýt yaptýrýlabilir.

(3) Programýn ders kýsmýnýn tamamlanmasý için öðrencinin aldýðý derslerin tümünden baþarýlý olmasý ve genel not ortalamasýnýn en az (2.80) olmasý gereklidir. Programýn ders kýsmýný tamamlamayan öðrenci projesini veremez.

(4) Ýlgili program direktörü, öðrencinin öðreniminin en geç birinci yarýyýlý sonunda, öðrencinin proje danýþmaný olarak bir öðretim üyesi veya yüksek lisans veya doktora derecesine sahip bir öðretim görevlisini enstitüye önerir. Öneri, Enstitü Yönetim Kurulu kararýyla kesinleþir. Proje çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla proje danýþmanýný gerektirdiði hallerde, ayný usulle ikinci proje danýþmaný atanýr. Haklý gerekçelerin varlýðý halinde, öðrencinin veya proje danýþmanýnýn baþvurusu üzerine proje konusu veya proje danýþmaný ayný usulle deðiþtirilebilir.

(5) Proje danýþmanýnýn atanmasý veya öðrencinin proje dersine kayýt yaptýrmasý, ders kýsmýnýn bitirildiði anlamýna gelmez ve öðrenciye öðreniminin ders kýsmýný tamamlamadan proje sunma yolunda herhangi bir olanak saðlamaz.

(6) Ýlgili program direktörü, öðrencinin öðreniminin en geç ikinci yarýyýlý sonunda, öðrencinin proje danýþmanýnýn onayladýðý proje konusunu enstitüye önerir; öneri, enstitü yönetim kurulu kararýyla kesinleþir. Haklý gerekçelerin varlýðý halinde, öðrencinin veya proje danýþmanýnýn baþvurusu üzerine, proje konusu ayný usulle deðiþtirilebilir. Proje çalýþmasý, enstitü tarafýndan onaylanan konuda ve proje danýþmanýnýn yönlendirme ve denetimi altýnda sürdürülür.

(7) Öðrenci, kayýt yenileme koþullarýný yerine getirerek kaydýný her yarýyýl yenilemek zorundadýr.

(8) Proje dersine kayýt, proje danýþmanýnýn onayýyla yapýlýr.

(9) Öðrenci, ders kýsmýný tamamlamýþ olmasý kaydýyla proje dersine kayýt yaptýrdýðý yarýyýlýn sonunda projesini teslim etmek zorundadýr. Proje sunma zorunluluðunu yerine getirmeyen öðrencinin proje dersindeki durumu baþarýsýz F olarak gösterilir. Projesini programýn ders kýsmýný tamamlayamamasý nedeniyle sunamayan öðrencinin proje dersindeki durumu DP ibaresiyle gösterilir.

(10) Programýn ders kýsmýný tamamlayamamasý nedeniyle projesini veremeyen, proje sunma zorunluluðunu yerine getirmeyen veya projesi baþarýsýz olarak deðerlendirilen öðrenci proje dersini tekrarlamak zorundadýr, ancak enstitü yönetim kurulu kararýyla proje konusunu deðiþtirebilir.

Projenin teslimi ve deðerlendirilmesi

MADDE 33 (1) Öðrenci, projesini veya nihai proje raporunu, proje danýþmanýndan alacaðý projenin tamamlanmýþ olduðuna dair bir yazýyla birlikte, ilgili yarýyýl için akademik takvimde belirlenen yarýyýl sonu tarihine kadar enstitüye teslim eder. Proje veya nihai proje raporu, enstitü yönetim kurulu tarafýndan en az bir basýlý nüsha olarak ve enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen þekildeki bir elektronik kopya olarak teslim edilir. Projenin, projeyi deðerlendirecek öðretim üyelerine veya görevlilerine daðýtýmý enstitü tarafýndan yapýlýr.

(2) Projeye iliþkin deðerlendirme, öðrencinin proje danýþmaný ile Üniversitenin konuyla ilgili bir öðretim üyesi veya proje danýþmanlýðý yapabilecek nitelikteki bir öðretim görevlisi tarafýndan oluþturulan bir deðerlendirme komisyonu tarafýndan yapýlýr. Ancak, ilgili program direktörünün önerisi ve enstitü yönetim kurulunun talebi üzerine enstitü kurulu belirli bir programdaki tüm projelerin üç kiþilik bir komisyonca deðerlendirilmesine karar verebilir.

(3) Enstitü müdürü, ilgili program direktörüne projenin veya nihai proje raporunun teslim edildiðini bildirerek, proje danýþmaný yanýnda deðerlendirme komisyonuna katýlacak öðretim üyeleri veya görevlilerine iliþkin önerisini yapmasýný ister. Program direktörü, birden çok öneride bulunabilir.

(4) Deðerlendirme komisyonuna katýlacak öðretim üyeleri veya görevlileri, ilgili program direktörünün önerisi dikkate alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanýr. Enstitü yönetim kurulunun atama kararý, deðerlendirme komisyonu üyelerine, öðrenciye ve program direktörüne bildirilir. Deðerlendirme komisyonu üyelerine, atama kararýyla birlikte proje veya nihai proje raporunun birer nüshasý da teslim edilir.

(5) Deðerlendirme komisyonu kararýný, bir ay içinde yazýlý olarak enstitüye bildirir. Deðerlendirme, baþarýlý” veya baþarýsýz olarak yapýlýr. Üç kiþilik komisyonlarda karar oy çokluðuyla alýnýr. Üyeler, deðerlendirme raporlarýný komisyon kararýna eklerler.

(6) Ýki kiþilik deðerlendirme komisyonlarýnda, üyelerin kanaatlerinin örtüþmemesi nedeniyle baþarýlý” veya baþarýsýz þeklinde karar alýnamamasý halinde, enstitü yönetim kurulu ilk toplantýsýnda, deðerlendirme komisyonunda görev alma koþullarýný taþýyan ve deðerlendirme komisyonu üyeleriyle ayný veya daha üst bir akademik unvana sahip üçüncü bir öðretim üyesi veya görevlisini hakem olarak atar. Hakem, projeyi veya nihai proje raporunu ve deðerlendirme komisyonu üyelerinin raporlarýný inceleyerek kararýný yazýlý ve gerekçeli olarak enstitüye sunar. Deðerlendirme komisyonu kararý, hakemin kararý yönünde alýnmýþ olur.

(7) Proje deðerlendirmesi için zorunlu proje sunumu program müfredatýnda öngörülebilir, program direktörünün önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan zorunlu kýlýnabilir veya deðerlendirme komisyonu tarafýndan öðrenciden istenebilir. Bu hallerde, belirlenen tarihte proje sunumu yapýlmazsa proje baþarýsýz olarak deðerlendirilir.

Diploma için gerekli iþlemler

MADDE 34 (1) Tüm koþullarý saðlayan öðrenci, projesinin veya nihai proje raporunun öngörülen þekil kurallarýna uygun, enstitü yönetim kurulu tarafýndan en az bir nüsha olmak üzere belirlenen sayýda nüshasý ile enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen þekildeki bir elektronik kopyasýný ve istenen diðer belgeleri, proje deðerlendirmesini veya yapýlmýþsa yeterlik sýnavýný izleyen bir ay içinde enstitüye teslim eder. Diplomanýn hazýrlanmasý için istenecek belgeler Öðrenci Ýþleri Müdürlüðünün görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu kararýyla belirlenir.

(2) Proje veya nihai proje raporu nüshalarý ile gerekli diðer belgeleri teslim eden öðrencinin diplomasý, enstitü müdürünün talebi üzerine Kayýt Ýþleri Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanýr ve öðrenciye teslim edilir.

(3) Proje veya nihai proje raporu nüshalarý ile gerekli diðer belgeleri teslim eden öðrenciye bir çýkýþ belgesi verilir. Diploma verilirken çýkýþ belgesi iade edilir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Doktora Programý

Doktora programýnýn amacý ve kapsamý

MADDE 35 (1) Doktora programýnýn amacý, öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapma, bilimsel olaylarý geniþ ve derin bir bakýþ açýsý ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmaktýr.

(2) Doktora programý ders, doktora yeterlik sýnavý, tez önerisi, tez çalýþmasý ve tez savunmasý kýsýmlarýndan oluþur.

(3) Doktora çalýþmasý sonunda hazýrlanacak tezin;

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliþtirme,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama,

niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir.

Doktorada ders ve kredi yükü

MADDE 36 (1) Doktora programýnýn ders kýsmý;

a) Yüksek lisans derecesiyle kabul edilmiþ öðrenciler için standart kredi toplamý en az yirmibir (21), AKTS kredisi toplamý ise en az altmýþ (60) olan en az yedi (7) dersten;

b) Lisans derecesiyle kabul edilmiþ öðrenciler için standart kredi toplamý en az kýrkiki (42), AKTS kredisi toplamý ise en az yüzyirmi (120) olan en az ondört (14) dersten oluþur.

(2) Yeterlik sýnavýnýn AKTS kredisi otuzdur (30). Tezin AKTS kredisi ise en az doksan (90) olarak belirlenir.

(3) Program açýlýrken veya ders programlarý karara baðlanýrken daha yüksek ders ve/veya kredi yükü öngörülebilir.

(4) Yeterlik sýnavý ile tez baþarýsýz F veya baþarýlý P olarak deðerlendirilir ve bu not, ortalamaya katýlmaz.

(5) Lisans veya yüksek lisans öðretimi sýrasýnda alýnmýþ doktora dersleri doktora ders yüküne ve kredisine sayýlamaz.

(6) Doktora programýna kayýtlý öðrenciler, AKTS kredisi otuzu (30) aþmamak üzere en fazla üç (3) dersi, lisans veya yüksek lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla yüksek lisans derslerinden veya enstitünün diðer doktora programlarýndan seçebilirler. Ancak alýnan yüksek lisans derslerinin sayýsý ikiyi (2), AKTS kredisi ise yirmiyi (20) aþamaz.

(7) Enstitü yönetim kurulu, gerekli olan hallerde, belirli bir öðrencinin lisans veya yüksek lisans programlarýndan ders almasýný resen veya ilgili program direktörünün veya öðrencinin danýþmanýnýn baþvurusu üzerine zorunlu kýlabilir; ancak, alýnan derslerin baþarýlmasýnýn gerekli olduðu hallerde dahi alýnan lisans dersleri doktora ders yüküne ve kredisine sayýlamaz ve not ortalamasý hesaplarýnda dikkate alýnmaz.

(8) Enstitü kurulu, gerekli olan hallerde, belirli nitelikteki öðrencilerin veya belirli bir programýn öðrencilerinin Akademik Kurulca karara baðlanan ders programý dýþýnda lisans veya yüksek lisans programlarýndan ders almalarýný ilgili program direktörünün görüþünü alarak zorunlu kýlabilir; ancak, alýnan derslerin baþarýlmasýnýn gerekli olduðu hallerde dahi alýnan lisans dersleri doktora ders yüküne ve kredisine sayýlamaz ve not ortalamasý hesaplarýnda dikkate alýnmaz.

(9) Lisans veya yüksek lisans programýndan ders alýnmasýnýn zorunlu kýlýndýðý hallerde, alýnacak ders sayýsý ikiyi (2), AKTS kredisi ise yirmiyi (20) aþamaz.

(10) Lisans veya yüksek lisans programlarýndan alýnan derslerin kredi sayýlarý, yüksek lisans programý için de geçerlidir; ancak, bu derslerde devam, sýnav ve baþarý hususlarýnda bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

(11) Öðrencinin gerekçeli baþvurusu ve atanmýþsa tez danýþmanýnýn, aksi halde program direktörünün olumlu görüþü üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan diðer yükseköðretim kurumlarýnýn lisansüstü programlarýndan ders alýnmasýna ve bu derslerin ve kredilerinin ders ve kredi toplamýna dahil edilmesine karar verilebilir.

(12) Doktora programýna lisans derecesiyle kabul edilmiþ ve en az yedi dersini baþarýyla tamamlamýþ öðrenciler, baþvurmalarý halinde dönem projesi hazýrlamak üzere tezsiz yüksek lisans programýna alýnýrlar, ancak bunlar ayný programda yeniden doktora veya tezli yüksek lisans programýna baþlayamaz, kabul edilemez veya yatay geçiþ yapamazlar.

Doktorada baþarý denetimi

MADDE 37 (1) Öðreniminin herhangi bir yarýyýlý sonunda genel not ortalamasý 3.20nin altýnda olan doktora öðrencisi, izleyen yarýyýl boyunca öðrenci sayýlýr. Öðrencinin sýnamalý durumu kayýt sayfasýnda gösterilir. Sýnamalý öðrenciler yeterlik sýnavýna giremezler, tez önerisi yapamazlar ve tez kýsmýna baþlayamazlar.

(2) Sýnamalý öðrenciler, izleyen yarýyýl veya yarýyýllarda, F aldýklarý dersler yanýnda B- aldýklarý dersleri de notlarýný yükseltmek amacýyla tekrarlayabilirler. Tekrarlanan derslerde alýnan son ders baþarý notu geçerli olur.

(3) Not yükseltmek için alýnabilecek derslerin açýlmamasý nedeniyle öðrencinin ders tekrarý yapamadýðý hallerde, program direktörünün uygun görüþü üzerine Enstitü Yönetim Kurulu ders tekrarýnýn baþka derslerle yapýlmasýna izin verebilir.

Doktora süreci ve süreler

MADDE 38 (1) Doktora süreci ders, yeterlik sýnavý ve tez çalýþmasýndan oluþur.

(2) Ders kýsmýnýn tamamlanmasý için alýnmýþ tüm derslerden baþarýlý olunmasý ve genel not ortalamasýnýn (3,20) olmasý gereklidir. Ders kýsmýný tamamlamanýn azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarýyýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altý yarýyýldýr. Bu süre içinde ders kýsmýný tamamlayamayan öðrenci, ilgili yarýyýla iliþkin öðrenim bedelini ödemek koþuluyla kayýt yaptýrabilir ve öðrenimine devam edebilir. Bu þekilde kayýt yaptýranlarýn öðrencilik statüleri ders ve sýnavlara katýlma hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn devam eder.

(3) Programýn ders kýsmýný baþarýyla tamamlayan öðrenci doktora yeterlik sýnavýna girebilir.

(4) Ýlgili program direktörü, doktora yeterlik sýnavýný baþaran öðrencinin tez danýþmaný olarak görevlendirilecek öðretim üyesine iliþkin önerisini öðrencinin doktora yeterlik sýnavýný baþardýðý tarihten itibaren üç ay içinde enstitü yönetim kuruluna bildirir. Öðrencinin, öðretim üyesinin tez danýþmanlýðýný kabul ettiðine dair yazýsýyla ve doktora yeterlik sýnavýný baþardýðý tarihten bir ay içinde baþvurduðu hallerde ilgili program direktörü bu öðretim üyesini de önerebilir. Program direktörü içlerinden biri görevlendirilmek üzere birden çok öðretim üyesini önerebilir. Tez danýþmaný enstitü yönetim kurulu kararýyla görevlendirilir. Haklý gerekçelerin varlýðý halinde, program direktörünün, öðrencinin veya tez danýþmanýnýn baþvurusu üzerine tez danýþmaný ayný usulle deðiþtirilebilir. Tez danýþmaný atanan öðrenci tez önerisinde bulunabilir ve tez önerisinin kabul edilmesi halinde tez çalýþmasýna baþlayabilir.

(5) Doktora programýný tamamlamanýn azami süresi yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için azami oniki yarýyýl, lisans derecesiyle kabul edilenler için azami onsekiz yarýyýldýr. Bu süre içinde mezun olamayan öðrenci, ilgili yarýyýla iliþkin öðrenim bedelini ödemek koþuluyla kayýt yaptýrabilir ve öðrenimine devam edebilir. Bu þekilde kayýt yaptýranlarýn öðrencilik statüleri tez önerisi sunma ve tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn devam eder.

(6) Programýn ders aþamasýný tamamlamýþ, yeterlik sýnavýnda baþarýlý olmuþ ve tez önerisi kabul edilmiþ, ancak tez çalýþmasýný doktora programýný tamamlamak için öngörülen azami sürede teslim etmemiþ öðrenciye, program direktörünün uygun görüþü üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan, tezini teslim etmesi ve jüri önünde savunmasý için her seferinde en az altý ay olmak üzere yeni süreler verilir.

Doktora yeterlik sýnavý

MADDE 39 (1) Doktora yeterlik sýnavýnýn amacý: Yazýlý ve sözlü olarak iki bölümden oluþan doktora yeterlik sýnavýnýn amacý, öðrencinin temel konular ve doktora çalýþmasýyla ilgili konularda derinlemesine bilgiye sahip olup olmadýðýnýn sýnanmasýdýr.

(2) Doktora yeterlik sýnavýna kabul koþullarý: Doktora yeterlik sýnavýna girebilmesi için programýn ders kýsmýnýn bu Yönetmelikte aranan koþullarla tamamlanmýþ ve bu maddede aranan yabancý dil koþulunun yerine getirilmiþ olmasý gereklidir.

(3) Doktora yeterlik sýnavýna girme zorunluluðu: Doktora yeterlik sýnavýna kabul koþullarýný yerine getirmiþ olan öðrencilerden yüksek lisans derecesiyle kabul edilmiþ olanlar en geç beþinci yarýyýlda, lisans derecesi ile kabul edilmiþ olanlar ise en geç yedinci yarýyýlda yeterlik sýnavýna girmek zorundadýr. Doktora yeterlik sýnavýna kabul koþullarýný bu süreler içinde yerine getiremeyen öðrenciler, en geç kabul koþullarýný yerine getirdikleri yarýyýlý izleyen yarýyýlda doktora yeterlik sýnavýna girmek zorundadýr.

(4) Doktora yeterlik sýnavlarýna baþvuru: Doktora yeterlik sýnavýna girmek zorunda olan öðrenciler hariç olmak üzere; yeterlik sýnavýna girmek isteyen öðrencilerin, enstitü tarafýndan ilan edilen baþvuru tarihlerinde, yazýlý olarak enstitüye baþvurmalarý gereklidir. Daha önce sunulmamýþsa baþvurulara yabancý dil yeterlik belgesinin aslý veya noter ve enstitü müdürü tarafýndan onaylanmýþ bir nüshasý eklenir. Enstitü müdürü öðrencinin belgelerini inceleyerek yeterlik sýnavýna girme hakký olup olmadýðýný tespit eder. Doktora yeterlik sýnavýna girmek zorunda olan öðrenciler ile baþvurusu kabul edilen öðrenciler sýnav tarihinden en geç bir hafta önce enstitüde ilan edilir ve Doktora Yeterlik Komitesine bildirilir. Doktora yeterlik sýnavýna kabul edilmeyenlere durumlarý yazýlý olarak bildirilir.

(5) Doktora yeterlik sýnavý tarihi, saati ve yeri: Doktora yeterlik sýnavlarý enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen ve her yarýyýl baþýnda ilan edilen tarihler arasýnda yapýlýr. Programlara iliþkin yeterlik sýnavý tarihi, saati ve yeri enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenerek sýnav tarihinden en geç bir hafta önce enstitüde ilan edilerek duyurulur. Bir yarýyýlda sadece bir kez yeterlik sýnavýna girilebilir.

(6) Doktora yeterlik sýnavýna girmeme veya sýnavda baþarýsýzlýk: Doktora yeterlik sýnavýna girmeyen veya sýnavda baþarýsýz olan öðrenci, kayýt yaptýrmýþ olmasý koþuluyla izleyen yarýyýllarda yeterlik sýnavýna yeniden girebilir. Bunlardan doktora programýna lisans derecesiyle kabul edilmiþ olanlar baþvurmalarý halinde dönem projesi hazýrlamak üzere tezsiz yüksek lisans programýna alýnýrlar, ancak bunlar ayný programda yeniden doktora veya tezli yüksek lisans programýna baþlayamaz, kabul edilemez veya yatay geçiþ yapamazlar.

(7) Doktora Yeterlik Komitesi: Yeterlik sýnavlarý, sürekli görev yapan ve her doktora programý için ayrý oluþturulan beþ kiþilik bir Doktora Yeterlik Komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Doktora Yeterlik Komitesi üyeleri, Üniversitede ders veren ve doktora derecesine sahip öðretim üyeleri veya öðretim görevlileri arasýndan program direktörü tarafýndan önerilir ve enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanýr. Doktora Yeterlik Komitesi, farklý alanlardaki sýnavlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek amacýyla üç kiþilik sýnav jürileri kurabilir.

(8) Yazýlý yeterlik sýnavý:

a) Yazýlý yeterlik sýnavý, belirlenen tarih ve saatte, belirlenen yerde yapýlýr.

b) Doktora Yeterlik Komitesi üyeleri veya oluþturulmuþsa sýnav jürisi üyeleri ayrý ayrý veya ortaklaþa bir soru sorabilirler.

c) Her bir üye notunu yüz üzerinden ve ayrý olarak verir.

ç) Sýnava katýlmayan öðrenci baþarýsýz kabul edilir.

(9) Sözlü yeterlik sýnavý:

a) Sözlü yeterlik sýnavý, belirlenen tarih ve saatte, belirlenen yerde yapýlýr.

b) Doktora Yeterlik Komitesi üyeleri veya oluþturulmuþsa sýnav jürisi üyeleri öðrenciye ayrý ayrý veya birlikte soru sorabilirler.

c) Her bir üye notunu Pekiyi, “Ýyi, Yeterli veya Yetersiz olarak verir.

ç) Sýnava katýlmayan öðrenci baþarýsýz kabul edilir.

(10) Sýnav sonuçlarýnýn deðerlendirilmesi:

a) Oluþturulmuþsa sýnav jürisi, yazýlý ve sözlü sýnav sonuçlarýný deðerlendirerek ilgili öðrencinin baþarý durumunu belirler ve Doktora Yeterlik Komitesine karar önerisinde bulunur. Sýnav sonuçlarý ve sýnav evraký yeterlik sýnavýný izleyen gün Doktora Yeterlik Komitesine iletilir.

b) Doktora Yeterlik Komitesi, sýnav jürisinin önerilerini ve öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumunu deðerlendirerek öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, program direktörü tarafýndan yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

c) Doktora Yeterlik Komitesi; yeterlik sýnavýný baþaran bir öðrencinin, ders kýsmýný bu Yönetmelikte öngörülen koþullarla tamamlamýþ olsa bile, toplam kredi miktarýnýn 1/3’ünü geçmemek þartýyla fazladan ders veya dersler almasýný isteyebilir. Doktora tez sýnavýna girilebilmesi için bu derslerin baþarýlmasý ve genel not ortalamasýnýn en az (3,20) olmasý gereklidir.

(11) Yeterlik sýnavýnýn yapýlmasýna iliþkin diðer þekil kurallarý enstitü kurulu tarafýndan belirlenir ve bilgi için Akademik Kurula sunulur.

Doktora tezi önerisi ve tez çalýþmasý

MADDE 40 (1) Tez Ýzleme Komitesi: Yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan öðrenci için ilgili program direktörünün önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile bir ay içinde bir Tez Ýzleme Komitesi oluþturulur. Tez Ýzleme Komitesinde, tez danýþmaný ile ilgili enstitü anabilim dalý içinden ve dýþýndan birer öðretim üyesi yer alýr. Ýkinci tez danýþmanýnýn olmasý durumunda ikinci tez danýþmaný dilerse komite toplantýlarýna katýlabilir. Tez Ýzleme Komitesinin kurulmasýndan sonraki dönemlerde, ilgili program direktörünün önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.

(2) Tez önerisi:

a) Doktora yeterlik sýnavýný baþarý ile tamamlayan öðrenci, en geç altý ay içinde, yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini Tez Ýzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur. Savunma tarihi öðrencinin baþvurusu üzerine tez danýþmaný tarafýndan belirlenir. Öðrenci, Tez önerisi ile ilgili yazýlý bir raporu sözlü savunmadan en az onbeþ gün önce komite üyelerine daðýtýr.

b) Tez Ýzleme Komitesi, öðrencinin sunduðu tez önerisinin kabul veya reddedilmesine salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, ilgili program direktörü tarafýndan tez önerisi savunmasýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

c) Tez önerisi reddedilen öðrenci yeni bir danýþman ve tez konusu seçme hakkýna sahiptir. Danýþman veya tez konusunun deðiþtirildiði hallerde yeni bir Tez Ýzleme Komitesi atanabilir. Tez önerisi reddedilen öðrenci en geç haziran ve aralýk aylarýnda toplanan Tez Ýzleme Komitesi önünde tekrar tez önerisi savunmasý yapar. Tez önerisi iki kez üst üste reddedilen öðrencinin tez danýþmaný veya tez konusu deðiþtirilir ve öðrenci izleyen haziran veya aralýk ayýnda Tez Ýzleme Komitesi önünde tez önerisi savunmasý yapar.

(3) Tez çalýþmasýnýn izlenmesi ve denetimi:

a) Tez önerisi kabul edilen öðrenci tez çalýþmasýný, tez danýþmanýnýn yönlendirme ve denetimi altýnda yapar. Öðrenci, Tez Ýzleme Komitesinde deðerlendirilmek üzere her yýl en geç mayýs ve kasým aylarý sonunda yýlda iki kez yazýlý rapor sunar. Enstitüye sunulan bu raporda o ana kadar yaptýðý çalýþmalarýn özeti ve izleyen bir yýllýk dönemde yapýlacak çalýþmalarýn planý belirtilir. Raporu baþarýsýz bulunan öðrenci tezini o yarýyýl sunamaz. Raporun süresi içinde teslim edilmediði hallerde öðrenci doðrudan baþarýsýz kabul edilir.

b) Tez Ýzleme Komitesi, her yýl en geç haziran ve aralýk aylarý sonunda olmak üzere yýlda iki kez toplanýr. Tez Ýzleme Komitesi, açýklama yapmak üzere öðrenciyi davet edebilir ve gerekli gördüðü hallerde öðrenciye önerilerde bulunabilir.

c) Tez Ýzleme Komitesi, gerekli gördüðü hallerde tez danýþmanýnýn ve/veya tez konusunun deðiþtirilmesini salt çoðunlukla enstitü yönetim kuruluna önerebilir.

(4) Kayýt: Öðrenci, programýn tez kýsmýna baþladýktan sonra her yarýyýl kaydýný yenilemek zorundadýr. Bu Yönetmelik uyarýnca veya Üniversite veya enstitü organlarýnca istenen belgeler tamamlanmadýkça kayýt yenilenemez.

Doktora tezinin teslimi ve tez jürisinin atanmasý

MADDE 41 (1) Öðrenci, tezini, tez danýþmanýndan alacaðý tezin tamamlanmýþ olduðuna dair bir yazýyla birlikte, ilgili yarýyýl için akademik takvimde belirlenen yarýyýl sonu tarihine kadar enstitüye teslim eder. Tez, enstitü yönetim kurulu tarafýndan en az bir nüsha olmak üzere belirlenen sayýda basýlý nüsha ve enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen þekildeki bir elektronik kopya halinde teslim edilir. Tezin, tez jürisi üyelerine daðýtýmý Enstitü tarafýndan yapýlýr. Tezin tamamlandýðýna dair tez danýþmanýndan alýnan yazýnýn ve tezin enstitüye teslim edilmediði hallerde, hiçbir þekilde tez jürisi atanamaz.

(2) Doktora tez jürisi, üçü öðrencinin Tez Ýzleme Komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmak üzere beþ öðretim üyesinden oluþur. Enstitü müdürü, ilgili program direktörüne tezin teslim edildiðini bildirerek, tez jürisinin Tez Ýzleme Komitesi üyeleri dýþýndaki üyelerine iliþkin önerisini yapmasýný ister. Tez jürisi, ilgili program direktörlüðünün önerisi dikkate alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanýr.

(3) Enstitü yönetim kurulunun atama kararý, jüri üyelerine, öðrenciye ve ilgili program direktörlüðüne bildirilir. Jüri üyelerine, atama kararýyla birlikte tez nüshasý da teslim edilir.

Doktora tez sýnavý

MADDE 42 (1) Tez jürisi, tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde tez sýnavý için toplanýr.

(2) Tez danýþmaný, tez danýþmanýnýn Üniversitenin kadrolu öðretim üyesi veya görevlisi olmadýðý hallerde program direktörü, jüri üyeleriyle baðlantý kurarak tez sýnavýnýn tarihini, saatini ve yerini belirler ve belirlenen tarihten en az on gün önce enstitüye bildirir. Sýnav tarihi, saati ve yerinde yapýlacak her türlü deðiþiklik gecikmeksizin enstitü müdürünün onayýna sunulur.

(3) Tez sýnavý tarihinin belirlenmediði veya jürinin belirlenen tarihte toplanmadýðý hallerde enstitü müdürü, sýnav tarihini, saatini ve yerini resen belirleyebileceði gibi, gerekli hallerde yeni jüri atanmasýný enstitü yönetim kurulundan isteyebilir.

(4) Sýnav tarihi, saati ve yeri, enstitü tarafýndan jüri üyelerine, öðrenciye ve program direktörüne duyurulur. Bu duyurunun yapýlmadýðý hallerde tez jürisi toplanamaz.

(5) Tez sýnavlarý, Üniversitenin binalarýnda yapýlýr. Ancak, haklý nedenlerin bulunduðu hallerde enstitü müdürü, Üniversite binalarý dýþýnda sýnav yapýlmasýna izin verebilir.

(6) Tez sýnavlarý; öðrencinin adý/soyadý, programý, tez konusu ile sýnav yeri, saati ve tarihi belirtilerek enstitü ilân tahtasýnda ilân edilir ve kamuya açýk olarak yapýlýr.

(7) Öðrencinin tez sýnavýna gelmemesi halinde, varsa haklý mazeret dikkate alýnarak yukarýdaki bentlerde belirlenen usulle yeniden sýnav tarihi, saati ve yeri belirlenir. Haklý mazereti olmaksýzýn sýnava ikinci kez gelmeyen öðrenci hakkýnda 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesine göre iþlem yapýlýr. Mazeret konusunda, bu Yönetmeliðin 44 üncü maddesi uygulanýr.

(8) Tez sýnavý, öðrencinin tez çalýþmasýný sunmasý ve bunu izleyen soru-cevap ve eleþtiri bölümünden oluþur.

(9) Tez sýnavý bitiminde öðrenci ve varsa dinleyiciler sýnav yerinden çýkarýlýr ve her bir jüri üyesi, tezi, sunumu ve sorulan sorulara verilen yanýtlarý deðerlendirerek kanaatini ve oyunu açýklar. Tez jürisi, salt çoðunlukla baþarýlý”, baþarýsýz veya düzeltme kararý verir ve kararýný öðrenciye sözlü olarak bildirir. Karar, jüri üyeleri tarafýndan imzalanan bir tutanakla tespit edilir ve tutanak tez danýþmaný tarafýndan tez sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye ulaþtýrýlýr. Tutanakta kararýn oybirliðiyle mi yoksa oy çokluðuyla mý olduðu belirtilir.

(10) Oyunu baþarýsýz veya düzeltme olarak kullanan jüri üyeleri, en geç sýnav tarihini izleyen üç gün içinde teze iliþkin deðerlendirmelerini yazýlý olarak enstitüye sunarlar.

(11) Tezi ilk tez savunmasýnda veya düzeltme sonrasý tez savunmasýnda baþarýsýz olarak deðerlendirilen öðrencinin tez konusu deðiþtirilir. Tez konusu deðiþtirilen öðrenci tez önerisi ve tez izlemeye iliþkin koþullarý yeniden yerine getirerek tez savunmasýna girebilir.

(12) Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenciye durum ayrýca enstitü tarafýndan bildirilir. Öðrenci, tez sýnavýndan itibaren en geç altý ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini bu Yönetmeliðin 41 inci maddesinde öngörülen þekilde teslim etmek zorundadýr. Ýkinci tez sýnavý da bu maddede belirtilen usul ve esaslar uyarýnca yapýlýr; ancak bu halde jüri sadece baþarýlý” veya baþarýsýz kararý verebilir.

(13) Ýlk veya sonraki tez savunmasýnda baþarýsýz olan ve doktora programýna lisans derecesiyle kabul edilmiþ öðrenciler baþvurmalarý halinde dönem projesi hazýrlamak üzere tezsiz yüksek lisans programýna alýnýrlar, ancak bunlar ayný programda yeniden doktora veya tezli yüksek lisans programýna baþlayamaz, kabul edilemez veya yatay geçiþ yapamazlar.

Diploma için gerekli iþlemler

MADDE 43 (1) Bu Yönetmelikte aranan tüm koþullarý saðlayan ve tez sýnavýnda baþarýlý olan öðrenci, tezinin öngörülen þekil kurallarýna uygun, enstitü yönetim kurulu tarafýndan en az bir nüsha olmak üzere belirlenen sayýda nüshasý ile enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen þekildeki bir elektronik kopyasýný ve istenen diðer belgeleri, tez sýnavýný izleyen bir ay içinde enstitüye teslim eder. Diplomanýn hazýrlanmasý için istenecek belgeler Öðrenci Ýþleri Müdürlüðünün görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu kararýyla belirlenir.

(2) Tez nüshalarý ile gerekli diðer belgeleri teslim eden öðrencinin diplomasý, enstitü müdürünün talebi üzerine Kayýt Ýþleri Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanýr ve öðrenciye teslim edilir.

(3) Tez nüshalarý ile gerekli diðer belgeleri teslim eden öðrenciye bir çýkýþ belgesi verilir. Diploma verilirken çýkýþ belgesi iade edilir.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Mazeretler, Kayýt Dondurma ve Kayýt Sildirme

Mazeret nedeniyle devamsýzlýk ve sýnavlara katýlmama

MADDE 44 (1) Mazeret nedeniyle devamsýzlýk ve sýnavlara katýlmama konusunda lisans ve önlisans öðrencileri için geçerli olan ilgili mevzuat hükümleri lisansüstü öðrencileri için de uygulanýr. Ancak, fakültelere verilen görev ve yetkileri enstitü, fakülte kuruluna verilenleri enstitü kurulu, fakülte yönetim kuruluna verilenleri enstitü yönetim kurulu, fakülte dekanlarýna verilenleri ise enstitü müdürü yerine getirir ve kullanýr.

(2) Yeterlik ve tez sýnavlarý ile proje sunumu, mazeret beyan edilebilecek dersler kapsamýnda kabul edilir.

Kayýt dondurma

MADDE 45 (1) Kayýt dondurma konusunda lisans ve önlisans öðrencileri için geçerli olan ilgili mevzuat hükümleri lisansüstü öðrencileri için de uygulanýr. Ancak, fakültelere verilen görev ve yetkileri enstitü, fakülte kuruluna verilenleri enstitü kurulu, fakülte yönetim kuruluna verilenleri enstitü yönetim kurulu, fakülte dekanlarýna verilenleri ise enstitü müdürü yerine getirir ve kullanýr.

(2) Ýngilizce Dil Hazýrlýk Programý, kayýt dondurmada uygulanacak süre kaydý kapsamýndadýr.

Kayýt sildirme

MADDE 46 (1) Kayýt sildirmek isteyen öðrenci, enstitüye, Kayýt Sildirme Formu, gerekli belgeler ve Mali Ýþler Müdürlüðünün onayýyla baþvurur. Enstitü yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmesi halinde, karar ve ilgili belgeler, gerekli iþlemin yapýlmasý için Kayýt Ýþleri Müdürlüðüne bildirilir.

(2) Üçüncü fýkrada tanýnan istisna dýþýnda, kaydýný sildiren öðrencinin geri dönme hakký yoktur.

(3) Kaydýný sildiren öðrenci, baþka bir yükseköðretim kurumuna kayýt yaptýrmamýþ olmak koþuluyla, kayýt sildirme baþvurusunu yaptýðý tarihten itibaren altmýþ gün içinde kayýt sildirme baþvurusunu geri almak üzere baþvurabilir. Geri alma baþvurusunun kabul edilip edilmeyeceði konusunda Üniversite Yönetim Kurulu karar verir.

(4) Kayýt sildirme halinde öðrenim bedeline iliþkin esas ve usuller Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenir. Mütevelli Heyet, kayýt yaptýracaklarýn bu esas ve usulleri kabul ettiklerini imzalý bir belgeyle beyan etmeleri koþulunu getirebilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Tezlere iliþkin þekil kurallarý

MADDE 47 (1) Tezler, kural olarak ilgili yüksek lisans programýnýn eðitim-öðretim dilinde hazýrlanýr. Ancak, haklý nedenlerin varlýðý halinde enstitü yönetim kurulu, belirli bir öðrencinin tezini, Ýngilizce eðitim-öðretim yapýlan programlarda Türkçe, Türkçe eðitim-öðretim yapýlan programlarda Ýngilizce hazýrlamasýna izin verebilir. Bu konudaki baþvuru, öðrencinin talebi üzerine tez danýþmaný tarafýndan yapýlýr ve program direktörünün yazýlý görüþü alýnarak karara baðlanýr.

(2) Tezde, konu baþlýklarý ve sayfa numaralarýný içeren bir içindekiler listesinin ve yararlanýlan kaynaklarý gösteren kaynakçanýn bulunmasý zorunludur. Teze ayrýca, tez konusunu, ele alýnan temel sorunlarý, gerekli hallerde araþtýrma yöntemlerini, ulaþýlan sonuçlarý ve tezi hazýrlayanýn genel kanýsýný içeren Türkçe ve Ýngilizce bir özet eklenir.

(3) Tezin, ilgili olduðu disiplinde genel kabul gören atýf ve yazým kurallarýný ve bilimsel þekli taþýmasý gerekir.

(4) Tezlere iliþkin diðer þekil kurallarý þunlardýr:

a) Ýlgili program direktörünün önerisi üzerine belirli bir program için,

b) Ýlgili bölüm veya fakültenin önerisi üzerine o bölüm veya fakülte bünyesinde yürütülen tüm programlar için veya,

c) Enstitü kurulunun önerisi üzerine tüm programlar için,

Akademik Kurul tarafýndan belirlenir ve ilgili tüm öðretim elemanlarýna ve öðrencilere duyurulur.

(5) Tezin bu maddede öngörülen veya Akademik Kurulca belirlenen diðer þekil koþullarýný taþýyýp taþýmadýðý, tez danýþmaný tarafýndan denetlenir.

(6) Baþarýlý bulunan ve diplomanýn hazýrlanmasý için enstitüye teslim edilen tezlerin kapaðýnda; Üniversitenin ve enstitünün adý, tez baþlýðý, öðrencinin adý ve soyadý ile öðrenci numarasý, yüksek lisans programýnýn adý, danýþman ve mezun olunan yýlýn gösterilmesi gerekir. Akademik Kurul tarafýndan belirlenmediði hallerde, tezin dýþ görünümüne iliþkin bu tür koþullar enstitü kurulu tarafýndan belirlenir.

(7) Bu maddede belirtilen þekil kurallarý, Ýngilizce özet þartý hariç olmak üzere, projeler için de uygulanýr.

Disiplin

MADDE 48 (1) 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri sertifika programlarý dahil olmak üzere lisansüstü öðrenciler hakkýnda uygulanýr.

Kopya ve intihal

MADDE 49 (1) Sýnavda kopya ve ödevde intihal: Bir öðrencinin, sýnavda kopya çekmesi veya kopya çekmeye teþebbüs etmesi veya ödevinde kaynak belirtmeden kýsmen veya tamamen intihalde bulunmasý veya ödevini kendisinin hazýrlamadýðýnýn saptanmasý halinde, durum ilgili öðretim elemaný tarafýndan bir tutanak düzenlenerek derhal enstitü müdürlüðüne bildirilir. Bu hallerde, öðrenciye o sýnavdan veya ödevden baþarýsýz notu verilir ve öðrenci hakkýnda Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðinin ilgili hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

(2) Bir proje veya tezde kaynak belirtmeden tamamen veya kýsmen intihalde bulunulduðu kanýsýna varan öðretim elemaný, durumu bir tutanakla enstitü müdürlüðüne bildirir. Tutanaða, intihal yapýlan eserin veya ilgili bölümünün bir nüshasý eklenir.

(3) Diploma iptali halinde, diplomanýn verdiði tüm hak ve yetkiler, diplomaya hak kazanýldýðý tarihten itibaren sona erer. Diploma iptali, yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý gibi duyurulur.

(4) Mezun olanlar hakkýnda soruþturma Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri uyarýnca yürütülür. Ancak bu hallerde, soruþturma, proje veya tez danýþmanlýðý yapma niteliklerine sahip en az üç öðretim üye veya görevlisinden oluþan bir soruþturma komisyonu tarafýndan yürütülür.

(5) Proje veya tezde intihal olduðunun tespit edilmesi halinde verilmiþse diploma enstitü yönetim kurulu kararýya iptal edilir.

Uzaktan eðitim-öðretim yapan lisansüstü programlar

MADDE 50 (1) Uzaktan eðitim-öðretim yapan lisansüstü programlar bu Yönetmelik hükümlerine göre Akademik Kurul tarafýndan belirlenecek esas ve usullerle yürütülür.

Doktora programýndan yüksek lisans programýna geçiþ

MADDE 51 (1) Doktora programýna lisans derecesiyle kabul edilmiþ öðrenciler, aþaðýdaki koþullarý yerine getirmiþ olmalarý halinde yüksek lisans programlarýna geçebilir:

a) Standart kredi toplamý en az yirmibir (21), AKTS kredisi toplamý ise en az kýrkdokuz (49) olan en az yedi (7) dersin doktora için aranan baþarý koþullarýyla tamamlanmýþ olmasý,

b) Baþarýsýz derslerinin bulunmamasý,

c) Sýnamalý statüde olmamalarý,

ç) Ayný daldaki tezli yüksek lisans programlarýna geçmek isteyenlerin en geç öðrenimlerinin dördüncü yarýyýlýnda, ayný daldaki tezsiz yüksek lisans programlarýna geçmek isteyenlerin en geç beþinci yarýyýlýnda olmalarý,

d) Herhangi bir nedenle iliþik kesilme durumunda bulunmamalarý.

(2) Bu þekilde yüksek lisans programlarýna geçen öðrenciler, o yüksek lisans programýna doðrudan baþlamýþ öðrencilerle ayný hükümlere tâbidir ve doktora programýnda geçen süreleri yüksek lisans programýnda geçmiþ sayýlýr.

Yaz öðretimi

MADDE 52 (1) 11/11/2002 tarihli ve 24933 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Kredili Sistem Lisans ve Önlisans Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinin yaz öðretimine iliþkin ek 1 inci maddesi hükmü lisansüstü programlar için de uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 53 (1) 13/5/2003 tarihli ve 25107 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Tezsiz yüksek lisans programýndan mezun olanlarýn doktoraya kabul edilmesi

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarýna kayýtlý olup kayýtlý olduðu programdan mezun olan öðrenciler bu Yönetmelikte aranan koþullarý yerine getirmeleri kaydýyla doktora programlarýna kabul edilebilirler.

Ýntibak

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) 2013-2014 Akademik Yýlýndan önce lisansüstü programlara kayýt yaptýrmýþ öðrenciler öðrenimlerine bu Yönetmeliðin 53 üncü maddesi ile yürüklükten kaldýrýlan yönetmelik hükümlerine göre devam ederler.

Yürürlük

MADDE 54 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 55 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü yürütür.