23 Þubat 2014  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28922

YÖNETMELÝK

Ondokuz Mayýs Üniversitesinden:

ONDOKUZ MAYIS ÜNÝVERSÝTESÝ TARIMSAL UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ondokuz Mayýs Üniversitesi Tarýmsal Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, organlarýna, organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik;  Ondokuz Mayýs Üniversitesi Tarýmsal Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, organlarýna, organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez (OMÜTUAM): Ondokuz Mayýs Üniversitesi Tarýmsal Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Ondokuz Mayýs Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Ondokuz  Mayýs Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Ondokuz Mayýs Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; Ondokuz Mayýs Üniversitesi bünyesinde tarým, hayvancýlýk ve gýda konularýnda yürütülecek araþtýrma, uygulama, eðitim ve yayým faaliyetlerini koordine etmek, ilgili akademik birimlerin eðitim-öðretim, gezi-inceleme, staj, proje ve tez çalýþmasý gibi faaliyetlerine destek vermek, yeni yetiþtirme ve ýslah yöntemleri uygulayýp geliþtirmek, bunlarý üretici ve öðrencilere tanýtmak ve gerektiðinde onlarý eðitmek, bölgesel ve ulusal kalkýnmaya katký saðlayacak iþbirliði mekanizmalarýný kurmak ve sürdürülebilir hale getirmek için gerekli olan kurumsal ortamý oluþturmak ve danýþmanlýk hizmetleri vermektir.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren ziraat fakültesi, veteriner fakültesi, mühendislik fakültesi, tarým ve hayvancýlýk ile ilgili yüksekokul ve meslek yüksekokullarýnda yapýlan tarým ve hayvancýlýk ile ilgili faaliyetleri tek çatý altýnda birleþtirmek.

b) Üniversitede bitkisel, hayvansal ve gýda üretimi ile ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarýnýn ön lisans, lisans ve lisansüstü öðretim programlarýnda öngörülen uygulama dersleri, pratik çalýþmalar, staj, tez ve araþtýrma projeleri için uygun yer, materyal ve hizmet saðlamak.

c) Üniversitenin tarýmsal üretime uygun alan ve tesisleri ile anlaþmalý kamu ve özel sektör iþletmelerinde üretim planlarý yapmak, her türlü bitkisel ve hayvansal üretimi gerçekleþtirmek, bilimsel ve teknolojik yenilikleri takip ederek üretilen ürünleri pazara sunmak ve bu yolla Merkezin faaliyetleri için kaynak oluþturmak.

ç) Her türlü bitkisel ve hayvansal üretim alanlarý, bitkisel ve hayvansal kaynaklý gýda üretimi, hayvan ve bitki saðlýðý, tarýmsal mekanizasyon, biyoteknoloji, biyosistem, biyoenerji, tarým ekonomisi, toprak ve bitki besleme ve tarýmý ilgilendiren diðer alanlarda, çaðdaþ temel ve teknolojik uygulamalar yapmak ve bu alanlardaki çalýþmalara destek olmak.

d) Bitkisel, hayvansal ve her türlü gýda üretimine iliþkin proje ve rapor hazýrlamak, test ve deneyler yapmak, danýþmanlýk ve bilirkiþilik hizmetleri vermek, tarýmsal üretimden kaynaklanan çevre sorunlarýnýn çözümüne yönelik projeler yürütmek.

e) Islah çalýþmalarý yapmak, nitelikli damýzlýk hayvan ve bitki materyalleri üretimi için gen ve embriyo aktarýmý yapabilecek altyapý kurmak, gen bankalarý oluþturmak veya oluþturulmasýna katký saðlamak.

f) Merkezin amaçlarý doðrultusunda her türlü yayýn yapýlmasýna imkan saðlamak, veri ve dokümantasyon merkezi oluþturmak, ulusal ve uluslararasý düzeyde kongre, panel, konferans, sempozyum, çalýþtay, kurs ve seminer tarzýnda eðitim amaçlý programlar düzenlemek, ilgili kamu ve sivil toplum kuruluþlarý ile iþbirliði ve araþtýrma imkanlarýný geliþtirmek.

g) Projeli bilimsel araþtýrmalara ortak olmak veya desteklemek; araþtýrmacýlara kaynak, araþtýrma materyali, çalýþma alaný ve tarýmsal amaçlý her türlü araþtýrma-geliþtirme faaliyetlerine mali destek saðlamak.

ð) Merkez faaliyetlerinin biyogüvenlik ve biyoetikle ilgili kurallara uygunluðunu saðlamak ve bu konuda denetim yapmak.

h) Çevre ve bölge üreticilerine yönelik eðitim programlarý, seminerler, konferanslar ve benzeri faaliyetler düzenlemek.

ý) Geliþtirilecek ve uygulanacak üretim model ve yöntemleri ile bölge üreticilerine öncülük etmek ya da bu amaçla yapýlan faaliyetlere olanaklar ölçüsünde katkýda bulunmak.

i) Kalkýnma planlarý ilke ve hedefleri doðrultusunda birim baþýna verimi ve toplam üretim artýþýný saðlayacak araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarý yapmak, yapýlmasýna destek saðlamak.

j) Araþtýrma sonuçlarýný üretime aktarmak, bu yolla elde edilen veriler ile anaç ve damýzlýk materyalini kamu ve özel kuruluþlarýn hizmetine, döner sermaye kapsamýnda sunmak.

k) Elde edilen ürünleri deðerlendirmek ve pazara hazýrlamak, bu alandaki faaliyetlere destek saðlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Müdür yardýmcýlarý.

c) Yönetim Kurulu.

ç) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Merkezin faaliyetleri ve amacý ile ilgili bir bilim dalýnda çalýþan öðretim üyeleri arasýndan 3 yýllýðýna Rektör tarafýndan görevlendirilir.  Rektör gerekli gördüðü hallerde Müdürü deðiþtirebilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek ve yönetmek.

b) Yönetim Kuruluna baþkanlýk yapmak.

c) Yönetim Kurulunun aldýðý kararlarý ve çalýþma programýný uygulamak.

ç) Merkezin çalýþmalarý ile ilgili yýllýk faaliyet raporunu ve bir sonraki yýlýn çalýþma programýný hazýrlamak ve Yönetim Kurulunun onayýna sunmak.

Müdür yardýmcýlarý ve görevleri

MADDE 10 (1) Müdür; çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere, ziraat fakültesi ve veteriner fakültesi öðretim üyeleri arasýndan, Merkezin faaliyetlerine uygun çalýþmalar yapan, tam zamanlý çalýþan birer öðretim üyesini müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayýna sunar. Müdürün görev süresi sona erdiðinde yardýmcýlarýnýn da görev süreleri sona erer.

(2) Müdür yardýmcýlarýnýn görevleri þunlardýr:

a) Müdüre vekâlet etmek.

b) Merkezin yönetim ve iþleyiþinde Müdüre yardýmcý olmak.

c) Müdür tarafýndan belirlenen görevleri yürütmek.

Yönetim kurulu

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardýmcýlarý ile merkezin faaliyetleri ve amacý ile ilgili bilim dallarýnda çalýþan öðretim elemanlarý arasýndan 3 yýllýðýna Rektör tarafýndan görevlendirilen ziraat fakültesinden 2 üye, veteriner fakültesinden 2 üye, mühendislik fakültesinden 1 üye ile ilgili yüksekokul ve meslek yüksekokullarýndan 1 üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluþur.

(2) Görevlendirme, rapor ve benzeri nedenlerle 3 aydan fazla süreyle görevden ayrýlma veya mazeretsiz olarak kesintisiz 3 toplantýya katýlmama hallerinde üyelik kendiliðinden sona erer. Boþalan üyelik için Rektör ayný usul ile bir ay içinde yeni üye görevlendirir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün baþkanlýðýnda ayda bir defa olaðan olarak toplanýr. Ýhtiyaç halinde Müdür tarafýndan olaðanüstü toplantýya çaðrýlabilir. Yönetim Kurulu, salt çoðunlukla toplanýr ve salt çoðunlukla karar alýr.

(4) Yönetim Kurulu kararlarý Rektörün onayýndan sonra yürürlüðe girer.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 12 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a)                Merkezin geliþmesini saðlamak için plan ve programlar hazýrlamak.

b) Uzman alt komisyonlar ve kýsa veya uzun süreli çalýþma gruplarý oluþturmak.

c)                Üniversite içinden veya dýþýndan konuyla ilgili uzman görüþleri istemek.

ç) Müdürlük ve ilgili birimler tarafýndan hazýrlanan yýllýk faaliyet raporlarýný sonuçlandýrmak.

d) Merkezin yýllýk bütçe önerilerini hazýrlamak.

e) Merkezin araþtýrma ilke ve hedeflerini belirlemek.

f) Üniversitenin ilgili birimleri tarafýndan Merkezde yürütülmek üzere hazýrlanan projelerin uygulanabilirliðini incelemek, uygun bulunanlarýn gerçekleþmesini saðlamak, eðitim ve öðretim ile ilgili diðer birimlere destek vermek için tedbirler almak.

g) Müdüre Merkez iþlerinin yürütülmesinde yardýmcý olmak.

ð) Elde edilen ürünlerin deðerlendirilmesi ve pazarlanmasý konularýnda planlar hazýrlamak.

h) Merkezin idari, teknik ve yardýmcý personeli ile bu unvanlar altýnda çalýþtýrýlacak sözleþmeli personelin planlamasýný yapmak ve ihtiyaçlarý belirlemek.

ý) Merkez faaliyetlerinin geliþtirilmesi için danýþmanlýk yapmak ve/veya yaptýrmak.

i) Merkeze kaynak temini konusunda tedbirler almak.

j) Yönetim Kurulunun oluþturulmasýndan sonraki 2 ay içerisinde ilk yýlýn plan ve bütçesini hazýrlamak.

Danýþma kurulu

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulu; Rektör, ilgili Rektör yardýmcýsý, Müdür, müdür yardýmcýlarý, yönetim kurulu üyeleri, Ziraat Fakültesi Dekaný, Veteriner Fakültesi Dekaný, Mühendislik Fakültesi Dekaný, ilgili yüksekokul ve meslek yüksekokullarýnýn müdürleri ile gerekli görülmesi halinde ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýnýn temsilcilerinden oluþur.

(2) Danýþma Kurulunun baþkaný Rektördür. Rektörün katýlmadýðý toplantýlara ilgili Rektör yardýmcýsý baþkanlýk yapar. Danýþma Kurulu, baþkanýn daveti üzerine toplanýr.

(3) Danýþma Kurulunun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili deðerlendirmeler yapmak ve önerilerde bulunmaktýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 14 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre, Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Uygulama yerleri ve hizmetlerin yürütülmesi

MADDE 15 (1) Uygulama yerleri; Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan Merkezin kullanýmýna tahsis edilen tarým ve hayvancýlýk faaliyetleri yapmaya elveriþli nitelikte alt yapýya sahip mevcut çiftlik ve diðer alanlar ile anlaþmalý kamu ve özel sektöre ait iþletmelerdir.

Harcama yetkilisi

MADDE 16 (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ondokuz Mayýs Üniversitesi Rektörü yürütür.