23 Þubat 2014  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28922

YÖNETMELÝK

Uþak Üniversitesinden:

UÞAK ÜNÝVERSÝTESÝ BÝLGÝSAYAR BÝLÝMLERÝ UYGULAMA

VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Uþak Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyetlerine, yönetim organlarýna ve organlarýnýn görevlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Uþak Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyetlerine, yönetim organlarýna ve organlarýnýn görevlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Uþak Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Uþak Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý þunlardýr:

a) Akademik ve bilimsel anlamda yürütülen yurt içi ve yurt dýþý projelerde ihtiyaç duyulan yazýlým ve otomasyonlarla ilgili danýþmanlýk yapmak, bu konuda akademisyenler ile iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak.

b) Biliþim alanýnda faaliyet gösterecek öðrencilerin Merkez bünyesinde görevlendirilerek mesleki bilgi, tecrübe ve kariyer alanlarýnda desteklemek ve Üniversitedeki biliþim teknolojileri ve yazýlým kalitesi/yazýlým süreç yönetimi çalýþmalarýna öncülük etmek, uygulama yapacak öðretim elemanlarýný merkezin faaliyet alanýna giren konularda desteklemek, eðitimler vermek.

c) Biliþim alanýndaki projelerde ülke ve dünya ölçeðinde, akademik ve bilimsel uygulamalara yönelik çözümlere öncelik vermek.

ç) Türkiyenin bilgi toplumuna geçiþ sürecinde akademik ve bilimsel çalýþmalar yaparak, bu konuda uygulanacak politikalarýn belirlenmesine katkýda bulunmak.

d) Yapýlacak akademik ve bilimsel çalýþmalar ile Üniversitenin biliþim konusunda ön plana çýkmasýný saðlamak, üniversite-sanayi iþbirliði çerçevesinde tüm kurum ve kuruluþlara biliþim alanýnda danýþmanlýk hizmeti vererek, gerek bölgenin gerekse ülkenin kalkýnmasýna yardýmcý olmak.

Faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez amaçlarýný gerçekleþtirmek üzere aþaðýda belirtilen faaliyetlerde bulunur:

a) Üniversite içindeki ve dýþýndaki akademik ve bilimsel projelerde ihtiyaç duyulan yazýlým ve otomasyonlarý gerçekleþtirmek, bu konularda danýþmanlýk yapmak ve gerekli koordinasyonu saðlamak.

b) Bilgisayardan yararlanan tüm kurum ve kuruluþlarýn biliþim teknolojileri ve yazýlým alanýnda ihtiyaç duyduðu konularda araþtýrma ve uygulamalar yapmak.

c) Bilgi toplumuna geçiþ sürecinde Türkiyenin kalkýnmasýna ve geliþmesine yardýmcý nitelikteki bilgisayar destekli bilimsel ve teknolojik araþtýrmalarý planlamak, gerektiðinde bilgisayar uygulamalarýný gerçekleþtirmek ve özendirmek.

ç) Bilgisayarla ilgili araþtýrma ve uygulamalarda yerli ve yabancý kuruluþlarla iþbirliði yapmak.

d) Çok disiplinli araþtýrma projeleri geliþtirilmesine ve uygulama alanýna aktarýlmasýna yönelik koordinasyon ve iþbirliðini saðlamak.

e) Araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarýnýn çaðdaþ düzeyde yerleþmesi ve yaygýnlaþmasý için gerekli önlemleri almak.

f) Temel ve uygulamalý araþtýrma konularýnda çaðdaþ düzeyde bilimsel proje üretimi için gerekli önlemleri almak.

g) Öðrencileri araþtýrmaya yöneltmek, araþtýrma anlayýþý ve yöntemleri konusunda eðitim vermek, öðrencilerin araþtýrma projelerinin uygulanmasýna yardýmcý olmak ve bu projelere imkân saðlamak.

ð) Her düzeyde araþtýrmacýnýn geliþimine yönelik eðitim programlarý, konferanslar, kurslar, seminerler, ulusal ve uluslararasý kongreler düzenlemek, gerektiðinde bu konularla ilgili sertifikalar vermek ve faaliyetlerle ilgili yayýnlar yapmak.

h) Araþtýrmacýlar arasý bilimsel proje yarýþmalarý düzenlemek suretiyle veya diðer yöntemler ile bilimsel çalýþmalarý teþvik etmek.

ý) Yurt içi ve dýþýndaki benzer kuruluþlarla, amacýna yönelik ortak çalýþmalar yapmak ve bilgi alýþveriþinde bulunmak.

i) Merkezin araþtýrma için gerekli imkânlarýný arttýrma ve çaðdaþlaþtýrma konularýnda çalýþmalar yapmak.

j) Diðer üniversitelerle iþbirliði çerçevesinde, araþtýrma fonlarý ile yürütülen projelere eðitim ve teknik destek saðlamak.

k) Merkezin iþlevsel alanlarýnda güvenlik ve etik kurallarýný uygulamak.

l) Merkezin kuruluþ amacýna uygun diðer çalýþmalarý yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý, Çalýþma Birimleri ve Görevleri

Merkez organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür ve görevleri

MADDE 8 (1) Müdür, üç yýl süre ile Üniversitenin konuyla ilgili öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan seçilir ve görevlendirilir. Süresi biten Müdür, yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür, kendisine çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan en çok iki kiþiyi üç yýl için müdür yardýmcýsý olarak görevlendirmek üzere Rektöre sunar. Müdürün görevi sona erdiðinde müdür yardýmcýlarýnýn da görevi kendiliðinden sona erer.

(3) Müdür, görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda yardýmcýlarýndan birini vekil býrakýr. Vekâlet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir.

(4) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezin amaçlarý doðrultusunda çalýþmalarýn düzenli bir þekilde yürütülmesini saðlamak.

b) Merkezi temsil etmek.

c) Yönetim Kuruluna ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek.

ç) Merkez çalýþmalarýnýn gerektirdiði görevlendirmeleri yapmak.

d) Yönetim Kurulu kararlarýný uygulamak.

e) Danýþma Kurulunu toplantýya davet etmek.

f) Merkezin idari ve mali iþlerini yürütmek.

g) Merkezin faaliyet raporlarýný hazýrlayarak Yönetim Kurulunun görüþü alýndýktan sonra Rektörün onayýna sunmak.

ð) 2547 sayýlý Kanun, yönetmelikler ve ilgili mevzuat ile kendisine verilen diðer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 9 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardýmcýlarý ve Merkezin çalýþma alaný ile bilgisayar teknolojileri konusunda deneyimli, Üniversitenin tam zamanlý öðretim elemanlarý arasýndan belirlenen ve Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilen en az üç, en fazla yedi üyeden oluþur. Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine ayný usulle son verilebilir. Yönetim Kurulu yetkilerini uygun gördüðü ölçüde Müdüre devredebilir.

(2) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþma düzenini tespit etmek.

b) Merkezin kuruluþ amacýna uygun olan müracaatlarý inceleyerek, uygun görülen destekleme þeklini karara baðlamak.

c) Merkez tarafýndan desteklenen araþtýrma ve uygulamalarla ilgili fikri ve sýnaî patent haklarýna ait esaslarý ve kullanýþ þekillerini ilgili mevzuata göre tespit etmek.

ç) Araþtýrmacý ve uygulayýcý elemanlarýn araþtýrma ve yayýn konularýnda mali destek isteklerini imkânlar dâhilinde karþýlamak amacýyla kararlar almak.

d) Merkezin yýlsonu raporunu hazýrlamak.

e) Müdürün daveti ile ayda en az bir defa toplanmak.

Danýþma Kurulu ve görevleri

MADDE 10 (1) Danýþma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduðu konularda istiþarî nitelikte görüþ, deðerlendirmeler ve önerilerde bulunmak üzere oluþturulan kuruldur. Bir önceki yýla ait iþler hakkýnda bilgi alýr, yýllýk çalýþma planýný görüþür.

(2) Danýþma Kurulu; Yönetim Kurulu tarafýndan önerilen ve Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilen, Üniversite içinden veya istekleri halinde konu ile ilgili kamu ve özel kuruluþlarýn temsilcilerinden ve/veya istekleri halinde konu ile ilgili uzman kiþilerden oluþur. Danýþma Kurulu üye sayýsý en az üç, en fazla on beþ kiþiden oluþur. Kurul, Müdürün çaðrýsý üzerine yýlda en az bir kere toplanarak, Merkezin çalýþmalarý konusunda ve yeni çalýþma alanlarý üzerinde görüþ ve önerilerini bildirir.

Çalýþma birimleri ve görevleri

MADDE 11 (1) Merkezde; Merkezin faaliyet alanlarýnda çalýþmalar yapmak üzere çalýþma birimleri oluþturulur.

(2) Çalýþma birimlerinde faaliyetler, faaliyet alanýyla ilgili kýsmen deneyimi olan Üniversitede tam gün statülü öðretim elemaný olan birim sorumlularýnýn denetiminde yürütülür. Birim sorumlularý, Rektör tarafýndan bir yýl süreyle görevlendirilir. Birim sorumlularý bu sürenin sonunda tekrar görevlendirilebilir veya süresinden önce görevlerine son verilebilir. Birim sorumlularý çalýþma biriminin ihtiyaçlarýný zamanýnda tespit eder ve Müdüre bildirir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 12 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 13 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör, bu yetkisini tamamen veya kýsmen Merkez Müdürüne devredebilir.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Uþak Üniversitesi Rektörü yürütür.