Yönetmelik

          Uludağ Üniversitesinden:

Uludağ Üniversitesi Öğrenci Kültür-Sanat, Spor ve Bilim

Etkinlikleri Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; öğrencilerin beden ve ruh sağlıklarını, kişiliklerini geliştirmek amacıyla yapılacak etkinliklerle ilgili olarak oluşturulacak organların teşkiline, bunların görev ve yetkilerine ve çalışmalarına ilişkin usul ve esasları  düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik; Uludağ Üniversitesinde öğrenciler tarafından düzenlenecek tüm kültür-sanat, spor ve bilim etkinliklerine ve bu etkinliklerle ilgili olarak oluşturulacak organların teşkiline, bunların görev ve yetkilerine ve çalışmalarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun  14 üncü ve 47 nci   maddelerine dayanılarak düzenlenmiştir.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen:

             Öğrenci Etkinlikleri Komisyonu (ÖEK): Öğrenci etkinliklerinden sorumlu organı,

             Öğrenci Kültür-Sanat, Spor ve Bilim  Toplulukları (ÖKSBT): Öğrenci kuruluşlarını,

             Kültür Sanat Etkinlikleri Öğrenci Temsilcisi: Kültür sanat birliği seçimleri sırasında en çok oy alan birlik üyesini,

             Bilim Dalı Etkinlikleri Öğrenci Temsilcisi: Bilim dalı birliği seçimleri sırasında en çok oy alan birlik üyesini,

             Spor Etkinlikleri Öğrenci Temsilcisi: Spor birliği seçimleri sırasında en çok oy alan birlik üyesini,

             Danışman: Öğrenci topluluğu danışman öğretim elemanını,

             SKSD: Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesini

             ifade eder.                                           

İKİNCİ BÖLÜM

Organların Oluşumu, Görev  ve Yetkileri

             Organlar

             Madde 5 — Bu Yönetmelik uyarınca öğrenci etkinlikleri aşağıda belirtilen organlar aracılığı ile gerçekleştirilir:

             a) Öğrenci Etkinlikleri Komisyonu (ÖEK): Rektör tarafından görevlendirilen bir rektör yardımcısı veya danışmanının başkanlığında, Senato tarafından seçilen sekiz öğretim elemanı, Birlikleri oluşturan topluluk başkanlarınca seçilen üç öğrenci temsilcisinden oluşur. Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Başkanı ile öğrenci konsey başkanı komisyonun doğal üyesidir. Başkan, komisyon üyelerinden birini yardımcısı olarak seçer. ÖEK üyelerinin görev süreleri eğitim yılının başında başlar ve bir yıldır. Komisyonunun sekreterya görevini SKSD başkanı yürütür.

             b) Öğrenci Kültür Sanat, Spor ve Bilim Toplulukları (ÖKSBT) : Kuruluşları ve çalışma esasları bir yönerge ile belirlenen öğrenci kuruluşlarıdır.

             c) Kültür Sanat Toplulukları Birliği : ÖEK tarafından kendi üyeleri arasından bir yıllığına seçilen bir başkan ve kültür-sanatla ilgili öğrenci toplulukları başkanlarının kendi aralarından seçtikleri dört asil dört yedek üyeden oluşur. Başkan, üyelerden birini kendine yardımcı olarak seçer.

             d) Spor Toplulukları Birliği : ÖEK tarafından kendi üyeleri arasından bir yıllığına seçilen bir başkan ve spor ile ilgili öğrenci toplulukları başkanlarının kendi aralarından seçtikleri dört asil dört yedek üyeden oluşur. Başkan, üyelerden birini kendine yardımcı olarak seçer.

             e) Bilim Dalı Toplulukları Birliği : ÖEK tarafından kendi üyeleri arasından bir yıllığına seçilen bir başkan ve bilim dalı ile ilgili öğrenci toplulukları başkanlarının kendi aralarından seçtikleri dört asil dört yedek üyeden oluşur. Başkan, üyelerden birini kendine yardımcı olarak seçer.

             Birlikler biri eğitim yılı başında, diğeri sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanmak zorundadır. Başkan gerekli gördüğü zaman birlikleri  toplantıya çağırabilir. Birlik başkanları kendilerine bağlı öğrenci topluluklarının kuruluş, çalışma ve denetimlerinden sorumludur.

             Öğrenci etkinlikleri komisyonunun çalışma esasları

             Madde 6 — ÖEK, öğrenci etkinliklerinin yürütülebilmesi için gerekli kriterleri belirleyerek etkinliklerin en üst düzeyde planlanması ve yürütülmesinden sorumludur. Eğitim döneminin başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa ve başkanın gerekli gördüğü durumlarda toplanır. Başkan gerekirse komisyonu kültür sanat toplulukları birliği, spor toplulukları birliği ve bilim dalı toplulukları birliği ile birlikte toplantıya çağırabilir.

             Birlikler, bünyelerinde bulunan toplulukların istek ve önerileri doğrultusunda hazırlayacakları çalışma programlarını, bütçe önerilerini ve yıl sonunda hazırlayacakları faaliyet raporlarını ÖEK’ya sunarlar. ÖEK bu raporlardan oluşturacağı genel programı her eğitim yılı başında, gerçekleştirilen etkinliklerle ilgili raporu da eğitim yılı sonunda Uludağ Üniversitesi Senatosuna sunar.

             Öğrenci etkinlikleri komisyonunun görev ve sorumlulukları

             Madde 7 — ÖEK’nun görev ve sorumlulukları şunlardır:

             a) Öğrenci etkinliklerinin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak en üst düzeyde planlanıp yürütülmesini sağlamak.

             b) Öğrenci etkinliklerinin yürütülmesi için gerekli kurulları ve komisyonları oluşturmak.

             c) ÖKSBT’nın verimli ve sağlıklı çalışmalarını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, denetleme görevini yapmak.

             d) ÖKSBT’nın faaliyetlerine katkıda bulunabilmek amacıyla harcamaları planlamak ve bütçe yapmak.

             e) Öğrenci etkinlikleri ile ilgili olarak yıllık faaliyet raporu ve gelecek yılın faaliyet programını her yeni eğitim yılı başında Senatoya sunmak.

             f) Üniversite dışındaki veya üniversiteler arasındaki benzer kuruluşlar ile ilişki kurarak ortak etkinlikler için çalışmalarda bulunmak.

             Üniversite şenlikleri yürütme kurulu

             Madde 8 — Üniversitede her yıl geleneksel olarak yapılan şenlikler, Üniversite Şenlikleri  Yürütme Kurulu tarafından düzenlenir. Bu Kurul; ÖEK başkanı ve yardımcısı, birlik başkanları, birlikler tarafından seçilen üç öğrenci temsilcisi, öğrenci konsey başkanı ve SKSD başkanından oluşur. Rektör gerekli gördüğü öğretim elemanlarını da Kurulun üyesi olarak görevlendirebilir.

             Öğrenci toplulukları birliklerinin görev ve sorumlulukları

             Madde 9 — Öğrenci toplulukları birliklerinin görev ve sorumlulukları şunlardır:

             a) Akademik takvime uygun olarak çalışma takvimi oluşturmak.

             b) Bağlı öğrenci toplulukları yürütme kurullarının yıllık faaliyet planlarını değerlendirerek benzer etkinliklerin birlikte yürütülmesini sağlamak.

             c) Hazırlayacakları genel etkinlik programını onay için ÖEK’na sunmak.

             d) ÖEK’nca onaylanan etkinliklerin yürütülmesini sağlamak.

             e) Yapılacak olan etkinliklerin plan ve programlarını hazırlamak, kayıtlarını tutmak ve zamanında SKSD Kültür Müdürlüğüne bilgi vermek.

             f) ÖEK’ya sunulmak üzere yıl sonu faaliyet raporlarını hazırlamak.

             g) Her eğitim öğretim yılı başında, bağlı toplulukların genel kurullarını koordine etmek.

             h) Birlik üyeleri arasında görev dağılımı yaparak etkinliklerin sorumlu yürütücülerini belirlemek.

             i) Etkinliklerin yürütülmesinden sorumlu kişiler ve  etkinlik yapma talebinde bulunan toplulukların başkanları ile alt komisyonlar oluşturarak etkinlikleri gerçekleştirmek.

             j) Etkinliklere başlanılabilmesi için, yapacakları her iş ve işlemde SKSD Kültür Müdürlüğünü yazılı olarak bilgilendirmek.

             k) Zorunlu sebeplerden dolayı, onayı alınan yıllık faaliyet planının dışında etkinlik düzenlenmesi gerekirse konuyla ilgili talepleri için, ilgili birliklere başvurmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             Madde 10 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 3/2/1984 tarihli  ve 18301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Yüksek Öğretim Kurumları Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             Madde 11 — 25/7/2001 tarihli ve 24473 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan "Uludağ Üniversitesi Öğrenci Kültür-Sanat ve Spor Etkinlikleri Yönetmeliği" yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             Madde 12 — Bu Yönetmelik  yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 13 — Bu Yönetmelik hükümlerini Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.