Yönetmelik

             İstanbul Bilgi Üniversitesinden:

İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve

Araştırma Merkezi Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Bilgi Üniversitesine bağlı olarak kurulan İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik, İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 —Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine ve 14 üncü maddesi ile ek 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

             Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesini,

             Üniversite Yönetim Kurulu: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             Rektör: İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörünü,

             Merkez:  İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi(BİLGİ-GÖÇ)’ni,

             Merkez Müdürü: İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü,

             Merkez Yönetim Kurulu: İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,

             Merkez Danışma Kurulu: İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

             Merkezin amacı

             Madde 5 — Merkezin amacı; iç-dış göçler ve uluslararası göç hareketlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları konusunda bilimsel araştırma, uygulama, eğitim ve dokümantasyon çalışmaları yapmak, ilgili resmi ve özel kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışmak ve göçe ilişkin alanlarda bilgi birikimi sürecine katkıda bulunmaktır.

             Merkezin faaliyet alanları

             Madde 6 — Merkez, 5 inci maddede öngörülen amacına ulaşabilmek için aşağıdaki  faaliyetlerde bulunur:

             a) Türkiye’deki iç ve dış göç olgu ve süreçlerini kapsayan çeşitli konularda araştırma yapmak ve bunları Türkçe ve/veya yabancı dillerde yayımlamak.

             b) Göçlerin sosyal, ekonomik, hukuksal ve kültürel boyutlarını kapsayan konularda ulusal ve uluslararası nitelikte konferans, sempozyum, kollokyum, seminer, çalıştay, sergi  ve benzeri çalışma ve etkinliklerde bulunmak.

             c) Amacının gerçekleşmesine hizmet edecek Türkçe ve yabancı dilde yayınlar yapmak.

             d) Merkezin çalışma alanıyla ilgili konularda faaliyette bulunan ulusal ve uluslararası, resmi veya özel kurum ve kuruluşlarla Merkezin amacı doğrultusunda işbirliğinde bulunmak, ortak çalışmalar ve eğitim programları düzenlemek.

             e) Göç konusunda ulusal ve uluslararası göç araştırma projelerinin gerçekleşebilmesi  için gerekli koordinasyonu yürütmek,  bu projeler için destek sağlamak.

             f) Gerektiğinde, Üniversite Yönetim Kurulunun kararı ve belirleyeceği usul ve esaslarla, iç ve uluslararası göç alanlarında gerekli yayın, belge ve bilgileri içeren bir dokümantasyon merkezi ve arşiv oluşturmak.

             g) İç ve uluslararası göç alanlarında ulusal ve uluslararası bir elektronik iletişim ağı kurmak.

             h) 2547 sayılı Kanun ile buna bağlı olarak çıkarılan diğer mevzuat ve İstanbul Bilgi Üniversitesi yönetmelikleri çerçevesinde danışmanlık, bilirkişilik ve benzeri faaliyetlerde bulunmak.

             i) Amacıyla ilgili konularda yapılacak araştırma, inceleme ve eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesinde yerli ve yabancı uzmanlardan yararlanmak.

             j) Amacı ile ilgili diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

             Merkezin yönetim organları

             Madde 7 — Merkezin yönetim organları şunlardır:

             a) Merkez Müdürü,

             b) Merkez Yönetim Kurulu,

             c) Merkez Danışma Kurulu.

             Merkez müdürü

             Madde 8 — Merkez Müdürü, Üniversitenin tam zamanlı öğretim üyeleri arasından üç yıl süreyle Rektör tarafından görevlendirilir.

             Görev süresi dolan Merkez Müdürü, yeniden görevlendirilebilir.

             Merkez müdürünün görev ve yetkileri

             Madde 9 — Merkez Müdürünün görev ve yetkileri şunlardır:

             a) Merkezi yönetmek ve temsil etmek.

             b) Merkez Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak ve başkanlık etmek.

             c) Merkez faaliyetlerinin, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen amacı doğrultusunda yürütülmesini sağlamak.

             d) Merkez Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını sağlamak.

             e) Merkezin idari işlerini yürütmek.

             f) Yıllık çalışma ve faaliyet programları ile faaliyet raporlarını hazırlayıp Merkez Yönetim Kuruluna sunmak ve kabul edilen program ve faaliyet raporlarını onay için Rektöre sunmak.

             g) Merkezin faaliyetleriyle ilgili yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek, Merkezin faaliyetlerine ve amacına uygun projelerin yürütülmesi ve bunlara ulusal ve uluslararası zeminde destek ve mali kaynak sağlanması için girişimlerde bulunmak.

             Merkez yönetim kurulu

             Madde 10 — Merkez Yönetim Kurulu; Merkez Müdürü ve Merkez Müdürünün teklifi üzerine Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektörce önerilecek altı aday arasından, Akademik Kurul tarafından üç yıl süreyle görevlendirilecek üç üye olmak üzere toplam dört üyeden oluşur. Üyelik süresi sona erenler, aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

             Akademik Kurul tarafından görevlendirilen üyelerden, görev süresi dolmadan önce üyelikten ayrılanların yerine, Merkez Müdürünün teklifi üzerine Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektörce önerilecek iki aday arasından Akademik Kurul tarafından yeniden görevlendirme yapılır. Bu üyeler, yerine görevlendirildikleri üyenin görev süresi sonuna kadar görev yaparlar.

             Merkez Yönetim Kurulu; üç ayda en az bir kez olmak üzere, Merkez Müdürünün daveti üzerine ve Merkez Müdürü tarafından belirlenen gündemle toplanır. Merkez Müdürünün uygun görmesi halinde, toplantı öncesi ve sırasında üyelerden gelen öneriler üzerine, gündeme başkaca hususlar eklenebilir.

             Merkez Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

             Merkez yönetim kurulunun görev ve yetkileri

             Madde 11— Merkez Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

             a) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde öngörülen amaç çerçevesinde ve Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen konulara ilişkin kararları almak,

             b) Merkez Müdürü tarafından hazırlanan yıllık çalışma ve faaliyet programları ile faaliyet raporlarını görüşmek ve karara bağlamak.

             Merkez danışma kurulu

             Madde 12 — Merkez Yönetim Kurulu, Merkezin faaliyet alanlarında tecrübesi olan veya bu alanlarla ilgilenen ve gerektiğinde bilgisine başvurulabilecek kişileri Merkez Danışma Kurulunda görevlendirebilir.

             Merkez Danışma Kurulu üyeleri üç yıllık süre için görevlendirilir. Üyelik süresi sona erenler, aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

             Merkez Danışma Kurulu, yılda en az bir kez olmak üzere, Merkez Müdürünün daveti üzerine toplanır. Merkez Müdürü, gerekli gördüğü hallerde, Merkez Danışma Kurulunu düşünce ve deneyimlerinden yararlanmak, görüşlerini almak üzere toplantıya çağırabilir.

             Merkez Danışma Kurulu, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde tanımlanan amacı doğrultusunda Merkezin faaliyetlerine yönelik görüş ve önerilerini Merkez Müdürüne ve Merkez Yönetim Kuruluna sunar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller       

             Madde 13 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Mütevelli Heyetinin yetkileri saklı kalmak üzere Akademik Kurul tarafından alınan kararlar uygulanır. Bu kararlar, Merkez Yönetim Kurulunun teklifi üzerine, Üniversite Yönetim Kurulunun görüşü alınarak Rektör tarafından Akademik Kurula önerilir.

             Yürürlük

             Madde 14 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 15 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü yürütür.