Yönetmelik

İstanbul Ticaret Üniversitesinden:

İstanbul Ticaret Üniversitesi Önlisans ve Lisans

Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 23/1/2002 tarihli ve 24649 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "İstanbul Ticaret Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"nin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde  4 — Fakülte, Meslek Yüksekokulu ve Hazırlık Okulu yıllık eğitim-öğretim ücretleri ve çeşitli amaçlarla alınacak diğer ücretler, Mütevelli Heyet tarafından her akademik yıl için yeniden belirlenir.

             Yıllık eğitim-öğretim ücretini belirlenen tarihlerde ödemeyen öğrencilerin kaydı yapılmaz, yenilenmez ve dondurulmaz. Bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz. Eğitim-öğretim ücretleri Mütevelli Heyet tarafından taksitlendirilebilir. Taksit ödeme tarihleri ilân edilir. Taksitlerden herhangi birinin belirlenmiş tarihlerde ödenmemesi durumunda da ilgili öğrenci için bu fıkradaki kurallar uygulanır.

             Bir akademik yılın başında kaydını yaptıran veya kaydını yenileyen bir öğrenci, herhangi bir sebeple Üniversiteden ayrıldığı takdirde, Üniversiteye olan eğitim ve öğretim ile ilgili borçlarının tümünü defaten ödemek zorundadır. Ayrılan öğrenci herhangi bir neden ileri sürerek daha önce yatırmış olduğu eğitim-öğretim ücretlerine ilişkin ödemelerin kendisine geri verilmesini talep edemez.

             Öğrencinin, bu Yönetmeliğin 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, sorumlu bulunduğu yarıyıl kredi yükünün altında ders alması halinde dahi, yıllık eğitim-öğretim ücreti tam olarak ödenir.

             İngilizce Hazırlık Sınıfındaki öğretim süresi hariç, Üniversitenin fakültelerinde sekiz, Meslek Yüksekokulunda dört yarıyıl sonunda başarısız olan öğrenciler, tekrarlayacakları her ders başına, Mütevelli Heyet tarafından belirlenen öğrenim ücretini öderler."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 12 — Üniversite öğrencileri; Senato’ca hazırlanan akademik takvimde belirlenen ve Rektörlükçe ilan edilen tarihlerde, bu Yönetmeliğin 21, 22, 23 ve 33 üncü maddelerinde belirtilen esaslara göre derslere yazılmak ve 4 üncü maddede belirtilen eğitim-öğretim ücretini ödemek suretiyle kayıt yenilemek zorundadırlar. Belirlenen süre içinde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler derslere ve sınavlara giremezler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu durumdaki öğrenciler, müteakip eğitim-öğretim yılında, süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapmadığı takdirde haklarında ilişik kesme işlemi yapılır."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 17 — İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencileri, kayıtlı bulundukları bir bölümden diğer bir bölüme veya programa, kayıtlı bulundukları bir programdan ise bir başka programa, Senatoca belirlenen ilke ve esaslara göre geçiş yapabilirler.

             Kayıtlı bulundukları bölümden Üniversite içinde başka bir bölüm veya programa; bir programdan başka bir programa geçiş yapmak isteyen öğrencinin geçiş başvurusunda bulunabilmesi için kayıtlı bulunduğu bölüm veya programda;

             a) Hazırlık sınıfı dışında, önlisans düzeyinde en az bir dönem, lisans düzeyinde en az bir yıl öğrenim görmüş, en geç beşinci yarıyıl başında ve kayıt yenileme süresi içinde başvurmuş olması,

             b) Bulunduğu bölüm veya programda almış olduğu derslerin genel not ortalamasının en az  2.50 olması,

             c) Bulunduğu bölüm veya programda disiplin cezası almamış olması,

             d) Bulunduğu bölüm veya programda başarısız dersinin olmaması,

             e) Transfer edilen derslerin ortalamasının en az 2.50 olması

             gerekir.

             Bölüm veya program değiştirmek isteyen öğrencinin girdiği yıla ait ÖSYS puanının, müracaat ettiği bölüm veya programın o yıla ait puan türüyle aynı türde bulunması gerekir.

             Özel yetenek sınavı ile alınan öğrenciler bölüm değişikliği yapamazlar.

             Yatay geçiş yoluyla bölüm / program değiştiren öğrenciler aynı eğitim-öğretim döneminde çift anadal başvurusu yapamaz.

             Geçiş yapmak isteyen öğrenci, akademik takvimde belirtilen süreler içinde geçiş yapmak istediği bölüm veya programı belirterek Rektörlüğe dilekçe ile başvurur. Başvurular geçiş yapılacak birimin kontenjanı ve bu maddede belirtilen koşullar dikkate alınarak sıralanır ve ilgili yönetim kurulunda karara bağlanır."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Bir öğrencinin bir yarıyıldaki kredi yükü, ders planında ilgili yarıyıl için gösterilen toplam kredi yükünü en çok altı kredi aşabilir. Bu rakam ağırlıklı not ortalaması en az 3,25 olan öğrenciler için danışmanın önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile üç kredi daha arttırılabilir."

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Diplomanın kaybı halinde; bir gazetede ilan edilmesi, dilekçe ile başvurulması ve gerekli ücretin ödenmesi koşulu ile diplomanın onaylı bir örneği verilir."

             Yürürlük

             MADDE 6 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

                MADDE 7 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü yürütür.