Milletlerarası Andlaşma

             Karar Sayısı : 2005/8761

             23 Eylül 2004 tarihinde Ankara’da imzalanan ekli “Türkiye-Cezayir Ekonomik,Bilimsel ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu 8 inci Dönem Toplantısı Tutanağı”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığı’nın 31/03/2005 tarihli ve EİGY/93153 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre,Bakanlar Kurulu’nca 14/4/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                 Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                  CUMHURBAŞKANI

                   

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

 

 

A.GÜL

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

A. ŞENER

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

M. A. ŞAHİN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

B. ATALAY

Devlet Bakanı

 

B.ATALAY

Devlet Bakanı V.

M. AYDIN

Devlet Bakanı

G. AKŞİT

Devlet Bakanı

K. TÜZMEN

Devlet  Bakanı

 

C. ÇİÇEK

Adalet Bakanı

M. V.GÖNÜL

Milli Savunma Bakanı

A.AKSU

İçişleri Bakanı

K.UNAKITAN

Maliye Bakanı

 

H.ÇELİK

Milli Eğitim Bakanı

Z. ERGEZEN

Bayındırlık ve İskan Bakanı

R.AKDAĞ

Sağlık Bakanı

B. YILDIRIM

Ulaştırma Bakanı

 

S.GÜÇLÜ

Tarım ve Köyişleri Bakanı

M. BAŞESGİOĞLU

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

A. COŞKUN

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

 

M.H.GÜLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

A. KOÇ

Kültür ve Turizm Bakanı

O. PEPE

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye-Cezayir

Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Karma

Komisyonu 8 inci Dönem Toplantısı Tutanağı

(Ankara, 21-23 Eylül 2004)

 

             Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti arasında 20 Ekim 1983 tarihli Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Anlaşmasının 8. Maddesi uyarınca kurulmuş olan, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu 8. Dönem Toplantısı, 21-23 Eylül 2004 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

             Türk Heyetine, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali Coşkun, Cezayir Heyetine ise, Enerji ve Madenler Bakanı Dr. Sayın Chakib Khelil başkanlık etmiştir.

             Türk ve Cezayir Heyeti üyeleri listesi Tutanağın I ve II numaralı eklerinde yer almaktadır.

             Enerji ve Madenler Bakanı Dr. Sayın Chakib Khelil, Ankara'da bulunduğu süre zarfında, Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan, Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Dr. Hilmi Güler ile görüşmelerde bulunmuştur.

             Açılış oturumunda, Heyet Başkanları özellikle uluslararası, ulusal ve bölgesel konular üzerine odaklanan açıklamalarda bulunmuşlar, ikili ticari ve ekonomik ilişkiler ile bu ilişkilerin her iki ülke yararına geliştirilmesi için yol ve yöntemleri gözden geçirmişlerdir.

             Heyetlerarası görüşmeler, iki ülkenin mevcut dostane ilişkileri ile ticari ve ekonomik işbirliğini daha da geliştirme arzusunu yansıtan samimi ve içten bir havada cereyan etmiştir.

             Taraflar, aşağıdaki hususları tetkik ve kabul etmişlerdir:

 

             I - TİCARET, BANKACILIK, ORTAKLIK VE YATIRIMLAR

             İkili ticaretin gelişimini gözden geçiren taraflar, son yıllarda kaydedilen artışa rağmen, bu seviyenin iki ülkenin gerçek potansiyellerini yansıtmaktan uzak olduğunu belirtmişlerdir.

             Taraflar, iş çevrelerini her iki ülkede mevcut ürün ve hizmetlere yönlendirmeye, fuar ve sergilere katılmaya ve tanıtım faaliyetleri ile işadamları ziyaret organizasyonlarını yoğunlaştırmaya teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

             Bu çerçevede taraflar, DEİK ve CACI (Cezayir Sanayi ve Ticaret Odası) tarafından İş Konseyi Toplantısının 2004 yılı bitiminden önce yapılmasına yönelik alınan karardan duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir.

             Taraflar, Türkiye İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) ile Cezayir Dış Ticareti Geliştirme Ajansı (ALGEX) arasında İşbirliği Anlaşmasının imzalanmasından duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir.

             Taraflar, iki ülke bankacılık sektörleri arasındaki işbirliğinin artırılması konusuna verdikleri önemi bir kez daha vurgulamışlardır ve iki ülke bankalarını muhabirlik ilişkileri geliştirmeye teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

             Bu çerçevede taraflar, Türk Bankalarınca anımsatılan banka teminatları sorununu incelemek ve işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere Cezayir ve özellikle Türk Eximbank olmak üzere Türk Bankaları arasında bir görüşme yapılmasını prensip olarak kararlaştırmışlardır.

             Bu amaçla taraflar, Bankalar Birliklerini sözkonusu toplantıyı 2005 yılının ilk çeyreğinde düzenlemeye davet etmişlerdir.

             Taraflar ayrıca, ikili ekonomik ve ticari işbirliğini yoğunlaştırmak ve genişletmek amacıyla ortak banka kurulması konusunda tüm girişimleri desteklemeyi kararlaştırmışlardır.

             Öte yandan Taraflar, özellikle tıbbi ürünler, elektrikli materyaller, metalik yapılar ve bina başta olmak üzere, çeşitli alanlarda iki ülke iş çevreleri arasında oluşturulmakta olan ortaklıklardan duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir.

             Taraflar, 3 Haziran 1998 tarihinde imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının yürürlüğe girmesini teminen gerekli önlemleri almayı kararlaştırmışlardır.

 

             II - EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

             1 - Tarım, Balıkçılık ve Su Kaynakları

             Taraflar, özellikle aşağıda belirtilen hususlarla tarım alanında işbirliği imkanlarının artırılmasını değerlendirmek üzere, 2005 yılının ilk çeyreğinde toplanacak bir çalışma grubu oluşturmayı kararlaştırmışlardır:

             - Uzman, bilgi ve eğitim mübadelesi,

             - tarımsal araştırma enstitüleri arasında eşleştirme ve Cezayir Tarımsal Teknik Enstitüsü (ITGC) tarafından yürütülen kuru sebze yoğunlaştırma programına destek,

             - gıda sanayi alanında özel sektörler arası ortaklık proje ve programları belirleme.

             Bu amaçla taraflar, aynı zamanda bir İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalamayı kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, Bakanlar düzeyinde yapılacak bir ziyaret sırasında Balıkçılık ve Su Ürünleri Alanında İşbirliği Anlaşmasını imzalamayı kararlaştırmışlardır.

             Taraflar özellikle içme suyu iletimi, besleme, temizleme ve sulama olmak üzere, su kaynakları alanında uzman, bilgi ve deneyim teatisi yoluyla işbirliği oluşturulmasını kararlaştırmışlardır.

             2 - Sanayi

             Taraflar, iki ülke arasındaki mevcut sınai işbirliğini memnuniyetle kaydetmişler ve ilgili firma ve kuruluşlarını bu alanda işbirliğini daha da geliştirmeye teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

             Türk tarafı, sanayi bölgeleri alanındaki deneyimlerini vurgulayarak, Cezayir'de sanayi bölgelerinin etüt ve kuruluş çalışmalarına ilişkin teknik yardım sağlayabileceğini ifade etmiştir. Cezayir tarafı bu öneriyi dikkatle not etmiş ve bu alanda işbirliğinin ortaklık çerçevesinde mümkün olabileceğini ifade etmiştir. Taraflar, uzmanlar düzeyinde bir toplantı yapılmasını kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, küçük ve orta ölçekli işletmeler alanındaki Mutabakat Muhtırası değişiminden duydukları memnuniyeti ifade etmiş ve sözkonusu metnin Türk Sanayi ve Ticaret Bakanının Cezayir'i ziyareti sırasında imzalanmasını kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, standardizasyon ve kalite alanında işbirliğinin önemini vurgulamışlar ve bu çerçevede, Türk kuruluşu TSE ile Cezayir kuruluşu IANOR arasında Standardizasyon alanında İşbirliği Anlaşmasını sonuçlandırmayı kararlaştırmışlardır. Türk tarafı Cezayir tarafına bir İşbirliği Anlaşması taslağı tevdi etmiştir.

             Taraflar ayrıca TSE ve IANOR'u özellikle Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) olmak üzere uluslararası platformlarda işbirliğine teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanında bilgi ve uzman değişimi yoluyla işbirliğine teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır. Bu çerçevede, taraflar, ilgili kuruluşlarını iletişime geçirmeyi kararlaştırmışlardır.

             3 - Konut, İnşaat ve Bayındırlık

             Taraflar, mühendislik, konut, bayındırlık ve inşaat alanında firmalarının deneyimleri ve bilgi birikimleri (know-how) konularında açıklamalarda bulunmuşlar ve iki ülke arasında bu alanların yanı sıra, sismik ve para sismik araştırmalar alanında işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda irade beyanında bulunmuşlardır.

             Taraflar ayrıca müşavirlik hizmetleri alanında iki ülke şirketleri arasında ulusal ve uluslararası düzeyde ortaklıklar oluşturulması ve Türk özel sektörünün Yap İşlet Devret ve/veya imtiyaz modeli çerçevesinde müteahhitlik hizmetleri alanında yatırım imkanlarını araştırmayı kararlaştırmışlardır.

             Türk tarafı, Cezayir'deki otoyol, konut, su, enerji ve diğer alanlardaki projelerin gerçekleştirilmesinde Türk firmalarının teknoloji ve bilgi transferi sağlayacak şekilde Cezayirli firmalarla ortaklık yapmaya hazır olduğunu belirtmiştir.

             Türk tarafı, ileri bir tarihte Cezayir'de her iki ülkenin özel ve kamu sektörü temsilcilerinin de katılımıyla her iki ülkedeki yatırım imkanları konulu bir seminer düzenleme arzusunu ifade etmiştir. Cezayir tarafı bu öneriyi dikkatle not etmiş ve bu etkinliğin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını beyan etmiştir.

             4 - Enerji ve Madenler

             a) Taraflar, Türk şirketlerinden TPAO, TPIC, TUPRAS ve PETKİM temsilcileri ile SONATRACH grubu temsilcilerinden oluşacak ve aşağıdaki alanlarda işbirliği imkanlarını incelemek üzere karma çalışma grubu oluşturulmasını kararlaştırmışlardır:

             - Cezayir, Türkiye ve üçüncü ülkelerde arama ve üretim,

             - pazarlama,

             - rafine etme,

             - LPG stoklama,

             - petrokimya,

             - elektrik üretimi,

             - sanayi projeleri.

             Cezayir tarafı, sözkonusu projelere katılımı, bu projelerde kullanılacak enerjinin Cezayir'den tedarik koşuluna bağlamıştır.

             Çalışma grubu, ilk toplantısını 2004 yılının son çeyreği içerisinde Cezayir'de gerçekleştirecektir.

             b) Taraflar fosfat alanında ortaklık oluşturulmasını kararlaştırmışlardır. Bu çerçevede, özel ve kamu sektörlerinden oluşacak bir Türk heyeti FERPHOS şirketi ile bu alanda ortaklık imkanlarını değerlendirmek üzere, Cezayir'i ziyaret edecektir.

             Türk tarafı, Cezayir tarafını Türkiye'de fosfat alanında ortaklık imkanlarının mevcudiyeti konusunda bilgilendirmiştir. Cezayir tarafı bu öneriyi, ilgili Cezayir girişimcilerine iletecektir.

             5 - Ulaştırma ve Telekomünikasyon Alanında İşbirliği

             a - Deniz Ulaştırması ve Gemi İnşa

             Taraflar, özellikle aşağıdaki hususları ele almak üzere, Karma Denizcilik Komitesi Toplantısının özel sektörün de katılımıyla 2005 yılının ilk yarısında Türkiye'de yapılmasını kararlaştırmışlardır:

             - Deniz ulaştırmasının geliştirilmesi ve ortaklık,

             - Uzman değişimi,

             - İki ülke denizcilik şirketleri ve armatörleri arasında işbirliği,

             - Gemi yapımı ve onarımı alanında işbirliği.

             b - Demiryolu Ulaştırması

             Demiryolu ulaştırması konusunda işbirliği alanlarını araştırmak ve belirlemek amacıyla, Türk tarafı, bir çalışma toplantısı için Cezayir tarafını Türkiye'ye davet etmiş ve Cezayir tarafı bu daveti olumlu karşılamıştır.

             c - Hava Ulaştırması

             Türk tarafı Türk Hava Yollarının uçuş frekansının artırılması yönündeki isteğini belirtmiştir. Cezayir tarafı bu isteği not almış ve Türk tarafını konuyla ilgili Cezayir yetkili makamları ile temasa geçmeleri için davet etmiştir.

             d - Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri

             Taraflar, telekomünikasyon alanında bir işbirliği programı belirlemek amacıyla bir çalışma grubu kurulmasını kararlaştırmışlardır.

             Cezayir tarafı, Türk tarafına Sidi Abdallah siber parkı için teknoloji ve uzmanlık transferini sağlayacak şekilde bilgi teknolojileri ve haberleşmeye ilişkin alanlarda bir ortaklık oluşturulması yönündeki arzusunu belirtmiştir.

             Cezayir tarafı ayrıca Türk girişimcileri aşağıdaki alanlarda pay almaya davet etmiştir:

             - Cezayir tarafından açılan uydu haberleşme ve sabit telefon ağları kurulum ve işletme lisansı alınmasına yönelik ihaleler,

             - Algérie - Telecom'un sermayesine katılım.

             Türk tarafı, Cezayir tarafını telekomünikasyon alanındaki imkanları Türk yatırımcılara tanıtmak üzere 2005 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de bir seminer düzenlemeye davet etmiştir.

 

             III - TEKNİK, BİLİMSEL VE KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ

             a - Kültür

             Taraflar, kültür alanında işbirliği karma komitesi kurulması yoluyla iki ülke arasında kültürel ilişkilere yeni bir ivme kazandırılması ve en kısa sürede Kültürel Değişim Programının sonuçlandırılması konusunda mutabık kalmışlardır.

             Taraflar, Cezayir'deki Osmanlı dönemi tarihi eserlerinin restorasyonu alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ilgilerini belirtmişlerdir.

             Taraflar bu çerçevede, Cezayir şehrindeki Dayı Caminin restorasyonu çalışmaları için Türk tarafının katkıda bulunması ve yerinde bir şantiye-okul kurulması ile kültürel miras konusunda çeşitli eğitim imkanları araştırılması konusunda anlaşmışlardır.

             Taraflar, Osmanlı dönemi el yazmalarının bakımı, restorasyonu ve saklanması konularında kısa süreli uzman değişimlerini kolaylaştırmayı kararlaştırmışlardır.

             Cezayir tarafı, Cezayir'de bir Deniz Müzesi kurulması koşullarını Cezayirli muhatapları ile incelemek üzere Türk uzmanların Cezayir'i ziyaret etmesi hususundaki ilgisini belirtmiştir.

             b - Turizm

             Taraflar, turizm alanındaki işbirliğini, iki ülke turizm operatörleri arasında ve öğrenim, eğitim, yasa ve mevzuat değişimi ile desteklenmesi yoluyla geliştirmeyi kararlaştırmışlardır.

             c - Yüksek Öğrenim

             Taraflar, iki ülke üniversiteleri arasında çeşitli alanlarda işbirliği protokolleri sonuçlandırılmasının programlanmasını ve ortak araştırma projelerinin gerçekleştirilmesi imkanlarının incelenmesini kararlaştırmışlardır.

             d - Gençlik ve Spor

             Taraflar gençlik ve spor alanında işbirliğini geliştirmeyi ve en kısa süre içerisinde İşbirliği Çerçeve Anlaşması taslağını sonuçlandırmayı kararlaştırmışlardır.

             e - Sağlık

             Taraflar sağlık alanında işbirliğini;

             - ilaç tedariki ve medikal ekipman konusunda uzman ve bilgi değişimi,

             - her iki ülkede düzenlenen seminerlere katılım,

             - iki ülke sağlık kuruluşları arasında işbirliği ve eşleştirmenin kolaylaştırılması,

             - eczacılık ürünlerinin kaydedilmesi ve kontrolü ile eczacılık ürünleri kontrol laboratuvarları arası bir işbirliği programı oluşturulması,

yoluyla teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

             Taraflar ayrıca, her iki tarafın yararına olacak işbirliği alanları ile bu alanların hayata geçirilmesini sağlayacak koşulların belirlenmesi amacıyla sağlık kuruluşları yetkilileri ile bilim adamlarından oluşan heyet değişimleri hususunda mutabık kalmışlardır.

             Cezayir tarafı, Türk girişimcilerini Cezayir'de ilaç ve medikal ekipman üretimi alanında yatırım yapmaya davet etmiştir.

*      *     *

*

             Taraflar, Karma Ekonomik Komisyon 9. Dönem Toplantısının Cezayir'de yapılması ve toplantı tarihinin diplomatik yollarla tespit edilmesi hususunda mutabık kalmıştır.

             Ankara'da 23 Eylül 2004 tarihinde Fransızca dilinde iki orijinal nüsha olarak düzenlenmiştir.

 

 

 

              TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                              CEZAYİR DEMOKRATİK HALK

                    HÜKÜMETİ ADINA                                                  CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ADINA

 

                          Ali COŞKUN                                                                      Dr. Chakib KHELIL

               Sanayi ve Ticaret Bakanı                                                     Enerji ve Madenler Bakan

 

 

 

 

EK I

 

TÜRK HEYETİ LİSTESİ

 

Tevfik MENGÜ                                     :   Anlaşmalar Genel Müdürü,

                                                                    Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM),

                                                                    Teknik Heyet Başkanı

 

Şevket ILGAÇ                                      :   Genel Müdür Yardımcısı,

                                                                    Anlaşmalar Genel Müdürlüğü, DTM

 

Ayhan YILMAZ                                   :   Genel Müdür Yardımcısı,

                                                                    AB Koordinasyon Genel Müdürlüğü,

                                                                    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

 

Ahmet KOCAER                                 :   Başbakan Müşaviri

 

Erkşan GÜNKUT                                 :   Daire Başkanı,

                                                                    Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü, DTM

 

Akif AYHAN                                        :   Daire Başkanı,

                                                                    İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcılığı,

                                                                    Dışişleri Bakanlığı

 

Çiğdem HATUNOĞLU                       :   Dışilişkiler Dairesi Başkanı

                                                                    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

 

Tarık TUNALI                                     :   T.C. Cezayir Büyükelçiliği, Ticaret Başmüşaviri

 

 

KURUM VE KURULUŞ TEMSİLCİLERİ

 

 

Nur GÜMÜŞSOY UNCU                    :   Genel Sekreter Yardımcısı

                                                                    Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı

 

A. Şadi GÜNGÖR                                :   Başkan Yardımcısı

                                                                    Turkish Petroleum International Company

 

Ateş YURTTAŞ                                   :   Ülke Kredileri Daire Başkanı

                                                                    Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.

 

M. Levent ÇAMLIBEL                        :   Koordinasyon ve Eğitim Daire Başkanı

                                                                    İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

 

 

EK II

 

CEZAYİR HEYETİ LİSTESİ

 

Abdelhamid SENOUCIBEREKSI          :   Cezayir'in Ankara Büyükelçisi

 

Amar BELANI                                         :   Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Müdürü,

                                                                        Dışişleri Bakanlığı

                                                                        (Teknik Heyet Başkanı)

 

Abdelmadjid CHIKHI                              :   Milli Arşivler Genel Müdürü

 

Mohamed BENNINI                                 :   Dış Ticareti Geliştirme Milli Ajansı (ALGEX)

                                                                        Genel Müdürü

 

Smail MERSAOUI                                  :   Başmüfettiş,

                                                                        Konut ve Şehircilik Bakanlığı

 

Mohamed BOUMAMA                           :   Dış İlişkiler Müdürü,

                                                                        Enerji ve Madenler Bakanlığı

 

Nacer LAOUAMI                                    :   Cezayir Dışbank Genel Müdür Yardımcısı,

                                                                        Bankalar ve Mali Kuruluşlar Birliği Temsilcisi

 

Abdelghani SIDI BOUMEDIENNE       :   Etüt ve Sentez Sorumlusu

                                                                        Kültür Bakanlığı

 

Miloud BENMAKHLOUF                      :   Orta Avrupa ve Balkan Ülkeleri Müdür Yardımcısı,

                                                                        Dışişleri Bakanlığı

 

Youb Nour MALTI                                  :   İşbirliği Müdür Yardımcısı,

                                                                        İştirakler ve Yatırımları Teşvik Bakanlığı

 

Abdelouahab MELILI                              :   Avrupa Ülkeleri ile İkili Ticari İlişkiler Müdür

                                                                        Yardımcısı, Ticaret Bakanlığı

 

Boudjemaa LAKHDARI                         :   Denizcilik Altyapısı Müdür Yardımcısı,

                                                                        Bayındırlık Bakanlığı

 

Brahim BENABI                                     : Türkiye Masası Şefi,

                                                                        Dışişleri Bakanlığı

 

 

 

 

 

Bu andlaşmanın Fransızca dildeki metni 12/5/2005 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.