Yönetmelik

             Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliğinde Değişiklik

Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

             MADDE 1 — 25/9/2002 tarihli ve 24887 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (l) bendinden sonra gelmek üzere, aşağıdaki (m) bendi eklenmiştir.

             "e) Sertifika sahipleri Kuruma ibraz ettikleri bilgi ve belgelerde herhangi bir değişiklik olması halinde, bu değişikliği Kuruma onbeş  gün içinde yazılı olarak bildirir. Sertifikalarını yetki belgesi ya da dağıtım lisansı sahibi şirketten alan sertifika sahipleri de değişiklikleri sertifika aldıkları şirkete aynı şekilde bildirirler."

             "k) Yapım ve hizmet sertifikası sahipleri, sertifikalarının yürürlük tarihinden itibaren her üç yılın sona ermesinden önceki otuz gün içinde Kuruma; iç tesisat ve servis hatları sertifikası sahipleri ise müşterileri ile yaptıkları sözleşme şartlarına göre, vize tarihi itibarıyla bitirilmesi gereken tüm iç tesisat yapım işlerinin onaylanması durumunda, sertifikalarının yürürlük tarihinden itibaren her bir yılın sona ermesinden önceki otuz gün içinde sertifikalarını aldıkları şirkete vize bedelini de yatırmak suretiyle başvuruda bulunarak, sertifikaları ile ilgili, sicil kayıtlarını güncellemek ve vize işlemlerini yaptırmakla yükümlüdür. Dağıtım şirketine yapılan vize başvuruları en geç onbeş gün içinde değerlendirilir. Başvuruda bulunmayanlar hakkında Kanunun 9 uncu maddesinde öngörülen yaptırımlar uygulanır. İlgili mevzuata uygun olarak yapılmadığı tespit edilen vize başvurularındaki eksiklik veya yanlışlıklar yazılı bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içinde giderilmediği takdirde başvuru yapılmamış sayılır ve başvuru evrakı iade edilir. Vize işlemlerini süresi içinde yaptırmayan sertifika sahibi, faaliyetine vizesini yaptırıncaya kadar devam edemez. Bu sürenin doksan günü geçmesi halinde Kanunun 9 uncu maddesinde öngörülen yaptırımlar uygulanır.

             Vize başvuruları sırasında aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler aranır;

             1) Üzerinde firma kaşesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerin imzası bulunan  vize başvuru dilekçesi,

             2) Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerin noterden onaylı yetki belgeleri ve imza sirküleri,

             3) İşyeri adresi ile telefon, faks ve elektronik posta bilgileri beyanı,

             4) Yüksek öğrenim belgesi ve/veya ustalık belgesi suretleri sunulan ve bunların yerine istihdam edilen personel için Sosyal Sigortalar Kurumu'na beyan edilen veya teslim edilen Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri veya bunların icmalinin, üzerinde şirket kaşesi ve yetkili imzaları ile yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir kaşesi ve imzası bulunan suretleri,

             5) Ekleriyle birlikte sertifikanın aslı."

             "m) Başvuru sırasında talep edilen faaliyet konuları ve kategorilere göre mevcudiyeti beyan edilen yüksek öğrenim belgesi veya ustalık belgesi sahibi personelin sayılarında sertifikanın alımından sonra herhangi bir nedenle eksilme olduğunda, sertifika sahibi bu durumu ilgisine göre Kuruma veya dağıtım şirketine onbeş gün içinde bildirir.

             İç tesisat ve servis hatları sertifikası sahibi, ayrılmış olan personelin yerine yeni personel istihdam edinceye kadar faaliyete devam edemez. Yeni personel istihdam edildiğinde, faaliyetine devam etme izin talebini içeren başvuru dilekçesi ve ekinde personele ait yetkili mühendis belgesi veya ustalık  belgesi ve SSK işe giriş bildirgesi ile dağıtım şirketine başvuruda bulunur. Başvuru en geç beş gün içerisinde neticelendirilir.

             Yapım ve hizmet sertifikası sahibi ise ayrılmış olan personelin yerine otuz gün içinde yeni bir personel istihdam etmek zorundadır. Otuz gün içinde personel istihdam edilemez veya edilmeyecek  ise, ayrılan mühendisin mesleğine ilişkin faaliyet kategorisini iptal ettirmek için Kuruma başvuru dilekçesi ile sertifika tadil başvurusunda bulunur. Sertifikasında bulunmayan bir kategoride faaliyet göstermek amacıyla yeni personel istihdam edilecek ise, bu mühendisin mesleğine ilişkin faaliyet kategorisini sertifikasına ilave ettirmek için başvuru dilekçesi ve ekinde yetki belgesi ve imza sirküleri, personele ait yüksek öğrenim belgesi, SSK işe giriş bildirgesi ile Kuruma sertifika tadil başvurusunda bulunur."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 16 — Sertifikalar, sertifika sahibinin talebi üzerine sertifika süresinin bitiminden başlamak üzere en az on, en fazla otuz yıllık süre için yenilenebilir. Yenileme için, sertifika süresinin sona ermesinden en az doksan gün önce gerekçeleri de belirtilmek kaydıyla, yapım ve hizmet sertifikası sahipleri Kuruma, iç tesisat ve servis hatları sertifikası sahipleri ise sertifikalarını aldıkları şirkete, sertifika başvurusu sırasında sunulması gereken bilgi ve belgeleri ekleyerek yazılı başvuruda bulunurlar. Sertifika yenileme başvurusu hakkındaki inceleme ve değerlendirme, sertifikanın yenilenmesi hakkındaki yazılı başvurunun yapıldığı tarihi izleyen altmış gün içinde sonuçlandırılır. Bu başvuru taleplerinin incelenmesi için ihtiyaç duyulacak ilave bilgi ve belgeler süresi içinde sunulmadığı ve/veya yenileme başvurusu ile ilgili olarak tespit edilen eksiklik veya yanlışlıklar tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde giderilmediği takdirde yenileme başvurusu yapılmamış sayılır ve başvuru evrakı iade edilir.

             Yenileme talebinin onaylanması halinde, sertifika sahibinin yenileme bedelini tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Kuruma ödemesi zorunludur. Yenileme bedelinin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Kurum hesabına yatırılmaması halinde yenileme başvurusu reddedilir ve başvuru evrakı iade edilir."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Geçici Madde 3 — Yetki belgesi ile ilgili uygulama 1/1/2009 tarihi itibarıyla başlar."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin geçici 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Geçici Madde 5 — Bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibarıyla, iç tesisat yapım, bakım ve onarım faaliyetine ilişkin olarak Doğal Gaz ve Sıhhi Tesisatçılık Ustalık Belgesi sunamayan iç tesisat ve servis hatları sertifikası başvuru sahipleri, meslek lisesi, anadolu meslek lisesi veya meslek yüksek okullarının doğal gaz tesisat teknolojisi bölümü mezuniyet belgesi de sunabilir. Ancak, başvuru sahipleri; mezuniyet belgesi sunulan bu kişi için, sertifika yürürlük tarihi bu Yönetmeliğin yayımlanmasından önce olanlar için Yönetmeliğin yayımlanmasını takip eden iki yıl içinde, sonra olanlar için ise sertifika yürürlük tarihinden itibaren en geç iki yıl içinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş ustalık belgesini dağıtım şirketine sunmak zorundadır."

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin geçici 5 inci maddesinden sonra gelmek üzere, aşağıdaki geçici 6 ncı madde eklenmiştir.

             "Geçici Madde 6 — Bu Yönetmeliğin yayımından önce yapım ve hizmet sertifikası almış olan gerçek ve tüzel kişiler; en geç 31/12/2005 tarihine kadar, EK-1’deki başvuru dilekçesi örneğinde belirtilen faaliyet konuları ile faaliyet kategorilerinin işaretlendiği ve üzerinde firma kaşesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerin imzası bulunan başvuru dilekçesi ile EK-3/1’de belirtilen belgelerden Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, Sanayi ve/veya Ticaret Odasına kayıt belgesi, nüfus cüzdanı sureti dışındaki diğer bilgi ve belgeleri sunmak suretiyle Kuruma sertifika tadil başvurusunda bulunmak zorundadır. Yapılan başvurular, bu Yönetmelik ile getirilen yeni hükümler çerçevesinde değerlendirilerek başvurusu uygun bulunanların sertifikası  tadil  edilir. İlgili mevzuata uygun olarak yapılmadığı tespit edilen tadil başvurularındaki eksiklik veya yanlışlıklar yazılı bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde giderilmediği takdirde başvuru yapılmamış sayılır ve başvuru evrakı iade edilir. Başvuru evrakı iade edilen veya 31/12/2005 tarihine kadar başvuruda bulunmayanlar hakkında Kanunun 9 uncu maddesinde öngörülen yaptırımlar uygulanır.

             MADDE 6 — Aynı Yönetmelikteki EK-1 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“EK-1 

YAPIM VE HİZMET SERTİFİKASI

BAŞVURU DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

 

T. C.

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU

BAŞKANLIĞINA

 

Doğal gaz piyasasında aşağıda belirtilen konularda faaliyette bulunmak üzere ……. yıl süreli yapım ve hizmet sertifikası verilmesini talep etmekteyiz.

Başvurumuzun kabulünü ve sertifika verilmesini arz ederiz.

Ekler: (EK-3’de belirtilen belgeler)

 

 Ticaret unvanı 

 

 Temsil ve ilzama yetkili kişi

 veya kişilerin  imzası

 

 

 Temsil ve ilzama yetkili kişi

 veya kişilerin  adı ve soyadı

 

 Kaşe

 

 Tarih

 

 Doğal gaz tesislerine ilişkin

 talep edilen  faaliyet konuları

 (işaretleyiniz):

  Doğal gaz tesislerine ilişkin  talep edilen  faaliyet kategorileri 

  (işaretleyiniz):

Zemin

Arazi

İnşaat

Mekanik

Elektrik/

Elektronik

 Fizibilite-etüt / Müşavirlik

 

 

 

 

 

 Proje

 ========                  

 

 

 

 

 Kontrol ve denetleme

 

 

 

 

 

 Yapım / Bakım ve onarım

 ========  

 ========

 

 

 

 Servis

 ========                 

 ========

 ==========

 

 

 

 

             MADDE 7 — Aynı Yönetmelikteki EK-3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

             "EK-3

SERTİFİKA BAŞVURUSUNDA SUNULMASI GEREKEN

BİLGİ VE BELGELER

             1. Yapım ve hizmet sertifikası ile ilgili başvuru bilgi ve belgeleri şunlardır:

1.1. Gerçek kişilerden istenecek belgeler;

1.1.1. İşyeri adresi ile telefon, faks ve elektronik posta bilgileri,     

1.1.2. Doğal gaz tesislerine ilişkin olarak başvuru dilekçesinde talep edilen faaliyet konularının da bulunduğu "amaç/konu"nun en son şeklinin yer aldığı:

1.1.2.1. Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinin aslı veya noter onaylı veya Ticaret Odası onaylı sureti ya da,

1.1.2.2. Ticaret sicili memurluğunca düzenlenmiş onaylı sicil kayıt suretinin aslı veya noter onaylı sureti,

1.1.3. Sanayi ve/veya Ticaret odasına kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noter onaylı sureti,

1.1.4. Nüfus cüzdanının onaylı sureti,

1.1.5. Firma sahibinin, sertifika kapsamında faaliyette bulunmak istediği alan ve kategorilerden birisi ile ilgili, en az dört yıllık yüksek öğrenim belgesinin ilgili fakülte veya noter onaylı sureti,

1.1.6. Noterden onaylı imza sirküleri,

1.1.7. Talep edilen faaliyet konuları ve kategorilere göre EK-6’da belirtilen mühendislik disiplinlerinde çalıştırılan  personele ait en az dört yıllık yüksek öğrenim belgesinin ilgili fakülte veya noter onaylı sureti,

1.1.8. Yüksek öğrenim belgesi suretleri sunulan personel için Sosyal Sigortalar Kurumu'na beyan edilen veya teslim edilen en son aya ait Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin, üzerinde şirket kaşesi ve yetkili imzaları ile yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir kaşesi ve imzası bulunan sureti,

1.1.9. Talep edilen faaliyet konuları ve kategorilere göre doğal gaz, altyapı (içme suyu, kanalizasyon, arıtma, sulama şebekesi, yol, hava alanı, liman, baraj, enerji nakil hatları, telekomünikasyon sistemi) veya  sanayi tesisleri (petrol ve petrokimya, rafineri, enerji santralları) sektörlerinde yapılan işlerle ilgili iş bitirme ve/veya iş durum belgelerinin aslı veya noter onaylı sureti,

1.1.10. Servis faaliyet konusunda talep edilen kategorilere göre imalatçı veya ithalatçı firmalardan alınmış yetkili servis belgesinin aslı veya noter onaylı sureti,

1.1.11. Kurumca gerekli görülebilecek diğer bilgi ve belgeler.

1.2. Tüzel Kişilerden istenecek belgeler;

1.2.1. Şirket merkezinin ve varsa şube ya da bürolarının adresi, telefon, faks ve elektronik posta bilgileri,

1.2.2. Doğal gaz tesislerine ilişkin olarak başvuru dilekçesinde talep edilen faaliyet konularının da bulunduğu şirket ana sözleşmesinin en son şeklinin yer aldığı:

1.2.2.1. Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinin aslı veya noter onaylı veya Ticaret Odası onaylı sureti ya da,

1.2.2.2. Ticaret sicili memurluğunca düzenlenmiş onaylı sicil kayıt suretinin aslı veya noter onaylı sureti,

1.2.3. Sanayi ve/veya Ticaret odasına kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noter onaylı sureti,

1.2.4. Talep edilen faaliyet konuları ve kategorilere göre EK-6’da belirtilen mühendislik disiplinlerinde çalıştırılan  personele ait en az dört yıllık yüksek öğrenim belgesinin ilgili fakülte veya noter onaylı sureti,

1.2.5. Yüksek öğrenim belgesi suretleri sunulan personel için Sosyal Sigortalar Kurumu'na beyan edilen veya teslim edilen en son aya ait Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin, üzerinde şirket kaşesi ve yetkili imzaları ile yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir kaşesi ve imzası bulunan sureti,

1.2.6. Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerin noterden onaylı yetki belgeleri ve imza sirküleri,

1.2.7. Talep edilen faaliyet konuları ve kategorilere göre doğal gaz, altyapı (içme suyu, kanalizasyon, arıtma, sulama şebekesi, yol, hava alanı, liman, baraj, enerji nakil hatları, telekomünikasyon sistemi) veya  sanayi tesisleri (petrol ve petrokimya, rafineri, enerji santralları) sektörlerinde yapılan işlerle ilgili iş bitirme ve/veya iş durum belgelerinin aslı veya noter onaylı sureti,

1.2.8. Servis faaliyet konusunda talep edilen kategorilere göre imalatçı veya ithalatçı firmalardan alınmış yetkili servis belgesinin aslı veya noter onaylı sureti,

1.2.9. Kurumca gerekli görülebilecek diğer bilgi ve belgeler.

             2. İç tesisat ve servis hatları sertifikası ile ilgili başvuru bilgi ve belgeleri şunlardır:

2.1 Gerçek kişilerden istenecek belgeler;

2.1.1. İşyeri adresi ile telefon, faks ve elektronik posta bilgileri,

2.1.2. Doğal gaz tesislerine ilişkin olarak başvuru dilekçesinde talep edilen faaliyet konularının da bulunduğu "amaç/konu"nun en son şeklinin veya "meslek dalı"nın yer aldığı:

2.1.2.1. Türkiye Ticaret Sicili veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetelerinin aslı veya noter onaylı veya Ticaret Odası onaylı sureti ya da,

2.1.2.2. Ticaret Sicili veya Esnaf ve Sanatkar Sicili Memurluğunca düzenlenmiş onaylı sicil kayıt sureti.

2.1.3. Sanayi ve/veya Ticaret Odası ya da 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanununa göre kurulmuş bulunan ilgili meslek odasına kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noter onaylı sureti,

2.1.4. Nüfus cüzdanının onaylı sureti,

2.1.5. Noterden onaylı imza sirküleri,

2.1.6. Firma sahibi veya çalışanı Makina Mühendisine ait, Makina Mühendisleri Odasından alınmış, onaylı doğal gaz iç tesisat mühendis yetki belgesi veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış, uygulamalı doğal gaz tesisatı eğitim sertifikası veren kuruluşlardan ya da üniversitelerden veya enstitülerden alınmış doğal gaz iç tesisat yetkili mühendis belgesi,

2.1.7. İsim ve meslekleri itibarıyla istihdam edilen personel listesi,

2.1.8. Doğal gaz ve diğer sektörlerde yapılan işlerle ilgili iş referansları, iş bitirme ve iş durum belgeleri.

2.1.9. Faaliyet konularına göre temin edilecek belgeler:

2.1.9.1. Müşavirlik-Kontrol-Denetim;

Firmanın doğal gaz iç tesisatı veya doğal gaz tesisi yaptığına ilişkin iş bitirme belgeleri veya firma çalışanı mühendisin doğal gaz iç tesisatı veya doğal gaz tesisi yapımında çalıştığına dair referans belgeleri.

2.1.9.2. İç Tesisat Yapım, Bakım-Onarım;

2.1.9.2.1. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş Doğalgaz ve Sıhhi Tesisatçılık Ustalık Belgesi,

2.1.9.2.2. Akredite edilmiş kuruluşlarca veya üniversitelerin kaynak teknolojisi ile ilgili birimlerince verilen çelik boru kaynakçı sertifikası ya da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş Kaynakçılık Ustalık Belgesi.

2.1.9.3. Servis Hattı Yapım, Bakım-Onarım;

2.1.9.3.l. Polietilen boru kaynakçı belgesi (Polietilen servis hattı için),

2.1.9.3.2. Akredite edilmiş kuruluşlarca veya üniversitelerin kaynak teknolojisi ile ilgili birimlerince verilen çelik boru kaynakçı sertifikası ya da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş Kaynakçılık Ustalık Belgesi (Çelik servis hattı için).

2.1.10. Kurumca gerekli görülebilecek diğer bilgi ve belgeler.

2.2. Tüzel kişilerden istenecek belgeler;

2.2.1. Şirket merkezinin ve varsa şube ya da bürolarının adresi, telefon, faks ve elektronik posta bilgileri,

2.2.2. Doğal gaz tesislerine ilişkin olarak başvuru dilekçesinde talep edilen faaliyet konularının da bulunduğu şirket ana sözleşmesinin en son şeklinin yer aldığı:

2.2.2.1. Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinin aslı veya noter onaylı veya Ticaret Odası onaylı sureti ya da,

2.2.2.2. Ticaret sicili memurluğunca düzenlenmiş onaylı sicil kayıt sureti.

2.2.3. Sanayi ve/veya Ticaret odasına kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noter onaylı sureti,

2.2.4. Şirket ortağı veya çalışanı Makina Mühendisine ait, Makina Mühendisleri Odasından alınmış doğal gaz iç tesisat mühendis yetki belgesi veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış, uygulamalı doğal gaz tesisatı eğitim sertifikası veren kuruluşlardan ya da üniversitelerden veya enstitülerden alınmış doğal gaz iç tesisat

yetkili mühendis belgesi,

2.2.5. Şirket çalışanına ait Sosyal Sigortalar Kurumuna beyan edilen veya teslim edilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin, üzerinde şirket kaşesi ve yetkili imzaları ile yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir kaşesi ve imzası bulunan sureti,

2.2.6. Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerin noterden onaylı yetki belgeleri ve imza sirküleri,

2.2.7. İsim ve meslekleri itibarıyla istihdam edilen personel listesi,

2.2.8. Doğal gaz ve diğer sektörlerde yapılan işlerle ilgili iş referansları, iş bitirme ve iş durum belgeleri.

2.2.9. Faaliyet konularına göre temin edilecek belgeler:

2.2.9.1. Müşavirlik-Kontrol-Denetim;

Şirketin doğal gaz iç tesisatı veya doğal gaz tesisi yaptığına ilişkin iş bitirme belgeleri ya da şirket ortağı veya çalışanı mühendisin doğal gaz iç tesisatı veya doğal gaz tesisi yapımında çalıştığına dair referans belgeleri.

2.2.9.2. İç Tesisat Yapım, Bakım-Onarım;

2.2.9.2.1. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş Doğalgaz ve Sıhhi Tesisatçılık Ustalık Belgesi,

2.2.9.2.2. Akredite edilmiş kuruluşlarca veya üniversitelerin kaynak teknolojisi ile ilgili birimlerince verilen çelik boru kaynakçı sertifikası ya da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş Kaynakçılık Ustalık Belgesi.

2.2.9.3. Servis Hattı Yapım, Bakım-Onarım;

2.2.9.3.1. Polietilen boru kaynakçı belgesi (Polietilen servis hattı için),

2.2.9.3.2. Akredite edilmiş kuruluşlarca veya üniversitelerin kaynak teknolojisi ile ilgili birimlerince verilen çelik boru kaynakçı sertifikası ya da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş Kaynakçılık Ustalık Belgesi (Çelik servis hattı için).

2.2.10. Kurumca gerekli görülebilecek diğer bilgi ve belgeler.

             Açıklamalar;

             1. Bütün belgeler ve ekleri, ilgililerince tüm sayfaları imzalanmış ve kaşeli olarak asıl veya ilgili kişi/kuruluş ya da noter tarafından son altı ay içinde onaylanmış suret olarak temin edilir.

             2. Talep edilen faaliyet konuları ve kategorilere göre doğal gaz ve diğer sektörlerde yapılan işlerle ilgili iş bitirme ve/veya iş durum belgeleri bulunmadığı taktirde, firma sahibi, şirket ortağı ve/veya şirket çalışanı dört yıllık yüksek öğrenim belgesi sahiplerinin yaptıkları işi, konusunu ve süresini gösterir, ilgili işveren tarafından düzenlenmiş doğal gaz, altyapı veya  sanayi tesisleriyle ilgili referans belgelerinin aslı veya noter onaylı sureti temin edilir.

             3. Yabancı uyruklu gerçek kişiler ve yabancı şirketler sertifika başvurularından önce 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu doğrultusunda Türkiye’de şirket kurarak veya şube açarak tescil olunur. Bu kişiler için, EK-3'te yer alan bilgi ve belgelere ilişkin yurt dışından temin edilecek belgeler, ilgili ülkenin yetkili makamlarınca veya Türkiye'nin söz konusu ülkedeki konsolosluğunca veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan ve 16/9/1984 tarihli ve 18517 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi" hükümlerine uygun biçimde düzenlenir ve belgelerin yeminli tercüme bürolarınca yapılmış noter onaylı tercümeleri başvuruya eklenir. Tercümelerin yurt dışında yapılması halinde Türkiye'nin söz konusu ülkedeki konsolosluğunca onaylanır."

             MADDE 8 — Aynı Yönetmelikteki EK-5 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

             "EK-5

YETKİ BELGESİ BAŞVURUSUNDA SUNULMASI GEREKEN

BİLGİ VE BELGELER

             Yetki Belgesi ile ilgili başvuru bilgi ve belgeleri şunlardır;

1. Şirketi temsile yetkili şahısların noterden onaylı yetki belgeleri ve imza sirküleri,

2. Şirket merkezinin ve varsa şube ya da bürolarının adresi, telefon, faks ve elektronik posta bilgileri,

3. Sanayi ve/veya Ticaret odalarına kayıtlı olduğunu gösterir belge,

4. Şirketin ticaret siciline tescil edildiğine ilişkin sicil belgesi ile tescilin ilan edildiği Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin birer nüshası,

5. Şirket ortağı olan gerçek kişilerin; taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, basit veya nitelikli zimmet, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı suçları işlemediği; istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama, Devlet sırlarını açığa vurma veya vergi kaçakçılığı suçlarından dolayı hüküm giymediğini gösterir, son altı ay içinde alınmış adli sicil belgeleri,

6. Şirkette çalışan mühendislerden en az birinin Makina Mühendisleri Odasından alınmış doğal gaz iç tesisat mühendis yetki belgesi veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış, uygulamalı doğal gaz tesisatı eğitim sertifikası veren kuruluşlardan alınmış yetkili mühendis belgesi,

7. Şirket ana sözleşmesi ile varsa tüzel kişiliği haiz ortaklarının ana sözleşmeleri,

8. Kurumca gerekli görülebilecek diğer bilgi ve belgeler.

             Not-1 Resmi şirketler tarafından yapılan başvurularda (4) ve (5) de belirtilen belgeler aranmaz."

             MADDE 9 — Aynı Yönetmelikteki EK-5’ten sonra gelmek üzere, aşağıdaki EK-6 eklenmiştir.

 

 

EK-6

FAALİYET KONULARI KATEGORİLERİNE GÖRE

GEREKLİ MÜHENDİSLER

 

FAALİYET KONULARI

 

KATEGORİLER

 

Zemin

 

Arazi

İnşaat

Mekanik

Elektrik/ Elektronik

Fizibilite-etüt /

Müşavirlik

Jeoloji/       İnşaat

Jeodezi/        Harita

İnşaat

Makina

Elektrik/ Elektronik

 

 

Proje

 

==========

Jeodezi/         Harita

İnşaat

Makina/ Petrol ve Doğalgaz

Elektrik/ Elektronik

Kontrol ve denetleme

Jeoloji/       İnşaat

Jeodezi/       Harita

İnşaat

 

Makina +    Metalurji/

NDT Uzmanı

 

Elektrik/ Elektronik

 

Yapım / Bakım ve onarım

==========

==========

 

İnşaat

 

Makina 

Elektrik/ Elektronik

Servis

==========

==========

 

==========

 

Makina

Elektrik/ Elektronik

 

             Not 1- Sertifika başvuru dilekçesinde talep edilen faaliyet konuları ve kategoriler işaretlenir. Faaliyet konuları ve farklı her bir kategoriye ilişkin en az bir yüksek öğrenim belgesi sunulur. Firma sahibi veya şirket  ortağı ilgili kategorilerde yüksek öğrenim belgesine sahip ise, kendi  belgesini de sunabilir. 

             Not 2- Kontrol ve denetleme faaliyet konusunda talep edilen inşaat, mekanik, elektrik/elektronik kategorilerinde yüksek öğrenim belgesi sunulan kişilerin en az iki yıl doğal gaz tesisleri yapımında çalıştığına dair referans belgeleri de sunulur.

             Not 3- Servis faaliyet konusunda talep edilen kategorilere göre, yüksek öğrenim belgesi ile birlikte, imalatçı firma tarafından düzenlenmiş servis eğitim sertifikası da temin edilir.

             Not 4- Faaliyet kategorilerine ilişkin açıklayıcı bazı faaliyetler aşağıdakilerle sınırlı olmamak üzere verilmiştir:

             Zemin:  Jeolojik ve jeoteknik etütler.

             Arazi: Saha etütleri, harita üretilmesi, kamulaştırma planları.

             İnşaat: Güzergah ve kanal açma, geri dolgu, beton işleri, bina, yol yapımı/tamiri.

             Mekanik: Boru ve ekleme parçaları ile vana montajı, kaynak işleri, NDT (tahribatsız muayene), kompresör istasyonu, basınç düşürme ve ölçme istasyonları.

             Elektrik/Elektronik: Güç temini, aydınlatma, topraklama, katodik koruma, haberleşme, kontrol ve veri iletimi."

             Yürürlük

             MADDE 10 — Bu Yönetmelik  yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 11 — Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.