Yönetmelik

Anadolu Üniversitesinden:

Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav

Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 25/11/1996 tarihli 22828 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "a) Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların; bir lisans diplomasına sahip olması, en az 2.40/4.00 (60/100) lisans not ortalamasına sahip olması, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (LES) başvurduğu programın puan türünde en az 50 standart puan veya GRE veya GMAT sınavlarından Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilen eşdeğer puanı alması ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya IELTS sınavlarından birinden en az 50 veya eşdeğeri puan alması, yüksek lisans bilim alanı bir yabancı dille ilgili olanların öğrenim görecekleri yabancı dilde en az 80 veya eşdeğeri puan alması gerekir.

             Adayların başarı notu; 1.25 ile çarpılan LES puanının % 50’si, lisans ortalamasının % 30’u ve yabancı dil puanının % 20’si alınarak hesaplanır. Konservatuvara bağlı anasanat dallarında LES puanı aranmadığından, adayların başarı notu; yabancı dil puanının % 20’si, lisans not ortalamasının % 30’u ve en az 60 puan olmak koşuluyla yetenek sınav sonucunun % 50’si alınarak hesaplanır. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. Gerektiğinde, ilgili anabilim dalının özelliğine bağlı olarak; başvuru alanlarının sınırlandırılması, kontenjanların alanlara göre dağılımı, yabancı dil puan koşulunun yükseltilmesi ilgili Enstitü Yönetim Kurulunun önerisi ile Üniversite Yönetim Kurulunca yapılır. Yüksek lisans programlarına ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır.

             Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulünde yabancı dil barajı aranmaz."

             "b) Doktora programlarına başvurabilmek için adayların; lisans veya yüksek lisans mezunu olması, lisansa dayalı başvurularda en az 2.70/4.00 (67.5/100) lisans not ortalamasına, yüksek lisansa dayalı başvurularda en az 3.00/4.00 (75/100) yüksek lisans not ortalamasına sahip olması, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (LES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya GRE veya GMAT sınavlarından Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilen eşdeğer puanı alması ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya IELTS sınavlarından birinden en az 60 veya eşdeğeri puan alması gerekir. Doktora bilim alanı bir yabancı dille ilgili olan adaylar, öğrenim görecekleri yabancı dilde en az 80 veya eşdeğeri, öğrenim görecekleri yabancı dil dışında Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen diğer dillerden birinden en az 60 veya eşdeğeri puan almaları gerekmektedir.

             Adayların başarı notu; 1.25 ile çarpılan LES puanının % 50’si, yabancı dil puanının % 25’i ve lisans veya yüksek lisans not ortalamasının % 25’i alınarak hesaplanır. Doktora bilim alanı bir yabancı dille ilgili olan adaylarda, öğrenim görecekleri yabancı dil dışındaki dil puanı dikkate alınır. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. Gerektiğinde ilgili anabilim dalının özelliğine bağlı olarak; başvuru alanlarının sınırlandırılması, kontenjanların alanlara göre dağılımı, yabancı dil puan koşulunun yükseltilmesi ilgili Enstitü Yönetim Kurulunun önerisi ile Üniversite Yönetim Kurulunca yapılır. Doktora programlarına ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır."

             "c) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların; lisans veya yüksek lisans mezunu olması, lisansa dayalı başvurularda en az 2.70/4.00 (67.5/100) lisans not ortalamasına, yüksek lisansa dayalı başvurularda en az 3.00/4.00 (75/100) yüksek lisans not ortalamasına sahip olması, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (LES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya GRE veya GMAT sınavlarından Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilen eşdeğer puanı alması ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya IELTS sınavlarından birinden en az 60 veya eşdeğeri puan alması ve yapılacak olan yetenek sınavına katılması ve/veya portfolyö sunması gerekir.

             Adayların başarı notu; 1.25 ile çarpılan LES puanının % 50’si, yabancı dil puanının % 15’i, lisans veya yüksek lisans not ortalamasının % 15’i ve en az 60 olmak koşuluyla yetenek sınavı ve/veya portfolyö sonuçlarının  % 20’si alınarak hesaplanır. Konservatuvara bağlı anasanat dallarında LES puanı aranmadığından, adayların başarı notu; yabancı dil puanının % 25’i,  lisans veya yüksek lisans not ortalamasının % 25’i ve en az 60 puan olmak koşuluyla yetenek sınav sonucunun % 50’si alınarak hesaplanır. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. Gerektiğinde, ilgili anabilim dalının özelliğine bağlı olarak; başvuru alanlarının sınırlandırılması, kontenjanların alanlara göre dağılımı, yabancı dil puan koşulunun yükseltilmesi ilgili Enstitü Yönetim Kurulunun önerisi ile Üniversite Yönetim Kurulunca yapılır. Sanatta yeterlik çalışması programlarına ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) ve (4) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "3) Lisans veya yüksek lisans derecelerini, başvurdukları yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan doktora adayları,"

             "4) Lisans veya yüksek lisans derecesini, başvurdukları doktora programından farklı alanda almış olan doktora adayları,"

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş aynı enstitü içinde yapılabilir."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "b) Doktora programı; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, yeterlik  sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 42 kredilik ondört adet ders, bir seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur."

             MADDE  5 — Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 24 — Doktora programının süresiyle ilgili esaslar şunlardır;

             a) Doktora programını tamamlama süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıldır. Öğrenci, doktora programının gereklerini yerine getirdiği takdirde, bu süreden önce de mezun olabilir. Yönetmelik uyarınca başarısız olan öğrencinin ilgili enstitüden kaydı, bu süreden önce silinebilir.

             b) Doktora programı için gerekli kredili dersleri ve seminer dersini başarıyla tamamlamanın azami süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içerisinde, ilk iki yarıyılın veya takip eden herhangi bir yarıyılın sonunda, genel not ortalaması 2.00’ın altında olan bir öğrencinin ilgili enstitüden kaydı silinir.

             Bir doktora öğrencisinin başarılı sayılabilmesi için; aldığı tüm derslerden YT, BC veya bunun üzerinde bir not alması ve en az 3.00 genel not ortalaması elde etmesi gerekir. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenlerden dört yarıyıl sonunda, lisans derecesi ile kabul edilenlerden altı yarıyıl sonunda bu koşulu yerine getiremeyen öğrencilerin ilgili enstitüden kaydı silinir.

             c) Kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını bu maddenin (a) bendinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen yüksek lisans veya lisans derecesiyle kabul edilmiş olan bir öğrenciye; ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir."

             MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (h) bendi eklenmiştir.

             "b) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci derslerini başarı ile tamamladığı andan itibaren ve en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır."

             "c) Yeterlik sınavları; enstitünün her anabilim dalı için anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilen,  Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ve üç yıl süreyle görev yapan beş kişilik Doktora Yeterlik Komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla üç veya beş kişilik sınav jürileri kurar."

             "g) Doktora Yeterlik Komitesi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin; ders yükünü tamamlamış olsa bile, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde öngörülen sürelerden sonra da fazladan dersler almasını isteyebilir. Fazladan alınacak dersleri iki yarıyıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencinin ilgili enstitüden kaydı silinir."

             "h) Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci, ilgili enstitünün anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile yüksek lisans programına geçebilir. Bu şekilde geçiş yapan öğrencinin, doktora programında başarmış olduğu dersler, geçiş yaptığı yüksek lisans programında sayılır. Gerektiğinde öğrencinin ek ders alması istenebilir. Geçiş yapan öğrenci, yüksek lisans programının azami süresinin iki yarıyılını kullanmış kabul edilir."

             MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Tez İzleme Komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede; tez danışmanından başka, ilgili enstitü anabilim dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. Anabilim dalı dışından yer alacak üye, tez konusuna en yakın ve farklı bir anabilim dalından seçilir. İkinci tez danışmanının olması durumunda, ikinci tez danışmanı dilerse Komite toplantılarına katılabilir."

             MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasının son iki cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Öğrencinin tez çalışması Komite tarafından yeterli (YT) veya yetersiz (YZ) olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez (YZ) notu alan öğrencinin ilgili enstitüden kaydı silinir."

             MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Doktora tez jürisi, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin Tez İzleme Komitesi’nde yer alan öğretim üyeleri olmak üzere beş öğretim üyesinden oluşur. Üyelerden en az birinin başka bir yükseköğretim kurumundan olması zorunludur."

             MADDE 10 — Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Sanatta yeterlik programı; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve uygulamalar ile tez veya sergi, proje, resital-konser, temsil gibi sanatsal çalışmalardan, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de; en az 42 kredilik ondört adet ders ve uygulamalar, bir seminer dersi ile tez veya sergi, proje, resital-konser, temsil gibi sanatsal çalışmalardan oluşur."

             MADDE 11 — Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 32 — Sanatta yeterlik programının süresiyle ilgili esaslar şunlardır:

             a) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıldır. Öğrenci; sanatta yeterlik çalışmasının gereklerini yerine getirdiği takdirde, bu süreden önce de mezun olabilir. Bu Yönetmelik uyarınca başarısız olan öğrencinin ilgili enstitüden kaydı bu süreden önce silinebilir.

             b) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri ve seminer dersini başarıyla tamamlamanın azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içerisinde, ilk iki yarıyılın veya takip eden herhangi bir yarıyılın sonunda genel not ortalaması 2.00’ın altında olan bir öğrencinin ilgili enstitüden kaydı silinir.

             Sanatta yeterlik öğrencisinin başarılı sayılabilmesi için; aldığı tüm derslerden YT, BC veya bunun üzerinde bir not alması ve en az 3.00 genel not ortalaması elde etmesi gerekir. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenlerden dört yarıyıl sonunda, lisans derecesi ile kabul edilenlerden altı yarıyıl sonunda bu koşulu yerine getiremeyen öğrencilerin ilgili enstitüden kaydı silinir.

             Tez veya sanatsal çalışmadan üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez (YZ) notu alan öğrencinin ilgili enstitüden kaydı silinir.

             c) Kredili derslerini, seminer dersini ve uygulamalarını başarıyla bitiren, ancak tez veya sanatsal çalışmasını; bu maddenin (a) bendinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tamamlayamadığı için sınava giremeyen yüksek lisans veya lisans derecesiyle kabul edilmiş olan bir öğrenciye; ilgili enstitü anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini veya sanatsal çalışmasını jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             d) Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci ilgili enstitünün anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile yüksek lisans programına geçebilir. Bu şekilde geçiş yapan öğrencinin, sanatta yeterlik programında başarmış olduğu dersler, geçiş yaptığı yüksek lisans programında sayılır. Gerektiğinde öğrencinin ek ders alması istenebilir. Geçiş yapan öğrenci, yüksek lisans programının azami süresinin iki yarıyılını kullanmış kabul edilir."

             MADDE 12 — Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 13 — Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 14 — Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.          

             Yürürlük

             MADDE 15 — Bu Yönetmelik 2005-2006 eğitim-öğretim yılında  yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 16 — Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.