Yönetmelik

Selçuk Üniversitesinden:

Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırma ve

Uygulama Merkezi Yönetmeliği

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezinin görevlerine, organlarına ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik; Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulan Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

             Üniversite: Selçuk Üniversitesini,

             Rektör: Selçuk Üniversitesi Rektörünü,

             Merkez (SÜMAM): Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezini,

             Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,

             Genel Kurul: Merkez Genel Kurulunu,

             Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

             Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu

             ifade eder.

             Merkezin amacı

             Madde 5 — Merkezin amacı; Mevlâna Celâleddin-i Rumi’nin hayatını, eserlerini, ilmi ve edebi kişiliğini, düşüncelerini, çevresindeki şahsiyetleri, Mevlevilik tarih ve kültürünü, Türk ve dünya edebiyat ve kültürlerindeki etkilerini ve konumunu incelemek, araştırmak; bu amaç doğrultusunda çalışmalarda bulunmak, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirmek, yayınlar yapmaktır.

             Merkezin görevleri

             Madde 6 — Merkezin görevleri şunlardır;

             a) Mevlâna ve Mevlevilik konusuyla ilgili olarak yurt içi ve yurt dışında araştırma ve incelemeler yapmak, yapanları desteklemek, konu ile ilgili kitap, makale, belge, doküman ve diğer arşiv malzemelerini tespit etmek ve teminine çalışmak,

             b) Mevlâna’nın hayatı, ailesi, eserleri, fikirleri, çevresindeki ve dönemindeki edebi ve siyasi şahsiyetler ve Mevlevilik tarihi, kültürü ve sanatı üzerine araştırma ve yayınlar yapmak,

             c) Faaliyet alanlarıyla ilgili olarak, ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, konferans, sergi ve kurslar düzenlemek,

             d) Faaliyet alanlarıyla ilgili olarak, yurt içi ve yurt dışında araştırma ve eğitim yapan kişi kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak,

             e) Konuyla ilgili çalışmalar yapan bilim adamı, araştırmacı ve sanatçıları desteklemek.

             Merkezin organları

             Madde 7 — Merkezin organları şunlardır;

             a) Merkez Müdürü,

             b) Genel Kurul,

             c) Yönetim Kurulu,

             d) Danışma Kurulu.

             Merkez müdürü

             Madde 8 — Merkez Müdürü; Merkezin faaliyet alanı ile ilgili çalışmalarda bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl süre ile  görevlendirilir. Süresi biten Merkez Müdürü yeniden görevlendirilebilir. Merkez Müdürü, Merkezi temsil eder ve Rektöre karşı sorumludur. Merkez Müdürü; çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, Üniversite öğretim üyeleri arasından birini müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Merkez Müdürünün görevi sona erdiğinde yardımcısının da görevi sona erer. Merkez Müdürü; görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcısı, o da bulunmadığında Yönetim Kurulu üyelerinden en kıdemli olandan başlamak üzere birine vekalet bırakır. Vekalet süresi altı ayı geçemez.

             Merkez müdürünün görevleri

             Madde 9 — Merkez Müdürünün görevleri şunlardır;

             a) Yönetim Kurulunu toplamak ve başkanlık etmek,

             b) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,

             c) Merkezin çalışma, hedef ve planlarını hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra bunları Rektörün onayına sunmak,

             d) Merkezin idari işlerini yürütmek, personel ihtiyacını belirlemek ve Rektörlüğe sunmak,

             e) Yurt içi ve yurt dışı araştırma ve uygulama merkezleri ile işbirliği yapmak.

             Genel Kurul

             Madde 10 — Genel Kurul;

             a) Merkez Müdürü ve yardımcısından,

             b) Üniversiteye bağlı Fen Edebiyat Fakültesinin, Doğu Dilleri ve Edebiyatları ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinden üçer; Sanat Tarihi ve Tarih Bölümünden ikişer; Fransız Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Rus Dili ve Edebiyatı Bölümlerinden birer; İlahiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Devlet Konservatuarından üçer ve İletişim Fakültesinden bir kişiden oluşan ve ilgili Yönetim Kurullarınca iki yıl süre ile görevlendirilen öğretim üye veya elemanlarından,

             c) Merkezin amacına uygun çalışmalar yapan öğretim üye ve yardımcılarından Yönetim Kurulunca seçilen ve Rektör tarafından iki yıl için görevlendirilen dört üyeden

             oluşur.

             Genel Kurul her öğretim yılı başında, Merkez Müdürünün daveti üzerine en az bir defa toplanır.

             Genel kurulun görevleri

             Madde 11 — Genel Kurulun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili daha önce yapılan işler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak, ertesi yılın planını görüşmek, süreleri dolan Yönetim Kurulu üyelikleri için seçim yapmak ve çalışmalara yön vermektir.

             Genel Kurula; Rektör veya rektör yardımcılarından birisi, her ikisinin de bulunmadığı hallerde öğretim üyelerinden en kıdemlisi başkanlık eder.

             Yönetim kurulu

             Madde 12 — Yönetim Kurulu; Merkez Müdürü ve müdür yardımcısı dahil beş kişiden oluşur. Diğer üç üye; Merkez Müdürünün önerisi üzerine, Genel Kurulca kendi üyeleri arasından belirlenecek altı aday arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Görev süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu, Merkezin karar organıdır. Merkez Müdürü Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu Merkez Müdürünün daveti üzerine ayda en az bir kez salt çoğunluk ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

             Yönetim kurulunun görevleri

             Madde 13 — Yönetim kurulunun görevleri şunlardır;

             a) Merkezin yönetimi ile ilgili kararlar almak,

             b) Rektörlüğe sunulacak faaliyet raporunu görüşmek,

             c) Merkezin çalışma programını hazırlamak ve yürütmek,

             d) Personel ihtiyacını belirlemek,

             e) Merkezin çalışmaları için gerek duyulan çalışma grupları ve komisyonları oluşturmak,

             Danışma kurulu

             Madde 14 — Danışma Kurulu; Üniversite içinden veya dışından, Mevlâna ve Mevlevilik sanat ve kültürü ile ilgili araştırma ve çalışmalarıyla tanınan kişiler arasından, Rektör tarafından iki yıl için görevlendirilen en fazla altı kişiden ve Merkez Müdüründen oluşur.

             Danışma Kurulu başkanı Rektör tarafından görevlendirilir. Danışma Kurulu, yılda en az bir defa toplanır ve toplantıya Danışma Kurulu başkanı başkanlık eder.

             Danışma Kurulu; Merkezin yapacağı işlerde görüş bildirir veya yeni tekliflerde bulunabilir.

             Danışma Kurulu; Merkezin danışma organı olup, kararları istişari niteliktedir.

             Personel ihtiyacı

             Madde 15 — Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilecek  personel tarafından karşılanır.

             Yürürlük

             Madde 16 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 17 — Bu Yönetmelik hükümlerini Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.