Yönetmelik

İstanbul Üniversitesinden:

İstanbul Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav

Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 1/9/1999 tarihli ve 23803 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İstanbul Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 5 — İstanbul Üniversitesi’nin zorunlu hazırlık sınıfı öngörülen programlarına kabul edilen öğrencilerin yabancı dil bilgileri, Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılan bir yeterlik sınavıyla saptanır.Yeterlik sınavında başarı notu 100 üzerinden 70 puandır. Öğrencilerin yabancı dil yeterlikleri, Yabancı Diller Bölümü tarafından geçerli sayılan başka uluslar-arası yeterlik sınavlarınca da belirlenebilir. Bu sınavlarda da; İngilizce için bilgisayar tabanlı TOEFL en az 200, Proficiency en az B, IELTS en az 5, First Certificate en az B olmalıdır. Ancak, İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı programlarına kabul edilen öğrenciler için bilgisayar tabanlı TOEFL en az 230, Proficiency en az A,  IELTS en az 6 ve First Certificate en az A olmalıdır."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 7 — Hazırlık öğretimi en az otuz haftadır. Öğrenciler, düzeylerine göre haftada en az 15-30 saat öğrenim görürler. Her yarıyılda dört ara sınav, haftada bir kısa süreli sınav ve/veya ödev yapılır. Yıl sonu yeterlik sınavına girebilmek için derslerin %80’ine katılmış olmak zorunludur. Bu sınavda başarı notu 100 üzerinden 70 puan olup; ara sınavlarının not ortalamasının %25’i, kısa süreli sınav ve/veya ödev notlarının ortalamasının %25’i, yıl sonu yeterlik notunun %50’si alınmak sureti ile hesaplanır. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Yönetim Kurulu’nca kabul edilen bir mazereti olmaksızın devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler yıl sonu yeterlik sınavına katılma hakkını kaybederler. Yıl sonu yeterlik sınavında başarılı olanlar, bir sonraki yıl kendi fakültelerinde eğitimlerine devam ederler."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 23 — Zorunlu yabancı dil dersinden başarılı olan İstanbul Üniversitesi fakülte veya yüksekokul öğrencileri için, seçmeli olarak yabancı dil sertifika programı açılır. Her akademik yılın başında bölüm yönetim kurulu hangi dillerden ve hangi düzeyde sertifika programı açılacağını karara bağlar. Bu program; fakülte ve dört yıllık yüksekokul öğrencileri için eğitim-öğretimlerinin son iki yılında, iki  yıllık yüksekokul öğrencileri için eğitim öğretimlerinin son yılında yapılır. Öğrencilerin bu programlara kayıtları; Yabancı Diller Bölümünde ve kendi fakülte veya yüksekokullarının kayıt dönemlerinde yapılır."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 24 — Öğrenciler katıldıkları yabancı dil sertifika programlarında düzeylerine göre sınıflara yerleştirilirler."

             Yürürlük

             MADDE 5 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

MADDE 6 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Rektörü yürütür.