Yönetmelik

             İzmir Ekonomi Üniversitesinden:

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim

Süresiyle Sınav ve Değerlendirme Esaslarına İlişkin

Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına

Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 7/8/2002 tarihli ve 24839 sayılı  Resmi Gazete’de yayımlanan İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim Süresiyle Sınav ve Değerlendirme Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 10 — Öğrenciler derslere,  laboratuvar ve uygulamalara devam etmek, dönem içinde ve sonunda yapılan her türlü sınava girmek ve  öğretim elemanlarının uygun gördüğü diğer çalışmalara  katılmak zorundadırlar. Öğrencilerin devam durumları ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir. Rapor ve disiplin cezasıyla  uzaklaştırma dahil hangi gerekçeyle olursa olsun bir dersin, Üniversite Senatosunca belirlenen  oranda devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrenci başarısız sayılır."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 11 inci  maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 11 — Öğrenciler, ara sınav ve çalışmalarından başka bir de dönem sonu sınavına tabi tutulurlar. Her dönemde en az bir ara sınavı yapılır. Ara sınav tarihleri Bölüm Başkanlığı/Program Koordinatörlüğü/Yüksekokul Müdürlüğü tarafından dönemin ilk ayı içinde ilan edilir. Ara sınav tarihlerindeki değişiklikler Bölüm Başkanı/Program Koordinatörü/Yüksekokul Müdürü onayı ile gerçekleşir. Ara sınavlar dışında kısa süreli sınavlar önceden tarih belirlenmeksizin yapılabilir. Dönem sonu sınavları Üniversite tarafından saptanan ve ilan edilen yer ve zamanlarda yapılır. Bir öğrenciye verilecek dönem sonu  ders notu; dönem içi ve dönem sonu sınavı sonuçları ile dönem içi çalışmaları ve derse devam durumu göz önünde tutularak öğretim elemanı tarafından takdir olunur.

             Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar dikkate alınarak, Öğrenci İşleri Müdürlüğünce kabul edilen haklı ve geçerli görülen bir nedenle dönem sonu sınavına giremeyen öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilir.

             Ara sınav ve/veya dönem sonu sınavını gerektirmeyen dersler, ilgili Bölüm Başkanlığı/Program Koordinatörlüğü/Yüksekokul Müdürlüğünce saptanarak Öğrenci İşleri Müdürlüğüne bildirilir. Bu durumda, dönem sonu ders notu öğrencinin dönem içi çalışmaları göz önünde tutularak verilir.

             Bir ders ve o dersin uygulama ve/veya laboratuarı ayrı ayrı değerlendirilebilir. Bu takdirde yukarıdaki hükümler, ders ve uygulama ve/veya laboratuvara ayrı ayrı uygulanır. Dönem sonu ders notları, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünce Öğrenci İşleri Müdürlüğüne verildiği anda kesinleşir."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 13 — Bir sınavın sonucuna, ilan tarihinden itibaren en çok yedi gün içinde itiraz edilebilir. Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından açıklanan dönem sonu ders notları ile ilgili herhangi bir maddi hatanın yapılmış olması halinde, düzeltme istemi, öğretim elemanının başvurusu üzerine Üniversite Yönetim Kurulu  tarafından karara bağlanır. Dönem sonu sınavlarından sonra verilen notlarla ilgili maddi hataların, en geç ertesi dönem kayıt süresi içinde düzeltilmiş olması gerekir."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 16 — Genel not ortalaması 2.00'nin altında olan Meslek Yüksekokulu öğrencileri başarısız sayılırlar.

             İkinci dönemin sonundan itibaren genel not ortalaması 1.80'nin altında olan öğrenciler "Sınamalı"; iki dönem üst üste genel not ortalamalarını 1.80’e çıkartamayan öğrenciler "Koşullu Sınamalı" sayılırlar.

             "Sınamalı" ve "Koşullu Sınamalı" öğrenciler, genel not ortalamalarını 1.80’e çıkartıncaya kadar daha önce aldıkları dersleri tekrarlar. Ancak, istedikleri takdirde  notu CC ve daha yüksek olan dersleri tekrar almayabilirler. Bu öğrenciler; ilgili yarıyılda aldığı derslerden notu  CC ve üstünde olanların sayısı kadar, daha önce hiç almadığı alt ve/veya bir üst sınıfa ait dersi, normal ders yükünü aşmamak kaydıyla danışmanının onayı ile alabilirler.

             Danışmanlarının onayı ile sınamalı ve koşullu sınamalı öğrenciler normal ders yükünden daha az ders alabilirler.

             Sınamalı ve koşullu sınamalı  öğrenciler, dönem öğretim ücretlerini tam olarak ödemekle yükümlüdürler.

             Öğrencilerin ders tekrarladıkları dönemler azami öğrenim süresi hesabına dahil edilir. Koşullu sınamalı öğrencilere, azami öğrenim süreleri içinde öğrenimlerini tamamlayabilecekleri süre kadar öğrenim hakkı tanınır."

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "İlişik Kesilmesi

            Madde 17 — Üniversitede öğretim gören öğrencilerden;

             a) Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin altıncı fıkrası uyarınca tanınan süre içinde devam ettiği "Koşullu Sınamalı" dönem  sonunda genel not ortalamasını 1.80’e çıkaramayan,

             b)    Azami öğrenim süresini tamamladığı halde, mezun olması için alması gereken derslerden hiç almadığı  ders sayısı beşten fazla olan,

             c) Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen sınav haklarını kullandıktan sonra, mezun olmak için beşten fazla dersi kalan,

             d) Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesi kapsamında tanınan ek süreler  sonunda mezuniyet koşullarını sağlayamayan,

             e) Sağlık raporu ile belgelenen ruhsal ve bedensel rahatsızlığı nedeniyle azami öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrencilerden, yeniden alınacak sağlık raporunun incelenmesi sonucunda öğrenimlerine devam edemeyeceklerine karar verilen,

             f) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonucunda "yükseköğretim kurumundan çıkarma" cezası alan,

             g) Kendi isteği ile kaydının silinmesini talep eden

             öğrencilerin Üniversite ile ilişkisi kesilir.

             Birinci fıkranın (a) bendi uyarınca ilişkisi kesilen öğrencilerden;

             1) Birinci sınıfta ilişkisi kesilen ve devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması koşulu ile en fazla bir dersten FF veya FD notu alanlara bu dersten, üç yıl içinde kullanılmak üzere en fazla üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı elde eden öğrenciler, FF veya FD notu bulunmaması halinde, bu haklarını DD veya DC notu aldıkları bir ders için kullanabilir.

             2) İkinci sınıfta ilişkisi kesilen ve devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması koşulu ile en fazla üç dersten FF veya FD notu alanlara bu derslerden, üç yıl içinde kullanılmak üzere en fazla üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı elde eden öğrenciler; FF veya FD notu bulunmaması ya da FF veya FD notu bulunan derslerin sayısının üçten az olması halinde, bu haklarını en çok üç derse tamamlamak üzere aynı koşullarda, son iki dönemlerinde DD veya DC notu aldıkları dersler için kullanabilir. Bu sınavlarda alınan not tek başına değerlendirilir ve öğretim elemanı tarafından harf notu takdir olunur. Harf notunun belirlenmesinde bu Yönetmelikteki not sistemi esas alınır. Girdikleri sınavlar sonucunda bu Yönetmelik hükümlerine göre ilişik kesilme durumundan kurtulan öğrenciler öğrenimlerine, yürürlükteki esaslara göre  mali yükümlülüklerini de yerine  getirerek bıraktıkları yerden devam ederler.

            3) Sınavlar her eğitim-öğretim yılı başında, dersler başlamadan önce yapılır. Sınava giremeyenler için mazeret sınavı açılmaz. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Öğrencilerin; hangi derslerden sınav hakkı kullanacaklarını, Senato  tarafından belirlenen akademik takvimde yer alan tarihler arasında Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne  verecekleri ilk başvuru dilekçesinde belirtmeleri zorunludur.

             4) Ara sınav ve/veya dönem sonu sınavı olmayan, başarı değerlendirmesi dönem boyunca süren çalışmalara göre yapılan dersler ile ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirilmemiş olan dersler için sınav hakkı tanınmaz."

             Yürürlük

             MADDE 6 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

MADDE 7 — Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü yürütür.