Yönetmelik

             Trakya Üniversitesinden:

Trakya Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı

Eğitim-Öğretimi ve Sınav Yönetmeliği

 

             Amaç

             Madde 1 — Bu  Yönetmeliğin amacı;  Trakya Üniversitesi  isteğe bağlı ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfının eğitim-öğretimi ile sınavlarında uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik; Trakya Üniversitesi Fakülte, Enstitü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarınca düzenlenen ve yürütülen, isteğe bağlı ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı eğitim-öğretimine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 ve 49 uncu  maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Yabancı dil hazırlık sınıfı öğretimi süresi ve esasları

             Madde 4 — Hazırlık sınıfı isteğe bağlı ve zorunlu yabancı dil olarak aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülür:

             a) Yabancı dil hazırlık sınıflarında,  öğretim süresi bir yıldır. Hazırlık öğretimi programını başarıyla tamamlayan öğrenciler doğrudan kayıtlı oldukları lisans programlarına başlarlar.  Tamamlayamayanlara bir yıl  ek süre tanınır. Bu süre içinde de başarılı olamayanlar lisans öğretimine başlayamazlar. Öğretim yılı sonunda yapılan final sınavlarında başarısız olan öğrencilere,  öğretim yılı başında yapılacak olan yeterlik sınavına girme hakkı tanınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciler hazırlık sınıfına yeniden başlarlar. Bunda  da başarılı olamazlarsa Fakülteyle ilişikleri kesilir. Hazırlık öğretimi lisans  öğretim süresinin dışındadır.

             b) Yabancı dil destekli programların,  zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı öğretimi süresi bir yıldır. Hazırlık öğretimi programını başarı ile tamamlayan öğrenciler doğrudan ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokulların bölüm ya da programlarına başlarlar. Hazırlık sınıfı derslerinin tümünde devam şartını sağlayan, fakat hazırlık öğretiminde başarısız olan öğrencilerin  ilişikleri kesilmeden; ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokulların bölüm ya da programlarının birinci sınıfına kayıtları yapılır, ancak mezun oluncaya kadar açılacak yabancı dil  yeterlik  sınavında  başarılı  olmaları  gerekir. Bu durumdaki öğrenciler, yeterlik sınavında başarılı olmaksızın; ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokulların bölüm ya da programlarındaki zorunlu yabancı dil  derslerine ve yabancı dilde verilen derslere kayıt yaptıramazlar. Devamsız olan öğrencilere hazırlık öğretimini tekrarlamak üzere bir yıl  ek süre tanınır. Bu süre sonunda da devamsız olanların ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokullarla ilişiği kesilir. Öğrencinin hazırlık  sınıfında  geçirdiği  öğrenim  süresi, 2547 sayılı Kanunda öngörülen sürelerin dışındadır. Hazırlık sınıfına dinleyici öğrenci kabul edilmez.

             c) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık öğretimi süresi bir yıldır. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulayan programlarda; önceden belirlenen kontenjandan daha fazla başvuru olduğu taktirde, öğrencilerin  Öğrenci Seçme Sınavı giriş puanlarına göre sıralama yapılarak, kontenjan sayısı kadar hazırlık sınıflarına kayıt yapılır. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı açılabilmesi için en az 15 öğrencinin hazırlık sınıfına kayıt yaptırması gerekir. İsteğe bağlı ya da zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan bir programda hazırlık sınıfı öğretim programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, doğrudan ilgili programın ilk sınıfından eğitim-öğretime başlarlar. Bu öğrenciler, Üniversiteye kayıt oldukları eğitim-öğretim programında yer alan ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar. Başarısız ve devamsız öğrenciler, eğitim-öğretim yılının başında yapılan seviye tespit sınavına girerler. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciler, kayıt oldukları programın birinci sınıfından eğitim-öğretime başlarlar, ancak 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı)  bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil derslerinden muaf tutulmazlar. Öğrencinin hazırlık sınıfında geçirdiği öğrenim süresi, kayıt oldukları programlar için 2547 sayılı Kanunda öngörülen sürelerin dışındadır. Hazırlık sınıfına dinleyici öğrenci kabul edilmez.

             Yeterlik sınavı

             Madde 5 — Trakya Üniversitesinde hazırlık sınıfı bulunan öğretim programlarına ilk kez kayıt yaptırmış öğrenciler, öğretim yılı başında yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alması zorunludur. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler, hazırlık sınıfı öğretiminden muaf tutulurlar ve hazırlık sınıfında öğrenim görmüş ve başarılı olmuş öğrencilerle aynı haklara sahip olurlar. Bu öğrenciler  kayıt oldukları programların birinci sınıfına devam ederler. Başarısız ve yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler ise zorunlu hazırlık sınıfı olan programlarda doğrudan, isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan programlarda tercihlerine bağlı olarak hazırlık sınıfına devam ederler.

             Dil başarı belgelerinin tanınması

             Madde 6 — Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ve Üniversitelerarası Kurul tarafından organize edilen KPDS ve ÜDS sınavları ile dünyaca kabul edilen diğer dil yeterlik sınavlarından, ilgili birimce başarılı kabul edilen öğrenciler, hazırlık sınıfı öğretiminden muaf sayılarak kazandıkları programa doğrudan kayıt yaptırabilirler. Bu durumun ara yarıyılda ortaya çıkması halinde öğrencilerin intibakları; ilgili fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulları tarafından sonuçlandırılır. Başka bir üniversitede yabancı dil hazırlık sınıfı öğrenimi görmüş ve başarılı olmuş veya yeterlik sınavını başarmış öğrencilerin, Trakya Üniversitesinde kayıt yaptırdıkları programlarda yeterlik sınavlarına katılıp katılmayacaklarına ilgili fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulları karar verir.

             Kayıt yenileme

             Madde 7 — Hazırlık sınıfı öğrencileri, her yarıyıl kayıtlarını yenilemek ve katkı paylarını ödemek zorundadırlar.

             Hazırlık sınıfı öğretim programı

             Madde 8 — Hazırlık sınıfı öğretim programı, dersleri ve içerikleri Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından belirlenir ve Trakya Üniversitesi Senatosunun onayı ile kesinleşir. Dersler bir veya iki yarıyıl olarak düzenlenebilir. Hazırlık sınıfında öğrencilere haftada en az 24, en çok 30 saat ders verilir.

             Devam zorunluluğu

             Madde 9 — Hazırlık sınıfında yarıyıl veya yıl sonu sınavlarına girme hakkını elde edebilmek için derslere %80 devam zorunluluğu vardır. Devam şartını sağlayamayan öğrenciler, yarıyıl veya yıl sonu sınavına alınmazlar. Bu öğrenciler, yıl içi başarı notları ne olursa olsun hazırlık sınıfından başarısız sayılırlar.

             Sınavlar ve değerlendirilmesi

             Madde 10 — Hazırlık sınıfındaki her ders için; yarıyıllık derslerde en az iki, yıllık derslerde en az dört ara sınav ve bir yarıyıl veya yıl sonu sınavı yapılır. Sınavlar, 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Ara ve yarıyıl veya yıl sonu sınav programları ilgili fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulları tarafından belirlenir ve sınavların başlangıcından en az on beş gün önce dekanlık veya müdürlükçe ilan edilir. Hazırlık öğretimi süresince, yazılı veya sözlü kısa süreli sınavlar  yapılabilir. Kısa süreli sınavların değerlendirme şekli, ilgili fakülte, enstitü, yüksekokul ya da meslek yüksekokulu akademik kurulları tarafından belirlenir ve dekanlık veya müdürlüklerce ilan edilir.

             Öğrencilerin ara sınavlara katılması esastır. Ancak, fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulları tarafından kabul edilen bir mazereti nedeni ile ara sınava katılmayan öğrencilere mazeretlerinin bitiminden itibaren yedi gün içinde başvurdukları taktirde mazeret sınavı açılır. Mazeret sınav hakkı, ancak bir dersin bir sınav hakkı için kullanılabilir. Yarıyıl veya yıl sonu sınavlarının mazeret sınavı yoktur.

             Başarı notu

             Madde 11 — Hazırlık sınıfında okutulan bir dersin başarı notu, ara sınav notunun veya eşit ağırlıklı not ortalamasının %50’ si ve yarıyıl veya yıl sonu sınav notunun %50’ si toplanarak belirlenir. Derslerle ilgili olarak; ödev, kısa süreli sınavlar ve programlı yıl içi sınavlarının yıl içi başarı notuna etkileri, yarı yıl başlarında ilgili birimlerce belirlenerek ilan edilir. Bir dersten başarılı sayılmak için başarı notunun en az 70 olması gerekir.

             Sınav sonuçlarının ilanı ve sınav sonuçlarına itiraz

             Madde 12 — Ara sınav ve yarıyıl veya yıl sonu sınav sonuçları; sınav tarihini izleyen en geç bir hafta içinde ilgili öğretim elemanı tarafından dekanlık ya da müdürlüğe teslim edilir. Sınav sonuçları, en son sınav tarihinden itibaren en geç  onbeş gün içinde ilan edilir.

             Öğrenciler sınav sonuçları hakkındaki itirazlarını sonuçlar ilan edildiği tarihten itibaren en geç bir hafta içinde dekanlık ya da müdürlüğe yazılı olarak yapabilirler. Dekan ya da müdür itirazı, sınavı yapan öğretim elemanı ile ilgili bölüm veya anabilim dalı başkanına inceletir. Maddi hata varsa düzeltme yapılabilir. Gerektiğinde dekan ya da müdür, yönetim kurulu kararı ile biri dersi okutan öğretim elemanı olmak şartıyla ilgili öğretim elemanlarından en az üç kişilik bir komisyon kurarak itirazı incelettirir. Komisyon kararı dekanlık veya müdürlük yönetim kurulunca görüşülerek karara bağlanır.

             Hüküm bulunmayan hususlar

             Madde 13 — Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca çıkarılan, 1/4/1996 tarihli ve 22598 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik" ile öğrencinin kayıtlı olduğu fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulunun eğitim, öğretim ve sınav yönetmelikleri  hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             Madde 14 — Bu Yönetmelik 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 15 — Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.