Yönetmelik

Trakya Üniversitesinden:

Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 11/8/2003 tarihli ve 25196 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"nin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 17 — Öğretimde öngörülen sınavlar; ara sınavlar, mazeret sınavları, yarıyıl sonu sınavları, bütünleme sınavları, tek ders sınavları ve ek sınavlardır. Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı–sözlü veya uygulamalı ya da yazılı–sözlü–uygulamalı olarak yapılabilir."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 18 — Bir dersin her yarı yılda en az bir ara sınavı yapılır. Ara sınavların hangi tarihlerde yapılacağı her yarıyılın başladığı günü izleyen 15 gün içinde Dekan veya Müdür tarafından tespit ve ilan edilir. Bir günde, bir sınıfa ait en çok iki dersin ara sınavı yapılır. Öğrencilerin ara sınava katılmaları esastır. Ancak ilgili Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen bir mazeret nedeni ile ara sınava katılamayan öğrencilere, mazeretlerinin bitiminden itibaren yedi gün içinde başvurdukları takdirde mazeret sınavı açılır. Sağlık nedeni ile resmi kurumlar dışında kişi, kurum ve kuruluşlardan alınan raporlar, Trakya Üniversitesi Hastanesi tarafından onaylandıktan sonra Yönetim Kuruluna getirilir. Ara sınavlar dışındaki sınavların mazereti yoktur. Ancak, Rektör onayı ile Ülkemizi veya Üniversitemizi ulusal ve/veya uluslararası folklorik, sportif, kültürel, sanatsal ve bilimsel alanlarda temsil eden karşılaşmalarda yer alan öğrenciler; bu karşılaşmalara katılmak zorunda olmaları nedeniyle giremedikleri sınavlara, ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde girerler."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 19 — Yarıyıl sonu sınavları, sona eren yarıyıl içinde öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılan sınavlardır. Yarıyıl sonu sınav programları, ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilgili Dekanlık veya Yüksekokul Müdürlüğü tarafından sınavlardan en az iki hafta önce ilan edilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için; derse kayıt olmak ve derse devam şartını yerine getirmiş olmak gerekir. Yarıyıl sonu sınavına girme hakkı kazanıp da sınavlara mazeretli veya mazeretsiz giremeyen öğrenciler ile girdiği halde başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar. Bütünleme sınavları, yarıyıl sonu sınavlarının bitiminden itibaren en erken iki hafta sonra başlar."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 23 — Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve başarı notu aşağıda gösterildiği şekilde belirlenir;

             a) Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin "yarıyıl/yıl sonu notu"; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun % 70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin "yarıyıl/yıl sonu notu";  ilgili Fakülte/Yüksekokul Kurulunca  karar almak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartı ile ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı 5’ten küçük ise bir alt tam sayıya, 5 veya 5’ten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

             b) Başarı notu; yukarıda belirlenen notlar esas alınarak, "Mutlak Değerlendirme" yöntemi uygulanarak hesaplanır. Ancak, başarı notunun hesaplanmasında, ilgili Fakülte/Yüksek-okul Kurulunun kararı ve Üniversite Senatosunun onayı ile  "Bağıl Değerlendirme" yöntemi de uygulanabilir. "Bağıl Değerlendirme Yöntemi Uygulama Esasları" Üniversite Senatosu tarafından çıkarılacak ayrı bir yönerge ile belirlenir. Bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak elde edilen harfli notlar, katsayılar ve başarı durumları için (c) bendindeki  tablo ve esaslar uygulanır.

             c) Mutlak değerlendirme yönteminde bu notlar esas alınarak, öğrenciye aşağıdaki tablo uyarınca bir harf notu verilir:

 

                          Başarı Notu                    Harf Notu                  Katsayı

                             90-100                                AA                           4.00

                             80-89                                  BA                            3.50

                             70-79                                  BB                            3.00

                             65-69                                  CB                            2.50

                             60-64                                  CC                            2.25

                             50-59                                  DD                            2.00

                             30-49                                  FD                            1.00

                              0-29                                    FF                            0.00

             Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

             Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak, genel not ortalaması (GNO) BA ve üzerinde olan öğrenciler, DD başarı notu ile de başarılı sayılırlar ve başarı notu, katsayısı 2.0 (iki nokta sıfır) olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde; bu çalışmaların ara sınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarı notunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili fakülte veya yüksekokul kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir. Sınırsız sınav hakkı verilmiş ve daha önce yarıyıl sonu sınavına girme hakkı kazanılmış olan derslerde başarı notu, eski yarıyıl içindeki çalışma ve ara sınav sonuçlarına bakılmaksızın, sadece yarıyıl sonu sınav notu ile belirlenir. Tek ders sınavlarının ve ek sınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

             Ayrıca not belgesinde, aşağıda tanımlanan harf notları da kullanılır:

             1) DZ (devamsız) notu: Ders kaydı yaptırılan ancak devam koşulu yerine getirilemeyen kredili dersler için verilir ve "FF" notu olarak değerlendirilerek ortalamalara katılır.

             2) BL (başarılı) notu: Ortalamaya katılmayan ve kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir.

             3) BZ (başarısız) notu: Ortalamaya katılmayan ve kredisiz derslerden başarısız veya devamsız öğrencilere verilir.

             4) MF (muaf) notu: Yeterlik ve muafiyet sınavları sonucunda başarılı bulunan öğrencilere verilir. Ortalamalara katılmaz.

             5) TR (transfer) notu: Üniversite dışından nakil yolu ile gelen veya ÖSYM sınavı ile üniversiteye yeniden kaydolan öğrencilere daha önce almış oldukları ve denkliği kabul edilen dersler için verilir. Ortalamalara katılmaz."

             Yürürlük

             MADDE 5 — Bu Yönetmelik, 2004-2005 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılından  geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 6 — Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.