Yönetmelik

            Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünden:

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Lisans Eğitim ve Öğretim

Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

                MADDE 1 — 17/9/2001 tarihli ve 24526 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye "Koşullu ders geçme" başlığı eklenmiştir.

                "Koşullu ders geçme

                Madde 17 — Bir dönemin sonunda; Yabancı Dil, Türkçe, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Beden Eğitimi, Müzik ve Resim gibi kültür derslerinin notları hesaba katılmaksızın hesaplanacak "Koşullu Ders Geçmeye Özel Dönem Not Ortalaması" CB olan bir öğrenci, DC ve DD ile başarısız olduğu derslerden de ortalama ile başarılı olmuş sayılır. Koşullu ders geçmede söz konusu dersin daha önce alındığı dönemlerdeki not ortalamaları veya ağırlıklı genel not ortalaması göz önüne alınmaz. Yabancı Dil, Türkçe, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Beden Eğitimi, Müzik ve Resim gibi kültür derslerinden ortalama ile başarılı olunmaz."

                MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının  (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                "g) Bir  yarıyıl  sonunda  ağırlıklı genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrencilerden; o dönemde en az 15 kredilik ders almış ve başarmış olup, dönem not ortalaması 3.00-3.49 arasında olanlar "onur", 3.50-4.00 arasında olanlar "yüksek onur" öğrencisi olarak tanımlanır ve bu ünvanlar not belgesinde belirtilir. Herhangi bir yarıyılda not dökümü belgesinde FF ve/veya VF bulunan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını tuttursalar bile, o yarıyılda "onur" veya "yüksek onur" öğrencisi olamazlar."

                MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                "Dönem not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması

                Madde 26 — Dönem not ortalaması hesaplanırken, her ders için ağırlıklı not esas alınır. Ağırlıklı not; dersin kredisi ve o dersten alınan not çarpılarak bulunur. Dönem not ortalaması; o dönemde alınan bütün derslerin ağırlıklı notlar toplamının, krediler toplamına bölünmesi ile bulunur.

                Ağırlıklı genel not ortalaması; öğrencinin enstitüye girişinden tamamladığı en son dönemin sonuna kadar, aldığı derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Alınan derslerin ağırlıklı notlarının toplamı, kredilerin toplamına bölünerek bulunur. Ağırlıklı genel not ortalaması hesaplanırken tekrar edilen dersler için, sadece alınan en son not hesaba katılır. Muaf olunan dersler bu ortalamanın dışında tutulur. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki basamak gösterilir. Öğrencilere enstitüdeki öğrenim dönemleri boyunca verilen "Not Dökümü" belgelerinde; geçmiş bütün dönemlerin "Dönem Not Ortalamaları" ve "Ağırlıklı Genel Not Ortalaması" belirtilir.

                Mezuniyet sırasında ve sonrasında düzenlenen transkriptler; öğrencinin ilgili lisans programında aldığı tüm derslerin, her dersi kaç kez aldığının ve notlarının toplu halde bildirildiği bir belge olup, "Mezuniyet Ağırlıklı Not Ortalaması"nı da içerir. Öğrencinin aldığı bütün notlar ve işaretler bu belgede gösterilir. Ancak; ağırlıklı mezuniyet not ortalamasına yalnızca her ders için alınan en son not katılır. Ağırlıklı mezuniyet not ortalaması; kültür dersleri de dahil öğrencinin lisans eğitimi boyunca aldığı tüm derslerin ağırlıklı notlarının, toplam krediye bölünmesi ile hesaplanır. Hesaplanan ortalama, virgülden sonra iki basamak olarak gösterilir."

                Yürürlük

                MADDE 4 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

                Yürütme

                MADDE 5 — Bu Yönetmelik hükümlerini Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü yürütür.