Bakanlar Kurulu Kararı

          Karar Sayısı : 2005/8801

             Ekli “Hac ve Umre Seyahatleri ile İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığı’nın 1/4/2005 tarihli ve 540 sayılı yazısı üzerine, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre,Bakanlar Kurulu’nca 10/5/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                 Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                  CUMHURBAŞKANI

                   

Recep Tayyip ERDOĞAN

 

 

 

Başbakan

 

 

 

M. V. GÖNÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd. V.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

G. AKŞİT

A.COŞKUN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet  Bakanı V.

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

M. H. GÜLER

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı V.

R. AKDAĞ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

Tarım ve Köyişleri Bakanı V.

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER

A. KOÇ

O. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı

 

Hac ve Umre Seyahatleri ile İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca

Yürütülmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılması

Hakkında Karar

             Madde 1 — 18/05/2000 tarihli ve 24053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 10/12/1999 tarihli ve 99/13919 sayılı Kararnamenin eki Hac ve Umre Seyahatleri ile İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Karar'ın 3 üncü maddesinde yer alan "İç Komite" ve "Dış Komite" tanımları yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki "İhale yetkilisi" ve “Vakıf” tanımları eklenmiştir.

             "İhale   yetkilisi";   Bu   Karar   gereğince   yapılan   ihalelerde   ihale   yapma   yetki   ve sorumluluğuna sahip Başkanı ve Başkanın yetki verdiği kişiyi,

             "Vakıf; Türkiye Diyanet Vakfını,"

             Madde 2 — Aynı Kararın 4 üncü maddesinin; birinci fıkrasında yer alan "Turizm Bakanlığınca" ibaresi "Kültür ve Turizm Bakanlığınca" olarak, ikinci fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Hacca gitmek isteyenler Başkanlığa müracaat ederler. Hac için Suudi Arabistan makamlarınca kota uygulanması halinde Kurul, hacı adaylarının hangi usulle belirleneceğine karar verir. Kurul, her ilde hacca gideceklerin % 40’ını aşmamak üzere "A" grubu seyahat acentalarına kontenjan verir ve bu kontenjanın dağılımına dair esasları belirler."

             Madde 3 — Aynı Kararın 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Diyanet İşleri Başkanının başkanlığında, İçişleri, Maliye, Sağlık, Ulaştırma, Kültür ve Turizm bakanlıkları ile Gümrük Müsteşarlığı müsteşar veya müsteşar yardımcıları, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) temsilcisinden oluşan bir "Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu" kurulur."

             Madde 4 — Aynı Kararın 7 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "İhale Komisyonu

             Madde 7 — İhale yetkilisinin onayı ile hac ve umre hizmetleri için Hac Dairesi Başkanının, Başkanlığın diğer ihtiyaçları için ilgili birim amirinin başkanlığında ihale konusu ile ilgili konularda tecrübesi bulunan üç kişi ile muhasebe veya mali işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla en az beş veya tek sayıda kişiden oluşan İhale Komisyonu yedek üyeler de dahil olmak üzere kurulur. Yeterli sayıda ve nitelikte personel bulunmaması halinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından İhale Komisyonuna üye alınabilir.

             Hac ve umre hizmetleri ile ilgili olarak yurt dışında yapılacak mal ve hizmet alımları, İhale Komisyonunca yetki verilen en az üç kişiden oluşan heyetler tarafından yapılır. Heyet kararları  Hac Dairesinin bağlı bulunduğu başkan yardımcısının onayı ile yürürlüğe girer.

             İhale Komisyonu ve heyet üyeleri eksiksiz olarak toplanır ve kararlarını çoğunlukla alır. Kararlarda çekimser kalınmaz. Karşı oy kullanan komisyon ve heyet üyeleri gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır.

             İhale Komisyonu ve heyet üyelerince alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkanı ile üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır."

              Madde 5 — Aynı Kararın 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Hac ve Umre Hesabı ve muhasebesi

             Madde 9 — Başkanlık gerektiğinde, hac ve umre hizmetlerinin alım-satım, muhasebe ve mali işlemlerinin yürütülmesinde Vakıf ile işbirliği yapar. Belirlenen hac ve umre ücretleri, Başkanlık denetiminde Vakıfça açılacak Hac ve Umre Hesabına yatırılır. Bu hesapta toplanan meblağ, hac ve umre hizmetleri ile dini nitelikli diğer hizmet ve faaliyetlerin yürütülmesinde kullanılır. Hac ve Umre Hesabından yapılacak harcamalar, Hac ve Umre Komisyonunun kararları doğrultusunda yapılır ve Vakıfça muhasebeleştirilir. Yürüttüğü muhasebe ve diğer hizmetler karşılığında Vakfa, Komisyonca belirlenecek miktarda ücret ödenir."

             Madde 6 — Aynı Kararın 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 12 — Başkanlıkça düzenlenen hac ve umre işlerinin yürütülmesi, denetimi, harcama ve ihale işleri, Hac ve Umre Komisyonunun görev ve yetkileri ile seyahat acentalarının hac ve umre seferi düzenlemelerine dair esaslar yönetmelikle düzenlenir."

             Madde 7 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Madde 8 — Bu Kararı Bakanlar Kurulu yürütür.