Yönetmelik

            Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünden:

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Yaz Öğretimi Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

 

                Amaç

                Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde, bir eğitim-öğretim yılının normal iki yarıyılının dışında kalan ve yaz tatilindeki aylarda yapılacak olan yaz eğitim-öğretim programlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

                Kapsam

                Madde 2 — Bu Yönetmelik; Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde yaz eğitim-öğretiminde uygulanacak ilke ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

                Dayanak

                Madde 3 — Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

                Tanımlar

                Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

                Enstitü: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünü,

                Senato: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Senatosunu,

                Enstitü Yönetim Kurulu: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yönetim Kurulunu,

                Fakülte Kurulu: İlgili Fakülte Kurulunu,

                Fakülte Yönetim Kurulu: İlgili Fakülte Yönetim Kurulunu,

                Bölüm Kurulu: İlgili Bölüm Kurulunu,

                Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını

                ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Öğretiminin Amaçları, Yaz Öğretiminin Süresi,

Açılacak Dersler, Kayıtlar, Başarı Değerlendirmesi, Özel Haller

                Yaz öğretiminin amaçları

                Madde 5 — Yaz öğretiminin amaçları şunlardır:

                a) Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünün eğitim ve öğretim imkanlarının yaz aylarında da değerlendirilmesini sağlamak.

                b) Lisans öğrencilerinin güz ve bahar yarıyıllarında aldıkları, ancak başarısız oldukları dersleri yaz aylarında da açmak suretiyle başarısız öğrencilere olanak sağlamak ve bölümlerde meydana gelen öğrenci yığılmalarını önleyerek verimliliği artırmak.

                Yaz öğretiminde süre

                Madde 6 — Yaz öğretiminde öğretim süresi sınav dönemi dahil yedi haftadır. Yaz öğretiminin başlangıç tarihi, ikinci yarıyıl sonundaki yarıyıl sonu sınavlarının tamamlanmasından en az iki hafta sonra olacak şekilde Senato tarafından belirlenir. Yaz öğretiminde açılan her ders için, normal yarıyılda yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır.

                Açılacak dersler ve ders sayıları

                Madde 7 — Yaz öğretiminde açılması öngörülen dersler; bu dersleri veren bölümlerin bölüm kurullarınca, en geç bahar yarıyılı kayıt tarihinden itibaren iki ay içinde belirlenir. Yaz öğretimi programları; ilgili fakülte tarafından hazırlanarak ilan edilir ve ayrıca Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bilgi verilir.

                Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü lisans eğitim-öğretim programlarında yer alan derslerin güz ve bahar yarıyıllarında açılması gerekir. Bunların yaz öğretimine ertelenmesi mümkün değildir.

                Daha önce açılacağı ilan edilmediği halde, yeterli öğrenci sayısına ulaşılmış dersler, ilgili kurulların kararı ile yaz öğretiminde açılabilir.

                Kayıtlar ve dersler

                Madde 8 — Yaz öğretiminde ders alacak öğrenci; kesin kayıt işlemlerini yaz öğretimi derslerine başlamadan önce, Senato tarafından belirlenecek tarihler içinde tamamlar.

                Başarı durumları ne olursa olsun, öğrenciler yaz öğretimine katılmak zorunda değildir. Yaz öğretimi programlarına sadece kayıt yaptıran öğrenciler katılabilir. Yaz öğretiminde bir öğrenci toplam sekiz krediyi aşmamak üzere en çok iki ders alabilir. Yaz öğretiminde ders ekleme, ders bırakma ve dersten çekilme uygulanmaz.

                Yaz öğretiminde ders açılması

                Madde 9 — Yaz öğretimi programlarında yer alan derslerin açılabilmesi için gerekli olan en az öğrenci sayısı ve aynı ders için birden fazla grup oluşturulması; ilgili bölüm kurulunun önerisi, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Kesin kayıtlar sonunda derslere kayıtlı öğrenci sayıları, Senato onayı ile kesinleşen en az öğrenci sayılarının altında kaldığı takdirde, ilgili derslerin açılması Senato kararı ile iptal edilebilir ve kayıt ücreti öğrenciye iade edilir.

                Başarı değerlendirmesi

                Madde 10 — Ders ve uygulamalara devam yükümlülükleri ve uygulamalara ilişkin konularda, ilgili akademik birimlerin eğitim öğretim ve sınav yönetmeliklerindeki hükümler uygulanır.

                Ara sınavına veya final sınavına, bölüm başkanlığınca haklı ve geçerli görülen bir nedenle katılamayan öğrencilere; Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile mazeret sınavı hakkı verilebilir.

                Ders notu

                Madde 11 — Yaz öğretimi derslerinde alınan notlar transkriptlerde "Yaz Öğretimi" adı altında belirtilir. Yaz öğretimi sonunda alınan not ilgili ders için en son nottur ve öğrencinin yeni yarıyıl kaydı buna göre yapılır. Yaz öğretiminde ortalama ile başarılı olunmaz.

                Özel haller

                Madde 12 — Ek süre, ders alma ve kayıt iptali ile ilgili özel hallerde aşağıdaki hükümler uygulanır:

                a) Öğrenciler istedikleri takdirde, yaz öğretiminde açılan ders veya dersleri alarak mezuniyet için gereken şartları sağlayabilirler ve yaz öğretimi süresi sonunda mezun olabilirler.

                b) Öğrenciler, lisans eğitiminde en az FF aldıkları için tekrar etmek zorunda oldukları dersleri yaz öğretiminde alabilirler.

                c) Normal güz ve bahar yarıyılları sonunda ilişiği kesilmiş olan öğrenciler yaz öğretiminden yararlanamazlar.

                d) Başka üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinden, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü yaz öğretimine kayıt yaptıran öğrencilere; yaz öğretiminin süresini, alıp başardıkları derslerin adını, kredisini ve başarı notunu gösteren bir belge verilir. Bu belge ilgili dekan tarafından imzalanır ve bir kopyası fakülte arşivinde muhafaza edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

                Ek ders ücreti ve ders yükü

                Madde 13 — Yaz öğretiminde ders veren öğretim elemanlarının ek ders ücreti ve ders yükü konusunda, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 26 ncı maddesi hükümleri uygulanır.

                Eğitim ücreti

                Madde 14 — Yaz öğretimi kayıt ücreti her yıl yürürlükteki mevzuat çerçevesinde Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir.

                Yürürlük

                Madde 15 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

                Yürütme

                Madde 16 — Bu Yönetmelik hükümlerini Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü yürütür.