Bakanlar Kurulu Kararı

          Karar Sayısı : 2005/8871

             Ekli "2005-2006 Dönemi Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar"ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 30/5/2005 tarihli ve 3039 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesi ile 20/6/2001 tarihli ve 4684 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 30/5/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

                                                                                                                                                 Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                  CUMHURBAŞKANI

                   

Recep Tayyip ERDOĞAN

 

 

 

Başbakan

 

 

 

M. V. GÖNÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd. V.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

G. AKŞİT

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet  Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER

H. ÇELİK

O. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı V.

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2006 Dönemi Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar

Madde 1 - a) Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO), hububat fiyatlarını ve alım-satım esaslarını Ana Statüsü ve bu Kararda yer alan esaslar ile piyasa şartları çerçevesinde belirlemeye ve uygulamaya yetkilidir.

b)    TMO, alt yapısı hububat alım-satımı için yeterli olan iç ve/veya dış borsalarda alım-satım ve vadeli işlemler yapar. Borsa bulunmayan veya yeterli olmayan yerlerde alım TMO işyerlerinde yapılır.

c)    TMO,  Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 2005 yılında kayıt yaptıran hububat üreticilerinden ve hububat üreticilerinin ortağı olduğu kooperatiflerden doğrudan veya birlikler aracılığıyla alım yapar.

d)   TMO, hububat alımlarında miktar sınırı koymaya yetkilidir.

e)         Alımların TMO'nun sabit ve/veya geçici işyerlerinde yapılması esastır. Sabit TMO işyerlerine uzaklığı 40 km ve üzerinde olan, ekli listede yer alan işyerleri ve hinterlandından hububat getirenlere ilave alım fiyat farkı uygulanır. Uygulama esasları TMO tarafından belirlenir.

Madde 2 - TMO, bu Karar kapsamındaki faaliyetlerini yerine getirmek amacıyla idari bina, depo, arazi, malzeme, demirbaş ve gerekli diğer araç ve gereçleri satın almaya veya kiralamaya; satın aldığı ürünleri işlemek üzere gerekli noktalarda tesis kiralamaya, geçici alım merkezleri ve imalat merkezleri açmaya ve kapatmaya yetkilidir.

Madde 3 - Ürün bedellerinin 10 tonluk kısmı peşin, bakiyesi 30 gün içinde ödenir. 1 Aralık 2005 tarihinden sonra yapılan alımların ödeme süresi TMO tarafından belirlenir.

Madde 4 - Bankalar ve özel finans kurumlarının, TMO tarafından 2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanunu hükümlerine göre düzenlenen makbuz senetlerini teminat olarak gösteren gerçek veya tüzel kişilere kullandıracağı kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0'dır. Bankalar ve özel finans kurumlarının söz konusu krediler nedeniyle lehe aldıkları paralar %1 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.

Bu madde kapsamında kullanılan kredilerin teminatı olan makbuz senetlerinin TMO'ya ciro ve teslim edilmesi durumunda, alım ve ödemeye ilişkin esaslar TMO tarafından belirlenir.

TMO, düzenlenen makbuz senedi karşılığında kredi kullanan gerçek veya tüzel kişilerin, ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda, kullandıkları kredilere ilişkin faiz oranının azami 5 puanlık kısmını karşılamaya yetkilidir. TMO tarafından karşılanan faiz oranına isabet eden tutar borçlanma maliyeti olarak kabul edilir.

Madde 5 - TMO, gerektiğinde peşin ve/veya kredili olarak hububat ithalatı ve ihracatı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilebilir.

TMO serbest piyasa şartları içerisinde ithalat ve ihracatını karayolu (FOT), demiryolu (FOR) ve denizyolu (FOB ve/veya C+F) ile yapmaya ve kullanacağı gemileri ve/veya diğer vasıtaları serbest rekabet şartları içerisinde temin etmeye yetkilidir.

                  Madde 6 - TMO, 'Dahilde İşleme İzin Belgesi'ne sahip Türkiye'de yerleşik kişi ve kuruluşlara, Dahilde İşleme Rejimi hükümlerine uygun olan ve belgelerinde yer alan un, makarna, bisküvi, gofret, kek, bulgur, irmik, şehriye, buğday veya mısır nişastası, aşurelik buğday, biyoetanol ve üretiminde hububat kullanılan diğer ürünler ile sanayi yemi şeklinde yapmış oldukları veya yapacaklarını taahhüt ettikleri ihracatlarının karşılığında hububat satışı yapabilir. Bu amaçla Tarım ve Köyişleri Bakanı, TMO'yu peşin ve/veya vadeli olarak hububat satmakla görevlendirebilir.

Dış Ticaret Müsteşarlığının veya bağlı kuruluşlarının, yapılmış veya yapılacağı taahhüt edilen ihracatların bu madde hükümlerine uygunluğunu bildirmesi üzerine TMO piyasa regülasyonu açısından stok durumunu dikkate alarak söz konusu satış işlemini gerçekleştirir. İhracat öncesinde yapılan emtia sözleşmelerinin tasfiyesi, Dış Ticaret Müsteşarlığının veya bağlı kuruluşlarının ihracatın usulüne uygun yapıldığını bildirmelerini müteakip gerçekleştirilir.

Bu kapsamda yapılacak satışların uygulama esasları ve satışa konu emtianın fiyatı, dünya fiyatları da dikkate alınarak TMO tarafından tespit edilir.

Madde 7 - a) TMO tarafından 2005-2006 faaliyet dönemi ve daha önceki yıllarda iç alım yoluyla temin edilmiş ürünlerin, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ve/veya ihraç yoluyla yapılan satışlarından ve/veya gerektiğinde yapılacak ithalattan doğan zararlar görev zararı sayılır ve Hazinece ödenir.

b) 2004-2005 ve daha önceki kampanya dönemlerinde temin edilen ürünlerle ilgili olarak o yıllara ait kararname hükümleri çerçevesinde [(a) fıkrasında sayılan işlemler dışında] işlem yapılır.

Yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde doğmuş ve doğacak görev zararları ile 2005-2006 kampanya dönemine ilişkin görev zararları Hazinece avans olarak ödenir.

Avans niteliğinde yapılan görev zararı ödemesi Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracat öncesi yapılan satışlardan doğan görev zararlarını içermez. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracat öncesi yapılan satışlardan doğan görev zararları, gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra ödenir.

Avans olarak ödenen ve/veya ödenecek olan görev zararlarının incelenmesini müteakip bir fark ortaya çıkarsa taraflar ödeme yükümlülüklerini yerine getirirler.

Madde 8 - TMO'nun 2005-2006 faaliyet döneminde ürün alımları için gerek duyacağı finansman, bütçeye konulan ödenekten yapılacak aktarımlar ile iç veya dış kredi temini suretiyle karşılanır. TMO'nun bu kapsamda yurt içinden veya yurt dışından kullanılacağı döviz kredileri üzerinden, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi yapılmaz.

TMO tarafından kredi temini için yapılacak "alım garantili satış" ve benzeri finansman tekniklerinin uygulanmasında bu Karar ile belirlenen alım-satım şartları aranmaz. Bu işlemlerden doğan alım-satım farkları ve diğer giderler borçlanma maliyeti olarak kabul edilir.

Madde 9 - TMO, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Ana Statüsü gereği iştigal konusu ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi gerçek ve tüzel kişilerden isteyebilir. İstenen bilgi ve belgeler tam ve doğru olarak talep edilen süre içerisinde TMO'ya verilir.

Madde 10 - TMO'ya verilen görev kapsamında tutulan olağanüstü hal ve savaş stokuna ait muhafaza ve finansman giderleri ile bu stok miktarında artış olduğu takdirde artan kısma ait mal bedeli, olağanüstü hal ve savaş stok miktarlarının azalması nedeniyle serbest stok haline dönüşen olağanüstü hal ve savaş stoklarının satılıncaya kadar oluşan muhafaza giderleri 2004 yılı dahil müteakip bütçe yılında Hazinece karşılanır.

Madde 11 - 28/05/2004 tarihli ve 2004/7360 sayılı Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 12 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 13 - Bu Karar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine ve Dış Ticaret müsteşarlıkla-rının bağlı bulunduğu Bakanlıklar tarafından müştereken yürütülür.

 

LİSTE

 

Sabit TMO İşyerlerine Ürün Satacak Yerleşim Yerleri

(1)

Ürün Teslimatı Yapılacak sabit TMO İşyerleri

(2)

Alım Fiyat Farkı (TL/Kg)

(3)

Alım Fiyat Farkı (YKrş./Kg)

(4)

1

Akdağmadeni

Doğankent

6.000

0,6

2

Altıntaş

Kütahya

6.000

0,6

3

Aşkale

Erzurum

6.000

0,6

4

Elmalı

Korkuteli

6.000

0,6

5

Eşme

Uşak

6.000

0,6

6

Eymir

Beypazarı

6.000

0,6

7

Ezine

Çanakkale

6.000

0,6

8

Gediz

Uşak

6.000

0,6

9

Gelendost

Akşehir

6.000

0,6

10

Günyüzü

Sivrihisar

6.000

0,6

11

Hassa

Kırıkhan

6.000

0,6

12

İsparta

Burdur

6.000

0,6

13

İnönü

Eskişehir

6.000

0,6

14

İskilip

Çorum

6.000

0,6

15

Keçiborlu

Burdur

6.000

0,6

16

Kızılırmak

Çankırı

6.000

0,6

17

Kilis

Gaziantep

6.000

0,6

18

M.Ereğlisi

Tekirdağ

6.000

0,6

19

Nevşehir

Hacıbektaş

6.000

0,6

20

Ortaköy

Aksaray

6.000

0,6

21

Seyitgazi

Eskişehir

6.000

0,6

22

Sungurlu

Alaca

6.000

0,6

23

Tavas

Acıpayam

6.000

0,6

24

Yalvaç

Akşehir

6.000

0,6

25

C.Pınar

Viranşehir

6.000

0,6

26

Artova

Yıldızeli

8.000

0,8

27

Simav

Uşak

8.000

0,8

28

Milas

Çine

8.000

0,8

29

Bayburt

Erzincan

 10.000

1

30

Erciş

Van-Ahlat

 10.000

1

NOT; (1) Üretim yapılan yerleşim yerleri

         (2) Üretim yapılan yerleşim yerlerinin ürün satılacağı sabit TMO işyerleri

         (3) Üretim yapılan yerleşim yerlerindeki üreticilerin sabit TMO işyerlerine ürün satmaları

              halinde ödenecek alım fiyat farkı