Bakanlar Kurulu Kararı

          Karar Sayısı : 2005/8872

             Ekli "Hububat Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 30/5/2005 tarihli ve 3025 sayılı yazısı üzerine, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 30/5/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

                                                                                                                                                 Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                  CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

 

 

 

Başbakan

 

 

 

M. V. GÖNÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd. V.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

G. AKŞİT

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet  Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER

H. ÇELİK

O. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı V.

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

 

 

 

 

 

Hububat Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar

 

Madde 1 - Yurt içinde 2005 yılında üretilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve çeltik üreticilerine satış belgesinin ibrazı şartı ile kilogram başına destekleme primi ödenir. Prim miktarları ve başvuru süresi Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulunun teklifi üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenir.

Madde 2 - Destekleme primi ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili harcama kaleminden karşılanır ve T.C. Ziraat Bankasına aktarılır.

Madde 3 - Destekleme priminden 2005 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'nde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanır.

Başvuru sahibinin toplam prim ödemesinin kontrolünde ÇKS'deki bilgiler dikkate alınır. Prim ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin ÇKS'de kayıtlı arazisinin büyüklüğünü aşamaz. Üreticiler ÇKS belgesini kayıtlı oldukları il ve ilçe müdürlüklerinden alırlar.

Madde 4 - Prim ödemeleri için başvurular ilgili Tarım Kredi Kooperatifine yapılır. Başvuruda bulunanlardan bu Kooperatiflere üyelik şartı aranmaz. Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi ve satış belgeleri Tarım Kredi Koopertiflerine ibraz edilir. Gerekli kontrol ve hesaplamalar Tarım Kredi Kooperatiflerince yapılmak sureti ile düzenlenecek icmaller Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne haftalık olarak gönderilir. Gerekli kaynağın ve elektronik ortamdaki icmallerin T.C. Ziraat Bankasına aktarılmasını müteakip, banka tarafından bir gün içerisinde hububat üreticilerini destekleme primi üreticilerin hesabına aktarılır.

Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak üstlendikleri hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen prim tutarının % 0,3'ü oranında hizmet komisyonu Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ne, % 0,2'si oranında hizmet komisyonu T.C. Ziraat Bankasına ayrıca ödenir.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin örgütlü olmadığı yerlerde başvurular Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine yapılır. İl ve ilçe müdürlüklerince düzenlenecek icmaller Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne haftalık olarak gönderilir. Gerekli kaynağın ve elektronik ortamdaki icmallerin T.C. Ziraat Bankasına aktarılmasını müteakip, banka tarafından bir gün içerisinde hububat üreticilerini destekleme primi üreticilerin hesabına aktarılır. Yapılan bu ödemeler için de T.C. Ziraat Bankasına % 0,5 oranında hizmet komisyonu ödenir.

Madde 5 - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; prim ödemelerine esas olacak ürünlerin özelliklerine göre ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlemeye ve değiştirmeye, bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarını belirlemeye, belirtilen amaçlar için gerektiğinde tebliğ çıkarmaya ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve T.C. Ziraat Bankası ile protokol yapmaya yetkilidir.

Madde 6 - Prim ödemeleri, üreticilerin T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin alacaklarına mahsup edilemez.

Madde 7 - Destekleme prim ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilidir. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılır.

Haksız yere destekleme priminden yararlananların tespit edilmesi halinde ödenen prim tutarı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde; haksız ödemeye yol açan belge veya belgeleri düzenleyen ve kullanan gerçek ve tüzel kişilerden müteselsilen geri alınır.

Ayrıca, destekleme priminden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla alım satım tescili yaptırdığı anlaşılan üreticiler bu Karar ile öngörülen uygulamadan yararlandırılmazlar.

Madde 8 - Bu Karar 01/05/2005 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 9 - Bu Kararı Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.