Bakanlar Kurulu Kararı

         Karar Sayısı : 2005/8839

             Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerine Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan kredi kullandırılmasına ilişkin ekli Karar’ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığı’nın 17/5/2005 tarihli ve 28755 sayılı yazısı üzerine, 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 23/5/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                 CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

 

 

 

Başbakan

 

 

 

A.GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

M. AYDIN

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı V.

A. BABACAN

M. AYDIN

C. ÇİÇEK

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet  Bakanı

C. ÇİÇEK

A. AKSU

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı V.

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

K. UNAKITAN

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı V.

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

M.H.GÜLER

A. KOÇ

O. PEPE

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

 

23/5/2005 Tarihli ve 2005/8839 Sayılı

Kararnamenin Eki

KARAR

 

             Madde 1 —  Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TSKB)’ne, 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif  ve Birlikleri Hakkında Kanun kapsamında yeniden yapılandırılmaları sürecinde iş bu Kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’nun T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) nezdindeki Gider Hesabından ürün alım ve/veya işletme kredisi kullandırılabilir.

             Madde 2 — Ürün alım kredisi, TSKB’ye, ortaklarından yapılan ürün alımlarının bedellerinin ödenmesinde kullanılmak üzere en fazla 18 ay vadeli olarak Banka aracılığı ile kullandırılır.

             İşletme kredisi, TSKB’ye en fazla 6 ay vadeli olarak kullandırılabilir. İşletme kredileri vadesi sonunda herhangi bir nedenden dolayı ertelenemez.

             Madde 3 — Ürün alım kredisi; TSKB tarafından düzenlenecek ürün alım bordrolarına (yasal kesintiler hariç) istinaden Banka aracılığı ile peşin olarak doğrudan üreticiye ödenir. TSKB’lere kullandırılacak ürün alım kredisi ile ilgili yasal kesintiler, üretici bazında kesintilere ilişkin icmalin Banka’ya ulaşmasını müteakiben, üreticilere aktarılması gereken tutarlardan kesilmek ve üreticiler adına gerekli yerlere aktarılmak üzere ilgili TSKB’nin hesabına aktarılır. Bahse konu tutar, üreticilere doğrudan aktarılan tutarla birlikte toplam kredi meblağını oluşturur ve vadesinde tahsil edilir. Yasal kesintilerin zamanında ilgili yerlere aktarılmasından TSKB sorumludur.

             İşletme kredisi, Banka tarafından doğrudan TSKB’ye kullandırılır. İşletme kredisi TSKB tarafından ürün alımlarında kullanılamaz.

             Madde 4 — Banka, kullandırılacak ürün alım kredileri için teminat olarak TSKB’ler tarafından satın alınan ürünler üzerinde ürün alım kredisi tutarı kadar rehin tesis eder. Rehin tesis edilen ürünlerin sigortası TSKB tarafından yaptırılır. Bu şartlar dışında, kredilerin kullandırılması hususunda Banka’nın cari usul ve mevzuatı uygulanır. Rehin edilen ürünlerin tamamı TSKB depolarında muhafaza edilmek, işlenmek, iç ve dış piyasada satılmak veya nakledilmek amacıyla Banka tarafından yediemin senedi karşılığında TSKB’nin yediemanetine bırakılır.

             Banka, kullandırılacak işletme kredileri için teminat olarak TSKB’ler tarafından satın alınan ürünlerin daha önce rehin edilmemiş kısmı üzerine işletme kredisi tutarı kadar rehin tesis eder. Rehin tesis edilen ürünlerin sigortası TSKB tarafından yaptırılır. Rehin olunan ürünlerin tamamı TSKB depolarında muhafaza edilmek, işlenmek, iç ve dış piyasada satılmak veya nakledilmek amacıyla Banka tarafından yediemin senedi karşılığında TSKB’nin yediemanetine bırakılır. Ürün rehini tutarının teminat için yeterli olmaması durumunda Banka, bakiye tutar için işletme rehini ya da gayrimenkul ipoteği tesis eder. İpotek alınacak gayrimenkulün ve/veya işletmenin ekspertiz değeri kredinin teminatsız kalan tutarından az olamaz. İpotek tesis edilecek gayrimenkulün ve rehin alınacak işletmenin ekspertiz işlemleri Bankanın cari usul ve mevzuatına göre yapılır. İşletme rehini için yapılacak giderler ile ekspertiz ve ipotek masrafları TSKB tarafından karşılanır.

             Madde 5 — Banka’ya, bu Karar kapsamında kullandırılacak kredi tutarının % 0.25’i oranında hizmet komisyonu ayrıca Gider Hesabından peşin olarak ödenir.

             Madde 6 — Bu Karar kapsamında kullandırılacak ürün alım ve işletme kredileri ile 01/05/2000 tarihinden sonra kullandırılmış olan ve bu Kararın 11 inci maddesi uyarınca yeniden sözleşmeye bağlanan ürün kredilerine vade başlangıç tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Bankanın cari tarımsal kredi faiz oranının % 75’i oranında değişken yıllık basit faiz uygulanır.

             Vade başlangıcı 03/01/2005 tarihinden önce olan krediler için, 03/01/2005 tarihi öncesindeki dönem için Bankanın 03/01/2005 tarihinden itibaren geçerli olan cari tarımsal kredi faiz oranının % 75’i oranında yıllık basit faiz uygulanır. Bu Karar yürürlüğe girmeden önce ertelemeye tabi tutulmuş krediler için vade başlangıç tarihi olarak, en son ertelemenin yapıldığı tarih alınır. Krediler, faiz tahakkuku ve kapitalizesi orijinal vade sonunda yapılarak tahsil edilir.

             Madde 7 — Bu Karar yürürlüğe girmeden önce kullandırılan ve girdikten sonra kullandırılacak ürün alım kredileri için bu Karar kapsamında erteleme yapılması halinde Banka’nın cari usul ve mevzuatına göre orijinal vade tarihinde faiz tahakkuku ve kapitalizesi yapılarak faizli bakiye ertelemeye tabi tutulur. Kullandırılan krediler en fazla 6 aylık vadelerle ertelenebilir. Kullandırılan kredi bu Karar kapsamında ilk defa ertelemeye tabi tutuluyorsa, erteleme yapılan dönem için, Bankanın cari tarımsal kredi faiz oranının % 85’i oranında değişken yıllık basit faiz uygulanır. Bu Karar kapsamında ertelemeye tabi tutulan krediler, yeniden ertelendiği takdirde, erteleme yapılan dönem için, Banka’nın cari tarımsal kredi faiz oranında değişken yıllık basit faiz uygulanır. Ertelemeye tabi tutulan faizli bakiye yeni vadede de faiz tahakkuk ve kapitalizesi yapılarak tahsil edilir.

             Madde 8 — 26/08/1999 tarihli ve 99/13288 sayılı Kararname uyarınca, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan kullandırılan kredi koşullarına dönüştürülmüş olan köprü kredileri ile TSKB’lere 01/05/2000 tarihi öncesinde kullandırılmış olan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kaynaklı kredilerden, bu Kararın yayımı tarihinde bakiyesi bulunanlara, 01/01/2005 tarihinden itibaren faiz uygulanmaz.

             Madde 9 — Banka, kredi anapara ve faizleri ile ilgili yapılan tahsilatları, tahsilat gününü takip eden 2 iş günü içinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’nun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. nezdinde bulunan gider hesabına TSKB’nin adını belirterek yatırır. Bahse konu miktar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. tarafından 1 iş günü içerisinde Gider Hesabına iade edilir.

             Madde 10 — TSKB’lere kullandırılan ve kullandırılacak kredilerin belirlenen vadelerde faizleri ile birlikte ödenmemesi halinde, kredi alacakları Hazine Müsteşarlığı’nın talimatı doğrultusunda, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda öngörülen gecikme zammına eşit oranda faiz ile birlikte tahsil edilmek üzere aynı Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairelerine intikal ettirilir. İlgili vergi dairesine bildirilen alacak tutarı, vade tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar Banka hesaplarında izlenir. İlgili vergi dairesi, tahsilatın yapılmasını müteakiben, tahsilatı Banka nezdinde bulunan gider hesabına TSKB’nin adını belirterek yatırır. Kredinin geç tahsil edilmesi veya tahsil edilememesi Banka’ya herhangi bir sorumluluk yüklemez.

             Madde 11 — Yeniden Yapılandırma Kurulu’nun önerileri dikkate alınarak, kullandırılacak kredilerin kullanım esasları ve vadelerinin belirlenmesine, faiz oranlarının yükseltilmesi veya azaltılmasına, kullandırılan ürün kredilerinin ertelenmesine, Gider Hesabına geri dönüş tutarlarının yeni kredi olarak kullandırılmasına ve vadesinde geri ödenmeyen kredi borcu ile ilgili olarak 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takibatın yapılmasına izin vermeye Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yetkilidir.

             Madde 12 — 03/09/2000 tarihli ve 2000/1236 sayılı Kararname kapsamında TSKB’lere kullandırılan ve kredinin teminatı olarak akdedilen kredi sözleşmeleri, bu Karar kapsamında yenilenir. Bu Karar kapsamında yeniden sözleşmeye bağlanmayan krediler ile ilgili olarak daha önce yapılan sözleşme hükümleri uygulanır ve bu sözleşmeler yenileninceye kadar sözleşmeye taraf birliklere erteleme yapılmaz ve yeni kredi kullandırılmaz.

             Madde 13 — Bu Kararda yer almayan hususlarda Banka’nın tarımsal kredilere ilişkin usul ve mevzuatı uygulanır.

             Madde 14 — 3/9/2000 tarihli ve 2000/1236 sayılı Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

             Madde 15 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Madde 16 — Bu Kararı Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.