Milletlerarası Andlaşma

 

          Karar Sayısı : 2005/8855

             13 Ocak 2005 tarihinde Addis Ababa’da imzalanan ekli “Türkiye-Etiyopya Ekonomik,Ticaret ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu Üçüncü Dönem Toplantısı Protokolü”nün onaylanması; Dışişleri Bakanlığı’nın 25/4/2005 tarihli ve EİGY/134675 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 3/5/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                         Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                          CUMHURBAŞKANI

                   

Recep Tayyip ERDOĞAN

 

 

 

Başbakan

 

 

 

A.GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

G. AKŞİT

M. BAŞESGİOĞLU

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet  Bakanı  V.

C. ÇİÇEK

O. PEPE

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı V.

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

B.YILDIRIM

H.ÇELİK

O. PEPE

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı V.

Kültür ve Turizm Bakanı V.

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

Türkiye-Etiyopya Ekonomik,Ticaret ve Teknik

İşbirliği Karma Komisyonu Üçüncü

Dönem Toplantısı Protokolü

         

             9 Eylül 1993 tarihinde İzmir'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Etiyopya Geçici Hükümeti Arasında Ekonomik ve Teknik İşbirliği ve Ticaret Anlaşması”nın XI. Maddesi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti arasında 13 Mart 2000 tarihinde Ankara'da imzalanan Mutabakat Zaptı uyarınca, Türk-Etiyopya Ekonomik, Ticaret ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu Üçüncü Dönem Toplantısı 11-13 Ocak 2005 tarihleri arasında Addis Ababa'da yapılmıştır.

             Türk Heyetine Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM ve Etiyopya Heyetine Gelirler Bakanı Sayın Getachew BELAY başkanlık etmişlerdir.

             Ziyareti süresince, Sayın Binali YILDIRIM Etiyopya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Meles ZENAWI tarafından kabul edilmiş ve Altyapı Bakanı Dr. Kassu ILALA, Madencilik Bakanı Sayın Mohammad DIRIR, Maliye ve Ekonomik Gelişme Devlet Bakanı Dr. Mulu KETSELA ve Su Kaynakları Bakan Yardımcısı Sayın Mesfin TEGENE ile görüşmelerde bulunmuştur.

             Her iki heyetin üyelerinin listesi EK I ve EK II'de sırasıyla yer almaktadır.

             Karma Komisyon Üçüncü Dönem Toplantısı iki tarafın ticari ve ekonomik ilişkilerini daha da artırma yönündeki istek ve kararlılıklarını yansıtan dostane ve karşılıklı anlayış atmosferinde gerçekleştirilmiştir.

             Mevcut ticari, ekonomik ve mali ilişkilerin daha da geliştirilmesinin yanısıra sanayi, ulaştırma, tarım ve teknik işbirliği alanlarında işbirliğine ilişkin ayrıntılı görüşmeler ve fikir teatisinden sonra taraflar aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

             I- TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI

             Taraflar, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri gözden geçirmiş ve son Karma Komisyon toplantısından bu yana ticaret hacminde önemli bir artış olmasına rağmen mevcut ticaret hacminin Türkiye ve Etiyopya' nın potansiyelini yansıtmadığını vurgulamışlardır.

             Taraflar, Türkiye-Etiyopya ilişkilerinin daha da gelişmesi için, sergi, fuar, ticari misyonlar, heyetler ve seminerler gibi faaliyetleri içeren bir yıllık tanıtım faaliyetleri programı hazırlamayı kararlaştırmışlardır.

             Bu amaçla, Türk tarafı bu programın taslağını hazırlama ve 2005 Şubat ayı sonuna kadar Etiyopyalı yetkililere iletme hususunda ilk adımı atmayı kabul etmiştir.

             Taraflar, 2005 yılı ilk yarısında düzenlenecek aşağıdaki faaliyetlere özel sektör kuruluşlarının ve firmalarının katılımını desteklemeyi kabul etmişlerdir:

             - 9. Addis Odası Ticaret Fuarı, 17-25 Şubat 2005,

             - 2. Türk İhraç Ürünleri Fuarı "Made in Turkey", 14-17 Nisan 2005, Addis Ababa,

             - Türk Ticaret Heyeti, Nisan 2005,

             - Etiyopya'dan Türkiye'ye Alım Heyeti,

             - Agrifex-Ticaret İhtisas Fuarı, 2-5 Haziran, 2005.

             Türk Tarafı Türkiye ile Etiyopya arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması amacıyla Nisan 2005'de müzakerelere başlanması hususundaki isteğini ifade etmiştir. Bu amaçla, Türk Tarafı sözkonusu Anlaşmanın taslak metnini Etiyopya tarafına sunmuştur.

             Etiyopya tarafı bu teklifi not etmiş ve iki ay içinde değerlendirerek cevap vermeyi kabul etmiştir.

             Taraflar, karşılıklı ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için standardizasyon alanında işbirliğinin önemini vurgulayarak, Türk Tarafınca sunulan taslak metin üzerinde Türk Standardları Enstitüsü ile Etiyopya Kalite ve Standartlar İdaresi (QSAE) arasında Teknik İşbirliği Protokolü müzakerelerine başlamayı kabul etmişlerdir.

             Bu bağlamda, taraflar Protokole dair teknik müzakerelerin Nisan 2005'te Türk Ticaret Heyeti ziyareti sırasında yapılmasına karar vermişlerdir.

             Taraflar, bankacılık, sigorta ve diğer mali kuruluşları arasında temas ve ziyaretleri bu sektördeki mevcut fırsatları daha da geliştirmek amacıyla teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

             Etiyopya tarafı Türk heyetini, DAG Business Plc. adlı bir Etiyopyalı inşaat şirketinin Türkiye'de karşılaştığı zorluklar hakkında bilgilendirmiştir. Türk Tarafı soruna mümkün olan en kısa süre içinde dostane bir çözüm bulma konusunda her türlü çabayı sarfetmeyi kabul etmiştir.

             Taraflar, Etiyopya'da tekstil sektöründe bir Türk firmasının yatırımı konusunda süregelen hususları görüşmüştür. Etiyopya Tarafı, ilgili taraflar arasında devam eden müzakereleri belirterek, bu konuda bir çözüm bulmayı kabul etmiştir.

             II- EKONOMİK VE TEKNİK İŞBİRLİĞİ

             1. Sınai İşbirliği ve Yatırımlar

             Taraflar iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin sürdürülebilir bir şekilde artırılmasında doğrudan yatırımların öneminin altını çizmişlerdir. Bu bağlamda, taraflar özel sektör firmalarının Etiyopya'da yatırım yapmalarını teşvik etmeyi ve desteklemeyi kararlaştırmışlardır.

             Bu amaçla, taraflar firmaları arasında özellikle aşağıda belirtilen sektörlerdeki işbirliğini daha da geliştirmek için karşılıklı ziyaret, seminer, çalıştay ve diğer faaliyetlerin düzenlenmesinin kolaylaştırılmasını kabul etmişlerdir:

             - Tekstil ve hazır giyim,

             - Deri sanayi,

             - Yapı ve inşaat malzemeleri, ve

             - Et işleme.

             Bu bağlamda, Türk tarafı Etiyopya tarafına 2005 yılı içinde gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin bir taslak programı iki ay içinde sunmayı kabul etmiştir.

             Etiyopya tarafı yukarıda bahsedilen sektörlerdeki yatırım fırsatları ile ilgili olarak gerekli bilgi ve belgeleri Türk tarafına en kısa sürede sağlayacaktır.

             Etiyopya tarafı 12 Aralık 2000 tarihli Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının onay sürecinin Etiyopya'da tamamlandığı konusunda Türk tarafını bilgilendirmiş ve Türk tarafından onay sürecinin bir an önce tamamlanmasını talep etmiştir. Türk Tarafı bu Anlaşmanın onay sürecinin Mart 2005 sonuna kadar tamamlanması hususunda bütün çabayı sarf etmeyi kabul etmiştir.

             Taraflar Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının 2005 yılı ilk çeyreğinde sonuçlandırılması için görüşmelerin hızlandırılmasını kabul etmişlerdir.

             Taraflar, Etiyopya'nın Mikro ve Küçük İşletmeleri Geliştirme Ajansı (FeMSEDA) ile Türkiye'nin Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) arasında süregelen ilişkilerin daha da geliştirilmesi hususunda hazır olduklarını teyit etmişlerdir. Bu noktada, Türk tarafı Etiyopyalı uzmanlara bu alanda eğitim imkanları sağlamaya ve know-how ve teknoloji transfer etmeye hazır olduğunu vurgulamıştır.

             2. Ulaştırma

             Taraflar, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Denizcilik Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası'nın imzalanmasından duydukları memnuniyeti not etmişlerdir. Bu çerçevede, taraflar söz konusu Mutabakat Muhtırası uyarınca kurulan Deniz Taşımacılığı Karma Teknik Komitesinin ilk toplantısının Nisan 2005'te İstanbul'da yapılmasını kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, ayrıca Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında İkili Hava Hizmet Anlaşması'nın imzalanmasından duydukları memnuniyeti not etmişlerdir.

             Taraflar, İstanbul ve Addis Ababa arasında doğrudan uçuşların 2006 yılında başlaması için her türlü gayreti sarf etme hususunda anlaşmışlardır.

             Bu amaçla, taraflar belirlenen havayollarının bir an önce faaliyetlerine başlamaları için söz konusu Anlaşmanın Eki'ni esnek ve liberal bir biçimde görüşmeleri amacıyla kendi Sivil Havacılık makamlarına Addis Ababa'da bir araya gelmeleri hususunda talimat vermeyi kararlaştırmışlardır.

             Türk tarafı Etiyopya tarafına telekomünikasyon sektörünün olanakları hakkında bilgi vermiş ve Türk firmalarının Etiyopya'daki telekomünikasyon projelerinde yer almak istediklerini ifade etmiştir. Bu bağlamda, Türk tarafı 2005 yılının ilk çeyreğinde Etiyopya'ya bir işadamları heyeti ziyareti düzenleme niyetini belirtmiştir.

             3. Tarım

             Taraflar Tarım Alanında bir İşbirliği Anlaşması imzalanması hususunda müzakerelere başlamayı kabul etmişlerdir. Türk Tarafı, iki ay içinde Etiyopya Tarafına bu Anlaşma ile ilgili olarak bir taslak sunacaktır.

              4. Teknik İşbirliği

             Türk tarafı, Etiyopya'nın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ile koordineli olarak Etiyopya'ya teknik yardım sağlamaya hazır olduğunu ifade etmiştir.

             Bu amaçla, Etiyopya tarafı aşağıda belirtilen alan ve projeler hakkında Türk tarafından teknik yardım sağlamasını talep etmiştir:

             - Deri ve Deri Ürünleri Teknoloji Enstitüsü (LLPTI) ve Bahir Dar Enstitüsü'nün eğitimcilerinin tekstil ve deri teknolojisi konusunda eğitilmesi ve bu Enstitüler tarafından ihtiyaç duyulan makine ve teçhizatın sağlanması,

             - FeMSEDA'ya mikro ve küçük işletmelere sağlanan hizmet paketlerinin geliştirilmesi konusunda bir uzman temin edilmesi,

             - Girişimciliğin geliştirilmesi ve halıcılık konularında eğitimcilere kısa vadeli eğitim sağlanması,

             - FeMSEDA uzmanlarına Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) KOBİ Destek Modeli hakkında kısa vadeli eğitim,

             - Çok amaçlı baraj, hidroelektrik santraller ve sulama projelerinin plan, tasarım, inşa ve işletimi konularında kısa vadeli eğitim,

             - Baraj, tünel ve sulama sistemleri konusunda devam etmekte olan projelere (inceleme, tasarım ve inşa aşamasında olan projeler) Türkiye'den inşaat, makine, tünel ve malzeme mühendisleri ile mali idarecilerin temin edilmesi,

             - Sulama projelerinin fizibilite ve tasarım çalışmaları için fon sağlanması,

             - Yüksek verimli ürün çeşitlerinin geliştirilmesi ve uygulama deneyleri ile küçük ölçekli zirai makine üretimi alanlarında uzman ve eğitim sağlanması ile yüksek verimli ve değerli ürün çeşitlerinin tohumlarının temini,

             - Sağlık personeline kısa dönemli eğitim imkanı,

             - Patoloji, nöroloji, Kulak Boğaz Burun, diş sağlığı, mesleki terapi, fizyoterapi ve ortopedi alanlarında teknik yardım,

             - Odalar ile sektörel birliklerin Genel Sekreter ve kıdemli uzmanlarına ihracatın teşviki, pazarlama ve fuar ve sergi gibi tanıtım faaliyetlerinin düzenlenmesi konularında kısa vadeli eğitim,

             - GSE uzmanlarına jeolojik araştırmalar alanında kısa vadeli eğitim imkanı,

             - Posta hizmetleri alanında Etiyopyalı uzmanlara kısa vadeli eğitim imkanı,

             - Etiyopya Kalite ve Standart İdaresi (QSAE) uzmanlarına standardizasyon, kalite güvenliği ve işletim sistemleri, ürün belgelendirmesi, metroloji ve kalibrasyon konularında kısa vadeli eğitim,

             - Duvarlı Harrar Şehri'nin çevre düzenleme planı için teknik yardım,

             - Yiyecek, İçecek ve Turizm Eğitim Enstitüsü (CTTI) ile Etiyopya Turizm Komisyonu personeline iş üstünde eğitim.

             Etiyopya tarafı yukarıda belirtilen işbirliği alanlarına ilişkin detaylı bilgi ve belgeleri kendi önceliklerine göre bir ay içerisinde iletecektir. Türk tarafı Etiyopya tarafınca iletilecek önerileri gerekli bilgilerin temin edilmesini müteakip bir ay içerisinde olumlu bir yaklaşım ile incelemeyi kabul etmiştir.

             5. Müteahhitlik ve Müşavirlik Hizmetleri

             Türk tarafı, Türk firmalarının müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri alanındaki kapasite, deneyim ve bilgi birikimi hakkında kapsamlı bir sunuş yapmış ve Etiyopya'daki altyapı projelerine katılma arzusunu ifade etmiştir.

             Taraflar Türk Müteahhitler Birliği ile Etiyopya İnşaat Müteahhitleri Birliği arasında kurumsal bir işbirliğinin tesis edilmesi amacıyla bir Mutabakat Zaptı imzalanmasını kararlaştırmışlardır. Bu çerçevede, taraflar söz konusu Mutabakat Zaptı'nın 2005 Şubat ayı sonuna kadar imzalanmasına karar vermişlerdir.

             Türk tarafı Etiyopya tarafına 5-11 Mayıs 2005 tarihlerinde gerçekleştirilecek 2. Ethio-Con. 2005 (Uluslararası İnşaat Sergisi) vesilesiyle 2005 Mayıs ayında Addis Ababa'da bir seminer düzenlemek istediğini bildirmiştir.

             6. Turizm

             Taraflar turizm alanındaki ilişkilerini daha da geliştirmeyi kararlaştırmışlardır. Bu amaçla, Etiyopya tarafı bir İşbirliği Anlaşması taslağı tevdi etmiştir. Türk tarafı Anlaşmaya ilişkin görüşlerini iki ay içerisinde iletmeyi kabul etmiştir.

             Türk tarafı Etiyopya Turizm Komiseri'nin Türkiye'yi ziyaretine yönelik davetini yinelemiştir. Etiyopya tarafı daveti memnuniyetle karşılamıştır.

***

*  **  *

***

             Taraflar Karma Komisyonun 4. Dönem Toplantısı'nı diplomatik kanallar aracılığıyla üzerinde mutabık kalınacak bir tarihte Ankara'da gerçekleştirmeyi kararlaştırmışlardır.

             13 Ocak 2005 tarihinde Addis Ababa'da her biri eşit derecede geçerli olmak üzere İngilizce dilinde iki orijinal nüsha olarak düzenlenmiş ve imzalanmıştır.

 

 

                           TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                                                    ETİYOPYA FEDERAL DEMOKRATİK

                                 HÜKÜMETİ ADINA                                                                                       CUMHURİYETİ ADINA

 

 

                                 BİNALİ YILDIRIM                                                                                             FANTAYE BIFTU

                             ULAŞTIRMA BAKANI                                                                           DEVLET BAKANI, TİCARET VE

                                                                                                                                                            SANAYİ BAKANLIĞI

 

EK-I

 

TÜRK HEYETİ LİSTESİ

 

Binali YILDIRIM                    : Ulaştırma Bakanı (Heyet Başkanı)

Kenan TEPEDELEN               : Türkiye Addis Ababa Büyükelçisi

Ülker GÜZEL                           : Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı (Teknik Heyet Başkanı)

Şevket ILGAÇ                         : Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcısı

                                                     Dış Ticaret Müsteşarlığı

Ahmet KOCAER                    : Başbakan Müşaviri

Fevzi USLUBAŞ                     : Afrika Ülkeleri ile Ekonomik İlişkiler Dairesi Başkanı,

                                                     Dışişleri Bakanlığı

Zülfikar KILIÇ                         : Daire Başkanı, Anlaşmalar Genel Müdürlüğü

                                                     Dış Ticaret Müsteşarlığı

Ateş YURTTAŞ                     : Daire Başkanı, Türk Eximbank

 

EK-II

ETİYOPYA HEYETİ LİSTESİ

 

Ato Getachew Belay              : Bakan, Gelirler Bakanlığı

Ato Fantaye Biftu                  : Devlet Bakanı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

Ato Tadesse Haile                 : Devlet Bakanı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

W/o Cristine Seifu                 : D/ Direktör, Özelleştirme ve Ekonomik Planlama İdaresi

Ato Geremew Ayalew           : Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

Ato Sileshi Lemma                 : Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

Ato Tilaye Lemma                  : Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

Ato Kebede Shiferaw            : FeMSEDA

Ato Solomon Afework          : Etiyopya Ticaret Odası

Ato Yoaness Afowork          : EIC

Ato Tilahun Tadesse            : Maliye ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı

Ato Guangul Bekele              : Madencilik Bakanlığı (Jeolojik Araştırma)

W/ro Marta Solomon            : Su Kaynakları Bakanlığı

Ato Derresa Fufa                   : Etiyopya Kalite ve Standartlar İdaresi

Ato Eyob Estifanos               : Etiyopya Sivil Havacılık İdaresi

Wr/o Almaz Amha                 : Dışişleri Bakanlığı

Ato Yared Shiferaw               : Etiyopya Gemi Yolları Şirketi

Ato Kebede Kassa                : Etiyopya Milli Bankası

Ato Andulaem Tegegn         : Etiyopya Ticaret Odası

Col. Eng. Emlaelu Werede    : Etiyopya İnşaat Müteahitleri Birliği

Ato Feta Zeberga                   : Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı

W/ro Mana H/Silassie           : Sağlık Bakanlığı

Ato Belete Alemu                  : Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

Ato Tewodros Chernet         : Dışişleri Bakanlığı

Ato Kidanemariam Berhe      : Ticaret ve Sanayi Bakanlığı

Dr. Batero Kabeto                  : Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı

 

Bu andlaşmanın İngilizce  dilindeki metinleri 9 Haziran 2005 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.