Yönetmelik

Süleyman Demirel Üniversitesinden:

Süleyman Demirel Üniversitesi Teknolojik Malzemeler

Araştırma ve Uygulama  Merkezi Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı olarak kurulan, Süleyman Demirel Üniversitesi  Teknolojik Malzemeler Araştırma ve Uygulama  Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik; Süleyman Demirel Üniversitesi Teknolojik Malzemeler Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEMAGEM)’nin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen,

             Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesini,

             Rektör: Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörünü,

             Merkez (TEMAGEM):Süleyman Demirel Üniversitesi Teknolojik Malzemeler Araştırma ve Uygulama Merkezini,

             Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,

             Merkez Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

             Merkez Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu 

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

             Merkezin amacı ve faaliyet alanları

             Madde 5 — Merkezin amacı; kalite güvence ve kalite kontrol sistemlerini Üniversite geneline yaymak ve işler hale getirilmesini sağlamak, böylece Üniversitenin toplum üzerindeki  etkinliğini artırmak, bilgi toplumuna ulaşmayı hedeflemektir.

             Merkezin faaliyetleri şunlardır;

             a) Merkez, bölüm ve laboratuvarlar arasında ortaklaşa yapılacak araştırma–geliştirme (Ar-Ge) ve ürün geliştirme (Ür-Ge) projeleri üzerinde çalışmak, TEMAGEM bünyesinde bulunan farklı bölümler ve laboratuvarların, bir bütün içinde disiplinler arası çalışmalarını gerçekleştirme imkanı sağlamak,

             b) Merkez, bünyesinde kalibrasyon ekipmanlarını bulundurmak, kalibrasyon laboratuvarı olarak akredite olmayı  ve Üniversite birimlerine bu konuda gereken kalibrasyon desteğini sağlamak, bu şekilde laboratuvarların ölçüm izlenebilirliğini güvence altına almak,

             c) Merkez bünyesinde yer alan bölümlere bağlı laboratuvarlardan başlayarak tüm Üniversite genelindeki laboratuarların akreditasyon çalışmalarına öncülük ederek bu konudaki faaliyetleri organize etmek,

             d) Bilimsel aktiviteler ve aynı zamanda Üniversite-sanayi işbirliğine ve teknolojik ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak,

             e) İlgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına TEMAGEM’in faaliyet alanları ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek ve gerekli konularda, toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla seminer ve toplantıların yapılmasını sağlamak.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları, Çalışma Birimleri,

Görevleri ve Personel İhtiyacı

             Merkezin yönetim organları

             Madde 6 —TEMAGEM’in yönetim organları; Merkez Müdürü, Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Danışma Kurulundan oluşur.

             Merkez müdürü

             Madde 7 — Merkez Müdürü; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda Üniversitede tam gün çalışan öğretim üyeleri arasından, Araştırma Üst Kurulunun görüşü alınarak, üç yıl süreyle Rektör tarafından görevlendirilir. Süresi sona eren Merkez Müdürü tekrar görevlendirilebilir. Merkez Müdürünün görevden alınmasında, görevlendirilmesindeki yol izlenir. Merkez Müdürünün önerisi ile Üniversite öğretim üyeleri arasından bir müdür yardımcısı Rektör tarafından görevlendirilir. Müdür yardımcısı, Merkez Müdürünün Merkezle ilgili konularda vereceği görevleri yerine getirir.

             Merkez Müdürü, kısa süreli ayrılmalarda yardımcısını vekil bırakır. Vekalet üç aydan fazla süremez. Vekaletin üç aydan fazla sürmesi veya Merkez Müdürünün süresini doldurmadan görevden ayrılması durumlarında, birinci fıkrada belirlenen prosedüre uygun olarak, ayrılan Merkez Müdürünün görev süresini doldurmak üzere yeni bir Merkez Müdürü görevlendirilir.

             Merkez müdürünün görevleri

             Madde 8 — Merkez Müdürünün görevleri şunlardır;

             a) Merkezi temsil etmek,

             b) Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık etmek,

             c) Merkeze bağlı personelin ve fiziki alt yapının düzenli bir şekilde, kuruluş ve gelişme amaçlarına uygun olarak çalışmasını sağlamak,

             d) Merkez Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,

             e) Yurt içinde ve yurt dışındaki kuruluşlarla işbirliği protokolleri hazırlayıp, onay için Rektöre sunmak,

             f) Her yıl sonunda, Merkezin çalışmaları hakkında faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını ve planlanan hedefleri Merkez Yönetim Kuruluna sunmak.

             Merkez yönetim kurulu

             Madde 9 — Merkez Yönetim Kurulu; Merkez Müdürü, merkez müdür yardımcısı ve iki öğretim elemanı olmak üzere dört kişiden oluşur. Öğretim elemanları, Merkez Müdürü tarafından gösterilen dört aday arasından Üniversite Senatosunca seçilir ve Rektör tarafından görevlendirilir.

             Üyelerin görev süreleri üç yıldır. Görev süresi dolmadan ayrılan veya üç aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilen bir üyenin yerine, aynı yöntemle Merkez Müdürü tarafından gösterilen iki aday arasından seçim ve görevlendirme yapılır. Görevi sona eren üyeler tekrar seçilebilirler.

             Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Müdürünün çağrısı üzerine ayda en az bir kez olmak üzere toplanır.

             Merkez yönetim kurulunun görevleri

             Madde 10 — Merkez Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır;

             a) Merkezin faaliyeti ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak,

             b) Bir önceki yıla ait faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını değerlendirmek ve Rektörlüğe iletilmek üzere karara bağlamak.

             Merkez danışma kurulu ve görevleri

             Madde 11 — Merkez Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Rektörlükçe uygun görülen, konu ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri ile kamu ve özel kuruluşların temsilcilerinden oluşur. Merkez Danışma Kurulu, yılda en az bir kere toplanarak, Merkezin çalışmaları konusunda görüşlerini bildirir ve yeni çalışma alanları üzerinde Merkez Yönetim Kuruluna önerilerde bulunur.

             Personel ihtiyacı

             Madde 12 — Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

             Yürürlük

             Madde 13 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 14 — Bu Yönetmelik hükümlerini Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü yürütür.